Загубата на костна плътност загрозява и лицето

14 май 2018
Загубата на костна плътност загрозява и лицето

В България между 20-25% от жените и 15-16% от мъжете над 50 годишна възраст страдат от остеопороза. [1] С напредване на възрастта костната маса намалява. Костите имат повече пори, намаляват количествата на калция и други минерали. Този процес води до остеопения (намаляване на плътността на костите) и повишава риска от фрактури. С напредване на загубата остеопенията преминава в остеопороза. Изследването за плътността на костите се нарича дензитометрия и се извършва с компютърен томограф, ултразвук или чрез слабо рентгеновово лъчение. След сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания заболяванията на костите са определени като третото социално-значимо заболяване в световен мащаб.

Но сега няма да ви стряскаме с патерици, реклами на лекарства и познатите съвети, а ще се опитаме да обясним как това влияе на красотата на дамите.

Обикновено костите на възрастните са 206 на брой [2], а броят им може да достигне до 212 след отчитането на истинските ребра и допълнителните поясни прешлени. Общият брой кости при новородените е около 300. Известен факт е, че бебетата имат повече кости на главата, които по-късно срастват. Множество кости по бебешкото тяло, свързани с хрущяли се сливат и обединяват при процесите на израстване. 

При възрастните хора черепът е изграден от чифтни и нечифни кости - 74 на брой, като 66 образуват лицевия дял, а само 8 участват в изграждането на мозъчния дял от черепа.

Няма как загубата на костна плътност да не повлияе и на външния вид на лицето, което съдържа голям брой кости.

Жените не бива да мислят за остеопорозата само като за болки в краката и гръбначния стълб. [3] Нито като само като за риск от фрактури. Загубата на костна плътност променя цялостната визия на лицето. Можем да забележим загубата на плътност в зоната на горната и долната челюст. Д-р Илия Дамянов обстойно обясни какво се случва при бруксизма, който създава напрежение в ставата, свързваща горната и долната челюст. Появата на  дълбоки назолабиални бръчки издава възрастта. Промените в костите и венците, които са вид съединителна тъкан, изградена от колаген, няма как да не повлияят на формата и обема на устните.  Под въздействие на гравитацията се появяват провисвания на станалата вече излишна кожа, която сега не е опъната заради намаления обем, както и нелицеприятната двойна брадичка. Челото губи от обема си и се скосява назад. Носът също е изграден от костна и хрущялна част и променя вида си. напълно възможно е да се изостри и дори изгърби заради намаляване на костна плътност в основата. Целият профил на главата се променя.

Забелязваме и появата на бръчките около очите. Самите очни ябълки са разположени в очните орбити. При намаляване на плътността очите хлътват по-надълбоко и се появяват тъмните кръгове, а излишната кожа образува торбички около клепачите. Линиите на веждите, които са свързани с формата на очните орбити също се променят.

За специалистите, занимаващи се с реконструктивна и пластична хирургия отдавна е ясно, че промяната във формите и обема на костите се отразява и на кожата над тях. [4] За съжаление при дамите процесите започват още след 40-годишна възраст, докато при силния пол промените се забелязват значително по-късно. 

Загубата на костна плътност се отразява и на лицето и е свързана и със загубата на колаген в костите

И все пак – само млякото, млечните продукти и витамин D ли могат да ни предпазят от преждевременната загуба на костна плътност? 

Трябва да мислим за костите като за жива тъкан. [5] Те съдържат нерви, кръвоносни съдове и костен мозък, благодарение на който се създават кръвните клетки. От червените и бели кръвни клетки зависи и дейността на имунната система. Костите непрекъснато се саморазграждат и възстановяват, а ако процесите на дегенерация са нарушени резултатът е намаляване на плътността им. Погледнати под микроскоп те не са плътна структура, а представляват порест композит, който е комбинация от различни компоненти - органични, неорганични и вода.

В зависимост от вида, възрастта и типа на костите костните клетки представляват до 15% от обема на костите. В зрелите кости при повечето животни те са около 5%. [6]

Извънклетъчната матрица на черепа се състои от около 30% органични съставки, 60% неорганични и 10% вода. [7] 

Над 90% от органичните съставки се състоят от колаген тип I, който осигурява здравина и същевременно гъвкавост. Под формата на органичен компонент колагенът участва в изграждането на 50% от обема или 30% от сухото тегло на извънклетъчната матрица на костта.  Той се състои от 3 полипептидни вериги, които образуват структурата на тройната спирала. Молекулите му образуват колагенови фибри.

Неорганичния състав на костите се състои предимно от калциев фосфат, но присъстват още и натрий, калий, флуор, цинк, барий, стронций и др. Йоните на калция образуват кристали, които са решаващи за твърдостта на костите. По време на ранните стадии на минерализация тези кристали се образуват в пространствата между колагеновите фибрили, като ограничават растежа им. Първоначално кристалите растат успоредно на колагеновите фибрили, а след това започват да ги притискат и компресират тройноспиралните молекули.

Минералните кристали отговарят за твърдостта на костите и издържливостта на огромни сили на натиск, но притежават и недостатъци, подобно на другите кристали.

Ето защо колагеновите фибрили, които притежават висока еластичност и якост на опън, дават възможност на костта да реагира като композитен материал. От друга страна за костите e важно освен да са издържат на огромни натоварвания да са леки. Спомнете си за момент как еволюцията е развила костите при птиците. Здравината на костта е значително по-голяма по надлъжната ос, тъй като колагеновите влакна и минералните кристали са ориентирани в тази посока. Ето защо често фрактурите са напречно на костта. Въпреки че са твърди, костите проявяват и значителна степен еластичност – от 420 до 700 кг/кв. см., но това зависи и от скоростта, с която се прилага натоварването. Например при бързо деформиране костите са по-твърди, а при по-бавно са по-еластични. Можем ли да заздравим костите, когато тренираме с тежести? Оказва се, че да. Костите реагират на постоянните силови натоварвания с изпращане на повече минерали за повече твърдост. 

След като разглеждаме костите като композити, то съотношението минерал-колаген води до промени във физичните им свойства. По-малко минерали водят до по-голяма гъвкавост. Повече минерали водят до повече твърдост. Прекалено много минерали, но липса на колаген водят до крехкост и чупливост.

Възможността на костите да понасят огромни натоварвания е свързана не само с количеството костна тъкан, но и с нейната обемна форма и взаимовръзката ѝ с други кости, мускули и сухожилия. [8] В резултат на ензимни или неензимни процеси могат да се наблюдават различни процеси на зреене на колагена. От друга страна навлизането на крайни гликиращи продукти (AGEs), които често се появяват при диабет води до промени в пептидите на колагена и уврежда цялостно механичните свойства на костите. Гликацията води и до проблеми със зарастването на раните.

В статията за откриването на витамин C през 1933 г. споменахме, че първия регистриран случай на скорбут принадлежи на едногодишно дете, живяло преди 5000 години в Древен Египет. След съмнения за няколко възможни диагнози учените го диагностицирали със скорбут, защото костите на черепа му били прекалено порести. Имало дупчици дори и в очните орбити. При липса на витамин С кръвоносните съдове стават чупливи и това води до микрокръвоизливи. Костите са жива плът, която в такива ситуации образува още повече пори и нови костни израстъци. А дефицитът на витамин С влияе на синтеза на колаген. Именно затова един от симптомите на скорбут, от който са страдали хиляди моряци в периода XV-XVIII в. е бил именно болка в костите.

Ето защо освен витамин D3 и калций, разнообразно хранене с повече източници на колаген или хранителни добавки, а също и открития преди по-малко от век витамин С биха допринесли за запазване на обема на лицевите кости. И не на последно място- избягване на тютюнопушенето, което освен че вреди на кожата на лицето, води и до изчерпване на витамин С. Резултат са намален синтез на колаген и по-ниска костна плътност.

 

Използвани източници:

1. Изследване на костна плътност (дензитометрия) | Мед. изследване от Framar.bg

2. Уикипедия. Списък на костите в човешкото тяло

3. The part of the body you probably didn't realise osteoporosis affects

4. Osteoporosis of the face

5. Building Stronger Bones

6. Chemical Composition And Physical Properties

7. Bioinspired Collagen Scaffolds in Cranial Bone Regeneration: From Bedside to Bench

8. The role of collagen in bone strength.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още