Лечение и профилактика на здравето на гласните струни

19 юли 2019
Лечение и профилактика на здравето на гласните струни

Хората са развили способност чрез гласа си да издават различни по височина и тембър звуци. Човешкият глас е уникален. Диапазонът му обикновено е октава и половина, а силата от 30 до 120 децибела. В произвеждането на глас участват над 40 мускула. Все още не е изобретен музикален инструмент, който да възпроизвежда невероятните възможности на човешкия глас. 

Пръстовите отпечатъци са уникални за всеки човек, но могат да бъдат сменени с операция или изтриване на изпъкналите линии. Гласът е отличителен печат за всеки един човек и  може да бъде променен само чрез сложна и рискована операция на глътката и езика. 

От първите часове на раждането до дълбока старост -гласът се променя като има периоди, в които е особено уязвим. Можем да си спестим множество проблеми, ако сме запознати с анатомията на гласовия апарат и не напрягаме гласните си струни. 

По време на половото съзряване при момчетата нарастват мускулната, костната и хрущялната тъкан. Един от признаците на пуберитет е мутацията на гласа, при който от едно гърло излизат момчешкия и бъдещия мъжки глас. Само за няколко месеца гласните гънки на момчето нарастват 2 пъти на дължина и 1 път на дебелина. В периода на мутация се препоръчва момчетата да не крещят прекалено много, да пеят или с много приказване и шепнене. Ако пренапрягат гласовия си апарат мутацията, която обикновено трае около 18 месеца ще се проточи повече години. 

Промени в гласа поради хормони има и при жените. По време на бременност и менструация гласът става по-дрезгав, както и през климактериума. 

Пренапрягане на гласовите струни може да се случи при упражняване на някои професии и това води до образуване на възли, полипи и кръвоизливи. Вредата е от крещенето е доказана след като лекари са направили изследвания със специализирана апаратура на запалянковци преди и след футболен мач. След 90 минути викане гласът на много от тях става по-дрезгав и те пресипват. При повечето след почивка се възстановява, но 1 от 13 запалени фенове получава възли или кръвоизливи на гласните възли.

Краткотрайна загуба на глас може да се получи при стрес и негативни емоции, а жените като по-емоционални са потърпевши по-често. Нещо подобно се случва и при т.нар. “сценична треска” особено при млади оперни певици. 

Промяна на гласа може да има при бактериални и вирусни инфекции. При мъже над 40-годишна възраст дрезгавият глас, който не се подобрява в продължение на 2-3 месеца може да е симптом на рак на ларинкса. 

Човек вдишва 16-18 пъти в минута, а когато различни вредни съединения навлязат в гърлото могат да причинят хронични възпаления и тумори на ларинкса. Прах от производства, катрани, аромати, тютюнев дим, тежки метали - много са факторите, които могат да увредят гласните струни. 

Изкуството на пеенето изисква работа върху всички мускули, които участват в процесите вдишване / издишване. Човешкият глас се получава след озвучаване на въздушна струя, която преминава през гласовия орган. Овладяването на т.нар. “певческо дишане” позволява на певците да използват гласа си пълноценно време в продължение на часове. Необходимото количество въздух се поема с възможно най-малко напрежение, като се търси естественост и лекота при дишането. Важно за звукоизвличането е и добрата стойка на тялото. 

Вокален диапазон е съвкупността от тонове, които могат да бъдат възпроизведени от човешкия глас. 

Мъжките гласове са

 • бас, който е най-ниския мъжки и човешки глас. 
 • баритон, който е среден по височина мъжки глас
 • тенор, който е най-високия мъжки глас

Женските гласове са:

 • алт, който е най-ниския 
 • мецосопран, който е среден по височина женски глас
 • сопран, който е най-високия женски и човешки глас

Гласните струни са двойка мускулни образувания, съставени от лигавична тъкан. Те са разположени напреки на ларинкса и с тяхна помощ чрез преминаване на въздух човек говори, пее и възпроизвежда различни звуци.

Гласните струни са отворени по време на дишане, затворени при задържане на дъха, при говорене или пеене те вибрират. Кръвопотокът в тях е намален и затова цветът им е перленобял. 

При мъжете и жените има разлики в размера на гласните струни. По-възрастните мъже имат по-ниски гласове и по-големи като размер гласни струни с дължина от 1.75 до 2.5 см. При дамите дължината на гласните струни е между 1.25 и 1.75 см. Различията в размерите на гласните струни между мъжете и жените водят до вариации в произведените звукове. Различията в гласовете са хора от един пол (например мъже_ се дължат на генетични фактори. 

Възли на гласните струни се получават при разрастване на тъканта под формата на малки израстъци. Тези образувания се срещат често при певците и не случайно са известни и като “певчески възли”. Възли на гласните струни имат всички, които често напрягат гласа си като учители, актьори, членове на духовенството и други. 

Полипи на гласните струни са малки отоци по лигавиците, които ги покриват. Те могат да се движат по цялата дължина или да са локализирани на едно място. При наличие на полипи и възли гласът е по-дрезгав, с по-грубо звучене, като задъхан, защото въздуха не може свободно да преминава през гласните струни. Възможни са болки в гърлото или кратковременно болки от едното до другото ухо. Ако състоянието не бъде лекувано и причините не бъдат премахнати може да се стигне до пълна загуба на глас. Диагнозата се поставя от специалист уши нос гърло (оториноларинголог). За изключване на диагноза плоскоклетъчен карцином на ларинкса се взема биопсия. 

Лечението може да включва посещение при логопед, лечение с инхалаторни стероиди, а при необходимост - хирургична операция за отстраняване на полипи и възли.

Почивката на гласните струни може да доведе до значително свиване на възлите и полипите. За целта е нужно значително да се ограничи тяхното използване. Ако говорите следва да използвате оптимално гласа си и да избягвате крясъци, плач, пеене и шептене. Да избягвате дишането през устата, а когато въздухът е прекалено сух да използвате специален овлажнител. Забравете и за сладоледи, студени и газирани напитки, както и за прекалено горещи, пикантни храни.

Възли и полипи по гласните струни се появяват при пренапрягане на гласа. Еднакво вредни са както крещенето, така и шепненето. Други причини за подобни увреждания са:

 • чести инфекции на ларинкса
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • алергични реакции
 • хронично вдишване на химически дразнители
 • интоксикация с тежки метали и радионуклиди
 • злоупотреба с алкохол
 • тютюнопушене или вдишване на цигарен дим от пасивни пушачи

Публикацията от ноември 2018 Harvard Health Publishing - Vocal Cord Disorders. What Is It? дава подробна информация за заболяванията на гласовите струни. Това са 2 ленти от еластична мускулна тъкан, разположени една до друга точно над трахеята - в ларинкса. Когато мълчим гласовите струни са отворени, за да създадат път, през който да премине въздуха. Когато говорим, въздухът който издишваме през дробовете си, оказва натиск на затворените струни. Това ги кара да вибрират. По-високи звуци се получават при по-бързи вибрации, а по-ниски звуци при по-бавни вибрации. 

Обикновено гласните струни не показват чрез симптоми, че са пренатоварени, докато проблема не стане сериозен. Освен певците, учителите и актьорите, гласовите струни са напрегнати и при хора, които работят в шумно производство и за да общуват се налага да викат. 

Освен възели и полипи, гласните струни могат да бъдат увредени и от контактни язви, които са вид ерозии и рани. Те могат да бъдат причинени и от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или стомашни киселини. Когато те се върнат обратно в хранопровода дразнят ларинкса. 

Ларингит е подуване на гласните струни, причинено от възпаление или инфекция. Подутите гласни струни вибрират по различен начин и това води до променен глас. Ако възпалението е силно може дори да загубите гласа си. 

Туморите на гласните струни могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нераковите тумори често са причинени от вируси и представляват необичайни израстъци на тъкани, които причиняват промени в гласа. Раковите тумори се появяват по-често при пушачи и хора, които консумират прекалено много алкохол. Ако не са открити и лекувани навреме, злокачествените тумори са животозастрашаващи. 

Пареза на гласните гънки и пареза на гласните струни се появява, когато едната или двете гласни струни не могат да се отварят и затварят правилно. Това променя качеството на издавания звук или води до липса на глас. Ако двете парализирани гласови струни останат в затворено положение дишането може да бъде затруднено. Подобно увреждане може да се получи при хирургична операция на щитовидната жлеза, както и всяка друга операция на врата или гърдите. Подобна пареза може да се получи при неврологични заболявания като болест на Паркинсон или множествена склероза, вирусна инфекция, тумор. Някои спрейове за инхалаторни кортикостероидни лекарства водят до отслабване на гласовите мускули и последвала пареза. Подобно състояние може да се получи и след продължително болнично лечение с изкуствен респиратор. 

Поставянето на диагнозата се поставя след като лекаря проследи качеството на гласа и провери гласните струни. За целта е нужно да бъде използвано малко огледало в задната част на устната кухина. За да добие по-точна представа специалистът може да използва специална гъвкава тръба, която завършва с камера. Ракът на ларинкса може да изглежда като доброкачествен тумор или контактна язва. За да определи точната диагноза може да се наложи вземане на биопсия от засегнатата тъкан. Компютърната томография се използва при рак или пареза на гласните струни. Ако контактните язви са причинени от рефлукс терапията може да се състои в промяна начина на хранене и лекарства против стомашни киселини.

Публикацията от 2017 г. Insights Into the Role of Collagen in Vocal Fold Health and Disease дава повече информация за устройството на гласните гънки.

Произвеждането на звук чрез преминаване на въздух през гласните струни е възможно благодарение на колагена. Това е един от най-често разпространените протеини в човешкото тяло.

Най-често срещан е колаген тип I, който участва в изграждането на кожата, червата, очите, сухожилиятаплацентата и пр. 

Колаген тип II участва в изграждането на хрущялите на ставите, ушите и носа

Колаген тип III участва в процесите на зарастване на рани и образуването на белези.

Колаген тип IV изгражда базалните мембрани. Благодарение на него раковите клетки не могат да нахлуят във вътрешността на органите - карцином in situ

В гласните  гънки 43% от протеините са точно колаген. Той не позволява прекомерното им разтягане, а осигурява якост и здравина. Еластинът е този, който има силно еластични свойства. 

Като се има предвид повтарящите се движения на разтягане и връщане в изходно положение, колагенът е изключително важен за целостта на тъканта след многократно натоварване при високи по честота звуци. Способността на колагена да осигурява якост на опън зависи от неговия молекулен и структурен състав, които влияят на заздравяването на увреждания на гласните струни. 

Гласните струни се формират още по време на бременността като са изградени от единичен слой свободни влакна колаген. След това тези влакна започват да се преплитат и омрежват. След раждането промените продължават.  Бебешкия глас се променя многократно, превръща се в детски и юношески пак благодарение на колагена. 

При настъпване на зрялост се наблюдават разлики в концентрацията на колаген в гласните струни на жените и мъжете, като при силния пол има по-високи концентрации на колаген. В биопсии от гласни струни на стари жени е отчетено намаление на колаген в сравнение с по-младите жени, но при младите и възрасните мъже количествата колаген са еднакви. 

В човешките гласни струни вземат участие колаген тип I, III и по-малки количества тип IV и VII. Въпреки че съществуват структурни прилики между различните видове колаген, всеки тип е напълно различен и изпълнява специфични функции при изграждането на тъкани. Как точно ще се случи това се определя от специфични COL гени. 

Първоначално се образуват тропоколагени, които поддържат структура с 3 спирали. След това тези тропоколагени се съединяват помежду си в микроскопични фибри. Последва сглобяване в специфични снопове, които се припокриват и образуват мрежа. Кръстосаното свързване на влакна колаген придава сила и стабилност, които са необходими за вибрациите на гласовите струни. 

Когато тези гласови струни се разкъсат е нужно бързо възстановяване. Това отново се случва с участието на колаген. Процесът е аналогичен на нараняването на кожата и образуването на белези при зарастването на рана. Първоначално настъпва остро възпаление, което се проявява с оток и силна реакция на имунната система. След спадането на отока започва отлагането на колаген в увредените участъци в рамките на 72 часа след нараняването. Започва изграждането на епидермална мембрана, която да спре нашествието на патологични микроорганизми в наранените тъкани. По спешност се  образуват нови тъкани. Крайната фаза е свързана със заздравяването на рани, ремоделирането на белега и може да продължи до 12 месеца. 

Тъй като в скъсаните гласни струни се извършва бърз синтез на колаген, често той не е точния тип и не може толкова бързо да образува правилно организирана структура. Новообразуваните тъкани често са с хаотична колагенова структура и се различават съществено от здравите участъци. И както при раните по кожата има белези, така и вътре в ларинкса съществуват невидими за нас белези, които влияят на гласа. Това е от особена важност за професионалните актьори и певци. След подобно нараняване дори и да минат месеци, техният глас никога повече няма да бъде със същите характеристики и това се дължи именно на колагена. Ето защо в последните години учените разработват различни биоматериали на основа на колаген, чрез които да лекуват скъсани гласни струни. 

Колагенът е един от най-полезните биоматериали поради голямото му участие при изграждането на човешкото тяло. Той е предпочитан пред редица естествени полимери и синтетичните им аналози. 

Колагенът е биоразградим, нетоксичен, биосъвместим, антигенен, хемостатичен и силно съвместим с други синтетични полимери. Биоразградимостта на колагена се регулира лесно чрез омрежване и повишаване на механичните свойства. 

Използването на биоматериали с колаген в ларинкса ускорява изграждането на нови тъкани и подобрява състоянието на новообразуваните белези.

През последното десетилетие броя на инжекционни материали с колаген се е увеличил значително. Използването на колаген от говеда може да доведе до тежки автоимунни реакции, разрушаване на импланта и отхвърляне на терапията. В последните години се правят опити да се използва кожата на самия пациент като донор за колаген, но за извличането на необходимото количество са нужни по-големи количества кожа. Има варианти с извличане на човешки колаген от трупове.  

Преди подобна процедура по инжектиране на колаген за лечение на скъсани гласни струни следва:

 • да не приемате 10 дни преди това аспирин, витамин Е, мултивитамини, билки, противовъзпалителни лекарства като Ибупрофен. 
 • лекарства за разреждане на кръвта
 • без напитки и храни 3 часа преди инжектирането
 • да уведомите дали имате алергии към обезболяващи лекарства като Лидокаин

Инжектиране през устата се извършва след обезболяване.

Инжектиране през шията се извършва след като в носа е поставена малка камера и се следи дали иглата попада в точното място. 

След процедурата трябва да се въздържате от прием на храна и напитки в рамките на 1 час. Не бива да кашляте и прочиствате гърлото, дори и да имате кървави храчки. Забравете за цигарите в близките дни. Не приемайте лекарства като аспирин и ибупрофен, които увеличават кървенето. В продължение на 2-3 дни избягвайте да говорите или шепнете, за да се възстановят гласните струни. Възможно е гласът Ви да е по-дрезгав, но това е нормално и ще изчезне с течение на времето. Ако имате задух или не можете да дишате следва да потърсите спешна лекарска помощ. 

Колагенът в човешкото тяло намалява с около 1% след навършване още на 25-годишна възраст. Както споменахме той може да бъде унищожен от тютюнопушене и различни свободни радикали. Диабетът води до неправилно изграждане на пространствените структури. Колагенът е в динамичен баланс на образуване на нов колаген и разрушаване на стария. За съжаление някои патогенни бактерии и гъбички могат да разрушат колагена чрез процеса колагеназа, което води до животозастрашаващи заболявания като антракс  и газова гангрена. Неприятен е и пародонтитът, който също е причинен от бактерия, която се храни с колагена във венците.  Витамин С участва пряко в синтеза на колаген. Липсата на витамин С е известна още и като заболяването скорбут. Лечението на вече скъсаните гласни гънки отнема време. 

Хранителната добавка с колаген тип I се грижи не само за красотата на кожата. Тя снабдява организма с нужните количества лесно усвоим колаген и провокира фибробластите да синтезират нов. Препоръчва се да приемате и допълнителни количества витамин С. А ако все пак резултатите не Ви впечатляват ето 5 възможни отговора на въпроса "Защо добавките с колаген не работят?"

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още