• Начало »
  • Новини »
  • Вярно ли е, че носът и ушите не спират да растат през целия живот?

Вярно ли е, че носът и ушите не спират да растат през целия живот?

6 юни 2018
Вярно ли е, че носът и ушите не спират да растат през целия живот?

Забелязвали ли сте как лицата на хората се променят с течение на времето? Не говорим само за бръчките, падането на зъбите и побелелите коси. Сякаш носовете им се издължават и променят формата си, а ушите също провисват. На какво се дължи всичко това?

При хората носът се състои от изпъкнала част, наречена външен нос и вътрешна част – носна кухина. Външният нос се състои от основа, корен, връх и гръб. Скелетът му е изграден от кости и хрущяли – латерални, големи и малки хрущяли на крилото, добавъчни, има и хрущял на преградата. Те служат за опора на меките тъкани – кожа, фасции и мускулатура. Една от най-важните им функции е да поддържат входовете на носната кухина винаги отворени.

В човешкият организъм има 3 типа хрущялна тъкан:

  • Хиалинна – среща се във външен нос, трахея, гръклян, ставни повърхности, хрущялната част на ребрата. Хиалинният хрущял, който участва в изграждането на ставите, има четири зони: повърхностна, междинна, дълбока и калцифицирана. С напредването на възрастта настъпват дегенеративни процеси, свързани с хипертрофия.
  • Влакнеста - намира се в междупрешленните дискове, ставните менискуси и други. Този вид хрущялна тъкан има успоредно разположени плътни колагенни влакна, които му придават устойчивост. По неговата повърхност не се среща перихондриум.
  • Еластична - среща се в ушната мида, епиглотиса, ларингса и други. Еластичният хрущял се огъва лесно и има жълт цвят. В него има колагенни и еластични фибри. Преобладаващо е количеството на еластичните. Този вид хрущял нараства от перихондриума. Този вид хрущял няма способност да калцифицира.

Клетките, от които са изградени тези тъкани са хондроцити, хондробласти и междуклетъчно вещество (извънклетъчна матрица). Хондробластите се диференцират в хондроцити, които са загубили способността си да се делят. Хондроцитите са отговорни за синтеза на колаген и еластин. Хрущялната тъкан няма собствено кръвоснабдяване, лимфни съдове и нерви, а се снабдява с хранителни вещества от разположените наблизо капиляри на съседни тъкани като перихондриум.Важно е да се знае, че способностите за регенерация са възможни само при децата. За извършването на процеса се извършва мигриране на клетки от перихондриума към увреденото място.

С напредване на възрастта различните области на носа се променят визуално. В състава му влизат костите на лицевата част от черепа, които в напреднала възраст губят от своята плътност и хлътват назад.

Както разбрахме голяма част от носа е изградена от хрущяли, съдържащи влакна от колаген и еластин.

И ето тук идва въпроса – продължават ли хрущялите в носа да растат цял живот? Например акулообразните принадлежат към хрущялните риби, които нямат кости и нарастват през целия си живот.  Може би веднага си правите асоциация с добре познатия и продаван хрущял от акула, който се съдържа и в хранителната добавка Invita Active ?

Издължаването на носа и ушите се дължат на загуба на костна плътност в костите на черепа и намаляване на колагеновите фибри в хрущялитеНо все пак нека да ви успокоим – хрущялните тъкани в ушите и носа не нарастват след достигане на зрелост.

Проблемът идва от една единствена причина – родният ни дом. Земята. Именно силите на гравитация водят до провисване и издължаване. За съжаление с напредване на възрастта колагенът, който е един от най-значимите протеини в човешкото тяло и участва в изграждането на хрущялните тъкани, намалява. Тогава в плътно опакованите колагенови фибрили започва приплъзване между отделните влакна. Резултатът е намаляване на диаметъра на фибрила и увеличаване на дължината му.

От друга страна костите на лицевата част на черепа също са загубили обем, бузите започват да хлътват. Областта до веждите се стеснява, но пък хрущялите се плъзгат надолу. Понякога това води до асиметрия. Гравитацията влияе и на върха на носа, който не съдържа кости, а е от хрущялна тъкан. В резултат той започва също да провисва надолу, а разстоянието до устните намалява. След хлътването на костите е възможно носа да придобие гърбица. Ето защо пластичните операции на носа (ринопластика) зависят от възрастта и са строго индивидуални. Когато са направени в млада възраст не гарантират, че формата на носа няма да се промени и затова често се правят още корекции.

На ринопластика могат да бъдат подложени младежи, чието развитие е приключило – момичета на възраст над 16 години и момчета над 18 години. Според целта пластиката на нос може да бъде функционална, която се налага при затруднено дишане поради изкривена носна преграда или по естетични причини. Според нуждите може да бъде уголемяваща, при която се използва хрущял от ухото или синтетичен имплант. При редуциращата ринопластика се премахват части от хрущялите или костите. Според използваните по време на операция техники ринопластиката се дели на затворена и отворена. Цялостната ринопластика се състои от 4 основни етапа – коригиране на изкривената носна преграда, върха, гърба и костите на носа. При частичната може да бъде коригиран всеки анатомичен елемент на носа. Ето защо не може да се твърди, че има най-добър метод.

И докато хрущялите в носа са богати на колаген тип II, кожата над тях съдържа колаген тип I, който също с напредване на възрастта намалява прогресивно с 1% годишно. Така кожата изтънява, но не и мастните клетки. Всичко това влияе на външния вид. Разбира се има възможност за корекции с инжектиране на колагенови филъри, които обаче се усвояват от организма след няколко месеца и ефекта е временен.

Колагенът участва и в изграждането на ушите. През 2013 г. с експанзията на 3d принтерите се достига и до „отпечатване“ на външната част от човешко ухо в лабораторни условия. След всмукване на живи клетки от пациента в продължение на 3 месеца ухото увеличава хрущяла си. Чрез съвременните дигитални технологии се създава 3д компютърен модел на желаното ухо. Основното предимство е, че 3D отпечатаното ухо може да бъде индивидуално изработено и идентично с другото ухо на главата или на ухото на човек с подобен размер. А ето и добрата новина за реализацията на проекта от януари 2018 г. Проучването включва пет деца с едностранно деформирано ухо на възраст от 6 до 9 години. Изследователите са сканирали здравото ухо и са използвали 3D софтуер, за да го обърнат огледално и отпечатат с помощта на 3D принтер. „Мастилото“ е специален порест, биоразграждащ се материал. След това произведени върху скелето се посяват специални от хондроцитни клетки, които са взети от тъканта на хрущяла на недоразвитото ухо. Растат в продължение на 3 месеца, като са подхранвани с различни растежни фактори. Постепенно започват да се образуват еластинови и колагенови влакна. С течение на времето скелета се разгражда. Така след 3 месеца ухото съдържа само от тъканите на самия пациент и е готово за имплантиране от пластични хирурзи.

И все пак има ли решение за увеличаващите се с възрастта нос и уши? За съжаление ние всички изпитваме силата на земното притегляне, освен когато не си почиваме в легнало положение. Можем да се постараем да губим по-малко костна плътност и след определена възраст да отделяме внимание на колагена, който участва в изграждането на костите, хрущялите и кожата.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още