Copyright © 2020. All Rights Reserved

Новини
Непоносимост към глутен и анемия

В последните години се говори към непоносимостта към глутен. Това е вид протеин, който се съдържа в някои зърнени храни и придава пухкавата текстура на хляба и тестените изделия. При това заболяване имунната система започва целенасочено унищожаване на малките власинки (вили), които покриват тънките черва и помагат за абсорбцията на хранителни вещества. В резултат на глутеновата непоносимост могат да се развият различни дефицити, включително и тежка анемия. 

Прочети още
10 стомашно-чревни увреждания, които причиняват дефицит на витамин B12

Витамин B12 е водоразтворим и се съдържа единствено в храните от животински произход. Той преминава дълъг път през храносмилателната система като се свързва с различни транспортни протеини. Тяхната основна цел е да го предпазят от разрушение от силно киселинните стомашни сокове. Витамин B12 се усвоява с помощта на специални рецептори в крайната част на тънките черва. В тази публикация ще разгледаме 10 често срещани увреждания на храносмилателната система, които могат да доведат до дефицит на витамин B12, причинен от проблеми с абсорбцията на храни, кои са най-подходящите форми за коригиране на дефицита, както и дали се налага дългосрочен прием.

Прочети още