Причини за преждевременно побеляване на косата  

13 септември 2018
Причини за преждевременно побеляване на косата  

Космите са придатъци на кожата. Те видимо стърчат над епидермиса, но корените им се намират в средния слой – дермата. Изградени са от протеини като кератин и са характерни само за бозайниците, включително и човека. Космите имат различен диаметър, дължина и цвят според местоположението си. Примери за това са миглите, веждите, космите по ръцете и краката, косата и пр. Космите в човешкото тяло растат асинхронно. Това означава, че отделните косми се намират в различна фаза на растеж (анаген, катаген или телоген). Например космения цикъл на в зоните на подмишниците е 10 месеца, а на веждите – 2. На косата е около 3-4 години, а понякога дори 10.

Думата трихология идва от гръцки „τριχο“, което означава „коса“. Трихологията се занимава с нарушенията, които се появяват в анатомията и физиологията на косата, които водят до косопад. Предмет на трихологията е структурата на косъма и неговите компоненти като кутикулата, кортекса и др. По отношение на скалпа обект на интерес са коренът на косъма, косменият фоликул и заобикалящите го поддържащи структури.

Според сайтът на Българска асоциация Трихология [1]анатомично косъмът е разделен на стъбло/ствол и корен. Стъблото е видимата част на косъма, която се намира над повърхността на кожата. Коренът на косъма е разположен в дермата, в космена торбичка, наречена фоликул. Стъблото може да бъде разположено под различен ъгъл спрямо кожата – от 10 до 90 градуса. Прекалено малкият ъгъл на растежа (10 – 20 градуса) не позволява да направите така желаната от вас прическа. Причината е, че в тази ситуация много трудно бихте могли да поставите косата на противоположната страна. Освен това, при прекалено малък ъгъл на растеж могат да се образуват, така наречените враснали косми и да предизвикат възпаление.

Косменият фоликул представлява кухина, в която е разположена т. нар. луковица, а в нея – самият корен на косъма. Луковицата е като „матрица“ от постоянно делящи се клетки. Известно е още, че тя има и своя имунитет. Неговото нарушение е и една от причините за появата на алопеция ареата (гнездови косопад).

В долната част на луковицата се намира т. нар. дермална папила. Тя съдържа кръвоносни съдове и е изключително важна част от структурата на фоликула. Подобно на компютър, тя контролира състоянието и растежа на косъма. Ако папилата загива, то загива и целият косъм. В същото време, ако по някаква причина косъмът умира (например е изтръгнат с корена), но папилата се е съхранила, то на негово място израства нов косъм.

Защо космите губят пигменти и се обезцветяват?

Косата на главата ни израства от скалпа. Кожата съдържа най-малко 3 класа пигменти – хемоглобин, каротеноиди и меламин. За цялостния цвят на кожата и косата най-голямо значение оказва меланинът [2]. Той е отговорен и за цвета на ириса на окото, костния мозък, части от набъбречната жлеза, вътрешното ухо и пр. Всички хора имат приблизително равен брой меланоцити, които произвеждат и съхраняват меланин, но при хората с по-тъмна кожа синтезираните пигменти са по-голямо количество.

Безбройните комбинации в естествения цвят на кожата, косата и ириса на очите се дължат само на 2 основни типа и комбинации между тях. Първият тип определя черните и тъмнокафяви нюанси, а втория нюансите от жълто до червеникаво.

Цветът на кожата се определя от количеството меланин, което е генетично предопределено.

Скала Фитцпатрик на количества оцветяващи пигменти меланин в коса, кожа и очиПрез 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. 

Тази класификация се използва често при използване на солариум, лазерна епилация, както и за оценяване на риска от развитие на рак на кожата. Използва се и в дерматологията, за да се оцени ефекта на лечение при псориазис, екзема и жълтеница при новородени. Типовете кожа IV-VI са изложени на риск от хиперпигментация или хипопигментация при процедури на лазерна епилация и химичен пилинг. Избелващите средства могат да причинят сухота, дразнене и поява на петна.

 • Тип I – кожа с цвят на слонова кост, изгаря много лесно, не образува тен. Голям риск от фотостареене и увреждане на кожата под въздействието на UV лъчи. Често срещани са русите или червени коси, а очите са сини или зелени.
 • Тип II – бяла кожа, лесно изгаря, придобива лек тен.
 • Тип III – бяла кожа, умерено изгаря, умерено придобива тен. Това е типа на повечето европейци.
 • Тип IV – матова кожа, тъмна коса и очи, почти не изгарят на слънце, винаги придобива тен, познат още като Средиземноморски тип.
 • Тип V - индивиди с кафява кожа и черна коса, която рядко изгаря на слънце, лесно пигментира, плътен слънчев загар.
 • Тип VI -  тъмна кожа (африканци), която никога не изгаря и черна коса и очи.

Оказва се, че и в дълбочина структурата на кожата е различна и затова трябва да се използва специфична грижа не спрямо вида кожа (суха, мазна, нормална), а и според класификацията по Фицпатрик

Обикновено хормонални промени, излагане на слънце, някои лекарства и генетични промени могат да доведат до свръхпродукция на меланин. Това е отразява главно на кожата с хиперпигментация. Лечението им зависи от причините за възникване, размера и дълбочината в кожата.

При нарушение в образуването на меланин се проявява наследственото заболяване албинизъм. При очно-кожния албинизъм косата е бяла, кожата бяло-розова и не потъмнява от слънчеви лъчи, а ирисите на очите са сини или червени. При очния албинизъм е засегнат само цветът на очите, а при кожния – само цветът на кожата.

При болестта витилиго се появяват светли петна по кожата с неправилна форма. Често причината е автоимунно заболяване, при което клетки на собствената имунна система атакуват меланоцитите в кожата и поради това се получава обезцветяването, което може да се прояви и в цвета на косата и очите.

С течение на годините косата първо посивява, а после може да стигне чисто бял цвят с пълна липса на оцветяващи пигменти. Ако в косата се съдържат повече оцветяващи пигменти цветът ѝ ще е по-наситен и тъмен, а ако съдържа по-малко ще е по-светъл.

Доскоро валидно беше правилото 50/50/50, което казва, че на 50-годишна възраст 50% от населението ще има най-малко 50% сива коса.

Изследване от 2012 г. Greying of the human hair: a worldwide survey, revisiting the '50' rule of thumb. [3] прави анализ на естествения цвят на 4192 здрави доброволци, като те са разпределени според възраст, пол, етнически или географски произход. Оказва се, че между 45 и 65-годишна възраст, 74% от участниците имат прошарени коси със средна интензивност 27%. Мъжете са със значително повече бели коси в сравнение с жените. Възрастта на побеляване на косата явно е свързана с етническата принадлежност. Оказва се, че броят на хората на 50 години, които имат 50% побелели коси не е 50%, както в правилото, а варира между 6 и 23% в зависимост от етноса/географския произход и естествения цвят на косата.

Публикация от 2006 г.Pharmacologic interventions in aging hair [4] се фокусира върху 2 основни гледни точки – биологичния проблем на прошарената коса и тайния живот на косъма в кожата. След като косъмът започне да расте често бива подложен на различни влияния – агресивно въздействие на топлина, измиване с неподходящи шампоани, прекомерна употреба на стилизиращи продукти, обезцветяване, боядисване, къдрене, изправяне и пр.

В изследване от 2009 г. на International Journal of Trichology/ Aging of the Hair Follicle Pigmentation System [5] се разглеждат промяната в пигментите на ниво космен фоликул.

Огромна част от човешката популация има кестенява/черна коса, а появата на първите бели косми няма как да остане незабелязано. Активната пигментация се случва само по време на активния растеж на всеки отделен косъм. Ето защо дори и да боядисаме косата скоро  близо до корените отново можем да забележим разликата в цвета. Интересното в случая е, че един и същ космен фоликул може да произведе различни по дължина и цвят косми. Например още в утробата главичката на някои бебета се покрива с коса. Често след раждането тя постепенно пада и се сменя с друг тип и цвят. По време на детството е възможно да  се променят цветовете на косата, очите и дори тена на кожата. През пуберитета космите стават по-дебели, при повечето младежи космите по ръцете и краката от сливащ се с тен оттенък придобиват наситен  тъмен цвят. По-късно космите започват да губят от пигментите си, това както и растежа им е асинхронно. Може да забележите мъже с тъмни коси и бели бради и бакендарди. По различно време побеляват и космите по тялото.

Началото на побеляването на косата е свързано с хронологичното стареене на организма (но не и с вредите от ултравиолетовите лъчи) и се проявява в различна степен във всички хора независимо от пол и раса. Възрастта на първите бели коси е свързана отчасти с гените на предците ни.

Хората от бялата раса забелязват прошарване на косите в средата на 30-те си години.

При азиатците това се случва по-късно, в края на 30-те.

А косите на африканците  и представителите на негроидната раса започват да посивяват към средата на 40-те години.

Стабилните меланоцити, които отделят меланин в кожата намаляват с 10-20% всяко десетилетие след 30 годишна възраст. Това понякога може да се забележи в цвета на очите на възрастните хора.

Сигурно се сещате за Мария Антоанета, чиято коса изведнъж в рамките на часове побеляла след като разбрала, че ще бъде обезглавена. На възраст от 38 години най-вероятно тя просто е свалила перуката си. Оцветяващите пигменти участват в изграждането на косъма при неговото поникване. Малко вероятно е те да бъдат заличени по цялата дължина на косата за толкова кратък период.

Друг мит е, че ако отскубнете един бял косъм на неговото място ще израснат повече бели косми. От 1 фоликул израства само 1 косъм. След като сте премахнали белия косъм, следващият който поникне ще е отново бял. За да поникнат повече значи, че и съседните фоликули в кожата на главата не произвеждат оцветяващи пигменти. 

Преждевременното посивяване на косата е настъпва на различна възраст при различните расиКога можем да се притесняваме от появата на бели коси?

 • При европейци или представители на бялата раса до 20 години (тип I, II, III)
 • При азитци под 25 години (тип III, IV)
 • При африканци под 30 години (тип V, VI)

Може ли тютюнопушенето да повлияе на цветът на косата?

Вече сме писали за причините, които си заслужават да спрете цигарите, както и че тютюнопушенето може да причини дори увреждане на оптичния нерв и проблеми със зрението.

В изследването Smokers’ hair: Does smoking cause premature hair graying? [6] са показани резултатите на 207 участници от Йордания, които са участвали в рамките на 2 дни през август 2010 г. Те са разделени в 2 групи: 104 участника с преждевременно прошарена коса под 30-годишна възраст и 103 без отклонения в цвета на косата. Данните са събрани с помощта на въпросник и измервания на Индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията, данни за кръвната захар на гладно и кръвното налягане. Резултатите показват, че пушачите в групата с преждевременно прошарената коса са значително повече. За непушачи са приемани тези, които никога през живота си не са пушили. Средната възраст на участниците е 44 години (от 18 до 65) ¼ от тях са под 35 години, друга ¼ са над 44 години. Средната поява на първите бели коси е на 31.7 години. При ¼ е на възраст под 25 години, друга ¼ след 40-годишна възраст. Налице са 15 години разлика във възрастта, когато се появяват първите бели коси.  При пушачите средната възраст е 31 години, а при непушачите 34 г.

Няма статистически големи разлики в теглото, височината, ИТМ, обиколката на талията, кръвната захар на гладно и кръвното налягане между двете групи.

Връзката между ускореното побеляване на косата и тютюнопушенето не е много ясна. Може би се дължи на действията на свободните радикали и оксидативния стрес, причинени от вредните субстанции в цигарения дим.

В изследване от 2009 г. Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair.[7] става ясно, че реактивни кислородни видове увреждат ДНК на космения фоликул. С помощта на спектроскопия е показано, че човешките сиви/бели още във фоликула на кожата натрупват Диводороден пероксид H2O2. Той е познат още и под търговското наименование Перхидрол, когато е с 30% разтвор и се използва за изрусяване. Когато е 3% е познат като кислородна вода.

Изследване от 2014 г. Premature Graying as a Consequence of Compromised Antioxidant Activity in Hair Bulb Melanocytes and Their Precursors [8] разглежда именно ролята на оксидативния стрес, който уврежда меланоцитите. Участват 9 пациента от Китай под 25 годишна възраст с преждевременно сива коса. От скалпа на главата със специален инструмент са извлечени космени фоликули с пигментирани и бели косми.

Оказва се, освен различни генетични прекурсори, в обезцветяването на космите вземат участие и свободните радикали, които се натрупват поради дефицит на определени протеини.

В изследването Demographic Characteristics and Association of Serum Vitamin B12, Ferritin and Thyroid Function with Premature Canities in Indian Patients from an Urban Skin Clinic of North India: A Retrospective Analysis of 71 Cases [9] се търси връзката между преждевременно посивялата коса и начина на хранене. Изследвани са 71 пациента до 25 години в Urban Skin Clinic, Гуруграм, Индия в периода от септември 2012 до септември 2015 г. Те са разпитани за първите появи на бели коси, изследван е скалпа на главата и общото физическо състояние. От изследването са изключени пациенти с витилиго, хронични заболявания на скалпа, употреба на боя за коса през последните 6 месеца, бременни или кърмещи жени, както и пациенти със сериозни вътрешни болести.

На одобрените 71 пациенти са направени изследвания за анемия, хормон на щитовидната жлеза (TSH), кръвна глюкоза на гладно, нива на витамин B12 и тест за антипариетални клетки.

Средната начална възраст на посивяване на косата е 10,2 ± 3,6 години (участниците са били от 5 до 19 години). 34 от пациентите са до 10 години, 25 са от 10 до 14 г., а останалите 12 са от 15 до 19 г. Те са почти поравно разпределени по пол.. Повечето съобщават за друг роднина с подобен проблем. Оказва се, че побеляването на косата започва в различни части на главата.

Оказва се, че много от младите пациенти страдат от дефицит на витамин B12 и хипотиреоидизъм. 9 от 71 пациента имат положителен тест за антипариентални клетки IgG. Именно при тях е открит дефицит на витамин B12. Никой от тях няма специфични симптоми освен усещане за обща слабост по време на интензивна физическа активност. Нямат анемия, нивата на серумен феритин са в норма, както и кръвната захар на гладно.

Клетките на космения фоликул бързо се разделят и специализират, което ги прави зависими от синтеза на ДНК. Витамин B12 участва в процесите на метилиране и изграждането на ДНК и РНК. Ето защо най-вероятно в 9-те пациента, при която е установена злокачествена анемия и дефицит на витамин B12 косата е започнала да побелява в детска и юношеска възраст. От друга страна има противоречиви доказателства, че нарушените функции на щитовидната жлеза водят до посивяване на косата. Не бива да забравяме, че при пациенти с подобни проблеми също често се открива дефицит на витамин B12, който често протича без симптоми. Интерес буди факта, че от близо 100 000 косъма на човешката глава няколко получават обезцветяване. Една от хипотезите е, че космените фоликули, които се образуват още по време на ембрионалното развитие имат по-малко меланоцити, които да произвеждат пигменти. Или може би израстват най-годните, а слабите падат преждевременно.

Дефицит на витамин B12 може да е причина за преждевременно побеляване на косата при деца и юноши. След започване на терапия с кобаламин цветът на косата се възстановява.

В изследване, публикувано през 2017 г. Prospective Analytical Controlled Study Evaluating Serum Biotin, Vitamin B12, and Folic Acid in Patients with Premature Canities [10] отново се правят различни изследвания на 52 пациента от Индия с преждевременно прошарена коса (под 20 годишна възраст) и контроли без подобни изменения. Те са разпитани за начина си на хранене (вегетариански или не, прием на яйца). Направени са измервания на тялото и е изчислен Индекс на телесна маса, както и цялостно изследване на скалпа, за да се отбележат зоните с бели коси.

Взети са кръвни проби за биотин (витамин H), витамин B12, фолиева киселина (витамин B9).

Участниците са от 7 до 20 години (средна възраст 14 години), 25 момчета и 27 момичета. 17 от тях са с лека степен посивяване, 32 са с умерена, а 3 тежка степен. При общото физическо изследване 3 са значително бледи, а един от тях има и атрофичен глосит (подуване на езика, симптом на дефицит на витамин B12). При тези 3 случая има регистрирана анемия с ниско ниво на хемоглобин под 10 mg / dl. Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) е повишена в сравнение с контролите. Без значителни разлики са нивата на кръвна захар на гладно и след хранене, серумен билирубин, калций, фосфат, общи протеини и албумин.

Нивата на другите микроелементи са:

 • Средните серумни нива на витамин B12 при пациентите с прошарена коса е 198,1 ± 89 pg / ml срещу 343,1 ± 143,1 pg / ml при здравите контроли. При случаите с леко прошарена коса дефицитът на витамин B12 е при 6/17 участници (35%), при средна степен е при 20/32 (62%), а в тежка степен при 3/3 (100%). Или общо 29 (56%) от участниците са имали дефицит срещу 9 от контролите.
 • Средните серумни нива на фолиева киселина също са по-ниски в сравнение с контролите (6.22 ± 2.46 ng / ml спрямо 8.49 ± 4.18 ng / ml). Сред 13 от 20 случая с преждевременно посивели коси и дефицит на фолиева киселина се наблюдава и дефицит на витамин B12.
 • Никой от участниците не е имал дефицит на биотин, въпреки че средните серумни нива на пациентите с прошарени нива е близо до долната граница на нормата, а стойностите на контролите са по-високи.

Историята за откриването на витамин B12 е любопитна. През 1824 смъртоносна форма на анемия, свързана с дегенерация на стомаха е описана от J.S. Combe в Единбург в статията "History of a Case of Anaemia". Подобни доклади за подобно заболяване с фатален край са описани и през 1849 г. През 1872 г. вече се говори за злокачествена анемия, чийто край неизбежно е фатален. Години по-късно след тестване върху кучета, болни от анемия, се стига до диетата със суров черен дроб. Така през 1934 г. се стига до Нобеловата награда за George Hoyt Whipple, George Richards Minot, William Parry Murphy. Така се идентифицира витамин B12. Сега знаем, че черния дроб съдържа много висока концентрация от него. През следващите 2 десетилетия той е основния източник на този неизвестен лечебен външен фактор. През 1948 г. два научни екипа, работещи независимо един от друг в САЩ и Великобритания успяват да изолират кристалната му форма и го наричат B12. През 1955 г. Дороти Ходжкин  (1910-1994) британски химик, успява да проучи сложната химическа структура на тази голяма молекула с помощта на рентгенова кристалография. Тя е третата жена – химик, която получава Нобелова награда. През 1964 г. е наградена както за B12, така и за определянето на структурата на пеницилина.

Още през 1970 г. в British Journal of Dermatology е публикуван Integumentary associations of pernicious anaemia [10]  става дума, че асоциацията между преждевременното побеляване на косата и специфични автоимунни заболявания е добре известна. Например при 125 пациенти със злокачествена (пернициозна анемия) случаите на преждевременно побеляване на косата (под 20-годишна възраст) са 11 % срещу 2% в здравите контроли.

Може ли да се възвърне цветът на косата след терапия с витамин B12?

През 1985 г. е публикавано научно изследване  Hair and Fingernail Changes in Acquired and Congenital Pernicious Anemia [11] разглежда случаите на промяна в пигментациите на кожните израстъци. Така например 2 пациента, които са латиноамериканци, единият е с вродена, а другият с придобита злокачествена анемия и с дефицит на витамин B12 са имали червеникава коса. След започване на лечението с витамин B12 новопорасналата коса е била с нормален тъмнокафяв цвят. При други 2 пациента от негроидната раса злокачествената анемия и дефицита на витамин B12 са довели до посиняване на ноктите. След започване на лечението нормалният им цвят им се възвърнал. Оказва се, че промените в пигментацията се забелязват по-лесно при хората с бял цвят на кожата като могат да се проявят по различни начини.

В публикация от 1986 г. Reversible Hyperpigmentation of Skin and Nails With White Hair due to Vitamin B12 Deficiency [12] докладва реален случай на хиперпигментация на кожата и ноктите и преждевременно посивяла коса. Установен е дефицит на витамин B12, причинен от пернициозна анемия. След започване на лечение с инжекции с витамин B12 петната по кожата изчезват, а новопоникналата коса възръща нормалния си цвят.

През 2012 г. в публикацията Reversible hypopigmentation of hair secondary to vitamin B12 deficiency. [13] е документиран още един случай. Става дума за 3-годишно момче с летаргия, хиперпигментация по краката, блед тен и  кичури с посивяла коса. Освен това страдал и от афти. Общият физически преглед не показва отклонения. Изследване на кръвта разкрива нисък хемоглобин и макроцитоза с MCV -120 fl (реф. стойности 82-98 fl.)

Докато МCV измерва средния размер на червените кръвни клетки, RDW (Ширина на разпределение на червените кръвни клетки) измерва в какви граници са размерите на тези клетки. RDW може да помогне при поставяне на диагноза анемия или липса на определени витамини. Пункция на костен мозък показва признаци на мегалопластична анемия.

Нивата на серумния витамин B12 са 109.7pg / ml и е отчетен дефицит.

Нивата на фолиева киселина са нормални (20 mcg / ml). На 3-годишното дете е поставена инжекция с 1000 микрограма витамин B12 и след това е приемало таблетки с 1000 микрограма всеки ден. Тъй като е било на вегетарианска диета е предписано да приема храни с повече източници на витамин B12. При следващ преглед детето е със значително подобрение в общото състояние. Вече не страда от летаргия,  а е активно и игриво. Хиперпигментацията по крайниците е изчезнала. В корените на хипопигментираната коса израстват косми с тъмен цвят. Кръвната картина показва нормализиране на нивата на хемоглобин и витамин B12. Педиатрите в детските консултации също трябва да имат повече познания за нетипичните симптоми на дефицит на витамин B12, един от които е преждевременната поява на обезцветени косми.

Публикация от 2013 г. Juvenile Cobalamin Deficiency in a 17 Year Old Child with Autonomic Dysfunction and Skin Changes [14] описва случая на 17-годишен младеж от афро-американски произход. Той е приет в спешното отделение с оплаквания от хроничен запек и прогресираща през последните 2 седмици болка в стомаха. Тъй като при раждането е имал гастрит е лекуван хирургично. Височината и теглото му са под средните за възрастта. Още преди 2 години, на възраст от 15 години забелязал първите сиви косми. Освен това започнали да се появяват хиперпигментирани черни петна върху стъпалата и дланите. Описал начина си на хранене като разнообразен и балансиран, не приемал никакви лекаства или хранителни добавки. Баща му също имал преждевременно прошарена коса в младите си години, а няколко братовчеди на майка му страдали от лупус.

Лабораторните изследвания показват нисък хемоглобин, нормална големина на червените кръвни клетки. Започнал да развива бъбречна недостатъчност и влошаване на запек.

Изследване на серумния витамин B12 показва стойности под 150 pg / ml (нормален диапазон: 200-835 pg / ml), нормални нива на фолиева киселина в еритроцитите.

Преди да се установи дефицитът на витамин B12 е агресивно хидратиран поради острата бъбречна недостатъчност. Ендоскопски изследвания не отчитат отклонения в горния и долния гастроинтестинален тракт. На 3-тия ден след приемането в спешното отделение са му назначени инжекции с 1 mg дневно витамин B12 (под формата цианокобаламин). В близките 24 часа подобрението е драматично. Бъбречната функция започнала да се подобрява, а количеството отделена урина нарастнало, проблемът с ленивите черва бил решен. След 4 инжекции пациентът е изписан за домашно лечение с инжекции с 2 инжекции за следващия месец и по 1 инжекция месечно в амбулаторен кабинет.

През следващите 4 месеца апетитът му се е увеличил и е наддал с 8 кг. Хемоглобинът му се е увеличил. Хиперпигментациите по ръцете и краката постепенно избледняват, а новоизрастналата коса отново е черна.

Каква обаче е причината за дефицита на витамин B12 в този случай?

Изследване за антипариентални клетки и биопсия на стомаха не показват отклонения и отхвърлят вероятността за злокачествена анемия. ДНК пробите от пациента, майката и брата не показват генетични мутации. Известно е, че дефицитът на витамин B12 причинява анемия и неврологични смущения. В случая пациентът е развил запек. Една от хипотезите е, че дефицитът е довел до увреждане на вегетативната нервна система и черва със слаба перисталтика. Може би състоянието е било причинено от вирусно състояние. Лекарите отново се връщат на факта, че още като бебе пациентът е претърпял хирургични операции на стомашно-чревния тракт и вероятно това е причината за малабсорция.

Въпреки, че днес има богат избор как да скриете белите косми, когато те се появят в детска и юношеска възраст е добре да потърсите причината. Ако страдате от дефицит на витамин B12 можете да се доверите на лесноусвоимата назалната форма с Метилкобаламин или Хидроксокобаламин 5000 mcg, която осигурява необходимото количество до един час след приема. Подходяща е за вегани.

Използвани източници:

1. Българска асоциация Трихология - Анатомия на косъма 

2. Уикипедия. Меланин

3. Greying of the human hair: a worldwide survey, revisiting the '50' rule of thumb.

4. Pharmacologic interventions in aging hair

5. International Journal of Trichology / Aging of the Hair Follicle Pigmentation System

6. Smokers’ hair: Does smoking cause premature hair graying?

7. Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair.

8. Premature Graying as a Consequence of Compromised Antioxidant Activity in Hair Bulb Melanocytes and Their Precursors

9.Demographic Characteristics and Association of Serum Vitamin B12, Ferritin and Thyroid Function with Premature Canities in Indian Patients from an Urban Skin Clinic of North India: A Retrospective Analysis of 71 Cases 

10. British Journal of Dermatology- Integumentary associations of pernicious anaemia

11. Hair and Fingernail Changes in Acquired and Congenital Pernicious Anemia

12. Reversible Hyperpigmentation of Skin and Nails With White Hair due to Vitamin B12 Deficiency 

13. Reversible hypopigmentation of hair secondary to vitamin B12 deficiency.

14. Juvenile Cobalamin Deficiency in a 17 Year Old Child with Autonomic Dysfunction and Skin Changes 

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още