На какво се дължат пигментните петна по кожата?

24 юли 2018
На какво се дължат пигментните петна по кожата?

Кожата е сложен орган, а по външния ѝ вид можем да съдим за здравето и възрастта на организма. Тя е най-големия и тежък орган в цялото тяло, осигурявайки защита за вените, тъканите, костите и органите.

Освен гените, които носим за добрия вид на кожата в напреднала възраст имат значение и други фактори. Разликите в температурната обработка и нивото на влажност на един и същ хранителен продукт водят до образуване на различни количества крайни продукти на гликация (AGEs). От друга страна младежкия вид на кожата и равномерния тен зависят от ултравиолетовите лъчи, хормоналния баланс, хидратацията,  резките промени в теглото, към които кожата колкото и да е еластична не успява да се нагоди, тютюнопушенето, диабетът, липсата на витамин C и още много често срещани грешки в грижата за кожата.

През 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. 

Тази класификация се използва често при използване на солариум, лазерна епилация, както и за оценяване на риска от развитие на рак на кожата. Използва се и в дерматологията, за да се оцени ефекта на лечение при псориазис, екзема и жълтеница при новородени. Типовете кожа IV-VI са изложени на риск от хиперпигментация или хипопигментация при процедури на лазерна епилация и химичен пилинг. Избелващите средства могат да причинят сухота, дразнене и поява на петна.

 

На 1 mm2 кожна повърхност средно има около 1000-2000 меланоцита (1500 в интимните части, 900 по гърба), като един меланоцит доставя меланозоми на 36 кератиноцита от базалния до роговия слой. В меланоцитите се образуват меланинови органели наречени меланозоми. Те съдържат матриксни протеини, които формират гънки, между които се депозира меланина и протеините, регулиращи биосинтезата на меланин.

Основните различия между расите се дължат не на разлики в броя на меланоцитите - те са в почти еднакво количество в идентични области при различните раси, а на различия в броя, формата и распространението на меланозомите и в частност пакетирането им в кератиноцитите.

Увеличената хиперпигментация, мелазма, се среща по-често по жените по време на бременост както и при хормонален дисбаланс и под въздействието на UV лъчите

Цветът на кожата се определя от количеството меланин, което е генетично предопределено.

 • Тип I – кожа с цвят на слонова кост, изгаря много лесно, не образува тен. Голям риск от фотостареене и увреждане на кожата под въздействието на UV лъчи. Често срещани са русите или червени коси, а очите са сини или зелени.
 • Тип II – бяла кожа, лесно изгаря, придобива лек тен.
 • Тип III – бяла кожа, умерено изгаря, умерено придобива тен. Това е типа на повечето европейци.
 • Тип IV – матова кожа, тъмна коса и очи, почти не изгарят на слънце, винаги придобива тен, познат още като Средиземноморски тип.
 • Тип V - индивиди с кафява кожа, която рядко изгаря на слънце, лесно пигментира, плътен слънчев загар.
 • Тип VI -  тъмна кожа (африканци), която никога не изгаря.

Стареенето на кожата протича по различен начин при отделните типове, разделени според меланин. Например африканците от тип VI имат много по-големи и плътни колагенови влакна и затова те видимо младеят в сравнение с европеидната раса. Затова не бива да делим кожата само на суха, мазна, чувствителна, от смесен тип, но и да се съобразим с тена и най-вече дали е произведена в съответствие с нуждите на съответната раса. Например кожата на американските цветнокожи се нуждае от различен тип грижа в сравнение с кожата на жителите на  Европа с пип кожа II и III.

Въпреки, че има множество вариации в цвета на кожата, косата и ириса, меланоцитите са само 2 основни вида. Единият определя тъмнокафявите и черните нюанси, а от вторият зависят нюансите от жълто до червеникаво. Съотношението им в кожата определя получения нюанс.

Един от основните проблеми с напредването на възрастта е появата на петна. Кожата придобива неравен тен. Хиперпигментацията може да се използва като наименование на появата на петна по кожата с различен цвят – червени, кафяви, розови и дори лилави петна и ивици. Областите на кожата, засегнати от хиперпигментация изглеждат значително по-тъмни и предизвикват емоционален дискомфорт. За съжаление  понякога „оцветяващите“ клетки не се намират само на повърхността на кожата, а и в по-дълбоките слоеве. Ето защо има различни видове терапии, а в случаи на бременност е нужно главно търпение.

Хиперпигментациите са 3 основни вида:

 • Слънчеви петна. Те са малки и плоски, светло или тъмно кафяви на цвят. Развиват се по откритите части от тялото и лицето. Най-често се появяват при хората със светла кожа. Можете да ги забележите и като малки червени точици по лицето, зоната на деколтето, ръцете и раменете.
 • Пост-възпалителна хиперпигментация (PIH). Появява се след травма на кожата, при която се образуват нови тъкани. В този случай броят на меланоцитите е различен от количеството в незасегнатата кожа. Това често се забелязва в случаи на акне, при което след като пъпките са изчезнали остават розови или червени следи. Състоянието може да се дължи и на променен хормонален баланс.
 • Мелазма. Засягат се индивиди от всички раси. По-често се среща при хора с по-тъмна кожа (фототип IV-VI) и при хора със светлокафява кожа, изложени на интензивна слънчева експозиция (тропици и субтропици). Съотношението жени/мъже е 9:1, като по време на бременността честотата е 50-80%. 

В публикация на Med Info от Доц. д-р Христо Добрев, д.м. [1] определя  мелазмата като придобита хипермеланоза върху участъци от кожата, изложени на въздействието на слънчевите лъчи. Наблюдава се най-често на лицето на бременни жени. Характеризира се с появата на симетрични кафеникави петна. Различават се различни видове мелазма.

Според местоположението на засегнатите участъци:

 • Центрофациална (засяга 64-70%) – петна по челото, носа, централната част на бузите, горната устна, брадичката
 • Пеперудообразна (засяга до 27%) – петна по носа и бузите
 • Мандибуларна (засяга до 9%) – зоната на долната челюст.

Според локализацията на пигмента в кожата:

 • Епидермална (70-80%). Забелязва се увеличение в горния слой на кожата (епидермиса). Броя, размера и активността на епидермалницте меланоцити се увеличава. В лезиите има по-изразена соларна еластоза в сравнение с нормалната кожа.
 • Дермална (10-15%). Има увеличение на макрофаги, изпълнени с меланин в зоната под повърхностния слой на кожата – дермата.
 • Смесен тип (10-15%). Меланоцити в епидермиса и дермата.

Мелазма (melasma) произлиза от гръцката дума melas, която означава черен. Често под въздействието на променените хормони по време на бременността се нарича и хлоазма (chloasma). Наименованието произлиза от гръцката дума chloazein, която означава зеленикав. Позната е още и като „маска на бременността“.  Честотата по време на бременност е 50-80 %. Пигментации се забелязват не само по лицето.

Нормално ли е да се появи пигментация по време на бременност?

Според публикация на www.Babycenter.com [2] това е напълно нормално явление при много бременни. Тъй като обикновено петната се появяват около горната устна, носа, скулите, челото и наподобяват маска се нарича още и маска на бременността. Възможно е да развиете и тъмни петна по бузите, линията на челюстта, върху ръцете и други части, които са под въздействието на слънчевите лъчи. Освен това потъмняват и вече пигментирани участъци като зърната на гърдите, лунички, вътрешната част на бедрата, гениталиите.  Всичко това се дължи на хормоналните промени в организма по време на бременността. Преди бременността кожата на корема е с равномерен тен. Бялата линия на корема, линия алба, за която сме писали, че се състои главно от съединителна тъкан и има риск от развитие на херния поради пробив и изтичане на вътрешни органи, се пигментира в тъмни нюанси. След раждането постепенно тази тъмна линия избледнява.

Ако все пак ви притесняват променените пигментни петна по време на бременност използвайте подходяща за целта защита срешу UVA и UVB лъчите с SPF 30 – 50.  Включването на шапки с голяма периферия ще придаде известен чар на визията ви. Избягвайте посещенията в солариум. Епилирането с восък може да предизвика възпаление и поява на нови петна. Използвайте неутрални хипоалергични продукти с природни съставки. Не използвайте агресивни продукти за избелване на петната по време на бременността.  Имайте предвид, че по време на бременността в тялото ви се създават напълно нови органи като плацентата. Дайте си време и след като родите до няколко месеца би следвало да възстановите равномерния тен на кожата както на лицето, така и на тялото.

От друга страна приема на орални контрацептиви, които също съдържат хормони също може да доведе до мелазма след излагане на слънчева светлина. Дамите, които са претърпели операция от рак на гърдата и са на хормонална терапия също са в риск. Нарушенията във функциите на яйчниците отново могат да доведат до поява на различни по наситеност и форма пигментни петна.

Наблюдавана е връзка между намалената функция на щитовидната и надбъбречните жлези и появата на мелазма.

В изследване от 2015 [3] са взели участие 45 жени с мелазма и 45 здрави контроли на подобна възраст. Направени са различни изследвания за хормоните на щитовидната жлеза FT3, FT4, TSH, AbTG, анти TPO. Направен е и преглед на жлезата с ултразвук.

При 26,7% от пациентките хиперпигментацията се дължи на бременност, при 17,8% причина са хормоналните таблетки за предпазване от нежелана бременност, а при 13,3% тъмните петна са от излагане на слънце, 17,8% са имали фамилна обременост. Нивата на FT4, TSH и AbTG са значително по-високи в групата с мелазма. Комбинацията от фактори като бременност, орални контрацептиви, UV лъчи, генетични фактори и нарушена функция на щитовидната жлеза могат да доведат до тези странни пигментни петна.

Друго изследване от 2015 г. [4]  включва 70 жени с мелазма, които не са бременни и 70 контроли, които нямат хиперпигментация.  На всичките участнички са направени изследвания на хормоните на щитовидната жлеза. Сред пациентките с мелазма 18.5% имат нарушения във функциите на щитовидната жлеза, а 15,7% имат положителен анти TPO тест. За сравнение сред здравите контроли резултатите са 4,3% и 5,7% за анти TPO.

Освен хапчетата против забременяване има и други лекарства, които влияят на появата на пигментни петна. Сред тях са лекарства за карцином на простата, антиепилептични медикаменти като Dilantin (Фенитоин), Хидантоин, антибиотика Миноциклин и др.

Някои козметични продукти могат също да предизвикат фотоалергични реакции. 

По-лесно е да се повлияе на петната, които са образувани от пигментни клетки в повърхностния слой на кожата.

Вече писахме защо са вредни парабените и за риска от развитие на рак на гърдата при дамите. Алтернатива на тези синтетично произведени консерванти е млечната киселина. Освен че помага за излющването на мъртвите клетки от епидермиса тя е доказана и в лечението на мелазма.

В проучването е използвана чиста млечна киселина -92%, с pH 3.5. [5] Прави се химически пилинг в продължение на 3 седмици. Резултатите показват значително подобрение без никакви странични ефекти.

Млякото, което се използва от хилядолетия за разкрасителни процедури (безспорно Клеопатра е известна с ваните с мляко) е богато на млечна киселина, която е вид алфа хидрокси киселина (AHA). Това са киселини, които са получени от хранителни продукти и са безопасни за нанасяне върху кожата. Например лимонената киселина от цитрусови плодове като лимони и портокали също е AHA. Примерите за други подобни киселини включват ябълчената, винената и гликоловата киселина от захарна тръстика, която също е популярна съставка в антиейдж продуктите за кожа. Прилагани локално и редовно върху кожата  тези киселини забавят процесите на стареене и се борят с фините бръчки. Едно от основните предимства на млечната киселина е, че провокира ексфолирането на мъртвите клетки от епидермиса и така се разкрива блясъка и свежестта на здравите кожни клетки отдолу. Това помага за избледняване на белезите от акне, петна, свързани с възрастта и хиперпигментации, породени от действието на UV лъчите. Освен това стимулира производството на колаген в по-дълбоките слоеве на кожата. Тя регулира pH и пречи на размножаването на патогенни бактерии и гъбички.

Млечна киселина е естествен консервант и помага за по-равномерен тен. Съдържа се и  в натуралния рибен колаген за лице и тяло. 

Друга естествена съставка, която избелва по естествен път кожата е аскорбиновата киселина, позната като витамин C. Открита през 1933 г. тя има доказан клиничен ефект в борбата със стареенето на кожата.

Разбира се най-ефективната защита против пигментни петна е комплексна - защитата от UV лъчите, контролирането на хормоните на щитовидната жлеза, използване на други варианти за контрацепция, диета, богата на антиоксиданти и витамини.

Избелващият крем за тъмни петна с колаген от Inventia е продукт базиран на невероятно богата и ефективна рецепта. Тя се състои от три активни съставки за избелване и освежаване на кожата. Избелващият колагенен крем съдържа олигозахарид комплекс, който намалява синтеза на меланин - главният пигмент, който е отговорен за цвета на кожата. Екстрактът от мая, който се съдържа в крема, намалява количеството на меланин,  произвеждан от кожата. Действителното  освежаващо действие е гарантирано също от съдържащите се витамин C и млечна киселина. Натуралният колаген INVENTIA, който се добавя към формулата, прави кожата по-добре подхранена, хидратирана и регенерирана . 

 

Използвани източници:

1.Med Info - Мелазма - клиника, оценка и лечение

2. www.babycenter.com - Skin darkening during pregnancy (melasma or chloasma)

3. Etiopathogenetic factors, thyroid functions and thyroid autoimmunity in melasma patients.

4. Evaluation of autoimmune thyroid disease in melasma.

5. Lactic acid as a new therapeutic peeling agent in melasma.

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още