Неинвазивна процедура от 2016 г. подобрява зрението (ВИДЕО)

27 май 2018
Неинвазивна процедура от 2016 г. подобрява зрението (ВИДЕО)

Човешкото око [1] прилича на фотоапарат с обектив, който има определена диоптична сила (роговица и леща) и светлочувствителна фотолента (ретина).

Роговицата на окото [корнея) е най-предната прозрачна тъкан и служи за пречупване на светлината. Тя е богата на присъстват влакнестите колагени, които изграждат около 90% от сухото тегло. Поради прецизното организиране в пространството, еднаквия диаметър и форма, тя е прозрачна. Счита се, че съдържа главно колаген тип I, въпреки че според някои изследвания там присъстват също и малки количества от други типове колаген като II, III и V. Тези разминавания са свързани с различната възраст на изследваните.  Например с увеличаване на възрастта колаген тип V се увеличава.

Хистологично роговицата се състои от 5 слоя: епител, базална мембрана, собствена тъкан на роговицата, дисцеметова мембрана,  ендотел.

Кератоконусът е заболяване, при което роговицата се деформира и изтънява прогресивно. Наречено е така, защото предната част на окото добива неправилна конусоподобна форма. Това води до поява на неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи. Честотата на заболяването е 1:2000 като двата пола са засегнати в еднаква степен.

Първите симптоми се появяват още към 16-30-годишна възраст. Заболяването прогресира бавно в продължение на 10-20 години. През последните 15 години с помощта на новите методи за диагностика на роговицата може да се открие в начална форма.

Меките контактни лещи не са подходящи поради невъзможността да коригират неправилния астигматизъм. При около 15-20% от случаите може да се наложи трансплантация на роговица за подобряване на зрителната острота. Обикновено заболяването засяга и двете очи, а промените в роговиците са различни. Едното око може да е с много по-напреднала деформация и изтъняване от другото.

А ето и какви са най-честите оплаквания и симптоми на заболяването:

  • Замъглено зрение
  • Нарастване на късогледството
  • Нарастване на астигматизма
  • Необходимост от честа промяна на диоптъра на очилата или контактните лещи

Засега причините за възникването на заболяването са неизвестни. Някои от пациентите са наследствено обременени като 8% от тях имат кръвни родственици с подобни изменения и оплаквания. Но ако в родословното дърво няма други такива случаи рискът за децата на страдащ от кератоконус е под 10%.

През последните 2-3 години се използва качествено нов подход, известен като крослинкинг. Основната му цел е да уякчи влакната колаген като провокира кръстосаното им свързване с помощта на витамин B2 и облъчване с ултравиолетови (UVA) лъчи в продължение на 30 до 60 минути. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни, докато оголената строма на рогавицата се покрие отново с епителни клетки и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се и антибиотични капки или мехлем за очи. Подобна манипулация се извършва и в България. [2] 

Освен генетична предразположеност на 11-тата среща на експертите по Крослинг в Цюрих през декември 2016 г. са предоставени новооткрити доказателства за ролята на възпалението на клепачите и очната повърхност като отключващ фактор за поява на кератоконус. Сърбежът и търкането на очите водят до хронично възпаление. Това се доказва и от високата му честота в пустинните райони. Особено внимание трябва да се обърне на деца с алергии и атопични общи заболявания като бронхиална астма и атопичен дерматит, защото колкото по-рано се прояви заболяването – толкова по-бързо прогресира. В крайните стадии роговицата изтънява до степен за различаване само на силуети на големи предмети. Освен това тя може да се пробие дори при минимална травма. Изходът в такива случаи налага присаждане на донорска роговица (кератопластика). Но дори и в подобни случаи заболяването може да рецидирира в остатъчната собствена роговична тъкан.

Манипулацията с крослинкинг увеличава якостта на колагеновите влакна в роговицата на окото с помощта на ултравиолетови лъчи и рибофлавин

Food and Drug Administration (FDA) – Администрацията по храните и лекарствата е федерална агенция към Министерството на здравеопазването на САЩ. Тя отговаря за опазването на общественото здраве чрез контрола и безопасността на храните, тютюневите изделия, хранителните добавки, фармацевтичните лекарства с и без рецепта, козметика и пр.

През 2016 г. FDA одобри лечението на кератоконус с крослинкинг. [3] Това за момента е единственото лечение, което може да спре влошаването и вариант за избягване на трансплантация. През април 2016 FDA одобри и Photrexa Viscous®, Photrexa® и KXL® System. След одобрението повече от 260 водещи офтамологични практики в САЩ извършват повече от 10 000 процедури, които се покриват от медицинските застраховки.

Има 2 различни варианта за извършване на процедурата. [4] При единия тънкия външен слой на роговицата се отстранява, за да може течния рибофлавин да проникне по-лесно. При другия вариант защитния епител остава непокътнат, но това изисква по-дълго време за проникване на витамина.

След манипулацията трябва да бъдете проследявани, защото може да настъпи улцерозен кератит – потенциално сериозна инфекция на окото. Ето защо трябва да спазвате стриктно указанията на изписаните ви антибиотични капки за очи.

Страничните ефекти, които може да се проявят включват замайване, поява на фини бели линии, разрушаване на повърхностните клетки, болка в очите, намалена острота на зрението, замъгляване, чувствителност към светлина. 

Безопасността и ефективността на крослинкинга не са проучени при бременни жени, кърмачки, пациенти под 14 и над 65-годишна възраст.

Целта на лечението е да се подсили роговицата на окото чрез увеличаване на броя връзки, които се образуват при преплитане на колагеновите влакна. Това е първата система за омрежване на колаген в роговицата на окото, която е получила одобрение, благодарение на клинични изпитвания и днес може да се използва от очни лекари. Освен че спира изпъкването и изтъняването на роговицата, след 3 до 12 месеца се наблюдава промяна във формата на роговицата. Преди да бъде одобрена от американските власти, до юни 2015 с такава процедура са лекувани близо 200 000 души извън САЩ.

Процедурата с кръстосаното свързване на колагеновите влакна в роговицата е най-ефективна в ранни стадии на откриване преди формата ѝ да е станала прекалено неправилна и загубата на зрение да е значителна. В такива случаи състоянието не само ще се стабилизира, но и след възвръщане на формата зрителната острота ще се повиши. Това ще даде възможност за използването на меки контактни лещи. Освен за лечение на кератоконус крослинкингът може да се използва за лечение на язви на роговицата, които не реагират на лечение с локални антибиотици и за преодоляване на различни инфекции.

Подготовката за процедурата включва различни видове прегледи за оценка на етапа на заболяването. Дебелината на роговицата се измерва. За да бъде приложена процедурата тя трябва да бъде над 400 микрона. Отчита се зрителната острота, прави се топография на роговицата. При инфекция с херпес процедурата се отменя, тъй като това може да доведе до реактивация на вируса. Ако страдате от прекалено сухи очи това също може да доведе до проблеми, както и ако имате автоимунно заболяване.

Самият процес за кръстосано свързване отнема от 60 до 90 минути. Ако епитела на роговицата се премахва, то вие ще сте в легнало положение, а ако няма да бъде премахнат ще бъдете седнали. След нова проверка на дебелината на роговицата ще получите облъчване с UV светлина за около 30 минути.

Още в края на 90-години на XX в. изследователи от университета в Дрезден са започнали проучването за крослинкинг. За целта са правени опити върху свински и заешки роговици. След третиране с ултравиолетова светлина и капки с витамин B2, роговиците станали по-твърди и устойчиви на ензимно разграждане. Освен това  поради омрежването колагенови фибрили повишили молекулното си тегло. 

Омрежването на колаген [5] се свърва със способността на колагеновите фибрили да образуват силни химически връзки със съседните фибрили. Това се случва естествено с процесите на старение и се дължи на действието на свободните радикали и увеличение на крайните гликиращи продукти (AGEs). Ето защо кератоконус се открива много повече при подрастващите и на младите хора, а състоянието се стабилизира с напредване на възрастта. 

Steven Holcomb [6] (14 април 1980 – 6 май 2017) бил известен състезател по бобслей, който се състезавал от 1998 г. Бил диагностициран с кератоконус през 2002 г. и постепенната загуба на зрение засегнала ежедневните му дейности и го довела до депресия. Мнозина лекари казали, че единствения вариант е трансплантация на донорска роговица, но това означавало, че той никога повече няма да се състезава. През 2007 г. бил подложен на неизвазивната процедура по крослинкинг, а през 2008 в очите му били имплантирани коригиращи лещи. Това му позволило да възобнови кариерата си на професионален състезател по бобслей. Нещо повече – след манипулацията той спечелил 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал. След като спечелил златен медал през 2010 г. на зимната олимпиада във Ванкувър, процедурата от C3- R била прекръстена на Holcomb в чест на първото ѝ използване на спортист. Намерен е мъртъв в стаята си в Ню Йорк, а аутопсията показала високи концентрации на алкохол и сънотворни.

 

Освен в роговицата, колагенът взема участие и при изграждането на други части на човешкото око:

  • Склера – непрозрачна тъкан, мрежа от плътно преплетени колагенови влакна
  • Стъкловидно тяло – полизахариден гел, който съдържа малко количество колагенови фибри
  • Капсула на лещата – очевидно аморфна форма, основна мембранна структура
  • Ретина – пигментиран епител – типична базова мембрана, която също съдържа колаген

Случвало ли ви се е да гледате към небето или светъл предмет и да виждате тъмни точици, мушици, влакънца?

Обяснението е в консистенцията на стъкловидно тяло. Когато сме млади, то е с гелообразна структура. С напредване на възрастта започва да се втечнява, а гелът, който не се е разтворил плува под разнообразни форми. Именно те са изградени от фини колагенови влакна, които не пропускат светлина към ретината и затова виждаме плуващи точици и нишки във всякакви форми. Тези колагенови струпвания са изключително малки, но все пак могат да се диагностицират от офталмолог. Ако не се касае за по-сериозен процес като отлепване на стъкловидното тяло, колагеновите натрупвания могат да бъдат изпарени или раздробени с помощта на лазер.

И ако с възрастта структурата на стъкловидното тяло се променя, заболявания като диабет ускоряват процесите. Нетипичното кръстосване на колагеновите фибри и неензимната гликация водят до преждевременно втечняване и отлепване. Предполага се, че увредения синтез на новите колагенови фибри участват в провокирането на заболявания като диабетна ретинопатия.

Очите са започнали да се развиват преди 550 млн. години. Най-елементарни  са били фоторецепторните протеини в едноклетъчните организми. Еволюцията  е дала както предимства, така и недостатъци на човешките очи. Бързото развитие на технологиите и взирането с часове в различни по размер дисплеи е вредно за непривикналите на такъв обем от дразнение очи. Но от друга страна технологичния бум дава възможност за откритие на нови щадящи и безкръвни процедури, които забавят или стопират напълно процесите при загуба на зрение.

Използвани източници:

1. Какво е кератоконус?

2. Върхова технология в лечението на кератоконус. Микропулсовата Smart Surf Technology на Schwind Amaris и Custom Vue Cross Linking на Avedro

3. What is Corneal Cross-Linking?

4. Corneal Cross-Linking Treatment For Keratoconus

5. Eye Wiki – American Academy of Ophthamology.Corneal Collagen Cross-Linking

6. Wikipedia. Steven Holcomb 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още