За ползите от екстракта от маслинови листа

10 декември 2019
За ползите от екстракта от маслинови листа

Вероятно сте чували за т. нар. средиземноморска диета. Това не е режим на хранене, с помощта на който за 1 седмица ще загубите много килограми. Както предполага името, това е начин на ежедневно хранене на народи, които живеят около Средиземно море. Това са териториите на Италия, Испания, Португалия, Мароко, Гърция, Кипър и Хърватия. Съществуват различни разновидности в начина на хранене поради етнически, културни, икономически и религиозни различия. Зехтинът не е основната мазнина, която се използва в страните около Средиземно море. В някои от тях се използва също и свинска мас, мазнина от овча опашка, краве масло и пр. 

Ако трябва да стесним географския периметър - средиземноморската диета е вдъхновена от начина на хранене на жителите на Италия и Гърция през 60-те години. 

ancient olive treeДанни от археологически разкопки показват, че жителите на тези райони са събирали и консумирали маслини още 6000 г. пр. н. е. Отглеждането на маслинови дървета и производството на зехтин започнало около 3000 г. пр. н. е.

Ползите от този тип хранене са оповестени в публикация през 1975 г., но средиземноморската диета като здравословен начин на хранене не получава популярност до 1990 г. След това с помощта на научни изследвания се доказва, че този тип хранене намалява риска от развитие на различни заболявания.

Основните изисквания е  менюто да съдържа големи количества зехтин, бобови растения, пълнозърнести зърнени храни, големи количества пресни плодове и зеленчуци. Умерен е приемът на риба, сирене и кисело мляко, червено вино. Консумацията на месни продукти, яйца, колбаси и сладкиши е минимална. Разбира се по това време (60-те години) не е имало толкова много изкушения в лицето на junk food.

Според клинични изследвания средиземноморската диета понижава риска от развитие на сърдечно съдови заболявания, рак, невродегенеративни заболявания, диабет и удължава продължителността на живота. 

Нещо повече - твърди се, че ползите от този начин на хранене се дължат именно на зехтина и се влияят от начина, по който е приготвен. Но нека да разгледаме накратко маслиновите дървета, техните плодове и кои са ценните съставки, които могат да помогнат за удължаване на човешкия живот по напълно натурален и естествен начин.

Маслиновите дървета, които са от семейството на Olea europeae (европейска маслина) са вечнозелени дървета или храсти. Днес те виреят не само в районите около Средиземно море, но се отглеждат и  в плантации в Южна Африка, Чили, Перу, Австралия, южните щати на САЩ, Нова Зеландия, Аржентина и т.н. В части от южна Австралия на маслиновите дървета се гледа като на инвазивен вид, чийто семена се разпространяват с помощта на диви животни. 

Маслиновите дървета предпочитат варовити почви и крайбрежни зони. За тях сушата не е проблем, заради здравата и обширна коренова система. Те обичат високите температури и слънчевата светлина, а отрицателните температури под -10 ° C могат да увредят наземната част на дървото. Има стотици сортове маслинови дървета, които се отглеждат за производство на зехтин, заради самите маслини или заради двете заедно. 

Маслинови дървета се споменават в текстовете на Библията, както и на Корана. 

И до днес има спекулации кое е най-старото маслиново дърво и на колко години е. Според някои най-старото е в Хърватия и е на възраст около 1600 години. Според други, най-старото маслиново дърво е в Атина и е на възраст около 2400 години. То е било част от горичката, където се е намирала Академията на Платон. Разбира се има и маслинови дървета в днешна Италия, които също спорят за тази титла. На територията на днешен Ливан пък има дървета, чиято възраст е обявена за 4000 години, но няма научни доказателства. Реколтата от подобни вековни дървета може да е внушителна. Някои от тях още дават плод, но изобилието от маслини най-често се случва през няколко години.

Различни видове маслиниМаслините се берат в различни етапи на развитие. Някои от тях се берат след като са нараснали до пълния си размер, но са зелени и незрели. Техните цветове варират от жълто до зелено. Полузрелите маслини се берат, когато зреенето е започнало, а цветът на повърхността се променя от зелено към различни нюанси на кафяво. На този етап обаче месестата част на маслината е все още зелена и незряла. Узрелите маслини имат различни нюанси - лилави, кафяви, черни. Голяма част от черните маслини не са естествено узрели, а са незрели зелени маслини с различни химически обработки. 

Защо маслините са солени? 

Когато са зелени и неузрели, маслините съдържат олеуропеин. Това е горчиво фенолно съединение, което ги прави неприятни на вкус за хората. След като узреят напълно, олеуропеинът се разтваря и вече не са горчиви. Съответно, за да бъдат твърди, здрави и най-вече да се спести време, много от маслините се берат зелени и полуузрели. Горчивият олеуропеин се разгражда чрез различни процеси. Един от вариантите е чрез накисване в солена вода. Някои от процесите на обработка водят до изкуствено оцветяване на незрелите зелени маслини в кафяво и черно. Други методи на “изкуствено узряване” на маслините включват процеси на ферментация с различни щамове бактерии. Основната цел на всички преработвателни процеси е да се премахне горчивия олеуропеин. 

Според публикацията от 2010 г. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects в периода на развитие на маслините се натрупва олеуропеин, който има различни функции. Той дава на незрелите плодове неприятен вкус и така вероятно ги защитава от насекоми и птици. Освен това осигурява антибактериална и противовирусна защита. Тъй като маслиновите дървета виреят на места със силна слънчева светлина, температурите са високи през голяма част от лятото, олеуропеинът защитава плодовете и от UV лъчите. Постепенно в процеса на зреене, това горчиво вещество се разтваря и узрелите маслини, които са паднали по естествен начин от дървото могат да бъдат изядени от диви животни, а семките им пренесени до нови територии. 

Количествата олеуропеин варират в широки граници:

 • листа от маслиново дърво: 34 - 134 mg / g сухо тегло
 • клони от маслиново дърво: 11-14 g / kg сухо тегло
 • корени от маслиново дърво: 2 - 6 g / kg сухо тегло 
 • пъпки от маслиново дърво: 16 - 58 mg / g 
 • цветове от маслиново дърво: 15 - 20 mg / g
 • маслини (плодове): 0.5 - 1 mg / g сухо тегло 
 • маслини за консумация: 0 - 0.1 mg / g сухо тегло
 • зехтин екстра върджин: 0 - 4.7 mg / kg
 • масло от маслини: практически отсъства
 • отпадъчна вода при мелене на маслини: 0 - 6 mg / g

Оказва се, че горчивия олеуропеин, който не е много приятен на вкус и нарочно е подложен на разграждане има редица ползи за здравето. Той е най-известен със силните си антиоксидантни свойства.

Публикацията от 2017 г. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health разкрива кои са ползите и рисковете от окислителния стрес за човешкото здраве. 

Първо ще започнем с ползите от свободните радикали за хората. Когато са в ниски или умерени концентрации, те помагат за синтеза на някои клетъчни структури. Свободните радикали се използват и за борба с патогенни микроорганизми. Например някои от клетките на имунната система като белите кръвни клетки имат способността да изстрелват свободни радикали и така да убиват от разстояние бактериите. Т-клетките са вид бели кръвни клетки, които могат да образуват и съхраняват свободни радикали, които освобождават целенасочено за обезвреждане и убийство на болестотворни микроорганизми. Освен това свободните радикали се използват и като сигнали за различни процеси. Най-често за тези цели се използва азотен оксид (NO). Ако трябва да обобщим, свободните радикали в ниски и умерени нива имат ползи за здравето. 

Свободните радикали се образуват вътре в самото тяло чрез различни метаболитни процеси или навлизат чрез околната среда. Когато количеството на свободни радикали се повиши започва тяхното вредно въздействие, което се състои във възникването и развитието на различни заболявания, които ще разгледаме по-надолу. 

Клетките, от своя страна, имат различни механизми, чрез които могат отчасти да неутрализират въздействието на свободните радикали. При прекалено големи количества свободни радикали антиоксидантната защита се оказва неефективна.

Някои от вътрешните процеси, които водят до образуване на свободни радикали са:

 • активиране на имунната система и клетките, които ги образуват, съхраняват и изпускат
 • възпалителни процеси
 • различни инфекции
 • онкологични заболявания
 • прекомерно физическо натоварване
 • умствено напрежение
 • стареене

Външните фактори, които водят до навлизане на свободни радикали в тялото са:

 • различни замърсители от околната среда
 • тежки метали като кадмий, живак, олово, арсен и др. 
 • прием на лекарства като Циклоспорин, Такролимус, Гентамицин, Блеомицин и др.
 • химически разтворители
 • чрез храна и напитки (Вижте стойностите на 141 храни според вид на топлинна обработка)
 • тютюнопушене
 • злоупотреба с алкохол
 • радиация 

Когато тези химични съединения проникнат в тялото, те се разграждат или метаболизират, а като страничен продукт се получават свободните радикали. 

Ето някои от уврежданията, причинени от прекомерно големи количества свободни радикали, които подлагат организма на окислителен стрес.

Увреждане на ДНК. При делене на клетките се възпроизвеждат нови, които са с мутация на гените. 

Възникване и развитие на онкологични заболявания. Наименованието рак служи за общо групиране на около 200 различни заболявания на клетки, тъкани и органи. Ето защо не може да се каже, че има едно ефективно лекарство за всичките тези различни заболявания, а клиничните изследвания проучват въздействието на биоактивни вещества спрямо определен вид рак. Общото между всички видове рак е, че е свързан с мутации на здрави клетки, които се опитват да избегнат процесите на програмирана клетъчна смърт (апоптоза), да нарастват прекалено много, да се делят неконтролируемо, да образуват колонии от клетки и при възможност да мигрират в други части на тялото като образуват метастази. За целта злокачествените клетки натрупват десетки и дори стотици различни мутации. Според някои изследвания именно мутацията на ДНК, причинена от оксидативен стрес, е причина за възникването на някои злокачествени заболявания. Ето защо тютюнопушенето, замърсяванията на околната среда и хроничното възпаление могат да провокират мутации на ДНК и поява на рак. 

Сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатия, сърдечна хипертрофия и застойна сърдечна недостатъчност също са свързани с оксидативния стрес.

Например атеросклеротичната плака се образува първоначално след възпаление на ендотелните клетки. Това от своя страна води до образуване на свободни радикали от насъбралите се макрофаги. След това циркулиращия LDL холестерол се окислява от свободните радикали. Това води до образуване на пяна в клетките и натрупване на липиди. Ето така се образува атеросклеротичната плака. 

Неврологични заболявания като болест на Парконсон, Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза, множествена склероза, депресия, загуба на памет също са свързани с действието на свободните радикали.

Белодробни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които са свързани със системно и локално хронично възпаление. Свободните радикали увеличават възпалителните процеси и отключват различни процеси. 

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което засяга ставите и околните тъкани. Свободните радикали в тези участъци играят важна роля както при започване, така и при развитието на това заболяване. 

Бъбречни заболявания като различни видове нефрити, бъбречна недостатъчност, протеинурия и уремия са повлияни от оксидативния стрес. Свободните радикали водят до  натрупване на възпалителни клетки, производство на възпалителни цитокини и начален стадий на възпаление. Когато свободните радикали въздействат продължително върху бъбреците започва натрупване на неразградим колаген. Процесът е известен като фиброза и освен в бъбреците се отчита в черния дроб, белите дробове, сърцето и пр. Фиброзата, която се състои от съединителна тъкан, замества постепенно функционалните клетки на бъбреците и води до бъбречна недостатъчност. Известно е, че някои лекарства като Циклоспорин, Такролимус, Гентамицин и Блеомицин увреждат бъбреците защото повишават нивата на свободни радикали. Освен това тежките метали като кадмий, живак, олово и арсен също след метаболизиране през бъбреците водят до отделяне на свободни радикали и могат да предизвикат различни бъбречни заболявания. 

Закъсняване на пуберитета при подрастващите се отчита при постъпване чрез храна, вода и вдишване на кадмий, който също води до рязко повишаване на окислителния стрес. Бременните жени също трябва да са много внимателни. 

Тялото има различни механизми, чрез които може да се справи с излишните количества свободни радикали, които предизвикват различни заболявания.

Витамин Е е общото название на различни липофилни молекули като  α-, β-, γ- и δ-токоферол и α-, β-, γ- и δ-токотриенол. Най-активната за човека форма е α-токоферол и е известна със силните си антиоксидантни свойства. 

Витамин С (аскорбинова киселина) е водоразтворим и известен отдавна с антиоксидантните си свойства. Той си взаимодейства със свободните радикали и това води до образуването на значително по-слабо реактивно химично съединение. 

Флавоноидите са клас полифенолни съединения, които се срещат в растенията. Някои от тях имат антиоксидантни свойства и могат да пречистват организма от тежки метали. 

Полифенолите са групи от множество феноли, които са леко киселинно pH. Някои от тях са известни с антиоксидантните си действия. 

Данните по-горе показаха, че поради леко горчивия си вкус олеуропеинът е нарочно разграждан, за да не разваля вкуса на маслините и зехтина. 

Дали олеуропеинът редуцира излишните количества свободни радикали, които застрашават човешкото здраве? 

Изследването от 2015 г. Radical-scavenging Activity and Antioxidative Effects of Olive Leaf Components Oleuropein and Hydroxytyrosol in Comparison with Homovanillic Alcohol. разкрива, че олеуропеинът от листа от маслиново дърво има силни антиоксидантни свойства. Тъй като той се съдържа в най-големи количества в листата от маслиновото дърво, в проучванията се използват именно те. 

Как влияе олеуропеинът от маслини върху здравето?

В публикацията от 2014 г. Effects of the Olive-Derived Polyphenol Oleuropein on Human Health проучва данните от различни клинични изследвания.. 

Ето някои от ползите на олеуропеин:

 • противодейства на окисляването на липопротеини с ниска плътност (LDL). Това е т. нар. лош холестерол. 
 • силни противовъзпалителни свойства чрез намаляване на възпалителните цитокини
 • антитромботични свойства
 • възпрепятства образуването на атеросклеротични плаки
 • регулира кръвното налягане
 • предпазва ДНК от мутации и предотвратява възникването на  някои видове онкологични заболявания (на млечната жлеза, простатата, дебелото черво, белите дробове, еритролевкемия, глиобластом, бъбречно-клетъчен карцином, пикочния мехур, меланом и др.)
 • забранява нарастването на нови кръвоносни съдове около туморите, чрез които се снабдяват с кислород и хранителни вещества
 • предпазва кожата от увреждането на ултравиолетовите лъчи
 • забавя развитието на стеатоза на черния дроб (неалкохолно омазняване)
 • намалява натрупването на липиди в черния дроб, дори и при хранене с високо съдържание на мазнини
 • силна антимикробна активност към грам-положителни и грам-отрицателни бактерии като Lactobacillus plantarum, Bacillus cereus, Salmonella enteritidis, Helicobacter pylori и др.
 • противовирусен ефект срещу хепатит B, СПИН
 • профилактика срещу болест на Паркинсон и Алцхаймер

Тъй като олеуропеинът има много ползи за здравето ни и се съдържа в най-големи количества в листата от маслиновото дърво, клиничните изследвания проучват ползите от екстракти от маслинови листа. Освен това за целите на хранителната промишленост се използват главно маслините, а листата са като вид отпадък. 

Например в изследването Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extractсе отчита, че екстракта от листата на маслиново дърво (Olea europaea) имат избирателна антимикробна активност към Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus и  Campylobacter jejuni. Това е важно, защото тези бактерии са често срещани и в понякога антибиотичното лечение е неефективно или неподходящо (бебета, малки деца, бременни жени, кърмещи майки, хора с хронични заболявания и пр.) 

Изследването Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract потвърждава, че екстрактът от листа на маслина има антиоксидантни и антимикробни свойства. Той може да се използва както за здравословни, така и за медицински цели. 

След като от научна гледна точка са ясни ползите за здравето от горчивия олеуропеин, започва разработване на различни хранителни добавки. 

Растителен лекарствен продукт е “всеки лекарствен продукт, който съдържа като изключително  активни съставки едно или повече растителни вещества или един или повече растителни препарати, или едно или повече растителни вещества в комбинация с един или повече растителни препарати”. Освен това както е посочено от Европейската агенция по лекарствата (EMA) “независимо от регулаторния път за достигане до пазара, качеството на растителния лекарствен продукт трябва винаги да бъде демонстрирано”. 

Растителните лекарствени продукти се продават успешно в цял свят, но поради високата печалба, която носят, има опасност от злоупотреба с качеството. Затова са необходими нови надеждни и бързи методи за контрол на качеството и достигане на стандартите, които са необходими за превенция и подобряване на здравето на хората. 

Контролът над този тип лекарствени продукти е труден и сложен, защото те са сложни смеси, екстракти или обогатени екстракти, които съдържат стотици вещества и е трудно да бъдат отделени едно от друго. От друга страна отдавна е известно, че биоактивните вещества могат да усилват ползите, когато действат в синергия. Така че положителните ефекти за здравето рядко се дължат само на едно вещество. 

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - EMA)   опазва и насърчава човешкото здраве и здравето на животните, като оценява и контролира лекарствата в рамките на Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Основните задачи на Агенцията са да разрешава и извършва мониторинг на лекарствата в ЕС. Предприятията подават заявления до Агенцията за единно разрешение за употреба, което се издава от Европейската комисия. Разрешението им позволява да предлагат съответното лекарство на пазара в ЕС и ЕИП. Като се има предвид широкият обхват на централизираната процедура, употребата на голяма част от наистина новаторските лекарства в Европа се разрешава от EMA.

Агенцията изпълнява своите задачи чрез:

 • улесняване на разработването на лекарства и достъпа до тях
 • оценяване на заявленията за разрешения за употреба
 • мониторинг на безопасността на лекарствата през целия им жизнен цикъл
 • предоставяне на информация на медицинските специалисти и пациентите.

Подлежат ли на контрол и сертифициране продуктите с екстракт от лист от маслиново дърво?

Публикацията в сайта на European Medicines Agency -Oleae folium е обобщение на научни заключения, постигнати от Комисия за растителни лекарствени продукти относно употребата на маслиновите листа като лекарство. Заключенията на тази комисия се вземат предвид от страните членки на Европейския Съюз и се преценява дали определен продукт ще получи лиценз или не. 

Това резюме не дава практически съвети как да се използват лекарствата, които съдържат лист от маслина. За повече информация пациентите трябва да прочетат листовката, приложена към конкретното лекарство, да се свържат с лекар или фармацевт.

Публикацията от 2013 г. Development and Validation of a Combined Methodology for Assessing the Total Quality Control of Herbal Medicinal Products – Application to Oleuropein Preparations разглежда различни методи за сертифициране на продукти, които съдържат олеуропеин. 

Естрактът от лист на маслиново дърво съдържа олеуропеин, олеинова киселина, рутин и др. вещества, полезни за здравето. OLIFE Olivum - воден извлек от листа на маслинови дървета е един от новите продукти в онлайн магазин aloha.bg. Той не е мазен и е приятно горчив на вкус заради запазения олеуропеин. Въпреки че стотици клинични проучвания показват силните антиоксидантни свойства на това биоактивно вещество, не можем да твърдим, че при всеки човек здравето ще се подобри по точно определен начин. Това зависи как са постъпили свободните радикали в тялото (тежки метали от храна, вдишване на силно замърсен въздух, умствено напрежение, прием на някои лекарства и пр.) Затова след време може да установите как постепенно изчезват симптоми и заболявания, които преди сте приемали за хронични и едва ли не нелечими. 

От друга страна в последните години се отчита прогресирането на антибиотичната резистентност. Много от бактериите развиват различни методи на защита, с които противодействат на широкоспектърните антибиотици. Олеуропеинът е сравнително ново вещество, което има потенциала да се използва срещу определени щамове бактерии като Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Escherichia coli,  Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Campylobacter jejuni и др. Той действа избирателно към патогенните бактерии и не уврежда човешкото здраве. 

Екстрактът от листа на маслиново дърво Olife съдържа над 260 различни молекули. Някои от тях са изключително полезни за човешкото здраве - олеинова киселина, Хидрокситирозол, Тирозол и Рутин. В блога на aloha.bg ще предоставим още информация за лечебните им свойства. 

Препоръчителната дневна доза OLIFE Olivum - воден извлек от листа на маслинови дървета е 70 мл. Доставя се в бутилки от 1000 мл (1 литър). Съдържа нужните сертификати за продажба в България, страните от Европейския съюз, Русия, САЩ и други. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още