Как по естествен път да стимулираме колагена?

29 септември 2014
Как по естествен път да стимулираме колагена?

Времето и гравитацията в крайна сметка ще ни представят твърди доказателства, че остаряваме с всеки изминал ден – фини линии, бръчки и отпускане на кожата. Обвинете генетиката; ако вашите родители са получили бръчки в ранна възраст, шансовете и вие да ги получите рано са налице. Можете също така да обвините и всички онези релаксиращи дни, прекарани на слънце, или пък виновни за това са лошият късмет и стресът. Без значение каква е причината, бръчките могат да бъдат неприятни и нежелани. Добрите новини са, че е възможно да се намалят тези признаци на стареене с естествени, неинвазивни методи.

колаген

С напредване на възрастта, кожата ви губи част от своите еластичност и здравина. Част от това се дължи на загубата и разлагането на колагена в дермалния слой на кожата. Колагенът съществува естествено в кожата като структурираща поддръжка. Губейки колаген по време на целия процес на стареене, кожата ви става по-тънка и бръчките започват да се появяват [Източник: Дерматологично дружество на Нова Зеландия]. Освен това, когато колагенът се разгражда, кожата ви става по-слаба, а това може да доведе до увисването й. 

Има редица начини това да се забави или малко да се върне времето. Съвременната наука е предоставила изобилие от възможности, които се опитват да се справят с неизбежните признаци на стареене. Много пластични хирурзи и дерматолози, например, може да ви инжектират, т.н. филъри в меките тъкани, което простоe един изстрел с гъвкаво, тъканно вещество, като например човешка мазнина или колаген, извлечен от едър рогат добитък [Източник: Американската академия по дерматология]. Но ако не се чувствате комфортно при ползването на игли или подлагането на пластична хирургия, може да откриете и някои природни решения, които позволяват да се изгладят бръчките и да се стегне кожата.

Ако сте готови да се справите с последиците от времето и естествено стимулирате кожата ви да произвежда колаген, прочетете, за да разберете за колагеновите добавки, кремове и храни, които могат да ни помогнат да остаряваме малко по-елегантно.

 Collagen Supplements – хранителни добавки с колаген

Въпреки, че тялото ви не може да произведе същите нива на колаген, както някога е правило, стимулирането на производството на колаген има потенциала да промени някои от признаците на стареене. Може лесно да се стигне до извода, че приемането на колагенови добавки за вашата кожа ще помогне точно така, както, когато вземате добавки с калций за поддържане на здрави кости.

Въпреки това, решението не е толкова просто в случая с колагена, защото вие се опитвате да повлияете на начина, по който тялото ви произвежда протеин, а не само на начина, по който то абсорбира минерал. Колагеновите добавки се предлагат във вид на таблетки и в течна форма и тъй като колагенът се намира в кожата, костите и хрущялите, можете да го комбинирате с други добавки. Колагеновите добавки може да се смесват с глюкозамин и хондроитин, две добавки, използвани при ставни и артритни проблеми 

Тъй като колагенът дава силата на хрущяла, то приемането му също така може да бъде полезно за тези, които страдат от остеоартрит [източник: WebMD]. Все пак, ако не изпитвате проблеми със ставите, вместо това може да изберете колагенов хидролизат или колагенови пептидни добавки. Освен това, ако решите да изпробвате колагеновите добавки, то трябва да увеличите приема на витамин C, тъй като витамин С помага на организма да произвежда колаген [източник: Medline Plus].

Както при всяко лечение, това колко скоро ще видите резултатите от действието на колагеновите добавки – зависи от всеки организъм. Бъдете наясно, че хранителните добавки не са регламентирани от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и не се подлагат на същото изпитване, както лекарствата, предписани с рецепта. Ако не сте сигурни дали приемате колагенова добавка, подходяща за Вас, попитайте Вашия лекар.

Ако приемането на таблетки не Ви звучи примамливо, може би локалното третиране е по-приемливо. Прочетете, за да разберете за колагеновите кремове

Collagen Creams / Кремове с колаген

Ако сте гледали телевизия или сте прелиствали списание напоследък, може би сте видели рекламите за кремове против стареене и овлажняващите кремове против бръчки, които претендират, че предизвикват производството на колаген. Ключът към избора на правилния продукт се намира в това, което е написано на етикета. Ако търсите овлажнител против стареене, който ще даде своя тласък за производството на колаген и ще доведе до изчистването и овлажняването на кожата, то следете за тези ключови съставки:

Кремове, които съдържат ретиноиди или ретинол, могат да ускорят способността на кожата и да накарат стари кожни клетки да произвеждат нови клетки [източник: Bruno]. Тези кремове работят върху слоевете на кожата, където се формират новите кожни клетки и където колагенът придава на кожата здравина и тя се подмладява и става без бръчки. Чрез увеличаване на производството на клетките на кожата, ретиноидите помагат за стимулиране на производството на колаген в тялото ви.

Кремовете, съдържащи третиноин, също могат да помогнат за снабдяването с колаген в клетките на кожата [източник: Mayo Clinic]. Тяхното действие е по-силно, отколкото предлаганите на пазара ретиноидни кремове. Тези кремове понякога могат да дадат резултати там, където други колагенови кремове не са успели, като в случаи на дълбоки бръчки или стрии.

Известно е, че кремовете против стареене, съдържащи медни пептиди или други пептиди, водят до увеличаване на производството на колаген. Тези кремове помагат на раните да зарастват по-бързо [източник: Mayo Clinic].

Колагеновите кремове могат да помогнат за подобряване на здравината и текстурата на кожата в краткосрочен план, но главната цел е да се стимулира способността на организма да увеличи производството на колаген [Източник: Американската академия по дерматология]. Кремовете могат да дадат на кожата ви здрав блясък, обаче не гарантират, че ще ви направят да изглеждате сякаш отново сте на 20.

Сега, когато сте проучили възможните ползи от добавките и кремовете, четете по-нататък, за да научите как някои храни могат да увеличат производството на колаген.

 Amino Acids and Collagen / Аминокиселини и колаген

Градивните елементи, които влизат в състава на всички протеини, включително и на колагена, са наречени аминокиселини. Ако не разполагате с достатъчно аминокиселини, които се комбинират, за да образуват колаген, клетките на тялото ви не могат да произвеждат достатъчно от него. Какво представляват аминокиселините, необходими за производството на колаген, а след това и как може да сте сигурни, че получавате достатъчно за тялото ви?

Треонин е основна аминокиселина за производството на колаген. Тази важна аминокиселина не може да се произведе от вашето тяло, така че трябва да я получите чрез храната или чрез хранителните добавки. Можете да получите треонин от храни като леща, фъстъци, яйца, мляко, свинско, говеждо и пилешко месо. Ако предпочитате вегетарианска диета, можете да я получите от соята, нахута, хумуса, боба и аспержите [източник: Das]. Всичко, което приемате – от вечерята с пилешко до фъстъчената  закуска на следващия ден, може да осигури ползи за вашата кожа.

Друга аминокиселина, която помага за производството на колаген, е пролин. За разлика от треонина, пролинът не е жизнено важна аминокиселина; неважни аминокиселини са тези, които тялото или други важни аминокиселини могат да произведат. Можете също така да помогнете на тялото си, като ядете храни с високо съдържание на пролин, като желатин, соя, мляко, сирене, говеждо месо и зеле [източник: Nutrition Data]. И както споменахме преди, витамин C работи заедно с пролина за насърчаване на производството на колаген. Храни като портокали, лимони и зелени лимони съдържат витамин C.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още