Пептиди

Пептиди на Havinson

Късите пептиди или пептидите на Havinson са разработени през далечните 70-те години на миналия век. Изследванията и разработките се извършват в секретна военна лаборатория на базата на ВМА С.М. Киров от група учени начело с професор Владимир Хацкелевич Хавинсон.

Седемдесетте години на 20 век в историята са белязани от надпреварата във въоръжаването между СССР и САЩ. Съветският съюз участва активно в разработването на лекарства за повишаване на бойната издръжливост на войниците в условия на повишена радиация. Следователно всички изследвания в тази област бяха под строг контрол от страна на държавата, което гарантираше висока надеждност и ефективност на разработките. Учените успяха да създадат къси пептиди, състоящи се от верига от 2-4 аминокиселини. Оказа се, че такъв комплекс от аминокиселини е в състояние да повлияе положително на генната експресия и да възстанови органите на клетъчно ниво.

Това откритие даде тласък за по-нататъшни изследвания и развитие. Днес има обширна научна и доказателствена база за ефективността на късите пептиди при:

  • Възстановяване на клетки и тъкани на човешкото тяло;
  • Подобряване на паметта и когнитивните функции, възстановяване на мозъчните клетки;
  • Подобряване на имунитета;
  • Профилактика на заболяванията;
  • Укрепване на кръвоносните съдове;
  • Подмладяване.

С напредването на възрастта теломерите - областта на човешката ДНК, която е отговорна за младостта, се съкращават. Това води до стареене на организма. Анти-ейдж ефектът на пептидите се постига поради способността им да удължават теломерите (с 42%). Благодарение на това животът на клетката се удължава и съответно животът и младостта на човек.

Приемането на пептидни биорегулатори се извършва под формата на хранителни добавки в капсули, таблетки, капки или под формата на инжекции. Съществуват и пептидни комплекси, в които идеалната комбинация от пептиди е избрана за решаване на определени здравословни проблеми.

Вредни ли са пептидните биорегулатори?

Пептидните биорегулатори не могат да навредят на организма, тъй като те не се състоят от вредни химични съединения, а от протеинови компоненти - аминокиселини. Аминокиселините са това, от което са изградени всички живи същества на нашата планета. Животът на Земята започна с аминокиселина. Следователно аминокиселините в пептидите на Хавинсон не могат да бъдат вредни за организма, защото тялото се състои от тях.

Има ли странични ефекти от приема на пептиди?

Пептидите на Havinson не предизвикват имунен отговор, тъй като се усвояват, преди имунната система да отговори на тях. Следователно те не причиняват алергични реакции и хранителна или лекарствена зависимост. Те също не натоварват черния дроб и бъбреците, не водят до смущения в мозъка и сърдечно-съдовата система. Тоест пептидите са най-ефективни поради липсата на странични ефекти. 

 

Производители
Подреди по