Джесика Регнарт – Ето така си възвърнах здравето

16 март 2018
Джесика Регнарт – Ето така си възвърнах здравето

 

По-голяма част от пациентите в Обединеното кралство, които страдат от недостиг на витамин Б12 или имат автоимунна злокачествена анемия са ограничени в рамките на „поддържаща доза“ от 4 инжекции с витамин Б12 годишно. Въпреки всичко те са късметлии, защото дефицитът им е правилно диагностициран. Въпреки че дефицитът на Б12 засяга практически всички възрасти като се започне от новородени с дефицит заради майките си до възрастни, в Обединеното кралство за рискова група се смятат само жените над 60 години. Същевременно не е ясно колко от жителите на Великобритания са с дефицит на този витамин, тъй като симптомите са определени като други заболявания. Витамин Б12 не е токсичен и се използва в огромни дози при отравяне с цианид. Има много причини за възникването на дефицит. Най-отдолу в статията има още връзки към статии, свързани с дефицита на B12.

За съжаление във Великобритания начина да си набавите инжекционната формула на Б12 е единствено с изписана рецепта. В много страни по света и Европейския съюз като Франция, Германия и Испания може просто да си закупите инжекциите без никакви изисквания за рецепта. Ето защо гражданите на Обединеното кралство създават петиции https://www.change.org/p/ian-hudson-please-make-our-life-saving-injectable-vitamin-b12-hydroxocobalamin-available-over-the-counter

 и отправят молби да им се позволи да се лекуват с този витамин без да е нужно строго определена стандартна доза от 1 инжекция на 2-3 месеца. Всичко това ги принуждава да търсят спасение чрез закупуването на инжекционен разтвор от  международни онлайн аптеки. Тъй като инжекциите са жизненоважни за хора с остър дефицит и те не могат да го усвоят от храната, то витамин Б12 е храна, а 4 хранения годишно са крайно недостатъчни. Мнозина от лекарите бъркат симптомите на недостиг с депресия и изписват антидепресанти, които водят до привикване. А е нужна само терапия с този водоразтворим и нетоксичен витамин.

И докато диабетиците са редовно контролирани с изследвания и получават адекватно лечение чрез инжектирането на инсулин, то на хората, които страдат от дефицит на витамин Б12 често се поставят погрешни диагнози, не им се правят нужния брой изследвания на кръвта и съответно не се предписва подходящата за състоянието терапия.

 

Jessica Regnart (facebook профил) взриви социалната мрежа с една единствена публикация на 4 март 2018 г. Броени часове след това постът ѝ имаше над 20 000 споделяния и хиляди коментари. Сега ще се опитаме да го преведем на български език, за да достигне до читателите на aloha.bg, но можете да видите оригинала тук 

https://www.facebook.com/jessica.regnart.9/posts/2102836443282402

Преживях най-трудните 8 месеца от живота ми. Беше ми толкова трудно и ето защо се чувствам мотивирана да го споделя с повече хора. Надявам се тази информация да повиши осведомеността и да спре страданията на други хора. 

В продължение на години се чувствах странно и имах здравословни проблеми като:

 • обща умора и лесна изморяемост
 • замъглено зрение
 • тахикардия
 • безсъние
 • менструални проблеми
 • болки в мускулите и болезнени крампи
 • язви в устата
 • кървене на венците
 • косопад
 • главоболие
 • проблеми със стомаха и пикочния мехур
 • прееклампсия

Гледах повторно изписаните лекарства и не вярвах, че човек в 30-те си години, в разцвета на младостта си трябва да носи толкова много лекарства ежедневно в чантата си. Но въпреки съмненията продължавах да приемам предписаните лекарства, защото симптомите и заболяванията не се бяха появили за един ден, а бавно и постепенно се натрупаха с течение на времето.

Преди 8 месеца бях ухапана от кърлежи, за които се предполагаше, че са заразени с Лаймска болест. 2 курса силни антибиотици бяха достатъчни, за да стане ясно, че не мога да продължавам повече така. Почувствах как сякаш цялото ми тяло се срина. Инфекцията отне и последните ми сили. Спях по 18-20 часа на ден, имах тежки мускулни спазми. По едно време дори ме приеха в болница със съмнение за тромбоза и инфаркт.

След това се появиха неврологичните проблеми. Чувствах се сякаш губя паметта си и не мога да си спомня имена или дори параграфа, който току що бях прочела. Усещах изтръпване в ръцете и краката и губех равновесие. Залитах и се чувствах като пияна. А същевременно бях толкова безсилна, че не можех да обеля дори кората на сварен картоф.

Отидох отново при личния си лекар и той ми постави диагноза от сорта на вирусна умора. Но някъде дълбоко в себе си разбирах, че не е причината за състоянието ми. След това ми пуснаха кръвни изследвания. Докторът се свърза отново с мен.

Имах дефицит на витамин Б12.

Бях много изненадана. Може ли дефицит на витамин да причини всичко това? Сериозно? Как е възможно след като вече бях изгълтала много мултивитамини?

Без почти никаква надежда започнах курс с инжекции с Б12 – 6 за 3 седмици и все едно стана чудо! Симптомите започнаха да изчезват (дори тези, които имах от 10 години!).

След като спрях инжекциите трябваше да изчакам 3 месеца, докато ми назначат нови. За съжаление не се чувствах напълно излекувана, но личния ми доктор беше категоричен, че нямам повече нужда от инжекции с Б12, защото към момента нивата на червения витамин в кръвта ми са достатъчно високи.

С ужас усетих как мъчителните симптоми отново малко по малко се завръщат. Постепенно зрението ми отново започна се замъглява, когато се опитвах да стана от леглото, когато четях. За малко да ме блъсне кола, която просто не забелязах.

Ето защо започнах да се самообразовам по темата за дефицита на витамин Б12. Открих, че приемливите кръвни нива на Б12 в Обединеното кралство са изключително ниски. Там се приема за дефицит стойности под 150 или 200, а в някои държави за дефицит се приемат всички стойности под 500.

Също така установих, че кръвните тестове са безполезни след проведено лечение, защото част от инжектирания Б12 и неактивен и неизползваем от тялото, а лекарите базират лечението на проведени кръвни изследвания, а не на симптомите. Но най-значимото за мен беше, че когато имате неврологични проблеми трябва да си слагате инжекции през ден, докато почувствате подобрение на всички симптоми. Така въоръжена с цялата събрана информация и приятел за подкрепа посетих отново личния си лекар.

Почувствах се направо благословена, че той погледна внимателно събраните от мен доказателства и се съгласи, че мога да си поставям инжекции с Б12 всеки ден, за да видим дали ще ми помогнат. Не само че ми помогнаха, те ми помогнаха да си върна живота! Повечето от болестите, които преживях през последното десетилетие просто изчезнаха. Сега отново съм на работа, мога да се грижа за децата и съпруга си пълноценно и се чувствам здрава. Трансформацията е изключителна – въпреки че все още не всички симптоми са изчезнали. С течение на времето се изненадвам как малко по малко много от симптомите ми просто изчезват.

И все пак днес аз не се чувствам напълно спокойна, защото знам, че има хиляди хора по света, които имат неустановен дефицит на витамин Б12. Все още има лекари, които не обръщат внимание на този наболял проблем и не предписват нужното количество инжекции Б12.

Казаха ми, че куче със същия проблем получава инжекция с Б12 всяка седмица, но когато стане дума за човек – тогава дозата е 1 инжекция на 203 месеца. Говорих с много други хора, които дори не могат да излязат от леглото. Хиляди закупуват Б12 от чужбина и си го инжектират сами тайно. При развитието на съвременната медицина всичко това звучи шокиращо, но е напълно разбираемо след като чуете историите на засегнатите от дефицита на Б12. Има истории за хора с поставени погрешно диагнози като ранна множествена склероза и деменция. Те спират да изпитват болки, неврологичните им симптоми постепенно изчезват и се завръщат към нормалния си живот. Разберете ме правилно, аз не твърдя, че витамин Б12 може да помогне на всички хора с неврологични проблеми.  Но тъй като симптомите могат да бъдат почти идентични понякога се поставя просто погрешна диагноза. Шокиращото в случая е, че редица страдания са причинени от дефицит на витамин, който не може да се абсорбира от храната или от таблетки с мултивитамини.

Причината да споделя всичко това, не е за да критикувам съвременното здравеопазване. Напротив, там работят квалифицирани лекари и медицински персонал, но те обикновено следват стандартизираните процедури за лечение. Споделям тази лична история с надеждата, че тя може да повиши осведомеността така че самите лекари да започнат по-често да задават въпроса

А дали не е витамин Б12?

И когато пациентите се оплакват, че една инжекция на 2-3 месеца не е достатъчна тъй като болката, умората и неврологичните симптоми започват отново да се завръщат, нека лекарите им изпишат повече инжекции. Досега няма известен случай на предозиране. От друга страна ние като пациенти също сме отговорни за собственото си здраве и когато се съмняваме в дефицит следва да искаме кръвни изследвания.

Послепис: След като публикувах този статус в личния ми фейсбук профил на 4 март 2018 г. останах изумена споделянията, които надхвърлиха 20 000 за броени дни. Имаше и хиляди коментари и лични съобщения. За съжаление не мога да отговоря на всички, които ми пишат или ме тагват, а  и не мисля, че е редно тъй като аз не съм лекар.  Постът ми във facebook е с публична видимост. Не се колебайте да споделяте тази информация, ако смятате, че би помогнала.

Поздрави: Jessica Regnart

https://www.facebook.com/jessica.regnart.9/posts/2102836443282402

 

Вижте още статии на тема ВИТАМИН B12:

Последици от дефицит на Витамин B12

Витамин B12 - капки за нос или инжекции - избирате вие

Нутриционистът Елена Терзиева с още информация за витамин B12

Нутриционистът Елена Терзиева: 10 причини за дефицит на B12 при невегани

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още