• Начало »
  • Новини »
  • Последствията на Чернобил - радио интервю с проф. Виталий Корзун от 26.04.2014 г.

Последствията на Чернобил - радио интервю с проф. Виталий Корзун от 26.04.2014 г.

17 юни 2019
Последствията на Чернобил -  радио интервю с проф. Виталий Корзун от 26.04.2014 г.

Наскоро излезе мини сериалът “Чернобил”, който предизвика противоречиви коментари. Докато обсъждахме информационното затъмнение, надвиснало над територията на България, сега ще насочим вниманието ви към едно интервю от 26 април 2014 г. Датата на интервюто не е случайно избрана, именно на 26 април 1986 г. се случва аварията в АЕЦ “Чернобил”. Интервюиращият Костантин Дорошенко е известен с това, че е противник на цензурата и често задава въпроси, които са извън рамките на възприетите норми.

Това е стенограма от излъчването на програмата “Елементарно” от 26 април 2014 г. на Радио Вести, Украйна. [1] "Сегодняшние заболевания в основном от радиации, полученной в первые годы"

Днешните заболявания са основани на радиацията, получена през първите години. Последствия от Чернобил: факти и догадки.

Константин Дорошенко, водещ: Добър вечер! Слушате радиопредаването “Елементарно”. Както обикновено ще говорим за наука с различни изявени представители от научната общност на Украйна.

Дмитрий Симонов, водещ: Днес наш гост е д-р Виталий Наумович Корзун, ръководител на лаборатория за специални храни и епидемиология на храненето в Институт по хигиена и медицинска екология.

Дискусия: През 1971 г. Виталий Наумович Корзун защитава дисертация на тема “Ефективност на профилактичните средства при едновременно хронично поглъщане на Цезий-137 и Стронций-90”. Виталий Корзун твърди, че най-доброто от всички естествени средства за превенция на заболяваниято на населението от радиоактивни изотопи са кафявите морски водорасли. Като отлични сорбенти, те могат да се свържат и да пречистят организма от стронций и цезий. Проф. Корзун, доктор на медицинските науки, от 2003 г. е ръководител на лабораторията за специални хранителни епидемиологии към Институт по хигиена и медицинска екология в Украйна. След инцидента в АЕЦ Чернобил оглавява лабораторията в Научен център по радиационна медицина в продължение на 17 години. Виталий Наумович Корзун е автор на над 450 научни статии и учебници. Има 32 свидетелства за авторство и 12 патента за изобретения. Можете да видите някои от стотиците разработки на проф. Виталий Наумович Корзун и техните цитирания в Google Scholar [2]

Константин Дорошенко, водещ: Поканихме Виталий Корзун в студиото ни с причина. Преди 28 години на 26 април 1986 г. стана инцидент в атомната електроцентрала в Чернобил. Имаше много апокалиптични прогнози и сега след известно време искаме да поговорим за това какво се е случило в действителност и какви са последствията.

Дмитрий Симонов, водещ: След инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил стана модерно всички здравословни проблеми да се приписват на този ден от април 1986 г. Какво казва днес науката? Какви са реалните последици от гледна точка на медицината?

Виталий Корзун, професор: Разбира се от много години за всичко се обвинява Чернобил. Убеден съм, че това е прекалено далеч от истината. През първата година, през 1986-та, радиацията е основния фактор, който уврежда здравето на населението. От една страна има вътрешна радиация от радионуклеиди, навлезли в тялото чрез въздух, вода, храна. От друга страна хората са изложени на външна радиация. Щитовидната жлеза е подложена на атаката с радиоактивни изотопи на йод. Въпреки че до август 1986 г. тези опасни изотопи на йода са се разпаднали, последиците от облъчването са останали. Действието на радиоактивните изотопи с краткотраен полуразпад също започва да намалява. Не така стои въпроса с Цезий-137 и Стронций-90, които имат период на полуразпад от 29 г. в човешкото тяло. Ако изключим ефекта от краткотрайните изотопи, облъчването през последните 5-7 години не би причинило значителни увреждания на здравословното състояние. Но през 1986 и частично през 1987 година има големи дози радиация, които засягат населението в комбинация с редица други вредни за човешкото здраве фактори като замърсяване на околната среда, вътрешно и външно въздействие на различни токсични вещества от химическата промишленост като агресивни селскостопански продукти за растителна защита и наторяване, усилено замърсяване от страна на промишлеността, както и бум в отделените газове от леките автомобили. За съжаление всички ние дълги години не придавахме значение на бързото нахлуване на множество вредни вещества в живота ни. Лекарите и политиците започнаха да обръщат внимание на околната среда и екологията едва след като се случи тази авария. Днешните болести са причинени от радиация, получена в първите години след аварията. Ако щитовидната жлеза на майката или на бащата са облъчени с радиоактивен йод и те не са получили своевременна помощ, няма как да им се роди здраво дете. Нещо повече, дори и внуците на тези хора, ще имат проблеми с щитовидната жлеза. Тези увреждания ще продължават да се предават от поколение на поколение, а същевременно средствата за лечение на щитовидната жлеза ще са на същото ниво както днес. И през 2014 г. ситуацията в Украйна от екологична гледна точка е ужасна. Трябва качеството на  водата, въздуха и храната да се подобри. Психологическите травми, свързани с Чернобил продължават.

Дмитрий Симонов, водещ: Многократно съм чувал, че заради това бедствие в Украйна онкологичните заболявания са като епидемия (епидемия от рак).

Виталий Корзун, професор: Това е едновременно вярно и същевременно не. Наистина, съществува увеличен растеж на онкологични заболявания на кръвта и левкемия, макар и да не е толкова значим и не се дължи само на радиация. Броят на заболяванията на щитовидната жлеза се е увеличил - рак, автоимунни заболявания, ендемична гуша и т.н. Това се дължи не само на радиацията, но и на страха от радиация. Хората избягват много храни, които са им нужни. Ограниченията в храненето водят до увеличения на заболяванията. Казват, че сега има увеличение на болните жени от рак на гърдата. Вероятно това се дължи на увреждане на функциите на щитовидната жлеза, тъй като гениталиите и всички вътрешни секреторни органи са взаимно свързани помежду си в тялото. Ако има увреждане на един орган това ще се отрази и на друг. През далечната 1971 г. защитавах докторската си дисертация. Там повдигнах въпроса дали защитата срещу радиоактивния стронций е реална. Да, аз разработих реална защита. Всички мои разработки бяха в папки по рафтове без никой практически да ги използва. Още през 1988 г. е създаден здравословен хляб с алгинати от кафяви морски водорасли. Той намалява абсорбцията на стронций от 3 до 5 пъти, а стронцият е изотоп с дълъг полуживот, който не може да бъде отстранен от организма.

Според данни на Wikipedia Михаил Сергеевич Горбачов [3] е съветски политик, ръководил СССР в периода 1985 -1991 г. Той е първия и последен президент на СССР. Политиката му слага край на Студената война, както и разпадане на Съветския съюз. През 1990 г. му е присъдена  Нобелова награда за мир.

Константин Дорошенко, модератор: Нека ви припомня, че на 26 април 1986 г., когато се случи аварията в Чернобил, тя дълго време беше заглушавана от ръководството на СССР. След дълъг период от време, генералния секретар на ЦК на КПСС М. Горбачов все пак направи изявление за това. Нека да чуем откъса:

Михаил Горбачов, генерален секретар: Всички знаете, че наскоро ни удари бедствие - инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил. Тя нарани хората от Съветския съюз и развълнува международната общност. За пръв път се срещнахме с такава огромна сила като ядрената енергия, излязла извън контрол. Като се има предвид изключително опасната ситуация покрай случилото се в Чернобил, политбюро пое цялата организация по работата за отстраняване на щетите около инцидента възможно най-бързо, както и ограничаване на последствията от него. Съветската партия и икономическите органи на Украйна и Беларус поеха голяма част от отговорността. Днес 299 души са хоспитализирани с диагноза лъчева болест с различни степени на увреждане. 7 от тях са починали. От името на Централния комитет на КПСС и Съветското правителство изразявам дълбоко съчувствие към семействата и роднините на жертвите, към трудовите колективи и всички, които страдат от това нещастие, за всички, които изпитват скръб.

Дмитрий Симонов, водещ: Виталий Корзун, във връзка с последиците от аварията в Чернобил, ти ни каза, че превенцията е много важна, когато има радионуклеиди в природата. Доколкото знам, още първия ден след този инцидентът йодът изчезна от аптеките. Хората последваха съветите и някои приемаха йод, за да защитят щитовидната си жлеза. Доколко уместни са подобни действия?

Виталий Корзун, професор: Благодаря, това е много правилен въпрос. Дълго преди инцидента, дори и след като се дипломирах, аз участвах в различни тестове за защита на щитовидната жлеза в случай на облъчване с радиоактивен йод. Разумното използване на големи дози стабилен йод блокира щитовидната жлеза и по този начин я предпазва от абсорбция и натрупване на радиоактивен йод в нея. За прилагането на подобни защитни мерки е необходимо стриктно да се следват инструкциите за използване. За съжаление ние често ги игнорираме. Всъщност не бяхме подготвени за подобно облъчване с радиоактивен йод. Запаси от калиев йодид, който е много евтин медикамент и няма срок на годност, трябваше да има в самата атомна електроцентрала и в 100-километровата зона на замърсяване. Но нямаше подобни запаси. В подобни случаи може да се използва и 5% спиртен разтвор на тинктура от йод. Нужни са само 5-6 капки на 1 литър вода, която да изпиете в рамките на 1 ден.

Дмитрий Симонов, водещ: А ако този йод е повече ще увреди ли щитовидната жлеза?

Виталий Корзун, професор: Големите дози йод също не са безопасни, защото щитовидната жлеза се уврежда. Именно поради тази причина са и многото заболявания. Хората си мислеха, че могат да вземат 35 ml йоден разтвор, да ги смесят с 3-литров буркан и да го изпият. Така се увеличава и броят на болните от хипертиреоидизъм. А колко бяха количествата на калиев йодид? Разбира се, трябваше да го приемате ежедневно по 1 хапче за 30 дни. Така че ако умножите около 5 милиона засегнати по 20 дни се оказва, че количествата калиев йодид са крайно недостатъчни. Ако се намираше в аптеките, медикаментът с йод обикновено не беше изложен и се продаваше тайно под щанда и съвсем не на тези, които имаха най-големи нужди. На първо място трябваше да се защитят децата и особено бременните жени. Но да се върнем отново на темата за морските продукти. Факт е, че само те съдържат достатъчно големи количества йод.

Константин Дорошенко, водещ: По него време във СССР консервираните водорасли като морско зеле (Ламинария) бяха достигнали своя пик на популярност.

Виталий Корзун, професор: Това беше част от моята докторска дисертация, която подготвях в Ленинград. В кафявите морски водорасли като Ламинария се съдържат 1000 пъти повече йод в сравнение с други хранителни продукти от сушата. Необходими са само 10 грама дневно, за да се задоволят нуждите на организма.

Дмитрий Симонов, водещ: Възможно ли е предозиране на йода от водораслите?

Виталий Корзун, професор: Не. Факт е, че при водораслите йодът се намира във форма, която е свързана с протеини и отчасти с въглехидрати. Това е органичен йод. Може да се абсорбира в червата само след разграждането на протеини или въглехидрати. Но цялата кръв от тънките черва отива в черния дроб, който е нашия филтър и доставя на организма само нужните количества. Всичко излишно се свързва с жлъчните киселини и се изхвърля от организма чрез изпражненията. Ползата на водораслите се крие в това, че съдържа т.нар. сателитни елементи, които подпомагат функциите на щитовидната жлеза в образуването на хормони, а целия метаболизъм на тези хормони в организма зависи от тези помощни вещества. Става дума за селен, мед, цинк, желязо, които са в много добро съотношение. В онези дни първото, което е трябвало да се даде е консерва с кафяви водорасли ламинария, наричани още келп.

Дмитрий Симонов, водещ:  Сега като чета състава на консервите с морски водорасли виждам и някакво подозрително вещество като натриев бензат.

Виталий Корзун, професор: Не, това не е бензат, а алгинат - соли на алгиновата киселина. Вероятно всеки знае какво е пектин.

Дмитрий Симонов, водещ:  Имам предвид хранителна добавка, която се добавя към консервите по време на производството.

Виталий Корзун, професор: В морските продукти никога не се добавя натриев бензат. Самото морско зеле (водорасли Ламинария) може да се съхранява във вода колкото е нужно без никакви консерванти. Аз бях в комбината за водорасли в Архангелск и видях огромни съдове с морско зеле, което просто е залято с вода.

Константин Дорошенко, водещ: Добре, но има и голям брой хора, които са алергични към морски дарове. Как да процедират в подобни случаи?

Виталий Корзун, професор: Да, има хора с подобни алергии, но те са толкова малко, че са по-скоро 0,001%. През последните години изследвахме действието на препарат от черноморски водорасли като хранехме около 9000 деца. Само една учителка се оплака, че е получила алергична реакция към тези водорасли. Така че това е силно преувеличен слух. Що се отнася до неорганичния йод, който може да бъде получен чрез йодни тинктура или йодирана сол, случаите на алергия са по-чести.

Дмитрий Симонов, водещ:  Много хора не обичат морските водорасли. С какво могат да ги заменят?

Виталий Корзун, професор: Това е добър въпрос. За да заобичате тези водорасли е нужно да имате полза след като приемете необходимата минимална дневна доза. Например моите служители печаха пирожки с кафяви морски водорасли, които донесох от Архангелск. След като се случи аварията в Чернобил нарочно отидох там и се върнах с цели торби, пълни с водорасли. Нито едно дете не ми отказа фаршировани яйца в комбинация с водорасли. За украинците водораслите са нетрадиционна храна. Но трябва да ги убедиш като им обясниш, че така няма да имат проблеми с щитовидната жлеза.

Дмитрий Симонов, водещ: Виталий Корзун, а вие лично с какви количества и какви морски дарове се храните?

Виталий Корзун, професор: Понастоящем аз и моите роднини не използваме морско зеле, защото е много скъпо. Но заедно с колегите ми разработихме специални добавки на основа на водорасли. Имам 5 внука, на които също периодично давам от тях.

Константин Дорошенко, водещ: Дори и през 2014 г. все още има различни слухове за радиация. След катастрофата в Чернобил всеки се опита да си закупи дозиметър или уред, с който да измерва радиацията. Сегашния кандидат за президент Юлия Тимошенко се оплака, че са ѝ откраднали дозиметъра и се страхува от радиоактивно отравяне. Може ли човек да бъде отровен от радиация?

Виталий Корзун, професор: Това може да се направи с всеки изкуствено произведен изотоп, но трябва да имаш чист изотоп и след това да го смесиш с някаква храна и …

Константин Дорошенко, водещ: Възможно ли е така да е извършено отравянето на Литвиненко в Лондон, който е противник на Путин?  

Виталий Корзун, професор:  Да. Смъртоносната доза на радиоактивен изотоп може да е пренебрежимо малка. Тя може да бъде 1 капка или прах на върха на ножа. Дозата зависи не от количеството, а от активността на изотопа, доколко бързо радионуклеидите се разпадат.

Дмитрий Симонов, водещ:  Това означава ли, че човекът, който дава този радионуклеид може да няма поражения за здравето?

Виталий Корзун, професор: Абсолютно. Ако този изотоп излъчва бета-лъчи, които нямат голям поток във въздуха и дори кибритена кутия или алуминиев или пластмасов флакон могат да защитят самия преносител на изотопа.

Константин Дорошенко, водещ: През 1986 - 87 г. се завъртяха слухове, че хората са започнали да виждат последствията от авария като чудовищни мутации, двуглави телета … Това истина ли е?

Виталий Корзун, професор: За щастие никой не е виждал реални ситуации, причинени от радиация. В района на Житомир наистина имаше едно конче, родено с 2 глави. Комисията реши, че нивото на радиация в това място не може да повлияе на подобна мутация. Оказа се, че конете са пасли около бивш склад за пестициди, използвани за обработка на хмел. В случая радиацията е оневинена.

Константин Дорошенко, водещ:  Все още помня снимки на различни странни същества от съветските вестници. Нека да поговорим за хората, които не искаха да напуснат зоната около Чернобил.

Дмитрий Симонов, водещ: Виталий Наумович, вече говорихме за хранителна добавка, разработена от украински водорасли. Може ли да се използва като хапче или например в салата?

Виталий Корзун, професор: Разбира се, че може, както и в комбинация с различни храни. Самите таблетки се продават в аптеките, но фирмата, която ги произвежда е много малка и има проблеми с доставката. Заедно с моите колеги разработихме повече от 100 различни продукта, кулинарни продукти с водорасли. Има голямо разнообразие, а продуктите включват любимите на руснаците кнедли, пирожки и дори супи. Ако човек приема 150-200 грама подобен хляб на ден, водораслите са само 1% от теглото, но са напълно достатъчни. Но зависи от правителството да позволи продажбата на подобни храни. Аз не подкрепям тезата, че навсякъде по света се произвежда йодирана сол, защото са нужни много други микроелементи, които заедно с йода да подсигурят нормалните функции на човешкия организъм.

Константин Дорошенко, водещ: Известно е, че голям брой хора спешно са били евакурирани от замърсените зони, но има и хора, които не са искали да напуснат домовете си. Имаше и случаи, при които хора се заселват в изоставените домове. Имало ли е учени, които да наблюдават състоянието на тези хора?

Виталий Корзун, професор: Един от факторите, които влияят на човешкото здраве и психо-емоционалното въздействие. Хората, които са решили да останат в тези зони не са се страхували от радиация. Спомням си за случай в село Аташев, бивша база, а ние трябваше да пренощуваме там. Срещнахме се с местни хора, които не бяха евакуирани като баба Мария и нейния съпруг Степан. Бабата каза : Преживях германците, както ги наричаше, ще преживея и радиацията. Ако искат насилствено да ме изгонят, аз съм се запасила с бензин, ще го разлея, ще изгоря колибата и себе си. Няма да напусна. В подобни ситуации радиацията не влияе на подобни хора. Няма наблюдения, че хората, които живеят в забранената зона са по-често болни в сравнение с хората извън нея.

Дмитрий Симонов, водещ: Да разбираме ли, че тук от значение е фактора страх?

Виталий Корзун, професор: Безусловно. Хората, които живеят в забранената зона се хранят както обикновено. Те имат достатъчно мляко и яйца, които сами си произвеждат. Както и много здравословна храна. Не препоръчваме в тази зона да живеят деца. Там могат да живеят хора на възраст и тези, които са се пенсионирали. В района на Гомел имаше едно село, чието население е изцяло евакуирано и друго село, чието население продължава да живее там. А нивата на радиация на двете села са еднакви. При нас в Украйна не бяха такива.

Константин Дорошенко, водещ: Беларус получи много повече радиация.

Виталий Корзун, професор: Когато с моите колеги бяхме командировани в Беларус често хората ни питаха защо жителите на тяхното село са изгонени на други места, много от роднините им са загинали, а са останали 2 стари баби. В първите дни е било важно хората от околните зони на АЕЦ Чернобил да се евакуират, за да се защитят. Сега няма толкова високи дози, които да заплашват живота на възрастните хора.

Константин Дорошенко, водещ:  Все още се смята, че хранителните продукти, които се произвеждат на територията на Украйна и Беларус са облъчени с радиация след експлозията и са опасни за здравето. Доколко вярно е това? Като страна, засегната от радиоактивно облъчване можем ли да говорим за екологично чисти продукти?

Виталий Корзун, професор: Най-вредният продукт дори и днес са гъбите. Радиацията, която е попаднала в гората много бавно мигрира по вертикала и остава в шумата и листата. Кореновата система на гъбите черпи хранителни вещества именно оттам и акумулира цезий. Най-радиоактивното мляко е на кравите, които са били на паша в близост до гората в района на Ровно, Беларус. Преди 2 години е имало 12 села, при които кравето мляко е съдържало цезий над допустимите норми.

Константин Дорошенко, водещ:  И последен въпрос. Защо зоната около Чернобил се посещава от туристи? Доколко безопасно е това?

Виталий Корзун, професор: При нормални условия е абсолютно безопасно. Но ако човек отиде в забранената зона, в реактор 4, където има радиация, а радионуклеидите се намират в устойчиви материали, може да бъде повторно облъчен. Но радиационната доза около Чернобил е незначителна в сравнение с това, което получаваме от естествената радиоактивност.

Константин Дорошенко, водещ: Съдейки по нашия разговор разбирам, че човечеството е в състояние да преодолее дори и такава катастрода, ако подходим с разум и не се занимаваме със самодейност.

Виталий Корзун, професор: Правилното хранене е от изключителна важност. Не се стремете само към морски водорасли, които са богати на йод, а яжте и ябълки, моркови, краставици, домати. Разнообразното хранене е гаранция за здраве дори и при облъчване с радиация.  

Константин Дорошенко, водещ: Благодаря за интервюто и довиждане.

Това интервю е от 2014 г. През 2015 г. проф. Виталий Корзун продължава разработката на хранителни продукти на база кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус. Целта му е повече хора да свикнат с приема на морски водорасли, които са традиционна храна за народите по крайбрежията на Азия, но не и в Европа.

Достатъчни са само 2 супени лъжици дневно от Вертера Гел, които снабдяват човешкия организъм с лесно усвоим органичен йод. Вярно е, че аварията в АЕЦ Чернобил е в миналото.

Йодът е химичен елемент, чието име от гръцки означава „виолетов“. Открит е през 1811 г. и има само 1 стабилен (нерадиоактивен) изотоп с масово число 127 (йод-127). Естествен йод се съдържа в земната кора, морската вода и водораслите. Йодната тинктура има антисептични свойства.

Известни са 22 радиоактивни изотопа на йода с масови числа в интервалите от 117 до 126 и от 128 до 139. Получени са изкуствено при делене на ядреното гориво в атомните реактори или при ядрени реакции.

От гледна точка на радиационната защита най-важния радиоактивен изотоп е йод-131, защото е с период на полуразпадане 8 дни, а  другите радиоактивни форми имат много по-малко време на живот. Най-застрашени са новородените, децата до 12 години, бременните жени и кърмещите майки. Профилактиката с йод е най-ефективна, когато се проведе в рамките на 1-2 часа след ядрена бомба или радиация. Проведена след 5-тия час,ефикасността на  профилактиката е 10 пъти по-ниска.

Поради близостта си с Чернобил много често в Норвегия е извършван мониторинг. Така през втората седмица на януари 2017 г. в северната част на скандинавската страна са открити следи от йод 131 във въздуха. Това дава повод за извършването на още изследвания в други европейски страни: Финландия, Полша, Чехия, Германия, Испания и Франция.

В публикация от 22 февруари 2017 г. Radiation surveillance detects iodine leak in Europe [4] се търси какъв е източника на циркулиращия радиоактивен йод в Европа. Показанията са различни, трудно е да се изчисли кой е първоизточника. Тъй като е открит само радиоактивен йод, но не и други изотопи, най-вероятно източника не е изтичане от атомна електроцентрала, а от производител на йод-131 за медицински или фармацевтични цели.

Според публикация на Агенция за ядрено регулиране / Йодна профилактика  [5] :

"За да бъде ефективна, йодната профилактика трябва да се проведе своевременно, като се има предвид времето, за което стабилният йод (във вид на таблетки калиев йодид) се натрупва в щитовидната жлеза. Това време зависи от биологичните и физиологичните особености на отделния човек, включително от възрастта и пола. Скоростта на натрупване на радиоактивен йод-131 в щитовидната жлеза на деца и бременни жени е по-висока в сравнение с останалите групи от населението. Критична група са новородените и децата до 12 годишна възраст, бременните жени и майките - кърмачки. За възрастни хора над 45 години се приема, че рискът при облъчване на щитовидната жлеза от йод-131 е минимален и за тях йодната профилактика не е задължителна.

Установено е, че най-ефективна е йодната профилактика, ако се проведе в рамките на един до два часа след възникването на ядрена или радиационна авария, чиито последствия налагат да се приложи такава защитна мярка за населението. Ако йодната профилактика се проведе след 5-тия час от началото на аварията, ефективността на защитната мярка намалява 10 пъти.

Съгласно Наредбата за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна авария йодната профилактика (блокиране на щитовидната жлеза със стабилен йод) е основна защитна мярка за персонала (на съоръжението и аварийните екипи) и населението. В страната е създадена организация за провеждане на йодна профилактика и са осигурени таблетки калиев йодид за тази цел. Схемата и реда за прилагане на йодна профилактика са определени в Националния авариен план." 

"Йодните таблетки предпазват само щитовидната жлеза от попадане на радиоактивен йод в нея, но не защитават от други радиоактивни вещества, които могат да бъдат отделени при ядрена или радиационна авария.

Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетки калиев йодид за защита на населението в случай на ядрена или радиационна авария е възложена на Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и нейните териториални звена, както и на органите на местната администрация и местното самоуправление.

За населението в Република България са осигурени необходимите количества йодни таблетки в съответствие с нормативните изисквания за аварийно планиране и реагиране при ядрена или радиационна авария. 

В Наредба № 28 на МЗ са определени условията и реда за медицинско осигуряване и здравни норми за защита на лицата в случай на радиационна авария, включително нивата на намеса и дозировката на таблетки калиев йодид при прилагане на йодна профилактика за следните 6 групи от населението: новородени до 1 месец, новородени до 2 месеца, деца до 3 години, деца от 3 до 12 години, младежи и възрастни от 12 до 45 години, бременни и кърмачки. Една стандартна таблетка калиев йодид е 65 mg и съдържа 50 mg стабилен йод (йод-127). Дозировката на приеманите йодни таблетки е различна за всяка една от 6-те групи от населението и е определена в Наредба № 28 на МЗ. 1 грам стабилен йод е максималното количество, което е допустимо да приеме човек в продължение на 10 дни при провеждане на йодна профилактика. Това означава, че лица от населението на възраст над 12 години не трябва да приемат повече от 2 таблетки калиев йодид (2 по 65 mg) дневно, при което продължителността на йодната профилактика не трябва да бъде повече от 10 дни. За останалите групи от населението дневната дозировка е от 2 до 8 пъти по-малка (за новородени до 1 месец се разрешава еднократно само една четвъртинка от стандартна таблетка 65 mg калиев йодид). " 

Продуктите на Вертера днес са достъпни и в България. Научни изследвания от цял свят доказват способностите на водораслите Ламинария и Фукус в пречистването на човешкия организъм от токсични тежки метали като олово, живак, кадмий, радиоактивен уран, стронций, цезий и пр. Това се случва с помощта на процеса биосорбция

Има множество изследвания, които доказват, че дори приеман чрез храна и в стойности, считани за безопасни тежкия метал кадмий може да доведе до болки в костите, лесното им счупване и остеопороза. Тогава можете да разчитате на Артропласт, който е 100 % ORGANIC и съдържа Vertera gel, Хондроитин сулфат, Глюкозамин, Органичен йод, екстракт от Глог (плодове), Бяло Зеле на прах, екстракт от Шипка, екстракт от Златовръх, сок от касис, сок от ябълка. Многобройните клинични проучвания и задълбочено изследване на химическия състав и обхвата на ефектите върху тялото, нарежда Arthroplast в групата на специализираните диетично-терапевтични храни.

Освен това кафявите водорасли съдържат неповторими в сухоземния свят биологично активни вещества като алгинати (които се използват широко в кулинарията и за лечебни превръзки за ускорено зарастване на рани) , фукоидани, флоротанини, естествени бета глюкани, фукоксантин и множество полизахариди. Тези храни снабдяват организма с множество витамини, микро- и макроелементи включително и  органичен йод,  нужни за правилното протичане на жизнените процеси.  Aко въпреки изброените ползи вкусът на водорасли не ви е приятен, можете да изберете Вертера Гел Форте с вкус на ябълка, касис или вишна

 

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ:

1. "Сегодняшние заболевания в основном от радиации, полученной в первые годы" -  “Елементарно” на Радио Вести, Украйна.

2. Google Scholar - Віталій Корзун / Інститут громадського здоров'я імені О.М.Марзєєва

3. Wikipedia  - Михаил Сергеевич Горбачов

4. Radiation surveillance detects iodine leak in Europe

5. Агенция за ядрено регулиране / Йодна профилактика 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още