Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

2 ноември 2020
Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Напоследък пептидите станаха много популярни. Ефектът на пептидите върху кожата е доста силен. Но знаете ли, че пептидите също насърчават възстановяването на тъканите, подобряват мускулната сила и понижават кръвното налягане?

Използването на пептидни формули може да бъде ефективно природно средство за подобряване на кожата през зимата, стимулиращо растежа на косата. Както и облекчаване на болки в ставите.

Какво представляват пептидите?

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват основата на протеините.

Пептидите са градивните елементи на колагеновите и еластиновите влакна в кожата. Един от най-известните видове пептиди е колагеновият пептид, който се намира в демотичния слой на кожата.

Има стотици пептиди, които обикновено се групират в следните категории:

дипептиди: съставени от две аминокиселини
трипептиди: съставени от три аминокиселини
олигопептиди: състоят се от 2 - 20 аминокиселини
полипептиди: състоят се от повече от 20 аминокиселини

Ефектът на пептидите върху кожата и върху човешкото тяло

1. Ускоряват регенерацията на кожата

Пептидите подобряват здравето на кожата, като подобряват възстановяването на тъканите, намаляват възпалението и увеличават колагена.

Според изследване, публикувано в Clinics in Dermatology, те могат да се използват в дерматологията и индустрията за грижа за кожата и за предотвратяване на кожни проблеми като възпаление, пигментация, клетъчна пролиферация, както и промени в ангиогенезата (създаване на нови кръвоносни съдове).

Обзор, публикуван в Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, показва :

"Антимикробните пептиди се използват като фармакологични агенти за модулиране на имунния отговор, насърчаване на зарастването на рани и предотвратяване на следоперативни сраствания"

2. Намаляват бръчките

Пептидите увеличават естественото производство на колаген и еластин в организма. Използването им върху кожата може да я направи по-стегната и гладка.

Бръчките могат да бъдат победени с антиейдж серуми или гелове, които съдържат пептиди. Те могат също така да подобрят текстурата на кожата.

Изследвания, публикувани в International Journal of Tissue, показват, че колагеноподобните пептиди действат „дълбоко и интензивно върху бръчките“.

Субекти на проучването са били двадесет здрави жени на възраст 40–62 години. Те са използвали гел, съдържащ колаген-подобни пептиди. Или плацебо гел около очите 2 пъти на ден в продължение на 4 седмици. Резултатите показаха, че прилагането на пептидния гел значително намалява общата повърхност и средната дълбочина на бръчките.

3. Подобряват възстановяването на тъканите

Според нови данни, публикувани в International Journal of Molecular Sciences,

„Доказано е, че човешки пептид, наречен GHK, подобрява възстановяването на кожната тъкан. Както и съединителната тъкан на белите дробове, костната тъкан, черния дроб и стомашната лигавица"

4. Увеличават мускулната сила

В Германия са изследвани възрастни хора с дегенеративна загуба на скелетна мускулна маса. Те са добавили колаген пептидни добавки и силови тренировки към техния режим за 12 седмици. В резултат на това участниците подобриха мускулната сила и телесната маса, както и намалиха мастна маса в сравнение с плацебо групата.

5. Помагат в борбата с диабета

Изследванията показват, че изолираните пептиди помагат за понижаване нивата на глюкоза в кръвта.

Както заявяват в Life Sciences

„В момента пептидите са едни от най-широко изследваните потенциални терапевтични агенти срещу диабет. Редица природни и синтетични пептиди са доказали способността си да предизвикват антидиабетни ефекти "

6. Намаяват нивата на холестерола

Телата ни се нуждаят от здравословни нива на холестерол за правилното производство на витамин D и стероидни хормони. Всички обаче знаем, че твърде много холестерол в кръвта може да доведе до някои сериозни здравословни проблеми. Включително образуването на плака в артериите и дори намаляване на притока на кислород към сърцето.

Изследванията показват, че пептидите са способни да инхибират липазната активност и да се свързват с жлъчните киселини. Това помага да се намалят нивата на холестерола.

7. Понижават кръвното налягане

Мета-анализ, публикуван в списание Nutrients, показва, че пептидите от казеин могат да бъдат ефективни при понижаване на кръвното налягане.

8. Стимулират растежа на косата

Изследванията показват, че GHK пептидът стимулира космените фоликули и ускорява растежа на косата.

Изследователите са открили, че когато пептидите се прилагат локално, те работят за възстановяване на клетките и намаляване на възпаленията. Освен това потискат свободните радикали и увеличават размера на космения фоликул.

 

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още