На какво се дължат пигментните петна по кожата?

24 юли 2018
На какво се дължат пигментните петна по кожата?

Кожата е сложен орган, а по външния ѝ вид можем да съдим за здравето и възрастта на организма. Тя е най-големия и тежък орган в цялото тяло, осигурявайки защита за вените, тъканите, костите и органите.

Освен гените, които носим за добрия вид на кожата в напреднала възраст имат значение и други фактори. Разликите в температурната обработка и нивото на влажност на един и същ хранителен продукт водят до образуване на различни количества крайни продукти на гликация (AGEs). От друга страна младежкия вид на кожата и равномерния тен зависят от ултравиолетовите лъчи, хормоналния баланс, хидратацията,  резките промени в теглото, към които кожата колкото и да е еластична не успява да се нагоди, тютюнопушенето, диабетът, липсата на витамин C и още много често срещани грешки в грижата за кожата.

През 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. 

Тази класификация се използва често при използване на солариум, лазерна епилация, както и за оценяване на риска от развитие на рак на кожата. Използва се и в дерматологията, за да се оцени ефекта на лечение при псориазис, екзема и жълтеница при новородени. Типовете кожа IV-VI са изложени на риск от хиперпигментация или хипопигментация при процедури на лазерна епилация и химичен пилинг. Избелващите средства могат да причинят сухота, дразнене и поява на петна.

 

На 1 mm2 кожна повърхност средно има около 1000-2000 меланоцита (1500 в интимните части, 900 по гърба), като един меланоцит доставя меланозоми на 36 кератиноцита от базалния до роговия слой. В меланоцитите се образуват меланинови органели наречени меланозоми. Те съдържат матриксни протеини, които формират гънки, между които се депозира меланина и протеините, регулиращи биосинтезата на меланин.

Основните различия между расите се дължат не на разлики в броя на меланоцитите - те са в почти еднакво количество в идентични области при различните раси, а на различия в броя, формата и распространението на меланозомите и в частност пакетирането им в кератиноцитите.

Увеличената хиперпигментация, мелазма, се среща по-често по жените по време на бременост както и при хормонален дисбаланс и под въздействието на UV лъчите

Цветът на кожата се определя от количеството меланин, което е генетично предопределено.

 • Тип I – кожа с цвят на слонова кост, изгаря много лесно, не образува тен. Голям риск от фотостареене и увреждане на кожата под въздействието на UV лъчи. Често срещани са русите или червени коси, а очите са сини или зелени.
 • Тип II – бяла кожа, лесно изгаря, придобива лек тен.
 • Тип III – бяла кожа, умерено изгаря, умерено придобива тен. Това е типа на повечето европейци.
 • Тип IV – матова кожа, тъмна коса и очи, почти не изгарят на слънце, винаги придобива тен, познат още като Средиземноморски тип.
 • Тип V - индивиди с кафява кожа, която рядко изгаря на слънце, лесно пигментира, плътен слънчев загар.
 • Тип VI -  тъмна кожа (африканци), която никога не изгаря.

Стареенето на кожата протича по различен начин при отделните типове, разделени според меланин. Например африканците от тип VI имат много по-големи и плътни колагенови влакна и затова те видимо младеят в сравнение с европеидната раса. Затова не бива да делим кожата само на суха, мазна, чувствителна, от смесен тип, но и да се съобразим с тена и най-вече дали е произведена в съответствие с нуждите на съответната раса. Например кожата на американските цветнокожи се нуждае от различен тип грижа в сравнение с кожата на жителите на  Европа с пип кожа II и III.

Въпреки, че има множество вариации в цвета на кожата, косата и ириса, меланоцитите са само 2 основни вида. Единият определя тъмнокафявите и черните нюанси, а от вторият зависят нюансите от жълто до червеникаво. Съотношението им в кожата определя получения нюанс.

Един от основните проблеми с напредването на възрастта е появата на петна. Кожата придобива неравен тен. Хиперпигментацията може да се използва като наименование на появата на петна по кожата с различен цвят – червени, кафяви, розови и дори лилави петна и ивици. Областите на кожата, засегнати от хиперпигментация изглеждат значително по-тъмни и предизвикват емоционален дискомфорт. За съжаление  понякога „оцветяващите“ клетки не се намират само на повърхността на кожата, а и в по-дълбоките слоеве. Ето защо има различни видове терапии, а в случаи на бременност е нужно главно търпение.

Хиперпигментациите са 3 основни вида:

 • Слънчеви петна. Те са малки и плоски, светло или тъмно кафяви на цвят. Развиват се по откритите части от тялото и лицето. Най-често се появяват при хората със светла кожа. Можете да ги забележите и като малки червени точици по лицето, зоната на деколтето, ръцете и раменете.
 • Пост-възпалителна хиперпигментация (PIH). Появява се след травма на кожата, при която се образуват нови тъкани. В този случай броят на меланоцитите е различен от количеството в незасегнатата кожа. Това често се забелязва в случаи на акне, при което след като пъпките са изчезнали остават розови или червени следи. Състоянието може да се дължи и на променен хормонален баланс.
 • Мелазма. Засягат се индивиди от всички раси. По-често се среща при хора с по-тъмна кожа (фототип IV-VI) и при хора със светлокафява кожа, изложени на интензивна слънчева експозиция (тропици и субтропици). Съотношението жени/мъже е 9:1, като по време на бременността честотата е 50-80%. 

В публикация на Med Info от Доц. д-р Христо Добрев, д.м. [1] определя  мелазмата като придобита хипермеланоза върху участъци от кожата, изложени на въздействието на слънчевите лъчи. Наблюдава се най-често на лицето на бременни жени. Характеризира се с появата на симетрични кафеникави петна. Различават се различни видове мелазма.

Според местоположението на засегнатите участъци:

 • Центрофациална (засяга 64-70%) – петна по челото, носа, централната част на бузите, горната устна, брадичката
 • Пеперудообразна (засяга до 27%) – петна по носа и бузите
 • Мандибуларна (засяга до 9%) – зоната на долната челюст.

Според локализацията на пигмента в кожата:

 • Епидермална (70-80%). Забелязва се увеличение в горния слой на кожата (епидермиса). Броя, размера и активността на епидермалницте меланоцити се увеличава. В лезиите има по-изразена соларна еластоза в сравнение с нормалната кожа.
 • Дермална (10-15%). Има увеличение на макрофаги, изпълнени с меланин в зоната под повърхностния слой на кожата – дермата.
 • Смесен тип (10-15%). Меланоцити в епидермиса и дермата.

Мелазма (melasma) произлиза от гръцката дума melas, която означава черен. Често под въздействието на променените хормони по време на бременността се нарича и хлоазма (chloasma). Наименованието произлиза от гръцката дума chloazein, която означава зеленикав. Позната е още и като „маска на бременността“.  Честотата по време на бременност е 50-80 %. Пигментации се забелязват не само по лицето.

Нормално ли е да се появи пигментация по време на бременност?

Според публикация на www.Babycenter.com [2] това е напълно нормално явление при много бременни. Тъй като обикновено петната се появяват около горната устна, носа, скулите, челото и наподобяват маска се нарича още и маска на бременността. Възможно е да развиете и тъмни петна по бузите, линията на челюстта, върху ръцете и други части, които са под въздействието на слънчевите лъчи. Освен това потъмняват и вече пигментирани участъци като зърната на гърдите, лунички, вътрешната част на бедрата, гениталиите.  Всичко това се дължи на хормоналните промени в организма по време на бременността. Преди бременността кожата на корема е с равномерен тен. Бялата линия на корема, линия алба, за която сме писали, че се състои главно от съединителна тъкан и има риск от развитие на херния поради пробив и изтичане на вътрешни органи, се пигментира в тъмни нюанси. След раждането постепенно тази тъмна линия избледнява.

Ако все пак ви притесняват променените пигментни петна по време на бременност използвайте подходяща за целта защита срешу UVA и UVB лъчите с SPF 30 – 50.  Включването на шапки с голяма периферия ще придаде известен чар на визията ви. Избягвайте посещенията в солариум. Епилирането с восък може да предизвика възпаление и поява на нови петна. Използвайте неутрални хипоалергични продукти с природни съставки. Не използвайте агресивни продукти за избелване на петната по време на бременността.  Имайте предвид, че по време на бременността в тялото ви се създават напълно нови органи като плацентата. Дайте си време и след като родите до няколко месеца би следвало да възстановите равномерния тен на кожата както на лицето, така и на тялото.

От друга страна приема на орални контрацептиви, които също съдържат хормони също може да доведе до мелазма след излагане на слънчева светлина. Дамите, които са претърпели операция от рак на гърдата и са на хормонална терапия също са в риск. Нарушенията във функциите на яйчниците отново могат да доведат до поява на различни по наситеност и форма пигментни петна.

Наблюдавана е връзка между намалената функция на щитовидната и надбъбречните жлези и появата на мелазма.

В изследване от 2015 [3] са взели участие 45 жени с мелазма и 45 здрави контроли на подобна възраст. Направени са различни изследвания за хормоните на щитовидната жлеза FT3, FT4, TSH, AbTG, анти TPO. Направен е и преглед на жлезата с ултразвук.

При 26,7% от пациентките хиперпигментацията се дължи на бременност, при 17,8% причина са хормоналните таблетки за предпазване от нежелана бременност, а при 13,3% тъмните петна са от излагане на слънце, 17,8% са имали фамилна обременост. Нивата на FT4, TSH и AbTG са значително по-високи в групата с мелазма. Комбинацията от фактори като бременност, орални контрацептиви, UV лъчи, генетични фактори и нарушена функция на щитовидната жлеза могат да доведат до тези странни пигментни петна.

Друго изследване от 2015 г. [4]  включва 70 жени с мелазма, които не са бременни и 70 контроли, които нямат хиперпигментация.  На всичките участнички са направени изследвания на хормоните на щитовидната жлеза. Сред пациентките с мелазма 18.5% имат нарушения във функциите на щитовидната жлеза, а 15,7% имат положителен анти TPO тест. За сравнение сред здравите контроли резултатите са 4,3% и 5,7% за анти TPO.

Освен хапчетата против забременяване има и други лекарства, които влияят на появата на пигментни петна. Сред тях са лекарства за карцином на простата, антиепилептични медикаменти като Dilantin (Фенитоин), Хидантоин, антибиотика Миноциклин и др.

Някои козметични продукти могат също да предизвикат фотоалергични реакции. 

По-лесно е да се повлияе на петната, които са образувани от пигментни клетки в повърхностния слой на кожата.

Вече писахме защо са вредни парабените и за риска от развитие на рак на гърдата при дамите. Алтернатива на тези синтетично произведени консерванти е млечната киселина. Освен че помага за излющването на мъртвите клетки от епидермиса тя е доказана и в лечението на мелазма.

В проучването е използвана чиста млечна киселина -92%, с pH 3.5. [5] Прави се химически пилинг в продължение на 3 седмици. Резултатите показват значително подобрение без никакви странични ефекти.

Млякото, което се използва от хилядолетия за разкрасителни процедури (безспорно Клеопатра е известна с ваните с мляко) е богато на млечна киселина, която е вид алфа хидрокси киселина (AHA). Това са киселини, които са получени от хранителни продукти и са безопасни за нанасяне върху кожата. Например лимонената киселина от цитрусови плодове като лимони и портокали също е AHA. Примерите за други подобни киселини включват ябълчената, винената и гликоловата киселина от захарна тръстика, която също е популярна съставка в антиейдж продуктите за кожа. Прилагани локално и редовно върху кожата  тези киселини забавят процесите на стареене и се борят с фините бръчки. Едно от основните предимства на млечната киселина е, че провокира ексфолирането на мъртвите клетки от епидермиса и така се разкрива блясъка и свежестта на здравите кожни клетки отдолу. Това помага за избледняване на белезите от акне, петна, свързани с възрастта и хиперпигментации, породени от действието на UV лъчите. Освен това стимулира производството на колаген в по-дълбоките слоеве на кожата. Тя регулира pH и пречи на размножаването на патогенни бактерии и гъбички.

Млечна киселина е естествен консервант и помага за по-равномерен тен. Съдържа се и  в натуралния рибен колаген за лице и тяло. 

Друга естествена съставка, която избелва по естествен път кожата е аскорбиновата киселина, позната като витамин C. Открита през 1933 г. тя има доказан клиничен ефект в борбата със стареенето на кожата.

Разбира се най-ефективната защита против пигментни петна е комплексна - защитата от UV лъчите, контролирането на хормоните на щитовидната жлеза, използване на други варианти за контрацепция, диета, богата на антиоксиданти и витамини.

Избелващият крем за тъмни петна с колаген от Inventia е продукт базиран на невероятно богата и ефективна рецепта. Тя се състои от три активни съставки за избелване и освежаване на кожата. Избелващият колагенен крем съдържа олигозахарид комплекс, който намалява синтеза на меланин - главният пигмент, който е отговорен за цвета на кожата. Екстрактът от мая, който се съдържа в крема, намалява количеството на меланин,  произвеждан от кожата. Действителното  освежаващо действие е гарантирано също от съдържащите се витамин C и млечна киселина. Натуралният колаген INVENTIA, който се добавя към формулата, прави кожата по-добре подхранена, хидратирана и регенерирана . 

 

Използвани източници:

1.Med Info - Мелазма - клиника, оценка и лечение

2. www.babycenter.com - Skin darkening during pregnancy (melasma or chloasma)

3. Etiopathogenetic factors, thyroid functions and thyroid autoimmunity in melasma patients.

4. Evaluation of autoimmune thyroid disease in melasma.

5. Lactic acid as a new therapeutic peeling agent in melasma.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още