Костите са важна част от човешкия организъм. Често се сещаме за тях едва след като усетим болка в ставите или при счупване. Но благодарение на тази твърда рамка ние можем да извършваме разнообразни движения, противодействаме на гравитацията и имаме защита за вътрешните органи.
В човешкото тяло има стотици кости, чийто брой постепенно намалява с израстване на организма. Така например бебета са с около 300 броя, а при възрастните около 206, броят им може да достигне до 212 след отчитането на истинските ребра и допълнителните поясни прешлени.
Много често страдаме от фрактури, които прекъсват целостта на костта. Те могат да са причинени от травма при падане, пътно-транспортно произшествие, насилие и др. Патологичната фрактура на костта се дължи на заболяване, което отслабва отделни зони.
Счупванията, при които кожата е непокътната се наричат затворен тип фактури. При откритите има рани, които излагат костите на риск от замърсяване и инфектиране. Съществува риск от усложнено зарастване на белезите. Учените разработват специални хирургични лепила, които биха позволили на тъканите да бъдат залепени за броени секунди. Компресионни фрактури се случват обикновено в прешлените, когато гръбначния стълб се свива поради остеопороза. Пълни са фрактурите, когато костите се разделят напълно, а непълни са когато костните фрагменти са частично свързани. Това се наблюдава при пукнатини, които не преминават през ширината на костта. Линейните фрактури са успоредни на надлъжната ос на костта. Напречните са под прав ъгъл на дългата ос на костта, а косите са по диагонал. Съществуват още спираловидно и многофрагментно счупване.
Диагностицирането на счупването често се поставя след рентгенова снимка. Тогава се преценява дали ще се направи операция или костите ще бъдат обездвижени, за да се самовъзстановят. Нека да погледнем този процес по-детайлно и да видим има ли начин да го подпомогнем с помощта на определени храни.
Като споменахме бебетата, то много от костите им са образувани от хрущялна тъкан, която с нарастването се втвърдява и отделните костици се съединяват една с друга. Фонтанелите на бебешкия череп са 6 и са меки участъци, които по време на раждането позволяват на костните плочки на черепа да се огънат, за да може главата на бебето да премине през родилния канал. Те са покрити с мембрана от съединителна тъкан. Втвърдяването на костите на черепа води до затваряне на фонтанелите на възраст от 18 до 24 месеца. Хрущялни тъкани има и в ребрата на гръдния кош.
Въпреки, че осигуряват стабилност и служат за опора на тялото костите са тъкан, която непрекъснато се разгражда и самовъзстановява. Освен това променя формата, състава и плътността си. Спомнете си отново за новороденото бебе, което израства и се издължава и за старците, които започват да „растат“ надолу. А също и за възрастните, чиито кости на глезените изглеждат тънки и крехки. Всъщност човешкия череп също страда от загубата на костна плътност и това се отразява на кожата, която след загуба на обем провисва. Костите съдържат нерви, кръвоносни съдове и костен мозък, благодарение на който се създават кръвните клетки. От червените и бели кръвни клетки зависи и дейността на имунната система. Погледнати под микроскоп костите не са плътни, а изглеждат като порест композит, който е съставен от органични, неорганични компоненти и вода. Над 90% от органичните съставки в костите са колаген, който осигурява здравина и същевременно гъвкавост. Неорганичният компонент на костите се състои предимно от калциев фосфат, но присъстват и натрий, калий, флуор, цинк, барий, стронций и пр. Йоните на калция образуват кристали, които са решаващи за твърдостта на костите. Минералните кристали помагат на костите да издържат на огромни сили на натиск. Колагенът, от друга страна, притежава висока еластичности якост на опън. Ето защо костите реагират като композитен материал. Вече писахме, че колагенът, който участва в изграждането на кожата е разположен по специфичен начин, отразено от линиите на Лангер и срязванията надлъжно по направлението на колагеновите фибри зарастват по-лесно в сравнение със срязванията напречно на фибрите. По аналогичен начин колагеновите влакна и минералните кристали са ориентирани по надлъжната ос на костите. Ако мислим за дългите бедрени кости, които понасят огромни натоварвания, то фрактурите при тях често са напречно на надлъжната ос.
Какво ще се случи, когато счупите кост? На първо място ще почувствате голяма болка поради наличието на множество нерви. В костта ще се образува пълна или частична пукнатина. Най-вероятно ще посетите лекар и ще ви бъде направена рентгенова снимка. Ако е възможно костите ще бъдат обездвижени с помощта на гипс или друг метод. Възстановяването на костта започва моментално. Първо на мястото ще се образува кръвен съсирек (фрактурен хематом). Ще се активизират и клетките на имунната система, които ще се борят с бактериите, които причиняват инфекции. Ако фрактурата е причинила и разкъсване на кожата ще започне изграждане на нови тъкани за затваряне на раната с помощта на фибробласти, които ще произведат колаген тип I и тип III. Продават се специализирани колагенови гъби, които ускоряват зарастването на рани. За да растат костите ни по дължина в краищата им се отлагат гъвкави хрущялни тъкани. Благодарение на усилено клетъчно делене те увеличават размерите си. След това започва постепенното прикрепване на калций и други неорганични компоненти и така се получава втвърдяването. По подобен начин се случва възстановяването на счупените кости. Върху фрактурния хематом с помощта на кръвоносните съдове се въвеждат остебласти и костни клетки. Започва производството на хрущялни тъкани, които съдържат колагенови фибри. Върху тях започва отлагането на калций и като малко по малко, ден след ден се регенерира костта. Завършва регенерирането на сухожилия и мускули.
Знаем, че при децата счупванията зарастват значително по-бързо, отколкото при хората в напреднала възраст. Как да подпомогнем възстановяването? Вижте предложения от dr. Axe [2] и Web MD [3] :
Какво да не консумираме при счупени кости:
Вече споменахме кои са храните, но имайте предвид, че в тялото ви се изграждат нови тъкани. Крайните продукти на гликация (известни като AGEs) водят до промени в структурата на един от основните протеини в човешкото тяло – колагенът, който участва в изграждането на костите, сухожилията, съединителната тъкан и кожата. Вижте 141 примера според количествата на AGEs за термично обработени храни и преценете кои да избягвате.
Използвани източници:
1. Science ABS - How Does The Human Body Repair A Fractured Bone?
Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!
прочети ощеЕпщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.
прочети ощеОткакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев
прочети още