Copyright © 2020. All Rights Reserved

Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

2 ноември 2020
Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Напоследък пептидите станаха много популярни. Ефектът на пептидите върху кожата е доста силен. Но знаете ли, че пептидите също насърчават възстановяването на тъканите, подобряват мускулната сила и понижават кръвното налягане?

Използването на пептидни формули може да бъде ефективно природно средство за подобряване на кожата през зимата, стимулиращо растежа на косата. Както и облекчаване на болки в ставите.

Какво представляват пептидите?

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват основата на протеините.

Пептидите са градивните елементи на колагеновите и еластиновите влакна в кожата. Един от най-известните видове пептиди е колагеновият пептид, който се намира в демотичния слой на кожата.

Има стотици пептиди, които обикновено се групират в следните категории:

дипептиди: съставени от две аминокиселини
трипептиди: съставени от три аминокиселини
олигопептиди: състоят се от 2 - 20 аминокиселини
полипептиди: състоят се от повече от 20 аминокиселини

Ефектът на пептидите върху кожата и върху човешкото тяло

1. Ускоряват регенерацията на кожата

Пептидите подобряват здравето на кожата, като подобряват възстановяването на тъканите, намаляват възпалението и увеличават колагена.

Според изследване, публикувано в Clinics in Dermatology, те могат да се използват в дерматологията и индустрията за грижа за кожата и за предотвратяване на кожни проблеми като възпаление, пигментация, клетъчна пролиферация, както и промени в ангиогенезата (създаване на нови кръвоносни съдове).

Обзор, публикуван в Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, показва :

"Антимикробните пептиди се използват като фармакологични агенти за модулиране на имунния отговор, насърчаване на зарастването на рани и предотвратяване на следоперативни сраствания"

2. Намаляват бръчките

Пептидите увеличават естественото производство на колаген и еластин в организма. Използването им върху кожата може да я направи по-стегната и гладка.

Бръчките могат да бъдат победени с антиейдж серуми или гелове, които съдържат пептиди. Те могат също така да подобрят текстурата на кожата.

Изследвания, публикувани в International Journal of Tissue, показват, че колагеноподобните пептиди действат „дълбоко и интензивно върху бръчките“.

Субекти на проучването са били двадесет здрави жени на възраст 40–62 години. Те са използвали гел, съдържащ колаген-подобни пептиди. Или плацебо гел около очите 2 пъти на ден в продължение на 4 седмици. Резултатите показаха, че прилагането на пептидния гел значително намалява общата повърхност и средната дълбочина на бръчките.

3. Подобряват възстановяването на тъканите

Според нови данни, публикувани в International Journal of Molecular Sciences,

„Доказано е, че човешки пептид, наречен GHK, подобрява възстановяването на кожната тъкан. Както и съединителната тъкан на белите дробове, костната тъкан, черния дроб и стомашната лигавица"

4. Увеличават мускулната сила

В Германия са изследвани възрастни хора с дегенеративна загуба на скелетна мускулна маса. Те са добавили колаген пептидни добавки и силови тренировки към техния режим за 12 седмици. В резултат на това участниците подобриха мускулната сила и телесната маса, както и намалиха мастна маса в сравнение с плацебо групата.

5. Помагат в борбата с диабета

Изследванията показват, че изолираните пептиди помагат за понижаване нивата на глюкоза в кръвта.

Както заявяват в Life Sciences

„В момента пептидите са едни от най-широко изследваните потенциални терапевтични агенти срещу диабет. Редица природни и синтетични пептиди са доказали способността си да предизвикват антидиабетни ефекти "

6. Намаяват нивата на холестерола

Телата ни се нуждаят от здравословни нива на холестерол за правилното производство на витамин D и стероидни хормони. Всички обаче знаем, че твърде много холестерол в кръвта може да доведе до някои сериозни здравословни проблеми. Включително образуването на плака в артериите и дори намаляване на притока на кислород към сърцето.

Изследванията показват, че пептидите са способни да инхибират липазната активност и да се свързват с жлъчните киселини. Това помага да се намалят нивата на холестерола.

7. Понижават кръвното налягане

Мета-анализ, публикуван в списание Nutrients, показва, че пептидите от казеин могат да бъдат ефективни при понижаване на кръвното налягане.

8. Стимулират растежа на косата

Изследванията показват, че GHK пептидът стимулира космените фоликули и ускорява растежа на косата.

Изследователите са открили, че когато пептидите се прилагат локално, те работят за възстановяване на клетките и намаляване на възпаленията. Освен това потискат свободните радикали и увеличават размера на космения фоликул.

 

Пептиди и пептидна биорегулация

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още
Сублингвални пептиди Linguals (лингвални пептиди)

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още
Основни видове пептиди : характеристики, цени и начин на приложение

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още
Правилният избор на пептиди : сравнение, съвети на експертите, инструкции и схеми за приемане

На пазара има много видове натурални и синтезирани пептиди. По какво се различават и какви са преимуществата им, как да изберем пептиди за здраве и красота ?

прочети още