Натурален колаген INVENTIA

25 септември 2015
Натурален колаген INVENTIA

НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA - ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

Колагенът представлява протеин с характерен състав на аминокиселина. Този протеин съдържа много глицин, пролин и аланин, което представлява приблизително 60% от всички аминокиселини. Освен това, в резултат на пост-транслационни модификации в него, той има специфични за колагена аминокиселини, т.е. 3 - и 4-хидроксипролин и хидроксилизин. Алфа- веригата съдържа повтарящ се в трипептидна последователност глицин-XY, където X най-често заема пролин, а Y - хидроксипролин.

В структурата на алфа-веригата има почти всички аминокиселини, но количеството им не е постоянно, а зависи от типа на тъканта, вида, възрастта, расата и пола.

БИОСИНТЕЗ

Биосинтезът на колаген започва в полирибозомата на ендоплазмения ретикулум със синтеза на веригата на алфа-1 и про-алфа-2 проколаген с маса 150 кДа. Тъй като веригата на проколагена се удължава, някои остатъчни вещества на пролина и лизина са хидроксилирани. Средната част на проколагеновата верига има структура на ляво ориентирана разширена спирала, завършваща от двете страни с т.нар. N- и C-терминални пропептиди.

Тези фрагменти са отговорни за правилното обединение и транспортирането на отделните вериги. Благодарение на вътрешни и междумолекулни дисулфидни връзки в терминалните пропептиди, трите вериги на проколагена имат паралелна структура, където средната част се усуква надясно. Такъв проколаген се секретира през клетъчната мембрана, а две ендопептидази отделят и двата удължаващи участъци. Така възниква нов тропоколаген, който чрез последователни и паралелни съединения е изложен на спонтанна полимеризация във фибрили. Освен това, структурата на молекулата се поддържа от слабите взаимодействия, т.е. хидрофобни, електростатични, водородни, както и посредством силни въздействия т.е. йонни и ковалентни въздействия между отделните алфа-вериги на трополагена. Трополаген (зряла молекула колаген) може да бъде хомотример, състоящ се от три еднакви вериги или хетеротример, състоящ се от две или три различни вериги.

Заради биологичните свойства като нетоксичност, биосъвместимост с всички живи организми и широкото разпространение, колагенът се използва като биоматериал в медицинската, фармацевтичната и козметичната промишлености.

Колагенът е нестатичен протеин. През целия живот в тялото протича непрекъснат обмен на колаген. Старите фибрили се разлагат и се заменят от нови.

След двадесет и петата годишнина от живота колагеновите фибрили започват да се разпадат по-бързо, отколкото се образуват нови. Този процес се засилва с възрастта. Естественият процес на стареене води до видими симптоми. В началото се наблюдават леко изсушаване на кожата и фини мимически бръчки, които впоследствие се задълбочават.

В допълнение на това, различни фактори, например, UV-лъчението, тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, продължителната работа с компютър, стресът и нездравословният начин на хранене, могат да доведат до преждевременно разрушаване на естествената структура на колагена.

Доказано е, че високите дози на облъчване могат да доведат до унищожаване на естествената структура на колагена – до неговата денатурация.

Предишни изследвания показват, че колагеновите разтвори, под въздействие на UV-радиацията, губят способността си да произвежда фибрили, а в резултат на фотохимични процеси настъпват структуриране и разграждане. Основните хромофори, абсорбиращи UV в колагена, са ароматни аминокиселини: тирозин и фенилаланин. Типът фотохимични реакции и тяхната производителност зависят и от наличието на вещества, съпътстващи този протеин.

Колаген I (2 [алфа I ] алфа2) се състои от две пептидни вериги алфа-1 тип I и една верига алфа-2 тип I. Колаген I е типичен представител на колагена в кожата на бозайниците (в съединителната тъкан е свързан с една молекула мукополизахарид).

ДРУГИ КОМПОНЕНТИ НА НАТУРАЛНИЯ КОЛАГЕН INVENTIA

Следващият компонент на нашия продукт е млечната киселина. Млечната киселина е плодова киселина, която принадлежи към групата на алфа-хидроксилните киселини (АГК). Тя е "зеленият" материал, тъй като е получена от естествени източници и е изцяло биоразградима. Тази киселина се получава по биотехнологичен път чрез ферментация на захари от млечнокисели бактерии (Lactobacillus). Интересно е, че веществото има състояние на GRAS, което означава, че се счита за безопасно.

Млечната киселина, в зависимост от концентрацията, може да се бели /пилинг/, овлажнява и възстановява (в количеството, в което е налична в нашия колаген, има хидратиращи и регенериращи свойства). Тази киселина работи най-добре при рН 3 - 4 (точно толкова има и в нашия продукт). Клинични изследвания ясно показват, че продуктите, съдържащи плодови киселини, имат благоприятен ефект върху състоянието и вида на кожата. Такива продукти са особено препоръчителни за суха кожа и / или кожа с видими признаци на стареене.

Поради прекомерното разрастване на клетките на епидермиса, кожата става по-дебела и матова. Млечната киселина представлява малка молекула и може лесно да проникне в кожата. Тази киселина намалява корнеоцитния слой на епидермиса (разтваря веществата, слепващи отделните клетки) и улеснява десквамацията /нейното лющене/. Една от последиците от този процес е регулирането на естественото лющене на епидермиса и по този начин се стимулира регенерацията на клетките, разположени по-дълбоко, включително фибробластите, които са отговорни за синтеза на колаген и еластин. В резултат на регулярното използване на плодови киселини, кожата задържа вода по-добре, а това води до повишаване на нивото на серамиди в епидермиса, заради стимулирането на техния биосинтез чрез AGC киселини. По този начин, плодовите киселини не само не увреждат защитните бариери на кожата, но и значително ги подобряват. Увеличаването на фибриларните протеини и водата в по-дълбоките слоеве на кожата заглажда бръчките и линиите и подобрява цялостно външния вид.

Продуктите с млечна киселина са силно препоръчителни след летния и зимния сезон, когато кожата е уморена от въздействието на слънцето или студа и изисква специални грижи, като отстраняване на фини бръчки или избледняване на пигментните петна. Друго предимство на млечната киселина е, че тя е ефективен активатор на трансдермалния пренос, т.е. улеснява абсорбцията на други вещества, включително на хранителни и регенериращи.

Следващият компонент е каприлил гликол. Това е нова добавка, използвана в нашия колаген. Каприлил гликолът е идентичен на естествените вещества, т.е. синтезиран от човека, но има химична структура като тази на естествено съединение. Този компонент, поради своята структура, едновременно е овлажняващ агент (гумектаном) и има леко смазочен ефект. Наличието на къси вериги на мастните киселини улеснява абсорбцията на нашия продукт в дълбочината на кожата и благодарение на смазочния си ефект предотвратява загубата на вода от нея.

Натуралният колаген INVENTIA е естествен продукт, получен от кожите на Hypophthalmichthys molitrix чрез внимателно извличане в оптимални лабораторни условия.

ВЪНШНИ И ОРГАНОЛЕПТИЧНИ СВОЙСТВА

Продуктът е гел-консистенция, без бучки или механични примеси, прозрачен, с леко опалесцентен оттенък и характерен слаб мирис.

СТРУКТУРА И СЪСТАВ

Продуктът се характеризира със съдържание на вода в диапазона 95-97,5%. Сухият продукт съдържа 89,9% протеинови вещества. Колагеновите протеини представляват 75% от общите протеинови фракции. Електрофоретичното разделение в условията на денатуриране разкри трикомпонентна структура на естествения колаген. Тройната спирала се състои от субединица алфа-1 (120 кДа) и алфа-2 (130 кДа), а също така и алфа (220 кДа).

Отделните субединици съставляват 43, 23 и 34%.

Натуралният колаген INVENTIA съдържа много остатъци от глицин (30.4%), пролин (11,3%), аланин (8.0%), хидроксипролин (7.8%), глутамин (6.1%) и аргинин (4.6%).

Остатъчните вещества са протеини с тегло 70-150 кДа, включително еластин, свободни аминокиселини, пептиди, липиди, въглехидрати и амини, стабилизиращи тройната спирала и повишаващи нейната термоустойчивост. В допълнение, продуктът е обогатен с млечна киселина – един от компонентите на NMF (натурален овлажняващ фактор).

ФУНКЦИОНАЛНИ СВОЙСТВА: 

• Това е полутечен гел с нюанси от прозрачно бяло до перлено сиво; формата на гел улеснява нанасянето и втриването.
• Не е източник на приони, за разлика от колагена от животински произход
• Притежава висока степен на абсорбиране
• Има много добра поносимост от кожата
• Не предизвиква алергии и дразнене на кожата при прилагане
• Чрез млечната киселина нежно ексфолира епидермиса, като по този начин ускорява обновяването му
• Изсветлява пигментните петна и изравнява тена на кожата
• Увеличава способността на кожата да задържа вода
• Видимо подобрява хидратацията на кожата в областта на нанасяне, по-специално поради съдържанието на хидроксипролин, каприлил гликол и млечна киселина
• Увеличава устойчивостта на кожата в зоната около очите, свежда до минимум появата на мимически бръчки
• продуктът стимулира организма да произвежда свой собствен колаген
• Не съдържа консерванти
• Препоръчва се за интензивна грижа за всички типове кожа, особено за зряла, суха и чувствителна, както в козметични салони, така и у дома
• Може да се използва като суровина за производство на козметични и фармацевтични продукти
• Не променя цвета и мириса на козметичните продукти

МИКРОБИОЛОГИЧНА ОЦЕНКА

Натуралният колаген INVENTIA отговаря на микробиологичните изисквания за козметичните продукти, определени от Наредбата на министъра на здравеопазването от 23 декември 2002 г. и не представлява риск за човешкото здраве по отношение на микробиологичната чистота.

Изследвания

Продуктът е тестван за безопасност за човешкото здраве и неговите функционални свойства са потвърдени от независима, специализирана изследователска лаборатория "ITA-TEST" SC Дерматологична изследователска институция на козметични продукти и битовата химия. Наред с това, ние непрекъснато си партнираме с Химическия факултет на Университета в Гданск.

КОНТРОЛ НА ПРОИЗВОДСТВОТО

Натуралният колаген INVENTIA се произвежда в съответствие със стандартите: ISO 9000 и 22000 за добра производствена практика (GMP) и добри хигиенни практики (ДХП). Качеството на произвеждания от нас колаген се следи постоянно от лаборатория за контрол на качеството. Също така се провеждат редовни микробиологични изследвания на продукта в независим център. Като производител на натуралния колаген INVENTIA, ние се стремим да поддържаме максимална сигурност за нашите клиенти.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още