списание Жената днес : Колагенът в козметиката

21 ноември 2014
 списание Жената днес : Колагенът в козметиката

За колаген Inventia в списание Жената днес бр 11/2014 стр. 77 (виж като файл)


Колагенът в козметиката за лице и коса.

 

Появата на бръчки никога не е предизвиквалa радост, а решението на проблема, предлаган от козметиците е използването на колаген. Нека се опитаме да разберем до колко той действително е ефективен.

 

Какво е колаген?

 

Колагенът играе решаваща роля в пластичните (структурни) функции на тялото, бидейки част на съединителната тъкан, което гарантира тяхната здравина и еластичност. При това той се явява специфичен протеин! Посочените по-горе функции изпълняват колагеновите костите, сухожилията, кожата, хрущялите, съдовите стени и съединителната тъкан.

 

Основните проблеми :

 

1.              Преди всичко възрастта

 

 

 

Вечният двигател не съществува даже и в природата, затова след 35-та годишнина производството на колаген (не само на кожата) в организма на хората силно намалява. Нивото на еластина достига максимума си по време на юношеството и младостта, а след това, към 23-25 години, синтеза на еластин се забавя. В млада възраст в дермата се съдържа много вода, свързана с глюкозаминогликани, затова колагеновите влакна са в състояние да набъбват и да натрупват влага. Постепенно намалява количеството на глюкозаминогликани, а с тях  си отива и водата. В резултат - колагеновите влакна образуват дебели, груби и същевременно крехки снопове. Частично се разрушават и еластичните влакна.

 

2.              Слънце

 

 

 

Поговорката: "слънце, въздух и вода – нашите най-добри приятели", се нуждае от уточнение. Отрицателните промени в качеството на кожата под въздействието на слънцето, или фотостареенето, може да се появи във всяка възраст. Ултравиолетовите лъчи разрушават колагена и еластина, както подпомагат натрупването на свободните радикали, които от своя страна, също допринасят за стареенето. В резултат на това кожата става суха и груба, постепенно губи своя тонус, появяват се бръчки и пигментни петна.

 

3.              Пушенето.

 

 

 

ПУШЕНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ – написано е на всеки пакет цигари и заема от 30% до 50% от страните на пакета, но в нашите умове % на тази опасност не е нараснала ни на йота. Въпреки това опасност има. В резултат на пушенето, производството на нов колаген от клетките се намалява с 40%. Да не говорим за стесняване на кръвоносните съдове и ограничаването на вместимостта на кислород в кръвта. Нищо чудно, те казват, че пушачът може да бъде разпознат по жълтеникавото и грубо състояние на кожата.

 

Колагенът в козметиката

 

И така: ролята на колагена и еластина в поддържането на нашата кожа здрава и еластична е доказано от науката. Доказано е и това, че тези поддържащи структури губят своята способност с времето и самите те се  нуждаят от поддръжка. С тази идея се заеха козметолозите – и така се появил колагенът в козметологията.

 

Видове колаген

 

Днес съвременната козметична индустрия предлага разнообразие от кремове на базата на колаген. Цените за такива продукти се различават значително, но при избора на тези средства трябва да подхожда много внимателно, защото от колаген до колаген има разлика, плюс всичко това, решаващо значение има количество колаген в продуктите. Колагенът, който се използва в козметологията има различен произход: растителен, животински, морски.

 

•          Животинският колаген се получава от кожата на едър рогат добитък. Неговите молекули не могат да проникнат дълбоко в клетката поради несъвместимост с човешката кожа.

 

•          Растителен колаген - самото име е малко некоректно, защото растения не съдържат колаген, а козметичните продукти са изключително скъпи.

 

•          Морски колаген - най-оптималният за употреба в козметиката. Суровината за морски колаген се извлича от кожата на морски риби. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата.

 

Inventia е единствената фирма на пазара, предлагаща продукт, който съдържа най-важният за протеина на човешкото тяло - колаген в немодифициран вид, идентичен с този, който по естествен начин присъства в нашето тяло. Действието на чистия продукт естествените колагенови протеини е несравнимо по-широко и по-силно, отколкото достъпните на пазара популярни заместители, хидролизати, имащи минимална сила на действие. Натуралният колаген INVENTIA ® доставя на Вашата кожа всичко от което тя има нужда - жив колаген.

 

Официален вносител и дистрибутор на колагеновата козметика на Inventia е Алоха България ЕООД, а всички оригинални продукти могат да бъдат закупени oт читателите на Жената днес от сайта Aloha.bg с 20% отстъпка с код 1719 . С всяка поръчка получавате безплатна доставка и подарък.

Пробиотиците подпомагат положително здравето, въздействат на имунитета, но само ако се използват висококачествени продукти. Ето защо е важно да се знае какво да се съблюдава, когато човек прибягва до тяхната покупка и прием.

прочети още

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

Lactobacillus bulgaricus е част от рода Лактобацилус, който представлява голяма група бактерии. Те съставляват съществена част от групата на млечнокиселите бактерии, наречени така, тъй като повечето от тях превръщат лактозата в млечна киселина. Родът Лактобацилус понастоящем се състои от над 125 вида и обхваща широко разнообразие от микроорганизми. Те са често срещани в природата. Много видове се срещат в гниещата растителност. Образуваната от тях млечна киселина подкиселява средата, което инхибира растежа на някои болестотворни бактерии.

прочети още