• Начало »
  • Новини »
  • 7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

8 октомври 2014
7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

Стриите се получават, когато колагенът под най-горния слой на кожата се нарушава и се разтяга. Колагенът и еластинът са от съществено значение, за да има еластична кожа и колагенът също играе роля за поддържането на тъканите, органите и костите.

 

Колагенът е наричан лепилото, което държи тялото. Без него тялото щеше, съвсем буквално, да се разпадне.

 

Имайте предвид тези 7 важни факта за колагена и защо той е важен в борбата срещу стареенето; естествената способност на организма да възстановява и подкрепя съединителната тъкан и да поддържа хидратирането на клетките отслабва след 25-годишна възраст.

 

Изчислено е, че след 40-годишна възраст вашият организъм спира да произвежда колаген. В резултат на това се появяват фини линии и бръчки, загуба на еластичността на кожата, слаба коса, нокти и стави.

колаген

 

Знаехте ли какво е колагенът?

 

  • До 30% от всички протеини в организма са колаген!
  • До 70% от протеините в съединителната тъкан са съставени от колаген!
  • Колагенът изгражда значителна част от протеиновия състав на ставните връзки, сухожилията, хрущялите, костите и кожата!
  • Колагенът е най-богатият протеин в организма!
  • Колагенът също изпълва роговицата, където се намира в кристално състояние!
  • Използва се също в пластичната хирургия, например за увеличаване на устните!
  • Отговорен е за еластичността на кожата и неговото разграждане води до бръчки, които съпровождат стареенето.
  •  

Мускулите и съединителната тъкан са снабдени по естествен път със способността да се възстановяват, като произвеждат нови мускули и колагенови белтъчини. От нормалното износване, което се получава с течение на времето при ежедневните ви дейности, в тялото ви може да изчерпят важни аминокиселини, необходими за производството на колаген. Това се превръща в много по-значителен проблем за лица, които имат интензивна физическа активност, както и хората с фибромиалгия и страдащите от синдром на остра болка.

 

Колагенът работи ръка за ръка с еластина за подкрепата на тъканите на тялото. По принцип, той придава форма на тъканите и им осигурява здравина и сила; еластинът дава на същите тъкани много нужната гъвкавост. Тази комбинация от колаген и еластин е много важна в множество части на тялото, включително, но не само, в белите дробове, костите и сухожилията. Дори кръвоносните съдове разчитат на колагена и еластина.

 

Често пъти за колагена се говори във връзка с кожата. Той действа заедно с кератина, за да осигури на кожата сила, гъвкавост и устойчивост.

 

Когато обаче хората стареят, настъпва разграждане на колагена, което води до бръчки. Поради това, той е важна субстанция за тези, които търсят начини да се борят с видимите ефекти от стареенето на кожата.

 

Тъй като хрущялите са толкова важни за тялото, недостигът на колаген може да представлява проблем. Някои генетични заболявания се свързват с недостига на колаген. Например, остеогенезис имперфекта (osteogenesis imperfecta) e често споменавано костно заболяване с чупливи кости, в резултат на значително намалени нива на колагена. То също може да бъде причинено от наличието на колаген с по-ниско качество от нормалното.Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още