• Начало »
 • Новини »
 • Алкохолна цироза, липса на витамини и чернодробна енцефалопатия

Алкохолна цироза, липса на витамини и чернодробна енцефалопатия

13 януари 2020
Алкохолна цироза, липса на витамини и чернодробна енцефалопатия

Не е тайна, че състоянието на чревната микрофлора може да повлияе на мозъка. Твърди се дори, че червата са вид втори мозък в човешкото тяло. Наскоро в блога на aloha.bg публикувахме за информация за блуждаещия нерв. От човешкия мозък излизат 12 чифта черепно-мозъчни нерви, а повечето от тях са свързани с различни области на главата и шията. Блуждаещият нерв прави изключение, защото неговите разклонения достигат до сърцето, белите дробове, стомаха, панкреаса, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур. Най-дългият черепно-мозъчен нерв достига и до части от червата и след това пренася информацията обратно до мозъка. Увреждането на разклонение от 2-те основни разклонения на нерва може да причини различни симптоми, а свръхстимулирането може да предизвика гадене, повръщане, пребледняване и дори припадък. Свръхрастежът на бактерии в тънките черва също може да повлияе на функциите на мозъка поради малабсорбция на витамини и микроелементи. 

Част от дейността на стомаха е отделянето на силно киселинни стомашни сокове от париеталните клетки. Освен това тези клетки отделят т. нар. вътрешен фактор, който е транспортен протеин на витамин B12. Заболявания като атрофичен гастрит също могат да са първопричина за различни неврологични увреждания. Бактерията Helicobacter pylori се стреми да колонизира стомаха, а паник атаки, депресивни настроения, пасивни мисли за самоубийство и халюцинации се съобщават в отделни случаи на пациенти (case study). Дългосрочният прием на лекарства против стомашни киселини като инхибитори на протонната помпа и H2 блокери  отново може да повлияе на психиката и това е описано в листовката със страничните ефекти.

В тази публикация ще потърсим връзка между състоянието на черния дроб и мозъка, кои са причините за заболяванията, които можем да избегнем, какви изследвания може да направим и на какво да обърнем внимание. 

Черният дроб е един от жизненоважните органи в човешкото тяло. Той филтрира кръвта от токсините, разгражда протеини, подпомага абсорбирането на мазнините и има стотици функции. Когато обаче човек в продължение на години системно злоупотребява с алкохол, може да развие алкохолна чернодробна болест (алкохолен хепатит). Първоначално няма симптоми. След като алкохолът попадне в черния дроб, някои от функциониращите клетки биват силно увредени и убити. С цел запазване на целостта на органа е нужно да бъдат създадени нови тъкани. Най-често новообразуваните по спешност участъци са тип съединителна тъкан, изградена от колаген. По аналогичен начин участъците от кожата, които трием първоначално се разраняват, възможно е да потече кръв. Кожата зараства и се образува белег. При последвало нараняване обаче е възможно да е по-груба и да не стигне до кръвотечение. Така постепенно се образуват мазоли, които са удебелена кожа с цел повишаване на устойчивостта срещу евентуално нараняване. Ако искаме да си представим тези процеси във вътрешните органи подмяна можем да обърнем внимание как тютюнопушенето може да доведе до смъртоносната белодробна фиброза и различни причини, които водят до фиброза на сърцето - една от причините за сърдечна недостатъчност

След системна злоупотреба със спиртни напитки черният дроб постепенно се уголемява и на пипане е по-твърд. В началото заболяването прогресира от безсимптомно към омазнен черен дроб, след това преминава към алкохолен хепатит и накрая прогресира към чернодробна цироза. Възможно е тя да причини първичен рак на черния дроб. В някои случаи обаче  някои от стадиите може да бъдат пропуснати и човек да развие директно алкохолна цироза без да е имал алкохолен хепатит. 

Приемът на алкохол може да причини алкохолна кетоацидоза. Клетките на тялото се нуждаят от една страна от глюкоза (захар) и от инсулин. Глюкоза получаваме отвън чрез храна и напитки, а инсулинът се произвежда от панкреаса. Приемът на алкохол води до кратко спиране на дейността на панкреаса. Без инсулин клетките не могат да използват глюкозата, която приемаме. В такъв случай тялото се обръща към генериране на енергия от други източници. При изгарянето на мазнини за енергия като страничен продукт се получават т.нар. кетонови тела. Злоупотребата с големи количества алкохол води до неконтролируемо бързо натрупване на кетони в кръвта и животозастрашаващо състояние като кетоацидоза. 

Някои от симптомите за алкохолна кетоацидоза са:

 • болки в корема
 • загуба на апетит
 • гадене и повръщане
 • възбуда и объркване
 • намалена бдителност
 • силна умора
 • забавени движения
 • неравномерно, дълбоко или прекалено учестено дишане
 • признаци на дехидратация - виене на свят, замаяност, жажда

Ако развиете някой от тези симптоми следва вие или близките ви да потърсите спешна медицинска помощ, защото алкохолната кетоацидоза е животозастрашаващо състояние, което може да доведе до изпадане в кома и смърт. 

На принципа на кетоните е разработена и кето диетата, която е специализиран режим на хранене с цел не само смъкване на килограми, но и изгаряне конкретно на мазнините в човешкото тяло. 

Публикацията Drinking habits as cofactors of risk for alcohol induced liver damage включва около 7000 жители на Италия. Целта на изследването е да се проучи как ежедневния прием на алкохол, вида на консумираната алкохолна напитка и моделът на пиене влияят на черния дроб. Участниците в изследването са разпитвани дали пият бира, червено или бяло вино, аперитиви или твърд алкохол, както и колко често пият алкохол - ежедневно, седмично, месечно, почти никога или никога. Определени са и стандартните единици - 200 ml за бира, 100 ml за вино, 70 ml за аперитив и 40 ml за твърд алкохол. Направени са различни изследвания, за да се установи дали има чернодробно заболяване. 

Анализите показват, че чернодробното заболяване не зависи от пола, телесното тегло, индекса на телесна маса и отделния вид алкохолна напитка с изключение на случаите, когато се приемат много на брой напитки. Прагът на риск е изчислен на 30-80 грама / дневно. В предишни изследвания е доказано, че алкохолът е причината за 25-65% от случаите на чернодробна цироза. 

Някои от изследванията сочат, че жените са по-чувствителни към въздействието на алкохола от мъжете, а според други изследвания полът не оказва влияние. 

Често сам по себе си приемът на алкохол не е единствения виновник за увреждане на черния дроб, а в развитието на заболяването се намесват и генетични фактори, дали се приема с храна или без. 

Чернодробната енцефалопатия е намаляване и нарушения в мозъчните функции в резултат на тежко чернодробно заболяване. Според публикацията от 2018 г. на Health Line / Hepatic Encephalopathy чернодробната енцефалопатия може да бъде краткосрочна и остра, дългосрочна, а хроничната може да е постоянна или рецидивираща. Въпреки че мозъкът е отчасти защитен от кръвно-мозъчната бариера, когато черния дроб не може да отстрани токсините от кръвта, те могат да преминат през тази бариера и да увредят мозъка. 

Някои от симптомите на умерена чернодробна енцефалопатия са:

 • затруднено мислене
 • промени в личността
 • лоша концентрация 
 • проблеми с почерка или загуба на фините движения на ръката
 • объркване
 • забравяне
 • лоша преценка
 • промяна в мириса на дъха

Някои от симптомите на тежка чернодробна енцефалопатия са:

 • сънливост или летаргия
 • безпокойство
 • припадъци
 • тежки промени в личността
 • силна умора
 • нарушения на речта
 • треперене на ръцете
 • забавени движения

Тежестта на чернодробната енцефалопатия се оценява с критериите на Уест Хейвън.

 • Степен 0 - няма очевидни промени, а само леко намаляване на когнитивните способности и координацията на движенията
 • Степен 1 - периоди с еуфория или тревожност, намалени способности за концентрация, трудност при изпълнение на математически действия като събиране или изваждане на числа
 • Степен 2 - летаргия или апатия, наченки на дезориентация за време или място, фини промени в личността, неадекватно поведение 
 • Степен 3 - силна сънливост, объркване, силна дезориентация за време и място
 • Степен 4 - кома 

При развитие на симптоми на тежка чернодробна енцефалопатия трябва да се потърси спешна медицинска помощ, защото състоянието е животозастрашаващо и човек може да изпадне в кома. Лечението съответно зависи от тежестта и основната причина за състоянието. В ранни етапи чернодробната енцефалопатия и симптомите могат да бъдат обратими при правилно лечение. В тежките случаи, когато дишането е затруднено, може да се наложи вентилация на белите дробове или маска с кислород. Някои от пациентите се подреждат в дългия списък на чакащите за чернодробна трансплантация. Необратимите усложнения при тежка чернодробна енцефалопатия включват мозъчна херния, оток на мозъка, органна недостатъчност. Ако чернодробната енцефалопатия е причинена от консумация на алкохол, дори и малки количества могат значително да влошат състоянието. Повече от 40% от хората с цироза развиват чернодробна енцефалопатия, а при тежките форми хората не успяват да преживеят и 1 година. 

По-тежките форми на чернодробна енцефалопатия водят до влошаване на нивото на съзнание, преминаване от летаргия и сънливост до евентуална кома. В междинните етапи се наблюдава характерно потреперване на крайниците, което изчезва при засилване на сънливостта. Възможно е да се появи и амнезия. При степен 3 може да се открие положителен рефлекс на Бабински, за който вече сме писали в блога на aloha.bg. Освен това при степени 3 и 4 е възможно да настъпят изменения в рефлексите за дишане и повишен риск от задушаване. В такива случаи мястото на тези хора е в интензивното отделение, за да може своевременно да се направи интубация на дихателните пътища. Комата и гърчовете са най-тежкия стадий, а мозъчния оток с подуване на тъканите причинява смърт. 

Някои от другите симптоми на чернодробна енцефалопатия са:

 • жълтеница с пожълтяване на цвета на кожата и бялата част от очите
 • натрупване на течности в коремната кухина
 • подуване на краката поради увеличаване на течностите в кожата
 • специфичен мирис на дъха

Публикацията на Journal of Hepatology / Neuropsychological characterization of hepatic encephalopathy търси ранни клинични признаци за откриване на чернодробната енцефалопатия с цел навременно лечение и удължаване на живота на пациентите. Още от 70-те години на XX в. е ясно, че много от пациентите с цироза на черния дроб и без клинични признаци на енцефалопатия се справят значително по-зле на различни психометрични тестове в сравнение със здрави хора на тяхната възраст. 

От пациентите с цироза на черния дроб:

 • 60% вече са загубили способностите си за шофиране
 • 25% са на прага на безопасно шофиране 
 • само 15% са запазили способностите за шофиране

На пациенти с цироза се дават различни тестове за оценка на невропсихическото състояние като: 

 • Serial Dotting Test
 • Digit Symbol Substitution Test
 • Line drawing time test
 • Digit span test

За съжаление и до днес няма златен стандарт за тестовете и изследванията, които трябва да се извършат с цел откриване на уврежданията, докато нямат забележима клинична симптоматика. А дори и да не са пили алкохол скоро, дори и той да не бъде засечен в кръвта им, пациентите с цироза на черния дроб могат  да бъдат опасни за себе си и за околните след като започнат да шофират. 

Вероятно сте чували за хипокампа (хипокампус) в мозъка, известен и като Амонов рог. При хората и другите бозайници хипокампуса се състои от 2 части  - лява и дясна. Устройството на човешкия мозък е сложно, а все още има разногласия относно това къде се изпълняват отделни функции. Има 3 основни идеи за изпълняваните от хипокампа функции.

Съхраняване на спомени. Увреждането на хипокампа може да предизвика амнезия за спомени от близките дни и месеци, а същевременно спомените от детството да са ярки и непокътнати. Тъй като хипокампа има 2 части, ако само едната е увредена има възможност паметта да функционира нормално. 

Решаване каква ще е реакцията при назряване на конфликти. Хипокампуса вероятно участва в преценката “Бий се или бягай”. При увреждането на тази част от мозъка се отключва хиперактивност. 

Ориентиране в пространството. Смята се, че мъжете са по-добри шофьори от жените именно заради увеличения обем на хипокампа. Проведени изследвания показват, че с течение на години всекидневно каране на такси в големи градове, обемът на хипокампа при таксиметровите шофьори нараства и им позволява по-добре да се ориентират и да избират подходящи маршрути. 

Активността на хипокампа варира по време на будно състояние и сън. Според  някои теории при остаряване обемът на хипокампа намалява и затова хората над определена възраст имат проблеми с паметта. Хроничният стрес води до повишени нива на глюкокортикоиди като кортизол, които от своя страна водят до атрофия на невроните в хипокампуса. Заболявания като епилепсия, шизофрения и Алцхаймер също са свързани с функциите на хипокампа. 

Публикацията от 2008 г. на Oxford Academic / Hippocampal volume loss in patients with alcoholism is influenced by the consumed type of alcoholic beverage изследва дали обемът на хипокампуса намалява и дали това зависи от вида на алкохола. 

Резултатите показват:

 • хора, които пият бира имат среден обем на хипокампуса 3 368 ml 
 • хора, които пият вино имат среден обем на хипокампуса 2 848 ml  
 • хора, които пият твърд алкохол имат среден обем на хипокампуса 2 922 ml
 • хора, които не пият алкохол и се използват за контроли имат среден обем на хипокампуса 3 856 ml

Или средно с около 1000 ml по-малък хипокампус за пиещите вино и твърд алкохол. Затова и не е изненада, че алкохолиците развиват чернодробна енцефалопатия с амнезия, губят способностите си да шофират, развиват личностни промени - склонни са да спорят и да създават конфликти от безобидни ситуации. Намаленият обем на хипокампуса в мозъка влияе и на съня. 

Прави впечатление също, че нивата на хомоцистеин са повишени при хората, които употребяват редовно алкохол.

 • пиещите бира са с хомоцистеин 19.1 μmol
 • пиещите вино са с хомоцистеин 24.5 μmol
 • пиещите твърд алкохол са с хомоцистеин 31.1 μmol
 • въздържателите са с хомоцистеин 11.6 μmol

Оказва се, че вида на алкохола влияе на нивата на аминокиселината хомоцистеин. Те от своя страна зависят от витамини от група B, сред които е и фолиевата киселина (витамин B9). Вероятно в бирата има повече витамини от група B и затова хомоцистеина е по-нисък. 

Но да се върнем отново на темата за алкохола и неговото въздействие върху здравето. Публикацията на Psychiatry Investigation / Psychiatric Implications of Nutritional Deficiencies in Alcoholism изследва малабсорбцията на микроелементи и витамини при хроничните алкохолици.  Алкохолът сам по себе си може да е доста калоричен и да измести отчасти приема на храна поради потискане на апетита. Освен това се намесва в усвояването, съхранението, мобилизирането, активирането и метаболизма на хранителните вещества. 

При хроничните алкохолици се отчита:

 • намаляване на калций с 20-50%
 • намаляване на натрий с до 40%
 • намаляване на калий с 50%
 • намаляване на фосфор с 30%
 • намаляване на магнезий с 25-50%
 • намаляване на селен 
 • намаляване на витамин B1(тиамин) с 30-80%
 • намаляване на витамин B2 (рибофлавин) - варира
 • намаляване на витамин B3 (ниацин) с 35%
 • намаляване на витамин B6 (пиридоксин) с 50%
 • намаляване на витамин B9 (фолиева киселина) с до 80%
 • намаляване на витамин С с 14%
 • намаляване на витамин D с 58%
 • намаляване на витамин Е с 46%
 • намаляване на витамин К с 58%

Спирането на алкохола при пациенти с цироза може да причини промяна в метаболизма на тези витамини и микроелементи и да увреди различни вътрешни органи и мозъка. 

Изследването от 2012 г. Folate, Alcohol, and Liver Disease изследва връзките между фолиевата киселина (витамин B9), приема на алкохол и заболяванията на черния дроб.

Както и други изследвания доказват, алкохолиците страдат от липса на витамини и микроелементи, а липсата на фолиева киселина не бива да се подценява. Заедно с витамин B12, фолиевата киселина участва в детоксикирането на аминокиселината хомоцистеин. Повишените нива са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Изследвания доказват, че шумно рекламирания Аспирин няма ефект за първична профилактика на инфаркт, а витамините B6, B9 и B12 са по-ефикасни, защото понижават хомоцистеина. Според данните на предното изследване, повишен хомоцистеин има и при хората с атрофия на хипокампуса. 

Фолиевата киселина е синтетичната форма, която се нуждае от няколко метаболитни стъпки, за да бъде усвоена. В храните се срещат по-лесни за усвояване варианти, които не се наричат фолиева киселина, а най-общо фолати.

Има 4 основни причини за дефицит на фолиева киселина при хронични алкохолици.

При хроничните алкохолици се отчита намалена абсорбция в тънките черва на фолати от храните, поради промяна на киселинността.  

Черният дроб е основен орган за съхранение на фолати, които трябва да преминат през няколко метаболитни реакции, преди да бъдат пуснати в кръвообращението. Хроничният алкохолизъм, който уврежда черния дроб, води до понижени серумни нива на фолати в кръвта и постепенно изчерпване на запасите в черния дроб. Затова и алкохолиците развиват анемия с уголемени еритроцити, които не могат да носят пълноценно кислород. Анемията се проявява и по кожата - тя губи здравия си вид, става бледа, а в тежки форми пожълтява. В блога на aloha.bg дадохме информация, че различни отклонения в кръвните клетки могат да се изразят върху кожата под формата на различни по цвят петна. Освен това в последни стадии болните от цироза усещат сърбеж и разчестват отделни участъци. 

Алкохолът уврежда и бъбреците и съответно води до повишено отделяне на водоразтворимите фолати с урината при алкохолиците. 

Приемът на етилов алкохол влияе почти мигновено на усвояването на фолатите на клетъчно ниво в тъканите. След като минат няколко часа и човек изтрезнее нивата на фолати се повишават. Но непрекъснатия прием на етилов алкохол води до анемия и постоянен дефицит на фолиева киселина. 

Публикацията от 2016 г.  на Oxford Academic / Homocysteine, Liver Function Derangement and Brain Atrophy in Alcoholics изследва дали високите нива на хомоцистеин могат да доведат до атрофия на мозъка при алкохолиците с чернодробни заболявания. 

И преди това изследване са известни данни, че повишените нива на хомоцистеин могат да доведат до атрофия на мозъка чрез увеличаване на тумор некротизиращ фактор алфа (TNF-α). Освен повишения хомоцистеин при участниците в изследването, се отчита и повишен MCV - средно 112 fL (при референтни стойности: 82-96 fL).

Правят впечатление резултатите: 

 • средният хомоцистеин е 15 µg/dl при алкохолиците (повишен) и 11,6 µg/dl при здравите контроли 
 • фолиевата киселина е 6,20 nmol/l при алкохолиците (ниска) и 7,20 nmol/l при контролите
 • Витамин B6 е 110 nmol/l при алкохолиците и 46,70  nmol/l при контролите 
 • Витамин B12 е 1000 pg/ml при алкохолиците  (много над референтните стойности) и 382 pg/ml при контролите

Прави впечатление, че след проведени изследвания на мозъка, 46 от 55 пациенти са били с мозъчна атрофия. 

Витамин B12 и фолиевата киселина (витамин B9) участват заедно в различни процеси. Когато единият от тези витамини е недостатъчен, другият не може да самостоятелно да изпълни своите роли. Витамините от група B участват в регулирането на нивата на серумен хомоцистеин. 

Черният дроб е своеобразен склад за витамини. Витамин B12 има дълъг път през стомашно-чревния тракт. След като се абсорбира, той отива на склад именно в черния дроб. По тази причина сред най-богатите източници на витамин B12 са именно телешкия черен дроб, агнешкия и говеждия, а свинския, пилешкия и патешкия черен дроб съдържат по-малки количества от витамина. 

В блога на aloha.bg ви информирахме, че когато не са приемани хранителни добавки с витамин B12, а нивата са силно завишени, това може да е признак на тежко чернодробно заболяване.

Чернодробни заболявания могат да причинят фалшиво завишени стойности на витамин B12

Междувременно обаче след като черния дроб неконтролируемо изпуска в кръвообращението запасите си от витамина, те бързо напускат организма през бъбреците и урината и на клетъчно ниво има дефицит. Това се отразява на еритроцитите - както видяхте при хората с алкохолна чернодробна цироза има анемия с повишени стойности на MCV .  

Подобни са и данните от изследването от 2009 г. The Effect of Chronic liver diseases on homocysteine and vitamin B12 in patients serum При по-напредналите стадии на чернодробни заболявания се отчита както повишен хомоцистеин, така и значително завишени над референтните стойности на витамин B12, без да е имало допълнителен прием чрез хранителни добавки. 

В блога на aloha.bg уточнихме, че сам по себе си витамин B12 не е канцероген, не води до образуването на метастази. Водоразтворимият витамин не е в състояние да предизвика рак на черния дроб, но злоупотребата с алкохол може след като цирозата прогресира.

Изследването от 2013 г. High Plasmatic Concentration of Vitamin B12: An Indicator of Hepatic Diseases or Tumors използва данните на 3700 пациента, на които са направени различни изследвания. 12% от тях имат повишени нива на витамин B12 (над 820 pg / ml), 10,4% от пациентите са с дефицит (под 180 pg / ml), а останалите 77.6% са с резултати в референтните граници. От направените допълнителни прегледи става ясно, че повишените концентрации на витамин B12 се свързват с бъбречни заболявания, цироза на черния дроб и хепатит. След допълнителни изследвания става ясно, че те се свързват със злокачествени хематологични заболявания, метастази в черния дроб и рак на черния дроб. 

Да обобщим:

 • Витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход. Алкохолът не съдържа никакъв витамин B12
 • Злоупотребата с алкохол може силно да намали абсорбцията на натуралните форми на фолиевата киселина от храните (фолати). Витамин B12 и фолатите участват заедно в различни процеси, свързани с производство на кръвни клетки, синтез на ДНК, поддържане целостта на миелиновата обвивка на нервите, синтез на невротрансмитери и пр. Те регулират и нивата на хомоцистеин в кръвта. 
 • В случай на заболяване на черния дроб и рак на черния дроб, серумните нива на витамин B12 може да бъдат изкуствено завишени, защото се изпускат прекалено големи количества в кръвообращението. Поради липсата на фолиева киселина като кофактор много от процесите не могат да бъдат извършени, а излишните количества от витамин B12 се изхвърлят чрез урината. 
 • Липсата на фолиева киселина може да доведе до анемия, силна умора и летаргия
 • Заболяването на черния дроб може да намали хипокампуса на мозъка и да повлияе на способностите за ориентиране и шофиране, запаметяването и спомените, може да причини амнезия. От хипокампуса зависи и дали ще виждаме повод за конфликт при наглед безобидни ситуации, както и качествата на съня. 
 • Чернодробната енцефалопатия започва без забележителни симптоми. След като прогресира може да доведе до кома. Поради неврологични увреждания и липса на рефлекси, болните се нуждаят от грижи в интензивно отделение, защото има опасност да се задушат. 
 • Дори и когато не са пили алкохол през последните часове и са трезвени, пациентите с напреднала чернодробна цироза могат да са опасни за себе си и околните, когато са зад волана. 
 • Към момента липсва златен стандарт за тестове за невропсихическо състояние, което да открива уврежданията в ранен стадий. 
 • Бирата, виното и твърдия алкохол увреждат черния дроб, но тъй като в бирата има витамини от група B, сред които и фолиева киселина, хомоцистеинът при пиещите бира е по-нисък.

Серумните нива на витамин B12 не са единствения критерий за състоянието в организма и затова е редно да се направят различни изследвания. Освен пълна кръвна картина, анализ на фолиева киселина и желязо, е задължително да се изследват и нивата на хомоцистеин. Холотранскобаламинът (holoTC, active B12) също би бил полезен за установяване дали има дефицит на активния витамин B12.

Липсата на витамин B12 на клетъчно ниво може да доведе до:

Самостоятелният прием на витамин B12 няма да е ефективен за алкохолиците, които имат ниски нива на фолиева киселина. Мултивитамините също вероятно няма да са достатъчно ефективни, ако съдържат трудни за усвояване форми. На витамин B12 синтетичната форма се нарича Цианокобаламин, а на фолатите съответно фолиева киселина.

Капките за нос с Метилкобаламин са лесна за усвояване коензимна форма на витамин B12, която директно навлиза в кръвообращението чрез богато кръвоснабдената лигавица на носа. Възможно е алкохолиците да имат променена чревна микрофлора, която пречи на усвояването на витамини, затова назалната форма е добра алтернатива на болезнените инжекции. 

Капките за нос с Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport са с доказана ефективност след клинично изследване. Това е форма, която по-дълго се задържа в организма и може да се превърне както в Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин.

И двете форми биха помогнали на страдащите от алкохолна цироза да допълнят запасите на витамин B12 в черния дроб. Те от своя страна страдат и от множество други дефицити на витамини и микроелементи. Консултацията с лекар е задължителна, защото е възможно някои от стадиите на развитие на заболяването да бъдат пропуснати.
Разбира се има множество други заболявания на черния дроб, които не са причинени от алкохол. Тъй като приемът на алкохол е въпрос на предпочитание, решихме да ви информираме за опасностите от деградация на мозъка, неврологични увреждания, развитието на анемия, спиране на дишането и кома. 

Тази публикация има само информативен характер и не отменя консултация с лекар! Екипът на онлайн магазин aloha.bg не се ангажира с тълкуването на резултати от лабораторни изследвания. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още