Пептиди и пептидна биорегулация

27 октомври 2020
Пептиди и пептидна биорегулация

Животът /в частност нашето тяло/ съществува благодарение на две молекули: белтъчини от пептиди и ДНК. Белтъчините от пептиди са активни информационни носители, докато ДНК е матрица, която сама по себе си не е активна. В клетките ни има стотици милиони белтъчни молекули /т.н. белтъчини/. Те са строителният материал, живи нано-машини в нашият организъм. Както е известно, белтъчините се състоят от аминокиселини, които имат свойството да се свързват на групи, в неповторими пространствени структури, с индивидуална роля в организма. Именно тези групи наричаме пептиди.

Пептидите в живия организъм съдържат дълги вериги от звена на аминокиселини, с различна дължина. Те съдържат десетки аминокиселини. При извеждане на пептида от живия организъм, устойчиви остават само късите пептиди, които имат 3-4 звена, но те са определящи за свойствата на пептида. Късите пептиди (кратки белтъчини, олигопептиди) са с много малки размери /1 нм/, затова с пълно право могат да се отнесат към наносвета.

пептидни биорегулатори

Безценните качества на късите пептидите са:

  • Те се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави.
  • Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани!
  • Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

Как функционира тялото ни?

Когато клетките са млади и здрави те работят добре, и съответно целия организъм функционира добре. С напредване на възрастта или при здравословни проблеми вкл. тежки заболявания се наблюдава отказ или нарушение при синтеза на белтъците. В този процес оказват влияние редица поразяващи фактори, например стреса, неправилно хранене, липса на профилактика, прием на лекарства. В резултат организма ни остарява или се появяват симптомите на разрушени жизнено важни органи и системи, като имунната, ендокринната, нервната, половата, сърдечно-съдовата системи, зрението и др.

Досега всички ние сме се примирили с остаряването, а при болести сме ползвали медикаменти, при които в организма се въвеждат лекарствени вещества.

Попадайки в организма, те се разпръскват хаотично докато не открият "болната" молекула, свързват се с нея и започват да и въздействат. Затова казваме, че лекарствата въздействат на молекулярно ниво твърде примитивно, без да "чувстват, планират и действат самостоятелно". Традиционните лекарства /със сигурност с противопоказания/, действат на принципа "едно поправят - пет развалят";. При такъв начин на медикаментозно лечение, клетката съвсем забавя своите функции и може напълно да престане да работи. Билките пък, като алтернатива са безвредни, приемат се дълго време, но имат слаб ефект.

Точно за това идват на помощ пептидите - ефективни като медикаментите, но без противопоказанията и безвредни като билките, но въздействащи за кратки срокове.

Пептидите карат клетката да работи правилно, а организмът да се самоизлекува, затова ги наричаме мисионери и „умни” аминокиселини. Благодарение на пептидите запаса от резервни стволови клетки в нашите органи се реализира равномерно, което определя човек да живее активно над 100-110 години.

Всички пептиди имат своята тясна специализация. За всяка тъкан отговаря определен пептид: например за белите дробове отговаря белодробния пептид, за черния дроб - чернодробен, за мозъка - мозъчен, и т.н.

пептиди

Пептидите, намиращи се в нашето тяло, са еднакви за всички млекопитаещи, затова, ако вземем пептид от теле /прасе, маймуна/ и го въведем в организма на човек или куче, той ще бъде приет като собствен. Основният проблем дълги години е бил как да извличаме пептидите от органите на животните. Тази технология е създадена още през 1971 година във Военно-медицинската академия на Русия от професорите-герoнтолози Владимир Хавинсон и Вячеслав Морозов. В Института за биорегулация и геронтология, те работят върху извличане на пептиди от млади телета. Така през 2010 година се създава първото масово производство на т.н. естествени пептидни биорегулатори.

Когато проникнат в клетките на организма пептидите стимулират синтеза на специфични белтъчини т.е. създават живот.

  • Пептидите регенерират органите и тъканите на човешкото тяло, като го подмладяват с 30-38%. Те предотвратяват процеса на стареене, като подобряват обменните процеси на клетъчно ниво.
  • Пептидите поддържат основните системи: храносмилателна, кръвоносно-съдова, централна нервна, имунна, дихателна и опорно-двигателния апарат и намаляват риска от рак. Пептидите поддържат баланс на жлезите с вътрешна секреция /щитовидна, околощитовидна, надбъбречна, панкреас /задстомашна/, хипофиза, епифиза, тестис, яйчник/
  • Пептидите могат да се приемат от всички възрастови групи за поддържане на нормалното ниво на процесите на обмяна, за профилактика и лечение на различни заболявания, рехабилитация след тежки болести, травми, операции.
  • Биорегулаторите /цитогени и цитомакси/ нямат аналози в световната практика. Те действат в минимални дозировки, за кратко време и нямат странични действия.

Накратко - пептидите помагат на увредената клетка да оздравее и удължават живота на клетките и това са предимствата на нашите продукти.

В описанията на голяма част от нашите продукти, често се забелязват думите „онкопротектор” и „Anti-aging”. Обяснението е просто - още през 2003 г в специализиран медицински журнал на САЩ, проф. Хавинсон публикува своите дългогодишни резултати. Той шокира научната общественост с твърдението: „Ние намерихме начин да активираме теломераза и теломерите се увеличиха 2,5 пъти.”

Какво всъщност са теломерите и защо те се оказват ключов фактор в такива фундаментални и привидно раздалечени области на медицината като болестта рак и стареенето?

ДНК на нашите клетки е изградено от хромозоми, които представляват тръбички, завършващи със специални капачета, наречени теломери. Учените отдавна са забелязали, че при здравите и млади хора теломерите са дълги, докато при старите и болните /особено при рака/ дължината на теломерите е изключителна къса. Дълго време учените са смятали, че човек се ражда с едни теломери и те никога повече не могат да се увеличат.

През 2009г, 6 години след гранзиозната публикацията на Хавинсон, Елизабет Блекбърн и Керъл Грейдър, изготвят доклад по същата тема, за което получават Нобеловата награда. Така света окончателно разбира, че теломерите са в основата на активното дълголетие на човека до 100-110 години, както и в борбата му срещу коварните болести.

Заради уникалните му изследвания, през 2010 проф. Владимир Хавинсон е номиниран за Нобелова награда от чуждестранен институт във Финландия. От 2010 година проф Хавинсон е председател на Европейския клон на Международната асоциация по геронтология и гериатрия. Същата година през октомври създава и фирмата НПЦРИЗ. Владимир Хавинсон има 39 пептида и 6 биорегулатори включени в Държавната фармакопея на Руската федерация, които се разпространавт във фармацевтичната индустрия (от 1982 г.). Продуктите му са използвани за лечение на повече от 15 милиона пациенти.

Пeптидните и непептидни, естествени био регулатори се предлагат в България от 2011 година. Това са голяма гама течни и сублигвални пептиди, цитомакси, цитогени, мезотели, аюрведа чайове, непептидни биорегулатори, козметика и хигиенни продукти.

Пробиотиците подпомагат положително здравето, въздействат на имунитета, но само ако се използват висококачествени продукти. Ето защо е важно да се знае какво да се съблюдава, когато човек прибягва до тяхната покупка и прием.

прочети още

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

Lactobacillus bulgaricus е част от рода Лактобацилус, който представлява голяма група бактерии. Те съставляват съществена част от групата на млечнокиселите бактерии, наречени така, тъй като повечето от тях превръщат лактозата в млечна киселина. Родът Лактобацилус понастоящем се състои от над 125 вида и обхваща широко разнообразие от микроорганизми. Те са често срещани в природата. Много видове се срещат в гниещата растителност. Образуваната от тях млечна киселина подкиселява средата, което инхибира растежа на някои болестотворни бактерии.

прочети още