• Начало »
  • Новини »
  • Д-р Ирина Сластина за водораслите, които се използват във Вертера

Д-р Ирина Сластина за водораслите, които се използват във Вертера

28 януари 2019
Д-р Ирина Сластина за водораслите, които се използват във Вертера

Д-р Ирина Сластина е лицево челюстен хирург, а в последните години е специализирала за нутриционист. Тя редовно провежда уебинари в реално време, на които дава информация за ползите от продуктите на Вертера. Предният уебинар беше свързан с имунитета и профилактика на острите респираторни заболявания.  В този уебинар от 24 януари 2019 г. тя ни разяснява повече за състава на продуктите на Вертера.

Главната суровина за изработването им са водорасли.

Ключовите компоненти в продуктите на Vertera са:

Ламинария

Фукус

Новите продукти от висок клас Vertera Sensation и Vertera Miracle освен водораслите Ламинария и Фукус съдържат и Спирулина Arthrospira, Haemotococcus Pluvialis (astaksantin), както и Lithothamnion (аквамин).

Ако погледнем нашата планета Земя, сушата заема общо 28% от площта ѝ, а водата - 72%. На сушата има няколко върха над 8000 м над морското равнище. Но не те са много. От друга страна не говорим колко по-големи дълбочини има в Световния океан. Обемите от течност многократно превишават сухоземната повърхност като жизнен хабитат. Всичко, което прораства или живее в Световния океан като сумарна маса е много повече от обитателите на сушата. Флората на Световния океан се състои от водорасли.

С какво водораслите са полезни за човешкия организъм?

Те съдържат:

  • Антиоксиданти, които са нужни на всяко живо същество на планетата за справяне с атаките от свободните радикали от Слънцето и от кислородът във въздуха. При всички процеси на окисление, които протичат в организма се образуват свободни радикали. Човек може да ги неутрализира до определено количество, а след това започва да търпи различни поражения. Водораслите са източник на огромен брой антиоксиданти като:
  • Различни полизахариди
  • Ламинарин
  • Фукоксантин
  • Хлорофил
  • Различни витамини с антиоксидантно действие

Всички те помагат на човешкия организъм да противодейства на атаките на свободните радикали.

Освен това водораслите съдържат:

Биодостъпни микроелементи. За съжаление много от растящите на земята плодове и зеленчуци са подложени на въздействието на хербециди, пестециди, хормони  и други вещества, които убиват много от полезните микроелементи. Почвата, на която се отглеждат се изтощава все повече и повече. Ето защо все повече се засилва тенденцията за консумиране на био храни, които може да нямат толкова добър търговски вид, но са запазили полезните си вещества. Данните показват голям спад в микроелементи като желязо, цинк, калий, калций, магнезий и пр. в произведените като на конвейр плодове и зеленчуци в сравнение със продукцията на малките ферми от средата на XX в.  Тези микроелементи участват в строежа на тялото, регулирането на хормоните и ферментите, играят важни роли в метаболизма, който се случва всяка секунда в клетките в човешкото тяло.

Морските водорасли като Ламинария и Фукус са източник на органичен йод, който е нужен за здравето на човека още от ембрионалното му развитие. Микроелементът йод  е важен за нервната и ендокринната система. Той е в биодостъпната си форма. Ако приемаме йод в неорганична форма при отсъствие на други нужни за правилния метаболизъм микроелементи, йодът ще постъпва в организма, но няма да бъде напълно усвоен. Разликата между обикновените препарати с йод и продуктите на Вертера, които съдържат целия комплекс от микроелементи, витамини и аминокиселини е, че помагат в регулирането на хормоните на щитовидната жлеза, които влияят впоследствие на цялата ендокринна система. Може да се употребяват големи дози йод, но ако в организмът липсва селен, цинк или други микроелементи, тогава йодът няма да работи. Да, той ще присъства в големи дози в организма, при изследвания ще бъдат отчетени стойности в норма, дори и предозиране. В огромни дози йодът, както и всеки друг микроелемент или витамин, става токсичен и се проявява йодизъм. Той се характеризира с метален вкус в устата, изменения в лигавиците и пр. Но реално той няма да може да участва в никакви реакции, защото се нуждае от други вещества, които рядко присъстват в нашата храна. Ето защо трябва да бъдат осведомени колкото се може повече хора за ползите от водораслите. Тези представители на подводните дълбини съдържат целия комплекс от ценни за човека хранителни вещества.

Тези кафяви водорасли са известни още и като келп. Те оформят подводни гори във водите на северното полукълбо и са силно чувствителни към топлината. Въпреки че покачването с десети от градуса за няколко години изглежда не толкова опасно, повишаването на температурата на морската вода дори през 1 лято може да доведе до невидимото изчезване на голяма биомаса от водорасли. Те осигуряват храна и убежище за много животински видове и микроорганизми, с това се променя цялото екологично равновесие на отделни региони. Освен това защитават крайбрежията от ерозия. Отделят големи количества кислород и характерните йодни пари. През последните години границата, на която виреят тези студенолюбиви морски водорасли се измества с хиляди километри на север, а промените се случват незабележимо за много от нас. 

Келп - кафяви водорасли Ламинария и фукус

В кафявите водорасли Ламинария и Фукус се съдържа ценната алгининова киселина и нейните соли. Алгинатите не се срещат в сухоземния свят и също са ценни за човешкото тяло. Това вече е друго направление, свързано с детокс на организма и пречистване. Алгинатите са отлични сорбенти и подпомагат за безопасното извеждане извън организма продукти на разпада като токсини, продукти от разпада на алкохол, продукти от разлагане на паразити, т.е. действат силно очистително на организма. Алгинатите са помощник за храносмилателната и отделителната система. Нека отново да напомним, че алгинати се срещат единствено в кафявите морски водорасли, но не и в червени или зелени морски водорасли. Днес алгининовата киселина се използва в много сфери от промишлеността, медицината, здравеопазването, екологията в качеството си на безвреден органичен сорбент. Използва се често и в хранителните продукти със своите силно желиращи свойства. Всичко това е достъпно в продуктите на Вертера във формата, която се усвоява на 93% от човешкия организъм. Водораслите могат да се консумират както част от различно термично обработени ястия, сушени, смелени на прах, така и в суров вид, но в такъв случай се усвояват само 10-15% от ценните вещества.

Компания Вертера откри и патентова именно технологиите за приготвяне, при които се запазва в биологично активна и лесноусвояема за човека форма всичко, което кафявите морски водорасли съдържат. Много малко продукти се усвояват на 93% от човешкото тяло. Освен това подпомага функциите на стомашно-чревния тракт благодарение на фибрите. Освен това продуктите с кафяви водорасли на Вертера са подходящи при язвена болест на стомаха, различни възпалителни процеси в червата, ерозии, вътрешни паразити и пр. Направени са множество клинични изследвания от учени по цял свят, които доказват полезните свойства на водораслите Ламинария и Фукус. От тях получаваме и органичен йод,  алгинати, фукоидани, витамини, аминокиселини.

Нека да изясним с какво се отличават свойствата на кафявите водорасли Ламинария и Фукус. Това са родствени водорасли, от една група - с кафяви пигменти. В тях присъстват полизахариди като Фукоидан и Ламинарин. Разликата е в процентното съотношение спрямо общия обем в двата различни вида. Например водораслите Фукус може да съдържат повече Фукоидан и по-малко Ламинарин, а водораслите Ламинария повече Ламинарин и по-малко Фукоидан, но те влизат в състава и на двата вида кафяви водорасли. Ламинаринът е вид бета глюкан, който подпомага функциите на имунната система. 

Каква е разликата в най-поръчваните продукти на Вертера? 

Вертера гел е изготвен на основата на морски водорасли Ламинария Японика. 

Вертера Артропласт също е изготвен на базата на водорасли Ламинария, но съдържа хондроитин сулфат и глюкозамин, за облекчаване на болките в костите и ставите. Освен това съдържа екстракти от бяло зеле, плод глог и шипка.

Вертера гел Форте е уникална комбинация от водораслите Ламинария и Фукус. Освен това съдържа Дихидрокверцетин от сибирска лиственица. Той намалява гъстотата на кръвта, повишава еластичността и здравината на кръвоносните съдове и капилярите. Ефективен е при сърдечна недостатъчност, аритмия, хипертония, пневмония, хронични бронхити и пр. 

Усилената формула Вертера гел Форте се предлага и в комбинациите от Ламинария и Фукус с ябълков сок, вишна или касис. Освен приятния си плодов вкус тези храни съдържат и екстракти от стевия, зеле, сибирски женшен, екстракт от женско биле, екстракт от ехинацея, екстракт от глог, екстракт от лайка, екстракт от невен, екстракт от блатен петолистник, както и морски пектин.

 

В предклинични изследвания се търси точната дозировка за лечението на различни онкологични заболявания чрез Фукоидан, извлечен от различни видове кафяви водорасли.  Нормалните клетки живеят, разделят се и умират. Понякога те се видоизменят и мутират. Тогава съседните клетки им изпращат сигнали да се самоубият преди да са завършили жизнения си цикъл. Раковите клетки притежават десетки различни мутации в гените. Те нарастват неограничено и пренебрегват сигналите за благородна смърт. Започват да се делят много по-бързо от нормалните клетки, а целта им е да излязат извън границите на органа или тъканта, в която се развиват и да завоюват нови територии чрез метастази. Фукоиданът помага на тези мутирали и бързоразмножаващи се клетки, че трябва да се подчинят на програмираната клетъчна смърт - апоптоза. Освен това фукоиданът стимулира имунната система да разпознае злокачествените клетки и да ги неутрализира. Други научни изследвания доказват, че препаратите с фукоидан могат да се приемат по време на химио- и лъчетерапия като не пречат на провежданото лечение.

При гибелта на раковите клетки следствие на Фукоидан започва действието на алгинатите, които имат за цел да ги изхвърлят от организма. Няма смисъл организмът да е затлачен от починалите в сражение клетки от имунната система или остатъци от ракови клетки и вируси, продукти на разпад. Ето защо водораслите Ламинария и Фукус вземат участие в много от продуктите на Вертера.

Но да продължим защо водораслите са толкова ценени и днес. Именно от водата се е зародил животът на Земята преди милиарди години. Водораслите са в основата на живота на милиони биологични видове в това число и човека. Над ⅕ от кислорода на планетата ни се дължи именно на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания пряко или косвено е свързана с тях.

Спирулина вид водорасли, които се получават от бактерииАко обърнем внимание на новите продукти Vertera Sensation и Vertera Miracle в тях се съдържат и още един вид водорасли - Спирулина Arthrospira. Всъщност по класификация това не е растение, а вид бактерия. Това е нещо средно между растение и животно. На външен вид прилича на растение, на водорасло. Спирулина не е едно конкретно водорасло, а термин с който се обозначават 2 специфични бактерии - Артроспира платенсии и Артроспира максима. Самото име спирулина произлиза от външния вид на тези бактерии, погледнати под микроскоп. Те заемат специфично спирално разположение. Тези водорасли съдържат над 100 ценни хранителни вещества за човека: 60-70% сухо вещество във вид на белтъчини, всички незаменими аминокиселини, множество витамини, раззлични оцветяващи пигменти - каротиноиди, микроелементи (йод, желязо, калций, магнезий, фосфор, селен, манган и цинк), омега-3 и омега-6 мастни киселини, пробиотици, хлорофил и различни полизахариди.

Има различни източници на Спирулина между които Африка и Централна Америка. На нея се дължи синьо-зеления цвят на водите. Когато европейските завоеватели достигнали до тези територии, те забелязали, че това бил основен хранителен продукт за местното население. Те ги използвали в тестените изделия и така те ставали доста засищащи. Това било отбелязано и в бордовите дневници на португалските мореплаватели. След това били открити други хранителни източници и водораслите Спирулина вече не били лидер сред предпочитаните хранителни продукти. Паралелно на това в езерото Чад в Африка също имало подобни водорасли, които след изсушаване били използвани за приготвяне на различни ястия.

Днес отглеждането на Спирулина е доста по-лесно. Нужни са тези определени щамове бактерии и прясна чиста вода. След смесването се получава крайния продукт. Количествата зависят от плановете на производителя. Спирулина и до днес е предпочитана заради високото си съдържание на протеини и е подходяща за вегани и вегетарианци. Спирулина присъства и в таблетките Vertera Sensation.

Хлорофилът е един от основните компоненти на водораслите.Той е сложен белтък, свързан с магнезий. Открит е през 1817 г.  Благодарение на него се извършва фотосинтезата - благодарение на него растенията и водораслите могат да приемат енергия от светлината. Тъй като е водонеразтворим в хранителната индустрия се използва като оцветител (Е140) след смесване с малко растителна мазнина. Така различни храни и напитки могат безопасно да бъдат оцветени в зелено.

Той е особено полезен за кръвта. Неговата молекулярна структура е много подобна на човешкия хемоглобин. Разликата е в централния атом като при хемоглобина той се състои от желязо, а при хлорофила от магнезий. Ето защо течния хлорофил е толкова полезен за кръвта. Той подпомага възстановяването на червените кръвни клетки (еритроцити). Има различни видове анемия, а хлорофилът може да подпомогне съзряването на еритроцитите, да увеличи техния брой и да подпомогне възстановяването на човешкия организъм. Освен това е изключително богат на живи ензими, хлорофилът пречиства кръвта и подпомага преноса на кислород.  Освен това хлорофилът е източник на много витамини - А, С, Е, К и бета-каротин. Съдържа желязо, магнезий, калий, калций и есенциални мастни киселини. Прегряването на храната може да унищожи съдържанието на хлорофил и магнезий. За това се препоръчва консумацията на пресни зеленчуци или водорасли, или поне приготвени на пара.

Астаксантин (Haematococcus Pluvialis). Помислете си за миг за розовите птици фламинго, червените раци, розовата сьомга, пъстървата, както и за раците. Какво е общото между тях? Всички те имат тъкани, които са оцветени в различни нюанси червено или розово. Всъщност има и бели птици фламинго, което показва, че розовото не е естествения им цвят. Всъщност червените и розови нюанси са придобити след като животните са консумирали специален вид водорасли, именно споменатите по-горе Haematococcus Pluvialis. Те съдържат естествения пигмент Астаксантин, който е един от най-силните естествени антиоксиданти познати днес и признат от науката. Лабораторни изследвания доказват, че той е много по-силен антиоксидант от витамин С, витамин Е, бета каротин и лутеин. Той подсилва и защитава зрението, Действа като естествен слънцезащитен крем и предотвратява увреждането на кожата, може да се използва за лечение и профилактика на стомашни язви, намалява риска от сърдечни заболявания и пр. Интересен факт е, че астаксантинът  има както хидрофилно, така и хидрофобно поведение. Той не се образува във водораслите по всяко време, а само в периодите, когато водораслите са подложени на неблагоприятни условия на живот. Образува се в периодите на бури във водоемите, в периодите, когато развитието на водораслите е критично и тогава водата почервенява благодарение на този пигмент. Той е защитник както на самите водорасли, така и на животните, които ги консумират, а също и на човека. Ако човек използва повече от 50 мг на ден, кожата ще започне да придобива розовеещ оттенък. Това е каротин, подобен с този на морковите, който им придава оранжев цвят. Разликата е, че този червен пигмент е 65 пъти по-силен. Той има много интересни и любопитни свойства, потвърдени от клинични изследвания. По тази причина присъства в продуктите Vertera Sensation и Vertera Miracle.

Аквамин (Lithothamnion) са вид червени водорасли, които влизат в състава на Vertera Miracle. Акваминът е източник на голямо количество натурален калций, оптимални за човешкия организъм количества магнезий и 72 микроелемента и минерала. Подпомага нервно-мускулния трансфер, мускулните контракции и проводимостта на нервите. Поддържа оптимална плътност на костите. Предпазва от остеопороза. Освен в някои видове червени водорасли, аквамин се съдържа и в корали, а извличането му е много трудоемко и скъпо.

Разгледайте всички продукти на Вертера, които са налични на склад в България и могат да бъдат поръчани онлайн. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още