Още 7 причини за отказване на цигарите

16 февруари 2018
Още 7 причини за отказване на цигарите

Всички сме забелязвали стряскащите снимки на цигарените кутии, които плашат с всевъзможни тежки и смъртоносни заболявания.

Освен здравето на вътрешните органи тютюнопушенето се отразява и на кожата ни, която е най-обширния и видим орган в човешкото тяло. От тъмните кръгове под очите до пожълтелите пръсти и бръчките по лицето, вижте от какви „екстри“ можете да се лишите след като откажете цигарите.

Причина 1: Непълноценна почивка нощем

Често при заклети пушачи се наблюдават тъмни кръгове под очите. Ако не искате да изглеждате всекидневно като герои от хорър филм и да се чудите с какво да прикриете подпухналите клепачи и прозявките по никое време – спрете цигарите. Според изследване [1] е в пъти по-вероятно пристрастените към цигарите да имат по-непълноценен сън. Това се дължи предимно на стимулиращите свойства на никотина. А знаем и за комбинацията от кафе+цигара, която още повече влошава дълбокия сън и релаксация. Вярно е, че често в забързаното ежедневие много от нас имат нужда от допълнителни стимули, но това се отразява на тялото, което е подложено на липса на ритмично редуване бодърстване/пълен покой. Хроничната преумора рано или късно се изписва на лицето. Отказът от цигари ще ви позволите да се наспивате по-добре и сутрин да ставате отпочинали.

Причина 2: Вдишвате убийствен коктейл с неясни съставки.

Възможно е да се възмущавате, че в киселото мляко от 50 стотинки няма нищо полезно, но пък в цигарите, за които давате  десетки пъти повече не е уточнено какво съдържат и вие не роптаете, а напоследък изникна модата за изваждане на цигарите от оригиналните кутии със стряскащи снимки и поставяне в художествено изработени. Освен ако не искате нарочно да вкарате в тялото си средства за почистване, консервиране, ракетно гориво, съставки за производство на пластмаси. Според American Lung Assosiation [2] в цигарите има около 600 активни съставки. След изгарянето си те могат да създадат повече от 7000 химични съединения. Вече е доказано, че над 60 от  тях са канцерогенни, а много други оказват вредно въздействие на човешкия организъм. Много от химическите съединения се намират и в други продукти, но всички те имат предупредителни указания. Докато при цигарите не е ясно какво точно съдържат. Ето само малка част от съставките на цигарения дим и местата, в които можем да ги намерим:

Ацетон – популярна съставка на лакочистителите

Оцетна киселина – съставка в боите за коса

Амоняк – служи за почистване

Арсен – силна отрова, използва се при нашествие на гризачи

Бензен – използва се при производство на гуми, пластмаси, бои, пестициди

Бутан – заедно с пропан се използва като гориво за автомобили, газ за горене, газ за запалки и пр.

Кадмий – активен компонент в акумулаторната киселина

Формалдехид – служи като консервант

Метанол – основен компонент в ракетното гориво

Нафталин – използва се против молци

Никотин – за вредното му въздействие могат да бъдат изписани цели книги

Катран – докато дървесния се използва за защитно покритие на дървени греди, въглищния и петролния са силно токсични и канцерогенни

и пр.

Отказването на цигарите ще възстанови нивата на колаген. При тютюнопушене се появяват повече бръчки, раните зарастват трудно и има недостиг на витамин С.

Причина 3: Преждевременна поява на бръчки

Публикувано в сайта на British Journal of Dermatology изследване [3] синтеза на колаген тип I намалява с 18%, а на тип III с 22 %, в сравнение с съдържащия се в кожата колаген при непушачите. Ето защо е важно да приемате качествени хранителни добавки с колаген или да използвате специализирана козметика с колаген.

Статия на Ask Women Net [4] разкрива, че пристрастените пушачи често имат много повече бръчки от връстниците си. Тютюнопушенето създава ензими, които унищожават вече съществуващите колагенови фибри и намаляват производството на колаген.

Специалистите от Mayo Clinic [5] дават отговор на въпроса дали пушенето образува повече бръчки. Тютюнопушенето ускорява нормалния процес на стареене на кожата и води до поява на повече бръчки. Разбира се тези промени не се забелязват от днес за утре. В някои случаи могат да се забележат след 10 години активно ежедневно пушене. Но колкото повече цигари дневно изпушвате, толкова по-голяма е вероятността това да се отрази на външния вид на кожата ви, и то не само в областта на лицето.  Никотинът в цигарите води до стеснение на повърхностните кръвоносни съдове. Всичко това води до промяна в тена до неприятни сивеещи нюанси. При намален приток на кръв кожата не получава кислород, витамини и ценни хранителни вещества. Вече писахме за значението на витамин С и синтеза на колаген. Освен вече споменатия колаген се увреждат и еластиновите влакна.

Както вече споменахме в съветите на лондонския пластичен хирург Джулиан Де Силва самите мимики при пушене като затваряне на очите за избягване на лютия дим, засмукването с устни и издишането на пушека се проявяват специфични мимики, които водят до трайни бръчки по лицето.

Изследване на Journal of the American Society and Plastic Surgeons [6] разглежда разликите между 79 двойки еднояйчни близнаци, които са посетили фестивала Дни на близнаците в Туинсбург, щата Охайо, САЩ в периода 2007-2010 г.  Важно условие е било само единия близнак да пуши или ако двамата са пушачи, единият да е с поне 5-години по-дълъг стаж като  активен пушач. Използвани са както въпросници, така и стандартизирани снимки от професионални фотографи. Жури от трима съдии е определило и степенувало бръчките по кожата на лицето.

Резултати: Близнаците, които пушат по-активно имат видимо по-лоши резултати, забележими в излишна кожа на горната и долната част на клепача, назолабиални гънки, наричани още линии на скръбта – това са двете характерни линии от двете страни на носа към ъгълчетата на устните.  Освен това пушачите са имали по-ясни изразени бръчки около устните. От друга страна по-слабо изразени са бръчките по челото и бръчките тип пачи крак около очите. При близнаците, които са пушили 5 години по-дълго също се забелязва промяна на кожата в областта на торбичките под очите, горния клепач и бръчките под долната устна. Изследването доказва, че 5 години тютюнопушене дават видими изменения на кожата.

 Причина 4: Нарушено зарастване на рани и хирургични белези

Публикувано в The Journal of American Society of Anesthesiologists обширно изследване [7] доказва, че при планирана операция отказът от тютюнопушене повече от 3 седмици преди това намалява честотата на увреждане при зарастването на рани при пациенти, които са подложени на реконструктивна хирургия на главата и шията. Вече писахме, че за вида на белега при зарастването на рани ключова роля оказва колагенът.

Публикувано в The American Journal of Medicine изследване [8] разглежда токсичните съставки в цигарения дим – никотин, въглероден оксид и циановодород, който пречат на нормалното възстановяване на раните.   Намаленият капацитет на заздравяване на рани е особено опасен при пациенти, подложени на пластични или реконструктивни хирургични операции. В сравнение с непушачите, пушачите имат по-висока честота на незадоволително подобряване на състоянието. Това важи както за операции на лицето, така и за оперативни намеси над гръдната област. Ето защо пушачите трябва да бъдат съветвани незабавно да спрат изобщо цигарите преди планирана операция или когато се възстановяват след травма.

Причина 5: Дефицит на витамин С

Вече писахме за скорбута, синтеза на колаген и зарастването на рани, подкрепени с десетки научни изследвания.  Едно от многобройните изследвания [9] доказва, че има разлика между пушачите, които пушат 1-19 цигари дневно и над 20. При тях е установен дефицит, който не зависи от възрастта, расата, пола, килограмите или консумацията на алкохолни напитки. След допълнително коригиране на приема на витамин С в храната, негативната зависимост между броя на цигарите дневно и серумните нива на витамин С продължава. Рискът от тежък дефицит на витамин С се увеличава при пушачи и за да избегнат негативното влияние от тютюнопушенето е нужно да приемат хранителни добавки с витамин С.

Причина 6: По-ранно оплешивяване при мъжете

Вече сме разглеждали някои от причините за косопада, но изследване [10] доказва, че може да се направи връзка между тютюнопушенето и загубата на коса сред мъжете от Азия. Трябва да се отбележи, че рискът от подобно оплешивяване сред азиатците е значително по-малък от мъжете с бял цвят на кожата. Андрогенната алопеция, която е наследствено заболяване и се влияе от гените, се намалява възрастта при която започва проявлението след като мъжете са пушили повече от 20 цигари на ден. Вероятно тютюнопушенето унищожава космените фоликули, поврежда папилата, където циркулират кръвта и хормоните, вероятно увеличава нивата на женски полови хормони като естроген, който противодейства на андрогена.

Причина 7: Жълтеникаво оцветяване на зъби, пръсти и нокти

Като споменахме вече катраните, които се съдържат в цигарите – именно те водят до жълтеникавото оцветяване на пръстите и ноктите. След като откажете цигарите ще забележите как между новоизрастващите нокти на ръцете  и слоевете, когато сте пушили съществува разлика.

Статия в WebMD [11] разкрива още от негативите на тютюнопушенето за оралното здраве: лош дъх, оцветяване на зъбите, възпаление на отворите на слюнчените жлези в устата, повишено натрупване на плака и зъбен камък, повишена загуба на костната плътност на челюстта, поява на бели петна в устата, развитие на заболявания на венците, забавено зарастване на венците след изваждане на зъби, повишен риск от развитие на рак на устната кухина и пр. 

Източници:

1. American College of Chest Physicians. "Smoking Linked To Sleep Disturbances." ScienceDaily. ScienceDaily, 7 February 2008

2. American Lung Assosiation. Smoking Facts. What's In a Cigarette?

3. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin

4. Ask Women Net - How smoking Affects Your Skin Collagen

5. Mayo Clinic - Is it true that smoking causes wrinkles? 

6. Journal of the American Society and Plastic Surgeons - Facial Changes Caused by Smoking: A Comparison between Smoking and Nonsmoking Identical Twins

7. The Journal of American Society of Anesthesiologists - Determination of the Duration of Preoperative Smoking Cessation to Improve Wound Healing after Head and Neck Surgery

8. The American Journal of Medicine - Smoking and wound healing

9. The influence of smoking on vitamin C status in adults.

10. JAMA and Archives Journals. "Asian Men Who Smoke May Have Increased Risk For Hair Loss." ScienceDaily. ScienceDaily, 19 November 2007. 

11. WebMD - Smoking and Oral Health

12. Effects of cigarette smoking on cutaneous wound healing

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още