Количката е празна


обратно

Ползите на млечната киселина за кожата от Клеопатра досега

10 август 2018

За какво се сещате, когато чуете за Клеопатра? Може би за красива и властна жена, която като владетелка на Египет имала възможност да се използва от екзотични разкрасяващи процедури. Когато се среща с Марк Антоний, тя вече не блестяла с младостта си и за тази епоха на възраст от 37 години принадлежала към групата на по-зрелите жени. Налагало ѝ се да се стреми по всякакви начини да запази свежестта на кожата си, без да разполага с варианти за пластични операции, ботокс, филъри и пр. Ако и днес не желаете да поддържате красотата си с инвазивни методи вижте съветите на лондонския пластичен хирург д-р Джулиан де Силва.

До наши дни, повече от 2 хилядолетия след това се носи мълвата как Клеопатра вземала вани с мляко. [1] Защо го е правила?

Тя не била изолиран случай. Предците ни не са можели да съхраняват дълго издоеното мляко и е било истинско разхищение да се използват толкова много литри мляко не за храна, а за пълнене на голяма вана. Процедура само за избрани. Римският автор Плиний описал също предимствата на магарешкото мляко за кожата. Било ясно, че то премахва бръчките на лицето, прави кожата по-нежна и запазва белотата ѝ. По него време някои жени измивали с мляко лицето си по 7 пъти дневно.

Една от първите, които изпробвали чудодейната сила на млякото била съпругата на императора Нерон, която си правела и бани.

До разкрасяващи процедури с мляко прибягвала и най-известната сестра на Наполеон, Паулин Бонапарт, която скандализирала обществото с бохемския си начин на живот и била определяна като една от най-красивите жени в Европа.

В последните години се стремим към все повече продукти с органични съставки. [2] Млякото, което се използва от хилядолетия е богато на млечна киселина, която е вид алфа хидрокси киселина (AHA). Това са киселини, които са получени от хранителни продукти и са безопасни за нанасяне върху кожата. Например лимонената киселина от цитрусови плодове като лимони и портокали също е AHA. Примерите за други подобни киселини включват ябълчената, винената и гликоловата киселина от захарна тръстика, която също е популярна съставка в антиейдж продуктите за кожа. Прилагани локално и редовно върху кожата  тези киселини забавят процесите на стареене и се борят с фините бръчки.

Млечната киселина за красотата и здравето на кожата

Млечната киселина се среща и в киселото мляко.  Извлича се индустриално или се получава от лактобацилус-видове на база на захар или се синтезира химически. Знаем, че пробиотиците имат редица ползи за здравето, но освен това те влияят и на кожата. Млечната киселина циркулира в човешкия организъм и е биологично безопасна съставка. Тя е прозрачна течност, без утайка и мътност. Означава се като Е270 и се среща в млечно-киселите продукти. Образува се в тестото в процеса на ферментация, при ферментирането на захарни разтвори и продукти с млечно-кисели бактерии.

Lactic acid е натурална хранителна добавка и е разрешена за използване без всякакви ограничения в хранително-вкусовата промишленост. Намира широко приложение в производството на безалкохолни напитки и някои видове бира, незаменима е в качеството си на биологична и естествена добавка при направата на сирена, кисели млека, майонези и различни киселомлечни напитки.  Няма ограничение за използване на млечна киселина в храните за бебета и малки деца. Употребява се и в други отрасли: консервна, месопреработвателна, маслодайна и други области. В селското стопанство - при приготвянето на фураж, във ветеринарната практика – като антисептично средство. Тази киселина значително увеличава срока на годност на продуктите.

В хората млечната киселина се образува при естественото разграждане на глюкозата. Например при усилени тренировки във фитнеса се образува повече млечна киселина. При възрастни млечната киселина, която участва в метаболизма варира от 110 до 160 грама на денонощие. Излишните количества се отделят от бъбреците без да увреждат организма. Тя е напълно безопасна алтернатива на парабените, които след натрупване могат да провокират увеличение на туморните клетки в млечните жлези. Благодарение на ниското pH спира развитието на патогенни бактерии и е напълно натурален природен консервант.

Едно от основните предимства на млечната киселина е, че провокира ексфолирането на мъртвите клетки от епидермиса и така се разкрива блясъка и свежестта на здравите кожни клетки отдолу. Това помага за избледняване на белезите от акне, петна, свързани с възрастта и хиперпигментации, породени от действието на UV лъчите. Освен това стимулира производството на колаген в по-дълбоките слоеве на кожата. Тя регулира pH и пречи на размножаването на патогенни бактерии и гъбички.

Не всички проблеми с текстурата на кожата могат да бъдат решени с АНА киселини. Ако кожата ви е груба или има участъци с уплътнения млечната киселина няма да сработи и трябва да се консултирате с лекар. Някои от причините са неправилното кръстосване на колагеновите фибри при  диабет или консумация на храни с прекалено много крайни продукти на гликация (AGEs), рак на кожата, недостиг на витамини (научни изследвания доказват ползите от витамин С за кожата), проблеми с щитовидната жлеза, тютюнопушене, използване на козметика несъобразена с цвета на кожата, излагане на ултравиолетови лъчи от Слънцето или солариум и пр. За да намалеят тъмните петна от хиперпигментация трябва да използвате избелващ продукт с поне 5% млечна киселина или комбинация от активни съставки както е в случая с този избелващ крем. Това е подходящо лечение  за мелазма, лунички и белези от акне. Концентрации над 10% трябва да се използват след препоръка от дерматолог.  При концентрации по-високи от 30% млечната киселина разтваря мъртвите клетки от горния рогов слой на кожата и действа като химически ексфолиант. Някои продукти за химичен пилинг съдържат концентрации от 70% млечна киселина, но могат да доведат до зачервяване на кожата, което трае седмици. Ето защо винаги трябва да четете не само съставките, но и да обръщате внимание на количеството им. Ако сте имали кожно дразнение и зачервяване най-вероятно сте попаднали на продукт с прекалено висока концентрация на млечна киселина. Освен това може след като отстраните мъртвите клетки новите може да нямат защита и да са чувствителни към слънчевите лъчи. Бъдете с повишено внимание по време на летния сезон.

Млечната киселина е полезна за суха кожа, защото съдържа омекотяващи и овлажняващи свойства. Първо помага за излющването на мъртвите клетки, а после подхранва и  нежно овлажнява. Натуралният рибен колаген от Inventia  съдържа млечна киселина в ниски концентрации от 0,1 до 1%. Тя не дразни кожата, но спомага за нежното ексфолиране на мъртвите кожни клетки. Тенът става по-равномерен, а петната и несъвършенствата постепенно изчезват. Освен това млечната киселина играе роля на естествен консервант и няма нужда от агресивни E-та и парабени. Най-голям е ефектът, когато колагена се нанася върху влажна кожа, защото така колагеновите влакна увеличават обема си и набъбват.

Mлечна киселина с ниска концентрация от 3% се използва в продуктите за интимна хигиена на дамите за регулиране на pH. В медицинската практика често се използва разтвора на Рингер лактат, който съдържа лактат в ниски концентрации. Предлага се в банка за интравенозно вливане. Поради изотоничността си спрямо човешката кръв се използва за реанимация след загуба на кръв.

Вече писахме за 3D принтер, който използва живи клетки, които позволяват изготвяне на протези със сложни форми като човешко ухо. Изследване от декември 2017 г.  [3] разглежда използването на синтетичен полиестер poly (lactic acid) PLA, който се използва в тъканното инженерство. Той се разгражда до млечна киселина, която се отделя през метаболизма на организма напълно безвредно. Изградените нано скелети могат да се използват за целите на мускулно-скелетното, нервното, сърдечно-съдовото и кожното тъканно инженерство. Освен това PLA се използва и за доставяне на лекарства.

Безспорно ще се търсят още варианти за нови приложения на натурални и напълно нетоксични вещества като млечната киселина. Освен подпомагане процесите за зарастване на рани, доставяне на лекарства, консервант, като хранителна добавка, средства за поддържане на лична хигиена, в хранително-вкусовата промишленост тя помага и за сияйния вид на кожата.

Използвани източници:

1. Cleopatra, Queen of Ancient Egypt, took baths in donkey milk to preserve her beauty and youth

2. 5 Things to Know About Lactic Acid in Skin Care

3. Poly (Lactic Acid) Nanofibrous scaffolds for Tissue Engineering