• Начало »
 • Новини »
 • За Виталий Корзун, който през 1971 г. погълна смъртоносни дози радиация и оцеля

За Виталий Корзун, който през 1971 г. погълна смъртоносни дози радиация и оцеля

8 ноември 2018
За Виталий Корзун, който през 1971 г. погълна смъртоносни дози радиация и оцеля

Радиацията е един от най-големите проблеми за живота и здравето на нас, хората. Тя не може да се види, да се чуе, почувства, помирише или вкуси. Тя е безмълвен и тих убиец. Води до множество тежки усложнения, разтеглени в период на десетки години или до бърза смърт взависимост от количеството. Наскоро излязоха публикации за манифестациите на 1 май 1986 г. - време, в което големи територии на България са били замърсени с радиация.

Може би един от най-големите проблеми е, че не знаем какво да правим в подобни случаи. Помислете си за миг, чуете сирени, какви ще бъдат действията ви? А ако никой не ви извести и нарочно, за да бъде избегната паниката сте в информационно затъмнение? Да, това вече се е случвало. Може би повече от 1 път.

На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. се случва огромно нещастие в световен мащаб, в мирно време. Избухва една от най-тежките екологични катастрофи, която и днес уврежда здравето на хиляди хора, експлоадира IV реактор от съветската атомна електроцентрала „Чернобил“. Първите пожарникари пристигат 2 минути след взрива и активирането на пожарната аларма. Те нямат никаква защита, а към 02 часа пожарникарите вече имат радиационен загар и повръщат. Оказвана им е помощ на място. Едва в 03.30 часа по-късно е установено наличието на радиация. Свидетели от пожарникарите, които по-късно умират са споменавали, че са усещали метален вкус и боцкане по лицето.

Още часове след аварията във въздуха са изпуснати различни източници на радиация, които са 500 пъти повече от количеството, измерено след падането на атомната бомба над Хирошима през 1945 г. Повечето от жителите на Припят научават за инцидента едва по обед, когато вече са сериозно облъчени и цялото население от 47 500 души напуска града в деня на инцидента. Над 200 000 души са евакуирани от родните си места, а 150 000 кв. км. Около централата остават необитаеми.

Няма точен брой на жертвите, които са загинали в резултат на прекомерното излагане на радиация. Учени правят предположения, че между 0,05-0,1% от световното население е пряко засегнато от Чернобил, а 1% косвено.

В първите дни след експлозията в спешното отделение с лъчева болест са приети 134 души като някои са починали в рамките на месец. Според някои източници те са няколко хиляди, а според други 100 000. След овладяване на последиците от експлозията международната общност дарява милиони долари за покриването на авариралия IV блок със специален саркофаг, който да спре изтичането на радиация. Останките под саркофага ще останат радиоактивни хилядолетия наред. Всички пожарникари и работници, които са работили по изграждането на защитното съоръжение са загубили живота си в рамките на 1 година.

Счита се, че на радиация са били изложени 8-9 милиона души, не само в Украйна и Беларус, но и в Русия, Скандинавските държави и Източна Европа.

Разпространението на радиоактивния прах зависи от метеорологичните условия. Много от опасните частици попадат в местата с висока надморска височина като Алпите. Концентрацията около самата централа е толкова висока след аварията, че гората придобива червен цвят и умира. Много животни и растения загиват или спират да се размножават.

България не остава незасегната от аварията. За периода 30 април – 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух се повишава няколко хиляди пъти след аварията. Замърсени с радиация са 4,3% (4 800 кв. км) с концентрации 37-185 kBg/ m2

Управляващият по него време Тодор Живков мълчи и не дава гласност. Без коментар е и отношението на съветските власти, които спестяват тази важна информация на правителствено ниво. Първото кратко неофициално съобщение за аварията е получено едва на 29 април 1986 г. Междувременно радиоактивните частици вече се разпространяват свободно из атмосферата и проникват в почвата с помощта на пролетните дъждове. Радиоактивното замърсяване се отразява на бързия растеж и големия размер на растенията. Засегнати са както селскостопански култури, така и тези в необработваемите от човека площи.

Въпреки това генетичните мутации продължават и днес. Те засягат не само хора, но и растения и животни, които са родени след инцидента. Броят на онкологичните заболявания скача многократно. Според Международната агенция за ракови изследвания аварията в Чернобил ще отнеме живота на още 16 000 европейци до 2065 г.

Шест месеца след аварията в Чернобил в мазето на реактора е открита огромна смес от ядрено гориво, бетон и пясък. Поради набраздената си форма е наречена Кракът на слона. През 1986 г. нивото на излъчваната от него радиация съответства на 10 000 рентгена на час. Всеки, който се доближи до тази маса без специална защитна екипировка рискува живота си. При 30 секунди облъчване до седмица човек ще почувства замайване и умора. До 2 минути облъчване с радионуклеиди водят до кръвоизливи. 4 минути до повръщане, диария и висока температура. При 5 минутно облъчване на човек му остават 2 дни живот.  10 години след аварията радиационното излъчване от тази маса е 1/10 от първоначалното, но са нужни около 500 секунди излагане на радиация  за фатален край.

 

И все пак – защо въпреки високите нива на радиация повече от 30 години след аварията в Чернобил животинския и растителния свят са сякаш в разцвет?

Според публикация на Science Nordic от 2016 г. Can animals and plants tolerate more radioactivity than us? [1] площ от 2 600 кв. км около електроцентралата, наречена Зона на изключените, е затворена за извършването на човешка дейност. В течение на времето тя се е превърнала в своеобразен природен резерват, където дивите животни живеят необезпокоявани от човека. Радиацията уврежда ДНК при хората и бозайниците. В тялото си ние имаме механизми, с които да поправим генетичните мутации. Но в случаи на прекалено бързо увреждане на ДНК се получава неконтролирано клетъчно деление, което води до онкологични заболявания. От друга страна по-просто устроени същества като раци и мекотели са много по-устойчиви на радиацията в сравнение с хората. Всъщност в природата винаги има някакво макар и доста слабо радиоактивно излъчване. В хората, растенията и животните циркулират известни количества радиоактивни изотопи. Нашите тела са адаптирани към подобни количества радиация, но в случаите на няколко хиляди над обичайното се развиват заболявания и смърт. Ако сте изложени на макар и леко повишена над нормалните нива радиация за дълъг период сте в риск от развитие на рак.

След аварията във Фукушима, Япония през 2011 г. радиоактивни изотопи циркулират отново в хранителната верига, която достига и до човека.

В дивата природа важат законите за естествения подбор. Болните животни стават обект на хищници много преди болестта им да се развие. Именно това е хипотезата, която развиват учените за наблюдавания разцвет в забранените зони около Чернобил.

Една от най-широкоразпространените радиоактивни субстанции за всяка ядрена реакция е радиоактивният йод, който има 8 дни на полуразпад. От него можете да се защитите много лесно. От много от другите субстанции се смята, че няма защита, но това не е точно така, както ще видим по-късно. Тъй като щитовидната жлеза извлича към себе си йода от организма, приема на допълнителни количества йод може да предпази жлезата от нахлуването на радиоактивни форми. Освен с вземане на таблетки можете да приемате йод с помощта на гел Vertera от водорасли Ламинария. Оцелели от атомните взривове в Хирошима и Нагазаки, които редовно включват водорасли в менюто си са развили много по-малко тумори на щитовидната жлеза в сравнение с други. Йод може да се приема и през кожата с помощта на разтвор. Намазването на тънка кожа с йоден разтвор и скоростта на абсорбция на петното показва способността на щитовидната жлеза да абсорбира йод. Това оказва умерена защита в случаите на ниско облъчване.

Радиацията се измерва по 3 начина, има и 3 начина за определянето на стойностите ѝ. Гайгеровият брояч измерва алфа-, бета-, гама- и рентгеново облъчване. Единиците за измерване на радиация са рьонтген (R), Грей (Gy) и Сиверт (Sv). Тоталното средно облъчване за 1 година от всички източници на облъчване за повечето хора е 3.6 милисиверта . В централата във Фукушима работниците са били облъчени с над 400 милисиверта за 1 час. Колкото сте по-далеч от източника на облъчване, толкова по-ниско е нивото на радиация. Това не важи за случаите, когато сте на по-малко от 100 км при ядрен взрив. В подобни случаи нивата на радиация зависят от ветровете и замърсяването на праховите частици.

Острата лъчева болест има няколко стадия.

Първият стадий се последва от латентен период, който може да няма никакви симптоми. Колкото по-високо е облъчването, толкова по-скоро се проявяват симптомите.

Хематопоетичният синдром е свързан с нарушаване на кръвотворната функция. Засяга органите, в които се образуват кръвните клетки: костен мозък, далак и лимфни възли. След излагането на 2 Gy радиация от 2 до 12 часа се появяват загуба на апетит, сънливост, гадене и повръщане. След 1-3 дни от отлъчването симптомите отшумяват. През следващата седмица облъчения е без симптоми, а след това се проявяват последиците от нарушеното кръвотворене. То се изразява в анемия, умора, затруднено дишане при физическо усилие, бледност. Ако пострадалият оцелее след 4-5 седмици започват да се образуват нови кръвни клетки, но умората е постоянна в продължение на месеци наред.

Стомашно-чревният синдром е причинен от увреждане на храносмилателния тракт. Дължи се на излагане на 4 Gy. След 2-4 часа се появяват силно гадене, повръщане, диария и тежко обезводняване в рамките на 2 дни. През следващите 4-5 дни се отчита подобрение, но много от клетките на храносмилателната система умират. Следва кървава диария, а рискът от инфекция е огромен. Често се проявява и хемопоетичен синдром.

При облъчване над 20-30 Gy пострадалия е объркан, с гадене, повръщане, кървава диария, изпада в шок. Кръвното му налягане се срива, настъпват гърчове и кома. Краят е винаги фатален. Хроничните последици от облъчването засягат генетичния материал в делящите се клетки, води до ненормално бързо клетъчно делене и обикновено води до рак.

карта на радиоактивен йод-131 в Европа през 2017 г.Йодът е химичен елемент, чието име от гръцки означава „виолетов“. Открит е през 1811 г. и има само 1 стабилен (нерадиоактивен) изотоп с масово число 127 (йод-127). Естествен йод се съдържа в земната кора, морската вода и водораслите. Йодната тинктура има антисептични свойства.

Известни са 22 радиоактивни изотопа на йода с масови числа в интервалите от 117 до 126 и от 128 до 139. Получени са изкуствено при делене на ядреното гориво в атомните реактори или при ядрени реакции.

От гледна точка на радиационната защита най-важния радиоактивен изотоп е йод-131, защото е с период на полуразпадане 8 дни, а  другите радиоактивни форми имат много по-малко време на живот. Най-застрашени са новородените, децата до 12 години, бременните жени и кърмещите майки. Профилактиката с йод е най-ефективна, когато се проведе в рамките на 1-2 часа след ядрена бомба или радиация. Проведена след 5-тия час,ефикасността на  профилактиката е 10 пъти по-ниска.

Поради близостта си с Чернобил много често в Норвегия е извършван мониторинг. Така през втората седмица на януари 2017 г. в северната част на скандинавската страна са открити следи от йод 131 във въздуха. Това дава повод за извършването на още изследвания в други европейски страни: Финландия, Полша, Чехия, Германия, Испания и Франция.

В публикация от 22 февруари 2017 Radiation surveillance detects iodine leak in Europe [2] се търси какъв е източника на циркулиращия радиоактивен йод в Европа. Показанията са различни, трудно е да се изчисли кой е първоизточника. Тъй като е открит само радиоактивен йод, но не и други изотопи, най-вероятно източника не е изтичане от атомна електроцентрала, а от производител на йод-131 за медицински или фармацевтични цели.

През април 2017 в България беше повдигнат въпроса дали водата с уранови съединения е опасна за човешкото здраве. Според токсиколозите ние непрекъснато поемаме уран и други тежки метали, но има граници, чието превишаване води до различни увреждания. България е сравнително богата на уранови съединения покрай урановите находища и рудници. Може да се поеме чрез вода, храна, както и чрез вдишване. В малки количества уранът има дори стимулиращ ефект върху човешкия организъм, а в големи се натрупва в бъбреците и пикочния мехур, а след това уврежда всички клетки в човешкия организъм. Ето защо дори водата в градове като Хасково да съдържа малки количества уран, хората трябва да спрат да я пият и използват за готвене, защото се получава натрупване в организма, което води до риск от увреждания.

През юли 2018 отново България беше в епицентъра на новините за радиация на плаж близо до с. Черноморец. Това провокира множество туристи да напуснат курорта, а множество резервации да бъдат отменени. По-късно се оказало, че е допусната сериозна грешка. Естествената радиация на плажа Вромос в сравнение с другите плажове била завишена 2-3 пъти поради дългия полуразпад на урана, а не 50 пъти както първоначално било обявено. 50 пъти било увеличено съдържанието на радионуклеиди в пясъка, които формират това 2кратно увеличение на гама фона. Според специалисти за да се получат увреждания трябва човек 1,2 или 3 месеца да лежи върху пясъка. Но това е особено опасно за малките деца, които играейки си поглъщат част от пясъка.

Уранови находища в България

 

Схема на местоположението на урановите находища в България. Жилни находища (червени триъгълници – експлоатирани; черни триъгълници – спрени от експлоатация и неексплоатирани): 1 – Бухово; 2 – Пробойница; 3 – Курило; 4 – Сборище; 5 – Сливен; 6 – Габра; 7 – Бялата вода; 8 – Костенец; 9 – Бели Искър; 10 – Партизанска поляна; 11 – Сенокос; 12 – Игралище; 13 – Беслет; 14 – Доспат; 15 – Смолян (Герзовица); 16 – Наречен, 17 – Здравец; 18 – Сърница; 19 – Планинец. Пясъчникови находища (червени правоъгълници – експлоатирани; черни правоъгълници – спрени от експлоатация и неексплоатирани): 20 – Смоляновци; 21 – Симитли; 22 – Елешница; 23 – Мелник–Златолист; 24 – Селище; 25 – Момино–Церетелево; 26 – Белозем–Трилистник–Дебър; 27 – Маноле; 28 – Хасково; 29 – Навъсен–Троян–Марица; 30 – Мъдрец–Владимирово–Орлов дол; 31 – Окоп–Тенево.

Проучените и доказани запаси в цялата история на уранодобива в България са 35 374 тона. От тях добитото количество уран е 16 255 тона по класически минен и по геотехноложки метод.

През 1988 г. в България работят 47 уранови мини, с общ добив от 662 тона за съответната година, което е било 1,5 % от световния добив. 

По време на прекратяване на уранодобивната дейност през 1992 г. остатъчните запаси и ресурси са 19 748 тона, разпределени в 31 находища. Някои от тях са с незавършена експлоатация.

В блога на aloha.bg сме публикували повече информация, базирана на съвременни научни изследвания как водораслите помагат за пречистването на организма от уран.

Както стана ясно, радиоактивните частици йод имат кратък живот, а периода на полуразпад е броени дни. В случай, че сме информирани за изтичане можем да приемем органична форма на йод от таблетки или водорасли и да се предпазим. Но често информацията закъснява, а е важно да действаме до 1-2 часа.

Не така стои въпроса с другите източници на радиация, които след попадане в човешкото тяло могат да останат до края на живота и да увредят ДНК.

Учените отдавна търсят начин за безопасно изхвърляне на навлезлите в тялото радионуклеиди. Един от тях е Виталий Наумович Корзун. Той е роден на 20 декември 1937 г. в Житомир, Северна Украйна. Според публикация на Инженерно-технологическия институт/ Университер Украйна, [3] и [4] ученият е професор в катедра за хранителни технологии, научната му степен е доктор на медицинските науки от 1995 г., защитава академичен ранг  професор през 1999 г. По данни на Wikipedia [5], нашият съвременник Виталий Корзун, който се радва на прекрасно здраве и днес е награден с редица авторитетни награди. 

През 1967 г. е завършил медицинския институт в Киев, където е работил в периода от 1970 до 1974 г.  През 1971 г. излага живота си на риск при защитаването на докторска дисертация, но за това ще стане дума по-късно.

След това работи в Киевския институт за квалификация на лекари като доцент по хранене (1980-1987 г.).

Виталий Корзун е ръководител на Лаборатория по радиационна хигиена на храните на Научния център по радиационна медицина към Академия по медицински науки в Украйна (Киев, 1987 -2003 г.) Междувременно е професор в катедра „Технология на храните“ към Киевския университет по икономика (2000-2004 г.).От 2004 г. е ръководител на лабораторията по специални хранителни продукти и епидемиология на храненето в Институт по хигиена и медицинска екология към Национална академия на науките на Украйна в Киев.

Областите на научните интереси на Виталий Корзун са:

 • Проучване на проблемите при превенция и лечение на заболявания, свързани с дефицит на йод
 • Разработване на лекарства, хранителни продукти и добавки, които предотвратяват натрупването на радионуклеиди в човешкото тяло
 • Разработване на метод за деактивиране на радионуклеиди на цезий от мляко, сок и гъби.

Под негово ръководство са защитили научна степен 8 кандидата, както и 3 докторски дисертации.

Автор на повече от 450 научни статии и учебници за университетите. Той има 32 удостоверения за авторски права и 12 патента за изобретения. Под негово ръководство завършва и защитава 8 магистърски и 3 докторски дисертации. И все пак се провеждат 3 докторанти и 7 докторанти.

А ето и някои от защитените патенти за изобретения:

 • Метод за производство на меко сирене – изобретението е свързано с млечната промишленост и може да се използва при производството на меки сирена.
 • Метод за производството на меко диетично сирене.
 • Метод за производството на хляб

А ето подробности за този патент в FindPatent.Ru [6] Изобретението се отнася до хранителната промишленост и по-специално до производството на хляб и брашно за сладкарски изделия, предназначени за превантивно и терапевтично хранене. Така патентованият продукт има за цел да намали абсорцията на радионуклеиди и да ускори безопасното им извеждане от организма. Използва се натриев алгинат, получен от кафяви водорасли, който е 0,5-2% спрямо теглото на брашното и е предварително накиснат във вода. Разбърква се до получаване на хомогенен разтвор. Съгласно рецептата брашно, пресована суспензия от дрожди и разтвор от соли се смесват като се използва машина. Към края на приготвяне на тестот се добавя разтвора с натриев алгинат. След това тестото втасва за около 2,5 часа, разделя се на парчета, разточва се и се пече.

Проф. Виталий Корзун е автор и съавтор на множество научни разработки, сред които:

 • 1985 г. Хранителни продукти в медицинското хранене
 • 1994 г. Чернобил: Радиация и хранене
 • 1997 г. Йонизираща радиация и хранене на деца
 • 2002 г. Храна и екология
 • 2003 г. Хранене на човека и съвременната среда: теория и практика.
 • 2010 г. Функционални хранителни продукти за превенция на заболяванията на йоден дефицит /Хигиена на населението по места

Защо обръщаме толкова голямо внимание на проф. Виталий Корзун?

Роден през 1937 г. той продължава с медийните си изяви и е популярен учен.

Но по времето на студената война прави експеримент, който би могъл има фатален край за броени дни. [7] През 1971 г. в Ленинградския научен институт по радиационна хигиена Виталий Корзун е твърдо решен да защити докторска дисертация. Темата е:

"Ефективност на превантивните лекарства при едновременното приемане на Цезий-137 и Стронций-90 в човешкия организъм."

Цезий (Cs) е химичен елемент с маса 133 и от групата на алкалните метали. Открит е през 1861 г. чрез спектрален анализ. Названието му идва от латински и означава небесно син поради яркосините линии в спектъра му. Той е мек метал със златист цвят и температура на топене 29°C, при което може да съществува в течно състояние и при стайни температури. Поради голямата си активност реагира с кислород и образува цезиев пероксид. При реакция с водата се получава взрив и получават цезиева основа, която е изключително силна и може да разяде дори и стъкло, отделя се водород. При тази реакция се отделя голямо количество топлина. Поради изключителната си химическа активност този метал изключително рядко се среща в природата в чист вид. Може да бъде открит главно в минерали. Добива се чрез електролиза или редукция на химични съединения.

Цезият е елемент с 31 изотопи от 114Cs до 145Cs. От тях единствено Цезий-133 е стабилен, а останалите са радиоктивни с период на полуразпад от 1 секуда за Цезий-114 до 3х106 години за Цезий-135.

Изотопът Цезий-137 е източник на гамакванти и се използва в медицината, но в същото време е един от най-опасните химични елементи при ядрена авария.

От публикация на Centers of Disease Control and Prevention / Radioisotope Brief: Cesium-137 (Cs-137) [8] става ясно, че Цезий-137 има 30.17 години на полуживот. Той се разпада чрез бета и гама лъчение. Сред химичните му свойства изпъква възможността да е в течно състояние при стайна температура и лесно да се свърже с хлориди и да образува прах. Именно този прах може да прелети стотици километри, носен от ветровете.

Радиоактивният цезий се използва в малки количества за калибриране на оборудване за откриване на радиация. В по-големи количества Cs-137 се използва за медицински цели – лъчетерапия за лечение на онкологични заболявания, в индустриални измервателни уреди, които откриват потока от течност през тръби. В промишлени устройства за измерване на дебелината на материали като хартия, фотографски ленти или листове от метал.

За нуждите на медицинските устройства Цезий-137 се произвежда в малки количества чрез ядрено делене.

Но той е и един от страничните продукти, които се получават в ядрени реактори и при тестване на ядрено оръжие. С дългия си живот в продължение на десетки години радиоактивния Цезий 137 се среща в околността на местности, където са изпробвани ядрени оръжия, както и в резултат на изпускане от авариите на атомните електроцентрали в Чернобил през 1986 г. и Фукушима през 2011 г. Смесен с прах радиоактивния изотоп не може да се види и се разпространява с водата.

Външното излагане на големи количества Цезий-137 може да причини изгаряния, остра радиационна болест и смърт. Може да увеличи риска от рак поради излагането на високоенергийни гама – лъчения.

Вътрешното приемане на Цезий-137 чрез поглъщане или вдишване позволява разпространението му в меките тъкани, особено мускулната тъкан. Поради бета-частиците и гама-лъчението рискът от развитие на онкологични заболявания отново е увеличен.

излагане на Cs-137 чрез поглъщане или вдишване позволява разпространението на радиоактивния материал в меките тъкани, особено мускулната тъкан, излагането на тези тъкани на бета-частиците и гама-лъчението и увеличаването на риска от рак.

Стронций-90 е с период на полуживот от 29.1 години.  [9] Разпада се чрез бета лъчение. Той е химически реактивен и влиза в състава на различни химични съединения. Тъй като при разпадането си отделя топлина се използва като източник на енергия в открития космос за  космически кораби, метеорологични станции и навигационни спътници. Използва се под строг контрол в промишлени манометри и за лечение на костни тумори.

Произвежда се чрез ядрено делене за нуждите на медицината и промишлеността. Среща се в околната среда след тестовете за ядрено оръжие през 50-те и 60-те години на XX в. , както и в отпадъци от ядрени реактори. Стронций-90 е мек метал, който може да се намери в прахообразна форма след взрив на ядрени оръция или аварии в атомни електроцентрали.

Радиоактивният Sr-90 може да се вдиша, но най-опасно за човешкото здраве е поглъщането му с храна или вода. Веднъж навлязъл в тялото Стронций-90 влиза във взаимодействие с калций и става част от състава на костите и зъбите. Попаднал там той може да причини рак на костите, костния мозък,  меките тъкани около костта и левкемия

Опасният радионуклеид се разпада до Итрий 90 (Y-90), който на свой ред отново се разпада чрез бета лъчение, така че където присъства Sr-90 присъства и Y-90. Поради бета-радиацията Y-90 повишава риска от изгаряния на очите и кожата при външно излагане.

Всички хора имат малки количества стабилен стронций в тялото си. Има тестове за измерване на нивото на стронций в кръвта, косата, урината и изпражненията. Те са използват при хора, за които има съмнение, че са били изложени на прекалено високи нива стронций. Те не могат да определят точните нива на които сте били изложени в миналото нито могат  да предскажат как това ще се отрази на здравето ви.

Предлагат се 2 вида теста за радиоактивен стронций. При единият може да се проследи дали сте били изложени на висока доза радиация. Изследват се промените в броя на кръвните клетки или в хромозомите, които се видоизменят при надвишаване на допустимите норми с 3-5 пъти. Но не може да се определи дали това е причинено конкретно от радиоактивен стронций.

При другият тест може да се провери дали в тялото ви циркулира радиоактивен стронций. Правят се множество изследвания на кръвта, урината, изпражненията, слюнката, зъбите и цялостен преглед на тялото. Проверява се както дали стронцият се отделя от тялото, така и дали е зъбите с нива, по-високи от нормалното.

Но да се върнем отново на младият Виталий Корзун през 1971 г.

За да защити докторската си дисертация той трябвало да направи експеримент върху хора.

Успял да убеди 9 напълно здрави доброволци да участват. За да им вдъхне кураж лично той се присъединил към тях. Така станали 10 човека, които трябвало да погълнат едновременно Цезий-137 и Стронций-90.

Но имало ден, в който доброволците могат да се откажат от участието си в експеримента. Един от тях решил да се откаже и с това провокирал отпадането и на другите участници, както и провалянето на защитата на цялата докторска дицертация.

Какво направил обаче Виталий Корзун?

Пред перспективата дългогодишните му проучвания да бъдат провалени той изпил смъртоносната комбинация от радиоактивните Цезий-137 и Стронций-90.

Но това не било достатъчно за младия учен.

За да докаже тезата си, той изпил дозата и на доброволеца, който се отказал.

Така през 1971 г. в тялото му съществувало радиация с 70-100 пъти повече от изложените на аварията в Чернобил през 1986 г. И оцелял!

Но как?

Вече имало опити по време на Студената война, които доказвали, че има начин за отстраняване на радионуклеидите от тялото. Ключът за отстраняването им се криел в кафявите морски водорасли. Младият лекар знаел, че в тях има отлични сорбенти, които се свързват с тежки метали и радионуклеиди и позволяват безопасното отделяне на тези вещества. Експериментът имал пълен успех и доказал, че препарати с кафяви водорасли намаляват дозата на натрупване на Стронций с 6,5 пъти, а на Цезий с 13,5 пъти. Това още веднъж потвърдило изследванията, направени преди това върху опитни животни, че алгиновата киселина и нейните соли, изолирани от кафяви водорасли като Ламинария, която се консумира от векове от народите на Азия, имат не само противовъзпалителни свойства, но и ефективно отстраняват източниците на вътрешна радиация, тежките метали и токсините от тялото.

Аудиторията била изумена от смелостта на младия учен. А още по-изумителното е, че това не се отразява на здравето му и той издържа проверката на времето. Именно Виталий Корзун е един от учените. За първи път се предлафат природни и химични съединения, които редуцират натрупването на радиоактивните форми на Цезий и Стронций с 95-97%. Това е ефикасно и при животни, които са приемали радиоактивни фуражи в продължение на 2 години. Въз основата на тези резултати в социалистическия СССР още по време на студената война са одобрени лекарствени средства, наречени фероцианиди, които служат за антидот. Този сорбент се продава под други имена (Raidiohordaze и Желязна синеродиста смола). Произвежда се и в Германия, Япония, Чехослования, Китай. Използвал се след авариите в Украйна и Япония.

Виталий Наумович Корзун доказва, че най-добрия начин за превенция на йод дефицитните заболявания е използването на морски храни като риба, миди и водорасли. Създадената от него добавка Vahba йод е сред топ 100 от най-добрите стоки в Украйна за периода 2006/7 г. През 2011 печели награда от украинския конкурс „Изобретение на годината“, а през 2012 г. от Международен конкурс за инвестиции и иновации.

Освен това той участва в разработването на хранителни добавки от водорасли като “Ziravit” “Laminaryn”, “Biostar”. В последните години се отдава на Вертера.

А ето едно актуално видео на ученият проф. Виталий Корзун, който през 1971 г. погълна смъртоносни дози радиация.

 

Студената война вече е преминала, вече не се изпробват толкова много ядрени оръжия, които да замърсяват околната среда. Поне не официално. Имаме много повече средства за информация и свобода на словото. И все пак...

Вижте видеото "Черноморец на бунт! В залива Вромос няма радиация, някой се опитва да провали сезона."

Жителите на Черноморец окупираха днес кметството в курортното градче, за да протестират срещу излязлата информация от Здравната инспекция в Бургас, че в залива Вромос има радиация 50 пъти над допустимите норми. Кметът на Черноморец Добри Добрев показа изследване на независима лаборатория, направено преди 8 години, което показва, че завишения гама фон в залива е едва 2 пъти над нормата, но той е нормален за морския град.

Добри Добрев - кмет на Черноморец: Изследването на гама фона на Черноморец е такъв, какъвто е на Дондуков 1, Дондуков 2, защото там е изцяло изграден с гранит, а гранита е радиоактивен. Ако в България нормалния гама фон в много участъци е 1, при нас обикновено е 2, а в Родопите е 10 пъти по-висок.

Жителите на Черноморец настояват измерване на залива Вромос отново да бъдат направени от частна независима лаборатория. Искат да бъде сформиран екип от специалисти по радиация, физик, юрист, ПР експерт. Предлагат да се свика пресконференция и на всеки, който тенденциозно уронва престижа  на Черноморец да му бъде търсена съдебна отговорност.

Кметът на Черноморец призова да се спаси сезона на 2018. Жителите на Черноморец вече са писали и жалба до Брюксел с искане за независима експертиза. Те искат веднъж завинаги да се разбере дали трябва да живеят в Черноморец, да продават имотите си или да търсят обезщетение от държавата, или плаж Вромос да бъде бетониран по някакъв начин. Хотелиери и ресторантьори се оплакват, че заради вдигналия се шум заради нивата на радиация в залива Вромос сезон 2018 е пред провал. Хотелиер се оплаква, че след пускането на информацията има много голям отлив на туристи, които искали да им се върне капаро и отменяли резервациите в Booking и понасят големи загуби.

По тази причина от РЗИ отново направили замерване за радиация на плажа Вромос край Черноморец. Според д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас,  радиационния фон (гама фона) над целия залив Вромос е в рамките на 2-3 пъти по висок в сравнение с всички други плажове на южното Черноморие и за северното.

Здравните инспектори уточняват, че водата е кристално чиста и в нея няма радиация.

Безспорно леко завишените нива на радиация няма да ви увредят веднага. Но веднъж навлезли в тялото тежките метали и радионуклеиди могат да ви облъчват до края на живота ви. Нещо повече, те се акумулират в меките тъкани, вътрешните органи, костите и зъбите. Виталий Корзун е бил толкова убеден, че алгиновата киселина в кафявите водорасли Ламинария може да се свърже с тези токсини и да ги изведе безопасно от тялото, че е рискувал собствения си живот. Изследванията от последните години също потвърждават това.

Тежки метали и влиянието им върху здравето Интересна е зависимостта на биологичното действие на тежките метали от тяхната концентрация. Биоелементите, само в допустими граници имат полезно действие. Когато количеството им в организма е много по-малко от необходимото, той боледува поради нарушаване на някои биологични процеси. Когато концентрацията им е повисока от необходимата, организмът също боледува поради вредното им въздействие. Останалите тежки метали във всички концентрации имат вредно въздействие върху човека.

Минералите са градивни блокове на човешкото тяло. Те са необходими за изграждането на организма, баланса на течности, протеиновите структури и за производството на хормони. Те са от ключово значение за здравето на всички органи, системи и тяхната функция. Те действат като ко-фактори, катализатори или инхибитори на ензими в тялото. Медта и желязото, например, заедно с други минерали са необходими за електронно-транспортната система на организма, като по този начин осигуряват необходимото за всички клетъчни производство на енергия.

Минералите, който са необходими в по-големи количества за нормалното функциониране на организма са калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, сяра, желязо, мед и цинк.

Задължителни за нормалното функциониране на организма са и минерали в следови концентрации. Към тях спадат следните елементи: манган, хром, селен, бор, бром, силиций, йод, ванадий, литий, молибден, кобалт, германиум и други.

Минерали, които при определени условия също са необходими са флуор, арсен, рубидий, калай, ниобий, стронций, злато, сребро и никел.

Токсични са металите берилий, живак, олово, кадмий, алуминий, антимон, бисмут, барий, уран и други.

Кадмий, олово и живак нямат съществени биохимични роли, но могат да предизвикат тежка токсикоза в множество системи от органи тъй като се свързват с тъканите, причиняват оксидативен стрес, засягат ендокринни функции и пречат на функционирането на катиони като магнезий и цинк. Токсичните метали създават рискове за най-младите, тъй като експозициите в началото на живота пречат на цялостното им развитие и предизвикват физически, интелектуални и поведенчески увреждания за цял живот. Международната агенция за изследване на рака класифицира

 • кадмий като известен канцероген
 • неорганично олово като вероятен канцероген
 • метилживак като възможен канцероген

С провеждането на множество научни изследвания става ясно, че дори и малки дози, които са в определените като безопасни граници могат да доведат до увреждания.  Старите тръби на канализацията също може да отделят олово в питейната вода.

Например дори при стойности под 2 µg / dL олово в кръвта при деца може да спадне коефициента на интелигентност.

За безопасни са определени стойностите под 5 µg / dL.

Хелатотерапия се препоръчва при стойности над 45 µg / dL.

Безвредно изхвърляне на олово и живак от човешкия организъм може да се извърши и със силата на кафявите водорасли като силен сорбент.

Единствено в кафявите водорасли се съдържат алгинати, които се използват за изготвяне на алгинатни превръзки за силно инфектирани, хронични и тежки открити рани. Освен това силните желиращи свойства на алгинатите от водорасли се използват и в кулинарията. Това обяснява защо Вертера гел е подобна гелообразна форма. Освен това водораслите Ламинария имат силни антимикробни свойства и успешно преодоляват устойчиви бактерии, развили антибиотична резистентност. Съдържат естествения бета глюкан Ламинарин, който стимулира функциите на имунната система. Кафявите водорасли са богати на флоротанини, които имат доказани противоалергични свойства.

Днес можем да изчистим организма си с помощта на създадените от Виталий Корзун и екипа му органични храни. Това не са лекарства и нямат нищо общо с хранителните добавки. Една от тези суперхрани е 100% oрганичен клетъчен гел от морски водорасли Ламинария -  Вертера гел. Произведен от Vertera Organic – Русия, в екологично чист район. Специална разработка и единствената в света подобна патентована формула. Строг контрол на всички производствени процеси, удостоверен с редица национални и международни сертификати. Международен сертификат ISO 22000:2005. Чрез спазването на изискванията на този стандарт Vertera отговаря и на изискването за внедрена система за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), съгласно Закона за храните и Регламентите на ЕС. Продукт на годината в Русия за 2015 година !

Научните изследвания доказват, че ценните алгинати и фукоидани, които нямат аналог сред флората и фауната в сухоземната среда, се съдържат в кафяви водорасли, които могат да послужат като храна за хората, но виреят при ниски температури и само в северното полукълбо. Повърхността на леденостудените води около Соловецките острови в Бяло море са замръзнали през по-голямата част от годината, там не се извършва корабоплаване, а зоните са обявени за природен резерват. Именно там руската компания Вертера е наела за 50 години под концесия води, които са кристално чисти. Предизвикателството е било как да се разбие клетъчната стена от целулоза при изключително ниски температури, за да не се разрушат алгинатите от кафявите водорасли Laminaria Japonica. Ето това е една от свръхсекретните и патентовани технологии на екипа на проф. Корзун и основно предимство пред останалите видове добавки с водорасли. Затова и те се съхраняват още след производството при ниски температури, а след отваряне трябва да се консумират в рамките на 21-30 дни. 

Вашите ползи от Вертера Гел:

 • Детоксикация – прочиства тялото от токсините и отпадъчните продукти на метаболизма.
 • Хармонизира работата на всички органи и стимулира тъканната регенерация.
 • Осигурява високи нива на енергия и подобряване на общото състояние.
 • Оптимизира процесите на Биохимична реакция и биорегулация.
 • Влияе благоприятно на водно – солевия обмен.
 • Предотвратява много заболявания, свързани с дефицит на полезни вещества за организма. Съдържа всички естествени субстрати, чиято липса причинява метаболитни заболявания.
 • Активира регенеративните процеси на организма след болест.
 • Поддържа и подобрява състоянието на болен организъм по време на лечение.
 • Повлиява организма положително при почти всички заболявания

Можете да изберете и усилената формула Вертера Гел Форте

Срещу болки в костите и ставите има специален продукт - Артропласт. Освен клетъчния гел от морски водорасли Ламинария в него се съдържат хондроитин сулфат и глюкозамин.

Руската компания ВЕРТЕРА е помислила и за хората с активен начин на живот и професионалните спортисти. Вертера Гел Спорт Актив осигурява пълно еднократно хранене, което дава всичко необходимо за нормалното функциониране на тялото.

Безспорно едно от най-големите доказателства за ефективността на тези продукти е самият професор Виталий Корзун, роден през 1937 г., който и днес е в отлично здраве. 

Използвани източници:

1. Science Nordic - Can animals and plants tolerate more radioactivity than us?

2. Radiation surveillance detects iodine leak in Europe

3. Инженерно-технологическия институт/ Университер Украйна. Ко́рзун Віталій Наумович

4. Logos-ukraine.com.ua - Корзун Віталій Наумович

5. Уикипедия - Корзун, Виталий Наумович

6. FindPatent.Ru. Способ производства хлеба

7. История создания препарата

8. Centers of Disease Control and Prevention / Radioisotope Brief: Cesium-137 (Cs-137) 

9. Radioisotope Brief: Strontium-90

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още