• Начало »
 • Новини »
 • Лондонският пластичен хирург д-р Джулиан Де Силва за остаряването на кожата

Лондонският пластичен хирург д-р Джулиан Де Силва за остаряването на кожата

29 януари 2018
Лондонският пластичен хирург д-р Джулиан Де Силва за остаряването на кожата

Често в интернет сайтове се публикуват всякакви бабини рецепти и илачи, всевъзможни идеи за скорострелни диети, които гръмко обещават смъкване на определен брой килограми. Въпреки усилията да се филтрират фалшивите новини, мнозина вярват, че щом „пише в гугъл“ нещо, то обезателно е вярно и работи.

Съществуват ли смеси за жълти стотинки, които магически могат да изтрият бръчките от лицето ви?

Можете ли да се подмладите с помощта на нещо, което всеки има в дома си?

В дигиталния водовъртеж на социалните медии, където често самочувствието се определя от брой харесвания на селфи, много от дамите все по-често се оставят в ръцете на професионалистите за извършване на различни разкрасителни процедури. Същевременно броят на пластичните операции нараства главоломно.

За да проучим какви са някои от тенденциите в грижата на кожата на лицето ще ви предоставим материали от сайта на един истински и реален професионалист.

Д-р Джулиан Де Силва ( twitter @drjuliandesilva) от информация в официалния си сайт London Facial Plastic Surgery е пластичен хирург, който работи главно в Лондон и се е специализирал в козметичната и пластичната хирургия на лицето.  Автор на над 30 статии и книги, той е признат като професионалист и автор на патенти в областта си. Неговата философия се фокусира върху използването на възможно най-малки разрези, като същевременно се бори за съкращаване на времето за възстановяване.

Д-р Джулиан Де Силва вярва, че процедурите на лицето трябва да допринесат за излъчване на хармония и баланс. Ето защо той се стреми да запази природните форми и да подмлади лицето, като ретушира фино дисбаланса.

Например пропорциите на лицето от линията на косата до края на носа са равни на частта от началото на носа до брадичката. Всеки дисбаланс води до загуба на хармония.  По време на консултация с пациент използва компютърни изображения и симулации, за да може предварително да се уточни желания и от двете страни реалистичен краен резултат.

Пластичният и козметичен хирург д-р Джулиан Де Силва със съвети как да забавим стареенето на кожата с подходящ режим на хранене, прием на витамини, козметика с колаген и хранителни добавки с колаген

Страстен почитател на живописта и скулптурата, той самият често прави глинени модели на лица, защото смята, че чрез изграждането на 3Д модел на лицето от костта до мускулите и меките тъкани разбира по-добре естетиката на различните лица. Така успява да пресъздаде отново хармонични пропорции като постига естествено изглеждащи лица, които не крещят, че има извършени пластични операции.

Пластичният хирург отчита, че за последните 5 години под влияние на социалните медии се наблюдава драматичен бум в търсенето на услуги за разкрасяване на лицето, в това число и пластични операции. Тъй като все повече млади хора се снимат ежедневно за профилите си във Facebook или Instagram, те забелязват по-детайлно особеностите на лицето си. Според доктора това е тенденция, която ще продължава да се развива и през следващите години. Поради увеличеното търсене на подобни услуги са открити много клиники, но някои от тях не предлагат качествени услуги. За съжаление има и смъртни случаи, но регулацията в UK е на особено високо ниво. Разбира се има области в козметичната хирургия, където регулирането на дейността не е така стриктно. Например за изписването на Botox и други дермални филъри не се изисква това да е направено от доктор, който се е специализирал в областта на лицето, нито дори от медицинско лице.

Как лицето ни да изглежда по-добре?

Ето няколко от съветите на д-р Джулиан Де Силва от официалния му сайт

Следва да погледнем на темата холистично – т.е. лицето е част от едно по-голямо цяло. Не може тялото ни да е болно и затлачено от отрови, а тенът ни да е сияен. Начините, по които възприемаме и реагираме на стресовите ситуации и издръжливостта пред различни предизвикателства на днешния динамичен и пренаселен от конкуренти свят също оказват влияние. Начинът на хранене, физическата активност, адекватната почивка също дават отпечатък на физиономията на всеки един от нас.

Какво да избягваме за да запазим кожата на лицето си здрава и с младежки вид?

Д-р Джулиан Де Силва предупреждава, че прекомерното излагане на слънце или липсата на защита от ултравиолетовите лъчи води до образуване на бръчки, поява на перманентни пигментни петна и влошава състоянието на кожата. При особено тънките и чувствителни кожи опасните лъчи преминават горния повърхностен слой и увреждат дермата. С променена структура на клетъчно ниво това дава предпоставка до промяна на ДНК и рак на кожата.

Тютюнопушенето вреди на кожата на лице като пречи за усвояването на витамин С, а цигарения дим съдържа канцерогенни вещества. Хранителни добавки с витамин С и колаген могат да помогнат за изглаждането на бръчкитеТютюнопушенето има много доказани вредни ефекти върху цялото тяло. То уврежда кръвоносните съдове, намалява качеството на най-големия орган в човешкото тяло – кожата, насърчава образуването на бръчки и загубата на обем на лицето. 

Освен това пушенето съдържа токсични химикали, които стимулират рака.  Коктейл от вредни химически вещества, съдържащи се в дима, задействат свиването на кръвоносните съдове, които намаляват количеството на кислород в кожата. Освен бръчки се проявява и загуба на обем на лицето, а оттам провисвания на кожата и различни деформации. Свиването на устните при пушене води до поява на характерни линии около устата. Пушачите често затварят очите си, за да ги предпазят от дима. Резултатът е увеличаване на бръчките тип пачи крак около очите.

При процеса на горене на цигарите се отделят канцерогенни вещества. Прекалената консумация на алкохол влияе на черния дроб, стомаха и чревния тракт, който е населен с много на брой различни видове бактерии. Наркотичните вещества също оказват неблагоприятно влияние на кожата и това ясно се забелязва на чувствителната кожа на лицето. 

Дори и да си мислим, че се храним здравословно в тази статия  на Live Strong  с няколко думи е обяснено как се променя абсорбацията на калция, витамин Д, витамин А и желязо при всекидневното пушене на цигари. Следва да обърнем специално влияние на витамин С, защото пушенето не само понижава абсорбцията, но и увеличава нуждите за още витамин С с 30%. (източник

Витамините А, С и Е са антиоксиданти, които подобряват здравето и резистентността към различни заболявания и инфекции.

Витамин C: 

 • Помага за правилното производство на колаген, за да се осигури доброто функциониране на кръвоносните съдове, костите, хрущялите, венците и зъбите.
 • Подпомага точното производство на колаген, за да се постигне правилното функциониране на кожата и също да се защитят клетките срещу оксидативен стрес.
 • Подкрепя правилното функциониране на нервната система.
 • Допринася за намаляване на отпадналостта и умората и помага за поддържането на нормалните психологически функции.
 • Допълнително, способства за правилното функциониране на имунната система, включително по време на интензивни тренировки и след това. Този благоприятен ефект се получава, когато дневно се приемат 200 мг витамин C, над препоръчителната дневна доза.
 • Спомага за поддържането на нормалния  енергиен метаболизъм.
 • Увеличава абсорбирането на желязо.

Доверете се на Витамин С Плюс, който освен  204 мг от ценния витамин съдържа още и екстракт от шипка, ацерола, годжи бери и горчив пъпеш.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които увреждат тялото и влияят на скоростта, с която остаряваме. Свободни радикали се отделят при тютюнопушене, от ултравиолетови лъчи и замърсяване на околната среда.

Балансираната и здравословна диета влияе на кожатаДобре балансираната диета също дава отражение на цялостния изглед на тялото и това също се проявява на лицето. Когато белтъчините, въглехидратите и мазнините са в равновесие спрямо специфичните нужди на всеки един организъм ние сме склонни да остаряваме красиво.  Затова следва да приемаме хранителни вещества от различни източници: плодове и зеленчуци, зърнени култури, мляко и млечни продукти, различни видове месо и морски дарове и пр. За препоръчване е да избягваме калорийните бомби, които биха довели до рязък скок на кръвната захар и диабет тип 2. Както стана ясно колагенът влияе на външния вид на кожа. За съжаление при диабет той може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

Храните с високо съдържание на фибри карат кожата да изглежда сияйна. Понякога въпреки че човек е с наднормено тегло, то той не е получил от всичките нужни за него хранителни вещества и това се отразява и на външния вид на кожата на лицето. Някои видове храни като зеленолистни зеленчуци и мастни риби са богати на антиоксиданти. Тъй като човешкото тяло не е в състояние да произведе само някои витамини добре балансираната диета е от особена важност не само за красотата, но и за здравето. Ако считате, че не се храните разнообразно е желателно да приемате хранителни добавки с доказано качество и ефективност.

Водата участва в безброй много процеси в човешкото тяло. Чували сте за добре хидратирана кожа. Пиенето на вода трябва да включва не по-малко от 8 чаши вода дневно. Кафето, подсладените безалкохолни напитки , които съдържат коктейл от различни опасни Е-та, както и алкохолът водят до отделяне на повече урина, а това от своя страна до дехидратация.

Физическите упражнения увеличават кръвообращението във всички части на тялото, включително и в най-големия орган – кожата.  С потта освен че се горят калории под формата на въглехидрати и мазнини се отделят и различни вещества, а нивата на стрес намаляват.  Препоръката е поне 3 пъти седмично да правим аеробни или анаеробни упражнения. Разбира се някои фитнес инструктури като Станимир Михов препоръчват конкретни упражнения, съобразени със специфики като пол, възраст, ИТМ (Индекс на телесна маса) и пр. А други фитнес инструктори като Светослав Ковачев изготвят хранителни режими съобразени с кръвната група. След като споменахме правилното хранене и витамините не можем да подминем и статията на четирикратния шампион Мартин Гергов, който препоръчва капките за нос с витамин Б12 като добър физически и психически помощник. Разбира се личен треньор като Петър Бундаков  може да предостави експертни насоки към постигането на оптималната физическа форма.

Адекватното количество сън и почивка са много важни, за да изглеждате добре през деня. Грозните тъмни кръгове под очите няма смисъл да се замазват с тонове грим. Следвайте сигналите, които ви дава тялото. От друга страна е желателно да спите по гръб, а не странично. С течение на годините позата по време на сън също може да окаже влияние за появата на бръчки, а лошото е, когато те са асиметрични.

Как се случват процесите на стареене?

Има две форми на стареене – хронологично и биологично.

Хронологичното е нашата възраст, която измерваме ден след ден и отбелязваме с навършени години.

Биологичното стареене е функционалната възраст на тялото, която е част от гените, начина на живот, заболявания, околната среда и пр.  Ето защо някои хора в пенсионна възраст значително младеят пред наборите си, а други са дори инвалиди.

С напредване на възрастта колагеновите фибрили започват да намаляват и това води до поява на бръчки

Стареенето на лицето става стъпка по стъпка и подобно на огледало отразява симптоми и признаци, които трайно са оставили своеобразен отпечатък и са ни придали характерни само за нас черти. Дори при еднояйчните близнаци с течение на възрастта се наблюдават разлики. Това важи с огромна сила за разделените близнаци, които въпреки че имат едни и същи гени водят съвсем различен начин на живот.

Можем да въздействаме на кожата, за да намалим скоростта на остаряване? Вредното въздействие на UV лъчите състарява преждевременно кожата

Биологичното стареене на кожата може да се раздели на

 • Генетично (ендогенно) стареене
 • Повлияно от околната среда (екзогенно) стареене.

Опасните слънчеви лъчи водят до около 90% от процесите на остаряване. Шофьор на камион, който е бил изложен на слънце в лявата част на лицето повече от 20 години показва драматичното въздействие на UV – лъчите върху кожата.  Ето защо е важно да предпазвате кожата на лицето си от агресивното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Към основната грижа на кожата спада премахването на мъртвите вече клетки на епидермиса. Много от известните актриси  и модели препоръчват различни марки, а козметичните фирми ежегодно създават продукти за всеки тип кожа, включително и според спецификите на възрастта.

Има четири основни етапа за поддържане на кожата

 • Почистване
 • Тонизиране
 • Хидратация
 • Защита от вредни въздействия

Как да се извърши процесът на почистване?

Външният слой на кожата (stratum corneum) съдържа мъртви клетки, които се отделят. Почистващите средства отстраняват  не само тези клетки, но и мръсотията, която се е полепила по лицето ни както и грима.

В редица древни цивилизации са открити веществени и писмени доказателства, че грижата за кожата е била важна за предците ни. Като земеделци и скотовъди те прекарвали доста часове на открито под жарките лъчи на слънцето. Древните гърци почиствали кожата на лицето си със смес от зехтин, пчелен восък и листенца от роза. Родината на кремовете, които предизвикват чувство за охлаждане също също е Гърция. Млякото за почистване на лице е подобно по състав с крема, но с по-течна емулсия.Следите от някои почистващите средства се попиват с кърпа, а други се изплакват с вода.

Няма как да минем и през сапуните. С най-различни съставки, аромати, цветове и форми, нежните им измиващи качества, благодарение на пяната днес се използват за направата на лосиони за почистване, гелове за лице и пр. Мъртвите клетки можете да отстраните и чрез продукти с пилинг ефект.

След като вече сме почистили кожата е добре да я тонизираме. Така се премахват всички остатъци от почистващите средства и се създава усещане за свежест, докато алкохолът (20-60% от общия състав) се изпарява.  Тоникът за лице с алкохол се препоръчва на хора с много мазна кожа, но преди това е добре да се консултирате с дерматолог.

Порите на кожата са временно затворени. Понякога ако кожата е прекалено мазна трябва да използвате още почистващи средства. Разбира се има средства за освежаване с много по-малко алкохол (0-20%).  Тоникът за лице на водна основа е нежен към чувствителната кожа и обикновено не предизвиква раздразнение. Липсата на алкохол го прави предпочитан за всеки тип кожа, защото нито я изсушава прекалено, нито я омазнява.

Хидратирането на кожата на лицето е важно за забавяне на процесите на стареене. Колагенът се свързва с водата и не позволява тя да се изпариХидратирането на кожата е от съществено значение. Така се намалява лющенето на повърхностния слой на кожата. По-гладката повърхност на кожата води до-голямо отражение на светлина и избистрен тен без петна. Много от кремовете против бръчки, които се предлагат на пазара са се доказали като ефикасни именно заради овлажняващите си свойства. Съставки като колаген и еластин трябва да са достатъчно малки, за да успеят да проникнат в дермата. Но дори и големи, те се свързват с водата и не позволяват тя да се изпари. Разбира се грижата за кожата през деня и нощта е различна и затова съставките са различни.  Както става ясно от тази статия първоначално колагенът е добиван от телешко месо и е използван в широк спектър в козметичните продукти и естетическата медицина.

По-голямата част от колагена, който се предлага на пазара като хранителни добавки, е т.нар. хидролизиран колаген – с други думи, желатин. Той е произведен от говежди, свински или рибни влакна или хрущяли и (тъй като тези влакна са неразтворими) трябва да се обработи чрез ензими или температура, за да се разгради до смилаеми парчета белтъчни вещества., биологично неактивни, които някога са били част от колагенови пептидни вериги.

Натуралният колаген от INVENTIA е ново поколение от този жизненоважен протеин. Той не се произвежда от хидролизирани фибри; всъщност той е про-колаген, което означава, че все още не се е превърнал във фибрили и затова е разтворим. Това е рибен колаген с тройна спирална структура (тропоколаген), който има много сходна химична структура с човешкия белтък, затова лесно се абсорбира в тялото. Той е биологически активен, което означава, че все още е жив белтък, не е разрушен от обработка, запазен във формата, под която съществува в природата.

Колагенът влияе на кожата на лицето

Нехидролизиран колаген означава, че колагенът е извлечен без да се разрушава тройната спирална структура и по този начин се поддържа неговата биоактивност (като на жива клетка).

Това, което се получава, е, че колагенът при контакт с човешката кожа по естествен път се разгражда на пептиди и аминокиселини, които са толкова малки, че могат да проникнат в кожата и да помогнат за производството на колаген.

Абсорбиращите се къси вериги от колагенови пептиди стимулират активността на фибробластите да произвеждат колаген и протеогликани, които са основни компоненти на кожата. Но дали могат хранителните добавки с колаген  да премахнат бръчките? Отговорът ще намерите тук.

Сами по себе си хидращите средства не са в състояние да предотвратят появата на бръчки, защото не могат да стимулират синтеза на колаген. Те остават на повърхността на кожата и я правят да изглежда по-гладка. Много е важно да се спрат трансдермалните загуби на вода, т.е. изпаряването на водата от кожата. Лубрикантите, които съдържат минерални или растителни масла, ланолини и силикони запушват горния слой на кожата с водонепропусклив слой. Овлажнителите като млечна киселина, хиалуронова киселина,  пропилей гликол, глицерин, желатин и пр., правят кожата по-мека. Разбира се съществуват различни типове кожа, като мазната няма толкова нужда от овлажняване.

Всички видове кожа имат нужда от защита. Както вече споменахме ултравиолетовите лъчи са сред най-големите врагове на кожата. Използването на козметика с подходящ слънцезащитен фактор е от значение не само за възрастните, но и за децата.

Какви са различните типове кожа?

Сухата кожа е бледа и тънка, груба на допир и склонна към лющене след измиване. Има неактивни маслени жлези. Предразположена е към развитие на бръчки около очите и фини паякообразни кръвоносни съдове. Тя изисква много повече хидратация.

Нормалната кожа изглежда с бистър тен, равномерно оцветяване, мека на допир. Не е нито мазна, нито груба при докосване.

Мазната кожа е тъмна и плътна със свръхактивни мастни жлези, отворени пори, които са склонни към образуване на бели или черни точки. За нея е добре да се грижим с повече почистващи средства, преди да постъпим към тонизиране и хидратиране.

Комбинираната кожа включва сухота по бузите, мазна Т зона, отделни мазни участъци.

Както виждате въпреки нарастващата тенденция все повече хора да се подлагат на пластични операции, за да изглеждат по-добре на снимки в социалните мрежи има няколко стъпки, които биха могли да забавят процесите на стареене на кожата. Когато не се отнася до смяна на пропорции на част от лицето, фактори като добре балансирана диета, пълен отказ от тютюнопушене, подходящо подхранване на кожата и защита от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето могат да дадат своя принос за запазване на сияйната кожа по-дълго.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още