Ползите и вредите от хиалуроновата киселина

17 февруари 2020
Ползите и вредите от хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е несулфатиран гликозаминогликан, който се състои от повтарящи се полимерни дизахариди, които са свързани помежду си. Във водни разтвори хиалуроновата киселина има свойството да образува специфични стабилни структури. Въпреки простотата на състава и липсата на разклонения, хиалуроновата киселина може да образува полимери с огромен брой конфигурации и форми, които зависят от размера, концентрацията на сол, pH, свързани катиони. 

В един средностатистически човек от около 70 кг има приблизително 15 грама естествена хиалуронова киселина. Всеки ден 1/3  от нея се разгражда и се произвежда нова. И докато хиалуроновата киселина е открита в тялото през 30-те години, първите медицински продукти са разработени през 70-те и 80-те години. Те се използват при извършването на различни хирургични операции на очите ( например трансплантация на роговица, операция на катаракта, глаукома, за възстановяване на отлепена ретина и др.). Естествено срещаната хиалуронова киселина в тялото има сравнително кратък полуживот и за да се стабилизира молекула и да се забави разграждането се извършват различни процеси като крослинкинг. Заради високата си биосъвместимост и присъствието си в извънклетъчната матрица на много тъкани, хиалуроновата киселина може да се използва като основа за разработването на биоматериали за тъканно инженерство. 

Според публикацията от 2012 г. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging хиалуроновата киселина е гликозаминогликан (GAG) с уникални свойства да се свързва с вода и да я задържа. 1 молекула хиалуронова киселина може да се свърже с до 1000 молекули вода. Хиалуроновата киселина се намира най-често в извънклетъчната матрица. Можем да си представим извънклетъчната матрица като триизмерна структура от колаген, ензими и гликопротеини, които осигуряват структурна и биохимична подкрепа на околните клетки. Това гелообразно вещество участва както в изграждането на костите, мозъка, кожата, така и в кръвната плазма и има специфична твърдост и еластичност. Благодарение на разнообразния си характер и различните пропорции между градивните вещества, извънклетъчната матрица може да изпълнява множество неповторими функции, свързани както с механична опора, отделяне на тъкани една от друга, предаване на сигнали от едни клетки към други, така и складиране на биоактивни вещества като растежни фактори. 

Извънклетъчната матрица е свързана с растеж на органи и тъкани, зарастване на тъкани и образуването на фиброза. Често туморите се стремят да модифицират твърда извънклетъчната матрица в по-течна и еластична, за да могат безпрепятствено да се придвижат до други органи и да образуват метастази. 

При нараняване на тъкани се отчита промяна в количеството и баланса на вещества от извънклетъчната матрица. Така например разкъсаната хиалуронова киселина води до започване на процеси на възпаление и реакция от страна на имунната система. 

Хиалуроновата киселина може да бъде разградена изкуствено от:

 • високи температури
 • ултразвук
 • свободни радикали
 • кисела или алкална хидролиза
 • ултравиолетови лъчи
 • тютюнопушене
 • замърсяване на околната среда

Публикацията от 2011 г. Hyaluronan as an Immune Regulator in Human Diseases разглежда ролята на хиалуроновата киселина като регулатор на имунната система при някои заболявания при хората. 

Фибробластите са основния тип клетки, които могат да образуват 3-те основни форми на хиалуронова киселина. При нараняване именно фибробластите пристигат в рамките на минути на мястото на произшествието и се заемат с отделянето на хиалуронова киселина, колаген тип I и тип III, цитокини и растежни фактори. Това може да е полезно при еднократно нараняване, но в случаите, когато отделни тъкани са изложени на многократно повтарящи се механични и химични увреждания, миграцията на множество фибробласти може да доведе до смъртоносни заболявания като белодробна фиброза. Заменянето на специализираните клетки на сърцето (кардиомиоцити) с плътна съединителна тъкан може да доведе до сърдечна недостатъчност

Хиалуроновата киселина участва и в изграждането на костния мозък и всяко едно намаляване може да доведе до увреждане на процесите на хематопоеза, при  които кръвните клетки в костния мозък се образуват, развиват, съзряват и започват своя път в кръвообращението. 

А ето и някои от заболяванията, които се дължат отчасти на свръхактивирането на имунната система от разцепени фрагменти на хиалуроновата киселина.

 • Идиопатична белодробна фиброза
 • Астма
 • ХОББ / белодробен емфизем
 • Респираторен дистрес синдром
 • Нефрит на бъбреците
 • Лупусен нефрит
 • Хронична бъбречна недостатъчност
 • Ревматоиден артрит
 • Инфаркт на мозъка 
 • Атеросклероза 
 • Инфаркт на миокарда
 • Захарен диабет
 • Фиброза на черния дроб 

Напълно различните свойства на дългите вериги хиалуронова киселина и разкъсаните фрагменти са разгледани и в изследването от 2016 г. Hyaluronic Acid in Inflammation and Tissue Regeneration

Хиалуроновата киселина в извънклетъчната матрица помага на тъканите да се противопоставят на компресия с помощта на абсорбцията на огромни количества вода и последвалото набъбване и увеличаване на обема. 

През последните години се проведоха множество клинични изследвания, свързани с клетките в различните слоеве на кожата - епидермис, дерма и хиподерма. Напоследък учените започнаха да обръщат все повече внимание на състава на извънклетъчната матрица, която се намира между отделните клетки и играе ролята на свързащо звено. Въпреки че това междуклетъчно вещество изглежда аморфно на пръв поглед, когато се наблюдава под микроскоп се оказва, че има строго организирана структура, в която участват различни гликозаминогликан, протеогликани, растежни фактори и структурни протеини като колаген. И все пак в много случаи най-често срещания компонент на извънклетъчната матрица е именно хиалуроновата киселина. 

При хората около 50% от общото количество хиалуронова киселина се намира в кожата. Големи количества има в стъкловидното тяло на окото, пъпната връв, синовиалната течност в ставите, в клапите на сърцето, белите дробове, аортата, простатата, както и в много други тъкани. 

Основните функции на хиалуроновата киселина са хидратация, осигуряване на смазка за ставите, възможност за запълване на празни пространства, осигуряване на връзки, през които да мигрират отделните клетки.

Кожата е най-обширния орган на човешкото тяло и изпълнява различни функции. Освен това състоянието на кожата е като огледало за здравето и скоростта, с която протича остаряването на организма.

Процесите на стареене на човешката кожа се разделят основно на 2 основни групи

Вътрешното или вродено стареене засяга кожата по същия начин, както засяга и вътрешните органи. То се влияе от гените на отделния човек, неговия хормонален баланс и дори начина на хранене. Намаляването на количествата полови хормони като естрогени също може да доведе до намаляване синтеза на колаген, сухота на кожата, загуба на еластичност, образуване на дълбоки бръчки и поява на пигментни петна. Съответно козметиката, която съдържа женски полови хормони може да не е подходяща за мъже и деца. Отделни храни съдържат големи количества крайни продукти на гликация, които също може да ускорят процесите на остаряване.

Външното стареене на кожата е в резултат от излагането на фактори на околната среда като например ултравиолетовите лъчи на Слънцето.

Въпреки че вътрешното и външното стареене на кожата са отделни процеси, те имат някои общи черти. Например реактивните видове кислород, познати и като свободни радикали, които водят до оксидативен стрес, играят основна роля и в двата процеса. С помощта на тези оксиданти се образуват вещества, които пречат на фибробластите в кожата да произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина. От друга страна се задейства и образуването на матрични металопротеинази, които водят до ускорено разграждане на вече синтезирания колаген в кожата. Тези процеси се отчитат както при вътрешно, така и при външно състарена кожа. 

Стареенето на кожата е свързано със загуба на влага. Една от най-важните молекули, които участват в оптималната хидратация на кожата е хиалуранан или хиалуроновата киселина. 

Образуването на хиалуронова киселина се увеличава многократно при нараняване на тъкани и в процесите на зарастване на раните. 

Хиалуроновата киселина играе ролята на регулатор при процесите на възстановяване на наранените тъкани и е свързана с активирането на клетки, които участват в процесите на възпаление и реакция от страна на имунната система. Освен това хиалуроновата киселина е свързана с образуването на нови кръвоносни съдове и миграцията на фибробластите, от които се изисква да започнат спешно отделянето на колаген и еластин, с които бързо да бъдат създадени нови тъкани на място на разрушените. 

Размерът на хиалуроновата киселина е от изключително важно значение за функциите, които изпълнява. Например хиалуронова киселина с молекулно тегло над 1000 kDa пречи на образуването на нови кръвоносни съдове и потиска прекомерната активност от страна на имунната система, намира се в здрави и непокътната тъкани. По-малките полимери на хиалуроновата киселина, които са разкъсани служат като сигнал за бедствие и могат да предизвикат силни възпалителни процеси и образуване на нови кръвоносни съдове. 

Вътре в тялото хиалуроновата киселина непрекъснато се образува и разгражда. Образуването става с помощта на специфични ензими, които я синтезират вътре в клетки като фиброцитите, а след това тя прониква в извънклетъчната матрица през порестата клетъчна мембрана. При бозайниците има 3 основни типа ензими, които образуват хиалуронова киселина с различно молекулно тегло. 

Хиалуроновата киселина се разгражда на фрагменти с различна дължина от специални ензими, наречени хиалуронидази. Така в кръвта хиалуроновата киселина има полуживот 3-5 минути, в кожата около 1 ден, а в хрущяла между 1 и 3 седмици. 

Хиалуроновата киселина може да бъде разградена и без участието на естествено създадените ензими чрез свободните радикали и ултравиолетови лъчи на Слънцето. 

Една от основните функции на кожата е свързана с избирателното пропускане на вещества от околната среда навътре в тялото и обратно - отделяне на вещества от тялото навън. Най-външната част от кожата (епидермис) се състои от твърди рогови клетки, чиято основна цел е да предотвратят прекомерното изпаряване на вода от по-долния слой (дермата). Самата хидратация на кожата изключително много зависи от количеството на хиалуронова киселина в дермата и доколко тя може да се свърже и задържи наличната вода в този слой. Хиалуроновата киселина в дермата е свързана с лимфната система и кръвоносните съдове. Тя регулира водния баланс, осмотичното налягане, потока на йони, стабилизира структурите на кожата чрез елекростатични взаимодействия и действа като сито, което филтрира отделни молекули. Ето защо при пациенти с изгаряне, когато тази бариера е разрушена се отчитат сериозни увреждания вследствие дехидратация. 

Намаляване на хиалуроновата киселина в кожата

Когато остаряваме първоначално се стопяват количествата хиалуронова киселина в епидермиса, а в дермата все още присъстват, но са значително намалени. Всъщност образуването на хиалуронова киселина в епидермиса се влияе пряко от разположената под него дерма. Тъй като хиалуроновата киселина в дермата е пряко свързана с колагена, при напредване на възрастта се отчита очевидна дехидратация, загуба на обем, липса на еластичност, поява на бръчки и провисвания. Но все пак не бива да забравяме, че около 80% от стареенето на кожата на лицето се дължи на външни фактори като прекомерното излагане на UV лъчи, които могат да разградят както хиалуроновата киселина, така и колагена в дермата. Слънчевото изгаряне е подобно на процесите при зарастване на рани. В началото се отчита повишаване на хиалуроновата киселина. Първоначалното зачервяване на кожата се дължи именно на това - засилено образуване на хиалуронова киселина и освобождаване на хистамин. Многократното излагане на действията на UV лъчи обаче води до образуване на колаген тип I и III, които са в различни пропорции от тези в нормалната кожа и приличат на микробелези. Кожата видимо загрубява, а липсата на хиалуронова киселина, която да се свързва с водата, води до много по-голяма трансепидермална загуба на вода. 

Има различни видове пълнители. Постоянните филъри се инжектират еднократно. Те не си взаимодействат с тъканите, но крият голям риск от странични реакции, защото се приемат от организма като чуждо тяло. Временните филъри остават в кожата от 3 до 12 месеца и за да се поддържа постоянния им ефект е нужно повтаряне на процедурите по инжектиране. Филърите с хиалуронова киселина са временни и се разграждат с течение на времето. Има и друг тип филъри, които са временни, но стимулират образуването на собствен колаген от организма. Тяхното действие може да продължи до 2 години. 

Временните хиалуронови филъри се използват най-често за:

 • корекция на контура на лицето
 • възстановяване на загубата на обем на лицевите кости и подкожната мазнина
 • запълване на по-дълбоки и трайни бръчки
 • заличаване на белези
 • общо подмладяване на кожата и придобиване на по-младежки и сияен тен


Публикация от 2019 г. в Public Library of Science / Hyaluronan-based hydrogels as dermal fillers: The biophysical properties that translate into a “volumetric” effect разглежда различни биофизични и биохимични характеристики на т. нар. филъри с хиалуронова киселина, който се поставят с помощта на инжекции.

Тези специализирани филъри с хиалуронова киселина, които се поставят чрез инжектиране в кожата се различават по:

 • степен на омрежване на биополимера
 • крайна концентрация на гел
 • количество на разтворим полимер в състава 
 • оптимална дълбочина на инжектиране 
 • техника на приложение
 • разтворима / неразтворима концентрация на хиалуронова киселина
 • способност за хидратация 
 • твърдост, еластичност, вискозитет
 • чувствителност към разграждане от реактивни кислородни видове (свободни радикали)

Пластичната хирургия все още е едно от най-иновативните звена в съвременната медицина, което непрекъснато нараства. Козметичните процедури както хирургични операции, така и минимално инвазивни често се извършват по желание на самия пациент и са планирани. В последните години броят на минимално инвазивните козметични процедури расте не с %, а с пъти. На първо място често е прилагането на невромодулатори като ботокс (ботулинов токсин), а на второ място е инжектирането на филъри. 

Публикацията Practical Approach and Safety of Hyaluronic Acid Fillers / Plastic and Reconstructive Surgery описва най-често срещаните филъри (пълнители) на меки тъкани на основата на хиалуронова киселина, които са одобрени от Агенцията по храни и лекарствата към САЩ (FDA).

Първите филъри на меки тъкани са произведени на основата на говежди колаген през 1981 г., но реакциите на свръхчувствителност са чести и затова се налага предварително да се правят допълнителни тестове на кожата. През 2003 г. с цел избягване на свръхчувствителността на пазара са пуснати филъри с човешки колаген, но те не добиват толкова голяма популярност. 

През 90-те години навлиза използването на филъри с хиалуронова киселина, но първият одобрен от FDA в САЩ е през 2003 г.

Първоначално се е считало, че за разлика от колагена, хиалуроновата киселина е почти постоянна за различните видове и има по-малък риск от развитие на реакции от страна на имунната система. Въпреки това тежки странични реакции не липсват. 

Освен състава на филъра с хиалурон има значение и квалификацията на поставящият инжекцията специалист.

Лицето задължително трябва да се раздели на различни части според анатомията. Въпреки че всеки регион се различава леко по отношение на техниката на инжектиране, основната цел е да се избегнат специфични опасни зони, които могат да доведат до некроза на кожата и дори до загуба на зрението. 

Областта на челото е едно от местата, при които има най-голям риск от увреждане и загуба на зрението, тъй като кръвоносните съдове, които са на повърхността на кожата често водят към кръвоносните съдове на очите. В тази област най-често се използват невромодулатори като ботокс. Въпреки това дълбоките бръчки между веждите и над тях могат да се запълнят само с филър. 

Хлътването на слепоочията също е ясно изразено при остаряване. Обикновено при младите хора има плавен преход от слепоочията към челото и бузите. Опасността при поставяне на филъри е свързана с улучването на артериите. 

Бузите на лицето са симетрични, гладки и изпъкнали. При остаряване бузите губят голяма част от обема си. Инжектирането на филъри се изпълнява в 3 подучастъка, за да се постигне равномерно преливане на обемите и да се избегне образуването на буци. 

Областите под окото, зоните на долните клепачи са истинско предизвикателство, когато има голям излишък на кожа. Понякога се налага да се поставят филъри и в бузите с цел плавно преливане. 

Устните са участъците, в които най-често се инжектира хиалуронова киселина с цел значително уголемяване. Инжектирането трябва да се стане на максимум 3 мм, защото има риск да бъде засегнат кръвоносен съд. Обикновено се налага използване на филър както в горната, така и в долната устна. 

Назолабиалните гънки започват от ноздрите и завършват в краищата на устата. Те също крият опасности при поставянето на филъри, защото има опасност да се засегнат различни артерии. Освен това запълването не трябва да бъде прекомерно и вдлъбната бръчка да стане изпъкнала.  

Носът съдържа множество микроскопични кръвоносни съдове, а засягането им може да доведе до некроза на големи участъци. 

Брадичката е област, която може да повлияе на профила на носа, устните, както и шията. Освен това изпъкналостта на брадичката варира в зависимост от пола. 

Висококачествените филъри с хиалуронова киселина и инжектирането им от добре обучени специалисти значително намаляват риска от усложнения. И все пак те съществуват и могат да се разделят на:

 • ранни усложнения (възникват след по-малко от 14 дни)
 • късни усложнения (от 14 дни до 1 година)
 • забавени усложнения (след повече от 1 година)

Ранните усложнения при инжектиране на филъри с хиалуронова киселина са често срещани и се дължат главно на неправилно извършена процедура или възпалителни процеси. Обикновено са свързани със зачервяване и силен сърбеж, оток, поява на синини, образуване на бучки и подутини. Инфекциите не са толкова често срещани и могат да бъдат бактериални, гъбични или вирусни. Най-сериозните ранни усложнения са свързани с засягане на артерия. Това може да доведе до некроза на тъкани и дори увреждане и загуба на зрението. Първоначалните признаци може да са свързани с различна по сила болка. Има 6 зони на лицето, където може да възникне засягане на кръвоносен съд - чело, слепоочия, зони около очите, устни, назолабиални гънки и нос. Ето защо е важен не само състава на филъра, но и компетентността на лицето, което го поставя. 

Късните усложнения обикновено са свързани с реакция на гранулом спрямо чуждо тяло. Грануломът е организирана маса от възпалителни клетки. Счита се, че процесите са свързани с капсулиране на непознат материал. Това води до хронично възпаление. Външно се изявява с отложено във времето подуване, сърбеж и оток, промяна в цвета на кожата. Може да възникне при по-големи частици на пълнителя, примеси и инфекции. 

Отложените усложнения при инжектиране на филъри са свързани с образуването на стабилни биофилми, изградени от колонии с бактерии. 

Най-доброто избягване на усложнения е превенцията. Много е важен човешкия фактор, както и да се избегне бактериална, гъбична или вирусна инфекция. Вече настъпилите усложнения трябва да се лекуват възможно най-рано. При еритема, отоци и синини трябва да се използват студени компреси. При малки бучки и неравности трябва да се използва нежен масаж. Големите бучки изискват използването на разграждащи хиалуроновата киселина ензими (хиалуронидаза). При некроза поради увреждане на кръвоносен съд разграждащите ензими се инжектират в засегнатите артерии. 

За съжаление увреждането на зрението вследствие инжектиране на хиалуронова киселина в близост до очите настъпва в рамките на 60-90 минути и е необратимо. Още при първи симптоми е наложителна спешна консултация с очен лекар. 

При образуване на възпалителни възли (грануломи) следва да се направи изследване на микробиология, а лечението не се състои в поставяне на разграждащи ензими, а прием на антибиотици. 

Въпреки че инжекционното поставяне на филъри с хиалуронова киселина днес се използва от голям брой от хора, съществува опасност да Ви бъде поставен материал, който да не е напълно съвместим с вашия организъм. След като се вкара в кожата, той не може да се отмие с вода или изчисти с памучен тампон. Нужна е специализирана квалификация на дерматолога, който поставя филъра с цел избягване на кръвоносни съдове. Хигиената също е от решаващо значение. 

Да, хиалуроновата киселина има определени ползи за запазването на хидратацията на кожата, но и крие рискове от сериозни странични ефекти. 

Ето някои от продуктите в онлайн магазин aloha.bg , които съдържат хиалуронова киселина. 

Лосион за тяло с колаген  видимо укрепва и регенерира структурата на кожата. Компонентите, като масло от шеа, сквалан, както и масло от сладък бадем, съдържащи се в лосиона за тяло перфектно подхранват, съживяват и деликатно хидратират кожата. Хиалуроновата киселина и другите компоненти със силно хидратиращ ефект, като Caresoft ™ и Xeradin ™ незабавно подобряват нивото на влагата на кожата и общия външен вид за дълго време. Благодарение на ежедневна грижа, кожата става по-гладка, по-стегната и по-еластична и по този начин тя изглежда по-млада и по-ярка. Лосион за тяло с колаген се препоръчва за интензивна грижа, особено за суха и чувствителна кожа.

Крем за след бръснене с колаген Афтършейв - After shave cream  е създаден за специалните нужди на мъжката кожа. Безалкохолна формула, богата на активни съставки като колаген, Moist 24 ™ и хиалуронова киселина, осигурява дълготрайна и дълбока  хидратация.

Златна маска с натурален рибен колаген  e още един от продуктите, който съдържа хиалуронова киселина. 

Дневен лифтинг крем от охлюви KRISNAILIA има нежна натурална формула без аромат и без парабени. Кремът съчетава в себе си ефективна комбинация от активни съставки за хидратиране, повдигане, подмладяване, възстановяването на сухата и увредена кожа. KRISNAILIA съдържа патентован anti-age комплекс съставен от фито-тензори, които запълват бръчките и повдигат кожата, плюс хидратиращи агенти (хиалуронова киселина, D-трехалоза, ечемичен екстракт), които проникват и овлажняват кожата.

Околоочен лифтинг крем от охлюви KRISNAILIA има бърз лифтинг eфeĸт, видимo нaмaлявa бpъчĸитe, тъмнитe ĸpъгoвe и пoдпyxвaнeтo. KRISNAILIA крем за около очи съдържа нaтypaлни aĸтивни cъcтaвĸи, имa пoдxpaнвaщo и xидpaтиpaщo дeйcтвиe и е с висока aнтиoĸcидaнтнa aĸтивнocт. Пoдxoдящ е зa вceĸи тип ĸoжa, вĸлючитeлнo чyвcтвитeлнa. KRISNAILIA за около очи съдържа специален патентован anti-age комплекс съставен от фито-тензори, които запълват бръчките и повдигат кожата, плюс хидратиращи агенти (хиалуронова киселина, D-трехалоза, ечемичен екстракт), които проникват и овлажняват кожата. Допълнително е обогатен с екстракт от охлюви, масло от: кактус, какао, кайсиеви ядки, малинови семки, камелия, зърнастец и витамини( А,Е и В5).

Хиалуроновата киселина е много важен хранителен елемент за ставите. Това съединение принадлежи към групата на гликозаминогликаните, които укрепват тъканта. Хиалуроновата киселина свързва заедно протеогликаните, образувани с глюкозамин и хондроитин, и така създава много трайна, устойчива на натиск и гъвкава матрица на хрущяла. Най-важната черта на хиалуроновата киселина е способността и да задържа големи количества вода, което води до подобрено функциониране на синовиалната течност, намалявайки по този начин триенето между хрущялите. Хиалуроновата киселина в синовиалната течност, освен че дава подходящ вискозитет, предотвратява изтичането на синовиална течност по време на огъване и натоварванe - действия, чрез които се повишава налягането в ставата. Проучванията показват, че форми съдържащи хиалуронати намаляват болката и подобряват функцията на коляното при пациенти с остеоартрит на коляното. Хиалуроновата киселина засилва хрущяла и структурата на ставата, което помага при амортизация и съответно предпазва ставите от претоварване.

Хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active срещу болки в ставите,   осигурява висока доза натурален колаген с формулата на тройната спирала, същият колаген, който се среща естествено в организма. В допълнение към чистия натурален колаген, капсулите съдържат също Хрущял от акула, съдържащ колаген тип ІІ, Глюкозамин сулфат, Хиалуронова киселина и Екстракт от Индийски тамян (Boswellia Serrata).

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още