• Начало »
  • Новини »
  • По външния вид на ноктите можем да преценим здравословното състояние

По външния вид на ноктите можем да преценим здравословното състояние

8 август 2018
По външния вид на ноктите можем да преценим здравословното състояние

Обикновено много хора обръщат внимание на естетическия външен вид на ноктите, но когато са без маникюр можем да проследим за издайническите промени в цвета, текстурата и формата, които се получават в резултат на различни заболявания.

Основната им функция при хората е защита на върховете на пръстите, а при животните за подпомагане на хващането на плячка и отбраната, ровенето в земята, захващането за повърхности и др. Нокътят в по-голямата си част е обраден от кожа, кутикула, която го заобикаля и расте над повърхността на нокътя. Основната ѝ функция е да защити тази част от пръста от проникване на патогенни микроорганизми, които могат да доведат до различни заболявания. Само предната му част е свободна и расте в тази посока. Самият нокът има 2 части – тяло и корен. Коренът е задната част, която се намира под кутикулата. Малка част от корена може да се покаже и извън кожата и обикновено се забелязва като блед полумесец. От корена започва изграждането на нокътната пластинка, която е изградена от епителни клетки. Нейното пълно обновяване се извършва за около половин година. За основа служи особен вид протеин, известен като кератин. Той участва още в изграждането на космите, а при животните – рога, копита, клюнове и пр. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, която съдържа микроелемента сяра.  Ноктите съдържат и калций, хром, фосфор, цинк и селен, които придават здравина на нокътя. Водата и мазнините придават еластичност и блясък. Хормоналният баланс на организма оказва влияние на скоростта на растеж на ноктите. Често спазването на строги диети води до забавяне на растежа.

Здравите нокти изглеждат гладки и с равномерен цвят. Когато хората остаряват често се получават вертикални линии или ноктите стават по-крехки. Това е безобидно и не е симптом на болест. Петната, които са причинени от нараняване израстват с нокътя. Според публикацията WebMD - What Your Nails Say About Your Health [1]  ноктите са само малка част от пъзела на човешкия организъм.  Външният им вид никога не е достатъчен, за да се постави конкретна диагноза, но може да бъде от полза на лекарите, които заедно с други симптоми, физически преглед и различни изследвания могат да уточнят заболяването. 

Бледи нокти са симптом на анемия

 

Бледи нокти - една от причините е желязо-дефицитна анемия. Поради ниския брой на червени кръвни клетки (еритроцити), тялото не получава достатъчно кислород в кръвта. Това причинява избледняване на тъканите, включително и на тези под ноктите. Освен установяване на причината за анемия и лекуването ѝ можете да масажирате нежно ноктите с леко затоплен зехтин или кокосово масло по няколко пъти дневно. Ако имате прекалено светли нокти в продължение на няколко месеца се обърнете към лекар, защото те може да са индикатор и за сърдечна недостатъчност, хепатит, чернодробно или бъбречно заболяване или просто бедна на микроелементи диета.

Бели нокти са симптом на заболяване на черния дроб и хепатит

 

 

Бели нокти – те са предимно светли с открояващи се по-тъмни линии. Могат да се считат за индикатор на проблеми с черния дроб като хепатит. В конкретната снимка пръстите също са жълтеникави, което потвърждава хипотезата за чернодробни проблеми.

 

Жълти нокти, причинени от гъбички

 

 

 

 

Жълти нокти говорят за наличието на гъбички. Диабетиците са предразположени към подобни инфекции, които ако не бъдат лекувани навреме водят до удебеляване на ноктите. В редки случаи жълтия цвят на ноктите може да се дължи на жълтеница, туберколоза, проблем с щитовидната жлеза или псориазис. Понякога пожълтяването на ноктите може да се дължи на употреба на лакове, лакочистители, тютюнопушене или от напредване на възрастта.

Синкави нокти са знак, че тялото не получава достатъчно кислород

 

 

Синкави нокти показват, че тялото не получава достатъчно кислород. Наблюдават се от лекарите по време на манипулации и операции за силна кръвозагуба.  Може да се дължат и на проблеми с белите дробове като ефизем. както и на заболявания на  сърдечно-съдовата система.

 

Бели петна по ноктите се получават не от липса на витамини, а травма

 

 

Бели петна по ноктите – това е често срещано състояние. Често засяга ноктите на ръцете на деца и млади жени. Хората го обясняват като липса на витамини или калций, но това не е вярно. Всъщност причината често е травма, съвсем миниатюрно увреждане още в основата на нокътя. Може да се получи и при грижи за ноктите, както и при гризане. Дефектите на вроговяването причиняват само цвета, но не и обичайната гладкост и форма на нокътя. После той започва да израства и петънцето да се придвижва напред. Отнема около 2 месеца докато изчезне петънцето.

Линии на Мее

 

 

Линиите на Mee са напречни бели линии по ноктите. Може да са признак за отравяне с арсен. В такъв случай ще ви бъдат взети проби от косми или тъкани, за да се установи има ли токсични вещества и какви са концентрациите им.

 

Нокти с линии са симптом на проблеми с кръвообръщението

 

 

Нокти с линии на Бьо – характерни са напречните вдлъбнатини по ноктите, които може да са причинени от проблеми с кръвообръщението, нараняване, химиотерапия, неконтролиран диабет, заболяване с висока температура като пневмония или заушка. Може да са сигнал за дефицит на микроелемента цинк.

Набраздени нокти

 

 

 

Набраздени нокти са ранен признак за псориазис или артрит. Оцветяването на ноктите е често срещано като кожата под нокътя може да изглежда червеникаво-кафява.

 

 

нацепени нокти са знак за проблеми с щитовидната жлеза

 

 

Нацепени нокти, които изглеждат като намачкана хартия са признат за заболяване на щитовидната жлеза. Когато нацепването е комбинирано с жълт цвят вероятната причина са гъбички. В такъв случай трябва да избягвате прекалено чест контакт с течности, да ги поддържате хидратирани с помощта на различни лосиони и масло. А ако не забележите подобрение да потърсите причината.

 

Нокти със зачервена кожа от инфекции

 

 

Зачервени кожички около ноктите – това е известно като възпаление на нокътната гънка. Може да е в резултат от лупус,  заболяване на съединителната тъкан или инфекция.

 

Тъмни линии под ноктите може да са признак за рак на кожата

 

 

 

 

Тъмни линии под ноктите трябва да бъдат проучени, защото понякога са в резултат от меланома – най-опасния вид рак на кожата.

 

Гризането на ноктите е вреден навик

 

 

 

Гризането на ноктите може да е в резултат на навик от детството, но и признак на постоянна тревожност. Понякога се налага консултация с лекар.

 

 

 

Хипократови пръсти и изменения в ноктите са признак на белодробна фиброза или рак на белите дробове

 

Хипократови пръсти – при тях освен изменения в кожата и съединителната тъкан на последната фаланга от пръстите се забелязва и извиване, заобляне на ноктите. Въпреки че Хипократ още през V в. пр. н. е. Хипократ установил връзката между тези изменения на пръстите и ноктите с проблемите с белите дробове, днес учените продължават да проучват тези процеси на деформация. Факт е, че белодробната фиброза и ракът на белите дробове са едни от водещите причини за подобни изменения.

 

Нокти с вдлъбната форма са признак на анемия

 

Нокти с форма като лъжица – имат вдлъбната форма и са много по-тънки от обикновено. По-често се наблюдава при ноктите на краката. Състоянието е известно и като койлонихия. Признак е на желязо-дефицитна анемия, която може да е в резултат от неправилна диета, стомашно-чревни кръвоизливи, травми, сърдечно-съдови заболявания, хипотиреоидизъм и пр. Дори да започнете прием на желязосъдържаща добавка трябва да изчакате няколко месеца за израстването на здрав нокът.

 

Ноктите на Тери са признак на чернодробно заболяване

 

„Ноктите на Тери“ изглеждат бели, без петънца. Появява се характерна розова лента, а нокътната плочка губи прозрачността си. 80% от пациентите с тежко чернодробно заболяване имат подобни нокти. При пациенти с бъбречна или сърдечна недостатъчност дъговидната линия в края на ноктите може да е пигментирана в кафяви нюанси. Може да се получи и при химиотерапия, СПИН и пр.

 

 

 

Безболезнено падане на ноктите (онихолиза) – не се забелязва възпаление, а нокътната плочка се отделя спонтанно. В резултат на започващото отделяне се образува кухина и нокътя променя цвета си – жълт, синкаво-бял или кафеникав. Причините са различни: контакт с химични вещества, травма, гъбични инфекции, сифилис, белодробен карцином, диабет, псориазис, атопичен дерматит, склеродермия, феномен на Рейно, вродени костни аномалии. Състоянието може да се отключи и от прием на антибиотици като тетрациклин, орални контрацептиви, хлорпромазин и др. Според причината се назначава подходяща терапия, която може да се състои от противогъбични средства, кортикостероиди и пр. Важно е да се избягват травми, външни дразнители и влага.

 

 

Удебелени нокти са сигнал за наличието на гъбична инфекция, а при по-възрастните хора се получава обезцветяване. Други възможни причини са хормонален дисбаланс, псориазис или артрит. Рязането на ноктите може да бъде затруднено и да доведе до по-голям риск от инфекции. В подобни случаи, за да ги отрежете помага да накиснете ръцете или краката си в топла вода за няколко минути, докато омекнат.

Само по промяната в цвета, текстурата и формата на ноктите няма как да се постави диагноза, но те могат да подскажат за евентуални здравословни проблеми.

Поддържайте ноктите си сухи и чисти. Това предотвратява размножаването на бактерии и гъбички. Ако не използвате ръкавици при миенето на чинии, не пропускайте да се предпазвате при почистване с битова химия. Прането на ръка също може да увреди ноктите.

Дори и да имате дълги нокти пак трябва да ги подрязвате през определен период от време. Ако не използвате услугите на маникюрист, оформяйте ноктите си след къпане или ги накиснете във вода за десетина минути.

Както се убедихте ноктите са пряко свързани с обграждащата ги кожа, която расте над тях – кутикула. Натуралният колаген за коса и нокти е специално създаден за тази специфична грижа. След като измиете дланите, още докато са влажни нанесете малко количество гел. Разтрийте старателно особено в областта на нокътната плочка и кутикулата. След като се абсорбира е възможно да усетите „стягане“ на кожата. Удачен вариант да избегнете това усещане е като нанесете подходящия за кожата крем за ръце или специализирана грижа за ноктите.

Не забравяйте, че ноктите могат да се увредят механично, ако ги използвате като инструменти за развързване, разкъсване и пр. неспецифични дейности.

Освен гризането, при което много бактерии проникват в устата ви, а от устата проникват в ноктите не бива да хапете и отстранявате със зъби кожичките, защото това също може да доведе до инфектиране.

Колкото и незначителен да изглежда проблем в областта на ноктите трябва да обръщате внимание преди инфекция да доведе до подуване на цялата ръка и необходимост от хирургична операция.

Бъдете внимателни с избора на лакове и лакочистители, защото те също влияят не само на външния вид, но и на здравето на ноктите. Вижте защо е важно да избираме козметика без парабени.

 

колаген за нокти

 

Използвани източници:

1. WebMD - What Your Nails Say About Your Health

2. Health Line - Nail Abnormalities

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още