• Начало »
  • Новини »
  • 7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

8 октомври 2014
7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

Стриите се получават, когато колагенът под най-горния слой на кожата се нарушава и се разтяга. Колагенът и еластинът са от съществено значение, за да има еластична кожа и колагенът също играе роля за поддържането на тъканите, органите и костите.

 

Колагенът е наричан лепилото, което държи тялото. Без него тялото щеше, съвсем буквално, да се разпадне.

 

Имайте предвид тези 7 важни факта за колагена и защо той е важен в борбата срещу стареенето; естествената способност на организма да възстановява и подкрепя съединителната тъкан и да поддържа хидратирането на клетките отслабва след 25-годишна възраст.

 

Изчислено е, че след 40-годишна възраст вашият организъм спира да произвежда колаген. В резултат на това се появяват фини линии и бръчки, загуба на еластичността на кожата, слаба коса, нокти и стави.

колаген

 

Знаехте ли какво е колагенът?

 

  • До 30% от всички протеини в организма са колаген!
  • До 70% от протеините в съединителната тъкан са съставени от колаген!
  • Колагенът изгражда значителна част от протеиновия състав на ставните връзки, сухожилията, хрущялите, костите и кожата!
  • Колагенът е най-богатият протеин в организма!
  • Колагенът също изпълва роговицата, където се намира в кристално състояние!
  • Използва се също в пластичната хирургия, например за увеличаване на устните!
  • Отговорен е за еластичността на кожата и неговото разграждане води до бръчки, които съпровождат стареенето.
  •  

Мускулите и съединителната тъкан са снабдени по естествен път със способността да се възстановяват, като произвеждат нови мускули и колагенови белтъчини. От нормалното износване, което се получава с течение на времето при ежедневните ви дейности, в тялото ви може да изчерпят важни аминокиселини, необходими за производството на колаген. Това се превръща в много по-значителен проблем за лица, които имат интензивна физическа активност, както и хората с фибромиалгия и страдащите от синдром на остра болка.

 

Колагенът работи ръка за ръка с еластина за подкрепата на тъканите на тялото. По принцип, той придава форма на тъканите и им осигурява здравина и сила; еластинът дава на същите тъкани много нужната гъвкавост. Тази комбинация от колаген и еластин е много важна в множество части на тялото, включително, но не само, в белите дробове, костите и сухожилията. Дори кръвоносните съдове разчитат на колагена и еластина.

 

Често пъти за колагена се говори във връзка с кожата. Той действа заедно с кератина, за да осигури на кожата сила, гъвкавост и устойчивост.

 

Когато обаче хората стареят, настъпва разграждане на колагена, което води до бръчки. Поради това, той е важна субстанция за тези, които търсят начини да се борят с видимите ефекти от стареенето на кожата.

 

Тъй като хрущялите са толкова важни за тялото, недостигът на колаген може да представлява проблем. Някои генетични заболявания се свързват с недостига на колаген. Например, остеогенезис имперфекта (osteogenesis imperfecta) e често споменавано костно заболяване с чупливи кости, в резултат на значително намалени нива на колагена. То също може да бъде причинено от наличието на колаген с по-ниско качество от нормалното.Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още