Кога се използва изследване на холотранскобаламин - holoTC?

2 декември 2019
Кога се използва изследване на холотранскобаламин - holoTC?

В последните години се обсъжда въпроса за дефицита на витамин B12 и различните увреждания, които той причинява. Към момента няма едно единствено изследване, което може да потвърди / отхвърли липсата на този водоразтворим витамин.

Както сме писали и преди в блога на aloha.bg витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход като черен дроб, бъбреци, говеждо месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца и специално обогатени храни за вегани. Вижте топ 50 храни, богати на витамин B12 както и как влияе топлинната обработка и светлината.

Витамин B12 не е бактерия, но се произвежда с помощта на определени щамове бактерии в стомашно-чревния тракт на животните. Човешката храносмилателна система е уникална по своя строеж и ако населим дебелото черво с подобни бактерии, дори и да бъде произведен витамин B12, той няма да бъде усвоен, защото се абсорбира по-нагоре - в тънките черва. Ето защо е почти невъзможно хората сами да синтезират витамин B12.

От друга страна, ако се получи свръхрастеж на бактерии в тънките черва, те могат да се конкурират за атома кобалт във витамин B12 и така да го унищожат. По тази причина хората приемат витамин B12 главно чрез храни, но това не изключва малабсорбция и развитие на дефицит.  Тъй като този витамин от група B е водоразтворим, още в устата трябва да се свърже със специален протеин, наречен Хаптокорин. След като достигне стомаха в такава свързана форма, витамин B12 се освобождава от Хаптокорина с помощта на стомашната киселина и пепсина. Клетките на стомашната лигавица от своя страна произвеждат друг транспортен протеин, наречен вътрешен фактор. Всяко увреждане на функциите на тези клетки да го произведат също може да причини малабсорбция. Тя може да се дължи на различни форми атрофичен гастрит, както и на бактериална инфекция с Helicobacter pylori. Хирургични операции с отстраняване на части от стомаха или червата също затрудняват усвояването на този водоразтворим витамин. Застрашени са и пациентите, които са се подложили на бариатрична хирургия. Отново в свързана форма, но този път с вътрешния фактор, витамин B12 продължава пътя си в дългите около 7-8 метра тънки черва. Едва в техния край (илеум), той бива разпознат от специални рецептори и усвоен. Междувременно транспортния протеин, наречен вътрешен фактор се разгражда, а витамин B12 отново е в свободна форма. Това не продължава дълго, защото той се свързва с други 2 транспортни протеина. Единият е споменатия по-горе Хаптокорин, който транспортира витамина за складиране в черния дроб. Другият транспортен протеин се нарича Транскобаламин. Именно той доставя току що абсорбирания витамин B12 до всички тъкани на тялото, до всички клетки с помощта на кръвообращението. 

Витамин B12 е единствения с толкова сложно устроена молекула, чието ядро се състои от метален йон - кобалт. Затова този витамин се нарича още и кобаламин. Той от своя страна има възможност да се свърже с различни групи и затова съществуват различни форми на витамин B12:

Формата Метилкобаламин е биологично активен коензим, който подпомага трансфера на метилови групи от метилтетрахидрофолат и метаболизма на аминокиселината хомоцистеин. В този процес фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12 участват заедно. Когато един от тези витамини от група B липсва в организма се натрупват големи количества хомоцистеин, които причиняват проблеми със сърдечно-съдовата система. 

Другата биологично активна коензимна форма е Аденозилкобаламин, който е трудно да бъде произведен в стабилно състояние. Аденозилкобаламинът не се влияе от количествата фолиева киселина и участва в други процеси. При липсата на достатъчни количества витамин B12 във формата Аденозилкобаламин се образуват по-големи количества метилмалонова киселина.

Цианокобаламин е евтината, синтетична форма на витамин B12, която е стабилна и влиза в състава на различни мултивитамини. Служи и за обогатяване на храни и напитки, предназначени за вегетарианци и вегани. Цианокобаламинът трябва да премине през няколко метаболитни стъпки, за да се превърне в коензимните форми Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. Цианидните групи се отделят и има опасност да навредят на организма със своята токсичност. 

Хидроксокобаламин е друга форма на витамин B12, която подобно на Цианокобаламин може да се превърне както в Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин. Тя обаче не съдържа цианид. Нещо повече, Хидроксокобаламин е призната като противоотрова при отравяния с цианид от храна или вдишване на изгорели газове при пожар. В подобни случаи кобалтовия йон на витамин B12 се свързва избирателно с цианидните групи, образува се споменатия по-горе Цианокобаламин и в такава безопасна форма бива изхвърлен от организма чрез бъбреците и урината. 

Холотранскобаламин ( holoTC) и Холохаптокорин ( holoHC) са свързаните форми на витамин B12 с транспортни протеини. Най-често използваното изследване за потвърждаване / отхвърляне на дефицит на витамин B12 е определянето на концентрацията на нивата в серума. Измерването на серумен витамин B12 всъщност отразява общото количество на витамина, който е свързан с 2 отделни транспортни протеина в кръвообращението - Транскобаламин и Хаптокорин. Когато витамин B12 се свърже с тези протеини се нарича съответно холотранскобаламин (holoTC) и холохаптокорин (holoHC). Холотранскобаламин доставя витамин B12 до всички тъкани на тялото, а холохаптокорин доставя витамина до черния дроб за складиране. Друга съществена разлика е, че holoTC има значително по-кратък период за циркулация (до 2 часа), а holoHC около 10 дни. 

Ако вземем общото количество на витамин B12 в кръвта, едва около 20-30% от него са holoTC, а останалите са holoHC.

Тъй като холотранскобаламина holoTC отразява частта от циркулиращия витамин B12, който достига до клетките и се използва активно, се счита че изследването на holoTC е по-специфичен показател дали организма не страда от дефицит. 

В блога на aloha.bg разяснихме, че някои новородени притежават генетично увреждане на транспортния протеин Транскобаламин. В подобни случаи, ако не се започне терапия с витамин B12 още след раждането, бебетата са със забавено развитие и различни увреждания. В други случаи водоразтворимия витамин не успява да преодолее кръвно-мозъчната бариера и това може да доведе до различни разстройства от аутистичния спектър

Тъй като количеството на активно доставения до клетките витамин B12 може да варира спрямо общото количество в серума, изследването на holoTC е по-добър маркер и може да послужи за по-ранна диагностика за дефицит. Но за съжаление това не е единственото изследване, което отразява дали организма страда от метаболитен дефицит. За целта е нужно да се проследят и серумните нива на хомоцистеин и метилмалонова киселина. Липсата на витамин B12 може да причини мегалобластна анемия с изменения на червените кръвни клетки.

Изследвания за дефицит на витамин B12

RDW и MCV от изследването на Пълна Кръвна Картина, които са със стойности над референтните могат да подскажат видоизменения в еритроцитите. Стойности под референтните от друга страна може да са свързани с желязодефицитна анемия. Тъй като много от храните, които са богати на витамин B12 са добър източник и на желязо, проблемите със стомашно-чревния тракт могат да доведат до малабсорбция както на витамин B12, така и на желязо. Понякога желязодефицитната анемия се открива много по-рано от анемията, причинена от липса на витамин B12.

Освен това липсата на витамин B12 влияе и на най-многобройните левкоцити - неутрофили. Те са част от имунната система на организма и унищожават патологични микроорганизми като ги изяждат (процеса фагоцитоза), изстрелват към тях мрежи или ги разграждат. Хиперсегментираните неутрофили поради липса на витамин B12 не могат да изпълнят всичките си функции и това се отразява на имунната система и способността ни да се преборим с бактериалните инфекции. Тъй като формата Метилкобаламин участва заедно с фолиевата киселина в редица процеси, за определяне на дефицит е важно да се знае дали и двата витамина са в достатъчни количества. Приемът на повече от нужните количества фолиева киселина може да замаскира симптомите на анемия и да не се отчетат промени в еритроцитите. Това е опасно, защото неврологичните увреждания могат да са необратими. 

Витамин B12 е свързан с образуването на миелиновата обвивка на нервите. Това води до различни неврологични увреждания като дегенерация на гръбначния стълб, периферна невропатия, увреждане на когнитивните функции. В зависимост кои нерви са увредени симптомите могат да варират. При увреждане на оптичния нерв може да се получи проблем при различаването на цветовете и замъглено виждане. При увреждане на нервите, свързани с говорния апарат се получава дизартрия. При увреждане на нервите в долната част на гръбначния стълб може да се получи нестабилна, разкрачена походка и различни форми на атаксия. Дали страдате от подобно увреждане може да се провери за 30 секунди с помощта на теста на Ромберг или наличие на рефлекс на Бабински.  При увреждане на нервите в горната част на гръбначния стълб се усещат различни болки в гърба, както и увреждане на фината моторика. Увреждането на миелиновите обвивки на нервите може да предизвика изтръпване на ръцете и / или краката, мравучване, усещания за пробождане, иглички по кожата и други неприятни усещания, които се наричат най-общо парестезии

Референтните стойности може да се различават според отделните лаборатории, но за хора над 18 години най-често са:

 • серумен витамин B12: 148 - 664 pmol / L (200 - 900 pg / mL). Дефицит под 148 pmol / L (<200 pg / mL).
 • серумен holoTC: 40-150 pmol / L. Дефицит под 35-40 pmol / L
 • серумна метилмалонова киселина: 50-370 nmol / L. Дефицит над 370 nmol / L
 • серумен хомоцистеин: 4-10  µmol / L. Дефицит над 12–15 µmol/L

Виктор Хърбърт (Victor Herbert) е американски хематолог, който е живял в периода 1927 - 2002 г. Той има над 800 научни разработки, множество книги, награждаван е с  престижни награди. 

Според публикацията от 2016 г. Holotranscobalamin (HoloTC, Active-B12) and Herbert’s model for the development of vitamin B12 deficiency: a review and alternative hypothesis именно Виктор Хърбърт е в основата днес да се използват изследвания на холотранскобаламин (holoTC). В лекция през 1986 г. ученият разяснява последователните етапи при развитие на витамин B12. 

Според някои изследвания, ако се използват само резултатите от серумните нива на витамин B12 може да се не се отчетат голям брой пациенти, които имат метаболитен дефицит на витамин B12. В определени случаи метилмалоновата киселина и хомоцистеина също могат да доведат до подвеждащи резултати. 

Моделът на Хърбърт за развитие на дефицит на витамин B12 се състои от 4 етапа. При етап 1 концентрацията на holoTC спада от над 22 до под 15 pmol / L. Променя се и съотношение на транскобаламина. В етап 1 и етап 2 не се отчитат изменения във формата на червените и бели кръвни клетки. 

При етап 3 започват промените в кръвните клетки. Животът на еритроцитите е средно 120 дни, така че първоначално те не могат да се отчетат. Неутрофилите от друга страна имат по-кратък живот и в този етап започва хиперсегментацията на ядрата им. Това не влияе на общия брой неутрофили и може да се види след кръвна намазка (морфология). Метилмалоновата киселина в кръвта започва да се повишава.

При етап 4 някои от червените кръвни клетки са прекалено големи, незрели и с намалена възможност да пренасят кислород. Отчитат се повишени стойности на MCV. Хемоглобинът също намалява. Хиперсегментацията на неутрофили продължава. Метилмалоновата киселина, ако не се е повишила на етап 3, в етап 4 започва да се повишава. 

Така в своя модел от 1986 г. Хърбърт отчита, че измерването на holoTC 2 може да открие наченките на дефицит на витамин B12 още преди да са настъпили хематологичните промени в кръвните клетки. През 1990 и 1994 г. Хърбърт доусъвършенства модела с етапите на развитие на дефицит на витамин B12. 

Ако в модела от 1986 г. концентрацията на holoTC трябва да спадне от 22 до под 15 pmol / L и за да достигне до отрицателен баланс на витамин B12 със спад от 33%, в модела от 1994 г. концентрацията на holoTC трябва да спадне от 37 до под 30 pmol / L или с 20%. 

В периода 2002-2006 г. е разработен специален проект на Европейския съюз “Демонстрация на клиничната полза от holoTC като маркер за дефицит на витамин B12.”. Целта е да се докаже превъзходството на holoTC пред конвенционалните методи за изследвания и да се демонстрират предимствата му при използване при по-възрастни пациенти с депресия или деменция. След провеждането на проекта е разработен метод за изследване на holoTC в клиничните лаборатории. 

Въпреки предимствата към днешна дата единствено изследването на holoTC не може да докаже / отхвърли дефицита на витамин B12 поради няколко проблема.

Периодът на полуразпад на holoTC е много по-кратък в сравнение с holoHC и това е един от недостатъците. 

Съотношението между holoTC и общото количество витамин B12 варира значително. Това означава, че в някои случаи само по себе си изследването на holoTC не може да подскаже началните етапи на развитие на витамин B12. 

Разногласия между отделни изследователи дали концентрацията на holoTC е свързана с дългосрочно използване, скорошна абсорбция на витамин B12 от храна / хранителни добавки или двете заедно. Според някои изследвания новопогълнатия витамин B12 се появява като holoTC и следователно увеличаването му може да се използва за отчитане на способностите за абсорбция на витамина. Според други изследвания holoTC показва каква част от витамина достига до клетките в дългосрочен план. 

Несъответствие между референтните стойности на holoTC е още един от проблемите. Границите за дефицит варират между 20 и 50 pmol / L и това затруднява тълкуването им. 

Освен размитите граници за дефицит, според някои изследвания е нужно да има и междинен диапазон или т. нар. сива зона, при която е нужно да се направят още изследвания. Границите на сивата зона отново са размити в интервала 23 - 75 pmol / L. 

Липсата на съгласие за гранична стойност, както и сивата зона на holoTC са подобни на серумния витамин B12, при който също липсва строго определена граница за дефицит и също има сиви зони. 

Според някои изследвания, моделът на Хърбърт е погрешен, защото не винаги holoTC ще е първият, който ще реагира на дефицит на витамин B12. Освен това и до днес няма консенсус за точното място, където хаптокорина и транскобаламина се свързват с витамин B12. Не е ясно дали свободния витамин B12 се свързва с транскобаламина в тънките черва или в кръвообращението. 

Ако складът на витамин B12 в черния дроб е пълен, всеки ден от него в кръвообращението ще бъдат пускани нужните количества. Това е причината веганите, които не приемат храни, богати на този водноразтворим витамин, да не изпитват симптомите на дефицит в рамките на месеци и дори години. 

При нормално състояние човек приема и усвоява достатъчни количества витамин B12 за поддържане на всички метаболитни нужди.

Етапът на изчерпване се характеризира с постепенно и дългосрочно понижаване на серумните нива на общия витамин B12.

При развитие на метаболитен дефицит се отчита понижение на концентрацията на holoTC, увеличаване на метилмалоновата киселина и / или хомоцистеин. Организмът на човек не е в състояние да абсорбира нужните количества от храната или складовете в черния дроб са изчерпани. 

Кога най-много е необходимо изследването на holoTC, известно още и като active B12?

В изследването от 2009 г. Holotranscobalamin as an Indicator of Vitamin B12 Deficiency in Gastrectomized Patients се изследват възможностите на холотранскобаламин като индикатор за дефицит на витамин B12 при пациенти с хирургични операции на стомаха. Малабсорцията може да доведе както до тежка макроцитна анемия, така и до различни неврологични увреждания. Ето защо ранната диагностика е от особено важно значение. Тъй като част от стомаха е премахната, дълго време на тези пациенти са били предписвани единствено болезнени инжекции с витамин B12.

В последните години капките за нос с витамин B12 във формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин са доказали своята ефективност за бързо повишаване на серумните нива. Клинично изследване от септември 2019 г. доказа, че назалната форма (Хидроксокобаламин), произведена от CureSupport, Холандия спомага и за намаляване на симптомите на хронична умора. 

В настоящото изследване са участвали 128 пациента с рак на стомаха, които са били подложени на хирургична операция. Те са били на възраст от 29 до 86 години. 

За дефицит на общия серумен витамин B12 са определени стойностите под 189 pg / ml. За хомоцистеин над 14 µmol/L и MCV над 95 fL. За сива зона са определени серумните стойности на витамин B12 от 189 - 400 pg / mL. 

Резултатите показват:

 • HoloTC е нисък при 25% от пациентите с гастеректомия, а общия серумен витамин B12 само при 7%. 
 • при пациентите в сивата зона (189 - 400 pg / ml) 56% са с нормален holoTC, а 44% са с нисък holoTC.
 • пациентите с нисък общ серумен витамин B12 и с нисък holoTC имат значително по-висок серумен хомоцистеин в сравнение с пациентите без отклонения на вит. B12 / holoTC.
 • Пациентите с нисък holoTC и нормален общ витамин B12 имат междинни средни стойности на хомоцистеин. 
 • Стойностите на holoTC и серумния витамин B12 не показват връзка с MCV. 

Резултатите показват, че holoTC е по-чувствителен маркер за развитие на дефицит на витамин B12 при пациентите с хирургично отстраняване на част от стомаха. Вероятно това важи и за пациенти с автоимунен атрофичен гастрит

Според публикация от 2012 г. Holotranscobalamin Is a Useful Marker of Vitamin B12 Deficiency in Alcoholics то е най-наложително за хората, които злоупотребяват редовно с алкохол или пациентите с чернодробни заболявания. 

При дефицит на витамин B12 настъпва повишаване на нивата на хомоцистеин и метилмалонова киселина. Но при липса на фолиева киселина също може да настъпи повишаване на хомоцистеина, а при бъбречни заболявания повишаване на метилмалоновата киселина. 

В блога на aloha.bg уточнихме, че силно завишените стойности на витамин B12 в серума в случаите, когато не са приемани хранителни добавки може да се дължат на сериозно заболяване на черния дроб като цироза или рак. Различни клинични изследвания показват, че витамин B12 не е канцероген, не той е причината за възникване на онкологични заболявания. Ако трябва да бъдем още по-конкретни, в случаите на рак на черния дроб започва неконтролирано изпускане на складираните количества в кръвообращението, които след това се изхвърлят през бъбреците и урината. 

В настоящото изследване се проучва дали консумацията на алкохол може да предизвика повишаване на серумните нива на витамин B12. На участниците в изследването са взети проби за holoTC, серумни нива на фолиева киселина, фолати в еритроцитите, както и маркери за консумация на алкохол. 

Изследването доказва, че изследването на holoTC е полезно за идентифициране на дефицит на витамин B12 сред пациентите, които консумират често алкохол. То трябва да се прилага и при тези, чиито стойности са в “сивата зона”.

В изследването от 2009 г. Fraction of Total Plasma Vitamin B12 Bound to Transcobalamin Correlates with Cognitive Function in Elderly Latinos with Depressive Symptoms се разглежда дали съотношението между holoTC и общия серумен витамин B12 влияе на когнитивните способности на възрастни хора със симптоми на депресия. 

Дефицитът на витамин B12 може да се изяви с изменения в червените кръвни клетки (мегалобластна анемия) и / или с различни неврологични симптоми. Различните увреждания на нервите могат да настъпят и без хематологични изменения. Ако диагнозата не бъде поставена навреме, неврологичните увреждания могат да бъдат необратими независимо от приложеното лечение. 

Въпреки че обикновено свързаната форма на витамин B12 и транспортния протеин Транскобаламин (holoTC) е около 10-20% от общия серумен витамин B12, понякога holoTC варира и е под 10% и над 70%. 

В настоящото проучване се изследва дали съотношението holoTC/общ серумен витамин B12 влияе на когнитивните способности на 1089 латиноамериканци на възраст 60-101 години, които живеят в Сакраменто, щат Калифорния, САЩ. 

Резултатите показват, че когато се разглеждат поотделно нито общия серумен витамин B12, нито holoTC могат да предскажат увреждане на когнитивните функции. За сметка на това обаче ниското съотношение на holoTC/ общ витамин B12 е свързано с по-ниски резултати при модифициран мини психически държавен изпит и повишено когнитивно увреждане (тип деменция) при хората със симптоми на депресия. Това предполага, че снабдяването с витамин B12 на мозъка е неоптимално. 

Това не е изненадващо, защото наскоро изследването Decreased Brain Levels of Vitamin B12 in Aging, Autism and Schizophrenia  доказа, че в мозъчни тъкани на пациенти, страдащи от аутизъм или шизофрения съдържат 3 пъти по-малки количества от витамин B12 в сравнение с мозъчни тъкани на здрави хора на същата възраст. Нещо повече, серумните нива на витамин B12 не са отчели дефицит. Причината е в кръвно-мозъчната бариера, която играе ролята на филтър и избирателно пропуска вещества в мозъка. 

И така, ако трябва да обобщим:

Когато надписът Active B12 е на хранителни добавки и мултивитамини вероятно се има предвид, че витамин B12 е в някоя от лесните за усвояване коензимни форми - Метилкобаламин или Аденозилкобаламин.

Формите Цианокобаламин и Хидроксокобаламин се нуждаят трябва да преминат през различни метаболитни процеси, за да се превърнат в коензимните форми.

Когато надписът Active B12 е в клинична лаборатория вероятно се има предвид изследване на комплексната форма Витамин B12 + транспортиращ протеин Транскобаламин. Изследването може да бъде наименовано още и holoTC, holo - TC и пр. 

Само по себе си изследването на holoTC не може да потвърди / отхвърли дефицит на витамин B12. За целта е нужно да направите още изследвания на кръв, евентуално да бъдете прегледани от невролог, да се потърси причината за дефицит. Тя може да бъде свързана с бактериална инфекция с Helicobacter pylori, свръхрастеж на бактерии в тънките черва, атрофичен гастрит, прием на лекарства против стомашни киселини, някои медикаменти за контрол на кръвната захар, анестезия с райски газ и пр. 

Капките за нос с витамин B12 във формата Метилкобаламин са в активната коензимна форма. Те навлизат директно в кръвообращението като заобикалят проблемите с храносмилателния тракт още в рамките на 1 час. 

Капките за нос с Хидроксокобаламин не са в коензимна форма, но могат да се преобразуват както в Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин. Те се задържат в организма за по-дълго време. Тази форма е подходяща и за пушачи, защото детоксикира цианида от цигарите. 

1 капка от капките за нос съдържа 2500 микрограма, а дозата от 5000 микрограма е за 2 капки съответно.

Назалната форма е произведена по патентована технология и е подходяща за вегани. 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.

Еднократно преди първа употреба: разклатете шишенцето и откапете първата образувала се капка на салфетка. След това следвайте инструкциите за ползване.

СЪСТАВ

 • Метилкобаламин или Хидроксокобаламин
 • 2500 mcg B12 на капка
 • 250000 mcg B12 общо в опаковка/бутилка
 • 50 дози от по 5000 mcg в опаковка/бутилка
 • 5 ml в опаковка/бутилка

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още