• Количката е празна

Ползите на морските водорасли за кожата и разработването на козметика

2019-11-06

Застаряването на населението в световен мащаб е водеща тенденция за последните десетилетия. То се дължи на значителния спад на новородените, както и увеличаването на продължителността на живота след средата на XX в. Това води до увеличено търсене на козметични продукти, които се борят с бръчките по кожата. 

Остаряването на кожата е нормален и естествен процес, при който обвивката на тялото губи своята влажност, еластичност, равномерен тен и обем. Контурът на лицето също може да бъде значително променен. Промените в кожата се дължат на генетични фактори, начина на хранене, излагане на UV лъчи и замърсяване с токсини. 

Бръчките по кожата най-често са вдлъбнати линии и гънки, които се появяват с течение на годините, благодарение на силата на мускулите в тялото или мимическите мускули на лицето. Тези бръчки могат да изчезват и да са появяват при гримаси, или да оставят своя траен отпечатък и променят изцяло изражението на човек. 

Кожата е с повърхност около 1,5-2 квадратни метра и е най-големия и обширен орган в човешкото тяло. Тя има рецептори за различни дразнители от околната среда, които трябва да реагират адекватно на промяната в температурата, сензорните и тактилните усещания. Благодарение на тези рецептори потните жлези може да започнат производството на пот, която влияе на терморегулацията на организма. При усещане за студ кръвообращението в кожата се забавя и се концентрира към вътрешните органи. Подкожно разположените мазнини в хиподермиса също помагат за топлоизолацията на организма. 

Кожата абсорбира не само кислород и вода, но и някои лекарства като локални стероиди. Благодарение на кожата можем да синтезираме витамин D чрез ултравиолетовите лъчи на слънцето.  Имунната функция на кожата предотвратява уврежданията от тези лъчи чрез пигментацията от специализираните клетки – меланоцити.

Различни слоеве в кожата - епидермис, дерма и хиподерма

Кожата е ефективна бариера срещу външния свят и има 3 основни слоя. 

Епидермисът е тънкия слой на повърхността на кожата, който от своя страна също се състои от различни групи клетки, образуващи слоеве. Най-външният слой на епидермиса се състои от рогови клетки с големи количества кератин. Дебелината на роговия слой варира значително. Например на долната повърхност на стъпалата роговия слой е много по-дебел в сравнение с областта на корема.  

Под епидермиса се разполага дермата, която е съставена предимно от съединителна тъкан, кръвоносни съдове, потни жлези, нерви, фибробласти, колаген и еластин. Колагенът и еластинът са протеини, които образуват сложни пространствени структури. Колагенът придава на кожата здравина, якост на опън и възможност за бързо създаване на нови тъкани при нараняване. Еластинът придава на кожата еластичност и способност след деформация бързо да се върне към първоначалната си форма. В дермата има и хиалуронова киселина, която е от основно значение за задържането на вода и може да абсорбира около 1000 пъти от собствения си обем. Колагенът също има свойството да абсорбира вода и да увеличава значително обема си. Фибробластите са клетките, които са отговорни за произвеждането на колаген, еластин и други протеини от съединителната тъкан. С течение на времето тези клетки спират своята дейност и стават неактивни. Това е причината за появата на бръчките и загубата на еластичност. 

Под дермата се намира хиподермиса, който е съставен главно от подкожни мазнини и хлабава съединителна тъкан. Фиброзата на мастната тъкан има както полезни, така и вредни въздействия за човешкото здраве. 

Някои от козметичните продукти действат само на най-повърхностния слой на кожата (епидермиса) като не навлизат в дълбочина и не променят физиологичното състояние на кожата. Те не се нуждаят от научни изследвания, които да потвърдят тяхната ефективност. Пример за това са различните видове овлажняващи  и почистващи продукти.

Други от козметичните продукти навлизат в дермата, която се намира под епидермиса. Те могат да променят функциите на кожата като причиняват ползи, а същевременно нямат недостатъците на лекарствата. В  този вид козметични продукти се използват етерични масла, витамини, антиоксиданти, растителни екстракти и пр. 

Един продукт може да бъде лекарство, козметика или и двете. Лекарства са продуктите, които лекуват, смекчават или предотвратяват заболяването. Ако въпросният продукт е с изразени подобни ползи за здравето, той ще бъде регулиран като лекарство.

Козметиката е предназначена за разкрасяване, увеличаване на привлекателността, промяна на външния вид и почистване. Не е нужно да получава одобрение за продажба като лекарство от съответните регулаторни органи, защото не влияе на структурата или функцията на тялото. 

В последните години учените търсят нови биологично активни вещества, които да заменят синтетичните. Днес има много продукти против стареене на кожата, избелване и намаляване на пигментните петна, които са създадени на основата на морски водорасли. Според последните тенденции най-търсени са продуктите на основа естествени суровини (за предпочитане от растителен произход), които не причиняват толкова странични ефекти и са доказали своята ефективност в народната медицина. 

Козметиката е област, в която морските водорасли могат да се намерят в множество продукти за локално приложение като кремове за отслабване, шампоани, слънцезащитни кремове, соли за баня, парфюми и пр. 

Има около 220 вида водорасли с търговска стойност, а около 10 вида се култивират интензивно. Кафявите водорасли Laminaria japonica (известни също и като Saccharina japonica) дават около 33% от световния добив на морски водорасли. 

Публикацията от 2018 г. Seaweeds as Source of Bioactive Substances and Skin Care Therapy—Cosmeceuticals, Algotheraphy, and Thalassotherapy разглежда ползите за кожата на различните видове водорасли. 

В моретата и океаните има хиляди видове микро- и макроводорасли. В процеса на еволюция те са развили необичайни способности да се адаптират и да са неуязвими и към най-трудните условия за живот. 

Водораслите, подобно на сухоземните растения, имат клетки с пигменти, които им позволяват да извършват фотосинтеза. Слънчевата светлина може да достигне до около 200 метра дълбочина и това позволява извършването на фотосинтеза. 

Според цвета си макро водораслите могат да се разделят на 3 основни групи:

  • червени
  • зелени
  • кафяви

Водораслите образуват колонии на различни места, които винаги са свързани с вода. Те могат да бъдат намерени на сушата, закрепили се върху крайбрежните скали, свързани с лишеи или гъбички. Но най-много водорасли има в морета, реки, блата и лагуни. 

Морските водорасли са използвани като храна на териториите на днешните Китай, Корея и Япония още от древността. Има данни, че през VII в. пр. н. е. на териториите на днешен Китай, морските водорасли са били деликатес, който е бил подходящ за най-уважаваните гости и дори за самия император. Днес в Япония за приготвянето на ежедневни ястия се използват около 21 вида водорасли, 6 от които още от VIII в.

Използването на водорасли в козметиката осигурява на кожата нужната влага, подпомага кръвообращението, активира обновяването на клетките, засилва метаболизма, регулира функциите на мастните жлези, дренира тъканите, действа противовъзпалително и повишава устойчивостта на кожата. 

Водораслите съдържат различни биохимични съединения като полизахариди, протеини, липиди, феноли, пигменти, витамини, макро- и микроелементи и други биоактивни вещества. Морските водорасли произвеждат първични метаболити (полизахариди, протеини, аминокиселини и мастни киселини), които пряко участват в растежа, развитието и възпроизводството. Вторичните метаболити (пигменти, феноли, стероли, витамини и други биоактивни вещества) се образуват при стрес, причинен от излагане на UV лъчи, промяна в солеността на водата, температурата или наличие на токсични вещества и патогени в околната среда. 

Полизахаридите съставят около 60% от всички биоактивни вещества в морските водорасли. Полизахаридите образуват клетъчните стени на клетките и служат за съхраняване на енергия. Използват се за удължено освобождаване на лекарства, като компонент при производство на ваксини, имат противоракови, антитромботични и антиадхезивни действия. В козметичните продукти се използват заради овлажняващите и антиоксидантни свойства. 

Алгинова киселина е основен полизахарид в кафявите морски водорасли като Ламинария и Фукус. Тя има свойството да се свързва с двувалентните катиони на тежки метали и чрез процеса биосорбция да ги отстранява напълно безопасно от човешкото тяло. Алгиновата киселина е известна със силните си желиращи свойства, дори при ниски температури и се използва в кулинарията. Известна е с процеса сферификация.

В козметиката алгинатите се използват като сгъстители, стабилизатори, за основа на различни кремове, помади и продукти за коса, обезмаслени кремове, паста за зъби. Алгинатите се използват и за производството на защитни кремове и продукти за профилактика на дерматит. Продукти с алгинати се използват и в козметичните  маски за лице, защото образуват покритие с подобрена адхезия, което същевременно е гъвкаво и прилепва добре към кожата на лицето. 

Фукоидан е полизахарид, който се среща в кафявите морски водорасли. Най-често се добива от Fucus vesiculosus. В блога на aloha.bg разгледахме предклинични изследвания за ефективността на фукоидана за превенция и лечение на различни онкологични заболявания. Фукоидан може да навлезе в тялото от сварени кафяви морски водорасли, които са ядливи (Фукус и Ламинария се използват редовно в традиционната японска кухня). Когато се приема чрез храна, фукоиданът намалява възпалителните процеси в организма и служи за по-бързо заздравяване на тъканите след хирургична операция. Използва се често и след мускулни и ставни травми (включително получени по време на спорт), за възстановяване след падане, при натъртвания, дълбоки порязвания и пр. Фукоиданите, извлечени от кафявите водорасли Фукус имат антикоагулантни свойства подобни на Хепарин. 

Говори се, че козметичния ефект на фукоидана върху човешката кожа бил открит за първи път напълно случайно от изследовател, който многократно го пипал със собствените си ръце. За негова изненада раните по кожата на ръцете му се излекували бързо. 

Прилагането на фукоидан от кафяви морски водорасли стимулира производството на колаген тип I в кожата и я предпазва от въздействието на вредните ултравиолетови лъчи. Освен това фукоидана стимулира производството на еластин. Фукоиданите се използват в продукти за избелване на кожата и премахване на тъмните пигментни петна.  Той елиминира свободните радикали, намалява дълбочината на бръчките, реакциите при чувствителната кожа, алергиите и възпалението.

Растежът и външния вид на косата зависят пряко от състоянието на кожата на главата (скалпа). Фукоиданът подобрява еластичността, гъстотата, цвета, блясъка и растежа на косата. 

Агар е полизахарид, извлечен от някои видове червени морски водорасли. Използва се като основна съставка в кремове, като емулгатор и стабилизатор, за контрол на съдържанието на влага в лосиони за ръце, дезодоранти, фон дьо тен, ексфолианти (скраб), почистващи продукти, крем за бръснене. Агарът се използва в течни сапуни, за лечение на акне, измиване на тялото и пудри за лице. Тъй като може да запази биоактивността си до температури от 250 ° C, агарът от червени морски водорасли се употребява за желиране на различни хранителни продукти. 

Карагенан е вещество, извлечено от червените морски водорасли, което в чисто състояние е изключително нестабилно и трудно за получаване. Този полизахарид е полупрозрачен, а включването му в други продукти не променя вкуса и цвета им. Заради силните си желиращи свойства се използва  често в храните. Около 20% от произведения карагенан намира приложение във фармацията и козметиката. Карагенанът влиза в състава на продукти като паста за зъби, балсам за коса, лосиони, слънцезащитни продукти, крем за бръснене, шампоан, сухи дезодоранти (във формата на стик), спрей и пяна. 

Улван е полизахарид със силни желиращи свойства, извлечен от зелени водорасли, който също се използва в някои козметични продукти. 

Порфирани са клас от сулфатирани полизахариди, получени чрез водна екстракция от червени водорасли. В козметиката се използват главно за избелване на кожата. Известни са със своите противовъзпалителни, аналгетични и противоязвени свойства. 

Неповторими биологично активни вещества в кафявите водорасли келп Ламинария и Фукус

Ламинаран е естествен бета глюкан, за чиито ползи вече сме писали в блога на aloha.bg. Известен е със своите антивирусни, антиоксидантни, противотуморни, противовъзпалителни и антикоагулантни свойства. Ламинаранът се добива главно от кафяви морски водорасли Ламинария японика, а в по-малка степен от водорасли като Фукус. Той може да присъства в 2 форми. Едната напълно се разтваря дори в студена вода, а за разтворимостта на другата е нужна гореща вода. В козметиката ламинаранът се използва в продуктите за борба с целулита. 

Протеините са биологични макромолекули, които са съставени от 1 или повече вериги от аминокиселини. Много от протеините са ензими, които имат жизненоважна роля за метаболизма. Водораслите съдържат различни протеини, както и ензими, пептиди и свободни аминокиселини. Много от изброените вещества имат противовъзпалително, антиоксидантно, антитуморно или защитно действие. Някои от протеините се борят с процесите на остаряване. Протеините от водорасли често се използват за овлажняване на кожата и косата. 

Водораслите съдържат различни аминокиселини - аланин, серин, пролин, хистидин, тирозин, триптофан и пр. Обикновено аминокиселините имат хидратиращо действие и често се използват за козметични продукти. 

В последните години оцветяването на храната и козметика се постига чрез вещества, извлечени от естествени източници, които освен оцветяване са полезни за човешкото здраве. 

Водораслите съдържат разнообразни пигменти, но общото е, че всички те съдържат хлорофил. Този пигмент се намира във вътрешността на хлоропластите, които са отговорни за зеленото оцветяване на голяма част от растенията. Освен като натурален зелен оцветител, хлорофилът е известен със своите дезодориращи,антиоксидантни и антибактериални свойства.

Каротеноидите се класифицират като ксантофили (астаксантин, фукоксантин, лораксантин, лутеин, виолаксантин, зеаксантин) и  каротини (α-каротен, β-каротен, ликопен). Освен като естествени багрила, те имат антиоксидантни, противотуморни и противовъзпалителни свойства. Те притежават активността на провитамин А и могат да останат активни и при ниски нива на кислород. Някои каротени защитават кожата и очите от UV лъчите и предотвратяват заболявания като катаракта. 

Зелените водорасли по пигментация са подобни със сухоземните растения и съдържат хлорофил и каротеноиди. 

Червените водорасли освен хлорофил съдържат специфични пигменти като фикобилини, както и каротеноиди. Астаксантин е каротеноид с червен цвят, който се среща в сладководни червени микроводорасли. След поглъщането им от ракообразни, червения пигмент достига и до птици фламинго, както и до дивата сьомга и придава характерното оцветяване. В хранителната индустрия астаксантинът се използва не само като пигмент с яркочервен цвят, но и като изключително силен антиоксидант. Астаксантинът има множество ползи за човешкото здраве. 

Кафявите водорасли също съдържат хлорофил и каротеноиди, но и фукоксантин, който придава специфичен кафяв цвят. Не случайно фукоксантинът е наречен “богатството на морето”. Той е неповторим в сухоземния свят и е ценен със стоите противотуморни, противовъзпалителни, противодиабетни и антиангиогенни функции. 

Липидите са едни от трите основни класа хранителни вещества (другите 2 класа са протеини и въглехидрати). Те са градивни елементи на всички живи клетки. Липидите във водораслите включват мастни киселини, гликол- и фосфолипиди, стероли и др. Днес много от изследванията са фокусирани върху мастните киселини, получени от водораслите. Те могат да се използват за производството на биодизел. Мастните киселини и липофилните съединения от водораслите имат противовъзпалителни, противоалергични и антиоксидантни свойства, а в козметичните продукти се използват за предпазване на кожата от загуба на вода. 

Фенолните съединения са водноразтворими вещества, които имат множество разновидности. Има големи разлики между фенолните съединения от сухоземните растения и фенолните съединения, образувани от морските водорасли. Флоротанините са фенолни съединения, произведени от кафявите морски водорасли. Те са уникални и неповторими, а растенията от сухоземния свят не могат да ги синтезират. Флоротанините са със силно противоалергични свойства. Използват се в козметични продукти, свързани с изсветляване на пигментни петна, за намаляване дълбочината на бръчките и забавяне естествените процеси за стареене на кожата. 

Витамините и минералите в морските водорасли варират според вида, местоположението и метода на обработка. Водораслите съдържат витамин А (β-каротин и други каротеноиди), витамини от група B (B1 - тиамин, В2 - рибофлавин, В3-ниацин, В5-пантотенова киселина, В7-биотин и др.), витамин С (аскорбинова киселина), витамин D, витамин Е (α-токоферол). 

Клетъчните стени на водораслите пропускат свободно преминаването на йони, газове и вода. По тази причина морските водорасли са богати на микроелементи като цинк (Zn), магнезий (Mg), мед (Cu), йод (I), желязо (Fe) и манган (Mn). Освен това съдържат макроелементи като калций (Ca), натрий (Na) и калий (K), които са важни за доброто състояние на кожата. 

Йодът в морските водорасли е в лесноусвоима органична форма и е естествен антиоксидант. Известни са неговите широкоспектърни антибактериални и противогъбични свойства. Той се използва много често за дезинфекция на рани. Йодът е важен за профилактика на йоддефицитните заболявания на щитовидната жлеза и въпреки че навлиза в тялото главно чрез храната, ние можем да си го набавим чрез питейна вода, вдишвания въздух, както и през кожата. Ваната с морски водорасли помага на организма да се снабди с йод както от контакта на кожата с морската вода, така и чрез вдишване на йод в газообразно състояние.  

Алготерапия е специален клон от медицината с билки, при която се използват морски растения (или биоактивни съединения от тях), които имат лечебно въздействие и служат за затихване, лечение или предотвратяване на заболявания и техните симптоми. Някои видове от морските водорасли могат да се възприемат като морски зеленчуци, защото от столетия се използват за храна. Освен това отделни видове водорасли са с доказани терапевтични свойства и в народната медицина на крайбрежните райони на Азия. В днешно време водораслите и техните биологично активни съединения се използват при производството на лекарства, козметика, както и терапевтични бани. 

Екстрактите от водорасли дават възможност за сертифициране на полезните вещества и приемат статуса на билкови лекарства, чиято ефективност и безопасност е потвърдена от проучвания, техническа и научна документация или клинични изследвания. 

Всички препарати за алготерапия използват активни вещества от водорасли, а в някои от тях са съчетани повече от 1 вид водорасли, както и сухоземни растения, гъби, неорганични елементи и пр. 

Водата и особено морската вода се считат за жизненоважни за развитието на живота на нашата планета. Морската вода съдържа множество важни вещества като минерали, катализатори, витамини, аминокиселини и пр. Над 70% от планетата Земя е покрита от океани, в които живеят 90% от организмите по света. Океаните и моретата са домове на най-разнообразни организми, които произвеждат биологично активни съединения, които могат да се използват от хората за функционални храни, фармацевтични продукти и козметика. 

През XIX в. френския биолог Рене Куинтън е доказал експериментално експериментално забележителното сходство между морската вода и човешката плазма. Според него “Човешкият организъм е вид аквариум, чиято вътрешна среда е съставена от морска вода.” 

Морската вода се използва за лечение на екземи, дерматози, псориазис, възпаление на носоглътката, конюнктивит, вагинит и други инфекции на външните полови органи. Когато се използва за козметични цели, морската вода прави кожата по-стегната, регулира дейността на мастните жлези и появата на пърхот. Освен това морската вода спомага за детоксикацията на кожата от токсини на метални йони и води до насищане с кислород. Ползите от морската вода водят до разработката на различни козметични продукти. 

Таласотерапия произхожда от гръцката дума “таласо” (море) и терапия (лек). Това наименование се използва още  от началото на XVIII век. Първоначално т.нар. терапия с море се е използвала от французите. Но както е известно всичко ново е добре забравено старо. Таласотерапия се е използвала още в древността от китайците, египтяните и римляните, които били открили самостоятелно няколко панацеи от морски водорасли. Много процедури преминават под шапката на таласотерапията, но не всички имат право да се причислят към тази група на терапия. Названието “таласотерапия” се употребява много често в  спа процедурите, но е по-коректно, ако няма значителни ползи за здравето, да се използват други наименования. 

Истината е, че различни компоненти от морето (минерали или органични) са били част от нашия живот в продължение на хилядолетия. 

В Ирландия таласотерапията първоначално се е състояла в потопяване на тялото във вана с топла прясна морска вода, в която има морски водорасли (главно кафяви водорасли от вида Фукус). Те са богати на мастни киселини, антиоксиданти, витамини и органичен йод. Морската вода освен това също подобрява настроението и повишава тонуса на целия организъм. Солта във водата е естествен ексфолиант и води до подобрение във външния вид на кожата. Таласотерапията повишава пропускливостта на кожата и позволява навлизането на козметични продукти по-надълбоко в кожата. Тези процедури могат да намалят прекомерното изпотяване (включително и на краката). 

За разработването на козметични продукти с морски водорасли са нужни различни технологични процеси. От съществено значение е да се запази биоактивността на съединенията. 

Най-често използваните техники са:

  • изсушаване на въздух или в професионални фурни или камери за отстраняване на водата от водораслите (дехидратация). Важно е температурата да не надвишава 40 ° C, за да не се разрушат протеини, ензими и алгинати. 
  • екстракцията чрез течна фаза позволява използването на водни и органични разтворители. Така се отделят точно определени вещества, а след това следва пречистване и създаване на концентрати. 
  • ензимно подпомаганата екстракция може да отслаби или разруши стената на клетката и така да освободи вътреклетъчното съдържимо. 
  • лиофилизация  е дехидратиране при ниски температури и във вакуум, 
  • разрушаване на клетките на водораслите се извършва за смилане с цел приготвяне на прахообразна форма. 
  • суспензии от свежи водорасли се стабилизират в етилов алкохол, за да се избегне разграждането. 

А ето и най-често използваните приложения на морските водорасли в козметичните продукти. 

Козметичните продукти за избелване на кожата са най-големия и непрекъсната нарастващ сегмент на пазара за грижа на кожата. Меланинът, произведен в кожата, е водещ фактор за определяне на цвета на кожата, защитава я от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и изчиства образуваните токсини. Хроничното излагане на слънце може да е полезно за образуването на витамин D, но в разумни граници. След това започват щетите като разрушаване на колагена, поява на дълбоки бръчки, загуба на еластичност, петна и лунички с по-тъмен цвят. Активни вещества от морските водорасли водят до изравняването на тена. 

Ускорено зарастване на рани по кожата се отчита при използването на алгинатни превръзки, които помагат и за абсорбция на гнойни секрети. Освен това алгинатите могат да се използват за равномерно доставяне на болкоуспокояващи лекарства в раната. Алгинатите от кафяви водорасли Ламинария и Фукус се използват и в тъканното инженерство. 

Атопичен дерматит е възпалително заболяване на кожата, което протича със сърбеж. Може да се появи на всяка възраст, но най-често засяга новородени бебета и малки деца. Флоротанините, които се срещат единствено в кафявите водорасли могат да облекчат и ускорят зарастването на лезиите, причинени от атопичен дерматит. 

Изгарянията на кожата могат да се облекчат от фукоиданите от кафяви водорасли като Фукус и Ламинария, които стимулират растежа на фибробласти и епителни клетки. Фукоиданите водят и до ускорено зарастване на рани. 

Целулитът не е заболяване, а козметичен проблем, който често се среща сред жените. В козметичните продукти се използват различни водорасли сред които кафявите Fucus vesiculosus и Laminaria digitata, които увеличават нивата на колаген тип I в кожата и намаляват грапавините. Освен това стимулирането на метаболизма и засилването на кръвообращението локално в областта на приложение води до мобилизиране на подкожните мазнини и намаляване на целулита.  

Намаляване на бръчките поради овлажняване на дермата, която увеличава обема си. Биоактивните вещества във водораслите стимулират фибробластите да образуват колаген и еластин. Витамин С и микроелемента мед способстват за увеличаването на протеините в дермата. 

Цялостен детокс на кожата с помощта на алгинатите, които се свързват със солите на тежките метали и ги отвеждат безопасно извън тялото. 

Намаляване на косопада и увеличаване на диаметъра на косъма. Много често косопада се дължи на липса на йод, който е свързан с хормоните на щитовидната жлеза. Водораслите са богати на микро- и макроелементи, витамини и протеини, които подхранват скалпа - мястото, откъдето израстват новите косми. Проучвания показват, че кафявите водорасли Ламинария съдържат биоактивни вещества, които намаляват косопада. 

Продуктите на Вертера са разработени на базата на кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус. 

Вертера Гел  е функционална храна на основата на кафяви водорасли Laminaria japonica, която може да се използва като маска за лице или маска за коса

Вътрешен прием: Стандартен дневен прием е общо 40 - 50 гр. /два пъти на ден х 25гр. / - 1 супена лъжица с връх - 30 мин. преди хранене. С лечебна цел, приемът може да се увеличи до 100 - 150 гр. / дневно. Препоръчителен курс на прием е 1 година. 

Външен прием: Продуктът може да се прилага също като маска за лице и тяло. Има почистващо, хидратиращо и стягащо действие. ИМА ВКУС НА МОРСКИ ВОДОРАСЛИ - Затова е препоръчително да се смесва със сок или вода по ваш вкус.

Вертера Гел Форте  съдържа кафяви водорасли Ламинария и Фукус. Подобно на Вертера гел може да се приема вътрешно като функционална храна и външно като маска за лице, тяло или коса. 

Гел за увиване с водорасли е със състав: Гел от морски кафяви водорасли (вода, водорасли, фукус, дихидрокварцетин, натриев алгинат), растителен глицерин, водни растителни екстракти (алое, астрагал), хлорофилно-липиден комплекс от морски водорасли ламинария. 

Биомаската се прилага върху кожата. За да се усили ефекта от процедурата, тялото се покрива с кърпа. След половин час маската може да се отстрани с душ. След процедурата е желателно да се нанесе върху кожата подхранващо масло (водораслово олио) или крем. Манипулацията може да се прави 1-2 пъти седмично. Резултатите от ефекта на маската върху кожата се появяват своевременно. Повече за процедурата можете да прочетете в тази публикация

БИО маска за лице с водорасли е със състав: Гел от кафяви морски водорасли (вода, ламинария, дихидрокварцетин), растителен глицерин. Водни екстракти: алое, кантарион, родиола роза; натриев алгинат, хлорофилно - липиден комплекс от водорасли ламинария. Без изкуствени компоненти и бои.

Биомаската се нанася върху чистата кожа на лицето и се оставя да действа 15 - 20 минути. Изплаква се със студена вода, без да се използва сапун или други средства за измиване. Фитоводорасловата маска за лице може да се прилага няколко пъти седмично. Броят на процедурите се определя в зависимост от състоянието на кожата и от реакцията й към приложението на маската. След прилагането на маската се препоръчва използването на нормален крем за лице.

Олио с Морски Водорасли е със състав: Масло от водорасли (ламинария, фукус), масло от маслини, тиквено масло, ленено масло, масло от морски зърнастец, масло от шипка, масло от кайсиеви ядки, бадемово масло, масло от пшенични зародиши, хлорофилно - липиден комплекс от морски водорасли ламинария. Екстракти от черен оман, ракитник и дихидрокверцетин.

Използва се като финална процедура след използване на маска за тяло. Може да се прилага отделно, тъй като тонизира кожата, подпомага проникването на хранителни вещества в по - дълбоките слоеве на кожата и активирането на метаболитните процеси. Маслото от водорасли се нанася върху кожата с леки масажни движения. След 10 - 15 минути кожата се подсушава с хартиена кърпа, като при необходимост се изплаква с топла вода. Най - голям ефект се постига, ако процедурата се извършва след вана или душ. Използването на маслото при проблемни, сухи, люспести кожи и "целулитни" зони на кожата едновременно с енергичен масаж може да се извършва ежедневно.

Минерален Пилинг за Тяло е със състав Пилингова сол от морски водорасли ламинария и фукус. Необходимото количество от продукта се смесва с водния комплекс за пилинг непосредствено преди употреба и се използва като пилинг за кожата на тялото. Оставя се да подейства 5 - 10 минути и след това се изплаква с вода.

В момента продуктите на Вертера не се предлагат за продажба онлайн. Ако искате да закупите този продукт, моля обадете се на телефон 0877 555 012 или ни пишете в нашата фейсбук страница.