Ето как да спрете косопада, причинен от телогенен ефлувиум

29 април 2019
Ето как да спрете косопада, причинен от телогенен ефлувиум

Косопадът може да се появи по различни причини. За щастие в някои случаи това е временно явление, което може да бъде преодоляно. Медицинският термин  “алопеция” произлиза от латински и означава краста при лисиците.

Всеки косъм преминава през космен цикъл, а редуването на процесите на опадане и изникване на нови косми продължава през целия човешки живот.

Различават се няколко последователни фази на космения цикъл. Те имат различно времетраене. Когато говорим за косата, анаген фазата продължава години, телоген фазата месеци, а катаген е с продължителност няколко дни.


Цикъл на растеж на косата - анаген, катаген и телоген

Анаген (растеж) е фазата на растеж и пролиферация на космения фоликул. Около 85-90% от космите на главата са в тази фаза. Коренът на косъма е надълбоко в подкожната тъкан, а кръвообращението подсигурява нужните хранителни вещества. Липсата на витамин B12 например може да доведе до преждевременно побеляване на косата. Косъмът в тази фаза е здраво прикрепен, а отскубването му води до болка. Фазата анаген на косата продължава от 2 до 6 години. Космите по ръцете, краката, миглите, веждите и пр. имат по-кратка активна фаза на растеж (30-45 дни) и затова са значително по-къси от космите на косата.

Катаген (регресия) е преходна фаза и продължава по-малко от 1 месец. Около 3% от космите са в тази фаза. Растежът на косъма изведнъж спира и настъпва програмирана клетъчна смърт на всички структури на космения фоликул с изключение на клетките, от които ще се появи следващия косъм. Всичко това е строго контролирано, а липсата на определени гени води до невъзвратимо увреждане на космения фоликул.

Телоген  фаза (почивка), отчитат се най-ниски нива на делене на клетките и биохимична активност. Тя е с продължителност 3-4 месеца (средно 100 дни). Около 6-8% от всички косми са в тази фаза. Нормално е дневно да губим около 100 косъма в края на телоген. Подобни косми имат специфично твърдо, плътно, сухо бяло вещество в края си, близо до корена на косъма.  Космите на веждите имат фаза на телоген, която продължава години и затова химиотерапията не ги уврежда. В края на тази фаза косъма пада без да е нужно дърпане или при разресване. В космения фоликул започва подготовка за израстване на следващия косъм.

Екзоген (смяна на космите) е активен процес, който е строго контролиран и е независим от контрола на космено-фоликуларния цикъл.

При някои гризачи има синхронизиране на космения растеж. При хората всеки космен цикъл е асинхронен още от самото раждане в различните зони на тялото. Във всеки един момент произволен брой косми се намират в някои от тези фази. Въпреки това редица хормони като андрогени, естрогени, хормони на щитовидната жлеза влияят на продължителността на отделните фази.

Телогенен ефлувиум според публикация на framar.bg [1] е една от формите на косопад. Добрата новина е, че е състоянието може да се преодолее, стига да се установи причината и косата отново да порасне до пълния си обем. Космените фоликули не са увредени необратимо, а са само във фаза на покой.  Счита се, че настъпва, когато броят на космените фоликули във фаза телоген е по-висок от нормалното количество от 6-8%. Ако по някаква причина бъде намален броят на космените фоликули, от които израстват нови косми, след време това ще се отрази на гъстотата на косата. Възможно е някои области от главата да са по-силно засегнати от други. Най-често значително намаляват космите на горната част на скалпа, а в страничните части и отзад на главата процесът не е толкова ясно изразен. Хората, които страдат от подобна загуба на коса никога не губят напълно косата си, но може да се види разликата. Освен кожата на главата това състояние може да засегне веждите и други окосмени зони.

Телогенният ефлувиум може да се развие:

 • бавно за кратък период от време, а промяната да стане забележима след 1-2 месеца. Ако въздействието на увреждащия фактор бъде прекратено скоро космените фоликули се възвръщат към нормалните си функции и от тях отново започват да растат косми. Подобна загуба на коса трае не повече от 6 месеца, а възстановяването на нормалния растеж и плътност е възстановено в рамките на 12 месеца.
 • дълготрайно, с бавно и постепенно развитие. Дължи се на прекалено удължена фаза на покой като от космените фоликули не израстват нови косми в продължение на много месеци. Най-често това се дължи на непрекъсната въздействие на увреждащ фактор.
 • съкратени космени цикли, при които липсва дългия период на покой. Косата изтънява, защото падат и къси косми.

Често подобен тип косопад се забелязва и след спазване на прекалено строги диети за дълъг период от време.

Съществува и анаген ефлувиум, който се развива за много кратък период от време. Този вид косопад е най-често срещан при хората, на които се прави химиотерапия и може да доведе до загуба на цялата коса. Понякога са достатъчни само 2 седмици, през които косата пада на цели кичури. Лекарствата са толкова мощни, че космените фоликули не могат да навлязат във фаза телоген. Ако във фазата на почивка на края на всеки косъм има специфично бяло вещество, то в този случай краищата са изтънени и заострени. Въпреки бързото развитие на този вид косопад, възстановяването на косата също е бързо. След като отмине увреждащия фактор, обикновено след приключване на противораковото лечение в рамките на 1 месец може да се забележи растежа на нова коса. Фоликулите на космите не са унищожени, но понякога се отчита промяна в структурата на косата (къдрава/права) или в цвета.

В публикацията от 2018 г. на Medical News Today - Is telogen effluvium reversible? [2] отново се дава информация за телогенния ефлувиум. Диагнозата се поставя чрез:

 • тест за издърпване на косата, за да се види колко косъма ще паднат
 • тест с измиване, при който също се отчита броят на падналите косми
 • измерване на диаметъра и дължината на падналите косми, както и оглед на корените им
 • изследване на кръвта за определяне нивата на желязо или хормоните на щитовидната жлеза
 • преглед от дерматолог също може да е полезен за диагностицирането на този проблем. Оглежда се състоянието на кожата на главата, всякакви зони с оредяла коса и нейното състояние.

В публикацията от 1998 г. на  Jama Dermatology - Scalp Dysesthesia [3] за първи път става дума за едно ново състояние -  дизестезия на скалпа. Това е вид неприятно усещане, което възниква без особена причина. Пациентите, които имат подобни оплаквания могат да страдат от локално органично заболяване или психологични увреждания. В случай на изгарящи усещания в устата, лекарят трябва да се увери, че не става дума за географски език, глосит, гъбична инфекция с кандида, контактен стоматит, хронични заболявания като диабет, странични ефекти от прием на лекарства или дори липса на витамини.

В конкретното изследване са описани случаи на 11 пациента със дизестезия на скалпа. Само 1 от тях има кожно заболяване. По кожата на главата има следи от разчесване поради силен сърбеж. Нито един от останалите 10 пациенти няма признаци на псориазис или себореен дерматит.

Възниква въпросът дали косопадът е причинил подобни усещания на кожата на главата или обратно - тези неприятни усещания и разчесване са причинили косопад. От 11 пациенти 7 жени са в предменопауза и постоменопауза. Те имат лека андрогенна алопеция - косопад, причинен от образуването на повече мъжки полови хормони. Една от изследваните 11 пациентки в настоящото проучване има телогенен ефлувиум, без да е ясна причина за възникване. Изследването на кръвта не показва никакви отклонения в кръвните клетки, желязото е в норма, както и хормоните на щитовидната жлеза. Някои от пациентките чувстват специфична болка, но тя е различна от главоболие. 2 от тях съобщават за сърбеж на скалпа без болка. Сред участниците в изследването има данни за психологически причини и преживян стрес. Не е ясно дали хроничната болка води от депресия или пък психиатричните увреждания като депресия са причина за усещането за болка. Неприятните кожни усещания при 7 от 11 пациенти се засилват, когато те преживяват психологичен стрес. Може би това е причината на тези пациенти да бъде изписано лечение с ниски дози антидепресанти, защото:

 • подобни медикаменти облекчават депресията, която е свързана или причинена от хронична болка
 • трицикличните антидепресанти имат обезболяващи свойства
 • депресията и болката могат да са създадени от сходен биохимичен механизъм.

9 от 11 пациенти изпитват облекчение или пълно отзвучаване на неприятните усещания на скалпа с ниска доза антидепресанти. Една от пациентките, която не усеща болка, а само сърбеж не реагира на многобройните терапии, включително на няколко антидепресанта. Една от пациентките не може да бъде проследена, а друга изпитва облекчение в продължение на 1 година, след което неприятните симптоми отново се завръщат. Други 3-ма пациенти казват, че симптомите се появяват отново след като спрат приема на антидепресанти. Може да се каже, че състоянитето на пациентите, които чувстват сърбеж на скалпа е различно от състоянието, свързано с болка. Усещанията както за болка, така и за сърбеж се получават от едни и същи нервни влакна. Но въпреки това, пациентите, които чувстват само сърбеж не могат да получат облекчение от терапия с ниски дози антидепресанти.

В публикацията от 2013 г. Scalp Dysesthesia: Think of Cervical Spine Disease [4] се описва отново горецитираното изследване от 1998 г., но при него изследователите не са правили изследвания дали пациентките нямат заболяване на гръбначния стълб.

Според тях изследвания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) показват компресия на нервите в шийно-гръдната част на гръбнака, които са свързани с локацията на сърбежа. Затова се проучва дали дизестезията на скалпа е свързана със заболяване на шийните прешлени. Разгледани са данните на 15 пациенти, всичките от тях са бели жени на възраст от 38 до 83 години. 2 от тях имат депресия, а една жена има тревожност. Парене чувстват 7 пациентки, сърбеж - 6, а 2 пациентки чувстват парене и сърбеж. Болест на шийката на гръбначния стълб е открита при 14 от 15 пациентки и това е потвърдено от рентгенова снимка, ЯМР или компютърна томография. Най-често се отчита дегенеративна дискова болест (11 пациентки), както и други увреждания.

Лечението на 14 пациентки е с Габепентин (локален или орален прием), а 4 от 7 с данни за проследяване са се подобрили. Това е синтетичен препарат. който се използва главно за лечение на епилепсия, както и за невропатна болка и диабетна невропатия. Медикаментът осъществява въздействието си чрез модифициране на калциевите канали и освобождаване на невротрансмитери. Преминава лесно през кръвно-мозъчната бариера и плацентата.

Габапентин осъществява своя ефект посредством модифициране на калциевите канали и невротрансмитерното освобождаване. Често наблюдаваните странични ефекти са свързани с повишаване на теглото, промени в поведението, замаяност, лесна умора, двойно виждане, обрив, диария и пр.

Подобрение от локални кортикостероиди е отчетено при 3 пациентки. Други 3 получават и ниски дози антидепресанти. Физиотерапия на шията е извършена при 2 пациентки, а 7 са били насочени към невролог, но няма данни за лечението.  

В публикацията от ноември 2018 г. на Journal of Drugs in Dermatology - Telogen Effluvium With Dysesthesia (TED) Has Lower B12 Levels and May Respond to B12 Supplementation [5] се разглежда телогенен ефлувиум с дизестезия, които са свързани със силен сърбеж, болка, парене при липса на каквото и да е възпалително увреждане на скалпа или прием на медикаменти, които предизвикват подобен косопад или неприятни усещания. В проучването участват пациенти, които имат “изгарящ” скалп или други силно неприятни усещания.

Пациентите с телогенен ефлувиум и дизестезия (45 на брой) са изследвани от януари 2013 г. до септември 2016 г., в клиника по дерматология в Ню Йорк, САЩ. Оплакванията са:

 • силен сърбеж - 37 пациента
 • чувство за “изгаряне” - 24 пациента
 • болка - 18 пациента
 • изтръпване (полазване на тръпки) - 6 пациента

Повечето от пациентите се оплакват, че тези неприятни усещания са настъпили заедно със загубата на коса, не преди или след това, като интензивността на болката е избухнала и после е отслабнала. Един от пациентите е определил болката като при използване на лента за епилация. Друг е заявил, че болката е подобна на удар по главата. Много от пациентите описват болката като след дълго носене на косата на стегната опашка.

Събрани са данни за нивата на витамин B12, за да се определи дали има някакви значителни аномалии. Резултатите се сравняват с контролна група също от 45 пациенти, които страдат само от телогенен ефлувиум, без да имат подобни усещания. След това се взема друга група от 10 нови пациента, които имат и такъв косопад+неприятни усещания и са изследвани за витамин B12. Давани са както таблетки с витамин B12, така и инжекции, за да се оцени ефикасността на подобно лечение.

Нивата на витамин B12 на 90 пациента + групата от 10 пациента са оценени:

 • под 200 pg / mL
 • 200-400 pg / mL
 • 400-550 pg / mL
 • 200-550 pg / mL
 • 550-1000 pg / mL

Един от основните проблеми е, че серумните нива на витамин B12, които са считани за дефицит се различават в отделните държави. Оказват значение и дори расата и етноса, като хората с бяла кожа (европеидна раса) са по-застрашени от развитие на дефицит. Освен това нивата от 200 до 400 pg / mL могат да се считат в норма, но пак да доведат до симптоми на дефицит. В някои страни серумните нива под 550 pg / mL се считат като сива зона, в която може да има дефицит въпреки привидно стойностите в норма.  

Резултатите от изследването показват, че нивата под 550 pg / mL се отчитат  при 69% от пациентите с косопад и неприятни симптоми и едва 31% от пациентите само с косопад.

Отдавна е доказано, че витамин B12 е изключително важен за функционирането на централната нервна система. Тестът на Ромберг позволява в рамките на 30 секунди лесно и в домашни условия да оцените дали имате увреждане на гръбначния мозък. Видеоклипове с тестове от невролог показват да видите дали страдате от атаксия. Липсата на витамин B12 може да увреди миелиновата обвивка на оптичния нерв и да причини проблеми със зрението. Понякога дори стойности “в норма” причиняват различни увреждания, а поставянето на погрешна диагноза води и до съвсем различно лечение. Както стана ясно при откриването на дизестезията на скалпа през 1998 г. пациентите са били лекувани с … антидепресанти. При 10 от пациентите нивата са между 200 и 400 pg / mL, които са в рамките на нормата, но са свързани с невропсихиатрични и хематологични отклонения.  Тези пациенти споделят, че често страдат от стрес и безпокойство.

На 10 от новите пациенти с телогенен ефлувиум и  дизестезия е приложено лечение с витамин B12. Всичките съобщават за намален или изцяло спрял косопад, а 9 от 10 пациента са споделили и за подобрение или изцяло изчезване на неприятните усещания като силен сърбеж, болка и парене на кожата на главата. Ясно е, че това е обещаваща терапия и при пациенти само с подобен тип косопад, без неприятни усещания. Въпреки че направеното изследване съдържа данните на малка група от пациенти следва да се има предвид, че загубата на косата може да е причинена и от витамин B12 дори и серумните нива да са в нормални граници. Има множество изследвания, които показват нормални серумни нива на витамина при пациенти с психиатрични симптоми, но в цереброспиналната течност е отчетен дефицит. Предполага се, че нарушения в нервните влакна от група С могат да причинят подобни неприятни усещания на скалпа, тъй като усещането за болка и сърбеж се предава именно чрез тях. Когато нивата са в норма, но има неврологични симптоми е добре да се изследват нивата на метилмалонова киселина и хомоцистеин. Когато те са повишени, това показва нарушена функция на холотранскобаламин - активната форма на витамин B12. Това може да се наблюдава и при пациенти с мутации на гена MTHFR.

Резултатите от това проучване от ноември 2018 г. показват, че при всички пациенти с подобен тип косопад и неприятни усещания по скалпа трябва да се прави изследване на нивата на витамин B12 и да се пробва добавяне на витамина дори и нивата да са в норма, особено когато стойностите на витамин B12 са под 550 pg / mL.

Има различни причини за понижени нива на витамин B12 като:

Капките за нос с витамин B12 - Метилкобаламин или Хидроксокобаламин  осигуряват необходимото количество до един час след приема.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.

Използвани източници:

1. Framar.bg - Телогенен ефлувиум

2. Medical News Today - Is telogen effluvium reversible? 

3. Jama Dermatology - Scalp Dysesthesia 

4. Scalp Dysesthesia: Think of Cervical Spine Disease 

5. Journal of Drugs in Dermatology - Telogen Effluvium With Dysesthesia (TED) Has Lower B12 Levels and May Respond to B12 Supplementation 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още