Шампионката Петя Дачева разкрива тайната на красотата си

24 ноември 2017
Шампионката Петя Дачева разкрива тайната на красотата си

Здравейте,

Казвам се Петя Дачева, на 33 години съм и се занимавам със спорт от 8 годишна. Тренирам лека атлетика и се състезавам в дисциплината троен ско к- 14,45 м и скок дължина-6,42 м. 8-ма съм  на европейско първенство в зала през 2011 г. в Париж, 5-та на Диамантена лига в Монако, многократна победителка и рекордьорка на международни турнири, балканска шампионка и многократна държавна шампионка на троен скок и скок дължина.

Преди година и половина претърпях операция на ахилесовото сухожилие поради скъсване. Най-лошият сценарий, който може да се случи на един спортист по време на подготовката му за олимпийски игри. Стъпвайки на крака си след 48 дни в гипс и общо 86 дни обездвижване, си помислих, че никога повече няма да се върна на пистата, но днес аз отново тренирам и съм готова да покорявам върхове във спорта. Паралелно с тренировките върви и висшето ми образование в Медицински колеж – специалност зъботехника към Медицински университет ” Проф. д-р Параскев Стоянов - Варна”

Много често ме питат (както жени, така и мъже ) какво правя, за да изглеждам така добре на тази възраст.

 

Формулата е проста:

физическа активност

пълноценно хранене и

…добра почивка.

Какъвто и спорт да изберете за физическа активност, той ще ви направи по-здрави и по-жизнени. Спортът развива мозъка и засилва мисловната дейност. Колкото повече физически активни сме, толкова по-дълго мозъкът ще се съхрани здрав. Ако започнете да спортувате кръвообръщението ще се засили и това ще накара кожата ви да изглежда по-млада и по-свежа. Физическите натоварвания не само ще ви помогнат да се сдобиете с хубава фигура, но и ще ви накарат да се усмихвате повече и да се чувствате по-щастливи. След края на всяка тренировка ще изпитвате удоволствие от добре свършената работа заради повишените нива на хормоните серотонин и ендорфин, познати още като хормони на щастието. Също така физически активните хора не страдат от депресивни състояния. Тези от нас, които поддържат активен начин на живот имат по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания сравнени с  хората с ниска двигателна активност.

Хранителният режим е неизменна част от ежедневието на спортиста. Не съм привърженик на строгите и крайни диети. Харесвам разнообразното хранене и слушам какво ми подсказва организма, че му се яде. Това не означава, че не се ограничавам. Пробвала съм много диети, но резултатът винаги е един и същ: лишаване от всичко, което обичам да си хапвам, сваляне на килограми и след започване на нормално хранене килограмите се връщат, та дори и с 2-3 кг повече.

Затова реших да превъзпитам организма си!

Да, човешкият организъм се възпитава. Започнах от мисленето си и разбирането за хранителен режим и след това минах към стомаха. Всички имаме храни и продукти, които не харесваме и отказваме да ги включим в менюто си. Аз бях така с много от зеленолистните зеленчуци като спанак например, но го наложих в менюто си, защото е полезен и е богат на белтъчини, витамин С, фолиева киселина и много минерали като калий, магнезий, фосфор, калций и др. , както се казва :” Апетитът идва с яденето !”. Започнах да прибавям в менюто си телешко, агнешко, патешко, пуешко, морски храна, варива , зърнени култури. Вече да се тъпча само с пилешко месо, което има вкус на трици, и с ориз.

И най- важното: храня се по 4-5 пъти на ден.

Следя в седмичното си меню да присъства по-голямо разнообразие от хранителни продукти. Сега тук някой ще каже : Е да, ама правилното хранене е скъпо! Не е така. Вместо да си купувате киноа, изяжте една купичка обикновен бял боб. Той е по-малко калоричен, два пъти по богат на желязо, пет пъти по-богат на калций и три пъти по богат на калий от „ супер храната киноа“. Когато ми се хапва нещо сладко аз си го позволявам - така не се самобичувам и не натоварвам съзнанието си с мисълта, че ми е забранено да ям например шоколадова торта. Спрях да пия газирани напитки. В тях се съдържат много захари, подсладители и консерванти. И на мен чистата вода не ми беше вкусна, но всеки път когато седнех някъде на заведение си поръчвах вода и така навикът дойде. Също така поради повечето хранения през деня, вечерта не се прибирам вкъщи прегладняла и вечерям спокойно без да се тъпча. Внимавам най-късно до 21 ч. да съм се нахранила и след това да не се храня . Така се спи и по-спокойно и сутринта ще сте по-свежи.   

Не броя калории и не тегля грамажи. Това ви натоварва психически,  а за да има трайни и здравословни  резултати трябва да се освободим от мисълта за : „ Ами сега ако изям този бонбон, колко ли калории има и къде ли ще ми се лепне ? „  Промяната става бавно, но е дълготрайна и здравословна.

За да подготвя тялото си за високи спортни постижения, то преминава през изключително тежки натоварвания  целогодишно. Тренирам по два пъти на ден, шест дни в седмицата. Вдигам тежести два, три  пъти по-тежки от собственото ми тегло. Важна роля в подготовката на спортиста имат и хранителните добавки с колаген, за да запазя ставите си здрави и така се предпазвам от контузии. Правя високопланински тренировъчни лагери, където подготовката ми протича на студ, дъжд, вятър, сняг и слънце. Всичко това прави не само тялото, но и духа ми по-силен и целеустремен. Убедена съм, че контузията, която ми се случи беше поредното препятствие, което да прескоча и да продължа смело напред. 

Давам всичко от себе си на всяка тренировка, за да постигна това към което се стремя, а  именно да съм най-добрата.

 

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още