Ролята на сухожилията в човешкото тяло

22 август 2018
Ролята на сухожилията в човешкото тяло

Една от особеностите на организмите е способността им да се движат. Хората също извършват различни движения с помощта на опорно-двигателната система. Специалистите невролози могат да различат увреждания на централнат и периферна нервна система именно по походката. В нея влиза твърдата рамка – костите и активните мускули. Благодарение на тях можем да стоим изправени и да преодоляваме силите на земното притегляне, а също и да говорим. Езикът също е изграден от мускули, които се захващат за меката долна част на Освен че подпомагат движението, някои кости има защитна функция. Например ребрата на гръдния кош пазят от нараняване сърцето и белите дробове. Черепът защитава главния мозък, а загубата на костна плътност на лицевите кости води до провисване на кожата на лицето. От друга страна всяка минута ние извършваме неволеви движения с някои мускули. Пример за това са мускулите, които повдигат ребрата при поемане на въздух. А също и тези, които не позволяват изпускането на урина.

Спомнете си за сърцето, което неуморимо бие още от ембрионалното развитие. Сърдечният мускул участва в изграждането на кухините на сърцето и въпреки че е напречнонабразден, има редица свойства, които го отличават както от гладките, така и от скелетните мускули, а сърдечната фиброза е причина за недостатъчност. Клетките, които образуват мускулите  са със строго организирана структура, групирани в отделни снопчета. Тези мускулни влакна са обвити от съединителна тъкан, а отвън целият мускул е обвит от лист плътна съединителна тъкан. Всеки един мускул има както начало, така и място където се залавя. И в двата си края тъканта на мускула се прикрепва към съответните кости с помощта на сухожилия. Те също са изградени от съединителна тъкан и имат много малко кръвоносни съдове.

В мускулите има богато кръвообращение и травмите зарастват бързо. Можем да подпомогнем зарастването на счупените кости с обездвижване и подходяща диета. Сухожилията са поставени под значително напрежение от силите, които са концентрирани в мускулите за продължителен период от време. Структурата им се променя и ако има кръв, колкото в мускулите разтягането на сухожилието би довело до прекъсване на кръвния поток и снабдяването с кислород към тъканите. Слабото кръвоснабдяване на сухожилията води до забавен процес на зарастване на травми в продължение на месеци и дори година. При контузия на сухожилие първо се появява възпаление и силна болка. Според последни изследвания употребата на болкоуспокоителни под формата на нестероидни и противовъзпалителни лекарства забавят процеса на излекуване. Най-подходящо е наранената зона да се изстуди с помощта на лед, да се пази от натоварвания и излишен натиск. След това в започва фазата на реконструиране и зоната на травмата се произвеждат или доставят различни протеини, които възстановят увредените тъкани.

Сухожилията са изключително здрави, а някои могат да издържат огромни натоварвания. Някои сухожилия са покрити с двуслойна обвивка от влакнеста съединителна тъкан, а пространството между тях е изпълнено с течност, която улеснява движенията. Разбира се не всички мускули се прикрепват за кости. Например мимическите мускули на лицето са свързани с меки тъкани и при съкращението им се получават съответните мимики.

В човешкото тяло има повече от 400 различни мускула, които може да се класифицират по форма, местоположение, функция, посока на влакната и пр. Някои от мускулите имат по няколко сухожилия. Пример за това е общия сгъвач на пръстите на ръката (или на крака) с до 4 сухожилия. Така при съкращаването на 1 мускул действието се извършва при няколко пръста едновременно. При други мускули като правия коремен мускул, които произлизат от различни участъци от тялото се получава сливане в един общ мускул, разделен от ивици сухожилия. Тогава се получава редуване на активни и пасивни елементи. По тялото се срещат и широки мускули, които нямат добре изразени краища и завършват с широки сухожилия. Те са най-силното звено в системата кост-мускул-сухожилие с издържливост на опън на половината на неръждаемата стомана. Когато приложената върху тях сила е прекомерно голяма се получават травми и разкъсвания.

За разлика от мускулите сухожилията нямат съкратителна способност. Те са разтегливи и еластични. Това се дължи на наличието на колаген и еластин.

Ако трябва да сме по-точни сухожилията съдържат около 70% колаген, 2-5% еластин, гликопротеини, 1-3% клетки със съдържание на вода и др.

Сухожилията, в които преобладават влакната колаген са слабо еластични, здрави и умерено разтегливи. Срещат се между прешлените на гръбначния стълб, около таза и служат за здрава опора на околните тъкани. В човешкото тяло съществуват десетки видове колаген, но в сухожилията се среща основно тип I. Когато тази тъкан се възстановява след травма подобно на белезите в новообразуваните тъкани има повече колаген тип III, който не е толкова силен колкото тип I. Това води до риск от повторни травми или хроничен тендинит. Тялото синтезира колаген от аминокиселините глицин, пролин и лизин. Витамин С също подпомага синтеза, като дефицитът, известен като скорбут е свързан със слабост на съединителната тъкан. Микроелементът мед също подпомага образуването на колаген. Междувременно колагенът увеличава обема си при наличие на вода, ето защо и козметиката се прилага върху влажна кожа. Човешкото тяло съдържа огромно количество течности, а кожата спира трансдермалната загуба на вода. С напредване на възрастта сухожилията също губят вода и това се появява усещането за скованост в цялото тяло. Колкото по-неактивен е човек, толкова по-скован се чувства на стари години, защото физическата активност води до уякчаване не само на мускулите, но и на сухожилията. При липса на двигателна активност колагеновите фибри в сухожилията не са подредени в една посока, а са с хаотична пространствена решетка и намален диаметър.

И когато става дума за сухожилия, сигурно сте чували за Ахилесовото сухожилие. И днес отекват митове и легенди за Ахил – най-храбрият и красивия от гърците, които са участвали в Троянската война. Като син на смъртния Пелей и морската богиня Тетида, той е споменат и в Илиада. Майка му знаела, че има опасност сина ѝ да загине и за да предотврати смъртта му още като дете го потопила в чудотворните води на свещената река Стикс. Само петата, за която го държала останала суха и останала единственото му уязвимо място. Именно там се забила отровна стрела и Ахил загинал в Троянската война. Оттам изразът „ахилесова пета“ придобил смисъла на уязвимо място.

Ахилесовото сухожилие свързва мускулите в задната част на подбедрицата с костта на петата. Когато мускулите на прасеца се съкратят, Ахилесовото сухожилие се опъва, дърпайки петата. Това съкращение осигурява заставането на пръсти при изправено положение на тялото.То е най-голямото, но и най-уязвимо за травми сухожилие в човешкото тяло. Системните свръхнатоварвания и неправилното лечение на травми могат да доведат до хронична болка и възпаление при хора, които тренират футбол, баскетбол, лека атлетика и спортове с интензивно натоварване на краката. Тендинитът на ахилесовото сухожилие започва първоначално като остър микротравматичен възпалителен процес, който ако не се лекува адекватно може да доведе до скъсване на сухожилието и живот в инвалидна количка. Сухожилието може да отслабне и изтънее с напредване на възрастта, ниска физическа активност, заболявания като артроза и диабет, кортикостероиди приложени локално, употреба на някои антибиотици и пр. Най-често скъсването се получава при мъже на средна възраст или т. нар. „неделни спортисти“, които не тренират редовно и инцидентно се подлагат на нетипични натоварвания. Скъсване може да се получи и при внезапно спъване, при което придвижвате крака бързо напред, за да предотвратите падане и силно преразтягате сухожилието, както и при скачане или падане отвисоко. В този момент болката в задната част на глезена или прасеца е значителна, забелязва се и хлътване на около 5 см от костта на петата.

Загубата на гъвкавост може да се преодолее с упражнения за разтягане, познати като стречинг. Преди да започнете обаче е важно да се разгреете с кардио упражнения за около 5 минути. Подходящи уреди са велоергометърът и бягащата пътека. Стречингът разтяга не само мускулите, но и прилежащите към тях тъкани – сухожилия, съединителна тъкан, периферни нерви, мускулни фасции. Упражненията за разтягане подобряват кръвоснабдяването, увеличават снабдяването с кислород и усилват обменните процеси на всички тъкани от костно-мускулата система. Мускулите се освобождават от излишните количества млечна киселина, която бива добавяна умишлено в състава на козметика с избелващ ефект и е природна алтернатива на парабените с антибактериалните си свойства. Движенията трябва да са бавни и премерени до усещане за съвсем лек дискомфорт в ставите, но не и болка.  Продължителността на задържане в определена позиция се измерва в секунди, а не в минути поради опасност от преразтягане. Изпълнявайте упражненията с плавни и внимателни движения, а не със сила и замах. След приключване на тренировката също можете да направите стречинг.

Много трениращи не правят разлика между понятията „разтегливост“, „мобилност“ и „гъвкавост“.

Разтегливостта е способността на влакната да увеличават дължината си под въздействие на сили и се отнася до мускулите, сухожилията и лигаментите.

Еластичността е  свързана с процеса на възвръщане на първоначалната форма след въздействието на тежест или разтягане. Когато един мускул е съкратен, еластичността му нараства за сметка на разтегливостта, а при умора се наблюдава увеличена разтегливост.

Мобилността е свързана с обхвата на движение на ставите. Колкото по-голяма е мобилността, по-малка е стабилността на ставата. Например тазобедрената става има ограничения в движенията, но осигурява стабилност на тялото. Раменната става от друга страна има по-плитка ставна структура и по-голяма мобилност, но трудно стабилизира големи тежести.

Гъвкавостта е съвкупност от разтегливостта и мобилността. Това е способността на човек да извършва движения с широк обхват.

Ставните капсули и лигаментите, които заобикалят ставите са изградени от фиброзна съединителна тъкан, богата на колаген, които имат различна структура, здравина и еластичност.

Ставните капсули и лигаментите, които заобикалят ставите са изградени от фиброзна съединителна тъкан, богата на колаген, които имат различна структура, здравина и еластичност.

На външен вид поради липсата на богато кръвообращение сухожилията изглеждат като белезникави тъкани, разположени между костите и мускулите. Те са различни по форма и големина и са добър пример за строго организирана структура, в която молекулите на колагена се събират във влакнести колагенови фибрили. Събрани заедно те образуват колагенови влакна, които са почти успоредни по надлъжната ос на сухожилието. Разбира се това не е нещо ново. След много опити за продупчване на хирургичен инструмент върху кожата на трупове в морга с идеално кръгло сечение направените отвори били елипсовидни. Така били открити вид топологични линии върху кожата, които днес са известни като линии на Лангер и се използват от хирурзите за планиране на разрези. От друга страна според функцията си колагеновите влакна са ориентирани не само в една посока, но и образуват сложни преплетени  и спираловидни структури в състава на съединителната тъкан. Клетките, които изграждат сухожилията са в 90-95% фибробласти, а също и ендотелни клетки и хондроцити в зоните на компресия. Именно фибробластите са отговорни за синтеза на колаген, протеогликани и други протеини.

Колагенът се състои от 3 полипептидни вериги, които образуват структура на тройна спирала. В сухожилията се среща основно колаген тип I, но също и II, III, V, XI.

Фибрилите колаген са свързани с помощта на кръстосани връзки, които действат на ниво молекула. С напредване на годините тези връзки в сухожилията се увеличават и това води до усещане за скованост. Тогава структурата на тройна спирала се сплесква, увеличават се количествата еластин и колаген тип V, а водата в извънклетъчната матрица намалява.

Както видяхте сухожилията съдържат големи количества колаген тип I с формула на тройната спирала. Натуралният колаген за тяло от Inventia притежава свойствата на жива клетка и може да бъде нанасян локално в определени участъци от тялото като глезените и китките за подсилване на сухожилията. Освен за добрият външен вид на кожата на лицето, колаген тип I в специализирания гел за лице ще подхрани и сухожилията на мимическите мускули на лицето. Можете да се доверите и на висококачествени хранителни добавки.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още