Вижте причината за това неприятно кожно заболяване

4 ноември 2017
Вижте причината за това неприятно кожно заболяване

Повечето от нас са наясно за част от предимствата на колагена. Шумно рекламиран по телевизията за облекчаване на болките в ставите или пък използван често от дамите за видимо забавяне на процесите на стареене на кожата. Мислим си, че колкото повече колаген, толкова по-добре. Сега ще ви представим едно друго проявление на нетипично голямо производство на колаген и до какви последици води това.

Човешката кожа се състои от кутикула, епидермис, дермис и хиподермис. При здрава кожа колагенът и еластинът се намират в средния пласт на кожата - дермис. С напредването на възрастта тези 2 важни съставки на съединителната тъкан променят своята форма и количество и това се отразява на най-външния слой на кожата като води до видими промени - бръчки, провисвания, нееластичност, пигментни петна и пр.

Докато сме млади, кожата ни e плътна и гладка, тъй като постоянно се регенерира. Причината за стареенето и появата на бръчки е прогресивното намаляване на разтворимия колаген и неговото разграждане. Като част на съединителната тъкан, колагенът има решаваща роля в пластичните функции на тялото и гарантира тяхната здравина и еластичност. С напредване на възрастта, биосинтезът му намалява все повече и повече. Производството му се забавя, а съществуващият колаген в кожата се поврежда поради излагането на слънце и вредните ни навици за поддържане на кожата.

Това обяснява защо след двадесет и петата година от живота ни кожата постепенно започва да губи своите свойства - тя престава да бъде гладка, хидратирана, еластична, липсват й плътност и тонус... Но това не е всичко - мускулите започват да губят своята сила, а костите - калций. След навършването на тридесет години, почти при всеки човек кожата става по-суха и в резултат на това се появяват бръчки, а след 40-годишна възраст организмът окончателно спира да произвежда колаген и състоянието на косата, ноктите и ставите се влошава значително.

Реактивна перфорираща колагеноза (МКБ L87.1)

Макар и рядко срещано, това кожно заболяване е подробно изучено и са проведени много научни изследвания. Характерно за него е развитието на анормални колагенови фибри.

Вродената реактивна перфорираща колагеноза се проявява още в детска възраст, като засега не е напълно изяснен процесът на унаследяване. Нужна е дори и минимална травма, за да се проявят малки папули с диаметър от 1 до 6 мм, които първоначално са безболезнени. Най-често се забелязват по ръцете, лактите и колената. Те се  разширяват в продължение на няколко седмици. След 6-8 седмици процесът постепенно отшумява и оставя слабо забележими белези.

При вродената форма, след минимална травма, симптоматично се изявяват безболезнени кератотични папули с диаметър 1–6 mm, локализирани по екстензорните повърхности на ръцете, лактите, колената. Те се разширяват постепенно и след няколко седмици се превръщат в големи папули или нодули. Процесът отшумява спонтанно след 6–8 седмици с минимално цикатризиране. Лезиите могат да рецидивират като този процес се улеснява от студеното време.

Придобитата форма се проявява при възрастни. Най-често се среща при пациенти с диабет. Както вече писахме в тази статия колагенът е естествено гликиран, което означава, че колагеновите протеинови молекули имат ковалентно свързани към тях молекули захар (към лизинови и хидроксилизинови остатъци). Засега не са изяснени причините за това свързване със захарта, но без него колагеновите молекули не образуват структурни фибрили. Едно от предположенията е, че захарите осигуряват ниско енергийно взаимодействие между колагеновите фибрили и околната водна стена на тъканта. Колагенът е до голяма степен хидрофобна (водоотблъскваща) молекула. За разлика от тях захарните молекули могат да имат както хидрофобно, така и хидрофилно действие. Ако са свързани с колаген, те се подреждат по строго определен начин.

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани  и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

Придобитата реактивна перфорираща колагеноза може да се свърже и със заболявания свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза, чернодробна недостатъчност, дерматомиозит и някои видове карциноми. Всеки 10 пациент, поставен на хемодиализа има подобни оплаквания.

Установено е, че папули възникват след ухапвания на насекоми, акне, одраскване, разчесване, краста и т.н. Понякога не е нужна травма за получаването на кератотични лезии. Характерен симптом за придобитата форма е интензивния сърбеж.

Kubba A, Batrani M, Pal T. Acquired cutaneous perforating disorders: Clues to diagnosis by silhouette. Indian J Dermatopathol Diagn Dermatol [serial online] 2016 [cited 2017 Nov 4];3:42-4.

Available from: http://www.ijdpdd.com/text.asp?2016/3/2/42/195223

На фиг. 1а е показана кожна лезия с форма на чинийка. Тя е плитка с форма на кратер инвагинация на епидермиса. Пълна е с колагенови влакна, паракератонен кератин и различни кожни отломки и неутрофили - те са основните защитници на организма от бактерии и отделените от тях токсини. Най-мобилните от левкоцитите, те са първите, които се притичват на помощ при увреждане на тъканите. Те са най-голямата група в състава на белите кръвни телца, която защитава тялото от инфекции, чужди микроорганизми и бактерии. На фигура 1b горния слой на кожата - епидермиса, е с променлива структура. Тя варира от частично увредени клетки до пълна некроза. В основата на дермиса се наблюдава леко възпаление. При изследване се откриват прекалено голямо количество колагенови влакна. Някои от тях са издължени и ориентирани вертикално към видимо нарушената кожна лезия. На фиг. 1c се виждат вертикално ориентираните колагенови влакна в основата, проникващи през епидермиса. На фиг. 1d е показано перфорирането на колагеновите влакна, които загубват цвета си след преминаване на инвагинацията (Masson's trichrome - този метод се използва за откриване на колагенови влакна, които се оцветяват в синьо, ядрата им в черно, а фонът е оцветен в червено).

Както се убедихте колагенът помага на нашия най-голям орган - кожата да изглежда не само по-млада и сияйна, но и е  водеща причина за нейнатата гладка структура и еднороден цвят, естетичното заздравяване на рани и пр. Разбира се, поради увеличаващото се в пъти търсене на колаген през последните години, има най-различни варианти, между които да избирате. Най-важното при избора на колагенова хранителна добавка, е нейният източник. Избягвайте колагенови хранителни добавки, които имат някакво добавено вещество, оцветители или консерванти и тези, произхождащи от зърнено-хранени крави, третирани с антибиотици. За препоръчване са само произхождащи от риба, тъй като рибният колаген е богат източник на пептиди и аминокиселини, включително на екзогени. Аминокиселините, получени от рибния колаген и съдържащи се в биодобавките, стимулират синтеза на колаген. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата.

Точно на тези изисквания отговарят произведените от полската фирма Inventia НАТУРАЛЕН КОЛАГЕНКОЗМЕТИКА С НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН  и ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ С КОЛАГЕН.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още