Рибен колаген - ползи за здравето и красотата

26 септември 2019
Рибен колаген - ползи за здравето и красотата

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло, както и в важен изграждащ елемент в състава на риби, мекотели, бозайници и птици. В блога на aloha.bg публикувахме кои са най-богатите на колаген храни, но голяма част от тях не участват в съвременния начин на хранене. Един от най-богатите източник на колаген са именно продукти от животински произход като кожи на пилета, свине, говеда и разбира се, различни видове морски и сладководни риби. Едва ли ще включим в менюто си кожа от риба, но дори и да го направим след термична обработка големи количества от колагена се разрушава и съответно няма нужните ползи за здравето. Частите от тялото, които обикновено се изхвърлят като кожа, кости, люспи, плавателен мехур, перки и опашки на сладководните или морски риби са най-богати на колаген и се използват за създаване на хранителни добавки, козметика, хидрогелове и материали за основа на тъканно инженерство.

Около 1985 г. започва извличането на колаген от кожата на различни видове риба. Рибният колаген понякога се нарича и морски (marine collagen), но това не винаги е правилно. Някои продукти обозначени като морски колаген използват като суровина различни мекотели, миди, медузи, морски гъби, калмари и октоподи. Ето защо е важен произхода на суровините, чистотата на водата и дали в нея няма високи концентрации на токсични тежки метали, които съответно присъстват и в морския или рибен колаген.  

Ако се върнем назад в историята рибен колаген се използва за направата на едно от най-древните лепила - туткал. Рибният туткал се произвежда от кожата и костите на риби. Той е много добър свързващ материал за гипс и бои. Увеличава времето, през което гипса може да се обработва. Може да се използва и без загряване, тъй като рибните протеини не се втвърдяват при ниски температури. Рибният туткал се използва за реставрация на ценни мебели и предмети. А за особено скъпи предмети се използва туткал от мехури на моруна. Използва се като лепилен слой при позлатяване върху стъкло. Здравината му е изключително голяма. Той бил любим на средновековните монаси, които ръчно преписвали различни книги.

Според публикация на Dr. Axe / Fish Collagen: The Anti-Aging Protein with the Best Bioavailability, подкрепена с резултати от различни клинични изследвания, колагенът е изграден от аминокиселини, групирани в пептиди. При рибния колаген тези пептиди са с най-добрата абсорбция и бионаличност поради по-малките размери на частиците в сравнение с другите видове колаген, извлечен от птици и бозайници. Рибният колаген се абсорбира до 1,5 пъти по-ефективно от организма в сравнение с телешкия или свинския колаген. Освен това той по-бързо навлиза в кръвообращението, поради което е предпочитан за медицински цели. Тъй като не можем да ядем сурова кожа на риба, а бульонът е преминал термична обработка и колагенът е загубил много от свойствата си, вариантът е да изберем хранителни добавки с рибен колаген или козметика с рибен колаген

Рибният колаген е сложен структурен протеин, който:

 • помага за поддържане на здравината и гъвкавост на кожата
 • издръжливостта на сухожилията
 • предотвратява износването на ставния хрущял
 • пречи на намалението на костната плътност (остеопороза) и намалява риска от счупването на костите като увеличава еластичността и якостта на опън
 • пречи на загубата на мускулна маса (саркопения), свързана с остаряването на организма
 • играе ролята на лепило и не предотвратява развитието на пропускливи черва
 • участва в изграждането на очите
 • образува голяма част от органичната част на зъбите - дентин
 • осигурява здравина на съединителната тъкан и предотвратява появата на различен тип хернии
 • помага на кожата да се свива и разпъва при отслабване/напълняване според формите на тялото
 • позволява на матката да увеличи размерите си многократно, участва и в изграждането на напълно нов и временен орган по време на бременност като плацентата, осигурява здравина и същевременно еластичност на детеродните органи на жената, помага на кожата на бързорастящия корем да се разпъва без опасност от стрии, подходящ е за всяка жена, която планира бременност
 • помага за бързото заздравяване на раните 
 • осигурява якост на опън и еластичност на гласните струни за възпроизвеждане на говор, издаване на звукове с различна височина и певчески способности

Рибният колаген вече многократно е доказал своите възможности в различни клинични проучвания за стимулиране на естественото производство на колаген в организма. Колагеновите пептиди от рибите са изградени от големи количества аминокиселини като глицин, хидроксипролин и пролин. При приема на рибен колаген, пептидите с хидроксипролин не могат да се разградят до отделни аминокиселини и могат да бъдат открити в кръвообращението, където стимулират различни клетки като фибробласти, остеобласти и хондроцити да започнат усилено с производството на колаген и протеини от съединителната тъкан като еластин. С напредване на възрастта обикновено тези клетки също остаряват, спират да се делят и да произвеждат нов колаген. От друга страна е важно колагенът да бъде разграждан, защото има опасност от възникване на твърди фиброзни тъкани от неразградим колаген. В сърцето има специални клетки (кардиомиоцити), които се свиват и разпускат. Има различни фактори, които водят до тяхното унищожаване. Поради опасността от нарушаване на сърдечните функции, тъканите се изграждат много бързо, но кардиомиоцитите са заменени от колаген, който е устойчив, но няма възможност да се свива и разпуска. Това може да доведе до сърдечна недостатъчност. Подобен е и случаят с белодробната фиброза, която е смъртоносна. Ето защо трябва да осъзнаем, че синтезът на нов колаген и разграждането на стария са в постоянен кръговрат и динамичен баланс, но редица фактори пречат на образуването на този протеин. 

Най-голямото предимство на рибния колаген е липсата на риск от пренасяне на общи заболявания като спонгиформна енцефалопатия по говедата (известна и като болестта “луда крава”), трансмисивна спонгиформна енцефалопатия, болестта шап и пр. В последните години стотици хиляди селскостопански животни бяха евтанизирани като превенция на разпространението на “чума”. Освен това птичия грип също ограничава обработката на субпродукти от пилета. Съществуват различни видове режими на хранене, като някои вегетарианци избягват месото от бозайници, но не и рибата като храна. Рибният колаген е и за хората, които по религиозни причини избягват колаген от свине / говеда. 

Ето няколко доказани ползи от рибния колаген:

Забавя процесите на стареене на кожата - силен антиейдж ефект

Тъй като кожите на рибите са богати на колаген тип I, същия колаген, който изгражда и дермата на човешката кожа, натуралния колаген от сладководни риби предотвратява признаците на стареене на кожата като образуване на бръчки, провисвания, загуба на еластичност, неравномерен тен и хиперпигментация. Тъй като отдавна е известно качеството на колагена многократно да увеличава обема си във вода и да набъбва следва да нанасяте натуралния колаген в гелообразна форма върху предварително навлажнена кожа. 

Освен локалното нанасяне на кожата на лицето или тялото, можете да се погрижите и с хранителна добавка с рибен колаген Invita Skin Beauty

Увеличаване на плътността на костите 

В блога на aloha.bg наскоро публикувахме публикация за разликите между Колаген тип I и Колаген тип II.

Кожата на рибите е богата на колаген тип I, който участва в изграждането на твърдите кости. Върху скелето от колаген се налепват кристали хидроксиапатит. В резултат на това костите са достатъчно еластични, за да променят динамично формата си при големи натоварвания и да се възвръщат към първоначалната си конфигурация, а минералите им придават твърдост. Въпреки че са твърди и сравнително с постоянна форма и големина след достигане на зрялост, всъщност костите са динамично развиваща се тъкан, която е с композитен състав. Изследвания показват, че рибния колаген стимулира остеобластите в костите да произвеждат нов колаген, който има строго определена пространствена структура. Отделните влакна следват посоката на дългата ос на костта, а през определени интервали се разполагат напречно. Именно тази строго организирана структура позволява костите да бъдат леки, но същевременно да служат за твърда опора на тялото. При счупване на кост процесът на зарастване отново е свързан с изграждане на нови тъкани с помощта на колаген. 

В повечето случаи приемаме, че загубата на костна плътност (остеопороза), засяга големи кости като тези на бедрата и в началото протича безболезнено и без симптоми. Човешкият череп също съдържа десетки кости, които също губят обема си поради намален синтез на колаген в организма. Остеопорозата на лицето води до намален обем, съответно кожата провисва и се деформира под въздействието на гравитацията. Позата по време на сън също оказва голямо въздействие върху образуването на асиметрични бръчки. 

От друга страна костите в зародиша по време на бременността са хрущяли, в които участва колаген тип II. Постепенно започва отлагане на минерали по хрущялните тъкани и те се видоизменят в твърди кости. Хрущяли остават главно в ставните връзки, части от ребрата, външната част от ушите, част от носа и пр. Скелетът на хрущялните риби като акули остава цял живот хрущялен, без да се втвърди и минерализира. Invita active съдържа именно хрущял от акула, който се грижи за ставите и възвръща радостта от движението.

Ускорява зарастването на рани

При разкъсване на кожата започва спешно отделяне на колаген - лепилото на организма. Целта е бързо затваряне на раната с цел предотвратяване нахлуването на патогени и възникването на тежка бактериална инфекция и некроза на тъканите. Колагенът е не само структурен протеин, който служи като основа за изграждането на нови тъкани, но играе критична роля във всички фази от зарастването на раните - хемостаза, възпаление, ремоделиране. 

Белезите на кожата са атрофичен (с недостатъчни количества колаген), хипертрофичен (с излишъци от колаген) и келоиди, които имат тенденция да се разрастват. Колагенът в кожата е в строго организирана мрежа и следва извивките на тялото. Видът на белега зависи и от начина на срязване на кожата. Ако това се случи по направление на влакната колаген - има голям шанс белегът да е незабележим. Ако раната е напреки на колагеновите влакна, белегът зараства по-трудно и има риск да бъде удебелен, изпъкнал, с променен цвят и пр. Затова при планирани хирургични операции лекарите предварително се съобразяват с т. нар. Линии на Лангер

Колагеновите гъби и специализирани превръзки за рани подпомагат зарастването на рани. Наскоро учени от Сингапур намериха начин как да обработят кожите на риби, които са изключително богати на колаген и да ги използват чрез директно поставяне върху раните. Няма как вкъщи да наложите раните си с кожа от прясна риба, защото може да получите сериозна бактериална инфекция или алергична реакция, но приемът на хранителна добавка с рибен колаген би спомогнала не само за забавяне процесите на стареене на лицето, но и ще ускори процесите на зарастване на рани. Не забравяйте да приемате и достатъчни количества витамин С. 

Антибактериална активност

Според изследването от 2016 г. Collagencin, an antibacterial peptide from fish collagen: Activity, structure and interaction dynamics with membrane в рибния колаген има пептид, който има силни антимикробни свойства. 

Collagencin от рибния колаген, може да забави растежа на опасни за човешкото здраве микроорганизми:

 • Staphylococcus aureus с 67.0%
 • Escherichia coli с 64.0%
 • Listeria innocua с 32.2%
 • Lactococcus lactis с 31.0
 • Carnobacterium divergens с 32.2%

В последните години много от бактериите развиват антибиотична резистентност. Превръзките на основа на кожа от риба вероятно ще намират все по-голямо приложение при тежки случаи на рани от изгаряне, силно инфектирани рани и пр. като предимствата са, че са гъвкави и могат да прилепнат към извивките на засегнатата област, сравнително евтини са, нямат мирис на риба, запазват влажността, доставят на тялото натурален рибен колаген тип I и еластин, рядко има случаи на тежки алергични реакции, не е нужно да се сменят всеки ден, могат да се използват за удължена доставка на лекарства и пр. 

Повишен прием на протеини.

Колагенът е вид протеин и приемането на добавки с рибен колаген доставя на организма множество аминокиселини, които след преминаване в храносмилателния тракт образуват отново протеини. Изследванията показват, че подобни добавки могат да забавят загубата на мускулна маса (остеопения) и загубата на костна плътност (остеопороза). Освен това колагенът участва и в изгражданията на сухожилията, както и в съединителната тъкан. Добавките с колаген са подходящи и за активните спортисти, които искат да увеличат своята издръжливост. 

Натуралният рибен колаген от aloha.bg се предлага в гелообразна форма за лесно нанасяне върху кожата на лицето  , тялото или косата и ноктите. Той е извлечен от кожата на сладководни риби като толстолоб  в изключително чисти води в Полша. Ето още причини защо да изберете колагена от Inventia

Изследвания доказват, че колагенът в различните цветове кожа има различна структура, т.е козметиката, произведена в Китай не би била напълно подходяща за кожата на европейците. Козметичната грижа за хората, които живеят в Африка под палещите лъчи на Слънцето също ще е различна. Затова е добре козметиката да е съобразена с расата и етноса. 

Много от продуктите използват и естрогени - вид женските полови хормони. Продуктите с рибен колаген са подходящи за всеки, без значение от пол и възраст. Нямат специфичен тежък мирис на риба, не съдържат оцветители и изкуствени консерванти и е без парабени.

Освен това можете да закупите онлайн и висококачествена козметика с натурален рибен колаген като дневен крем, нощен крем, колаген серум с витамини А и Е, шампоан с колаген, балсам за коса с колаген, лосион за тяло, блясък за устни с колаген. Специално за мъжете е разработен Крем за след бръснене с колаген

Invita Skin Beauty + CoQ10 е хранителна добавка, съдържаща лиофилизиран естествен рибен колаген, микронизирани водорасли и естествен витамин Е под формата на D-алфа токоферил ацетат, който сега е обогатен с ценния коензим Q10. Коензим Q10 е вещество, подобно на витамин, което естествено се среща в човешкото тяло и помага да се генерира енергия във всяка жива клетка.

Хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active срещу болки в ставите, осигурява висока доза натурален колаген с формулата на тройната спирала, същият колаген, който се среща естествено в организма. В допълнение към чистия натурален колаген, капсулите съдържат също и Хрущял от акула, съдържащ колаген тип ІІ, Глюкозамин сулфат, Хиалуронова киселина и Екстракт от Индийски тамян (Boswellia Serrata).

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още