Негативните ефекти от драстичните диети

2 октомври 2018
Негативните ефекти от драстичните диети

Лятото вече е в разгара си и сега е периода за сбъдване на мечтите за почивка на морския бряг или край басейна. Ако сте решили да спазвате нисковъглехидратна диета, с която спешно да отслабнете за броени дни, имайте предвид, че показанията на кантара не са меродавни. Това се отнася за случаите, когато тренираме усилено, за да изгорим повече калории. Освен мазнини и мускули влияние на теглото оказват телесните течности, костите и кожата, която е 10-15% от общото тегло. Покачването на мускулната маса води съответно до увеличаване на теглото, а мазнините са тези, които могат да доведат до заболяване заради промяната на метаболизма. Наскоро писахме за ролята на фиброзата в мастната тъкан, която може да бъде както полезна, така и вредна. 

Голяма част от мазнините се натрупват подкожно. Всъщност кожата има 3 слоя – епидермис (горен), дерма (или дермис, среден) и хиподермис (под кожата). В тази част от тялото има много колагенови и еластинови влакна, които подпомагат прехода между подкожните тъкани и самата кожа, която трябва да е еластична, за да не се нацепи при богат набор от движения. През хиподермата преминават много кръвоносни и лимфни съдове в пътя към по-горните слоеве от кожата. Освен това именно в подкожието се намират потните жлези. Тук са и част от космените фоликули. Има и мускулни влакна в зоната на лицето, скалпа, ръцете, зърната на гърдите и скротума.

При бозайниците, които живеят в студени климатични зони и китовете хиподермата е с изменен състав и главната ѝ роля е създаване на термоизолация.

В изграждането на подкожните мазнини участват голямо количество адипоцити – техният брой е около 30 милиарда клетки с обща маса около 13.5 кг за възрастен човек. Те имат способността да увеличат обема си 4 пъти, а едва след това започват  да се делят. При отслабване броят им не се променя, а само намалява количеството на съдържащите се липиди. Приблизително 10% от общия брой се обновяват всяка година. Така съхранявана мазнината служи като склад за енергия, термоизолатор на тялото и възглавница, която предпазва тъканите отдолу от травми.

Тези мастни клетки са отговорни и за синтеза на хормони като лептин. На 1 декември 1994 г. в биомедицинската наука настъпва Големият мастен взрив Fat’s big bang, при който Джефри Фридман и сътрудниците му публикуват в престижното научно списание Nature информация за откриването на лептина. След това той е споменаван стотици хиляди пъти в множество научни изследвания. Откритието на лептин промени мнението, че мастната тъкан е пасивен склад за липиди. Всъщност тя е най-големия ендокринен орган в човешкото тяло и произвежда стотици хормони, наречени обобщено адипокини.

Лептинът е този, който информира хипоталамуса в мозъка, че сме приели достатъчно мазнини, няма нужда да се храним, защото имаме достатъчно енергия. Има и други функции, свързани с фертилността, имунитета, функциите на мозъка и пр.

Основната роля на лептина е дългосрочното регулиране на енергийния баланс – количеството калории, които поемаме и изразходваме, както и колко мазнини съхраняваме в тялото си. В процеса на еволюция и нередовно хранене този хормон ни е предпазвал както от глад, така и от преяждане. Днес той ни предпазва от глада, но все по-често се случва да преяждаме. Дали за това не са виновни и съвременните добавки в храната известни като е-та? Един от тях е познатия ни мононатриев глутамат. Той е открит през 1908 г. от проф. Кикунае Икеда от Университета в Токио, който го синтезирал от морски водорасли. Използва се за активиране на определен вид вкусови брадавици на езика. Използван в огромни количества в японската и китайската кухня. Днес може да се намери в чипса, царевичните пръчици, пуканките, различни замразени полуготови храни, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, консерви.Използва се и в бульоните и подправките Maggi. Счита се за силен невротоксин. Освен това ни кара да смятаме храните за вкусни и води до привикване като разстройва вкусовите рецептори. По тази причина води до преяждане и наднормено тегло. Може да предизвика болки в гърдите, асматичен пристъп (при хора с астма), алергии, кожни обриви, сърцебиене, сънливост и пр.

Лептинът влияе на метаболизма, регулирането на глада и съответно теглото, но е свързан и с витамин B12

Когато се храним телесните мазнини се покачват. Нивата на лептин също се увеличават. Намаляваме количествата на храната, а изгаряме повече.

Мастните клетки и натрупването им са свързани с женските полови хормони - естрогени. Ето защо извънредно ниско или високо ниво на мазнини водят до промени в плодовитостта на жените. Как точно ще се натрупа излишъкът от енергия под вид на мазнини зависи и от половите хормони. Мъжете имат склонност да складират в областта на врата, ръцете, долната част на гърба и корема. Жените натрупват в областта на ханша, задните части, бедрата и гърдите.

От друга страна освен подкожно, мазнини обвиват и вътрешните органи. Нормалните стойности са 3-5% при мъжете и 8-12% при дамите. Голямо количество висцерални мазнини в коремната област затруднява функциите на черния дроб, бъбреците, сърцето, яйчниците и пр.

Границата между богатата на колаген и еластин дерма и слоя на подкожните мазнини не е строго разграничена. В слоя с подкожни мазнини също има хлабава съединителна тъкан, която позволява свързване с костите и мускулите отдолу. Именно в тази част на тялото се поставят инжекции, защото е ефективен начин за доставяне на лекарства в целия организъм плавно и постепенно. Диабетиците използват специални устройства, с които инжектират сами нужните количества инсулин в подкожните мазнини на корема, бедрата или горната част на ръцете.

Индексът на телесна маса  (съкратено ИТМ, на английски Body mass index, BMI) е медико-биологичен показател и служи за определяне на теглото при хора с различен ръст. Получените резултати не се отнасят за лица под 17-годишна възраст, бременни жени и кърмещи майки, както и хора със силно развити мускули.

Измерва се в килограми на квадратен метър. Формулата, по която се изчислява е:

ИТМ = тегло в килограми, разделено на височината в метри на квадрат.

Ако това ви се струва прекалено сложно можете да разчитате на онлайн калкулатори за ИТМ, в които да въведете данните си.

Индекс на телесна маса Body mass index BMI

 

 

Поднормено тегло под 18,5

 • Тежко недохранване – ИТМ под 16.
 • Средно недохранване – ИТМ 16-16,99
 • Леко недохранване – ИТМ 17-18,49

Нормално тегло – ИТМ 18,5-24,99

Наднормено тегло – ИТМ над 25

Предзатлъстяване – ИТМ 25-29,99

Затлъстяване – ИТМ над 30

 • Затлъстяване I степен – ИТМ 30-34,99
 • Затлъстяване II степен – ИТМ 35-39,99
 • Затлъстяване III степен – ИТМ над 40

Така най-общо може да определи дали определено лице страда от затлъстяване, но това е неточно, защото ако човек тренира неговото тегло също може да е над приетите норми. 1 кг мускулна маса заема около 2 пъти по-малко обем в сравнение с 1 кг мазнини. Затлъстяването е новия бич на човечеството, което води до диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система. Костите и мускулите също трудно издържат увеличената тежест на тялото.

Има много източници, които препоръчват различни оптималните стойности на % мазнини в тялото.

Спортистите обикновено поддържат подкожни мазнини между 6-13% за мъжете и 14-20% за жените. Професионалистите, които се занимават с фитнес и бодибилдинг преди състезания достигат до критични нива от 2-4% на подкожни мазнини + силна дехидратация, която позволява да се очертае релефа на мускулите им.

Обикновено стойностите над 30% за мъжете и 35% за жените се считат за затлъстяване и увеличен риск от развитие на различни заболявания.

Как да измерим % мазнини в тялото?

Един от вариантите е да използвате математическата формула, която дава ориентировъчни стойности.

Подкожни мазнини % = (1.20 × BMI) + (0.23 × възраст) − (10.8 × пол) - 5.4

като възрастта е в години, а пола е 1 за мъже и 0 за жени.

Един от често използваните методи за измерване е чрез биоелектричния импеданс. С помощта на апарати, които пропускат през тялото слаб електричен ток със специална характеристика се отчита съпротивлението на тъканите според водното им съдържание. Отчитат се и параметри като индекс на телесна маса, базов метаболизъм, чиста мускулна маса, водно съдържание и др. Машината автоматично сравнява данните по определени стандарти

Отчитат се показват всички телесни мазнини, включително и висцералните.

Променената влажност на кожата може да промени електропроводимостта и да повлияе на резултатите. От друга страна мазната кожа на дланите и стъпалата действа като изолатор. Ето защо трябва да сте почистили дланите/стъпалата от мазнини и използвана козметика и подсушили. Повторете измерването, за да се убедите че сте провели процедурата правилно. Допустимо е да има грешка от 0,1% при замерванията.

Друг много използван метод е с помощта на кожните гънки.

Вече писахме как да направите бърз тест за хидратация на организма. Това е жизненоважно особено за малки бебета и деца, когато по време на диария трябва да преценим дали се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Както уточнихме подкожните мазнини се натрупват точно под кожата. Пръстите се разтварят на около 5 см., а после се прави гънка от 2 слоя кожа и съответно подкожни мазнини. Захванатата кожа се измерва със специален уред – калипер, който с контролиран натиск измерва дебелината на получената гънка. Има механични и електронни. Съществуват различни методики с определен брой фиксирани места по тялото, където да измерите с помощта на уреда. При мъжете това са гърдите, корема и бедрото, а при жените – трицепса, над тазовата кост и на бедрото.

Измерване на кожни гънки с калипер от Лазар Радков - live to liftА ето още информация от Лазар Радков от Live to Lift

Този метод също не дава напълно точни резултати. Важно е:

 • Да бъдете измервани от един и същ човек. Разликите между замервания от различни хора могат да доведат до 1% отклонение в резултата, което е от значение за професионалните спортисти.
 • Отчитайте стойностите преди тренировка, защото след това кожата се дехидратира вследствие на обилно изпотяване.
 • Нехомогенност на подкожните мазнини – теоретично в площ 1-2 кв. см би следвало мазнините да са хомогенни, но на практика те образуват бучки от адипоцити.
 • задържана подкожно вода, която след неколкократно захващане и издърпване се оттегля и показва намаляващи резултати. В подобен случай се мери до появата на едни и същи резултати.
 • При хората със затлъстяване се получава комбинация от нехомогенно разпределение на подкожните мазнини и задържана вода. В такъв случай отслабването може да се отчита с измерване на обиколки на тялото и био импеданс.

Разбира се има неточности, които зависят от самия модел на калипера. Въпреки неточностите измерването на кожни гънки позволява да се отчетат подкожните мазнини в отделни части на тялото и да се помисли за причините, които водят до натрупване именно в тези области. Това е полезно за следене на промяната и изграждане на индивидуален хранителен план за съответния организъм по пол, възраст, хормонален баланс, ниво на физическа активност и пр.

Как загубата на тегло се отразява върху кожата?

Най-добре е да се стремим да поддържаме „златната среда“ според нашия пол и възраст. Колкото и да е еластична кожата, благодарение на влакната колаген и еластин в дермата, тя не може да се разпъва и свива неограничено. При напълняване се образуват нови клетки, които след отслабване понякога няма как да се редуцират. Ефектът е провиснала, сбръчкана кожа с неравен тен. Разширяването на кожата по време на бременност се случва в рамките на няколко месеца. Много от бъдещите майки полагат специални грижи за кожата на корема с цел избягване на стрии. След раждането кожата се възстановява в рамките на няколко месеца.

При наднорменото тегло и затлъстяването кожата стои в това състояние не месеци, а понякога години и това води до проблеми при загуба на много килограми.

Освен психологически дискомфорт грозната провиснала кожа може да затрудни физическата активност. В тежки случаи с отслабване над 50 кг. се налагат пластични операции, които да отстранят излишната кожа и да възвърнат самочувствието на отслабналите пациенти.

В някои случаи затлъстяването не може да се повлияе от начина на хранене и увеличаване на физическата активност. В такъв случай при свръхтегло се прибягва до Метаболитна и бариатрична хирургия, която се практикува и в България. Прилага се при хора с BMI над 35 и придружаващо заболявания, както и при хора с индекс над 40 и без заболявания.

Методът е свързан с драстична загуба на тегло. Подобрява и излекува свързани заболявания като:

 • Диабет
 • Високо кръвно налягане
 • Проблеми с холестерола
 • Омазняване на черния дроб
 • Сънна апнея
 • Астма и други дихателни заболявания
 • Артрит
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест
 • Изпускане на урина

Една от процедурите е нехирургична. При нея се със сонда през устата в стомаха се вкарва специален „балон“, който създава усещане за ситост и намалява обема на консумирана храна. Има възможност за премахване на този балон.

При рестриктивните хирургични интервенции се намалява обема на стомаха и по-рано се получава усещането за ситост. Пациентите са неспособни да преяждат поради появата на дискомфорт и гадене.

Процедурите с малабсорбция създават отделни „пътища“ в стомашно-чревния тракт. Чрез значително скъсените пъти човек колкото и да яде не може да усвои хранителните вещества. По този начин може да отслабне между 60 и 100 килограма, но има опасност от дефицит на ценни хранителни вещества и витамин B12,  който преминава през целия храносмилателен тракт, за да се абсорбира именно в крайната точка на тънките черва. Приемът на хранителни добавки е доживотен.

Какво се случва с кожата на пациенти, отслабнали значително след подобни интервенции?

В изследване от 2015 Image analyzer study of the skin in patients with morbid obesity and massive weight loss. [1]се прави оценка на кожата на пациенти със значителна загуба на тегло с помощта на биопсии от 30 пациенти, разделени в три групи. В едната били включени пациенти, подложени на пластични операции, които не са смъквали много килограми, във втората – пациенти със затлъстяване, които са били подложени на бариатричната хирургия. Третата група се състои от пациенти, които са подложени на пластични операции след като са отслабнали значително в период на 6 месеца. Всички проби са взети по време на операция и в посока успоредна на линиите на Лангер , за да не се увредят влакната колаген.

Оказва се, че фибрите колаген са много по-тънки в групата със значително отслабване, а еластина е увреден. Това отдавна е забелязано от пластичните хирурзи, които отчитат, че качествата на кожата са видимо засегнати при хора, които са свалили много излишни килограми. Кожата им е тънка, нееластично, сбръчкана и суха. Постоперативните усложнения също са по-често срещащи се – забавено и трудно зарастване на рани, лош външен вид на новообразувалия се белег и пр.

Трябва да се има предвид и скоростта на загуба на тегло, физическата активност, начина на хранене преди и след отслабването, наличие на бременност и хормонален баланс и пр.

Според учените при леко наднормено тегло качествата на кожата не се променят, а колагенът е с прилична дебелина и плътност. Мрежата от еластични влакна започва да се разкъсва поради прекомерното разтягане. А при рязка и драстична загуба на килограми освен подкожни мазнини, които също са вплетени в мрежа от колаген губим и от дебелината на кожата.

В изследване от 2013 г. Physical discomfort due to redundant skin in post-bariatric surgery patients. [2] са участвали 360 пациента на средна възраст 51 години, които преди 1 година са претърпели бариатрична операция и са свалили доста килограми. Преди операцията средния BMI е бил 46, а след една година бил 33. Те трябвало да попълнят специален въпросник, за да се оцени всяко увреждане, което се дължи на излишна кожа. 92% от пациентите съобщили за проблеми с излишната кожа, особено по корема, горната част на ръцете и в областта на седалището.

Вече споменахме, че теглото на тялото зависи от различни компоненти. Ако вземем за пример костите, колкото и да са твърди, те са жива тъкан и с напредване на възрастта особено при жените вследствие хормоналните промени след менопаузата губят костна плътност и стават все по-крехки и чупливи. Това се забелязва най-много по тънките глезени и китки при възрастните. Остеопорозата  води до изтъняване на костите на лицето и загуба на обем. В резултат - кожата на лицето също провисва.

По подобен начин прогресивно намалява и мускулната маса. Между 50 и 60 години това се случва средно с 1.5% за всяка година, а след 60-те вече говорим за 3% годишно. Ако загубата на костна плътност и мускулна маса не ни правят по-слаби с няколко % годишно, а килограмите са същите значи теглото им се компенсира от мастни тъкани. От друга страна ограниченията в храненето не действат избирателно да сваляме единствено мазнини.

В изследването от 2014 г. Aerobic Exercise Attenuates the Loss of Skeletal Muscle during Energy Restriction in Adults with Visceral Adiposity [3] се проучва дали физическите упражнения могат да помогнат за премахване на депата с висцерални мазнини. До финала на проучването достигат 75 участници между 40-75 години. Те са разделени на 2 групи: първата спазва само диета с ограничен прием на калории, а втората спазва хранителен режим и комбинира с аеробни упражнения в срок на 12 седмици. Физическата активност се определя с отчитане на броя стъпки 2 седмици преди началото на проучването до самия край като го свалят само по време на сън и при къпане. Средната продължителност на упражненията е 120 минути седмично и 273 минути седмично за общи упражнения, които включват велоергометър.

Прави впечатление, че и при двете групи с намаляване на теглото намалява и кръвното налягане, както и кръвната захар, триглицеридите, хормонът, който контролира усещането за ситост – лептин.

И при двете групи се отчита приблизително равна загуба на тегло. Оказва се, че при първата група, която разчита само на промяна в храненето се губи и мускулна маса. В другата група напротив – не се смъкват от мускулите, а предимно мазнини в областта на корема.

В изследване от 2010 г. The impact of obesity on skin disease and epidermal permeability barrier status. [4] са изследвани 60 души със затлъстяване (допълнително разпределени в 3 групи –с BMI от 30 до 34.9, 35-39,9 и над 40) и 20 участници с нормално тегло. Всички участници посещават специализиран дерматологичен кабинет за кожни заболявания. Оценяват се бариерните функции на кожата, измерва се загубата на трансепидермална вода. Вземат се проби от предмишницата на ръката. Изследванията показват, че с увеличаване на степента на наднормено тегло се увеличават и болестните измения в кожата като поява на трайни гънки под тежестта на излишните килограми, зачервявания и „подсичания“, стрии, хиперкератози и пр.

Голяма част от кожата е скрита под дрехите. Как затлъстяването се отразява на кожата на лицето?

В изследване от 2017 г. Characterization of skin function associated with obesity and specific correlation to local/systemic parameters in American women [5] се отчитат разликите в кожата на лицето на жените с нормално и наднормено тегло. Мастната тъкан е не само сбор от клетки, които служат за склад на енергия, но и вид съединителна тъкан, участва в метаболизма и ендокринните функции, източник е на стволови клетки. Затлъстяването представлява хипертрофия на адипоцитите и се счита за световна пандемия. В проучването участват жени от САЩ от европеидната раса на възраст между 30 и 49 години. 46 участнички са в групата с нормално тегло със среден BMI 22,5, а в групата със затлъстяване – 47 с BMI с 35.5. Процентът на мазнини в тялото в първата група е средно 29%, а във втората група със затлъстяване е 52%. Всички участнички не пушат, не са в предменопауза, не са бременни и не приемат лекарства против затлъстяване, диабет или кожни заболявания. Теглото и телесните мазнини са определени чрез биоелектричен инпеданс. Измерват се и различни обиколки на тялото, както и кръвното налягане. Взети са проби за кръвен анализ на глюкоза, хемоглобин, триглицериди, общ холестерол, реактивен протеин, инсулин и лептин, който е 17 при първата група и 55 при втората.

Лицата на дамите са почистени и те си почиват над 20 минути за стабилизиране на кожата. След това с образна система в участък от дясната буза са отчетени трансепидермалната загуба на вода, бариерната функция на епидермиса, тена на кожата. Зачервяването е отчетено в точки на челото, носа, горната и долната част на бузите. Със специални уреди се отчита и микроциркулацията в кожата и подкожната тъкан в дълбочина.

Човешкото тяло съдържа много течности, а в епидермиса има специални рогови клетки, които пречат на изпарението им. Оказва се, че затлъстелите жени губят с 12% повече вода чрез подобно изпарение в сравнение с жените с нормално тегло. Освен това степента на грапавост на кожата е с цели 70% по-високо при пълничките дами. Кожата е с по-груба текстура, изсушена и суха с увеличаване на зачервяването. Учените доказват, че много от тези промени се дължат на хормоните, отделяни от мастните клетки точно под кожата. Повишените нива на инсулин и кръвна захар пречат на правилното омрежване на фибрите колаген в кожата, както и за правилното заздравяване на рани и белези. Освен това много от пациентите със затлъстяване се оплакват от псориазис и болестни изменения в кожата.

Има ли варианти да избегнем грозното провисване и сбръчкване на кожата?

Имайте предвид, че ако имате излишни килограми те не са се натрупали нито за 7 дни, нито за месец. Ето защо е крайно нездравословно да се подлагате на шокови нискокалорични диети. Здравословно е да отслабвайте по 1-2 кг на седмица, а не по 1 кг на ден за седмица. Удълженият период на отслабване ще позволи на кожата да се нагоди по-лесно.

На първо място не забравяйте да посещавате поне веднъж годишно личния си лекар за  задължителния профилактичен преглед. Изследване на кръвта може да даде насоки дали се нуждаете от консултация с ендокринолог, за да се провери дали не страдате от диабет, нарушение на функциите на щитовидната жлеза и пр.

Убедете се, че диетата ви е богата на витамин С. Именно той е един от факторите, които са отговорни за синтеза на нов колаген. Желателно е да включите повече източници на протеин в менюто си. Разбира се можете да приемате добавки с колаген тип I като Invita Skin Beauty, които се борят не само с видимите белези на остаряването като бръчки, но и ще увеличат еластичността на кожата.

Целулит

Устойчива е заблудата, че целулитът и затлъстяването са едно и също, и че той се среща само при възрастни жени. Всъщност, не е така. Запушването на целулитните канали се случва при хормонални промени, както и при нарушаването на водо-солевия метаболизъм в тялото на жената. Това може да се случи дори когато жената губи тегло. Затова не мислете, че активното отслабване ще ви отърве от целулита. Целулитът може да се появи и при 15-годишните момичета.

Целулитът е склонността на мастните тъкани да задържат течности, което води до уплътняване на междуклетъчната матрица и натрупване на течности, продукти на обмяна на веществата и мазнини. Това води до подуване, притискащо съседните части на съединителната тъкан, която в отговор произвежда плътни колагенови влакна, които изолират бучки от мазнина и възпрепятстват кръвообращението. Циркулацията на лимфа се забавя. Постепенно се образува втвърдяване, приличащо на гел, а в подкожната тъкан се образуват характерните бучки.  Съответно, целулитът не може да се премахне от липосукция (отстраняване на мазнини). Хирургическата операция помага да се избавим от тлъстини, но не и от целулит. От целулит не винаги може да ви отърве и антицелулитния чорапогащник.

В подобни случаи може да се доверите на продукти, доказали своята ефективност като  Антицелулитен крем серум с колаген , а лосион за тяло с колаген видимо укрепва и регенерира структурата на кожата, като я прави по-гладка, еластична и стегната.

Стремете се към диета с по-малко крайни продукти на гликация (AGEs). Вижте стойностите на 141 храни според начина на термична обработка и влажност.

Не допускайте резки промени в теглото: диета-йо-йо ефект, диета. Колкото и да е еластична кожата благодарение на фибрите колаген и еластин, тя не може да се нагажда толкова бързо за броени дни.

Намалете или спрете окончателно тютюнопушенето.  

Вземете пример от бременните жени, които полагат грижи за кожата на нарастващото коремче. След раждането те продължават да се използват специализирана козметика, за да подсилят еластичността и да възвърнат формата си преди забременяване. Натуралният колаген за тяло е подходящ за всички възрасти. Той не е обогатен с женски хормони като естроген, хипоалергичен е и без парабени. Произведен е от сладководни риби и не е източник на приони, за разлика от колагена от бозайници. За оптимални резултати го нанасяйте върху влажна кожа, за да може колагеновите фибри да набъбнат и увеличат обема си.

Хидратация. Не забравяйте, не само пиенето на вода ни набавя нужните количества течности за деня. Те влизат в тялото под формата на супи, сосове, в състава на пресни плодове и зеленчуци, сокове, смутита и пр. Зеленият чай също е много полезен. Може би той е част от пъзела в успеха на най-дълголетната нация - японците. Избягвайте сладките газирани напитки, които водят до бързо покачване на кръвната захар. От друга страна при оптимално състояние на хидратация колагенът в кожата набъбва и увеличава обема си. Обезводняването може да си проличи много ясно, когато прищипем кожата с пръсти за секунди и след това тя бавно възстанови формата си.

Вредните ултравиолетови лъчи преминават бариерата на епидермиса и навлизат в дермата, където увреждат колагена. Именно те са причина за т.нар. фото-стареене, което се изразява с поява на повече бръчки, не само по лицето. Външната част на дланите, която е изложена на преките слънчеви лъчи говори красноречиво за възрастта. Както и зоните на деколтето, върху които не се нанасят продукти със слънцезащитен фактор.

Спорт и физическа активност. Освен да се лишавате от нужния дневен прием на калории е добре да включите физическа активност. Това ще намали загубата на мускулна маса и същевременно, когато се лишавате от подкожни мазнини с увеличения обем на мускулите ще избегнете ефекта на провисването на кожата. Ако нямате опит доверете се на фитнес инструктор.

Изследвайте прогреса не само чрез кантар, но и с помощта на измерване на обиколки, калипер, био импеданс. Правете си снимки в едни и същи пози, дрехи и осветление. Споделяйте с приятели, които да ви подкрепят.

Гените също влияят на метаболизма на организма и вида на кожата.

И не на последно място – не приемайте рисковани и непроверени диети, които ви обещават да отслабнете значително в рамките на седмица.

Натурален колаген за тяло от Inventia (Natural Collagen Inventia Body) се препоръчва за интензивна грижа за всеки тип кожа, особено суха и чувствителна. Предназначен за използване в козметични салони и у дома. Идеален е след слънчеви бани, когато кожата е суха и се нуждае от хранителни вещества. Той е полутечен гел с перлено сив отенък. Формата на гел улеснява нанасянето и разпределянето му. За грижа за кожата на лицето и нежните части на тялото. 

Действие на Натурален колаген за тяло от Inventia

 • Препаратът стимулира организма да произвежда собствен колаген
 • Подобрява цялостния вид на кожата
 • Увеличава способността на кожата да задържа вода
 • Създава защитен филм върху кожата, благодарение на което тя не губи влага
 • Значително увеличава влажността й
 • Силно намалява грапавостта на кожата, изглажда и придава еластичност
 • Нежно ексфолира епидермиса, като по този начин ускорява подновяването му, изсветлява петна и изравнява тена на кожата
 • Притежава висока абсорбция
 • много добра поносимост от кожата
 • Не е източник на приони
 • Характеризира се с висока степен на чистота
 • Не съдържа консерванти и парабени!

 

Използвани източници:

1. Image analyzer study of the skin in patients with morbid obesity and massive weight loss.

2. Physical discomfort due to redundant skin in post-bariatric surgery patients.

3. Aerobic Exercise Attenuates the Loss of Skeletal Muscle during Energy Restriction in Adults with Visceral Adiposity

4. The impact of obesity on skin disease and epidermal permeability barrier status. 

5. Characterization of skin function associated with obesity and specific correlation to local/systemic parameters in American women 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още