• Начало »
  • Новини »
  • Палео диета ! Ще помогне ли диетата отпреди 10 000 години, за да сме по-здрави и красиви?

Палео диета ! Ще помогне ли диетата отпреди 10 000 години, за да сме по-здрави и красиви?

7 септември 2017
Палео диета ! Ще помогне ли диетата отпреди 10 000 години, за да сме по-здрави и красиви?

Въпреки всичкото изобилие на храна в последните години човечеството в глобален мащаб не е станало по-здраво. Живеем в свят на резки контрасти – от умиращи от глад и поради липса на питейна вода до преждевременна смърт от заболявания, причинени от излишните килограми и пълно разхищение на природни ресурси. От друга страна се зараждат тенденции към завръщане на методи за производство на храна отпреди десетилетия. Етикети като био, еко и органик позволяват цената на хранителни продукти и добавки да се повиши в пъти.  Още през 1890 г. навлизането масово на хляба и хлебните изделия и технологичните революции предизвиква контра реакция – редица лекари пледират за възвръщането към начина на хранене на предците ни. Така след редица публикации се стига до публикуваната през 2002 г. книга Палео диета. Неин автор е  професор Лорън Кордейн  (Loren Cordain) , роден 1950 г. , който има над 100 научноизследователски статии и резюмета. Наричана е още диетата на пещерните хора или от епохата на палеолита (от възникването на човека до 10 000 г. пр. н. е.). Разбира се няма как в няколко реда да ви представим цяла книга, но накратко -

Позволени са всички видове месо, риба, морски дарове, яйца, зеленчуци с изключение на картофи, зелен фасул и грах, плодове с изключение на банани, мед и сушени плодове (ограничени количества), нискокалорични мазнини, вода, чай и прясноизцедени фрешове.

Забранени са зехтин, палмова мазнина, всякакви видове маргарини, краве масло, всички преработени храни, съдържащи млечни продукти като сирене, сметана, сладолед, прясно и кисело мляко, кашкавал, извара. Не са позволени зърнените култури като ечемик, царевица, просо, овесени ядки, ориз, ръж, пшеница, хляба и тестени изделия, а също и бобовите култури, включително нахут, леща, грах, соя и соеви продукти. Особено внимание се обръща за избягването на безалкохолни напитки, кафе, захар и захарни изделия, както и всички продукти, съдържащи изкуствени подобрители.

палео диета

Разбира се са важни не само съставките, но и начина, по който приготвяме храната. Докато древните ни прародители са разчитали на супи и са готвили храната си дълги часове с помощта на огън в днешно време ние сме модерно оборудвани с микровълнови, фритюрници, бързозагряващи стъклокерамични плотове, мултифункционални кухненски роботи и пр. Разполагаме с мощни хладилници и фризери. Разбира се можем да приготвим „супа“ буквално за 5 минути, както и така наречения „бульон“ от кубче. Палитрата от вкусове се дължи на разнообразието на различни Е-та.

В статия в официалния си сайт за палео диетата проф. д-р Loren Cordail дава рецепта за приготвянето на бульон, като разкрива накратко и ценните качества на домашно приготвената течност.

Използвани продукти:

0,5 – 1 кг кости

1 супена лъжица ябълков оцет

Зеленчуци и подправки по избор.

Начин на приготвяне:

1.Поставете костите в подходяща тенджера и ги залейте със студена вода. За по-богат и плътен вкус може да ги запечете за няколко минутки на 200 градуса.

  1. Добавете 1 супена лъжица ябълков оцет. Той ще подпомогне извличането на хранителни вещества от костите.
  2. Добавете зеленчуци и подправки по избор – например лук, чесън, моркови, целина, черен пипер.
  3. Сложете капака, а от време на време обирайте мръсната пяна от повърхността с помощта на решетъчна лъжица.
  4. Когато варите пилешки или рибни кости са ви нужни минимум 4 часа време за готвене. За говеждо и телешко – минимум 6 часа. И като стана дума за пещерни хора, то ентусиастите от paleo diet приготвят бульоните от 24 до 48 часа!
  5. След като приготвите бульона го смъкнете от котлона и го охладете. Консумирайте в рамките на 3 дни.

 

Така приготвен в продължение на часове този бульон съдържа  ключови за човешкия организъм вещества като колаген, глюкозамин и желатин. Колагенът е най-важния протеин в съединителната тъкан, кожата и костите. Появата на бръчки по кожата е само повърхностната, видимата проява на липсата на ценния протеин. Начинът, по който са се хранили прадедите ни е набавял част от този протеин чрез храната. Те са консумирали не само месото, но и жилите, съединителна тъкан, хрущялите и са ги обработвали бавно термично. Тъй като хората не консумират сухожилия и кожа сурови при готвене се получава желатин, който съдържа също ценни аминокиселини, но тяхното качество и количество не са достатъчни, за да се борят с последиците на намаляващия колаген. Друг е въпросът, че в днешно време ние предпочитаме пилешки гърди без кожа и различни филета.

Както вече писахме в тази статия първоначално колагенът е добиван от телешко месо и е използван в широк спектър в козметичните продукти и естетическата медицина.

По-голямата част от колагена, който се предлага на пазара като хранителни добавки, е т.нар. хидролизиран колаген – с други думи, желатин. Той е произведен от говежди, свински или рибни влакна или хрущяли и (тъй като тези влакна са неразтворими) трябва да се обработи чрез ензими или температура, за да се разгради до смилаеми парчета белтъчни вещества, биологично неактивни, които някога са били част от колагенови пептидни вериги.

Натуралният колаген от INVENTIA е ново поколение от този жизненоважен протеин. Той не се произвежда от хидролизирани фибри; всъщност той е про-колаген, което означава, че все още не се е превърнал във фибрили и затова е разтворим. Това е рибен колаген с тройна спирална структура (тропоколаген), който има много сходна химична структура с човешкия белтък, затова лесно се абсорбира в тялото. Той е биологически активен, което означава, че все още е жив белтък, не е разрушен от обработка, запазен във формата, под която съществува в природата.

Нехидролизиран колаген означава, че колагенът е извлечен без да се разрушава тройната спирална структура и по този начин се поддържа неговата биоактивност (като на жива клетка).

Това, което се получава, е, че колагенът при контакт с човешката кожа по естествен път се разгражда на пептиди и аминокиселини, които са толкова малки, че могат да проникнат в кожата и да помогнат за производството на колаген.

Ако нямате възможност да се върнете обратно хиляди години назад и да се храните като пещерен човек, да варите костни бульони в продължение на ден или два, които според последните медицински изследвания ще спомогнат за справяне на симптома на раздразнените черва, ще балансират чревната флора и ще ви спомогнат да се справите с някои автоимунни заболявания, можете да приемате хранителни добавки Feel Care. Вече писахме за тайните ползи за здравето от пробиотиците за жените , a тук можете да видите 10 от направените изследвания за действието на пробиотиците специално върху нежния пол  от пролетта и есента на 2017 г. 

Както и в модата новото е добре забравеното старо тенденцията и днес е да се завръщаме към миналото, за да вземем най-доброто от опита на предците ни. Безспорно в месните продукти се съдържат ценни хранителни вещества. Освен колаген и желатин в тях ще намерите и още една изключително ценна съставка – витамин  B12. В естествено състояние кобаламинът се открива само в животинските продукти. За разлика от други витамини, неговата голяма молекула трябва да премине през няколко основни стъпки в процеса на храносмилане, за да бъде правилно усвоена. Повече информация по темата ще намерите тук

Една от рисковите групи, често пренебрегвана от лекарите, са загрижените за здравето си вегани, вегетарианци и провърженици на макробиотични диети. Много от тях не приемат достатъчно количество добавки от В12; някои консумират спирулина или темпех, защото смятат, че са богати на Б12, но всъщност съдържат негови аналози, които блокират усвояването на истинския кобаламин и водят до фалшиво високи серумни нива на В12 при изследване. Ако не са добре информирани относно В12, веганите и вегетарианците лесно могат да получат дефицит, също както бебетата, кърмени от майки веганки и вегетарианки с недостиг на витамина. При тези деца дефицитът може да се прояви с изоставане в развитието, аутистични симптоми, проблеми с моториката, загуба на езикови и социални умения, изоставане във физическото развитие.

Витамин B12 не е като другите витамини. Изследван е в продължение на десетилетия, като това продължава и до днес. За неговото проучване има присъдени 2 Нобелови награди – през 1934 г. и 1964 г. Поради спецификите на усвояването през храносмилателния тракт, ако не желаете да си поставяте инжекции с ударни дози можете да възстановите дефиците с Б12 капки за нос

Автор Елица Калоянова

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още