Една неудобна тема само за дами

3 ноември 2017
Една неудобна тема само за дами

Сега ще засегнем една доста неудобна тема, която се отнася само за дами. Свързана е с неволното изпускане на урина и провисване на вътрешни органи. Когато смъкването на половите органи при жената е пълно, влагалището и матката излизат изцяло пред външните полови органи. Нормално матката е разположена в малкия таз на жената. Пред нея се намира пикочния мехур, а зад нея правото черво. Случаите, когато при смъкване на влагалищните стени се смъква и част от пикочния мехур се наричат цистоцеле, а когато при смъкване на задната влагалищна стена се свлича част от правото черво се наричат ректоцеле. Тъй като в свличането често участва не само матката, а и други органи или структури в специализираната медицинска литература се говори за пролапс на тазовите органи.

Уринарната инконтиненция е неволно изпускане на урина. Задържането на урина се постига с помощта на сфинктерите на пикочния канал (уретра) и мускулатурата на пикочния мехур (детрузор), като вътрекоремното налягане може да разстрои дейността им. Възможно е изпускане на урина при кихане, кашляне, смях, спорт, вдигане на тежки предмети, резки движения на тялото, стрес и пр.

Тъй като редица органи са обградени от съединителна тъкан, в чието изграждане участва и колаген, то промяната в посоката на колагеновите влакна води до различна якост на опън, здравина и еластичност.

Обширно изследване изследва връзките на между фибропластичните клетки при жените с пролапс и вида и ориентацията на колагеновите фибри. При друго изследване на контролна група здрави жени, жени с пролапс на тазовите органи и трета група от пациентки с уринарна инконтиненция се използва светлинна и електронна микроскопия за прецизен анализ на  получените резултати. При жените с оплаквания е установена дифузна атрофия на гладките мускули.Тъканите в областта на таза са с нестабилна структура. Това води до образуване на снопчета от гладки мускули, образуват малки възелчета, раздробяват се  и се подреждат в дезорганизирана структура. Диаметърът на колагеновия фибрил се увеличава. Тъканите, които образуват дъното на таза се самоорганизират чрез възобновяването и разграждането на еластичните влакна.

Намалените нива на колаген тип I и III при жените с пролапс на тазовите органи или стрес уринарна инконтиненция са сравнени с контролната група. Намаляването на съдържанието на колаген в съединителната тъкан води до масивна атрофия, дегенерация, некроза и фиброза, които са възможната причина за гореспоменатите заболявания. От друга страна намаляването на колаген тип III е свързано с периода на менопаузата и е възможно да се потисне с хормонозаместителна терапия с естрогени. Изследвана е и генетичната предразположеност към възникване на подобни заболявания.

Друго научно изследване разглежда ролята на колагена като фиброзен протеин и основен компонент на съединителната тъкан. Той осигурява якостта на опън на кожата, сухожилията и костите. През 30-те години на XX век са започнали изследванията на структурата на колагеновите молекули, а днес са известни над 20 подтипа колаген като I, III и V са основните, които осигуряват якост на меките тъкани.

Колаген тип I е нееластичен и дава голяма устойчивост на опън.

За разлика от него колаген тип III е с ясно изразени еластични свойства и участва в изграждането на по-гъвкави тъкани. И двата типа – I и III участват в гранулационната тъкан, която се образува при зарастване на рани.

Колаген тип V е незначителен като количество, но е широко разпространен в различни тъкани. Увеличаването на колаген тип III и V e свързано с понижаване на механичната якост на съединителната тъкан.

Синдромът на Елерс Данлос се свързва с нарушение в синтеза на колаген. Тъканите са по-крехки и еластични. Поради генетични мутации се променя структурата и количеството на колагена. Известни са 11 типа, които се различават по симптоми, тежест на протичане и прогноза. Известно е, че жените с подобен симптом често страдат от пролапс и изпускане на урина. Възможно е да развият разширени вени, както и да имат проблеми със зарастването на рани, пролапс на сърдечната клапа, ингвинална или пъпна херния.

Разбира се в случая няма как да достигнете до всички вътрешни органи с помощта на външно приложение на козметика. В такъв случай можете да разчитате на Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty или хранителна добавка с хрущял от акула и натурален колаген Invita Active

Хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active 

Както видяхте ролята на колагена има значение не само за гладката кожа на лицето и здравината на ставите, но и за естетичното зарастване на рани, бременността и процесите на нормално раждане, здравето на венозната система,  наскоро откритатата връзка с диабета и пр.

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още