Още от тайните на очарователната усмивка

29 март 2018
Още от тайните на очарователната усмивка

За никого не е тайна, че съществува пряка връзка между здравето на зъбите и венците и цялостното здравословно състояние на организма.

Кой от нас не харесва очарователната усмивка?

Та тя самата е символ на здраве и хармония. Но за да имаме здрави и добре изглеждащи зъби трябва да обърнем внимание и на основата, която ги поддържа на местата им – венците. В човешката уста могат да се намерят стотици видове бактерии, както безвредни и дори полезни, така и вредни. Всички те си взаимодействат и причиняват не само заболявания на зъбите, венците и лош дъх, но понякога може да са в основата на сърдечно-съдови заболявания, ревматодоиден артрит, храносмилателни проблеми заради проблеми със сдъвкването на храната.

Понякога независимо колко често се грижим за оралната си хигиена пак е възможно да страдаме от заболявания на зъбите и венците поради други причини.

Но нека да погледнем по-задълбочено в самата структура на венците. Какво си представяте, когато чуете съединителна тъкан? Може би сухожилия?

Дали венците са изградени от вид съединителна тъкан?

Отговорът на този въпрос е категорично да!

Според Енциклопедия Британика [1] венците, наричани още гингива от анатомична гледна точка са съставени от съединителна тъкан, покрита със слизеста мембрана.  Те покриват костите на челюстта и се намират в съседство около зъбите. [2]  Състоят се от специфични слоеве:

 • маргинална (свободна) гингива
 • прикрепена (алвеоларна) гингива
 • междузъбна (папиларна) гингива

Маргинална гингива се разполага непосредствено около шийката на зъба и изгражда меката стена на гингивалното джобче. Размерът й нормално e около 1 мм.

Прикрепена (алвеоларна) гингива е продължение на маргиналната гингива. Тя е неподвижна и е свързана посредством еластични влакна с цимента на зъба и с подлежащата алвеоларна кост.

Папиларната гингива е разположена в пространството между два зъба. Състои се от две папили - вестибуларна и орална (палатинална или лингвална), като всяка от тях има пирамидална форма. С напредване на възрастта папилите губят формата си и се отдръпват в апикална посока.

Венците са изградени от съединителна тъкан. Гингивиалните фибри съдържат колаген тип I. Липса на витамин С, известна още като скорбут води до зачервени и кървящи венци заради намаления синтез на колаген

Здравите венци имат бледорозов цвят и са със зърниста повърхност, която им придава вид на портокалова кора, нямат зачервяване и отток и не кървят при миене на зъбите. Венечният ръб е разположен или на или малко над емайло-циментовата граница. Венечният ръб е фестониран.

Именно защото венците служат за свързване на шийката на зъбите с алвеоларната кост не е изненада, че там също има колаген – наречен още гингивиални фибри.  [3] 

Според [4] тези гингивиални фибри от колаген придържат устойчиво зъба към венеца, но не и зъбите към алвеоларната кост, която спомага за задържането на зъбите над челюстта. Здравите зъби стимулират и пазят костната тъкан, като загубата на зъб винаги е свързана и със загубата на част от костта.

Гингивалните колагенови фибри имат редица важни функции.

Именно те оформят структурата на маргиналната гингива, осигуряват ѝ достатъчно твърдост и са основните защитници срещу пародонтозата. Тъй като нямат свойството да се регенерират сами се оформят подвенечни джобове, в които навлиза бактериална плака.

В [5] Collagen: Role in Oral Tissues: A Review е разгледано участието на колагеновите фибри не само в тъканите на венеца, но и изобщо в устната кухина.

Обикновено в тъканта на венците се съдържат 99% от  колаген тип I и тип III в съотношение 5:1, а 1% е тип IV. Когато има опасност от навлизане на бактерии около върха на корена се образува мека тъкан, подобна на венец – гранулационна. Тя служи за защита. Колкото по-дълго е отворен кореновия канал и бактериите свободно навлизат, толкова по-голям е и гранулома. Разрастването му е за сметка на бавното стопяване на костта. В новообразуваната защитна тъкан първоначално преобладава колаген тип III, който постепенно узрява и стига до 20% от общия колаген. При изваждане на зъби съотношението на колаген тип V към тип I се увеличава и постепенно намалява след като зарасне раната и се образуват новите кръвоносни съдове.

Разпадането на венечната тъкан при пародонтоза и процесите, свързани с колагеновите фибри са разгледани по-обстойно в [6] 

Ролята на колагена в растежа на клетките във венеца е огромно и ето защо най-новите технологии [7]Engineered collagen hydrogels for the sustained release of biomolecules and imaging agents: promoting the growth of human gingival cells проучват създаването на специални хидрогелове с колаген тип I, които успешно да лекуват заболявания в устната кухина.

Според dr.Axe [8]  в ранните стадии дори няма да усетите, че имате заболяване на венците. След като болестното увреждане прогресира и венците започнат да се отдръпват от зъбите могат да се появят нелицеприятни гледки и неприятни, болезнени усещания като:

 • Лош дъх, който не се отстранява след миене на зъби и използването на вода за уста
 • Подути венци
 • Силно зачервени венци (нормалният цвят е бледорозов)
 • Венци, които кървят при хранене или миене на зъби
 • Зъби, които са чувствителни към горещи или студени храни и напитки
 • Зъби, които се разклащат при хранене и при допир
 • Болка и дискомфорт при дъвчене
 • Някои от зъбите изглеждат удължени след като венеца се е отдръпнал

Ако полагате достатъчно грижи, за да не допуснете развитието на бактериална плака, но имате проблеми с венците вижте и други възможни причини:

Хормонални промени. Това се случва по-често на представителките на нежния пол. Пуберитет, бременност, менопауза, приемане на противозачатъчни. Всички тези промени естрогена и прогестерона могат да предизвикат оплаквания. Намаленият обем на слюнката, която причинява усещане за сухота в устата също може да доведе на заболяване на венците и последвала загуба на зъби. И като допълнение към хормоналните промени, понякога при бременните се появява гестационен диабет.

Диабет. Хората, страдащи от повишена кръвна захар често имат проблеми със заболявания на венците като пародонтоза. [9] Преувеличената функция на имунната система както и дефекти в дейността на левкоцитите улесняват настойчивите атаки от бактериите. След изваждане на зъб раната се затваря след изграждането на нова тъкан. За този процес е важен синтеза на колаген.  При началната фаза на зарастване на рани е важно да се спре кървенето и да се уплътни проникването на бактерии, както и развитието на инфекции. Кръвта се съсирва, образува коричка, а отдолу започва подготовката за създаване на здрава кожа. Междувременно към участъка са изпратени пратеници на имунната система, които да се борят с проникналите бактерии. Тогава се намесва и колагенът като лепило, което служи за затваряне на разкъсаната тъкан. Започват първоначално невидими промени – създават се нови клетки, изграждат се кръвоносни съдове, образува се съединителна тъкан. Както вече писахме за връзката между колагена и диабета проблемът е, че колагеновите гингивиални фибри могат да се свържат  и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови фибри. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани.

ХИВ / СПИН. Лицата, които страдат от синдрома на придобита имунна недостатъчност имат също повишена опасност от заболявания на венците, тъй като не могат да се справят с патогенните бактерии.

Сещате ли се за скорбута, чийто признак са кървящите венци? Това заболяване се причинява от дефицит на витамин С, а той е важен точно за синтеза на колаген. Вече писахме за ползите от витамин С за кожата (научни изследвания) , така че ако искате прекрасна усмивка правилната диета с много източници на витамин С е от ключово значение. В този ред на мисли можете да миете редовно зъбите си, да следвате препоръките на зъболекаря, но ако страдате от авитаминоза проблемите с венците може да са перманентни и необратими.

Тютюнопушенето също е рисков фактор. В статията 7 причини за отказване на цигарите  изтъкнахме жълтеникавото оцветяване на зъбите след контакта им с катраните, съдържащи се в цигарите, но това е само повърхността на айсберга.

Едно от многобройните изследвания [10]  доказва, че има разлика между пушачите, които пушат 1-19 цигари дневно и над 20. При тях е установен дефицит на аскорбинова киселина, като това не зависи от възрастта, расата, пола, килограмите или консумацията на алкохолни напитки. След допълнително коригиране на приема на витамин С в храната, негативната зависимост между броя на цигарите дневно и серумните нива на витамин С продължава. Рискът от тежък дефицит на витамин С се увеличава при пушачи и за да избегнат негативното влияние от тютюнопушенето е нужно да приемат хранителни добавки с витамин С. А именно както споменахме по-горе дефицита на витамин С влияе на синтеза на колагеновите фибри.

[11] Разглежда връзката между тютюнопушенето, заболяванията на венците и загубата на зъби. Съдържащите се в съвременните продукти на цигарената промишленост съставки ви излагат на редица рискове. Ето защо пушачите имат удвоен риск от заболявания на венците в сравнение с непушачите. Колкото повече и по-дълго пушите, толкова повече нараства този риск. Ето защо каквито и продукти за дентална хигиена да използвате те няма да ви донесат този успех в сравнение с непушачите.

Генетична обремененост. Много учени смятат гените са виновни за заболяванията на венците. Разбира се някои генни мутации (за които ще пишем по-късно) влияят точно на съединителната тъкан и в частност венците.

Определени лекарства. За целта е нужно да четете внимателно листовките на всички лекарства, дори и отпусканите без рецепта и при нужда да се консултирате със стоматолога си.

Бруксизъм. Д-р Илия Дамянов беше така любезен да обясни подробно какви увреждания причинява търкането на зъбите. 

Всичко това не означава, че с природни средства не можем да подпомогнем здравето на венците. Напротив, вече писахме за използваното от хилядолетия Алое вера, което стимулира синтеза на колаген и по тази причина подпомага зарастването на рани.

Изследване от 2011 г. [12] Aloe vera: Nature's soothing healer to periodontal disease разглежда свойствата на Алое вера при лечението на заболявания на венците. При използване на лечебното растение значително се подобрява гингивита, както и се намалява дълбочината на джобовете при пародонтоза. Това се дължи на ускореното зарастване на рани благодарение на увеличеното кръвоснабдяване, повишения достъп на кислород, който стимулира активността на фибробластите и увеличение на колагеновите фибри. Освен това Алое вера е богат на редица витамини включително и витамин С. При дефицит на този витамин се получава скорбут, а един от признаците са точно кървящите венци.  Нещо повече, изследване от 2016 г. [13] доказва, че гелът от Алое вера може да се сравни по своята ефективност с произведените от съвременната фармация антибактериални води за уста. 

Ако имате проблеми с венците – това не е повод за отчайване, нито е нерешим проблем. Пак можете да възвърнете чара на усмивката си с помощта на балансирано хранене, отказ от тютюнопушене, контролиране на кръвната захар и хормоналните нива и разбира се периодично посещение на стоматолога Ви.

Тъй като венците са изградени от съединителна тъкан от колаген тип I хранителната добавка Invita Skin Beauty също би допринесла не само за външната красота на кожата ви, но би могла да подпомогне синтеза на гингивиалните фибри.

Използвани източници:

1. Encyclopaedia Brittanica. Gum anatomy 

2. Органи и кървене на венците

3. Gingival fibers

4. Carranza's Clinical Periodontology Expert Consult

5. Collagen: Role in Oral Tissues: A Review 

6. Matrix metalloproteinases in periodontal tissue remodelling.

7. Engineered collagen hydrogels for the sustained release of biomolecules and imaging agents: promoting the growth of human gingival cells

8. What Causes Receding Gums? + 10 Home Remedies

9. Chronic Periodontitis in Type 2 Diabetes Mellitus: Oxidative Stress as a Common Factor in Periodontal Tissue Injury

10. The influence of smoking on vitamin C status in adults.

11. Smoking, Gum Disease, and Tooth Loss

12. Aloe vera: Nature's soothing healer to periodontal disease

13. Comparative efficacy of aloe vera mouthwash and chlorhexidine on periodontal health: A randomized controlled trial

 

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още