Главоболие и хипотиреоидизъм

30 юли 2019
Главоболие и хипотиреоидизъм

 

Няма човек, който в етап от живота си да не е страдал от главоболие. Човешкият мозък не съдържа рецептори за болка, но някои области от врата и главата са снабдени с тях и дават информация за тези мъчителни и неприятни усещания.  

Колкото и да е странно, главоболието може да е полезно. Имаме право да пием силни обезболяващи без рецепта и да притъпим симптома, но ако решим да обърнем внимание ще разберем, че понякога главоболието не идва просто ей така, а  за да ни сигнализира, че нещо в тялото не е наред. Обикновено главоболието е резултат от въздействие на кръвоносни съдове или върху менингите. Това са 3 обвивки (мембрани), които покриват и предпазват главния и гръбначния мозък. Нивата на ендорфини в човешкото тяло оказват влияние върху начина и силата на възприеманата болка, а всеки от нас има различен праг на болката. 

Причините за главоболие са различни. Нужно е всеки страдащ да проследи общото състояние на организма си, да си води дневник кога се появяват болките, колко време продължават, областта на главата, обстановка, при която болките са най-силни, както и дали има някакви странни симптоми, които ги предшестват (аура). 

Някои от причините за главоболие са:

 • схващане и напрежение във врата поради неправилна стойка
 • гладуване и неподходяща диета
 • стрес
 • отказване от кафе и цигари
 • тежък махмурлук
 • липса на сън или прекалено дълъг сън 
 • прекомерно силен шум или монотонен в производствени помещения
 • метеочувствителност - промяна на атмосферното налягане, рязка промяна на времето, циклони и пр.
 • различни видове алергии
 • синузит
 • ниска кръвна захар 
 • високо кръвно налягане
 • вдишване на токсини 
 • вирусно заболяване
 • заболявания на зъбите и венците
 • бруксизъм 
 • напрежение в дъвкателните мускули
 • инфекция на вътрешното ухо
 • нарушения на зрението 
 • хормонални смущения
 • прием на някои медикаменти

Според публикация от 2018 г. на Cleveland Clinic - Center of Continuing Education - Headache в рамките на 1 календарна година около 90% от хората в световен мащаб са почувствали главоболие поне веднъж. Голям процент не търсят лекарска помощ, но 1% от тези, които са потърсили се установяват сериозни първични заболявания. Около 90% от оплакванията са свързани с първично главоболие, а при жените мигрената е 3 пъти по-често срещана в сравнение с мъжете. 

Главоболието може да бъде класифицирано като главно (първично) или вторично. Всички типове главоболие могат да бъдат редки (епизодични) или хронични. Хронично главоболие е това, което се случва в 15 или повече дни от 1 месец. В повечето случаи първичните главоболия не са свързани с някаква видима структурна аномалия на мозъка. Диагнозата се поставя на разпит за появата на главоболието, определяне на неговия тип и неврологичен преглед. Тъй като резултатите от лабораторните и образните  изследвания обикновено са в норма, не се препоръчва извършване на скъпа образна диагностика. Но по време на пристъп на клъстерно главоболие или мигрена може да се отчетат анормални клинични находки. 

Първичното главоболие се разделя на:

 • мигрена
 • тензионно главоболие
 • клъстърно главоболие
 • автономно тригеминална цефалгия 

Според данни от центровете за контрол и превенция на заболяванията, диабетът е разпространен сред 9,3% от населението, мигрената в 8,8%, астмата в 7,2%, а артритът в 5,5%. В отделни държави мигрена се среща при 12-20% от населението, а над 1 милиард души страдат от мигрена в рамките на 1 година. Преди или след появата на мигрена могат да се появят други неврологични смущения и това състояние е известно като аура. Най-често се срещат различни визуални ефекти като блещукане, поява на черно-бели зигзагообразни линии, но те могат да бъдат и цветни, картина като от калейдоскоп, пиксеализирано виждане, кълба в небето и пр. Тези нарушения продължават от 5 до 60 минути и след това започва мигрената.  При някои хора се отчита загуба на периферното зрение, а при други то се замъглява. Някои пациенти усещат иглички и изтръпване в едната ръка, както и изтръпване на носа и устата. Срещат се също смущения в говора, световъртеж и слабост. Мигрената може да бъде предизвестена и с многократно прозяване, силна раздразнителност, болки в шията, силна умора и пр. 

Клъстерното главоболие е изключително болезнено като усещане. Обикновено се усеща като силна едностранна болка в зоната на окото, която се проявява със сълзене и запушване на съседната ноздра. От него страдат най-често младите мъже, а честотата му е около 1% от общото население. Клъстерното главоболие започва с периодични главоболия, които се появяват в продължение на няколко седмици, а след това минават месеци и дори години без никакви симптоми. Болезнените усещания са с продължителност от 15 до 180 минути и се появяват от 1 до 8 пъти на ден. Много често болката възниква от 90 до 120 минути след като пациентът заспи, което съответства на началото на първия REM цикъл на съня. Клъстерното главоболие се появява често пролет и есен, когато денят и нощта са с почти равна продължителност. Смята се, че по някакъв начин е свързано с циркадния ритъм. Ако пациентът е предразположен към този тип главоболие, злоупотребата с алкохол може да го предизвика. 

Вторичното главоболие се класифицира според начина си на възникване, а не според проявените симптоми. Много често основните типове вторично главоболие са причинени от травма във врата или главата като “камшичен удар”, вътречерепен хематом, нарушения на кръвоносните съдове поради исхемичен инсулт, различни деформации на кръвоносните съдове и пр.

Вторичните главоболия са свързани с аномалии, които могат да се открият при лабораторно изследване. Важно е да се отчете наличието на заболяване или увреждане на орган, което дава като симптом главоболие, защото според тежестта може да става дума за животозастрашаваща прогноза.

 Вторично главоболие се получава и в резултат приема на някои субстанции, например страничен ефект при прием на някои медикаменти. Увреждането на зъбите, венците, ставите на челюстта, очите, ушите, носа и пр. също могат да причинят подобен тип главоболие.  Високото кръвно налягане може да причини вторично главоболие, както и понижените функции на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм.

В публикацията от 2016 г. Headache Disorders May Be a Risk Factor for the Development of New Onset Hypothyroidism се обсъжда връзката между главоболие и хипотиреоидизъм. Това е състояние, при което в човешкото тяло не се произвеждат достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Вече писахме, че стойностите на TSH са извън норма, но стойности на хормоните Т3 и Т4 в норма са известни като субклиничен хипотиреоидизъм.

При всички групи пациенти (с изключение на бременни жени) ако се направи повторно изследване и се потвърди субклиничен хипотиреоидизъм може да се обсъди или лечение или кога да се извърши следващото изследване. 

Всички пациенти с TSH над 10  μUI/mL трябва да бъдат лекувани, независимо че може да липсват симптоми, поради опасност от прогресия на заболяването до явен хипотиреоидизъм и развитие на сърдечно-съдови заболявания, ако не се лекуват. 

При TSH в рамките на 7,0 до 9,9 μUI/mL има 2 варианта според състоянието на пациента - или да се започне терапия, или да се продължи с редовното следене на състоянието. 

При повечето пациенти със субклиничен хипотиреоидизъм с TSH под 7μUI/mL са спорни ползите от лечението. Нива на TSH между  5 и 6 7μUI/mL са често срещани при пациенти над 70 години и не се изисква лечение. 

Въпреки това повишените стойности на хормона TSH могат да протекат с различни симптоми като резки промени на настроението, наддаване на тегло, усилен косопад, силна умора, запек, смущения в менструацията и пр. 

Според проучване,  извършено от екип от Университета в Синсинати (САЩ)  на над 8400 души, които са живели до затворен вече завод за преработка на уран в местност на 18 мили от Синсинати

 • хората с главоболие имат с 21% повишен риск за развитието на хипотиреоидизъм
 • хората с мигрена имат с 41% повишен риск

Обикновено мигрената се среща сред 12% от населението на САЩ, а хипотиреоидизмът сред около 2% от американците. Въпреки че нито мигрената, нито намалената функция на щитовидната жлеза са животозастрашаващи и не изискват спешна медицинска помощ, те водят до намаляване на качеството на живот, ако не се лекуват адекватно. Резултатите от изследването се отнасят за хората с по-чести пристъпи на главоболие, а не с единични и инцидентни прояви. Освен това проучването включва проследяване на състоянието на участниците в период на средно 12 години. Екипът от Университета в Синсинати е открил, че женския пол, увеличаването на възрастта, затлъстяването и приемът на някои медикаменти, могат да отключат развитието на хипотиреоидизъм. Експозицията на уран сред участниците е незначителна, а ако има радиационно облъчване то се дължи на радонов газ, който не е свързан с рак на щитовидната жлеза. 

Вероятно различни нарушения, свързани с главоболието активират имунната система, която от своя страна може да атакува щитовидната жлеза. Отделно стресът, който е причинен от самото главоболие също повишава риска от възникване на подобно заболяване. Вероятно генетичната обремененост, фактори от околната среда и начин на живот също оказват влияние. 

Все още не е ясно как главоболието и хипотиреоидизмът си взаимодействат. Възможно е намалената функция на щитовидната жлеза да води до увеличаване на пристъпите на главоболие, тъй като приемът на хормони води до намаляване на главоболието. Вероятно лекарите трябва да препоръчват изследвания на хормоните на щитовидната жлеза при пациенти, които се оплакват от необяснимо главоболие. 

Публикацията на Thyro Mate /  Thyroid and Headaches Relationship заостря вниманието, че главоболието може да е симптом на хипотиреоидизъм. 

Главоболието е една от най-често срещаните форми на болка. С главоболие са 2 от 3 деца до 15-години, както и 9 от 10 възрастни, които са имали особено болезнени главоболия в момент от живота си. Това е една от най-честите причини за неявяване на училище или на работа. Силното главоболие принуждава хората да посетят личния си лекар и за получаването на подходящо лечение. Честотата на главоболието и силата на болката са различни при всеки човек. 

Освен при явния хипотиреоидизъм, повишен брой пациенти с главоболие има и при субклиничния. В проучване със 151 пациенти със субклиничен хипотиреоидизъм са отчетени 46% на мигрена спрямо  150 здрави контроли с 13% случаи на мигрена. Други проучвания показват, че повечето пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза още като деца са страдали от мигрена. Според някои експерти заболяването на щитовидната жлеза може да доведе до прогресирането на епизодична мигрена до хронична. Резултатите от друго изследване на пациенти с хипотиреоидизъм показват, че над 34% страдат от различен вид главоболие. 63% от тези хора описват главоболието си като пулсиращо, а 78% отчитат, че то продължава от 4 до 72 часа. Повечето пациенти описват главоболието си с умерена до силна интензивност, а 60% се оплакват, че освен главоболие имат гадене и повръщане. От друга страна 47% от пациентите описват главоболието като локализирано от едната страна на главата. Описанията на пациентите показват, че главоболието, което е свързано с нарушения в дейността на щитовидната жлеза се проявява в различни форми и е строго индивидуално като възприятие. Колкото и да са различни симптомите, експертите отчитат, че тежестта на главоболието е пропорционална на тежестта на заболяването или ако симптомите на хипотиреоидизъм се влошат би следвало това да се прояви с по-силно главоболие. 

Подобна е публикацията и от март 2019 г. на Very Well Health - Migraine Headaches and Thyroid Disease 

Както виждате главоболието може да е изключително полезно като предвестник на заболяване на щитовидната жлеза. За щастие в някои случаи става дума за субклиничен хипотиреоидизъм с повишени нива на хормона TSH, но без изменения в хормоните на щитовидната жлеза. Една от причините за това състояние е недостатъчен прием на йод. 

Биохраните Вертера Гел и Вертера Гел Forte снабдяват организма с нужните количества органичен йод. 1 супена лъжица от 20 грама съдържа 150 микрограма йод. Освен с натурален вкус на морски водорасли можете да изберете плодовите вкусове на Вертера Гел Forte ябълка, Вертера Гел Forte вишна и Вертера Гел Forte касис

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още