Пептиди и пептидна биорегулация

27 октомври 2020
Пептиди и пептидна биорегулация

Животът /в частност нашето тяло/ съществува благодарение на две молекули: белтъчини от пептиди и ДНК. Белтъчините от пептиди са активни информационни носители, докато ДНК е матрица, която сама по себе си не е активна. В клетките ни има стотици милиони белтъчни молекули /т.н. белтъчини/. Те са строителният материал, живи нано-машини в нашият организъм. Както е известно, белтъчините се състоят от аминокиселини, които имат свойството да се свързват на групи, в неповторими пространствени структури, с индивидуална роля в организма. Именно тези групи наричаме пептиди.

Пептидите в живия организъм съдържат дълги вериги от звена на аминокиселини, с различна дължина. Те съдържат десетки аминокиселини. При извеждане на пептида от живия организъм, устойчиви остават само късите пептиди, които имат 3-4 звена, но те са определящи за свойствата на пептида. Късите пептиди (кратки белтъчини, олигопептиди) са с много малки размери /1 нм/, затова с пълно право могат да се отнесат към наносвета.

пептидни биорегулатори

Безценните качества на късите пептидите са:

  • Те се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави.
  • Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани!
  • Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

Как функционира тялото ни?

Когато клетките са млади и здрави те работят добре, и съответно целия организъм функционира добре. С напредване на възрастта или при здравословни проблеми вкл. тежки заболявания се наблюдава отказ или нарушение при синтеза на белтъците. В този процес оказват влияние редица поразяващи фактори, например стреса, неправилно хранене, липса на профилактика, прием на лекарства. В резултат организма ни остарява или се появяват симптомите на разрушени жизнено важни органи и системи, като имунната, ендокринната, нервната, половата, сърдечно-съдовата системи, зрението и др.

Досега всички ние сме се примирили с остаряването, а при болести сме ползвали медикаменти, при които в организма се въвеждат лекарствени вещества.

Попадайки в организма, те се разпръскват хаотично докато не открият "болната" молекула, свързват се с нея и започват да и въздействат. Затова казваме, че лекарствата въздействат на молекулярно ниво твърде примитивно, без да "чувстват, планират и действат самостоятелно". Традиционните лекарства /със сигурност с противопоказания/, действат на принципа "едно поправят - пет развалят";. При такъв начин на медикаментозно лечение, клетката съвсем забавя своите функции и може напълно да престане да работи. Билките пък, като алтернатива са безвредни, приемат се дълго време, но имат слаб ефект.

Точно за това идват на помощ пептидите - ефективни като медикаментите, но без противопоказанията и безвредни като билките, но въздействащи за кратки срокове.

Пептидите карат клетката да работи правилно, а организмът да се самоизлекува, затова ги наричаме мисионери и „умни” аминокиселини. Благодарение на пептидите запаса от резервни стволови клетки в нашите органи се реализира равномерно, което определя човек да живее активно над 100-110 години.

Всички пептиди имат своята тясна специализация. За всяка тъкан отговаря определен пептид: например за белите дробове отговаря белодробния пептид, за черния дроб - чернодробен, за мозъка - мозъчен, и т.н.

пептиди

Пептидите, намиращи се в нашето тяло, са еднакви за всички млекопитаещи, затова, ако вземем пептид от теле /прасе, маймуна/ и го въведем в организма на човек или куче, той ще бъде приет като собствен. Основният проблем дълги години е бил как да извличаме пептидите от органите на животните. Тази технология е създадена още през 1971 година във Военно-медицинската академия на Русия от професорите-герoнтолози Владимир Хавинсон и Вячеслав Морозов. В Института за биорегулация и геронтология, те работят върху извличане на пептиди от млади телета. Така през 2010 година се създава първото масово производство на т.н. естествени пептидни биорегулатори.

Когато проникнат в клетките на организма пептидите стимулират синтеза на специфични белтъчини т.е. създават живот.

  • Пептидите регенерират органите и тъканите на човешкото тяло, като го подмладяват с 30-38%. Те предотвратяват процеса на стареене, като подобряват обменните процеси на клетъчно ниво.
  • Пептидите поддържат основните системи: храносмилателна, кръвоносно-съдова, централна нервна, имунна, дихателна и опорно-двигателния апарат и намаляват риска от рак. Пептидите поддържат баланс на жлезите с вътрешна секреция /щитовидна, околощитовидна, надбъбречна, панкреас /задстомашна/, хипофиза, епифиза, тестис, яйчник/
  • Пептидите могат да се приемат от всички възрастови групи за поддържане на нормалното ниво на процесите на обмяна, за профилактика и лечение на различни заболявания, рехабилитация след тежки болести, травми, операции.
  • Биорегулаторите /цитогени и цитомакси/ нямат аналози в световната практика. Те действат в минимални дозировки, за кратко време и нямат странични действия.

Накратко - пептидите помагат на увредената клетка да оздравее и удължават живота на клетките и това са предимствата на нашите продукти.

В описанията на голяма част от нашите продукти, често се забелязват думите „онкопротектор” и „Anti-aging”. Обяснението е просто - още през 2003 г в специализиран медицински журнал на САЩ, проф. Хавинсон публикува своите дългогодишни резултати. Той шокира научната общественост с твърдението: „Ние намерихме начин да активираме теломераза и теломерите се увеличиха 2,5 пъти.”

Какво всъщност са теломерите и защо те се оказват ключов фактор в такива фундаментални и привидно раздалечени области на медицината като болестта рак и стареенето?

ДНК на нашите клетки е изградено от хромозоми, които представляват тръбички, завършващи със специални капачета, наречени теломери. Учените отдавна са забелязали, че при здравите и млади хора теломерите са дълги, докато при старите и болните /особено при рака/ дължината на теломерите е изключителна къса. Дълго време учените са смятали, че човек се ражда с едни теломери и те никога повече не могат да се увеличат.

През 2009г, 6 години след гранзиозната публикацията на Хавинсон, Елизабет Блекбърн и Керъл Грейдър, изготвят доклад по същата тема, за което получават Нобеловата награда. Така света окончателно разбира, че теломерите са в основата на активното дълголетие на човека до 100-110 години, както и в борбата му срещу коварните болести.

Заради уникалните му изследвания, през 2010 проф. Владимир Хавинсон е номиниран за Нобелова награда от чуждестранен институт във Финландия. От 2010 година проф Хавинсон е председател на Европейския клон на Международната асоциация по геронтология и гериатрия. Същата година през октомври създава и фирмата НПЦРИЗ. Владимир Хавинсон има 39 пептида и 6 биорегулатори включени в Държавната фармакопея на Руската федерация, които се разпространавт във фармацевтичната индустрия (от 1982 г.). Продуктите му са използвани за лечение на повече от 15 милиона пациенти.

Пeптидните и непептидни, естествени био регулатори се предлагат в България от 2011 година. Това са голяма гама течни и сублигвални пептиди, цитомакси, цитогени, мезотели, аюрведа чайове, непептидни биорегулатори, козметика и хигиенни продукти.

Витамин D може да намали рискът от COVID-19 и други дихателни инфекции като намаля живота и размножаването на вирусите, ограничава производството на възпалителните цитокини, поддържа целоста на ендотелата и повишава ACE2 коцентрациите, които намалят сериозността от COVID-19 инфекция. Колко дълго ще отхвърляме истината за витамин D? Анализ от Доктор Джоузеф Меркола How Long Will We Ignore the Truth About Vitamin D? Analysis by Dr. Joseph Mercola

прочети още

Пробиотиците подпомагат положително здравето, въздействат на имунитета, но само ако се използват висококачествени продукти. Ето защо е важно да се знае какво да се съблюдава, когато човек прибягва до тяхната покупка и прием.

прочети още

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още