Още от тайните на очарователната усмивка

29 март 2018
Още от тайните на очарователната усмивка

За никого не е тайна, че съществува пряка връзка между здравето на зъбите и венците и цялостното здравословно състояние на организма.

Кой от нас не харесва очарователната усмивка?

Та тя самата е символ на здраве и хармония. Но за да имаме здрави и добре изглеждащи зъби трябва да обърнем внимание и на основата, която ги поддържа на местата им – венците. В човешката уста могат да се намерят стотици видове бактерии, както безвредни и дори полезни, така и вредни. Всички те си взаимодействат и причиняват не само заболявания на зъбите, венците и лош дъх, но понякога може да са в основата на сърдечно-съдови заболявания, ревматодоиден артрит, храносмилателни проблеми заради проблеми със сдъвкването на храната.

Понякога независимо колко често се грижим за оралната си хигиена пак е възможно да страдаме от заболявания на зъбите и венците поради други причини.

Но нека да погледнем по-задълбочено в самата структура на венците. Какво си представяте, когато чуете съединителна тъкан? Може би сухожилия?

Дали венците са изградени от вид съединителна тъкан?

Отговорът на този въпрос е категорично да!

Според Енциклопедия Британика [1] венците, наричани още гингива от анатомична гледна точка са съставени от съединителна тъкан, покрита със слизеста мембрана.  Те покриват костите на челюстта и се намират в съседство около зъбите. [2]  Състоят се от специфични слоеве:

 • маргинална (свободна) гингива
 • прикрепена (алвеоларна) гингива
 • междузъбна (папиларна) гингива

Маргинална гингива се разполага непосредствено около шийката на зъба и изгражда меката стена на гингивалното джобче. Размерът й нормално e около 1 мм.

Прикрепена (алвеоларна) гингива е продължение на маргиналната гингива. Тя е неподвижна и е свързана посредством еластични влакна с цимента на зъба и с подлежащата алвеоларна кост.

Папиларната гингива е разположена в пространството между два зъба. Състои се от две папили - вестибуларна и орална (палатинална или лингвална), като всяка от тях има пирамидална форма. С напредване на възрастта папилите губят формата си и се отдръпват в апикална посока.

Венците са изградени от съединителна тъкан. Гингивиалните фибри съдържат колаген тип I. Липса на витамин С, известна още като скорбут води до зачервени и кървящи венци заради намаления синтез на колаген

Здравите венци имат бледорозов цвят и са със зърниста повърхност, която им придава вид на портокалова кора, нямат зачервяване и отток и не кървят при миене на зъбите. Венечният ръб е разположен или на или малко над емайло-циментовата граница. Венечният ръб е фестониран.

Именно защото венците служат за свързване на шийката на зъбите с алвеоларната кост не е изненада, че там също има колаген – наречен още гингивиални фибри.  [3] 

Според [4] тези гингивиални фибри от колаген придържат устойчиво зъба към венеца, но не и зъбите към алвеоларната кост, която спомага за задържането на зъбите над челюстта. Здравите зъби стимулират и пазят костната тъкан, като загубата на зъб винаги е свързана и със загубата на част от костта.

Гингивалните колагенови фибри имат редица важни функции.

Именно те оформят структурата на маргиналната гингива, осигуряват ѝ достатъчно твърдост и са основните защитници срещу пародонтозата. Тъй като нямат свойството да се регенерират сами се оформят подвенечни джобове, в които навлиза бактериална плака.

В [5] Collagen: Role in Oral Tissues: A Review е разгледано участието на колагеновите фибри не само в тъканите на венеца, но и изобщо в устната кухина.

Обикновено в тъканта на венците се съдържат 99% от  колаген тип I и тип III в съотношение 5:1, а 1% е тип IV. Когато има опасност от навлизане на бактерии около върха на корена се образува мека тъкан, подобна на венец – гранулационна. Тя служи за защита. Колкото по-дълго е отворен кореновия канал и бактериите свободно навлизат, толкова по-голям е и гранулома. Разрастването му е за сметка на бавното стопяване на костта. В новообразуваната защитна тъкан първоначално преобладава колаген тип III, който постепенно узрява и стига до 20% от общия колаген. При изваждане на зъби съотношението на колаген тип V към тип I се увеличава и постепенно намалява след като зарасне раната и се образуват новите кръвоносни съдове.

Разпадането на венечната тъкан при пародонтоза и процесите, свързани с колагеновите фибри са разгледани по-обстойно в [6] 

Ролята на колагена в растежа на клетките във венеца е огромно и ето защо най-новите технологии [7]Engineered collagen hydrogels for the sustained release of biomolecules and imaging agents: promoting the growth of human gingival cells проучват създаването на специални хидрогелове с колаген тип I, които успешно да лекуват заболявания в устната кухина.

Според dr.Axe [8]  в ранните стадии дори няма да усетите, че имате заболяване на венците. След като болестното увреждане прогресира и венците започнат да се отдръпват от зъбите могат да се появят нелицеприятни гледки и неприятни, болезнени усещания като:

 • Лош дъх, който не се отстранява след миене на зъби и използването на вода за уста
 • Подути венци
 • Силно зачервени венци (нормалният цвят е бледорозов)
 • Венци, които кървят при хранене или миене на зъби
 • Зъби, които са чувствителни към горещи или студени храни и напитки
 • Зъби, които се разклащат при хранене и при допир
 • Болка и дискомфорт при дъвчене
 • Някои от зъбите изглеждат удължени след като венеца се е отдръпнал

Ако полагате достатъчно грижи, за да не допуснете развитието на бактериална плака, но имате проблеми с венците вижте и други възможни причини:

Хормонални промени. Това се случва по-често на представителките на нежния пол. Пуберитет, бременност, менопауза, приемане на противозачатъчни. Всички тези промени естрогена и прогестерона могат да предизвикат оплаквания. Намаленият обем на слюнката, която причинява усещане за сухота в устата също може да доведе на заболяване на венците и последвала загуба на зъби. И като допълнение към хормоналните промени, понякога при бременните се появява гестационен диабет.

Диабет. Хората, страдащи от повишена кръвна захар често имат проблеми със заболявания на венците като пародонтоза. [9] Преувеличената функция на имунната система както и дефекти в дейността на левкоцитите улесняват настойчивите атаки от бактериите. След изваждане на зъб раната се затваря след изграждането на нова тъкан. За този процес е важен синтеза на колаген.  При началната фаза на зарастване на рани е важно да се спре кървенето и да се уплътни проникването на бактерии, както и развитието на инфекции. Кръвта се съсирва, образува коричка, а отдолу започва подготовката за създаване на здрава кожа. Междувременно към участъка са изпратени пратеници на имунната система, които да се борят с проникналите бактерии. Тогава се намесва и колагенът като лепило, което служи за затваряне на разкъсаната тъкан. Започват първоначално невидими промени – създават се нови клетки, изграждат се кръвоносни съдове, образува се съединителна тъкан. Както вече писахме за връзката между колагена и диабета проблемът е, че колагеновите гингивиални фибри могат да се свържат  и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови фибри. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани.

ХИВ / СПИН. Лицата, които страдат от синдрома на придобита имунна недостатъчност имат също повишена опасност от заболявания на венците, тъй като не могат да се справят с патогенните бактерии.

Сещате ли се за скорбута, чийто признак са кървящите венци? Това заболяване се причинява от дефицит на витамин С, а той е важен точно за синтеза на колаген. Вече писахме за ползите от витамин С за кожата (научни изследвания) , така че ако искате прекрасна усмивка правилната диета с много източници на витамин С е от ключово значение. В този ред на мисли можете да миете редовно зъбите си, да следвате препоръките на зъболекаря, но ако страдате от авитаминоза проблемите с венците може да са перманентни и необратими.

Тютюнопушенето също е рисков фактор. В статията 7 причини за отказване на цигарите  изтъкнахме жълтеникавото оцветяване на зъбите след контакта им с катраните, съдържащи се в цигарите, но това е само повърхността на айсберга.

Едно от многобройните изследвания [10]  доказва, че има разлика между пушачите, които пушат 1-19 цигари дневно и над 20. При тях е установен дефицит на аскорбинова киселина, като това не зависи от възрастта, расата, пола, килограмите или консумацията на алкохолни напитки. След допълнително коригиране на приема на витамин С в храната, негативната зависимост между броя на цигарите дневно и серумните нива на витамин С продължава. Рискът от тежък дефицит на витамин С се увеличава при пушачи и за да избегнат негативното влияние от тютюнопушенето е нужно да приемат хранителни добавки с витамин С. А именно както споменахме по-горе дефицита на витамин С влияе на синтеза на колагеновите фибри.

[11] Разглежда връзката между тютюнопушенето, заболяванията на венците и загубата на зъби. Съдържащите се в съвременните продукти на цигарената промишленост съставки ви излагат на редица рискове. Ето защо пушачите имат удвоен риск от заболявания на венците в сравнение с непушачите. Колкото повече и по-дълго пушите, толкова повече нараства този риск. Ето защо каквито и продукти за дентална хигиена да използвате те няма да ви донесат този успех в сравнение с непушачите.

Генетична обремененост. Много учени смятат гените са виновни за заболяванията на венците. Разбира се някои генни мутации (за които ще пишем по-късно) влияят точно на съединителната тъкан и в частност венците.

Определени лекарства. За целта е нужно да четете внимателно листовките на всички лекарства, дори и отпусканите без рецепта и при нужда да се консултирате със стоматолога си.

Бруксизъм. Д-р Илия Дамянов беше така любезен да обясни подробно какви увреждания причинява търкането на зъбите. 

Всичко това не означава, че с природни средства не можем да подпомогнем здравето на венците. Напротив, вече писахме за използваното от хилядолетия Алое вера, което стимулира синтеза на колаген и по тази причина подпомага зарастването на рани.

Изследване от 2011 г. [12] Aloe vera: Nature's soothing healer to periodontal disease разглежда свойствата на Алое вера при лечението на заболявания на венците. При използване на лечебното растение значително се подобрява гингивита, както и се намалява дълбочината на джобовете при пародонтоза. Това се дължи на ускореното зарастване на рани благодарение на увеличеното кръвоснабдяване, повишения достъп на кислород, който стимулира активността на фибробластите и увеличение на колагеновите фибри. Освен това Алое вера е богат на редица витамини включително и витамин С. При дефицит на този витамин се получава скорбут, а един от признаците са точно кървящите венци.  Нещо повече, изследване от 2016 г. [13] доказва, че гелът от Алое вера може да се сравни по своята ефективност с произведените от съвременната фармация антибактериални води за уста. 

Ако имате проблеми с венците – това не е повод за отчайване, нито е нерешим проблем. Пак можете да възвърнете чара на усмивката си с помощта на балансирано хранене, отказ от тютюнопушене, контролиране на кръвната захар и хормоналните нива и разбира се периодично посещение на стоматолога Ви.

Тъй като венците са изградени от съединителна тъкан от колаген тип I хранителната добавка Invita Skin Beauty също би допринесла не само за външната красота на кожата ви, но би могла да подпомогне синтеза на гингивиалните фибри.

Използвани източници:

1. Encyclopaedia Brittanica. Gum anatomy 

2. Органи и кървене на венците

3. Gingival fibers

4. Carranza's Clinical Periodontology Expert Consult

5. Collagen: Role in Oral Tissues: A Review 

6. Matrix metalloproteinases in periodontal tissue remodelling.

7. Engineered collagen hydrogels for the sustained release of biomolecules and imaging agents: promoting the growth of human gingival cells

8. What Causes Receding Gums? + 10 Home Remedies

9. Chronic Periodontitis in Type 2 Diabetes Mellitus: Oxidative Stress as a Common Factor in Periodontal Tissue Injury

10. The influence of smoking on vitamin C status in adults.

11. Smoking, Gum Disease, and Tooth Loss

12. Aloe vera: Nature's soothing healer to periodontal disease

13. Comparative efficacy of aloe vera mouthwash and chlorhexidine on periodontal health: A randomized controlled trial

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още