Опитайте този безвреден начин за спиране на косопада

21 декември 2018
Опитайте този безвреден начин за спиране на косопада

В световен аспект продължителността на живота се е увеличила и съответно има много повече хора в преклонна възраст. Но се отчита, че хората и от двата пола имат желание да полагат повече грижи за външния си вид. Продуктите за грижа за косата са множество, а косопадът е често срещан както сред хората на средна възраст, така и още в края на 20-те и началото на 30-те години. Продължават научните изследвания за безвредни за човешкото здраве вещества, които са лесни за прилагане и забавят или напълно спират перманентната загуба на коса. Съществуващите лекарствени средства като Мinoxidil и Propecia са ефективни, но предизвикват нежеланите реакции като кожно дразнене, проблеми с кръвоносната система, силен сърбеж на скалпа и пр. Обикновено процесите на косопад са свързани пряко с възпаление на кожата на главата и поява на пърхот. Това е доста често срещан проблем, който има 2 разновидности:

Мазен пърхот - характеризира се с мазни жълтеникави люспи, които са по кожата на главата и се залепват и по косата.

Сух пърхот – характеризира се с бели люспи по скалпа, които не се залепват, а падат.

Сред другите симптоми са сърбеж, зачервяване, прекалено сух или мазен скалп. Причината за възникване на пърхот е микроорганизма Malassezia globosa, който се храни с естествените липиди и масла от скалпа. Получават се микровъзпаления, които не могат да се видят с просто око. В тези участъци се натрупват множество клетки на имунната система. Ако кожата бъде подложена на допълнително дразнене се получава истинско възпаление.  Именно в подобни случаи започва усилено обновяване на клетките на епидермиса. Обикновено това се случва за месец, а в случай на пърхот сроковете са намалени до 1 седмица. Именно излишествата от кожни клетки оформят люспите, които могат да са полепнали или да падат като снежинки по раменете.

Има различни причини за поява на пърхот – генетична предразположеност, резки климатични промени, физически или емоционален стрес, промяна в хормоните на щитовидната жлеза, начин на хранене, злоупотреба с алкохол, анемия, автоимунни заболявания, прием на някои медикаменти, липса на витамини и пр.

Причините за косопад са различни, а използването на локални стероиди често води до нежелани реакции при дългосрочно лечение.

Нека не забравяме, че космите са придатъци на кожата. Те видимо стърчат над епидермиса, но корените им се намират в средния слой – дермата. Изградени са от протеини като кератин и са характерни само за бозайниците, включително и човека. Космите имат различен диаметър, дължина и цвят според местоположението си. Примери за това са миглите, веждите, космите по ръцете и краката, косата и пр. Космите в човешкото тяло растат асинхронно. Това означава, че отделните косми се намират в различна фаза на растеж (анаген, катаген или телоген). Например космения цикъл на в зоните на подмишниците е 10 месеца, а на веждите – 2. На косата е около 3-4 години, а понякога дори 10.

Думата трихология идва от гръцки „τριχο“, което означава „коса“. Трихологията се занимава с нарушенията, които се появяват в анатомията и физиологията на косата, които водят до косопад. Предмет на трихологията е структурата на косъма и неговите компоненти като кутикулата, кортекса и др. По отношение на скалпа обект на интерес са коренът на косъма, косменият фоликул и заобикалящите го поддържащи структури.

Според сайтът на Българска асоциация Трихология [1] анатомично косъмът е разделен на стъбло/ствол и корен.

Стъблото е видимата част на косъма, която се намира над повърхността на кожата.

Коренът на косъма е разположен в дермата, в космена торбичка, наречена фоликул.

Стъблото може да бъде разположено под различен ъгъл спрямо кожата – от 10 до 90 градуса. Прекалено малкият ъгъл на растежа (10 – 20 градуса) не позволява да направите така желаната от вас прическа. Причината е, че в тази ситуация много трудно бихте могли да поставите косата на противоположната страна. Освен това, при прекалено малък ъгъл на растеж могат да се образуват, така наречените враснали косми и да предизвикат възпаление.

Косменият фоликул представлява кухина, в която е разположена т. нар. луковица, а в нея – самият корен на косъма. Луковицата е като „матрица“ от постоянно делящи се клетки. Известно е още, че тя има и своя имунитет. Неговото нарушение е и една от причините за появата на алопеция ареата (гнездови косопад).

В долната част на луковицата се намира т. нар. дермална папила. Тя съдържа кръвоносни съдове и е изключително важна част от структурата на фоликула. Подобно на компютър, тя контролира състоянието и растежа на косъма. Ако папилата загива, то загива и целият косъм. В същото време, ако по някаква причина косъмът умира (например е изтръгнат с корена), но папилата се е съхранила, то на негово място израства нов косъм.

В процеса на еволюция сме загубили голяма част от окосмяването, което играе ролята на термоизолация, но не и косата, която има защитна роля. Въпреки че загубата на коса не е животозастрашаващо състояние, загубата ѝ в ранна възраст или внезапния косопад може да причини сериозно притеснение, което от своя страна да понижи самооценката.

Кога обаче можем да се притесним, че страдаме от косопад? Човек разполага с около 100-120 000 космени фоликула на главата си, които се формират още по време на бременността. Загубата на 100 и по-малко косми, падащи дневно не може да се счита за болестно състояние. Но ако падналите косми са над 100 вече има повод за притеснение. И тук следва да отбележим, че дължината на косата също трябва да се вземе предвид. Защото 100 косъма от къса мъжка коса са различни като обем от 100 броя от жена, която има коса до кръста.

Косопадът е често срещан дерматологичен проблем, който засяга хора от различни етноси и възраст. Голям е броят на мъжете между 30 и 50 години, които се оплакват от оредяване на косата, както и всяка 6-та жена до 50 години.

В ранен стадий процесът започва със съкращаване на анагенната фаза и непрекъснато намаляване на размерите на  чувствителните фоликули. По време на този процес става промяна и на нормални по дължина и пигментация косми, които при следващо изникване в участъците около челото и върха на темето са много по-къси, фини и не са така пигментиране. Така година след година късите обезцветени косми стават повече и се забелязва промяна общия обем на косата, която води до пълно оплешивяване.

През последните години допълнителните грижи и алтернативната медицина стават все по-популярни по целия свят.  [2] По този начин и до днес се лекуват някои болести в региони от Африка, Азия и Южна Америка. Това са група от различни медицински и здравни системи, практики и продукти, които в момента не са част от конвенционалната медицина. В страни като Корея подобни практики са официално одобрени и получават финансиране. Броят на пациентите в САЩ, които избират да се лекуват с подобни средства е нараснал от 427 милиарда през 1990 г. до 629 милиарда през 1997 г. А според данни на други проучвания 38% от възрастните в ЕС и САЩ се доверяват на подобни неконвекционални практики. Сред най-популярните са акупунктура, хипнотерапия, хиропрактика. Не толкова търсени са ароматерапия, рефлексотерапия и медицинско билколечение.

Всеки трети от пациентите, които страдат от дерматологични нарушения като акне, атопичен дерматит, псориазис, актинова кератоза, витилиго, меланом и косопад е склонен да пробва подобни методи от алтернативната медицинакато хомеопатия, билколечение, диета и хранителни добавки. Мултивитаминната терапия и суперхраните също са на почит благодарение на положителните отзиви за подобрение на състоянието както на кожата и косата, така и на целия организъм. Идеалното лечение се състои както в спиране на косопада, така и в активиране на космените фоликули за израстване на нови косми.

Още от дълбока древност на водораслите се приписват магични свойства относно здравето, а също и красотата на косата.

Множество научни изследвания от цял свят вече доказаха, че

 • Кафявите водорасли Ламинария подпомагат пречистването на организма от тежки метали
 • Могат да изведат радионуклеиди с дълъг период на полуразпад като Стронций-90 и Цезий-137 напълно безопасно от човешкото тяло. Това е доказано още през 1971 г. от Виталий Наумович Корзун.
 • Подпомагат изхвърлянето на радиоактивния уран и неговите химични съединения от човешкия организъм
 • Източник на органичен йод, който служи както за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза, така и не позволява на радиоактивен йод да бъде абсорбиран от човешкия организъм 
 • Фукоиданите са веществата, които придават кафеникавия нюанс на кафявите морски водорасли. Те нямат аналог в сухоземния свят. Различни научни изследвания доказват ползите им за човешкото здраве. Те са с доказани антиоксидантни, антикоагуантни, антитуморни и противовъзпалителни свойства.
 • Подпомагат плавното сваляне на излишни килограми без спазване на изтощителни диети.

Ламинария Японика е вид кафяво морско водорасло, известно още като келп. Тъй като е ядливо се използва от столетия в японската кухня и е наричано Макомбу. Можете да го намерите като важна съставна част на супите Даши и Мисо. Освен това именно от този вид водорасли през 1908 г. е изолиран глутаматът, отговорен за 5-тия вкус – умами. След откриването на химичната му формула е синтезиран Мононатриев глутамат, който е вид невротрансмитер и допинг за мозъка. Именно той подава сигнали на мозъка, че нещо е вкусно и ни кара да поглъщаме по-големи количества храна, отколкото ни е необходимо.

В изследване от април 2015 г. Efficacy of Cistanche Tubulosa and Laminaria Japonica Extracts (MK-R7) Supplement in Preventing Patterned Hair Loss and Promoting Scalp Health [3] се търси отговор на въпроса дали е възможно да се използва срещу косопад комбинацията от екстракт от Ламинария Японика и Cistanche Tubulosa. Това е пустинно паразитиращо растение, което не произвежда собствен хлорофил, а получава хранителни вещества и вода от растения-гостоприемници. Използва се за храна и приготвяне на рецепти от традиционната китайска медицина. Корените на растението притежават мощни противовъзпалителни свойства. Освен това е доказано, че циркулацията на кръвта се подобрява и това би оказало положително влияние на растежа на косата, лечението на пърхот и възпалението на скалпа.

Целта на проведеното изследване е да се оцени ефекта от Cistanche Tubulosa и Ламинария Японика върху профилактиката и лечението на косопад и подобряване на здравословното състояние на скалпа и косата.

Участниците са разделени в 2 групи, като едната приема плацебо. Всички те са на възраст между 20 и 60 години, диагностицирани с лека до умерена форма на косопад (при мъжете тип II, IIa, Iiб, IIIа или IIIб според класификацията на Norwood-Hamilton, а жените са тип I). От изследването са изключени участниците с кожни заболявания, нарушения в ендокринната система и заболявания на черния дроб. Изключени са също и пациенти, които вече са били подлагани на лечение за косопад като локално възстановяване на коса или хирургично присаждане. Бременни и кърмещи жени също са отстранени. Всички одобрени участници са предоставили писмено информирано съгласие преди началото на изследването.  

Те приемат по 1 капсула веднага след закуска и 1 капсула вечер (общо 400 мг дневно) в срок на 16 седмици. На участниците е забранено да приемат каквито и да е други лекарства или добавки, които биха повлияли на косопада им. На лекуваните пациенти е давана комбинация от Cistanche Tubulosa и Ламинария Японика, а на плацебо групата капсула 2 пъти по 200 мг декстрин.

Преди започване на клиничното изследване пациентите, които са имали косми в областта, засегната от загуба на коса, са обръснати. Есперименталната целева област е маркирана с татуирана точка от 1 мм. Плътността и диаметърът на космите са отчетени в началото на изследването преди прием на таблетките и след това в 8-ма и 16-та седмица след започването на приема. Диаметърът на космите се изчислява като средна стойност от 5 косъма в изследваната област.

За да се направи визуална оценка на подобрението на общата загуба на коса, пърхот и възпаление на скалпа са направени снимки на главата на всеки един пациент преди началото на изследването както и в 8-ма и 16-та седмица. Експерт ги оценява като -1 (влошаване), 0 (без подобрение), +1 (леко подобрение), +2 (подобрение), +3 (забележително подобрение). По същата скала оценяват подобрението и самите участници в изследването. 

За да се оцени безопасността на продукта е изискано от участниците да отбележат вида и честотата на нежеланите реакции. Направени са и лабораторни изследвания, както и са отчетени жизнени показатели.

В началото общият брой участници са 100, но от тях отпадат 5 пациента от групата с таблетките с Ламинария и 1 от плацебо групата. Участват общо 94 участника. В групата на активно лекуваните мъжете са 19, а жените – 26. А в плацебо групата участват 27 мъже и 22 жени. Средната възраст на пациентите е 40,8 години към 41,4 от плацебо групата.

Средната гъстота на космите като брой на квадратен сантиметър е:

 • Преди началото на изследването – 159.6
 • 8 седмици след започване на лечението – 168.9
 • 16 седмици след започване на лечението – 182.8

При контролната група не се получава подобна промяна.

Промени в средния диаметъра на космите:

 • Преди началото на изследването – 0,063 мм
 • 8 седмици след започване на лечението – 0,079
 • 16 седмици след започване на лечението – 0,086

При контролната група не е отчетено подобно увеличение.

Тъй като няма сериозни нежелани реакции се счита, че продуктът е безопасен за употреба.

Резултатите от изследването показват, че резултатите не се отчитат веднага, но след 16 седмици непрекъснато потребление на продукта резултатите са осезаеми. Тъй като диаметърът на космите и плътността им намаляват заедно със загубата на коса, можем да твърдим, че екстрактът от кафявите водорасли Ламинария Японика е ефективен за лечение на косопад. Освен това има значителни резултати за подобряване на визуалната оценка от безпристрастния оценяващ и субективния резултат за пърхот и възпаление на скалпа.

Екстракти от водораслите Ламинария Японика, които съдържат фукоидани, показват, че те със силни антиоксидантни свойства. Освен това действат срещу образуването на тромби. Луковиците на космите се развиват в кожата на главата и най-вероятно подобрения приток на кръв към скалпа е причината за нормализиране на космените фоликули и възстановен растеж на косата.

Предишни научни изследвания са установили, че фукоиданите в кафявите водорасли Ламинария имат мощни противовъзпалителни ефекти и така стимулират изникването на нови косми, по-дългия им жизнен цикъл и намаляването на петната с оредяла коса. Без съмнение ще бъдат проведени още научни изследвания, тъй като водораслите са отлична алтернатива на медикаментите с множество странични реакции.

Именно Ламинария Японика се използва като суровина за Вертера гел. Но в случая, техният произход е в леденостудените води до Соловетските острови. Там не се извършва корабоплаване, наблизо няма промишленост и замърсяване. Продуктите преминават ежегодни проверки за съответствие по международните стандарти. Те се отглеждат в закупени от руската компания площи в арктически води, които преминават множество проверки за чистота. Водораслите, от които се приготвят суперхраните са на възраст над 4 години. Именно това е конкурентното предимство пред много други продукти с ламинария, които са добити от ферми.

В кафявите водорасли Ламинария се съдържат всички 28 микро и макроелементи, които се съдържат в кръвта ни в органична форма, всичките 20 аминокиселини (8 от които незаменими), полиненаситени мастни киселини (Омега 3, 6 и 9), фукоидан, фибри, алгинова киселина, витамини, всички необходими вещества за нормалното протичане на жизнените процеси през целия ден. Усвояването им от човешкия организъм е изключително високо – 94%.

След дълъг път на развитие и усъвършенствата продуктите на Vertera влизат в етап на преки продажби. Те са удостоени с множество награди за иновации в областта на лечебното и диетично хранене. Една от тези награди е: продукт на годината за 2015 г. в Русия. Продуктите на Vertera се продават успешно не само в Русия, но и Беларус, Киргизстан, Казахстан, Украйна, Азербайджан. Преминават успешно сертифициране за продажба в Европейския съюз – Международен сертификат ISO 22000:2005. Чрез спазването на изискванията на този стандарт Vertera отговаря и на изискването за внедрена система за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), съгласно Закона за храните и Регламентите на ЕС.

Огледало за здравето са както кожата, така и състоянието на косата. Вече има много положителни отзиви, че Вертера гел и Вертера гел форте снабдяват организма с ценни вещества и това влияе на скалпа, пърхота и косопада. Тъй като жизнения цикъл на космите е дълъг няма как да забележите сгъстяването на косата още през първата седмица. Вертера гел няма нищо общо с биологично активните добавки, това не е медикамент, а суперхрана. Освен приеман като храна самостоятелно или в комбинация с плодов сок, този продукт може да се използва и външно като маска за кожата на лицето и тялото, а защо не и като маска за коса. Усилената формула Вертера Гел Форте съдържа не само активните съставки от Ламинария Японика, но и кафявите водорасли Фукус и Дихидрокверцетин. 

 

 

Използвани източници:

1.Българска асоциация Трихология - Анатомия на косъма 

2. Alternative Medicine for Hair Loss

3. Efficacy of Cistanche Tubulosa and Laminaria Japonica Extracts (MK-R7) Supplement in Preventing Patterned Hair Loss and Promoting Scalp Health

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още