Какво представляват функционалните храни?

15 октомври 2019
Какво представляват функционалните храни?

“Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!”. “Лекарят лекува, но природата излекува.” “На първо място: не вреди!” Това са цитати от Хипократ, известен и като “баща на медицината”. На негово име е наречена и Хипократовата клетва. 

Може ли храната да бъде наше лекарство? Според публикация от 2010 г. на American Journal of Food Technology / Functional Foods: Hopefulness to Good Health в последните десетилетия околната среда се е променила неимоверно много в резултат на развитието на промишлеността и замърсяването със синтезирани от човека химични вещества. Днес всички ние сме изложени на въздействието на тежки метали като живак, олово, радиоактивен уран, различни източници на радиация като йод-131, цезий-137, стронций-90

Минисериалът Чернобил на HBO предизвика интерес сред зрителите, но вероятно не сме научили уроците на миналото. Ето стенограмата на интервю за последиците от Чернобил с проф. Виталий Корзун от 2014 г.

През февруари 2017 г. в някои европейски страни бяха отчетени завишени количества йод-131 с неизвестен произход. Повече информация можете да намерите в публикацията Radiation surveillance detects iodine leak in Europe

Според публикация на Nova телевизия от юли 2019 г.   Потънала руска подводница изпуска радиация във водите край Норвегия Плавателният съд е потънал през 1989 година

Потънала съветска подводница изпуска радиация в океана. Изследвания на норвежки екип показа, че радиоактивността край машината е 800 хиляди пъти над нормалния радиационен фон.

Подводницата „Комсомолец” потъна през 1989-та година. Всички 42-ма души на борда загинаха. Норвегия провежда наблюдения в района на аварията всяка година. Но сега бяха използвани роботи, които се спуснаха до корпуса на подводницата на дълбочина 1700 метра, недалеч от бреговете на Мечия остров в Баренцово море. Учените смятат, че в момента радиацията от подводницата не представлява сериозна заплаха.

"Данните показват, че радиацията се изпуска на тласъци. Два от тестовете ни не показаха нищо, после в третия имаше голяма концентрация. Това вероятно е предизвикано от океанските течения. Разположихме апаратура за наблюдение на вентилационните отвори”, обясни ръководителят на мисията Елизе Халдал.

Според друга публикация на OFFnews.bg от юли 2019 г. инцидентите с потънали подводници са се случвали и преди през годините. Това замърсяване с радиация води до напълно нови заболявания поради дългия полуживот на погълнатите радионуклиди и натрупването им в костите на човешкото тяло.

В блога на aloha.bg писахме за 10 от най-опасните E-та в храни и напитки. Всъщност има стотици изкуствени “подобрители” като консерванти, оцветители, аромати, стабилизатори, сгъстители и пр. 

Средствата, използвани за растителна защита също се натрупват по хранителната верига и достигат до човека. Антибиотици, ваксини и хормони, използвани при отглеждането на животните също достигат до нас. Търговията с т. нар. био храни (organic) процъфтява. На пазара излизат и “суперхрани”. Говори се и за функционални храни.

В тази публикация ще дефинираме кои храни са функционални и с какво се различават от често срещаните на трапезата храни. 

Хората преценяват хранителните продукти не само по цена, но и по вкусове качества. Информирани са, че отделни храни са по-полезни за тях в сравнение с други. Разбира се, храненето е въпрос на личен избор за възрастните, но не за бебетата и малките деца. 

В последните години започна проучване на физиологично активни съставки на храната, както от растителни (фитохимични), така и от животински (зоохимични) източници и това промени значението на храненето като един от основните стълбове на човешкото здраве. Тези храни осигуряват ползи за здравето извън основните нужди от обикновените храни. 

Терминът функционални храни е въведен за първи път в Япония през 80-те години с разработването на специален печат за обозначаване на храни за специфична здравословна употреба (FOSHU). Този печат се поставя на преработени храни, които съдържат съставки за подобряване на специфични функции в тялото, и освен това са хранителни.

В публикацията на Ministry of Health, Labour and Welfare (Министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония) / Food for Specified Health Uses (FOSHU) се дава информация за функционалните храни.

За да се продава една храна с печат FOSHU трябва да е направена оценка за безопасността на храната и ефективността ѝ за подобряване на човешкото здраве. Тестовете за токсичност, проведени върху животни, както и какво се случва при прекомерен прием на функционалната храна също се изискват за оформяне на документацията. Хранителните съставки (например непрекомерна употреба на сол и пр.) се следят стриктно. Изисква се гарантиране на съвместимостта на функционалната храна с други храни. Внимателно се разглеждат методите за контрол на качеството като спецификации на продукти и съставки, производствени процеси и пр. 

След това искът трябва да бъде одобрен от контролни органи. 

Има функционални храни с различни разновидности на FOSHU.

Квалифицирана FOSHU е храна с ползи за здравето, които все още не са подкрепени с научни доказателства. Друг вариант е, да е известно, че храната е с определена ефективност, но механизма на действие на ефективните съставки не е установен.

Стандартизирана FOSHU функционална храна разполага с достатъчно сертификати и признания, както и натрупани научни доказателства за ефективността. Храните с този етикет отговарят на нужните стандарти. 

Храна FOSHU, която намалява риска от възникване на определено заболяване

Ето примери за одобрени съставки на храни FOSHU 

Специфични ползи за здравето

Основни съставки, които решават или предотвратяват възникването на здравословни проблеми

Храни за подобряване дейността на стомашно-чревния тракт

Олигозахариди, лактоза, бифидобактерии, млечнокисели бактерии, диетични фибри, гуарова гума, обвивки от семена на псилиум и др.

Храни, свързани с контрол над нивото на холестерола в кръвта

Хитозан, соев протеин, разграден натриев алгинат

Храни, свързани с контрол на нивата на кръвната захар

Несмилаем декстрин, пшеничен албумин, чай от гуава и др.

Храни, свързани нормализиране на кръвното налягане

Различни видове пептиди

Храни, свързани с хигиената на зъбите

Паратиноза, малтитиоза, еритритол и др.

Влияние върху холестерол и стомашно-чревни заболявания, триацилглицерол и холестерол

Разграден натриев алгинат, диетични фибри от люспи от псилиум и др.

Храни, свързани с усвояването на минерали

Калациев цитрат малат, казеинов фосфопептид, хемово желязо, фруктоолигозахарид и др.

Храни, свързани с остеогенезата (образуването на кости)

Соев изофлавон, основен млечен протеин и др

Храни, свързани с триацилглицерол

Средноверижни мастни киселини (триглицериди)

Ето примери за одобрени искания за намаляване на риска от възникване на определено заболяване.

Приемът на определени количества калций чрез функционални храни, съчетан с подходящи упражнения може да поддържа здрави костите на младите жени и да намали риска от развитие на остеопороза, след периода на менопаузата. 

Приемът на определени количества фолиева киселина може да помогне на жените да раждат здрави бебета чрез намаляване на риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида, които възникват по време на ранното вътреутробно развитие на ембриона. 

Но нека отново да се върнем към предния източник на информация. През 1999 г. Американската асоциация по диетика е определила функционалните храни като всяка потенциално здравословна храна или хранителна съставка, която може да осигури полза за здравето отвъд традиционните хранителни вещества, които съдържа.

Функционалните храни могат да са цели, обогатени или с подобрени качества

Вероятно всички храни са функционални на някакво физиологично ниво.

За да има благоприятен ефект върху здравето, функционалната храна трябва да се приема редовно като част от разнообразното хранене и в обозначените количества.

През 90-те години Европейската комисия финансира дейности, свързани със създаване на научно-обоснован метод за определяне кои храни са функционални. След проучване, извършено от голям брой европейски експерти в областта на храненето и свързаните с него науки, за функционални храни се считат тези, които влияят благоприятно на една или повече целеви функции в организма извън приема на традиционна храна. Редовният прием на функционални храни води до подобрено здравословно състояние и / или намаляване на риска от възникване на определено заболяване. 

През 1998 г. Международния съвет за информация за храните определя функционалните храни като храни, които осигуряват ползи за здравето извън основното хранене. 

В последните години в световен мащаб се появиха и редица други термини, свързани със здравословното хранене като хранителни лекарства, хранителни добавки, обогатени храни и пр. Въпреки че терминът функционални храни се използва често, в в отделните държави има известни разлики. Например в Корея функционалните храни са определяни като хранителна добавка, чиято цел е да допълни нормалното хранене и трябва да се продава в измерени дози като таблетки. 

Функционалните храни съдържат:

 • специфични минерали
 • витамини
 • мастни киселини
 • диетични фибри
 • биологично активни вещества 
 • антиоксиданти
 • пробиотици
 • синбиотици 
 • и пр. 

Според това определение немодифицирани цели храни като плодове и зеленчуци могат да се считат за най-простата форма на функционална храна. Например броколи, моркови или домати биха могли да се считат за функционални храни, тъй като са богати на физиологично активни компоненти като съответно сулфоран,  β-каротин и ликопен. Освен това към  групата на функционалните храни биха могли да се причислят модифицираните храни, обогатени допълнително с различни биологично активни вещества. Вероятно в бъдеще ще бъдем свидетели на истински бум в развитието на тази група храни. 

Дори и днес се наблюдава тенденция за използването на нови модерни медикаменти, разработени на базата на лечебни растения с доказани ползи. Те се използват като суровина за изработване и на хранителни добавки, козметика и различни фармацевтични продукти. Това се дължи на факта, че медикаментите на основа майката природа са много по-нетоксични, имат по-малко странични ефекти и често са по-евтини в сравнение с изцяло синтетичните лекарства. 

При традиционните храни се следи за избягването на различни патогени, алергени, токсини, спазването на срока за годност и условия за съхранение. Тези изисквания важат също и за функционалните храни, за които освен това има изисквания за ефикасност. 

Храненето по време на бременност и кърмене на новороденото са от изключителна важност за растежа, изграждането на организма и правилното функциониране на всички вътрешни органи. От това как се е хранила майката зависи дългосрочното развитие на здравословното състояние на плода. Много трудно е да бъдат направени клинични изследвания поради рисковете за пациентите. Функционалните храни биха могли да помогнат за оптималното ембрионално развитие, както и за възстановяването на майката след раждане. 

И накрая според класификация на IFIC от 1999 и 2002 г. функционални са храните, които водят до:

 • намален риск от сърдечно-съдови заболявания
 • намален риск от онкологични заболявания 
 • управление на теглото и отслабване
 • намалена загуба на костна плътност (остеопороза)
 • подобряване на паметта
 • подобряване на психичното здраве
 • по-малко време за реакция
 • подобрено здраве на плода по време на бременност 

В публикацията на British Nutrition Foundation / Functional foods отново се разглежда въпроса с функционалните храни. 

Функционалните храни и напитки могат да осигурят полза за здравето, но не трябва да се разглеждат като алтернатива на разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот. Самите функционални храни често са подобни на храните, които се консумират ежедневно като кисело мляко, напитки, хляб. Те са обогатени с различни функционални съставки, които въздействат на здравето на човека. Тези храни отговарят на различни здравни претенции, които трябва да включват доказателства, че веществото се абсорбира или достига до мястото си на действие. Друго важно условие е количеството функционална храна, която трябва да се погълне, за да се отчете положителен ефект за здравето. Това трябва да стане в рамките на 1 или няколко хранения през деня. 

Функционалните храни не са лекарства и не осигуряват мигновено чудотворно решение на сериозни здравословни проблеми, а действието им е по-бавно и с натрупване. 

През 2007 г. в рамките на Европейския съюз влезе в сила регламент за хранителни и здравни претенции. Според този регламент здравните твърдения подлежат на предварително одобрение, включващо научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Въпреки че EFSA оценява научните досиета, подкрепящи потенциални здравни твърдения, окончателното решение за приемане или отхвърляне на иска се взема от Европейската комисия. Регламентът относно хранителните и здравни претенции има за цел да гарантира, че твърденията са убедителни, научно проверени и в еднакви за всички страни членки на Европейския съюз, сред които е и България. 

Какво не е функционална храна?

Лекарствата и функционалните храни са различни от правна гледна точка. Твърденията за способност за предотвратяване, лечение или излекуване на болест (лекарствени претенции) не се допускат за храните, но са разрешени за лекарствата. 

Суперхраните се използват като термин от някои журналисти в различни списания, вестници и интернет публикации, за описването на храна, която е богата на определено хранително или биоактивно вещество. Тъй като няма конкретно определение за суперхрана, няма как да се тества дали дадена храна е “супер” или не. 

Обогатените храни съдържат добавени хранителни вещества, за да се повиши тяхното количество или да се възстановят хранителните вещества, загубени по време на обработката. Например към белия хляб по закон трябва да се добавят редица витамини и минерали, които са изгубени при смилането на пшеницата за образуването на брашно. Някои функционални храни също могат да се считат за обогатени, а някои обогатени са функционални, ако решават здравни проблеми. 

В публикацията от 2017 г. Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management се проучва как редовната консумация на функционални храни има повишени антиоксидантни, противовъзпалителни, анти-холестеролни и защитни функции за предотвратяване и управление на диабет тип 2. Индивидуалният подход при лечението на всеки един пациент може да включва и образование на тема оптимално за диабетика хранене. Използването на функционални храни, подходящи за тези пациенти, може да донесе допълнителни ползи за превенцията и лечението на диабет тип 2.

В проучването се отделя внимание и на физическата активност като профилактика срещу възникването на това заболяване. От друга страна хората, които правят различни упражнения са по-информирани за характеристиките на храните и отделят повече осъзнато внимание на храненето си. 

В публикацията от 2010 г. The Role of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements in Intestinal Health се разглежда ролята на функционалните храни, нутрацевтиците и хранителните добавки върху здравето на чревния тракт. Начинът на хранене дава пряко отражение на стомашно-чревния тракт. Свръхрастежът на патогенни щамове бактерии и дисбалансът между полезни и вредни бактерии в чревната флора водят до усложнения като улцерозен колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, непоносимост към глутен и пр. 

До раждането на бебето стомашно-чревния тракт е напълно стерилен и в него липсват бактерии. Колонии от бактерии започват да се развиват едва след раждането на бебето, а скоростта на колонизация варира от начина на раждане, храненето на бебето, употребата на антибиотици и възрастта. Здравето на червата определя цялостното здравословно състояние на човека. 

Ето някои от функциите на човешките черва:

 • разграждане на храната до по-малки хранителни вещества
 • улесняване на абсорбцията на избрани хранителни вещества в кръвта чрез стените на червата
 • предотвратяване на навлизането на патогени токсични молекули в кръвообращението (в противен случай се отчитат т. нар. “пропускливи черва”)

Националните кухни на европейските страни имат множество разлики. Например в по-южните региони и държави се отчита диета, богата на пресни плодове и зеленчуци, а по-северните има повишено потребление на животински мазнини и повече храни от животински произход. Друга интересна разлика е, че в северните европейски страни храненето често е самостоятелно, а в по-южните страни хората се стремят да се събират около масата. Повечето жени в Европа са склонни да включат в диетата си повече пресни плодове и зеленчуци за разлика от мъжете. Въпреки че днес хората обръщат много по-голямо внимание на безопасността на храните, качеството им и дали са съобразени с възраст, пол, тегло и заболявания, населението на Европейския съюз все още се бори със заболявания като рак, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза, затлъстяване, алергии, проблеми със зъбите и пр. 

Въпреки че гражданите на Европейския съюз са наясно с връзката между храненето и здравето, те очакват видими последици от консумацията на определен продукт върху здравето. Освен това често купуват храна, с която са свикнали и знаят как се приготвя. Напоследък производителите на храни се опитват да произведат повече функционални храни с ползи за здравето. По-голямата част от тези функционални храни имат дългосрочни ползи за здравето, които често остават невидими за обикновения потребител. Тъй като тези храни не са лекарства или хранителни добавки, краткосрочните и бързи видими ефекти са по-рядко срещани и съответно хората се обезсърчават да използват функционални храни за дълъг период на време. 

Функционалните храни са сходни на външен вид с конвенционалните храни, които се приемат като част от нормалния начин на хранене. Някои от тези лечебни храни помагат за поддържане здравето на червата. Храните, които съдържат големи количества пробиотици, пребиотици и синбиотици могат да се причислят към функционалните храни. Това обаче зависи от щама и количеството на бактериите и доколко те могат устойчиво да колонизират червата. 

Съвременният начин на живот води до стрес на органи и системи в човешкото тяло, които са се развивали в продължение на милиони години. Приемът на храна, която съдържа микроорганизми, е намалял драстично. Имунната система на развиващата се лигавица на червата се сблъсква с напълно различна микрофлора и значително по-малко патогени в сравнение с червата на хората от палеолита. Това води до увеличена честота и тежест на различни видове алергии, както и до силно раздразнени черва. След като няма възможност да се бори с бактерии, имунната система започва борба със собствените клетки на тялото и това води до автоимунни заболявания. 

През 1989 г. се появява и терминът “нутрицевтика”, който е комбинация от хранене и фармацевтика, но той няма нормативно определение и се използва главно за постигане на маркетингови цели. Нутрицевтиката се различава от хранителните добавки. Нутрицевтиците трябва не само да допълват диетата, но и да подпомагат предотвратяват и / или лекуват различни болести и/ или разстройства.Примери за нутрицевтика са подсилените млечни продукти като прясно мляко с витамин D, кисело мляко с пробиотици, или портокалов сок с добавен витамин С. Но разбира се всичко е строго индивидуално според потребностите на организма. Например функционалната храна, приета от един човек, която облекчава и лекува заболявания, може да няма същия ефект при друг човек и да се възприеме само като храна. 

Според Закон за здравето и образованието за хранителните добавки с САЩ (DSHEA) от 1994 г. терминът хранителна добавка” означава:

 • продукт (различен от тютюн), който е предназначен да допълни диетата и съдържа една или повече от следните хранителни съставки: витамин, минерал, билка или други вещества с растителен произход, аминокиселина, диетично вещество за използване от човека за допълване на диетата чрез увеличаване на общия дневен прием или концентрат, метаболит, съставка, екстракт или комбинация от тези съставки.
 • продукт, предназначен за поглъщане и във форма на таблетка, капсула или течна форма
 • продукт, който не е представен за употреба като конвенционална храна или като единствен продукт за хранене или диета 
 • всичко, означено като “хранителна добавка”
 • продукти като новоодобрено лекарство, сертифициран антибиотик или лицензиран биологичен препарат, който се предлага като хранителна добавка преди одобрение, сертифициране или лиценз. 

Съгласно DSHEA от 1994 г. производителят на хранителна добавка е отговорен за осигуряването на безопасността при приема ѝ, преди тя да бъде пусната за свободна продажба. Производителите на хранителни добавки трябва задължително да се уверят, че информацията на етикета на продукта е достоверна и не е подвеждаща. 

Много от европейските държави са приели силно рестриктивните стандарти за хранителни добавки CODEX, които не позволяват на потребителите да закупуват хранителни добавки в големи количества. Много от държавите следват международните насоки за хранителни добавки, обработка на храни, производство и търговия, наложени от Codex Alimentarius.

В сравнение с повечето други индустриализирани страни в САЩ няма ограничения за вида или силата на хранителните добавки, които могат да бъдат закупени. Единственото съществено ограничение при продажба на хранителни добавки е, че производителите им не могат да предявяват претенции, свързани с болести и лечение без одобрението на Агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA). А тази агенция е одобрила само няколко претенции за хранителни добавки, свързани с лечение на болести. 

В този ред на мисли възникват въпросите дали дадено хранително вещество, използвано като част от лечение на определено заболяване, може да се счита за лекарство, докато същото хранително вещество се използва за подобряване на здравето и / или намаляване на риска от възникване на заболяване, може да се счита за функционална храна или хранителна добавка? Това припокриване показва взаимовръзките между функционалните храни и лекарствата. 

Множество научни доказателства потвърждават, че функционални храни с физиологично активни компоненти от растителен или животински произход могат да подобрят здравето. Всъщност всички храни са функционални, защото осигуряват необходимата за всички жизнени процеси енергия, така че границата е много тънка. Трябва още веднъж да се подчертае, че функционалните храни не са универсална панацея и не могат да неутрализират лошите здравословни навици като тютюнопушене, ежедневна злоупотреба с алкохол, затлъстяване, недоспиване, обездвижване и пр. Няма “добри” или “лоши” храни, но има правилно и неправилно хранене. 

Публикацията от 2012 г. Seaweeds: A sustainable functional food for complementary and alternative therapy описва възможностите на различни видове водорасли за приготвянето на функционални храни за допълващо или алтернативно лечение.

Морските водорасли могат да се разделят на микроводорасли и макроводорасли. Макроводораслите се разделят по цвят на червени, зелени и кафяви. Някои от тях са ядливи и присъстват от векове в традиционната кухня на крайбрежните региони от Азия. 

В световен мащаб водораслите са започнали да се използват в хранително-вкусовата промишленост при откриване на силно желиращите свойства

на кафявите морски водорасли (келп), благодарение на съдържащите се алгинати. В блога на aloha.bg вече писахме за използвания в кулинарията процес на сферификация.

на червените морски водорасли, от които се извлича карагенан. Ето още информация за карагенан в публикация от 2012 г. на health.bg, написана от  доц. д-р Димитър Попов 

Може да се каже, че ние ежедневно приемаме храни с компоненти от водорасли, които се използват за желиране, сгъстяване и стабилизиране на млечни и месни продукти, различни сосове, сладкиши и дори в сладоледа. 

В последните години проучванията за терапевтичните свойства на отделни видове водорасли продължават с пълна сила и са направени стотици клинични изследвания относно ползите им за превенция и лечение на отделни заболявания.

Установено е, че биоактивните и полезни за човешкото здраве вещества зависят от:

 • вид на водораслите
 • околна среда
 • географско местоположение
 • сезон
 • температура на морската вода
 • условия за вземане на проби
 • изследвана част от водораслото - корен, стъбло, листа

В блога на aloha.bg вече сме писали как кафявите водорасли Ламинария съдържат фибри, които се раздуват в червата и намаляват усещането за глад като същевременно водят до плавна загуба на килограми. Освен това те съдържат оптимални количества органичен йод и са полезни за хората със субклиничен хипотиреоидизъм. Ядливите кафяви водорасли Ламинария и Фукус са богати на флоротанини, бета-глюкани, фукоидан, фукоксантин, имат силни антимикробни свойства срещу резистентни на антибиотиците бактерии и гъбички, пречистват организма от тежки метали като живак и олово, както и от уран.

Водораслите могат да изчистят избирателно някои от тежките метали чрез процеса биосорбция

Руската компания Вертера предлага функционални храни от кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус, които имат множество сертификати за безопасност и съответствие както в Русия, така и за страните от Европейския съюз, сред които е и България. 

VERTERA предлага натурална и специализирана „жива храна“, която изчиства и храни организма на клетъчно ниво, едновременно. Дава ни 28 микро и макроелемента в органическа форма, всичките 20 аминокиселини, 8 от които незаменими, полиненаситени мастни киселини, фукоидан, фибри, алгинова киселина, витамини, всички вещества необходими за нормалното протичане на жизнените процеси през целия ден. Технологията на производство няма аналог в световен мащаб.

Продуктите на Вертера са създадени по технологията на биониката. Наука за прилагането на методи и системи открити в дивата природа, съчетани с модерните технологии. Всичко, което се създава се основава на целостта и единството на човека и природата.

VERTERA е голям международен холдинг със собствена научна лаборатория и голяма производствена база, обединяващи учени и специалисти от цял свят

Ето какво казват от VERTERA: „ Ние се борим за живота на хората, намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на раждаемостта. “

Продуктите на Вертера са:

 • Създадени от професор Витали Наумович Корзун, който повече от 40 години се занима с изследване на кафяви водорасли и е един от водещите експерти в световна мащаб в тази област.
 • При производството се използват технологии използвани в космическите и военните отрасли
 • Удостоени с множество награди за иновации в областта на лечебното и диетично хранене. Една от тези награди е: продукт на годината за 2015 г. в Русия
 • Многобройните клинични изследвания показват високата ефективност на Vertera gel като терапевтично-диетичен хранителен продукт при различни проблеми и усвояемост от организма 94 %
 • Продуктите преминават ежегодни проверки за съответствие по международните стандарти
 • Производствената технология е патентована и се пази в строга конфиденциалност

Вертера гел е специализиран хранителен продукт за лечебно диетично хранене.Подходящ е за болните с хронична исхемична болест на сърцето и хиперлипидемия.

Прием:

Вътрешен: Стандартен дневен прием е общо 40 - 50 гр. /два пъти на ден х 25гр. / - 1 супена лъжица с връх - 30 мин. преди хранене. С лечебна цел, приемът може да се увеличи до 100 - 150 гр. / дневно. Препоръчителен курс на прием е 1 година. 

Външен: Продуктът може да се прилага също като маска за лице и тяло. Има почистващо, хидратиращо и стягащо действие. ИМА ВКУС НА МОРСКИ ВОДОРАСЛИ - Затова е препоръчително да се смесва със сок или вода по ваш вкус.

Vertera Gel спецификации: Продуктът не е лекарство и няма общо с други хранителни добавки. Той е органична храна и е напълно естествен, високо ефективен и безопасен за здравето. Уникална патентована формула, без аналог в света. Базов продукт на компания Vertera Organic.

Стандарти: Произведен от Vertera Organic – Русия, в екологично чист район. Специална разработка и единствената в света подобна патентована формула. Строг контрол на всички производствени процеси, удостоверен с редица национални и международни сертификати.Международен сертификат ISO 22000:2005. Чрез спазването на изискванията на този стандарт Vertera отговаря и на изискването за внедрена система за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), съгласно Закона за храните и Регламентите на ЕС. Продукт на годината в Русия за 2015 година !

Артропласт служи за биологично активна добавка към храната - източник на хондроитин сулфат и глюкозамин.

Прием:

Вътрешен: За възрастни общо 20 гр. веднъж на ден / сутрин / по 1 супена лъжица с връх - 30 мин. преди хранене. Има приятен вкус на касис и ябълка. По желание може да се приема с вода, сок или други. Препоръчително е преди първоначален прием на Arthroplast, да сe сте консумирали от 2 до 4 седмици Vertera Gel. Последващата комбинация на двата продукта води до по – добри резултати. Препоръчителен курс на прием е 1 година. След всеки 1 месец се прави пауза от 5 – 7 дни.

Вертера Гел Спорт Актив се препоръчва за хранене на спортистите в период на интензивни тренировки и в допълнение на основния рацион, в съответствие с програмата, разработена за дадения вид спорт и под наблюдението на спортен лекар или специалист по спортно хранене. 

Прием:

За възрастни до 3 пъти на ден по 200 g. При натрупване на мускулна маса от 200 до 400 g до 15 минути след тренировка. Количеството на дневен прием не трябва да надвишава 0.2 g / kg от телесното тегло. Препоръчителна доза за дневен прием: 200 g.

Можете да разгледате и другите продукти на Вертера, достъпни за територията на България. 

В момента продуктите на Вертера не се предлагат за продажба онлайн. Ако искате да закупите този продукт, моля обадете се на телефон 0877 555 012 или ни пишете в нашата фейсбук страница.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още