Шампионката Петя Дачева разкрива тайната на красотата си

24 ноември 2017
Шампионката Петя Дачева разкрива тайната на красотата си

Здравейте,

Казвам се Петя Дачева, на 33 години съм и се занимавам със спорт от 8 годишна. Тренирам лека атлетика и се състезавам в дисциплината троен ско к- 14,45 м и скок дължина-6,42 м. 8-ма съм  на европейско първенство в зала през 2011 г. в Париж, 5-та на Диамантена лига в Монако, многократна победителка и рекордьорка на международни турнири, балканска шампионка и многократна държавна шампионка на троен скок и скок дължина.

Преди година и половина претърпях операция на ахилесовото сухожилие поради скъсване. Най-лошият сценарий, който може да се случи на един спортист по време на подготовката му за олимпийски игри. Стъпвайки на крака си след 48 дни в гипс и общо 86 дни обездвижване, си помислих, че никога повече няма да се върна на пистата, но днес аз отново тренирам и съм готова да покорявам върхове във спорта. Паралелно с тренировките върви и висшето ми образование в Медицински колеж – специалност зъботехника към Медицински университет ” Проф. д-р Параскев Стоянов - Варна”

Много често ме питат (както жени, така и мъже ) какво правя, за да изглеждам така добре на тази възраст.

 

Формулата е проста:

физическа активност

пълноценно хранене и

…добра почивка.

Какъвто и спорт да изберете за физическа активност, той ще ви направи по-здрави и по-жизнени. Спортът развива мозъка и засилва мисловната дейност. Колкото повече физически активни сме, толкова по-дълго мозъкът ще се съхрани здрав. Ако започнете да спортувате кръвообръщението ще се засили и това ще накара кожата ви да изглежда по-млада и по-свежа. Физическите натоварвания не само ще ви помогнат да се сдобиете с хубава фигура, но и ще ви накарат да се усмихвате повече и да се чувствате по-щастливи. След края на всяка тренировка ще изпитвате удоволствие от добре свършената работа заради повишените нива на хормоните серотонин и ендорфин, познати още като хормони на щастието. Също така физически активните хора не страдат от депресивни състояния. Тези от нас, които поддържат активен начин на живот имат по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания сравнени с  хората с ниска двигателна активност.

Хранителният режим е неизменна част от ежедневието на спортиста. Не съм привърженик на строгите и крайни диети. Харесвам разнообразното хранене и слушам какво ми подсказва организма, че му се яде. Това не означава, че не се ограничавам. Пробвала съм много диети, но резултатът винаги е един и същ: лишаване от всичко, което обичам да си хапвам, сваляне на килограми и след започване на нормално хранене килограмите се връщат, та дори и с 2-3 кг повече.

Затова реших да превъзпитам организма си!

Да, човешкият организъм се възпитава. Започнах от мисленето си и разбирането за хранителен режим и след това минах към стомаха. Всички имаме храни и продукти, които не харесваме и отказваме да ги включим в менюто си. Аз бях така с много от зеленолистните зеленчуци като спанак например, но го наложих в менюто си, защото е полезен и е богат на белтъчини, витамин С, фолиева киселина и много минерали като калий, магнезий, фосфор, калций и др. , както се казва :” Апетитът идва с яденето !”. Започнах да прибавям в менюто си телешко, агнешко, патешко, пуешко, морски храна, варива , зърнени култури. Вече да се тъпча само с пилешко месо, което има вкус на трици, и с ориз.

И най- важното: храня се по 4-5 пъти на ден.

Следя в седмичното си меню да присъства по-голямо разнообразие от хранителни продукти. Сега тук някой ще каже : Е да, ама правилното хранене е скъпо! Не е така. Вместо да си купувате киноа, изяжте една купичка обикновен бял боб. Той е по-малко калоричен, два пъти по богат на желязо, пет пъти по-богат на калций и три пъти по богат на калий от „ супер храната киноа“. Когато ми се хапва нещо сладко аз си го позволявам - така не се самобичувам и не натоварвам съзнанието си с мисълта, че ми е забранено да ям например шоколадова торта. Спрях да пия газирани напитки. В тях се съдържат много захари, подсладители и консерванти. И на мен чистата вода не ми беше вкусна, но всеки път когато седнех някъде на заведение си поръчвах вода и така навикът дойде. Също така поради повечето хранения през деня, вечерта не се прибирам вкъщи прегладняла и вечерям спокойно без да се тъпча. Внимавам най-късно до 21 ч. да съм се нахранила и след това да не се храня . Така се спи и по-спокойно и сутринта ще сте по-свежи.   

Не броя калории и не тегля грамажи. Това ви натоварва психически,  а за да има трайни и здравословни  резултати трябва да се освободим от мисълта за : „ Ами сега ако изям този бонбон, колко ли калории има и къде ли ще ми се лепне ? „  Промяната става бавно, но е дълготрайна и здравословна.

За да подготвя тялото си за високи спортни постижения, то преминава през изключително тежки натоварвания  целогодишно. Тренирам по два пъти на ден, шест дни в седмицата. Вдигам тежести два, три  пъти по-тежки от собственото ми тегло. Важна роля в подготовката на спортиста имат и хранителните добавки с колаген, за да запазя ставите си здрави и така се предпазвам от контузии. Правя високопланински тренировъчни лагери, където подготовката ми протича на студ, дъжд, вятър, сняг и слънце. Всичко това прави не само тялото, но и духа ми по-силен и целеустремен. Убедена съм, че контузията, която ми се случи беше поредното препятствие, което да прескоча и да продължа смело напред. 

Давам всичко от себе си на всяка тренировка, за да постигна това към което се стремя, а  именно да съм най-добрата.

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още