• Начало »
 • Новини »
 • Хиалуронова киселина - заветният ключ за запазване на младостта и подмладяване на кожата

Хиалуронова киселина - заветният ключ за запазване на младостта и подмладяване на кожата

22 юни 2015
Хиалуронова киселина - заветният ключ за запазване на младостта и подмладяване на кожата

Хиалуроновият рай за вашата кожа.

"... А без вода (да се чете -" без хиалуронова киселина "), съвсем не може!", или: "Каква е мечтата на козметологията?"

Вече не е тайна, че основният компонент на човешкото тяло е водата, в която са разтворени различни водоразтворими вещества. В действителност, организмът ни се състои от водни колоидни разтвори.

Изследванията на учените преди 50 години принудиха козметолозите и дерматолозите да погледнат по един по-различен начин на ролята на течностите в организма и тяхното въздействие върху външния вид на кожата на човека. И преди всичко, въздействието им върху състоянието на кожата: младост, издръжливост, здравина и устойчивост на жизненоважни натоварвания и стрес.

Ето защо, когато стане въпрос за състоянието на кожата на лицето, през последните години често се говори за хиалуронова киселина за лицето. Но не всички потребители на козметика са наясно какво е хиалуронова киселина, от къде идва, "как да се третира" и с какво е толкова полезна за кожата.

Нека да разберем.

Налага се обаче да започнем отдалеч.

Обикновено, при индивид с нормално телосложение, ежедневно от кожата се изпаряват около 100-200 мл вода (включително през кожата на лицето). В това количество не се включва отделянето на потта през потните жлези. Изпаряването се извършва директно през роговия слой на кожата.

Загубата на вода става много по-бърза с:

 • Възрастовите изменения,
 • увреждането на липидния пласт на роговия слой,
 • UVR увреждания,
 • лошо качество на грижите за кожата
 • въздействието на стреса,
 • с което се увеличават дехидратацията и сухотата на кожа. Това нарушава биологичните процеси не само в горните слоеве на кожата, но също и в дермата.

Вследствие на изсушаването, в дермата намаляват качеството и количеството на гликозаминогликановия воден гел, натрупват се увредени колагенови влакна, възниква изтъняване на еластина, което води до още по-голяма загуба на влага. Започва да действа процесът на преждевременно стареене! Кожата на лицето започва да увисва, губи своята еластичност и се появяват бръчки.

Едно опростено описание - дермалният слой на кожата (самата кожа) прилича на комбинация от "воден и пружинен матрак", където ролята на "пружини" играят колагеновите и еластиновите влакна, а цялото пространство между тези влакна - "пружините", е изпълнено с воден гел, състоящ се от гликозаминогликани ( мукополизахариди).

А след това – всичко е просто!

Спомнете си какво се случва с обикновен матрак, ако се счупят или отслабнат с времето и натоварването пружините му или как изтънява и променя своето качество пълнежът на матрака? Точно така! В матрака се появяват хлътване и празнини, той губи първоначалната си еластичност, а често и външния си вид.

На практика, съвсем точно този пример може да се отнесе към кожата ни като цяло и по-специално към кожата на лицето.

Ето така.

Състоянието на дермалния слой на кожата на лицето (нейните "кожен матрак" и "пружини"), нейните еластичност и устойчивост на натоварване, младостта на кожата и външния й вид, се определят основно от:

1.- качеството и количеството на гликозаминогликановия гел ("пълнител на матрака"); и
2 - състоянието на "пружините" - състоянието и количеството на колагеновите и еластиновите влакна.

Какво е това гликозаминогликани?

- глюкозаминогликаните (наричани по-рано - "мукополизахариди") - са част от междуклетъчното вещество на съединителната тъкан. Заедно с колагеновите и еластиновите влакна формират основния компонент на междуклетъчното вещество на съединителната тъкан на кожата - матрицата. На свой ред, важна и основна част от глюкозаминогликаните е хиалуроновата киселина.

Хиалуроновата киселина е също така основен компонент на синовиалната (вътрешноставната) течност, стъкловидното тяло на окото. Голямо количество от нея се съдържа в тъканите на сърдечните клапи и в яйцеклетките. Хиалуроновата киселина се създава от клетките на съединителната тъкан на организма - фибробластите.

Гликозаминогликаните са разположени предимно на повърхността на клетките и гарантират тяхната структурна цялост и миграция - делението и подмяната с нови клетки на мъртвите кожни клетки.

Гликозаминогликаните чрез въвеждане в техния състав на хиалуроновата киселина могат да се свържат с големи количества вода, в резултат на което междуклетъчното вещество добива
гелообразен характер.

Гликозаминогликаните имат важна роля в оформянето на тургора (еластичността) на различни тъкани, извършващи амортисьорна функция.

Гликозаминогликаните са отговорни за плътността, гъвкавостта, еластичността и запазването на влагата в кожата, която, в крайна сметка, определя младостта и привлекателността на кожата като цяло и по-специално на кожата на лицето.

Наличието на такива уникални и много необходими за нашата кожа характеристики и функции на гликозаминогликаните са свързани с влизащата в състава им хиалуронова киселина.

 • Хиалуроновата киселина е един от най-важните представители на гликозаминогликаните. Тя е важен структурен елемент на кожата. Смята се, че основната й функция в съединителната тъкан е да се свързва с водата.
 • Хиалуроновата киселина е основна част на гликозаминогликаните, разположени в съединителната тъкан на дермата между влакната на колагена и еластина, както и в клетките на роговия слой и корнеоцитите.
 • Хиалуроновата киселина има уникалната способност да се свързва с водата. При образуването на гел на хиалуроновата киселина, той се свързва с 10,000-пъти по-голям обем вода. Неговите молекули образуват във водата нещо сходно на решетка (матрица), която определя и уникалните свойства на хиалуроновата киселина.
 • Хиалуроновата киселина е преди всичко гел и формира филм с противовъзпалително действие.
 • Хиалуроновата киселина е естествена молекулярна "гъба", със силно овлажняващо действие.
 • Хиалуроновата киселина е в състояние да задържа голямо количество вода.
 • Хиалуроновата киселина е трансдермална система за доставка на много други активни компоненти, необходими за здравето на кожата.
 • Хиалуроновата киселина предотвратява разрушаването на колагена, тази уникална защитна бариера.
 • Хиалуроновата киселина за лицето ускорява регенерацията на кожата и играе важна роля в хидродинамиката на тъканите.

Разтворът на хиалуронова киселина се разпределя добре на повърхността на кожата, образува тънък филм, който абсорбира влагата от въздуха. Това допринася за повишаване на нивото на свободна вода в роговия слой на кожата на лицето и създава ефекта на "допълнителна влага", като по този начин намалява изпарението на водата от нея.

В кожата на младото лице гликозаминогликановият гел постоянно и пълноценно се допълва с живителната влага и активно се обновява. Заедно с него в необходимото количество се произвежда и хиалуронова киселина. За производството на хиалуронова киселина отговарят клетките на съединителната тъкан - фибробластите. През детството и юношеството фибробластите произвеждат достатъчно ниво на хиалуронова киселина за здравето на кожата.

Около 22-годишна възраст количеството на гликановия гел и следователно количеството на хиалуроновата киселина започват да намаляват непрекъснато.

Към 25-годишна възраст започва да се влошава качеството му: забавя се обновяването и се натрупват повредени колагенови влакна (разбива се "матрака").

Това води до намалена способност на гликозаминогликановия гел за задържане на влагата (чрез намаляване на количеството и концентрацията на хиалуроновата киселина). В резултат на това, кожата на лицето започва да губи еластичност, разтяга се и увисва от гравитацията. На лицето се образува "излишък" от кожа, големи гънки, например - назолабиални бръчки, бръчки около очите, в областта на шията и гърдите.

В резултат на оксидативния стрес на кожата (UV-лъчение, ниско качество на поддържане, въздействие на околната среда, недохранване, болести и т.н.), част от влагата в гликозаминогликановия гел се издига към повърхността (по-сухите слоеве) на кожата и се изпарява.

При оксидативния стрес също се поврежда липидният пласт на роговия слой (защитният слой на кожата), което води до още по-голямо изпаряване на влага.

Със загубата на течност през горните слоеве на кожата протича и интензивно изпаряване на влагата от вътрешните слоеве на дермата (нейното "изтегляне" от дълбочината на дермата). Това води до още по-голямо изсушаване на кожата. Кръгът е затворен!

Така започва самоподдържащият се процес на дехидратация (изсушаване) на цялата матрица и като следствие, интензивното стареене на кожата и образуването на бръчки.

По тази причина, голямата мечта и важните задачи на козметологията са били и си остават:

 • опазването на младостта на системите, осигуряващи вода, и съхраняването на водата в кожата;
 • намирането на начин как да се повлияе на качествения и количествен състав (попълване и обновяване) на гликозаминогликановата матрица на кожата.

Хиалуронова киселина - подмладяване на лицето!

Прекъсването на порочния кръг на загубата на влага и спирането на стареенето на кожата, за съжаление не могат да минат без допълнително насищате на кожата на лицето с течност и подобряване на работата на системите за съхранение на вода в кожата!

Какви способи и механизми на хидратация (насищане с влага) на кожата с хиалуронова киселина съществуват в козметологията и какво предлага иновативната съвременна наука?

Въпросът, разбира се, е доста интересен!

Темата за това как да използвате хиалуронова киселина за лицето ще бъде разгледана в следващата статия.

Топ продуктите на Inventia с хиалуронова киселина са хранителната добавка Invita Active и Лосион за тяло с колаген 300 мл.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още