Пчелопедия - интересни факти за пчелите и търтеите

13 февруари 2015
Пчелопедия - интересни факти за пчелите и търтеите

Прополисът е съставна дума от думите "про" (= за, против) и "полис" (= град) Значението на името се тълкува така: със защитна функция за града и във връзка с кошера означава защита при въздушните му отвори, които са обградени с прополис.


Всъщност, наистина ли кошерите са изолирани от бацили?

Да и това се дължи на ефекта на прополиса. Прополисът се събира от пчелите, като те използват части от устата, смесват го с орални секрети и опакован в торби на задните им крака бива транспортиран в кошера. В кошера прополисът се смесва с восък и се подготвя за употреба: пчелните пити се заглаждат, пукнатините във външната рамка се запечатват, също и тези по тавана на кошера. При закалената рамка отворът през есента се намалява, за да се регулира температурата.

Цветният прашец мъжката гамета на растенията ли е?

За пчелите прашецът е основен източник на храна, включваща белтъчини, мастни киселини, витамини и минерали. Пчелите събират цветен прашец и го внасят в кошера, за да снабдяват колонията. Никоя друга естествена храна няма такава широка гама от естествени хранителни вещества! Колонията на пчелите употребява за една година около 20-30 кг цветен прашец.

Пчелното млечице е предпоставка за съществуването на пчелната общност?

Пчелното млечице е млякото на майката на пчелите и служи за храна на пчелните ларви и царици в интензивния период на яйцеснасяне. Най-важната особеност е, че то представлява храната на ларвите, съответно е отговорно за израстването и развитието на пчелите-работнички и пчелите-майки.
През първите два дни ларвите се хранят с пчелно млечице. От третия ден то е приемано само от пчелите, на които е отредено да бъдат пчели-майки.

пчелиНаистина ли пчелите съществуват като вид от над 100 милиона години?

Най-старият фосил на пчела е намерен, вграден в кехлибар, в американския щат Ню Джърси. Пчелите са много важни за човечеството. Много от вас вероятно са чували цитата (често приписван на Айнщайн), че: "Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, човечеството ще живее само още четири години."

Пчелите опрашват една трета от храната ни.

Пчелите могат да възприемат движения, които се измерват като 1/300 от секундата. В световен мащаб броят на пчелните видове се оценява на около 20 000. От тях около 700 вида са с европейски произход.

Крилата на медоносните пчели махат 11 400 пъти в минута?

Това създава характерния звук жужене. Последователността на пчелите за техните „събирателни екскурзии“ се основава на плодородието на източника на нектар. Често пъти може да се преброят до 50 или повече венчелистчета. Например, за 1 кг мед трябва да посетят над 130 000 малинови цвята, 3.3 млн. индивидуални цвята на червена детелина и т.н.

Пчелите летят средно с 25 км/ч?

За да съберат материал за 1 кг мед, пчелите трябва да летят толкова, колкото да обиколят 6 пъти Земята. Всъщност, една пчела събира средно по-малко от 1 гр. мед в живота си. При всеки полет, пчелата събира около 10 мг прополис. A пчелните семейства събират между 50 до 150 гр. прополис на година.
По този начин, за една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелите трябва да събират около 30 дни по 8 часа.

Пчелите могат да общуват помежду си?

Те го правят чрез промяна на "танца" и така показват посоката и разстоянието до цветята. Пчелите са вегетарианци - те се хранят предимно с растителни сокове и цветен прашец. Последният е важен доставчик на протеини за медоносната пчела. Само в екстремни ситуации те канибализират собствената си кръв.

Само пчелите работнички ли жилят?

Да и само, ако се почувстват застрашени. Пчелите-майки също имат жило, но никога не напускат кошера, за да помагат при отбрана. Смята се, че 1100 пчелни ужилвания са необходими, за да бъде фатално за човека.

Пчелите не се раждат научени?

Медоносната пчела е родена със способността да събира мед. Но опитните пчели учат по-младите как да го правят. Основната работа на царицата/майката-пчела следователно е да създаде следващото поколение. В разгара на сезона на пчелната година тя снася около 2000 яйца на ден. Тежестта на снесените яйца заедно е по-голяма от тежестта на самата пчела-майка.

Търтеите могат да бъдат разпознати?

Търтеите, мъжете в колонията, се различават съществено от пчелите-работнички. Те са много по-закръглени, а освен това имат толкова големи очи, че почти не може да им се види главата. Търтеите се увеличават на брой само, ако в кошера има млади царици. Тъй като търтеите не допринасят за придобиване на храната или по някакъв друг начин за опазването на пчелната колония, в края на лятото те биват отстранени от нея, не получават повече храна и съответно умират. Контролът на пчелите над търтеите, така наречената „битка над търтеите“, е биологично предопределена.

Как работят пчелите-работнички?

Пчелите-работнички имат стомашни жлези, които отделят малко количество восък в първите дни от живота си. Пчелите взимат този восък с пипалата си, дъвчат го, да стане мек и го добавят в перфектна шестоъгълна шаблонна форма върху панелите в кошера. Поради това пчелният восък е 100% вещество от организма на пчелата. През лятото пчелата работи само от четири до шест седмици и се изтощава направо до смърт. След почистване, строителство, грижи и охрана в услуга на колонията, тя най-накрая е завършила своите задачи по събирането на меда.

Колко дълго живее една пчела?

Пчелите, които се излюпват в края на лятото, през зимата, все още осигуряват първото люпило и след това умират в първите седмици на пролетта. Царицата-пчела може да живее 3-4 години, търтеите умират по време на чифтосването. Ако не влязат в игра по време на „сватбения полет“ на царицата-майка, те живеят до края на лятото.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още