Нутрикозметика - да се погрижим за кожата “отвътре”

4 ноември 2019
Нутрикозметика - да се погрижим за кожата “отвътре”

Според прогнози на Организацията на Обединените Нации (ООН) до 2050 г. 21% от населението в световен мащаб ще е на възраст над 60 години. За сравнение през 1950  г. броят на хората над 60 г. е бил 8%, а през 2000 г. - 10%. 

Наскоро в блога на aloha.bg писахме за функционалните храни, при които освен хранителните стойности се изисква доказателство, че те имат ползи за здравето. Тези храни подлежат на строги проверки за безопасност и трябва да се консумират ежедневно в стриктно оказани дози, за да повлияят на здравето или да послужат за профилактика на определено заболяване. 

Едновременно с по-сериозните здравословни проблеми, много хора над 40 годишна възраст се притесняват от промени във външния вид като прошарване и оредяване на косата, поява на бръчки по лицето и провиснала кожа. Според пластични хирурзи като  д-р Джулиан Де Силва  социалните мрежи ни мотивират да си правим много по-често снимки и да се стремим да поддържаме младежки опъната кожа на лицето, дори и с цената на тежки пластични операции и, инжектиране на ботокс и филъри. 

Възможно ли е процесите на остаряване на кожата да бъдат значително забавени с помощта на съвременни хранителни добавки?

Според последните тенденции, красотата може да се възстанови и “отвътре” с помощта на специализирани продукти, които се грижата за кожата, косата и ноктите. 

Чували ли сте за нутрикозметика? Това е сравнително нова грижа за подобряване на външния вид. Ако обикновено нанасяте козметични продукти външно върху кожата, то при нутрикозметиката приемате хранителни добавки с цел подобряване на състоянието на кожата. 

Според публикацията Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome нутрикозметиката не е лекарство, тя се използва за укрепване на кожата на цялото тяло и с профилактична цел. Хранителните добавки имат различни ползи за кожата. Те могат да повлияят и да запазят добрия ѝ външен вид като предотвратят появата на бръчки по кожата на лицето, деколтето и китките. Освен това могат да повишат еластичността в критични участъци като ставите на лактите и коленете. Нутрикозметиката може да предотврати провисванията и сбръчканата кожа при загуба на много килограми след драстична диета, както и да предотврати появата на стрии и целулит. От друга страна съществуват различни мнения дали  фиброзата на мастната тъкан, е полезна или вредна

Нутрикозметиката може да се грижи също за косата и ноктите. Космените фоликули, от които израстват космите, се намират именно в дермата на кожата. Ноктите също са тясно свързани с околната кожа. 

Най-горният слой на кожата се състои от мъртви и твърди рогови клетки. Тяхната цел е да предотвратят изпарението на течности от вътрешността на тялото, както и да осигурят механична защита срещу проникване отвън на токсини и бактерии. Именно това е причината много от козметичните продукти да не могат да проникнат в дълбочина и да подхранят кожата. С цел по-добра абсорбция се препоръчва пилинг, или излющване на тези мъртви рогови клетки от епидермиса. Това от своя страна може да доведе до зачервяване, както и до разрушена механична бариера. 

Нутрикозметиката използва това, че кожата е добре кръвоснабдена и така чрез кръвообращението разпространява равномерно различни биологично активни вещества. При козметиката вие се грижите локално за определена част от тялото - кожата на лицето, кожата на ръцете, тялото и пр. При нутрикозметиката Вие се грижите за кожата на целия организъм като се започне от главата, та чак до петите. 

Вероятно ще си помислите, че няма значение каква е кожата на краката ви. Но въпреки че дали ще има бръчки или ще е гладка няма голямо значение за невидимите части от тялото, кожата играе много други роли:

 • защита срещу микроорганизми, UV лъчи, от загуба на водаУлтравиолетовите лъчи (UV) разрушават колагена в кожата и водят до ускорено състаряване
 • сетивна - възприемане на информация за топлина, студ, докосване, натиск и пр., от специални рецептори
 • отделяне на пот и детоксикация на организма при увреждане на бъбреците
 • складиране на липиди и вода
 • абсорбция на кислород от външната среда
 • терморегулация
 • външно изразяване на здравето на целия организъм - някои видове трайни хиперпигментации могат да са симптом на различни видове анемия и пр. 
 • имунни функции за пропускане/спиране на определени вещества
 • осигуряване на механична бариера и бързо зарастване на рани, спиране на кръвотечението 
 • производство на витамин D
 • синтез на растежни фактори

Грижата за красотата отвътре не е нова концепция. Отдавна е ясно, че кожата е огледало на здравето на целия организъм. В Азия и Латинска Америка нутрикозметиката се цени повече в сравнение с Европа и САЩ. Освен на суха, мазна, нормална и комбинирана, кожата може да се раздели и по вид тен. Това оказва влияние при избора на грижа за кожата. Съвременните представи за красота водят до тенденции за избелване на кожата при азиатци и африканци и обратно - към потъмняване на кожата с бронзанти и солариуми пред хората с изключително бяла кожа. Същевременно потребителите в Европа искат продукти с UV защита и заглаждане на бръчки. 

Стареенето на кожата е в резултат както от вътрешни, така и от външни фактори. 

Вътрешното стареене на кожата се определя генетично и се влияе от индивидуалните свойства на кожата като се променя с хормоналните нива, свързани с различните възрасти. Диабетът,  заболявания на щитовидната жлеза и бременността на жената също могат да променят външния вид на кожата. От друга страна на кожата на лицето влияят и разположените отдолу кости на черепа. Свикнали сме да свързваме остеопорозата с намалената костна плътност на бедрените кости. Но намален обем се отчита и при костите на лицето и това води до неприятни провисвания и бръчки.

Външното стареене на кожата зависи от фактори на околната среда като UV лъчи на Слънце или солариум, тютюнопушене, прием на AGEs от храната, замърсявания и токсини. Липсата на някои витамини също може да увреди кожата, както и бедната на протеини диета. Позата по време на сън влияе на кожата на лицето и може да доведе до видима асиметрия, ако прекарваме много часове нощем само на една страна. Някои видове бактерии също могат да проникнат в кожата и да предизвикат сериозни заболявания (щамове на антракс, причинители на смъртоносна газова гангрена и пр.) при разрушаването на колагена от бактерии чрез процеса колагеназа

Кожата е разделена на 3 основни слоя. Най-външният се нарича епидермис и именно там са твърдите мъртви клетки, които служат за защита срещу проникване на микроорганизми. Под епидермиса е дермата, която съдържа в себе си космените фоликули, кръвоносни съдове и нервни окончания. От нея се изисква да е достатъчно здрава и същевременно еластична. Затова е богата на колаген тип I, еластин, хиалуронова киселина, както и извънклетъчна матрица. Ако само се одраскаме и засегнем епидермиса няма кървене, но ако нараняването проникне в дермата започва изтичане на кръв. Тогава именно колагена, известен и като лепилото на организма, се намесва в изграждането на нови тъкани и осигуряването на защита срещу нахлуването на външни микроорганизми. В зависимост от количеството колаген белезите могат да бъдат атрофични (с недостатъчно колаген) и хипертрофични (с прекалено много колаген). Как ще зарасне белега зависи и от направлението на влакната колаген. По тази причина преди планова операция хирурзите се съобразяват с линиите на Лангер

Колагенът в кожата се образува от специализирани клетки, наречени фибробласти. С течение на времето тези клетки престават да произвеждат колаген и започват първите издайнически бръчки. Разбира се, това не е животозастрашаващо състояние и може да породи главно притеснения относно външния вид. По-критична е ситуацията, когато фибробластите трябва да произведат спешно колаген за изграждане на нови тъкани при нараняване. По време на ембрионалното развитие всички рани заздравяват без да остават никакви белези и това е една от удивителните и неразгадани тайни на човека. След навършване на 20-25 годишна възраст синтезът намалява с 1-1.5% годишно. Това води до изтъняване на дермата, набръчкване, загуба на еластичност, провисвания, неравномерен тен, трудно зарастващи рани, поява на белези с изменения в цвета и формата на новообразуваната тъкан.

Повечето козметични продукти не могат да пробият защитата на епидермиса, ако са с голямо молекулно тегло. 

Нутрикозметиката се състои от продукти, които благодарение на кръвообращението достигат отвътре до дермата и доставят нужните биоактивни вещества. 

Колагенът е протеин, изграден от различни аминокиселини. За да бъдем по-точни, има 28 различни типа колаген. В блога на aloha.bg разяснихме какви са разликите между колаген тип I и колаген тип II. Съответно, ако приемате например колаген тип II той ще помогне за болката в ставите като спре разрушаването на хрущялите, но няма да се погрижи за намаляване на бръчките около очите. 

Можем ли да си набавим колаген чрез храната? Първо следва да уточним, че колагенът се среща единствено в определени храни от животински произход. Той се състои от множество аминокиселини, които образуват сложни пространствени структури. Засега произвеждането им по химичен път е сложно и несъобразно - колагеновите молекули не могат да подредят в тройно спирална структура. Често наименованието “веган колаген” е използвано с маркетингова цел. В миналото сме приемали повече храни, богати на колаген. Днес те са извън най-желаните блюда. Предпочитаме пилешки гърди без кожа, а именно кожата е най-богата на колаген. Сварените свински уши и опашки, от които се прави пача, също са изключително богати на колаген. Кожата над свинската сланина. Пилешките и свински крака - отново топ източник. Червата, в които се пълни кървавица. Сухожилията около хрущялите. Кожата на рибите, която изхвърляме, както и в плавателния мехур. Колаген има и в ципите на яйцата, които се намират точно под черупката. Благодарение на много тънка мембрана от колаген жълтъкът на прясното яйце не се разлива и запазва своята цялост. 

Колагенът има свойството да набъбва във вода и да увеличава обема си. Именно затова в някои кренвирши и колбаси се добавя колаген, който хомогенизира структурата и позволява добавянето на течности. Но предимствата на колагена вървят в съчетание с множество използвани Е-та

За да бъде добре абсорбиран, колагенът се нуждае от витамин С. Липсата му води до заболяване на съединителната тъкан в организма, известно като скорбут. Преди откриването на витамин С през 1933 г. скорбутът е бил смъртоносен. Ако пушите, нуждите от витамин С нарастват и може да се наложи да използвате хранителна добавка.

Invita Skin Beauty  е типичен пример за нутрикозметика, която може да забави процесите на деградация на колагена в кожата. Тази хранителна добавка се грижи за кожата “отвътре” като води до намаляване на мимическите бръчки, прави кожата мека, еластична и хидратирана, защото колагенът има свойството да набъбва и увеличава обема си при наличието на вода. Хранителната добавка е подходяща за всеки тип кожа, за всяка възраст, както за дамите, така и за силния пол. 

Освен лиофилизиран рибен колаген, Invita Skin Beauty съдържа Коензим Q10.

Според публикация на Health Line / 9 Benefits of Coenzyme Q10 (CoQ10) коензим Q10, известен и като CoQ10 е съединение, което се произвежда естествено в човешкия организъм и помага за производството на енергия в клетките. 

Откриването на коензим Q10 е около 1955 г., а в началото на 80-те години клиничните изследвания, свързани с това съединение се увеличават. По-късно става ясно, че липсата на CoQ10 е свързана със сърдечно-съдови заболявания, диабет, различни видове рак и невродегенеративни заболявания. 

Колкото повече остаряваме, толкова повече намаляват способностите на човек да синтезира достатъчни количества коензим Q10. 

Другата решаваща роля на CoQ10 е да предпази клетките от окислителен стрес, благодарение на силните си антиоксидантни свойства. Човек има възможност да се прави със свободните радикали, но когато ги приема в големи количества, те водят до увреждания на клетки, тъкани, органи и системи. 

Коензим Q10 присъства във всяка клетка на тялото. Най-големите концентрации се намират в органите с най-големи енергийни нужди като сърцето, бъбреците, белите дробове и черния дроб. 

Коензим Q10 се намира и в някои храни като месни продукти, яйца, мазнини, зърнени култури, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Най-богатите храни са месото и мазнините. 

Въпреки че не е установена препоръчителна дневна доза, в хранителните добавки количествата от CoQ10 варират от 30 до 200 mg на ден. Дозите от 500 mg се понасят добре, а проучвания показват, че ежедневния прием на 1200 mg в рамките на 16 месеца не води до странични ефекти. В 2 капсули (дневната доза) на Invita Skin Beauty се съдържат 40 mg CoQ10. Тялото не съхранява коензима, затова се препоръчва продължителна употреба. Той е мастноразтворим, с бавна и ограничена абсорбция. 

Кожата е най-обширния орган в човешкото тяло, който е подложен на външната атака на свободни радикали както от UV лъчите и околната среда, така и на вътрешното въздействие на свободните радикали от храните, богати на крайни гликиращи продукти (AGEs). 

В публикацията The Skincare Ingredient Japanese Women Swear By (That You Haven't Heard Of) отново се описват ползите от CoQ10 за кожата.

Ето някои от предимствата от коензим Q10 за кожата:

 • помага на клетките в кожата отново да са активни, да се освободят от токсините и да използват по-добре хранителните вещества. 
 • намалява щетите от слънчевите лъчи на молекулярно ниво и забавя фотостареенето
 • спомага за равномерен тен и предотвратяването на хиперпигментация 
 • стимулира производството на колаген и еластин
 • намалява появата на фини бръчки и забавя процесите на стареене на кожата
 • подпомага активирането на фибробластите в дермата
 • подобрява външния вид на кожата - тен, гладкост, здравина
 • удължава живота и подпомага деленето на кожните клетки
 • намалява уврежданията, получени от свободни радикали
 • успокоява кожата и премахва дразнителите
 • участва в регенерирането на витамин E
 • намалява уврежданията на ДНК на кератиноцитите в епидермиса

Въпреки че локалното приложение на коензим Q10 е подходящо за всички типове кожа, има определени състояния, които изискват повече внимание. Тъй като CoQ10 блокира ензим, наречен тирозиназа, който е необходим за създаването на цвета на кожата, това може да влоши обезцветяването на кожата при заболявания като витилиго. 

При поглъщане от хранителна добавка какъвто е случая с Invita Skin Beauty, страничните ефекти са рядко срещани и се състоят от киселини в стомаха. В подобни случаи е необходима консултация с лекар. 

Добрата новина е, че CoQ10 е натурален продукт, произвеждан от човешкото тяло и може безопасно да се смесва с други съставки. 

В Invita Skin Beauty можете да намерите и 200 mg морски водорасли Fucus Vesiculosus. Те са ядливи, от рода на кафявите макроводорасли. Притежават множество биоактивни вещества с доказани ползи за човешкото здраве. 

Едно от тези неповторими в сухоземния свят вещества е фукоиданът. В момента има предклинични изследвания за ползите му за определени видове рак. 

Според изследването от 2019 г. Size-dependent whitening activity of enzyme-degraded fucoidan фукоиданът е полизахарид с голяма биоактивност, който би могъл да се използва като нова функционална съставка в козметични продукти за избелване. Освен това той има силна антиоксидантна активност и активира имунната система. Водораслите Фукус съдържат естествени бета глюкани, фукоксантиналгинати, които служат за безопасно изхвърляне на тежките метали от организма. Кафявите водорасли Фукус могат да се използват като храна, да се поставят локално върху кожата (смлени или като козметични продукти), или да се приемат като хранителни добавки. Те са богати на множество витамини и минерали, а ползите им за здравето на организма, в това число и кожата са неоспорими. Те активират производството на колаген и еластин от фибробластите, стимулират процесите на регенерация и оздравяване на кожата, забавят остаряването. 

Водораслите Фукус са източник на 90 mg йод (в 2 капсули, приети за 1 ден), или около 60% от препоръчителната дневна доза. В България почвите са бедни на йод и затова с цел ограничаване на йоддефицитните заболявания е въведено задължително йодиране на солта за готварски цели. Йодът в готварската сол обаче е труден за усвояване и това води до множество случаи на хипотиреоидизъм. Освен всичко друго, в кафявите водорасли йодът е в органична, лесно усвоима форма и има доказани антиоксидантни свойства. Йод се използва за дезинфекция на рани и предпазване от нахлуването на различни щамове бактерии, вируси и гъбички. 

Invita Skin Beauty съдържа и 12 mg витамин E, еквивалент на алфа-токоферол

Според публикация на Health Line / Vitamin E and Your Skin, Friends Through Food ако търсите естествени начини за поддържане на здрава кожа, значение имат и витамините. Най-добрият им източник са храните и напитките, но хранителните добавки и козметиката, която съдържа витамини също са добри варианти. 

Витамин E е мастноразтворимо, основно хранително вещество с противовъзпалителни свойства. Той подпомага функциите на имунната система, клетките и добрия външен вид на кожата. Витамин Е е силен антиоксидант, който ефективно се бори със свободните радикали, произведени от преработката на храна и токсините в околната среда. Този витамин намалява увреждането на кожата от ултравиолетовите лъчи на Слънцето. Те от своя страна намаляват количествата на витамин Е в кожата. 

Витамин Е се намира в храни като броколи, спанак, зеленолистни зеленчуци, различни ядки като лешници, орехи, бадеми, слънчогледови и тиквени семки, растителни масла - слънчогледово, от пшеничен зародиш, шафран и пр. В храната витамин Е е във формата d-алфа-токоферол, а синтетичната форма е dl-алфа-токоферол и е по-слабо активна. 

Тийнеджърите, бременните жени и хората над 18 години имат нужда от около 15 mg витамин Е всеки ден. За кърмещите майки дозата се увеличава до 19 mg. Бебетата и малките деца имат по-малки нужди от витамина. 

Когато се приема през устата с храна или хранителни добавки, витамин Е достига до кожата чрез себума - мазните секрети, произвеждани от мастните жлези. 

Хората с мазна кожа е възможно да имат по-високи концентрации на витамин Е в дермата и епидермиса в сравнение с хората с по-суха кожа. Освен това мазните участъци на кожата като лице и рамене също могат да имат по-високи концентрации в сравнение със сухи участъци от кожа по тялото. 

Витамин Е влиза в състава на различни видове кремове и специализирана грижа като Колаген серум с витамин А и E

Използва се и в слънцезащитни кремове и лосиони, грим, червила и пр. Той лесно се абсорбира в кожата и се съхранява предимно в мастните жлези. 

Маслото с витамин Е е много гъсто и трудно се разнася равномерно по кожата. Подходящо е за локална грижа на сухи, загрубели участъци като зоната на лактите. 

Когато приемате хранителни добавки, трябва да внимавате количеството витамин Е да не доведе до предозиране при дози на 1000 IU. При хората  с мазна кожа, мастноразтворимият витамин Е може да запуши порите, особено в участъците, склонни към акне. По тази причина и за да не нарушите естествения баланс на кожата, можете да прилагате локално витамин Е не повече от 1-2 пъти седмично. Според някои пациенти, витамин Е изсветлява тъмните петна (хиперпигментация). Отделни пациенти хвалят витамина, че е заличил белезите им от акне. Трети го нанасят върху сухи и напукани устни. 

В рамките на препоръчителните дневни дози (около 15 mg), витамин Е, приет от хранителни добавки е мощен антиоксидант, който забавя процесите на стареене на клетъчно ниво. Свободните радикали се увеличават многократно при тютюнопушене, вдишване на токсини, ултравиолетови лъчи, различни Е-та от храните. 

Invita Skin Beauty с рибен колаген, витамин Е,кафяви водорасли Фукус и коензим Q10

Приемането на хранителни добавки с витамин Е с ниски дози е безопасно за повечето хора, но не и ако приемът е ежедневен в рамките на 1 година. Това може да доведе до натрупване на витамин Е в тялото, да намали броя на тромбоцитите и да разреди кръвта. 

Приеман с “почивки” витамин Е ще изравни тена и ще забави процесите на стареене на кожата, благодарение на силните си антиоксидантни качества. 

Хранителната добавка Invita Skin Beauty се грижи за кожата отвътре и е пример за ефикасен нутрицевтичен продукт, подходящ както за дами, така и за дискретна грижа за силния пол. 

Начин на употреба на Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty

1-2 капсули от хранителната добавка дневно, за предпочитане след хранене, за да се увеличи неговото усвояване. Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Да не се използва в случай на свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта. Хранителните добавки не заместват балансирания режим на хранене. При бременни, кърмачки, приемащи лекарства или страдащи от някакво заболяване, e задължителна консултацията с лекар преди употреба.

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още