Пептиди и пептидни биорегулатори

25 ноември 2023
Пептиди и пептидни биорегулатори

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ?

Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.
 
Пептиди и протеини
 
Пептидните биорегулатори са открити през 70-те години на миналия век от изтъкнатия учен, геронтолог, професор, доктор на медицинските науки В.Х. Хавинсон. Ето защо те се наричат пептиди на Хавинсон.

пептиди
 

Откъде идват в клетките пептидите на Хавинсон ?

 
Синтезираният в клетката протеин изпълнява своята задача и след това се унищожава. С помощта на пептидазни ензими той се "нарязва" на фрагменти. Някои от тях напускат тялото чрез отделителната система. Друга част се фрагментира. Някои протеинови фрагменти съдържат части от аминокиселини, свързани по определен начин. Това са пептидните биорегулатори, открити от Хавинсон.
 
Процес на синтез на протеини

Пептиди активация на ДНК
 
 
Биорегулаторът е строго свързан с определен участък от молекулата на ДНК. Той е свързан с този участък, подобно на магнитен ключ, който сигнализира на магнитна ключалка да отвори вратата. Молекулата на ДНК се разгъва, от нея се прочита информацията и се изгражда матричен информационен лист (РНК), който ще се използва за синтезиране на протеин - същият, който е бил изхвърлен преди това.
 
Съответно биорегулаторните пептиди се образуват от протеини, но същите протеини не могат да бъдат синтезирани без тях.


Защо да приемате пептидни биорегулатори ?


Дори при идеални условия здравият организъм използва вътрешните си резерви, за да попълни само 90% от дефицита на пептиди, а останалите 10% получава от храната. Проблемът започва в момента, в който тялото е подложено на стресови фактори:
  • застоял начин на живот;
  • задушни стаи;
  • неправилно хранене;
  • лоша екология и т.н.
Под тяхно влияние органите и тъканите постепенно се изхабяват и им не им достигат пептидите, доставяни с храната. Тук на помощ идват пептидните препарати, които временно компенсират този дефицит.
 
По-късно, когато тъканта произведе необходимото количество протеини, функцията ѝ ще се нормализира. Но ако тялото бъде подложено на натоварване както преди, органите и тъканите отново ще бъдат увредени и отново ще се нуждаят от външна помощ.


Как работят пептидите на Хавинсон и как да ги приемаме ?


Биорегулаторите въздействат само върху органа, от който са изолирани. Например Ендолутен ще действа върху епифизата, а Визолутен - върху очите. Затова специалистите могат да предпишат курс от няколко препарата с различни пептиди в състава им. Експертите обаче не препоръчват да приемате повече от пет биорегулатора едновременно.
 
Първото нещо, което трябва да се направи, е да се повлияе на механизма за адаптация към стреса и да се приведе в ред системата за детоксикация. Ето защо препоръчваме терапията да започне с препарати за възстановяване на невроендокринната, имунната, съдовата и нервната система, а след това да се нормализира функционирането на други системи и органи с помощта на локални пептиди: черен дроб, хрущяли, кръвоносни съдове и др.
 
Пептидните препарати имат кумулативен ефект - всеки следващ курс е по-ефективен от предишния. След 1-3-месечен курс на прием на пептиди те са ефективни за още шест месеца. Ето защо е препоръчително да приемате два курса пептидни биорегулатори годишно, за да поддържате правилното функциониране на органите.
 
Пептидните биорегулатори са съвместими не само помежду си, но и с традиционните лекарства. Благодарение на техния прием е възможно да се намали дозата на основното терапевтично лекарство - разбира се, след преглед и консултация с лекар.


Показания за прием на пептидни биорегулатори


Пептидните биорегулатори трябва да се приемат от всички хора на възраст над 30 години. Те са подходящи за хора, които живеят или работят в среда на повишен стрес и лоши екологични условия: жители на мегаполиси, работници в заводи, офис служители.


Видове и класификация на пептидните биорегулатори

пептиди и пептидна биорегулация

 
Съществуват 38 пептидни биорегулатора:
  • 21 естествени - за производството им се използват животински суровини, тъй като пептидните биорегулатори са еднакви при всички бозайници. Дължината им е 10-20 аминокиселини, от които 2-4 аминокиселини съставляват активната част. В допълнение към основния биорегулатор присъстват пептиди от други органни тъкани. Забележим ефект се появява след около седмица и продължава около година след прекратяване на приема. Продукти - Cytomax
  • 17 изкуствени - те се произвеждат от аминокиселини, изолирани от растения. Изкуствените пептидни биорегулатори са съкратени копия на основния пептид, който влиза в състава на екстракта. Ефектът им не е толкова дълготраен, колкото този на естествените, но се постига по-бързо. Това е така, защото молекулите са по-къси и концентрацията им е много по-висока. Според професор Хавинсон изкуствените пептиди ще станат незаменими, когато човечеството изпита недостиг на естествени пептиди. Дължина - 2-7 аминокиселини. Съдържа само основния пептиден биорегулатор. Състои се само от активна част. Значителнен ефект настъпва след 2-3 дни, Продукти : пептидни комплекси, Cytogenes и Revilab


Препаратите с пептидни биорегулатори могат да бъдат разделени на 3 групи:


Пептиди за възстановяване на централната нервна система (ЦНС) и мозъка


Пептидите на Хавинсон са особено важни в зряла възраст. Клинично доказано е: биорегулаторите възстановяват така наречените шипове, които стимулират невронната мрежа. Ето защо приемът им не само увеличава продължителността на живота, но и предотвратява развитието на невродегенеративни заболявания - Алцхаймер, Паркинсон и други.


Какво още е важно да знаете за пептидите ?


Отговори на често задавани въпроси


Защо пептидните биорегулатори могат да се приемат перорално? Те не се разграждат в стомаха?


Пептидите на Хавинсон запазват структурата си при абсорбиране в стомашно-чревния тракт. Това е възможно, тъй като те са много къси: дълги са не повече от 20 аминокиселини, а активната част се състои само от 2-3 аминокиселини. Такива малки структури не се разпадат в храносмилателната система и лесно проникват през клетъчната мембрана.
 
Ефективността на препаратите в капсули е потвърдена от клинични проучвания; освен това те са много по-удобни от инжекциите.


Мога ли да приемам повече от един пептиден биорегулатор едновременно?


Тъй като пептидите действат само върху конкретен орган, можете да използвате повече от един продукт едновременно. Те са съвместими помежду си, не си пречат и са съвместими с лекарства, включително медикаменти. Изключение: Glandocort (надбъбречни пептиди) и Endoluten (епифизни пептиди) не трябва да се приемат едновременно.


Какво ще стане, ако спра да приемам пептидни биорегулатори? 


Пептидите активират ДНК и по този начин предизвикват синтез на протеини в клетката, който вече протича, но не е достатъчно активен поради стрес или недостиг на пептиди. Така че няма да има проблеми и най-лошото, което може да се случи, е, че след като допълнителните пептиди изчезнат, клетката ще се върне към предишното си ниво на синтез. Но то ще бъде по-високо от първоначалното ниво, както е показано на практика.
 
Пептидите на Хавинсон не са хормони, имат различен механизъм на действие. Приемайки биорегулатори на щитовидната жлеза, тя не спира да работи, а само ѝ помагате да създава хормони по естествен начин и в необходимото количество.


Причиняват ли пептидите алергии, мутации и рак?


Пептидните биорегулатори не са чужди вещества и не се отхвърлят от организма. Новото поколение пептиди, разработени от Института по биорегулация и пептиди, са добре пречистени, не съдържат фосфолипиди, остатъци от клетъчните мембрани. Те не са чужди антигени и не предизвикват имунен отговор. Няма да се появят алергични реакции или мутации, тъй като пептидите само инициират естествения процес на синтез на протеини - този, който е присъщ на клетката.


Възможно ли е да се предозира с пептиди?


Не може да се стигне до предозиране - излишните пептиди просто се извеждат от организма чрез бъбреците или червата. При изследване върху мишки е проведен експеримент - свръхдоза пептиди в панкреаса е превишена 100 хиляди пъти. Нямаше последствия.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още

Паник атаката е кратък епизод на силна тревожност, която предизвиква физическо усещане за страх. Паническите атаки могат да включват ускорен сърдечен ритъм, задух, замаяност, треперене и мускулно напрежение. Паник атаките се появяват често и неочаквано и обикновено не са свързани с някаква външна заплаха.

прочети още