Една неудобна тема само за дами

3 ноември 2017
Една неудобна тема само за дами

Сега ще засегнем една доста неудобна тема, която се отнася само за дами. Свързана е с неволното изпускане на урина и провисване на вътрешни органи. Когато смъкването на половите органи при жената е пълно, влагалището и матката излизат изцяло пред външните полови органи. Нормално матката е разположена в малкия таз на жената. Пред нея се намира пикочния мехур, а зад нея правото черво. Случаите, когато при смъкване на влагалищните стени се смъква и част от пикочния мехур се наричат цистоцеле, а когато при смъкване на задната влагалищна стена се свлича част от правото черво се наричат ректоцеле. Тъй като в свличането често участва не само матката, а и други органи или структури в специализираната медицинска литература се говори за пролапс на тазовите органи.

Уринарната инконтиненция е неволно изпускане на урина. Задържането на урина се постига с помощта на сфинктерите на пикочния канал (уретра) и мускулатурата на пикочния мехур (детрузор), като вътрекоремното налягане може да разстрои дейността им. Възможно е изпускане на урина при кихане, кашляне, смях, спорт, вдигане на тежки предмети, резки движения на тялото, стрес и пр.

Тъй като редица органи са обградени от съединителна тъкан, в чието изграждане участва и колаген, то промяната в посоката на колагеновите влакна води до различна якост на опън, здравина и еластичност.

Обширно изследване изследва връзките на между фибропластичните клетки при жените с пролапс и вида и ориентацията на колагеновите фибри. При друго изследване на контролна група здрави жени, жени с пролапс на тазовите органи и трета група от пациентки с уринарна инконтиненция се използва светлинна и електронна микроскопия за прецизен анализ на  получените резултати. При жените с оплаквания е установена дифузна атрофия на гладките мускули.Тъканите в областта на таза са с нестабилна структура. Това води до образуване на снопчета от гладки мускули, образуват малки възелчета, раздробяват се  и се подреждат в дезорганизирана структура. Диаметърът на колагеновия фибрил се увеличава. Тъканите, които образуват дъното на таза се самоорганизират чрез възобновяването и разграждането на еластичните влакна.

Намалените нива на колаген тип I и III при жените с пролапс на тазовите органи или стрес уринарна инконтиненция са сравнени с контролната група. Намаляването на съдържанието на колаген в съединителната тъкан води до масивна атрофия, дегенерация, некроза и фиброза, които са възможната причина за гореспоменатите заболявания. От друга страна намаляването на колаген тип III е свързано с периода на менопаузата и е възможно да се потисне с хормонозаместителна терапия с естрогени. Изследвана е и генетичната предразположеност към възникване на подобни заболявания.

Друго научно изследване разглежда ролята на колагена като фиброзен протеин и основен компонент на съединителната тъкан. Той осигурява якостта на опън на кожата, сухожилията и костите. През 30-те години на XX век са започнали изследванията на структурата на колагеновите молекули, а днес са известни над 20 подтипа колаген като I, III и V са основните, които осигуряват якост на меките тъкани.

Колаген тип I е нееластичен и дава голяма устойчивост на опън.

За разлика от него колаген тип III е с ясно изразени еластични свойства и участва в изграждането на по-гъвкави тъкани. И двата типа – I и III участват в гранулационната тъкан, която се образува при зарастване на рани.

Колаген тип V е незначителен като количество, но е широко разпространен в различни тъкани. Увеличаването на колаген тип III и V e свързано с понижаване на механичната якост на съединителната тъкан.

Синдромът на Елерс Данлос се свързва с нарушение в синтеза на колаген. Тъканите са по-крехки и еластични. Поради генетични мутации се променя структурата и количеството на колагена. Известни са 11 типа, които се различават по симптоми, тежест на протичане и прогноза. Известно е, че жените с подобен симптом често страдат от пролапс и изпускане на урина. Възможно е да развият разширени вени, както и да имат проблеми със зарастването на рани, пролапс на сърдечната клапа, ингвинална или пъпна херния.

Разбира се в случая няма как да достигнете до всички вътрешни органи с помощта на външно приложение на козметика. В такъв случай можете да разчитате на Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty или хранителна добавка с хрущял от акула и натурален колаген Invita Active

Хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active 

Както видяхте ролята на колагена има значение не само за гладката кожа на лицето и здравината на ставите, но и за естетичното зарастване на рани, бременността и процесите на нормално раждане, здравето на венозната система,  наскоро откритатата връзка с диабета и пр.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още