Copyright © 2017. All Rights Reserved

Причини за преждевременно побеляване на косата  

13 септември 2018
Причини за преждевременно побеляване на косата  

Космите са придатъци на кожата. Те видимо стърчат над епидермиса, но корените им се намират в средния слой – дермата. Изградени са от протеини като кератин и са характерни само за бозайниците, включително и човека. Космите имат различен диаметър, дължина и цвят според местоположението си. Примери за това са миглите, веждите, космите по ръцете и краката, косата и пр. Космите в човешкото тяло растат асинхронно. Това означава, че отделните косми се намират в различна фаза на растеж (анаген, катаген или телоген). Например космения цикъл на в зоните на подмишниците е 10 месеца, а на веждите – 2. На косата е около 3-4 години, а понякога дори 10.

Думата трихология идва от гръцки „τριχο“, което означава „коса“. Трихологията се занимава с нарушенията, които се появяват в анатомията и физиологията на косата, които водят до косопад. Предмет на трихологията е структурата на косъма и неговите компоненти като кутикулата, кортекса и др. По отношение на скалпа обект на интерес са коренът на косъма, косменият фоликул и заобикалящите го поддържащи структури.

Според сайтът на Българска асоциация Трихология [1]анатомично косъмът е разделен на стъбло/ствол и корен. Стъблото е видимата част на косъма, която се намира над повърхността на кожата. Коренът на косъма е разположен в дермата, в космена торбичка, наречена фоликул. Стъблото може да бъде разположено под различен ъгъл спрямо кожата – от 10 до 90 градуса. Прекалено малкият ъгъл на растежа (10 – 20 градуса) не позволява да направите така желаната от вас прическа. Причината е, че в тази ситуация много трудно бихте могли да поставите косата на противоположната страна. Освен това, при прекалено малък ъгъл на растеж могат да се образуват, така наречените враснали косми и да предизвикат възпаление.

Косменият фоликул представлява кухина, в която е разположена т. нар. луковица, а в нея – самият корен на косъма. Луковицата е като „матрица“ от постоянно делящи се клетки. Известно е още, че тя има и своя имунитет. Неговото нарушение е и една от причините за появата на алопеция ареата (гнездови косопад).

В долната част на луковицата се намира т. нар. дермална папила. Тя съдържа кръвоносни съдове и е изключително важна част от структурата на фоликула. Подобно на компютър, тя контролира състоянието и растежа на косъма. Ако папилата загива, то загива и целият косъм. В същото време, ако по някаква причина косъмът умира (например е изтръгнат с корена), но папилата се е съхранила, то на негово място израства нов косъм.

Защо космите губят пигменти и се обезцветяват?

Косата на главата ни израства от скалпа. Кожата съдържа най-малко 3 класа пигменти – хемоглобин, каротеноиди и меламин. За цялостния цвят на кожата и косата най-голямо значение оказва меланинът [2]. Той е отговорен и за цвета на ириса на окото, костния мозък, части от набъбречната жлеза, вътрешното ухо и пр. Всички хора имат приблизително равен брой меланоцити, които произвеждат и съхраняват меланин, но при хората с по-тъмна кожа синтезираните пигменти са по-голямо количество.

Безбройните комбинации в естествения цвят на кожата, косата и ириса на очите се дължат само на 2 основни типа и комбинации между тях. Първият тип определя черните и тъмнокафяви нюанси, а втория нюансите от жълто до червеникаво.

Цветът на кожата се определя от количеството меланин, което е генетично предопределено.

Скала Фитцпатрик на количества оцветяващи пигменти меланин в коса, кожа и очиПрез 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. 

Тази класификация се използва често при използване на солариум, лазерна епилация, както и за оценяване на риска от развитие на рак на кожата. Използва се и в дерматологията, за да се оцени ефекта на лечение при псориазис, екзема и жълтеница при новородени. Типовете кожа IV-VI са изложени на риск от хиперпигментация или хипопигментация при процедури на лазерна епилация и химичен пилинг. Избелващите средства могат да причинят сухота, дразнене и поява на петна.

 • Тип I – кожа с цвят на слонова кост, изгаря много лесно, не образува тен. Голям риск от фотостареене и увреждане на кожата под въздействието на UV лъчи. Често срещани са русите или червени коси, а очите са сини или зелени.
 • Тип II – бяла кожа, лесно изгаря, придобива лек тен.
 • Тип III – бяла кожа, умерено изгаря, умерено придобива тен. Това е типа на повечето европейци.
 • Тип IV – матова кожа, тъмна коса и очи, почти не изгарят на слънце, винаги придобива тен, познат още като Средиземноморски тип.
 • Тип V - индивиди с кафява кожа и черна коса, която рядко изгаря на слънце, лесно пигментира, плътен слънчев загар.
 • Тип VI -  тъмна кожа (африканци), която никога не изгаря и черна коса и очи.

Оказва се, че и в дълбочина структурата на кожата е различна и затова трябва да се използва специфична грижа не спрямо вида кожа (суха, мазна, нормална), а и според класификацията по Фицпатрик

Обикновено хормонални промени, излагане на слънце, някои лекарства и генетични промени могат да доведат до свръхпродукция на меланин. Това е отразява главно на кожата с хиперпигментация. Лечението им зависи от причините за възникване, размера и дълбочината в кожата.

При нарушение в образуването на меланин се проявява наследственото заболяване албинизъм. При очно-кожния албинизъм косата е бяла, кожата бяло-розова и не потъмнява от слънчеви лъчи, а ирисите на очите са сини или червени. При очния албинизъм е засегнат само цветът на очите, а при кожния – само цветът на кожата.

При болестта витилиго се появяват светли петна по кожата с неправилна форма. Често причината е автоимунно заболяване, при което клетки на собствената имунна система атакуват меланоцитите в кожата и поради това се получава обезцветяването, което може да се прояви и в цвета на косата и очите.

С течение на годините косата първо посивява, а после може да стигне чисто бял цвят с пълна липса на оцветяващи пигменти. Ако в косата се съдържат повече оцветяващи пигменти цветът ѝ ще е по-наситен и тъмен, а ако съдържа по-малко ще е по-светъл.

Доскоро валидно беше правилото 50/50/50, което казва, че на 50-годишна възраст 50% от населението ще има най-малко 50% сива коса.

Изследване от 2012 г. Greying of the human hair: a worldwide survey, revisiting the '50' rule of thumb. [3] прави анализ на естествения цвят на 4192 здрави доброволци, като те са разпределени според възраст, пол, етнически или географски произход. Оказва се, че между 45 и 65-годишна възраст, 74% от участниците имат прошарени коси със средна интензивност 27%. Мъжете са със значително повече бели коси в сравнение с жените. Възрастта на побеляване на косата явно е свързана с етническата принадлежност. Оказва се, че броят на хората на 50 години, които имат 50% побелели коси не е 50%, както в правилото, а варира между 6 и 23% в зависимост от етноса/географския произход и естествения цвят на косата.

Публикация от 2006 г.Pharmacologic interventions in aging hair [4] се фокусира върху 2 основни гледни точки – биологичния проблем на прошарената коса и тайния живот на косъма в кожата. След като косъмът започне да расте често бива подложен на различни влияния – агресивно въздействие на топлина, измиване с неподходящи шампоани, прекомерна употреба на стилизиращи продукти, обезцветяване, боядисване, къдрене, изправяне и пр.

В изследване от 2009 г. на International Journal of Trichology/ Aging of the Hair Follicle Pigmentation System [5] се разглеждат промяната в пигментите на ниво космен фоликул.

Огромна част от човешката популация има кестенява/черна коса, а появата на първите бели косми няма как да остане незабелязано. Активната пигментация се случва само по време на активния растеж на всеки отделен косъм. Ето защо дори и да боядисаме косата скоро  близо до корените отново можем да забележим разликата в цвета. Интересното в случая е, че един и същ космен фоликул може да произведе различни по дължина и цвят косми. Например още в утробата главичката на някои бебета се покрива с коса. Често след раждането тя постепенно пада и се сменя с друг тип и цвят. По време на детството е възможно да  се променят цветовете на косата, очите и дори тена на кожата. През пуберитета космите стават по-дебели, при повечето младежи космите по ръцете и краката от сливащ се с тен оттенък придобиват наситен  тъмен цвят. По-късно космите започват да губят от пигментите си, това както и растежа им е асинхронно. Може да забележите мъже с тъмни коси и бели бради и бакендарди. По различно време побеляват и космите по тялото.

Началото на побеляването на косата е свързано с хронологичното стареене на организма (но не и с вредите от ултравиолетовите лъчи) и се проявява в различна степен във всички хора независимо от пол и раса. Възрастта на първите бели коси е свързана отчасти с гените на предците ни.

Хората от бялата раса забелязват прошарване на косите в средата на 30-те си години.

При азиатците това се случва по-късно, в края на 30-те.

А косите на африканците  и представителите на негроидната раса започват да посивяват към средата на 40-те години.

Стабилните меланоцити, които отделят меланин в кожата намаляват с 10-20% всяко десетилетие след 30 годишна възраст. Това понякога може да се забележи в цвета на очите на възрастните хора.

Сигурно се сещате за Мария Антоанета, чиято коса изведнъж в рамките на часове побеляла след като разбрала, че ще бъде обезглавена. На възраст от 38 години най-вероятно тя просто е свалила перуката си. Оцветяващите пигменти участват в изграждането на косъма при неговото поникване. Малко вероятно е те да бъдат заличени по цялата дължина на косата за толкова кратък период.

Друг мит е, че ако отскубнете един бял косъм на неговото място ще израснат повече бели косми. От 1 фоликул израства само 1 косъм. След като сте премахнали белия косъм, следващият който поникне ще е отново бял. За да поникнат повече значи, че и съседните фоликули в кожата на главата не произвеждат оцветяващи пигменти. 

Преждевременното посивяване на косата е настъпва на различна възраст при различните расиКога можем да се притесняваме от появата на бели коси?

 • При европейци или представители на бялата раса до 20 години (тип I, II, III)
 • При азитци под 25 години (тип III, IV)
 • При африканци под 30 години (тип V, VI)

Може ли тютюнопушенето да повлияе на цветът на косата?

Вече сме писали за причините, които си заслужават да спрете цигарите, както и че тютюнопушенето може да причини дори увреждане на оптичния нерв и проблеми със зрението.

В изследването Smokers’ hair: Does smoking cause premature hair graying? [6] са показани резултатите на 207 участници от Йордания, които са участвали в рамките на 2 дни през август 2010 г. Те са разделени в 2 групи: 104 участника с преждевременно прошарена коса под 30-годишна възраст и 103 без отклонения в цвета на косата. Данните са събрани с помощта на въпросник и измервания на Индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията, данни за кръвната захар на гладно и кръвното налягане. Резултатите показват, че пушачите в групата с преждевременно прошарената коса са значително повече. За непушачи са приемани тези, които никога през живота си не са пушили. Средната възраст на участниците е 44 години (от 18 до 65) ¼ от тях са под 35 години, друга ¼ са над 44 години. Средната поява на първите бели коси е на 31.7 години. При ¼ е на възраст под 25 години, друга ¼ след 40-годишна възраст. Налице са 15 години разлика във възрастта, когато се появяват първите бели коси.  При пушачите средната възраст е 31 години, а при непушачите 34 г.

Няма статистически големи разлики в теглото, височината, ИТМ, обиколката на талията, кръвната захар на гладно и кръвното налягане между двете групи.

Връзката между ускореното побеляване на косата и тютюнопушенето не е много ясна. Може би се дължи на действията на свободните радикали и оксидативния стрес, причинени от вредните субстанции в цигарения дим.

В изследване от 2009 г. Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair.[7] става ясно, че реактивни кислородни видове увреждат ДНК на космения фоликул. С помощта на спектроскопия е показано, че човешките сиви/бели още във фоликула на кожата натрупват Диводороден пероксид H2O2. Той е познат още и под търговското наименование Перхидрол, когато е с 30% разтвор и се използва за изрусяване. Когато е 3% е познат като кислородна вода.

Изследване от 2014 г. Premature Graying as a Consequence of Compromised Antioxidant Activity in Hair Bulb Melanocytes and Their Precursors [8] разглежда именно ролята на оксидативния стрес, който уврежда меланоцитите. Участват 9 пациента от Китай под 25 годишна възраст с преждевременно сива коса. От скалпа на главата със специален инструмент са извлечени космени фоликули с пигментирани и бели косми.

Оказва се, освен различни генетични прекурсори, в обезцветяването на космите вземат участие и свободните радикали, които се натрупват поради дефицит на определени протеини.

В изследването Demographic Characteristics and Association of Serum Vitamin B12, Ferritin and Thyroid Function with Premature Canities in Indian Patients from an Urban Skin Clinic of North India: A Retrospective Analysis of 71 Cases [9] се търси връзката между преждевременно посивялата коса и начина на хранене. Изследвани са 71 пациента до 25 години в Urban Skin Clinic, Гуруграм, Индия в периода от септември 2012 до септември 2015 г. Те са разпитани за първите появи на бели коси, изследван е скалпа на главата и общото физическо състояние. От изследването са изключени пациенти с витилиго, хронични заболявания на скалпа, употреба на боя за коса през последните 6 месеца, бременни или кърмещи жени, както и пациенти със сериозни вътрешни болести.

На одобрените 71 пациенти са направени изследвания за анемия, хормон на щитовидната жлеза (TSH), кръвна глюкоза на гладно, нива на витамин B12 и тест за антипариетални клетки.

Средната начална възраст на посивяване на косата е 10,2 ± 3,6 години (участниците са били от 5 до 19 години). 34 от пациентите са до 10 години, 25 са от 10 до 14 г., а останалите 12 са от 15 до 19 г. Те са почти поравно разпределени по пол.. Повечето съобщават за друг роднина с подобен проблем. Оказва се, че побеляването на косата започва в различни части на главата.

Оказва се, че много от младите пациенти страдат от дефицит на витамин B12 и хипотиреоидизъм. 9 от 71 пациента имат положителен тест за антипариентални клетки IgG. Именно при тях е открит дефицит на витамин B12. Никой от тях няма специфични симптоми освен усещане за обща слабост по време на интензивна физическа активност. Нямат анемия, нивата на серумен феритин са в норма, както и кръвната захар на гладно.

Клетките на космения фоликул бързо се разделят и специализират, което ги прави зависими от синтеза на ДНК. Витамин B12 участва в процесите на метилиране и изграждането на ДНК и РНК. Ето защо най-вероятно в 9-те пациента, при която е установена злокачествена анемия и дефицит на витамин B12 косата е започнала да побелява в детска и юношеска възраст. От друга страна има противоречиви доказателства, че нарушените функции на щитовидната жлеза водят до посивяване на косата. Не бива да забравяме, че при пациенти с подобни проблеми също често се открива дефицит на витамин B12, който често протича без симптоми. Интерес буди факта, че от близо 100 000 косъма на човешката глава няколко получават обезцветяване. Една от хипотезите е, че космените фоликули, които се образуват още по време на ембрионалното развитие имат по-малко меланоцити, които да произвеждат пигменти. Или може би израстват най-годните, а слабите падат преждевременно.

Дефицит на витамин B12 може да е причина за преждевременно побеляване на косата при деца и юноши. След започване на терапия с кобаламин цветът на косата се възстановява.

В изследване, публикувано през 2017 г. Prospective Analytical Controlled Study Evaluating Serum Biotin, Vitamin B12, and Folic Acid in Patients with Premature Canities [10] отново се правят различни изследвания на 52 пациента от Индия с преждевременно прошарена коса (под 20 годишна възраст) и контроли без подобни изменения. Те са разпитани за начина си на хранене (вегетариански или не, прием на яйца). Направени са измервания на тялото и е изчислен Индекс на телесна маса, както и цялостно изследване на скалпа, за да се отбележат зоните с бели коси.

Взети са кръвни проби за биотин (витамин H), витамин B12, фолиева киселина (витамин B9).

Участниците са от 7 до 20 години (средна възраст 14 години), 25 момчета и 27 момичета. 17 от тях са с лека степен посивяване, 32 са с умерена, а 3 тежка степен. При общото физическо изследване 3 са значително бледи, а един от тях има и атрофичен глосит (подуване на езика, симптом на дефицит на витамин B12). При тези 3 случая има регистрирана анемия с ниско ниво на хемоглобин под 10 mg / dl. Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) е повишена в сравнение с контролите. Без значителни разлики са нивата на кръвна захар на гладно и след хранене, серумен билирубин, калций, фосфат, общи протеини и албумин.

Нивата на другите микроелементи са:

 • Средните серумни нива на витамин B12 при пациентите с прошарена коса е 198,1 ± 89 pg / ml срещу 343,1 ± 143,1 pg / ml при здравите контроли. При случаите с леко прошарена коса дефицитът на витамин B12 е при 6/17 участници (35%), при средна степен е при 20/32 (62%), а в тежка степен при 3/3 (100%). Или общо 29 (56%) от участниците са имали дефицит срещу 9 от контролите.
 • Средните серумни нива на фолиева киселина също са по-ниски в сравнение с контролите (6.22 ± 2.46 ng / ml спрямо 8.49 ± 4.18 ng / ml). Сред 13 от 20 случая с преждевременно посивели коси и дефицит на фолиева киселина се наблюдава и дефицит на витамин B12.
 • Никой от участниците не е имал дефицит на биотин, въпреки че средните серумни нива на пациентите с прошарени нива е близо до долната граница на нормата, а стойностите на контролите са по-високи.

Историята за откриването на витамин B12 е любопитна. През 1824 смъртоносна форма на анемия, свързана с дегенерация на стомаха е описана от J.S. Combe в Единбург в статията "History of a Case of Anaemia". Подобни доклади за подобно заболяване с фатален край са описани и през 1849 г. През 1872 г. вече се говори за злокачествена анемия, чийто край неизбежно е фатален. Години по-късно след тестване върху кучета, болни от анемия, се стига до диетата със суров черен дроб. Така през 1934 г. се стига до Нобеловата награда за George Hoyt Whipple, George Richards Minot, William Parry Murphy. Така се идентифицира витамин B12. Сега знаем, че черния дроб съдържа много висока концентрация от него. През следващите 2 десетилетия той е основния източник на този неизвестен лечебен външен фактор. През 1948 г. два научни екипа, работещи независимо един от друг в САЩ и Великобритания успяват да изолират кристалната му форма и го наричат B12. През 1955 г. Дороти Ходжкин  (1910-1994) британски химик, успява да проучи сложната химическа структура на тази голяма молекула с помощта на рентгенова кристалография. Тя е третата жена – химик, която получава Нобелова награда. През 1964 г. е наградена както за B12, така и за определянето на структурата на пеницилина.

Още през 1970 г. в British Journal of Dermatology е публикуван Integumentary associations of pernicious anaemia [10]  става дума, че асоциацията между преждевременното побеляване на косата и специфични автоимунни заболявания е добре известна. Например при 125 пациенти със злокачествена (пернициозна анемия) случаите на преждевременно побеляване на косата (под 20-годишна възраст) са 11 % срещу 2% в здравите контроли.

Може ли да се възвърне цветът на косата след терапия с витамин B12?

През 1985 г. е публикавано научно изследване  Hair and Fingernail Changes in Acquired and Congenital Pernicious Anemia [11] разглежда случаите на промяна в пигментациите на кожните израстъци. Така например 2 пациента, които са латиноамериканци, единият е с вродена, а другият с придобита злокачествена анемия и с дефицит на витамин B12 са имали червеникава коса. След започване на лечението с витамин B12 новопорасналата коса е била с нормален тъмнокафяв цвят. При други 2 пациента от негроидната раса злокачествената анемия и дефицита на витамин B12 са довели до посиняване на ноктите. След започване на лечението нормалният им цвят им се възвърнал. Оказва се, че промените в пигментацията се забелязват по-лесно при хората с бял цвят на кожата като могат да се проявят по различни начини.

В публикация от 1986 г. Reversible Hyperpigmentation of Skin and Nails With White Hair due to Vitamin B12 Deficiency [12] докладва реален случай на хиперпигментация на кожата и ноктите и преждевременно посивяла коса. Установен е дефицит на витамин B12, причинен от пернициозна анемия. След започване на лечение с инжекции с витамин B12 петната по кожата изчезват, а новопоникналата коса възръща нормалния си цвят.

През 2012 г. в публикацията Reversible hypopigmentation of hair secondary to vitamin B12 deficiency. [13] е документиран още един случай. Става дума за 3-годишно момче с летаргия, хиперпигментация по краката, блед тен и  кичури с посивяла коса. Освен това страдал и от афти. Общият физически преглед не показва отклонения. Изследване на кръвта разкрива нисък хемоглобин и макроцитоза с MCV -120 fl (реф. стойности 82-98 fl.)

Докато МCV измерва средния размер на червените кръвни клетки, RDW (Ширина на разпределение на червените кръвни клетки) измерва в какви граници са размерите на тези клетки. RDW може да помогне при поставяне на диагноза анемия или липса на определени витамини. Пункция на костен мозък показва признаци на мегалопластична анемия.

Нивата на серумния витамин B12 са 109.7pg / ml и е отчетен дефицит.

Нивата на фолиева киселина са нормални (20 mcg / ml). На 3-годишното дете е поставена инжекция с 1000 микрограма витамин B12 и след това е приемало таблетки с 1000 микрограма всеки ден. Тъй като е било на вегетарианска диета е предписано да приема храни с повече източници на витамин B12. При следващ преглед детето е със значително подобрение в общото състояние. Вече не страда от летаргия,  а е активно и игриво. Хиперпигментацията по крайниците е изчезнала. В корените на хипопигментираната коса израстват косми с тъмен цвят. Кръвната картина показва нормализиране на нивата на хемоглобин и витамин B12. Педиатрите в детските консултации също трябва да имат повече познания за нетипичните симптоми на дефицит на витамин B12, един от които е преждевременната поява на обезцветени косми.

Публикация от 2013 г. Juvenile Cobalamin Deficiency in a 17 Year Old Child with Autonomic Dysfunction and Skin Changes [14] описва случая на 17-годишен младеж от афро-американски произход. Той е приет в спешното отделение с оплаквания от хроничен запек и прогресираща през последните 2 седмици болка в стомаха. Тъй като при раждането е имал гастрит е лекуван хирургично. Височината и теглото му са под средните за възрастта. Още преди 2 години, на възраст от 15 години забелязал първите сиви косми. Освен това започнали да се появяват хиперпигментирани черни петна върху стъпалата и дланите. Описал начина си на хранене като разнообразен и балансиран, не приемал никакви лекаства или хранителни добавки. Баща му също имал преждевременно прошарена коса в младите си години, а няколко братовчеди на майка му страдали от лупус.

Лабораторните изследвания показват нисък хемоглобин, нормална големина на червените кръвни клетки. Започнал да развива бъбречна недостатъчност и влошаване на запек.

Изследване на серумния витамин B12 показва стойности под 150 pg / ml (нормален диапазон: 200-835 pg / ml), нормални нива на фолиева киселина в еритроцитите.

Преди да се установи дефицитът на витамин B12 е агресивно хидратиран поради острата бъбречна недостатъчност. Ендоскопски изследвания не отчитат отклонения в горния и долния гастроинтестинален тракт. На 3-тия ден след приемането в спешното отделение са му назначени инжекции с 1 mg дневно витамин B12 (под формата цианокобаламин). В близките 24 часа подобрението е драматично. Бъбречната функция започнала да се подобрява, а количеството отделена урина нарастнало, проблемът с ленивите черва бил решен. След 4 инжекции пациентът е изписан за домашно лечение с инжекции с 2 инжекции за следващия месец и по 1 инжекция месечно в амбулаторен кабинет.

През следващите 4 месеца апетитът му се е увеличил и е наддал с 8 кг. Хемоглобинът му се е увеличил. Хиперпигментациите по ръцете и краката постепенно избледняват, а новоизрастналата коса отново е черна.

Каква обаче е причината за дефицита на витамин B12 в този случай?

Изследване за антипариентални клетки и биопсия на стомаха не показват отклонения и отхвърлят вероятността за злокачествена анемия. ДНК пробите от пациента, майката и брата не показват генетични мутации. Известно е, че дефицитът на витамин B12 причинява анемия и неврологични смущения. В случая пациентът е развил запек. Една от хипотезите е, че дефицитът е довел до увреждане на вегетативната нервна система и черва със слаба перисталтика. Може би състоянието е било причинено от вирусно състояние. Лекарите отново се връщат на факта, че още като бебе пациентът е претърпял хирургични операции на стомашно-чревния тракт и вероятно това е причината за малабсорция.

Въпреки, че днес има богат избор как да скриете белите косми, когато те се появят в детска и юношеска възраст е добре да потърсите причината. Ако страдате от дефицит на витамин B12 можете да се доверите на лесноусвоимата назалната форма с Метилкобаламин или Хидроксокобаламин 5000 mcg, която осигурява необходимото количество до един час след приема. Подходяща е за вегани.

Използвани източници:

1. Българска асоциация Трихология - Анатомия на косъма 

2. Уикипедия. Меланин

3. Greying of the human hair: a worldwide survey, revisiting the '50' rule of thumb.

4. Pharmacologic interventions in aging hair

5. International Journal of Trichology / Aging of the Hair Follicle Pigmentation System

6. Smokers’ hair: Does smoking cause premature hair graying?

7. Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair.

8. Premature Graying as a Consequence of Compromised Antioxidant Activity in Hair Bulb Melanocytes and Their Precursors

9.Demographic Characteristics and Association of Serum Vitamin B12, Ferritin and Thyroid Function with Premature Canities in Indian Patients from an Urban Skin Clinic of North India: A Retrospective Analysis of 71 Cases 

10. British Journal of Dermatology- Integumentary associations of pernicious anaemia

11. Hair and Fingernail Changes in Acquired and Congenital Pernicious Anemia

12. Reversible Hyperpigmentation of Skin and Nails With White Hair due to Vitamin B12 Deficiency 

13. Reversible hypopigmentation of hair secondary to vitamin B12 deficiency.

14. Juvenile Cobalamin Deficiency in a 17 Year Old Child with Autonomic Dysfunction and Skin Changes 

 

Оформяне на фигурата и отслабване с гел за увиване

Всяка жена има желание да бъде желана и красива независимо от възрастта, да има стройно тяло, сияйна и гладка кожа. Но в действителност много жени не могат да се похвалят с това. Неправилното хранене, обездвиженост, хроничен стрес – всички те водят до натрупване на излишни килограми. Нискокалорийните диети водят до бързо и краткотрайно сваляне на килограми, но след това теглото отпреди диетата се възстановява. За щастие вече не се налага да посещаваме SPA центрове, а можем да постигнем впечатляващи резултати с гел за увиване.

прочети още
Д-р Ирина Сластина: Профилактика на острите респираторни заболявания през зимата.

Грипът и острите респираторни заболявания водят до масови епидемии и пандемии. От 1919 до днес преминали 11 пандемии, които са отнели животът на милиони хора от цял свят. Има ли начин да подсилим имунитета с помощта на природни средства и суперхрани?  

прочети още
Силата на една капка

Един от най-често дискутираните и обсъжданите витамини и днес е B12 - кобаламин. Независимо дали става дума за разпознаването на различните симптоми на дефицит или за откриване на причините довели до болестни промени, червеният витамин продължава да предизвиква научните среди в откриването на форми, които са лесни за приемане от хора на всякакви възрасти и същевременно ефективни при пациенти с проблеми в стомашно-чревния тракт. Опитите за създаване на разтвор или прах, които да бъдат абсорбирани от лигавицата на носа започват преди десетилетия. За щастие днес има лесноусвоима назална форма както на Метилкобаламин, така и на Хидроксокобаламин.

прочети още
„Богатството“ на България - уран. Вреди и ползи за здравето.

От време на време новинарските емисии са превзети от осведомяването, че някъде във водата е открит уран над допустимите норми. Или в пясъка на плаж по Черноморието. България е сред страните, богати на уран. В миналото урановите находища са давали препитание на хиляди българи. Какво се случва сега с тези находища? Колко често се прави мониторинг на питейната вода? Имаме ли повод за притеснение, ако сме пили вода с уран и какво следва да направим?

прочети още
Опасните тайни на добрия вкус

Храната ни привлича главно с приятните вкусови усещания. Оказва се, че разкриването на химичната формула на глутамата през 1908 г. от японския професор Икеда е довело до използването му във всякакви храни като се започне от т.нар. китайска сол, всякакви кубчета за бульони, сухи супи, подправки, чипс, полуфабрикати и пр. Използван като подобрител на вкуса, днес за Мононатриев глутамат няма ограничения в използването. Много от големите компании цитират научни изследвания за безопасността му, направени преди десетилетия.

прочети още
За Виталий Корзун, който през 1971 г. погълна смъртоносни дози радиация и оцеля

Ежедневно сме подложени на минимални дози радиация - вода, храна, въздух. Те навлизат в човешкото тяло. Някои от радионуклеидите са с период на полуразпад около 30 години, а други стотици хиляди години. Един учен от тогавашния СССР, провокиран от нежеланието на доброволците да участват в експеримент, който щял да му помогне да защити докторската си дисертация, дръзнал да погълне огромни дози от Цезий-137 и Стронций-90. Не само че не се разболял, но и продължил с по-нататъшните си разработки и през XXI в.

прочети още
Кафяви водорасли Ламинария - Келп

Кафявите водорасли са между 1500 и 2000 вида и виреят в студените води на Северното полукълбо. Родът Ламинария се използва от столетия като храна от японците и азиатците. Известни още като Келп този род кафяви водорасли образува подводни гори, които подпомагат биоразнообразието в северните морета.

прочети още
Кой е най-полезния вид сол за жителите на България?

В страната ни има действаща наредба за състава и характеристиките на готварската цел. Оказва се, че и фината бяла, и морската сол трябва да съдържат определени количества йод за оптимално снабдяване на организма. Въпреки това много българи страдат от понижени функции на щитовидната жлеза. Това е от особена важност за бременните жени, на които предстои да родят здраво поколение.

прочети още
Начин за плавно смъкване на килограми без изтощителни диети

Научни изследвания отчитат, че в последните години се засилват тенденциите към увеличаване на теглото. Това води до различни заболявания и натоварва бюджета за здравеопазване. Пред учените по целия свят е поставено ново предизвикателство - как да се спре този процес, когато не всички имат желание да спазват нискокалорични диети и да спортуват.

прочети още
Vertera - Прoдукти от морски водорасли Ламинария на Вертера в България

90% от човешките заболявания възникват поради образуване на шлаки в тялото и дефицит на широк спектър от микро и макроелементи, вследствие на все по-голямото количество токсични храни, замърсен въздух, вода и околна среда, които влияят негативно на нашия организъм. Vertera gel спомага за изчистването на всякакви токсини от организма, които предизвикват умора, трудна концентрация, главоболие, хормонален дисбаланс, алергии, подуване, запек, липса на енергия, чести настинки, кожни проблеми и т.н.

прочети още
Безопасен начин за детокс на тежки метали и радиация

В последните десетилетия сме изложени на замърсяване на въздуха, почвите, водите и съответно храната с тежки метали като олово, алуминий, кадмий, арсен, живак и радиоактивния стронций-90. Учените успяват да намерят начин за извеждането им от организма с помощта на кафяви водорасли.

прочети още
Водорасли – суровина за суперхрани, лекарства, козметика или хит на модата?

Японците и жителите на крайбрежията на Азия консумират водорасли от столетия. Това води до промени в микрофлората на червата и способства абсорбцията на всички ценни хранителни вещества, които не се срещат в земните растения. Оказва се, че кафявите водорасли от рода Ламинария подпомагат извеждането на токсини, тежки метали и радионуклеиди от тялото.

прочети още
Негативните ефекти от драстичните диети

Част от натрупаните мазнини в човешкия организъм са точно под кожата. Когато свалим много килограми за кратък период на време с помощта на нискокалорийна диета има риск кожата да провисне. Тя е еластична и се нагажда по контурите на тялото благодарение на високите нива на колаген и еластин. Вижте на какво да наблегнем, ако искаме да свалим наднормено тегло и да се чувстваме добре в кожата си.

прочети още
Есенна меланхолия ли? Да, ама не.

Промяната на метеорологичните условия навън и скъсяването на светлата част от денонощието могат да разстроят циркадните ритми на сън и бодърстване. С малко „помощ“ от студените дъждове и респираторните вируси току виж липсата на енергия и проблемите със съня станали обичайните заподозрени за есенна депресия. Вижте как бихте могли да предотвратите сезонното афективно разстройство.

прочети още
Неразгаданата тайна на човешкия ембрион

През 50-те години на XX в. учените правят забележително откритие – раните върху кожата на бозайници, включително и човека зарастват бързо и без никакви белези до определен момент от вътреутробното развитие. Това е революционно откритие, което позволява през 2016 г. в България за първи път да се извърши успешна операция на неродено бебе. Ако се открие тайната ще се спестят усложненията  от зарастването на рани при различни по възраст пациенти. Оказва се, че кожата на човешкия ембрион е с различно устройство в сравнение с новороденото.

прочети още
Възможно ли е хората да синтезират сами витамин B12 чрез бактерии?

Получен от бактерии в стомашно-чревния тракт, червеният витамин се среща в най-големи количества в хранителни продукти от животински произход. Черният дроб на бозайници от вида Чифтокопитни, които са преживни е значително по-богат от черния дроб на всеядни като свинете и представители на птиците. А в червените меса количествата са в пъти по-ниски.

прочети още
Лесен тест показва за секунди дали сме добре хидратирани

Телесните течности са от 45 до 75% от общата телесна маса. Има различни причини за дехидратация, а загубата на 20% от масата може да е животозастрашаваща. Вижте как бързо можем да определим нуждата от спешна лекарска намеса и венозно вливане на разтвори.

прочети още
Кожата на рибите с ценни антибактериални пептиди (видео)

Въпреки че не забелязваме върху повърхността на кожата и вътре в телата ни ежеминутно кипят войни между бактерии, които предизвикват различни инфекции и полезни бактерии, които често приемаме с пробиотичните добавки. Кожата защитава тялото от агресивната околна среда. Водните обитатели се нуждаят от много по-адекватна защита от страна на кожата. Учени откриха мощни антибактериални пептиди в рибешката кожа, които подпомагат здравето на хората.

прочети още
Хронична бъбречна недостатъчност и анемия

Бъбреците са жизненоважни органи и към днешна дата над 1000 българи се нуждаят от спешна трансплантация. Освен че филтрират кръвта и подпомагат отделянето на ненужни вещества, те произвеждат важен хормон, който е отговорен за производството на червени кръвни клетки. Оказва се, че заедно с черния дроб бъбреците са склад за витамин B12.

прочети още
Ролята на естрогена за женската красота. Ползи и рискове.

Женският полов хормон естроген е открит през XX в. Той има различни разновидности - екстрадиол, естриол и естрон. В тялото на мъжете също се произвеждат малки количества от него, както и мъжки полови хормони циркулират в телата на жените. Напоследък естрогените и фитоестрогените се използват в козметиката. Какви са ползите и рисковете?

прочети още
Ето вариант да избегнете неприятните афти

Афтите често са свързани с детството, но когато се появяват при възрастни и се повтарят създават дискомфорт в устната кухина. Оказва се, че вируса на Херпес симплекс не е единствената причина.

прочети още
Ролята на сухожилията в човешкото тяло

Вероятно сте чували за слабото място на Ахил и кръстеното в негова чест Ахилесово сухожилие. Поради по-малкото кръвообращение в сравнение с мускулите може да са нужни месеци за възстановяването при травма. Какви са начините да се предпазим?

прочети още
Вижте до какво води предозирането на витамин С

Много от витамините са открити едва през XX в. и все още се провеждат клинични проучвания за техните ползи за човешкото здраве и съответно вредните им въздействия. Междувременно се предлагат различни комбинации от витамини и минерали. Има ли опасност те да си взаимодействат и неутрализират действията си?

прочети още
Още един трик в подкрепа на бащинството

Българите намаляваме с всеки изминал ден. Двойките с репродуктивни проблеми са стотици хиляди, а в близо половината случаи вината е в мъжа. Вижте някои от основните причини за мъжкото безплодие и в кои случаи употребата на витамин B12 може да помогне.

прочети още
Ползите на млечната киселина за кожата от Клеопатра досега

Млечната киселина принадлежи към групата на плодовите AHA киселини. Можем да я намерим в млякото и в метаболизма на човешкия организъм. С ниската си pH тя предотвратява развитието на патогенни микроорганизми и се използва като естествен консервант, алтернатива на парабените в козметиката. Взависимост от концентрацията се използва за различни цели в козметичните продукти.

прочети още
По външния вид на ноктите можем да преценим здравословното състояние

Сами по себе си измененията в цвета, текстурата и формата на ноктите не са достатъчни за поставяне на диагноза, но могат да помогнат на лекарите за решението какви допълнителни изследвания и прегледи да бъдат направени за потвърждение или отхвърляне на определено заболяване.

прочети още
Походката издава здравето (Видео с тестове)

Има различни форми на атаксия, които се дължат на увреждане на главния, гръбначния мозък или нервите. Лечението е различно според причините за възникване. Вижте няколко лесни теста, които можете да направите дори вкъщи.

прочети още
Какво показва RDW в пълната кръвна картина?

Всеки от нас е отговорен за собственото си здраве. За хората с непрекъснати здравноосигурителни права Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно. Имаме възможност да си направим безплатно изследване на пълна кръвна картина. А сега ще ви информираме за какви заболявания алармират повишените стойности на RDW и MCV.

прочети още
За акупунктурата и новооткрития човешки орган (ВИДЕО)

Откриването на акупунктурата се приписва на древните китайци. Дори и днес метода с поставяне на изключително тънки игли в тялото продължава да има своите почитатели. Междувременно се извършват многобройни научни изследвания за отчитане на ефективността на лечението. Оказва се, че акупунктурните точки имат нещо общо - те всички лежат върху съединителна тъкан. През пролетта на 2018 г. учени заявиха, че са открили нов орган в човешкото тяло. Вижте кой е той и дали би имал значение за акупунктурата.

прочети още
На какво се дължат пигментните петна по кожата?

Мелазмата се появява често при бременните жени и отминава често от само себе си след раждането на бебето. Има случаи, когато пигментните петна по лицето и тялото предизвикват емоционален дискомфорт. Прием на орални контрацептиви, нарушени функции на щитовидната жлеза, излагане на UV лъчи без защита от слънцето, генетична обременост – причините са много.

прочети още
Какво още може да повлияе на емоциите при тийнеджърите?

В последната година 16-годишен младеж плачел, имал мисли за самоубийство, губел концентрацията си, понижил успеха си в училище. Силно притеснени родителите му го завели на преглед, където му били направени най-различни медицински изследвания. За щастие причината се оказала бактерия в стомаха, която пречи на усвояването на кобаламин. Още на втората седмица след започването на лечението с този витамин симптомите започнали да отшумяват и днес той е напълно здрав.

прочети още
Защо да изберем козметика без парабени?

Парабените имат силни антимикробни и противогъбични действия и се използват като консервант в храни, лекарства и козметични продукти. Когато преминават през храносмилателната система те се отделят чрез бъбреците. Съществуват данни, че прилагането им върху кожата води не само до риск от алергии, но и натрупване. Използвани в 1% от масата на козметичните продукти през 80-те години, днес допустимите дози са понижени и се търсят безопасни алтернативи.

прочети още
Вижте една от причините за Хипократовите пръсти

Формата на дланта също може да се използва като биометричен показател. Още през V в. пр. н. е. Хипократ, известен като баща на медицината, е предположил, че специфично изменение на горната част на пръстите е свързано с белодробни заболявания. Днес многобройни изследвания потвърждават неговите теории, въпреки че все още не е изяснени всички предпоставки за възникване на подобни деформации.

прочети още
Как да ускорим зарастването на счупените кости?

Човешките кости са изградени от органични, неорганични компоненти и вода. Освен опора на тялото, те съдържат и костен мозък, в който се произвеждат кръвни клетки. Вижте кои са подходящите храни за периодите, в които след фрактура костите се самовъзстановяват.

прочети още
Защо отпечатъците от пръстите ни са уникални?

Всеки човек притежава уникални биометрични параметри, чрез които може да бъде идентифициран. Отпечатъците на пръстите се формират по време на бременността и са уникални не само за всеки човек, но и за различните пръсти. Използват се като своебразен подпис и защита против фалшифициране още от древния Вавилон. Въпреки голямото разнообразие днес по отпечатъка може да се дадат предположение за телосложение, височина и дори раса.

прочети още
Как цветът на кожата влияе на остаряването

Често определяме кожата си като суха, мазна, склонна към акне или алергии, или просто нормална, но истината е, че реакциите спрямо слънчевата светлина и по-специално UV лъчите на слънцето също имат значение. През 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. Оказва се, че различните етноси получават по-различно време първите си видими бръчки.

прочети още
По езика можем да съдим за здравословното състояние

Този важен орган участва пряко в процесите на хранене и говор. Нещо повече - цвета на горната повърхност, текстурата и влажността могат да ни насочат към нарушени функции на вътрешни органи. От животозастрашаваща алергична реакция до заболявания на жлези и дефицити на витамини, вижте на какво се дължат промените във външния вид на езика.

прочети още
Връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и дефицита на витамин B12

В България има стотици хиляди със заболявания на щитовидната жлеза. Изследвания, проведени през последните 15 години, проведени в различни части на света доказват, че голям брой от тези пациенти имат дефицит на витамин B12 или са в сивата зона. Засега в България като застрашени от дефицит се приемат главно хората, които не консумират животински продукти, въпреки че съществуват десетки причини за липсата на усвояване от невеганите. Затова преди да упрекнете заболяването си за умората, безсънието, липсата на концентрация, депресията, пробождащите болки или някой друг непривичен симптом можете да си направите изследване за серумните нива на витамин B12.

прочети още
Кратка история на татуировките и съвременни опасности

Още от зората на цивилизациите в отделни части на света хората са започнали да изрисуват телата си с помощта на пигменти. Вкарването под епидермиса води до повишен риск от инфекции и алергии. Напредват ли днес технологиите или напротив – мастилата за татуировките стават по-издържливи, но и по-токсични?

прочети още
Анти AGEs диета за здраве и красота

Това не е поредната диета, която ще ви предложи стриктен режим на хранене за няколко дни с цел отслабване. Няма да гарантираме загубата на килограми, докато лежите на дивана. Нито е диета, в която имате ограничения във вида на приеманите храни. Няма да стане дума и за калории. Ще намерите информация как вида на термичната обработка влияе на различни хранителни продукти. Каква е разликата между пилешки гърди на скара или сварени? По какво се различава обикновената филийка хляб сравнена със силно препечената в тостера. Варени срещу печени картофи. Ще получите информация какви са последствията за здравето.

прочети още
Хернията – пробив в съединителната тъкан

Има различни видове хернии. Някои от тях са толкова рядко срещащи се, че често са неправилно диагностицирани. Всяка година в България се правят около 20 000 операции. Засега единственото лечение е хирургично, но при 10-15 % от оперираните болестта рецидивира. Днес учени и технологични компании търсят още варианти за мрежички, които да подсилват тъканите и да попречат на излизането на вътрешни органи и заклещването им. И все пак на какво се дължи това заболяване?

прочети още
Облекчете болките в гърба с кобаламин

Еволюцията ни като човеци е протекла в продължение на милиони години, за да можем днес да стоим изправени гордо на 2 крака. Много от хората прекарват голяма част от времето си седнали, без да се движат достатъчно, страдат от наднормено тегло и пр. Гръбначният ни стълб няма как да се промени структурата си за няколко столетия и затова реагира с болка. Преди да посегнем към лекарствата с много странични ефекти вижте един напълно безопасен начин за облекчение на болките в гърба.

прочети още
Ето защо белезите зарастват различно

Има различни видове рани. Външният вид на образувания белег зависи от топологични линии, които са открити през XIX в. след многобройни опити. Днес те се използват от хирурзите, които прецизно планират формата на разреза при плановите операции.

прочети още
Какви ценни съставки се съдържат в кожите на рибите?

Уловът на риба отчита ръст. Увеличената консумация води и до изхвърляне на тонове отпадъчни продукти като кожа, люспи и плавници. Вижте какви ценни протеини се съдържат и за какво могат да бъдат използвани.

прочети още
Вярно ли е, че носът и ушите не спират да растат през целия живот?

Освен в ставите, хрущялите участват и при изграждането на части от ушите и носа. Има 3 различни типа хрущялна тъкан - хиалинна, влакнеста и еластична. Но дали подобно на акулите, които са хрущялни риби и нарастват през целия си живот нашите носове и уши увеличават размерите си? Вижте виновника за издължаването им при възрастните хора.

прочети още
Защо не бива да се храним бързо?

Има различни видове слюнчени жлези. Секретите, отделени от тях не само помагат за овлажняването и по-лесното преглъщане на храната, но и съдържат ценни протеини като хаптокорин. Благодарение на него водоразтворимият витамин B12 успява да премине неразрушен през солната киселина в стомаха и да продължи към тънките черва, където да бъде абсорбиран. Ето защо заболявания на слюнчените жлези могат да доведат до дефицит на витамин B12, дори и начина на хранене да включва продукти от животински произход.

прочети още
Как позата за сън влияе на красотата?

Докато динамиката на мимиките често се развива за секунди, бръчките вследстие на позата на съня са в резултат на онази 1/3 от живота ни, която прекарваме спейки. Каква е разликата между това да спим по гръб, по корем или настрани?

прочети още
Повече за инхибиторите на протонната помпа в стомаха

В празно състояние обема на стомаха е около 50 мл, а след хранене обема може да се разшири до 4 литра. Престоят на храната в стомаха зависи от нейния състав. Когато стомахът е празен, в него се съдържа малко количество стомашен сок. Дори и само при мисълта за храна и с началото на нейното подаване започва усилена секреция и образувания сок може да достигне до 1.5 л. Всички стойности под pH 7 се водят за киселинни, а при стомашния сок pH е около 1.5-2.5, тоест силно киселинно. Инхибиторите на протонната помпа са медикаменти, които понижават киселинността на стомашните сокове.

прочети още
Неинвазивна процедура от 2016 г. подобрява зрението (ВИДЕО)

Човешкото око прилича на фотоапарат с обектив, който има определена диоптична сила (роговица и леща) и светлочувствителна фотолента (ретина).Кератоконусът е заболяване, при което роговицата се деформира и изтънява прогресивно. Наречено е така, защото предната част на окото добива неправилна конусоподобна форма. Това води до поява на неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи и до преди няколко години единственото лечение е било трансплантиране на донорска роговица.

прочети още
Коварно белодробно заболяване отнема животи

Какво представлява белодробната фиброза и какви са съвременните тенденции за диагностика и лечение? Вижте част от основните признаци на заболяването, което отнема живот за 6-8 месеца в остра фаза.

прочети още
Трик за бързо заспиване и лесно събуждане

Човек прекарва близо 1/3 от живота си в сън и той е изключително важен за всеки един от нас. Не винаги проблемите със съня се дължат на психологически проблеми. Мелатонинът, наричан още хормон на съня, влияе на периодите на сън и бодърстване. Вижте как можете да се чувствате добре отпочинали сутрин без да прибягвате до сънотворни.

прочети още
За големия мастен взрив и непредвидимите последици

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, а в световен мащаб броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване продължава да нараства. Какви са функциите на открития през 1994 г. лептин? Оказва се, че натрупаните излишни мазнини играят важна роля в хормоналния баланс на целия организъм.

прочети още
Загубата на костна плътност загрозява и лицето

Помагат ли млечните продукти, хранителните добавки с калций и витамин D в борбата с остеопорозата, която е третото по важност социално-значимо заболяване в световен мащаб?

прочети още
Любопитната история за откриването на витамин С … през XX век.

Дефицитът на витамин С е причината за скорбут - заболяване, при което венците се подуват и кървят, появяват се петна по краката и тялото, а в последния стадий се стига до смърт. Още от древността заболяването е било определяно като дисбаланс на черната жлъчка, а стотици хиляди загубили живота си на корабите в търсене на нови земи.

прочети още
Как този витамин увеличава енергията

Какво представлява кръвния допинг и как с напълно законни средства да увеличите приноса на кислород с помощта на кобаламин. Разгледана е и връзката между анаболните стероиди и високите нива на хомоцистеин.

прочети още
Можем ли да стигнем японците?

Не става дума за технологичен напредък, постижения на нацията или материални богатства. Всъщност като говорим за богатство не са ли здравето и дълголетието най-желаните нематериални блага? Вижте коя е напитката, при която след 5 чаши дневно намалява с 26% риска от смърт от сърдечен удар или инсулт.

прочети още
Още един трик за поддържане на младостта на кожата

Каква роля оказва водата при взаимодействието си с колагена като един от основните протеини в човешкото тяло? Какъв е оптималния вариант да нанасяме козметиката с колаген, за да съхраним младостта на кожата си?

прочети още
Колагенови гъби и гелове за здраве и красота (ВИДЕО)

Какви са предимствата на гъбите с колаген и в кои области на медицината се препоръчват? Вижте разработките на българските учени и пред какви проблеми са поставени днес както и перспективите пред използването на хидрогелове с колаген.

прочети още
Може ли хирургичният белег да се затвори за 60 секунди? (Видео)

Какви са съвременните тенденции в разработката на лепила за тъкани,които следва да притежават необходимата якост на опън, да могат да бъдат устойчиви във вътрешността на човешкото тяло и същевременно да бъдат достатъчно еластични? Допълнително предимство ще е ако са биоразградими и да не предизвикват токсични реакции. И ако може да са хипоалергенни, лесни за производство и евтини. Макар да звучи все още като фантастика, учените разработват лепило, което под въздействието на ултравиолетови лъчи да затваря раните за броени минути.

прочети още
Едно от най-древните лепила се използва и днес

Туткалът се произвежда от съединителна тъкан на различни животни. Благодарение на колагеновите фибри лепителния шев е твърд, еластичен и може да бъде отворен без поражение на залепените детайли дори стотици години след залепването. Лепилото на основа колаген се използва и днес при производството на мебели и за различни цели. Почитано е от художниците за грундиране на платната им. Използва се и при подвързване на книги.

прочети още
Ролята на колагена в човешкото око

Вижте защо колагена като важен протеин в човешкото тяло се разделя не само на типове, но и на различни видове спрямо особеностите в структурата. Кои са влакнестите колагени и каква е тяхната роля в окото? Кои са рисковите фактори за разграждането на колагена и как бихме могли да ги избегнем?

прочети още
Може ли тютюнопушенето да причини проблеми със зрението?

Понякога проблемите със зрението са класифицирани като първите признаци на тежки заболявания като множествена склероза. Оказва се, че причините може да се дължат на злоупотреба с тютюн и/или алкохол, възпаление на оптичния нерв поради увреждане на миелиновата му обвивка или генетични аномалии. Вижте какви изследвания биха могли да ви помогнат в отхвърлянето на подобни сериозни диагнози и кой е витамина, който може да възвърне зрението ви.

прочети още
Причини за загуба на слуха и възстановяване чрез 3D принт с живи клетки

Слухът е едно от петте основни сетива. Той представлява способността за възприемане на звука, който е резултат от дейността на вибриращи предмети. Основният орган обуславящ слуховото възприятие е ухото, което се разделя на три части: външно ухо,средно ухо и вътрешно ухо. Всяка една от тези три части изпълнява определено действие, което е от голямо значение за осъществяването на функцията на слуховата сетивна система.

прочети още
Антагонисти и в природата – витамин B12 и калий

Понякога в желанието си да бъдем здрави сме склонни да купуваме хранителни добавки с колкото се може повече витамини и минерали. Убедени сме, че чрез тях поемаме изписания % от препоръчителната дневна доза. Защо не винаги това е така и има ли антагонисти? Възможно ли е да приемаме минерал или витамин, който да доведе до дефицит на друг ценен микроелемент?

прочети още
Златните наночастици и ролята им за красотата

Какво представлява ауротерапията и за какво се използва? Коя е най-известната жена от древността, която обожавала златото и го включвала в разкрасителните си процедури? От Аюрведа до Петър Дънов - ползите от терапията със злато са потвърдени и от съвременните изследвания, които доказват силата на златните наночастици не само за здравето, но и красотата.

прочети още
На какво се дължат завишените стойности на витамин B12?

Много от нас вече са запознати с дефицита на витамин B12, информирано разпознават някои от симптомите и са наясно с възможните причини. Сега ще разгледаме друга тема, отново свързана с витамин B12, но този път ще говорим не за ниските му стойности, а за стойностите над нормата, които не са резултат от приемането на хранителни добавки или инжекции, на какво се дължат и предвестник на какви заболявания могат да бъдат.

прочети още
Още от тайните на очарователната усмивка

За никого не е тайна, че съществува пряка връзка между здравето на зъбите и венците и цялостното здравословно състояние на организма. Кой от нас не харесва блестящата усмивка? Но за да имаме здрави и добре изглеждащи зъби трябва да обърнем внимание и на основата, която ги поддържа на местата им – венците.

прочети още
Има ли риск от неврологични увреждания след анестезия?

Упойките могат да се разделят на общи, регионални и локални (местни). Може да се използват и различни комбинации между тях. При общата инхалационна анестезия се подава газова смес, съдържаща кислород и анестетик. Инхалационните анестетици са газове – двуазотен окис (райски газ) и течни летливи органични халогенизирани въглеводороди, които се изпаряват и се подават към газовата смес. Такива са: диетилов етер (не се използва), халотан, изофлоран, севофлоран. Съществуват различни методи за подаване на анестетичния газ.

прочети още
Д-р Г. Маждраков за синдрома сърдечна недостатъчност (ВИДЕО)

Сърдечната недостатъчност сред пациенти над 65 години е сред топ причините за хоспитализация в световен мащаб. В България положението не е по-различно. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България е над 20 000 годишно, което е около 18% от всички смъртни случаи за година. От дружеството на кардиолозите в България отчитат, че около половината от пациентите с документирана сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата, а 1 от 4 пациента умира до 1 година.

прочети още
Различните форми на витамин B12 - Цианокобаламин, Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин

Витамин B12 е притежава най-сложната химическа структура от всички витамини. Нарича се още кобаламин заради централния си атом – кобалт. Това е и единственият витамин, който съдържа в ядрото си метален йон. Сложната молекулна структура е с формула C63H88N14O14PCo.  Молекулата, която е свързана с кобаламина се нарича донор. Тя може да се свърже с няколко различни вида молекули и по тази причина съществуват различни видове на витамин B12. Има 3 основни вида, които могат да бъдат открити различни храни: Метилкобаламин (MetCbl); Аденозилкобаламин (AdeCbl); Хидроксокобаламин (OHCbl )

прочети още
Ползите на микроелемента мед за здравето и красотата

Микроелементът мед е известен още от древността. Макар в човешкото тяло да се съдържат около 100-200 мг от този химичен елемент, той оказва влияние на важни функции в организма. Резервът е концентриран в сърцето, бъбреците, кръвта, черния дроб и мозъка. Медта се натрупва в костите и мускулната тъкан. Трябва да сме особено внимателни, защото в големи концентрации образува опасни химични съединения.

прочети още
Генната мутация MTHFR влияе на дефицита на витамин B12

Запознати сме с непрекъснатите процеси, свързани с дишането, кръвообращението, храносмилането и пр. Но има още един много важен процес, който се случва трилиони пъти всяка минута. Във всяка клетка от тялото ни. Става дума за метилирането – контролирано прехвърляне на метилова група, която се състои от един въглероден и три водородни атома върху протеини, аминокиселини, ензими и ДНК на всяка клетка и тъкан в тялото. Така се регулира енергията на клетките, възстановяването им, детоксикацията на черния дроб, управляват се неврологичните функции.

прочети още
Джесика Регнарт – Ето така си възвърнах здравето

По-голяма част от пациентите в Обединеното кралство, които страдат от недостиг на витамин Б12 или имат автоимунна злокачествена анемия са ограничени в рамките на „поддържаща доза“ от 4 инжекции с витамин Б12 годишно. Въпреки всичко те са късметлии, защото дефицитът им е правилно диагностициран. Въпреки че дефицитът на Б12 засяга практически всички възрасти като се започне от новородени с дефицит заради майките си до възрастни, в Обединеното кралство за рискова група се смятат само жените над 60 години. Същевременно не е ясно колко от жителите на Великобритания са с дефицит на този витамин, тъй като симптомите са определени като други заболявания. Витамин Б12 не е токсичен и се използва в огромни дози при отравяне с цианид. Има много причини за възникването на дефицит.

прочети още
Ето как да забавим остаряването на кожата

Слънцето - дарява ни с живителните си лъчи, чрез него синтезираме витамин Д, укрепваме имунната си система. Но и в най-светлото и сияйно влияние има нещо негативно и това в случая за UV лъчите, които състаряват кожата и дори водят до рак на кожата.

прочети още
11 грешки, които да не допускаме при грижата за кожата

Случвало ли се е да избирате козметичен продукт по опаковката? А по цената? Или може би сте го купили заради убедително рекламно послание? Или може би ви е бил препоръчан от приятелка? А може би просто сте влюбена в онзи завладяващ аромат?

прочети още
5 възможни отговора на въпроса "Защо добавките с колаген не работят?"

Козметиката и хранителните добавки с колаген са шумно рекламирани, но понякога резултатът далеч не предизвиква възторг. Причините са различни - от липса на витамини, които да подпомогнат усвояването и синтеза на нов колаген, през допълнителни мерки за защита от UV лъчения. А може проблемът да е в широкоразпространено заболяване като диабет. Вижте малка част от причините.

прочети още
Още 7 причини за отказване на цигарите

В цигарите има около 600 активни съставки. След изгарянето си те могат да създадат повече от 7000 химични съединения. Вече е доказано, че над 60 от тях са канцерогенни, а много други оказват вредно въздействие на човешкия организъм. Много от химическите съединения се намират и в други продукти, но всички те имат предупредителни указания. При поемане на цигарен дим с неясни съставки, Вие имате възможността да вкарате в тялото си средства за почистване, консервиране, ракетно гориво, съставки за производство на пластмаси, инсектициди и пр.

прочети още
Нутриционистът Елена Терзиева: 10 причини за дефицит на B12 при невегани

Всеки, който е чел малко или много по въпроса, знае защо този витамин е в недостиг при веганите. Това е поради недостатъчната му наличност в храните от растителен произход. Но по-интересният въпрос е: Защо дефицитът на B12 би могъл да е проблем на ВСИЧКИ, а не само на веганите? В търсене на отговор лично съм провеждала изследвания на клиентите и сме следили промяната на резултатите при различните менюта, както и при прием на различни хранително добавки. Успях да синтезирам цели 10 причини за дефицит на „червения витамин“ при хора, които не са вегани. Ако искате да се погрижите за своето сърце и мозък, за настроението, за енергийното си състояние, за интелектуалното си ниво и емоционален баланс, то тази публикация е за вас, независимо дали сте вегани или не.

прочети още
Ползите от витамин С за кожата (научни изследвания)

Отдавна са известни качествата на витамин С. Ще ви предоставим информация, подкрепена от съвременни научни изследвания, която доказва ролята му в по-бързото зарастване на рани, подпомагането на кожата след въздействие на вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето и възможността да избегнем появата на бръчки при много суха и чувствителна кожа.

прочети още
Още един начин да подобрим функциите на храносмилателната система

Повечето от нас са чували от тв рекламите за ползите от колагена при облекчаване на болките в ставите и забавяне на процесите на стареене на кожата. Много спортисти използват колаген като източник на протеини и за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. Знаете ли, че поглъщането на колаген може да подобри функциите на храносмилателната система и дори да повлияе на растежа на пробиотичните бактерии в червата?

прочети още
11 интересни факта за устните

Устните - толкова различни при всеки един от нас. От новороденото, което чрез силния си сукателен рефлекс успява още от първите минути на живота си да приема течна храна до предизвикателно начервените устни на младите госпожици. Къде се намира Купата на Купидон и на какво дължат цвета си устните? Вижте ...

прочети още
Д-р Тодор Цонков, програмист и преподавател по компютърни науки за изкуствения интелект и kvartali.info

Смятам, че има много голям потенциал за развитие, засега сме в началото. Със сигурност ще подобри много живота на хората във всички аспекти, но към момента трябва да се разрешат редица сложни проблеми.  Изкуственият интелект не е само роботи или автономни коли, има голямо разпространие във всички сфери - например  Гугъл използва алгоритми  за намиране базата на стотици критерии, друг пример са сайтове като Амазон, които персонализирано ни предлагат най-точните продукти в зависимост от нашите вкусове. Човешкото мислене се различава от това на машините...

прочети още
Искрен Вълев за танците и стартирането на успешен онлайн бизнес

И така един априлски ден на 2015 излязох за първи път, тук в Русе. Исках да видя как хората ще реагират и също така да задобрея, колкото се може повече в стила, в който танцувам. За мое щастие хората приеха това, което правя доста добре. Още на първия ден, получих предложение за работа свързана с танците. Хората се снимаха с мен, чувах много хубави думи и коментари. Също така парите, които успявах да си докарвам с  уличните представления бяха повече, отколкото си мислех. Изкарвах средно по 20 - 30лв на час. Танцувах 3- 4 дена в седмицата средно по 6 часа на ден, 3 часа преди обед и 3 часа след обед. В тези 3 часа танцувах без никаква почивка.

прочети още
Лондонският пластичен хирург д-р Джулиан Де Силва за остаряването на кожата

Д-р Джулиан Де Силва вярва, че процедурите на лицето трябва да допринесат за излъчване на хармония и баланс. Ето защо той се стреми да запази природните форми и да подмлади лицето, като ретушира фино дисбаланса. Например пропорциите на лицето от линията на косата до края на носа са равни на частта от началото на носа до брадичката. Всеки дисбаланс води до загуба на хармония.  По време на консултация с пациент използва компютърни изображения и симулации, за да може предварително да се уточни желания и от двете страни реалистичен краен резултат.

прочети още
Потомъкът на Пенчо Славейков - Боян Димитров за бизнес услугите за масово уведомяване чрез SMS и в Месинджъри

Обикновено ефектът е такъв, че 90% от изпратените SMS-и се прочитат почти веднага. За сравнение, при имейлите има огромен обем на спам, като няма и гаранция, че ще се прочетат веднага. При SMS комуникацията обаче това не е такъв проблем, отчита още той. „Има голям контрол от мобилните оператори. Ако се получи някаква форма на спам, мобилните оператори са доста стриктни, има и високи изисквания за регулация от страна на държавата“, каза Димитров.

прочети още
Вижте защо Алое вера е толкова полезно за кожата (научни изследвания)

Още преди 6000 г. древните египтяни използвали сока на Алое вера за разкрасителни процедури, лечение на рани и дори при балсамиране на тела. Активните компоненти в растението са 75 – витамини, ензими, минерали, захари, лигнин, сапонини, салицилова киселина и ценни аминокиселини. Разберете какво обяснение за чудодейните свойства на растението дават научните изследвания.

прочети още
Има ли алтернатива на някои антидепресанти?

Депресията може да възникне от множество биологични и дори екологични фактори като дефектни регулаторни настроения в мозъка, генетична предразположеност, силен стрес, прием на някои медикаменти,   промяна в начина на живот, безсъние, начин на хранене, липса на витамини и минерали.

прочети още
Силвия Станчева- Зехтинджиева за бижутата от естествени цветя и смола Formositas

Човек не бива и не може да живее без вълнение! С годините все по- лесно започваме да губим златните песъчинки на любопитството към света, а те са толкова важни… Замислих се, че трябва по- често да поспираме, да посъзерцаваме нещо красиво, да погледнем облаците, светлината на деня, да чуем тишината между думите, да се вълнуваме и да мечтаем!

прочети още
Хранене по кръвната група със Светослав Ковачев

Днес хората без колебание приемат, че храната, която консумират има пряко въздействие върху здравето ни, както и върху общото ни физическо състояние. Но противоречивата и често объркваща информация върху храненето е създала истинско минно поле за тези от нас, които желаят да водят здравословен начин на живот. Тук идва и въпросът: Кои препоръки да следваме и кой в действителност е правилния начин на хранене?

прочети още
Марти Иванова – с тези техники постигаме здраве, щастие, свобода. Достъпно и бързо!

За какво доказано могат да ни помогнат техниките на енергийната психология: нервност, тревожност, страх; ниско самочувствие, панически атаки, алергии, фобии, болести и хронични болки, хронични и терминални заболявания, липса на мотивация, депресивни състояния, мъка, загуби и травмиращи случки, саботиращо поведение и ограничаващи вярвания, блокажи в следствие на липса на вяра в собствените сили, проблем в отношенията между партньори, в семейството, "невъзможни" за разрешаване житейски затруднения и пр.

прочети още
Национална гордост - шампионката по лека атлетика Радостина Стоянова за пътя към успеха (Видео)

Естествено за всяка кауза трябва да се правят жертви. Ежедневието ми като ученичка минаваше изцяло в училище и на стадиона, а вечер се прибирах в нас и залягах над учебниците, докато моите връстници бяха на кафе или дискотека. Като се замисля и в университета в момента не е по-различно всъщност, хаха. Често съм изморена до безкрайност и нямам достатъчно време за моите приятели, но тръпката и емоциите от пистата са незаменими и си заслужават лишенията.

прочети още
Създателят на Iris Даниел Георгиев: Как да предпазим очите си от мониторите?

Хората сме създадени да се движим и да гледаме на далечно разстояние. Tова, което се случва последните десетилетия не е нормално. Прекарваме десетки часове пред компютрите всеки ден, а мобилните телефони са постоянно в джобовете ни. Светлината излъчвана от всички тези устройства е вредна за нас и докато през деня не е чак толкова лоша, вечер нарушава нашия сън и уврежда зрението ни. Няколко са нещата, които можете да направите по въпроса и целта на тази статия е да ви покажа кое са те.

прочети още
Психологът Ценка Местанска за Техника за Емоционална Свобода (ТЕС) +ВИДЕО

Всеки може да те обиди. Всеки може да те нарани. Въпросът е много бързо да приемеш себе си такъв, какъвто си и да се освободиш от тежестта на това негативно чувство, което някой път предизвиква болка в стомаха, безпокойство, тревожност, виене на свят, главоболие и т.н. Мисля, че всеки момент от срещите ми с хората, които искат помощ от мен е творчески процес, през който трябва да създам точната стратегия за подхода към този човек, защото 1000 човека са точно толкова различни. Няма еднакъв с еднакъв. Всеки по напълно различен начин изживява едно и също събитие и аз трябва да творя през това време, което е сложно и много тежко за мен.

прочети още
Анна Плагова от Молдова за добротата на хората

На мнение съм ,че всеки от нас се ражда с мисия в този живот. Но най-голямата мисия и човешко качество е добротата. Правете това, което Ви носи радост, защото живота е твърде кратък и трябва да го изживеем пълноценно.

прочети още
Йордан Василев за сътворението на света и храната

Темата за здравето ме вълнува от първия ми досег с Библията. Изпробвал съм лично върху себе си различни диети и мога да споделя своя опит, който не е само теоретичен. Някои запалени любители на здравословното хранене смятат, че трябва да се върнем към райската диета, но съм длъжен да кажа, че те са в риск, тъй като витамин В12 не се усвоява от човешкия организъм от растителната храна. Затова най-добрата диета засега се състои основно от зърнени храни, плодове, зеленчуци, умерено количество яйца, мляко и млечни продукти и ядки. Тази диета гарантира нормалното функциониране на организма без опасните ефекти на месото.

прочети още
Астроложката Милена Данкова - КРЕЯ: Как да се преборим с остаряването докато Сатурн е в Козирог? (ВИДЕО)

КРЕЯ е родена в Русе. Икономист по образование, възпитаничка на ВИНС-Варна. В сложната наука за звездите я въвежда Люмиер през 1997 год. Впоследствие възниква у нея интерес и към числата. С повишено внимание КРЕЯ третира връзката астрология-здраве, тъй като според нея тя е вековна. Има супер специално отношение към бъдещите майки. Освен числата, буквите, звездите и здравето, друга нейна страст са пътешествията, също чуждите езици, нрави, обичаи. Може да се похвали с изключително богат житейски опит, натрупан по различни точки на планетата. В нейно лице имате астронумерологичен консултант с 20-годишен опит и практика.

прочети още
Лечебните свойства на Кралицата на цветята

Розата е едно от най-старите декоративни растения. Символ на древногръцката богиня на любовта Афродита, използвана от Клеопатра за съблазняване, кралицата на цветята се използва и с лечебни цели. Вижте повече за произведен в България иновативен продукт, който съчетава полезните съставки от розовото масло.

прочети още
Лечителят Георги Борисов за чакракчийството и билколечението (Видео)

Доста от хората идващи за помощ при мен си мислят, че от един път ще се излекуват. Да така е, но ако дойдат в рамките на 1 месец и няма да има нужда да приучаваме нервната система към новото положение на тялото. Паметта и е още прясна за старото местоположение и няма проблем. Проблемът идва като се закъснее с няколко месеца или както идват в повечето случай след 20-30 години от получаване на дадената травма.

прочети още
Гимнастичката Ирина Симеонова разказва за любовта към спорта

Като бивша състезателка на Националния отбор по Естетическа Групова Гимнастика съм участвала на три Световни Първенства през 2012, 2013 и 2014г. и съм носителка на медали от Световни Купи, Държавни Първенства и Международни Турнири, както в отборната, така и в индивидуалната надпревара. Занимавам се с художествена гимнастика още от 5-годишна. От скоро не съм активен състезател и предавам знанията си на малките гимнастички. Треньор съм в спортен клуб „Ритмика”, който моята треньорка Елизабет Колева основа с идеята децата да бъдат на първо място здрави, красиви и щастливи! Още като състезател знаех, че искам да бъда треньор.

прочети още
Мартин Гергов за трансформацията от четирикратен шампион до Mr.3hours

Създадох образа Mr. 3Hours за да напомня на хората да се хранят така, както се хранеха като бебета! А именно на всеки 3 часа, но правилно. Така ще подобрят метаболизма си и ще се презаредени с енергия.

прочети още
Елена Терзиева - нутриционист: Здравето се заражда в червата

„Всички болести започват от червата“ е казал Хипократ, но едва 2500г. по-късно преоткриваме твърдението на бащата на медицината. Червата на човека гъмжат от над 400 вида бактерии, някои от които полезни. Проблемът за здравето идва обаче, когато преобладават вредните микроорганизми. Вижте в статията как да бъдем по-здрави като използваме силата на полезните бактерии.

прочети още
Персоналният треньор Петър Бундаков със съвети за превенцията на контузиите

Петър Бундаков е на 27 години и се занимава със спорт от 10 годишен. Той е изцяло отдаден на спорта, защото там намира истинското си призвание, като преследва детската си мечта да стане известен спортист. юрист по образование, но се преквалифицира и сега е състезател по мъжка физика и лицензиран персонален фитнес треньор в София.

прочети още
Шампионката Петя Дачева разкрива тайната на красотата си

Казвам се Петя Дачева, на 33 години съм и се занимавам със спорт от 8 годишна. Тренирам лека атлетика и се състезавам в дисциплината троен скок.  8-ма съм  на европейско първенство в зала през 2011 г. в Париж, 5-та на Диамантена лига в Монако, многократна победителка и рекордьорка на международни турнири, балканска шампионка и многократна държавна шампионка на троен скок и скок дължина.

прочети още
Нутриционистът Елена Терзиева с още информация за витамин B12

Kакви симптоми да търсим, за да разберем дали имаме дефицит на В12? Застрашени ли сме от недостиг, ако сме вегетарианци или вегани? От къде да си набавим В12? И как най-добре се усвоява?

прочети още
Д-р Илия Дамянов: Какво значи бруксизъм и как той бавно ни унищoжава

Вижте какво причинява стискането на зъбите, известно още като бруксизъм и как бихме могли да се предпазим от негативните последици.

прочети още
Вижте причината за това неприятно кожно заболяване

Макар и рядко срещано, това кожно заболяване е подробно изучено и са проведени много научни изследвания. Характеризира се с развитието на анормални колагенови фибри. Вродената реактивна перфорираща колагеноза се проявява още в детска възраст, а придобитата форма се проявява при възрастни.

прочети още
Една неудобна тема само за дами

В блога на aloha.bg ще намерите статии, свързани със здраве, красота, хранителни добавки и качествена козметика. Една от неудобните и рядко дискутирани теми е свързана с неволното изпускане на урина. Вижте каква е ролята на колаген тип I, тип III и V в редица научни изследвания по тази тема.

прочети още
Вижте това, ако сте бременна или планирате бременност

Бременността е особено важен период за всяка жена, която освен за собственото си здраве носи отговорност и за живота на нероденото си дете.Често освен радостта от зараждането на новия живот бъдещата майка изпитва редица неудобства – от гадене в начална бременност до появата на неприятни стрии.

прочети още
Съвети за предотвратяване появата на стрии от Станимир Михов

Станимир Михов е в сферата на фитнеса и здравословното хранене вече над 10 години. Вижте 10-минутното му видео с 16 лесни упражнения за дупе и бедра .

прочети още
Още една полза от консумирането на яйца

Освен ценни хранителни вещества и минерали в яйцата се съдържат и съставки, които подпомагат здравето и красотата. Вижте!

прочети още
Белези по кожата и колаген

Често естетичния външен вид на най-тънкия слой на тялото ни е нарушен от появата на белези – от микроскопично малки и безобидни до обхващащи големи области и причиняващи дискомфорт. От прекарани заболявания като варицела в детските години през акне по време на младежките до порязвания с нож в кухнята, хирургически операции, изгаряния – причините за появата на белезите са много.

прочети още
Злати Карамитев (Гилдия на Главните готвачи - България) - 3 храни с пробиотици

„Лекаря лекува болестите, но природата ги излекува”, „Медицината е изкуство да се подражава на лечебното действие на природата”, „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!„ И трите велики истини, са излезли от устата на Хипократ, но макар да са записани на много места, биват забравяни от много хора в последно време..

прочети още
Детоксикация и общо укрепване преди есента и зимата

Боледувате ли често през зимата? Тормозят ли ви стомашни неразположения и упорити настинки? Залежавате ли се при всяка вирусна инфекция и грип? Или пък мъчително се редуват диария и запек? 

прочети още
10 от най-опасните Е-та в храните

Днес освен, че лъскавата опаковка продава стоките значение имат не само вкусовите качества, но и външния вид. В световен план производството на т.нар. Е-та расте главоломно. Всичко това попада в храносмилателния ни тракт, който не е пригоден за неутрализирането на подобни новооткрити изкуствено създадени вещества. Ето само някои от тях:

прочети още
Палео диета ! Ще помогне ли диетата отпреди 10 000 години, за да сме по-здрави и красиви?

В статия в официалния си сайт за палео диетата проф. д-р Loren Cordail дава рецепта за приготвянето на бульон, като разкрива накратко и ценните качества на домашно приготвената течност.

прочети още
Витамин B12 - Капки за нос или инжекции – избирате вие

Обикновено сме свикнали да използваме капките за нос за облекчаване на симптомите при настинки, вируси, остри респираторни заболявания. Сега ще ви представим един друг напълно различен вид капки за нос. Те лекуват успешно редица сериозни заболявания и могат да ви спестят болезнени инжекции.

прочети още
Тайните ползи за здравето от пробиотиците за жените

Пробиотиците са полезни за всички, но знаете ли, че жените имат най-голяма полза тях? Научете как да балансирате полезната бактериална флора с женски пробиотици.

прочети още
20 Удивителни факта за човешките черва

Ако тънкото черво е с дължина около 7 м и диаметър 2,5 см то очакваме площта му да бъде някъде около 0,5 кв. м. Изумителното в случая е, че площта е с размерите на тенис корд или около 250 кв.м. Това е така, защото освен че стените имат много гънки, а също и жлези, които отделят чревен сок. В чревната лигавица има и много микроскопични власинки с височина до 1 мм. Във всяка власинка има кръвоносни и лимфни съдове, както и гладки мускулни влакна.

прочети още
Колаген и Диабет

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

прочети още
Пробиотици за жени. Научни изследвания за ползите от пробиотични бактерии, специално за жени

Знаете ли, че най-дългият орган в човешкото тяло е тънкото черво. Дължината му е средно 4 пъти височината на човек или между 5 и 7 метра. Дебелото черво е около 1,5 м. Броят на миниатюрните пробиотични бактерии в тялото ни е 10 пъти повече от броя на клетките. Масата им е между 1,5 и 4 кг. Само за справка – мозъкът на мъжа тежи около 1.6 кг, а този на жената приблизително 1.45 кг, като това съотношение отговаря на средната телесна маса на мъжа и жената. Разбира се пробиотични бактерии има не само в червата, но и във венците, зъбите, устната кухина, сливиците, белия дроб, ушите, вагината, пикочните пътища.

прочети още
Последици от дефицит на Витамин B12

Дефицитът на Кобаламин (Витамин B12) е бил пренебрегван до голяма степен в продължение на много десетилетия от лекари и медицински лица. Представете си на колко пациента не е била поставена диагноза недостиг на витамин B12?

прочети още
Колаген Inventia в АБО Маркет - МОЛ България

От 14 февруари 2017 година, можете да намерите всички продукти на Колаген Inventia в АБО Маркет - МОЛ България Колаген Inventia в АБО Маркет - МОЛ България

прочети още
Какво е колаген и защо да изберем натурален колаген от Inventia ?

За да бъде полезен за кожата, колагенът трябва да е биоактивен, лесно и бързо да се абсорбира от организма. Всички продукти на INVENTIA съдържат чист, натурален колаген, извлечен от кожата на сладководна риба, която е с ниско съдържание на натрий и елиминира възможността за замърсяване с живак. Този колаген е добит чрез уникален процес без употребата на никакви химикали. Това е изключителен начин за извличане на колаген, защото обикновено колагенът, добит от телешки и свински кожи, вече е „нарязан“ на парчета и така биоактивността не е запазена.

прочети още
Как спортистите предпазват ставите си ?

Увреждането на ставите е една от най-честите травми при спортистите. Учениците страдат от това заради неправилна техника на изпълнение на упражненията, а аматьорите и професионалистите - заради силно натоварване. Специални хондропротекторни продукти помагат в такива ситуации. Сега ще разберем какво представляват те.

прочети още
6 ИЗНЕНАДВАЩИ ПОЛЗИ ОТ КОЛАГЕНА

Най-важното при избора на колагенова хранителна добавка, е нейният източник. Избягвайте колагенови хранителни добавки, които имат някакво добавено вещество, оцветители или консерванти и тези, произхождащи от зърнено-хранени крави, третирани с антибиотици. Препоръчвам само произхождащи от риба, тъй като рибният колаген в е богат източник на пептиди и аминокиселини, включително на екзогени. Аминокиселините, получени от рибния колаген и съдържащи се в биодобавките, стимулират синтеза на колаген. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата

прочети още
Колаген тип II e от решаващо значение за здравите стави

Натуралният Колаген тип II е естествен и чист продукт, извлечен от хрущяла на акула. При клинично проучване сред хората, изследователите сравняват Колаген тип 2 с комбинацията от глюкозамин и хондроитин. След 90 дни лекуваната група с Колаген тип 2 постига значително по-добри резултати, отколкото групата, лекувана с хондроитин / глюкозамин комбинацията

прочети още
Биорезонансна терапия (БРТ)

Биорезонансна терапия (БРТ) — е най-сигурният и ефективен метод за лечение на организма, без странични ефекти. За разлика от медикаментозните, тя въздейства не на химичните процеси (те са вторични), а на електромагнитните колебания и вибрации, свойственни за всички органи и системи в човека, и привеждането им към нормалното, към хармония. И по този начин, компенсира нарушените функции на тялото. Биорезонансната терапия – това е терапия на електромагнитните колебания, с чиито структури организмът влиза в резонанс.

прочети още
Какво е колаген? 7 начина, по които колагенът може да подсили вашето здраве

Колагенът е най-богатият протеин в нашите тела. Намира се в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия. Той е "лепилото", което държи тялото цяло. Придава на кожата сила и еластичност и помага подмяната на мъртвите кожни клетки.

прочети още
Целулит

Какво е целулит ? Болест, козметичен дефект или измислен проблем, който помага на производителите на козметика и салоните за красота да трупат пари.

прочети още
Наистина ли хранителните добавки с колаген премахват бръчките?

Може ли колагенът в кожата да идва от хранителна добавка ? Резултатите са много убедителни и потвърждават, че пероралният прием на този специфичен вид биоактивен колагенов пептид може да увеличи производството на колаген.

прочети още
Хиалуронова киселина - заветният ключ за запазване на младостта и подмладяване на кожата

Около 22-годишна възраст количеството на гликановия гел и следователно количеството на хиалуроновата киселина започват да намаляват непрекъснато. Към 25-годишна възраст започва да се влошава качеството му: забавя се обновяването и се натрупват повредени колагенови влакна

прочети още
Колагените не са еднакви !

На световния пазар на суровини за козметиката има много продукти със съдържание, което се нарича „колаген“. Те могат да бъдат разделени както по вид на използваната за производството им съставка, така и на технологиите, извличащи този протеин.

прочети още
Омега мастни киселини

Дефицит на Омега мастни киселини. Класификация на мастни киселини Омега-3 (полиненаситени с алфа-линоленова киселина) Oмега-6 (полиненаситени с линолова киселини) Омега-9 (мононенаситени).

прочети още
Протеини, заменими и незаменими аминокиселини

Протеините и значението на аминокиселините в обменните процеси на съединителната тъкан. Естественото хранене – важно условие за повишаване на функционалната активност на колагена.

прочети още
Роля на съединителната тъкан и колагена в осигуряване на жизнеспособността на органите и системите

Съединителната тъкан в общата маса на всеки орган е 60-90% и осигурява хранене и почистване на съединителната тъкан и на другите клетки (нервни, мускулни, епителни). Системата на съединителната тъкан, както и колагеновите влакна, имат няколко критични периода на функциониране и развитие: последните месеци от живота на плода преди раждането; първите две години; 8-10 години; пубертета; зрели (преклимакс, климакс); старчески (след 70 години).

прочети още
Колагенът - основа на извънклетъчната матрица

Общи функции на колагена: 1. Биоабсорбация (всмукване). 2. Осигуряване на клетъчна адхезия (фиксиране на клетките в извънклетъчната матрица чрез взаимодействие с мембранните рецептори). 3. Ускоряване на процеса на формиране на нови клетки. 4. Стимулиране на образуването на епителни клетки. 5. Биосъвместимост.

прочети още
Крем за лице с колаген

Колагенът с Формула на Тройната спирала Triple Helix Formula се получава от риба и преминава през уникален ензимен процес, който не разкъсва колагеновите молекули и те остават биоактивни (готови да бъдат абсорбирани от кожата).

прочети още
Каталог на колаген Inventia на български език

Продуктов каталог на колаген Inventia на български език за 2015 година с всички нови продукти колагенова козметика, натурален колаген и хранителни добавки.

прочети още
Артралгия - Болки в ставите

Артралгията се появява в резултат на дразнене на неврорецепторите, които се намират във всички структури на ставата, заради различни фактори в зависимост от основното заболяване. Една от причините за болки в ставите може да бъде травма на ставата и образуването на хематом, който не се вижда с просто око.

прочети още
BEE PURE - НАЙ-ЧИСТИЯТ ПРОПОЛИС в списание Жената Днес март 2015

Уникалният производствен процес гарантира 100% чисти натурални съставки в тяхната изцяло природна форма – без употребата на каквито и да било химически процеси или други допълнения. Всички продукти от прополис, предлагани по света, са добити и произведени чрез солвенти/разтворители (алкохол, полиетилен гликол).

прочети още
Победи умората и стреса с Цветен прашец Bee Pure!

Цветният прашец е чудотворен пчелен продукт, както прополиса и пчелното млечице, и мощна природна добавка с разнообразни свойства. Използва се широко в билковата медицина, тъй като e пълноценна храна. Неговите съставки са с балансиран характер, а това позволява използването му за лечение на различни заболявания.

прочети още
Нов каталог на Inventia за 2015 година

Нов каталог на Inventia за 2015. Разпространява се на руски, английски, немски, испански и полски език. Очаквайте през март новия каталог и на български език

прочети още
Пчелопедия - интересни факти за пчелите и търтеите

За да съберат материал за 1 кг мед, пчелите трябва да летят толкова, колкото да обиколят 6 пъти Земята. Всъщност, една пчела събира средно по-малко от 1 гр. мед в живота си. При всеки полет, пчелата събира около 10 мг прополис. A пчелните семейства събират между 50 до 150 гр. прополис на година. По този начин, за една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелите трябва да събират около 30 дни по 8 часа.

прочети още
Прополис - MedlinePlus

Прополисът е материал, подобен на смолата, който се добива от пъпки на топола и иглолистни дръвчета. Той рядко се предлага в чистия му вид. Прополисът може да се намери в кошера на пчелите и съдържа пчелни продукти.

прочети още
Признаците на стареене на кожата и борбата с тях

Забелязахте появата на първите бръчки? Плаши ви, че кожата ви вече не е еластична и тонизирана? Или се притеснявате, че започва да се отпуска? Появата на симптомите на стареенето са неизбежни. И ако вече сте се изправили пред първите признаци на стареене на вашата кожа, не се отчайвайте! Съществуват гарантирани козметични продукти, с които ще запазите колагена и дори ще увеличите неговото производство.

прочети още
За гладка, стегната и тонизирана кожа - Колаген успокояващ тоник на Inventia

Тоникът за лице със сигурност е най-малко използваният козметичен продукт. И ако не го използвате всеки ден, това се дължи на факта, че не сте запознати с неговите предимства. Той има важната функция да поддържа степента на влажност на кожата, а това е от съществено значение тя да бъде мека и хидратирана. Неговата функция е не само да почиства, тонизира и освежава кожата, но да поддържа кожната тъкан и да предотвратява образуването на бръчки (ефектът анти-стареене).

прочети още
Прополисът: Един древен лечител

Знаете ли, че медът не е единственото нещо, което правят пчелите? Пчелите произвеждат също така съединение, наречено прополис от сока на иглолистни дървета и вечнозелени растения. Когато съчетават сока със собствен секрет и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, който се използва като покритие, за да изградят кошерите си. Това е прополис.

прочети още
Антиейдж продукти могат да удължат живота

Изследванията показват, че противостареещите антиейдж продукти и хранителни добавки, особено колагенът, който е доказано, че намалява бръчките и признаците на стареене, също биха могли да удължат нечий живот. Учените наскоро откриха, че гените, които са свързани с младежкия вид и подвижните стави изглежда също могат да повлияят на дълголетието.

прочети още
Колагенът може да генерира огромна сила

Ново проучване, публикувано наскоро от екип германски и американски учени разкри, че премахването на голямо количество вода от колагеновите влакна, става причина за тяхното свиване и генерира сили до 300 пъти по-големи от тези, които се генерират от човешките мускули.

прочети още
Какво е BEE PURE?

Прополис с Тройна Гаранция Чистота. Най-чистите основни вещества - пчели, отглеждани в естествен, защитен район в Хърватия Производство без химически процеси и добавки В лаборатория, с гарантирани чистота и качество

прочети още
Потребителска оценка на Натурален гел с подмладяващо действие на кожата

ПРИЛОЖНО-ПОТРЕБИТЕЛСКА ОЦЕНКА на Натурален гел с подмладяващо действие на кожата Резултатите от приложно-потребителските изследвания са обобщени след получаване на резултатите от микробиологичните и дерматологичните изследвания (чрез контактен тест върху хората), които не са показали реакция на дразнене и алергия.

прочети още
Колагенова емулсия за лице и деколте Inventia : за по-млад вид на кожата

Колагеновата емулсия за лице и деколте от Inventia бързо се превърна в любим продукт в света на красотата. С уникалната форма на колагена, която е дълготрайна и лесно абсорбираща се в кожата, тя предлага идеални свойства против стареене за зряла кожа. С напредване на възрастта, недостигът на колаген в кожата се увеличава, отнемайки плътността и гладкостта на младежкия и вид. Този нов еликсир от INVENTIA е специално формулиран за борба с проблема както при мъжете, така и при жените.

прочети още
ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧНАТА ГРИЖА ЗА КОСАТА

Заболявания на косата, Прекомерна загуба на коса — пърхот, алопеция, андрогенна алопеция, гнездова алопеция (alopecia areata). Програма за корекция при прекомерна загуба и побеляване на косата.

прочети още
Janey Lee Grace : Иновативна, висококачествена грижа за кожата с колаген срещу стареене от Inventia

Тази уникална козметична гама е резултатът от много деликатен и точен процес, съдържащ само няколко компонента, които са с почти 90% природни колагенови протеини, придружени от много ценен еластин. Сред по-необичайните съставки са: млечна киселина, каприлил гликол и специално пречистена вода, всяка от тези съставки е избрана да отговаря на много специални изисквания. Всички те играят важна роля в борбата с установени проблеми на кожата на всякаква възраст.

прочети още
Zajenata.bg : Сигурни ли сте, че полагате адекватни грижи за кожата на лицето си?

Представете си обаче, че има лесен и напълно безопасен начин да стимулираме клетките си да произвеждат повече колаген. Представете си здрава, мека, опъната кожа на лицето днес и в следващите поне 10, 15 или 20 години… И как вашата половинка постоянно си намира повод да ви погали или целуне, за да изпита отново и отново удоволствието от допира с бузите или брадичката ви.

прочети още
Натурален колаген vs. хидролизиран колаген

Какво е натурален колаген или лиофилизиран колаген? Какво е хидролизиран колаген? Натуралният колаген е продукт, съдържащ природен колаген, същият който изгражда нашата кожа, коса, кости или стави. Натуралният (естественият за човека ) колаген има структура - тройна спирала. Хидролизираният колаген е смес от пептиди и аминокиселини, които са фрагменти от колагеновата молекула.

прочети още
Разширени вени (Варикоза)

Разширени вени (ВАРИКОЗА) е устойчиво разширение на вените поради слаби стени на кръвоносните съдове като особено податливи са долните крайници. Понятието "варикозни възли" означава лошо функциониращи повърхностни вени, в които кръвният поток се забавя драстично. Когато хората говорят за разширени вени, обикновено имат предвид вените на краката; обаче венозните възли могат да се появят и на други места със съсредоточаване на вените.

прочети още
Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит (деформиращ артрит, хроничен полиартрит) е хронично автоимунно заболяване, свързано с възпаление на съединителната тъкан (предимно ставите) . Ревматоидният артрит се среща при 1-3% от населението: при жените 3 пъти по-често, отколкото при мъжете. Първите признаци на заболяването се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че проявяването на болестта е възможно и в други възрастови групи.

прочети още
Псориазис

Псориазис - заболяване на кожата; проявява се като зачервяване и люспички. Заболяването може да се ограничи до няколко места, които остават през целия живот на пациента, или да се разпръсне по цялата повърхност на кожата. Понякога то може да бъде придружено от възпаление на ставите (артрит) или други сериозни, дори водещи до смърт, усложнения.

прочети още
Процедура против бръчки

Процедурата против бръчки около очите и устата е предназначена за подхранване на кожата, изглаждане на бръчките, възстановяване овала на лицето. Продължителност: около 1,5 часа Препоръчително е да се извършва серия от 5-10 (в зависимост от състоянието на кожата и очакваните резултати) процедури на интервали от 4-5 дни, а след това една процедура за поддържане на ефекта в рамките на 3-4 седмици.

прочети още
Процедура за премахване на целулит KUMA SHAPE

Тази процедура, насочена към подобряване състоянието на кожата, намалява целулита и оформя тялото. Продължителност на процедурата за лечение на целулит KUMA SHAPE: 1.5 -2 часа Извършва се на серии с по 10 процедури. Препоръчително е една процедура да се изпълнява 1-2 пъти седмично.

прочети още
СЪЕДИНИТЕЛНА ТЪКАН И МЕЖДУКЛЕТЪЧНА МАТРИЦА

Цялата маса на човешкото тяло в 80% се състои от различни видове съединителна тъкан, мускули - 11% , епителна тъкан - 7%, нервна тъкан - 2%. Съединителната тъкан образува носеща рамка (скелет) и външна обвивка (дерма) и се явява неразделна част от органите и тъканите, образува заедно с кръвта и лимфата вътрешната среда на организма. Основната задача на съединителната тъкан - общото хармонизиране на жизнеспособността на всички елементи и микрочастици от човешкото тяло, която се осъществява от следните взаимосвързани функции:

прочети още
При болки в ставите - Invita Active с колаген

Хранителните добавки при болки в ставите доставят висока доза натурален колаген във формата на колаген с формула на тройна спирала - същият, който се среща естествено в организма ни. Капсулите Invita Active съдържат хрущял от акула - колаген тип II, хиалуронова киселина, екстракт от индийски тамян (Boswellia Serrata) и глюкозамин сулфат,

прочети още
Bee Pure - прополис и цветен прашец

Bee Pure - прополис и цветен прашец, чисти натурални пчелни продукти с напълно съхранени натурални субстанции и лечебни свойства. Прополис, пчелно млечице, цветен прашец и мед със 100% чисти натурални съставки в тяхната напълно природна форма.

прочети още
КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

КОЛГЕН (INVENTIA POLISH TECHNOLOGIES) Еликсир на красотата и здравето. 2006 Автори : Батечко СЛ и Андриюк ТА Книгата е посветена на една от най-пренебрегваните, но изключително важни области на медицината - съединителната тъкан и нейния основен структурен компонент - колагена.

прочети още
Jenite.bg : Полски колаген от Inventia за кожа без бръчки

Някои козметични компании предлагат "чудодейни кремове", произведени на основата на морски колаген. Ние, от Inventia, използваме колаген, добит от сладководна риба. Нашите продукти съдържат и Matrixyl (TM) 3000 – най-качествената и скъпа съставка в бранша. Това прави колагеновите продукти от нашата козметична линия силно ефективни. След първата им употреба няма да искате да ги замените с други!

прочети още
НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA ФОРМУЛА Q 5-26

НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA - FORMULA Q 5-26 клинично-фармакологическа характеристика и клинични ефекти при използване на Натурален колаген формула Q 5-26 на Inventia Polish Technologies. Откъс от книгата на Батечко СЛ и Андриюк ТА Колаген Еликсир на красотата и здравето

прочети още
Важно съобщение от Inventia

Информираме Ви, че нашето сътрудничество с дистрибуторските компании COL-WAY и Colway Distribution е прекратено. Единствен вносител и дистрибутор на продуктите на Inventia в България е Алоха България ЕООД

прочети още
Има сигурно спасение от стриите!

Какво са стриите ? Стриите представляват ленти от успоредни линии върху кожата ни. Тези линии са с различен цвят и текстура от нормалната кожа и могат да бъдат от лилави през ярко розови до светлосиви. Когато докоснете стриите с пръсти, можете да усетите лек ръб или вдлъбнатина в кожата си. Понякога стриите може дори да ви сърбят.

прочети още
Списание EVA : За живия колаген на Inventia

Първо, той е „жив“ колаген. Разтваря се във вода, има запазена спираловидна структура и се абсорбира напълно свободно от епидермиса. При нанасяне върху кожата прониква по-дълбоко от говеждия колаген, защото има по-ниско молекулно тегло. Друг плюс е, че не алергизира, а неутрализира съществуващи алергии.

прочети още
Edna.bg : Колагенът – следващата антиейдж мания

Какво казва Науката ? Дали колагеновите добавки са в състояние да върнат времето назад и да забавят стареенето ? Няколко проучвания оценяват ефективността на колагена, приложен върху различни състояния, свързани с остаряването.

прочети още
КОЛЛАГЕН НАТУРАЛЬНЫЙ INVENTIA - ФОРМУЛА Q 5-26

Созданная впервые в мире уникальная формула Натурального Коллагена на основе польского рыбьего коллагена явилась прекрасным косметическим и лечебным средством, которое воздействует непосредственно на регенерацию кожи и одновременно сохраняет ключ своего секрета — тройной цепи при комнатной температуре. Клинические анализы, проведенные в 2001—2002 годах одновременно в США, Канаде, Франции, Кувейте и на Украине подтвердили уникальность изобретения. Этот продукт, является не только косметическим средством. Это живой, биологически активный белок, вступающий во взаимодействие с человеческим белком, поэтому применяется для биокоррекции различных хронических заболеваний, как самостоятельно, так и в составе комплексных программ оздоровления.

прочети още
Tialoto.bg : Колагенът в козметиката

Колагенът може да е звездата на формулата INVENTIA, но има и други много по-интересни участници. Съединение, известно на пазара като Pepha@-Tight, което се състои от екстракти от микроводорасли и полизахариди, действа на кожата стягащо и подсилващо. Доказано е, че защитава човешките фибробласти от оксидантен стрес и увеличава образуването на колаген-I. Алантоинът и млечната киселина работят заедно, за да помогнат да се отървете от външния слой на епидермиса и да се насърчи образуването на здрава тъкан. Поради техните относително ниски концентрации, тези ексфолиращи агенти отлепват мъртвите кожни клетки и отварят пътища за другите хранителни вещества на формулата без да причиняват сухота.

прочети още
списание Жената днес : Колагенът в козметиката

Колагенът играе решаваща роля в пластичните (структурни) функции на тялото, бидейки част на съединителната тъкан, което гарантира тяхната здравина и еластичност. При това той се явява специфичен протеин! Посочените по-горе функции изпълняват колагеновите костите, сухожилията, кожата, хрущялите, съдовите стени и съединителната тъкан.

прочети още
24 часа : Как изтрих пет години от лицето си с пиене на колаген

Еликсир на младостта? Колагеновите хранителни добавки са последният писък на модата. Продукти като Колаген капсули за пиене Invita Skin Beauty, например, подкрепят правилната структура на кожата, като Витамин Е в тях помага за защита на клетките от оксидативен стрес, а йодът, съдържащ се във водораслите, поддържа здравата кожа.

прочети още
Rozali.com : В кожата ни има около 73% колаген

С напредване на възрастта, един от най-важните белтъци в човешкия организъм, наречен колаген, се изхабява. Колагенът е белтъкът, който изгражда т.нар. междуклетъчно вещество. Както знаем, всички гръбначни животни и човекът са изградени от клетки. Клетките, от своя страна, не плуват във въздуха, а са фиксирани за нещо като скеле. Точно това скеле се нарича междуклетъчен матрикс , изграден до голяма степен от колагена. Около 60% от съединителната тъкан, която съставя тези анатомични структури, съдържа колаген, а колагенът не е вечен.

прочети още
Beu.bg : Колаген Inventia - за еластична и свежа кожа

Козметолозите определят дефицита на колаген с просто защипване на кожата на горния клепач: ако тя не се заглади веднага, значи е време да се предприемат действия. "Намаляването на производството на колаген поради застаряването е свързано със забавяне на обмяната на веществата и процесите на разпад на колагена започват да доминират в неговия синтез. А това се отразява в намаляване на еластичността на кожата и в промяна в овала на лицето " Но стареенето не е единствената причина...

прочети още
Dama.bg : Защита на наличните нива на колаген и предотвратяване на бъдещото разграждане на колагена

За да се поддържа здравия и младежки вид, най-добре е да се защити здравият колаген, който имате, и да се предотврати бъдещото му разграждане. Има два начина да се постигне това: (1) да избягват UVA и UVB лъчи, и (2) да се предотвратява вредното въздействие на свободните радикали.

прочети още
9 начина да задържим колагена и кожата ни да изглежда млада ?

Може да не знаете какво е това, но колагенът е от ключово значение, когато става въпрос за поддържане на кожата млада и без бръчки. Колагенът е протеин, произвеждан от нашите клетки, който спомага за "задържане" на кожата, придава й здравина и еластичност. Когато сме млади кожата ни e плътна и гладка, тъй като постоянно се регенерира. Но с възрастта производството на колаген се забавя - и съществуващият колаген в кожата се поврежда поради излагане на слънце и лошите ни навици за поддържане на кожата. Резултатите? Появяват се бръчки и отпусната кожа. За щастие има много неща, които можете да направите, за да запазите колагена и дори да увеличите неговото производството ...

прочети още
7 факта за колагена и защо е толкова важен в борбата срещу стареенето

Стриите се получават, когато колагенът под най-горния слой на кожата се нарушава и се разтяга. Колагенът и еластинът са от съществено значение, за да има еластична кожа и колагенът също играе роля за поддържането на тъканите, органите и костите. Колагенът е наричан лепилото, което държи тялото. Без него тялото щеше, съвсем буквално, да се разпадне.

прочети още
Collagen - Wikipedia

Колагенът / kɒlədʒɨn / е основният структурен протеин на различните съединителни тъкани при животните. Колагенът е основният компонент на съединителната тъкан и най-изобилно срещащият се протеин при хората, съставляващ от 25% до 35% от общото съдържание на протеин в цялото тяло.

прочети още
Как по естествен път да стимулираме колагена?

Времето и гравитацията в крайна сметка ще ни представят твърди доказателства, че остаряваме с всеки изминал ден - фини линии, бръчки и отпускане на кожата. Обвинете генетиката; ако вашите родители са получили бръчки в ранна възраст, шансовете и вие да ги получите рано са налице. Можете също така да обвините и всички онези релаксиращи дни, прекарани на слънце, или пък виновни за това са лошият късмет и стресът. Без значение каква е причината, бръчките могат да бъдат неприятни и нежелани. Добрата новина е, че е възможно да се намалят тези признаци на стареене с естествени, неинвазивни методи.

прочети още
Единственият правилен избор за вашата кожа

Натуралният Колаген INVENTIA ® е необичайно средство, чрез което жените по света могат да забравят за проблемите, с които се сблъскват всеки ден, грижейки се за кожата на лицето и тялото. Това не е просто още един продукт с евтин и недостатъчно ефективен протеинов хидролизат или друга смес, които нямат нищо общо, с изключение на думата "колаген" в заглавието. Нашата фирма е единствената на пазара, която предлага продукт, който съдържа най-важният за протеина на човешкото тяло - колаген в немодифициран вид, идентичен с този, който по естествен начин присъства в нашето тяло. Действието на чистия препарат на естествените колагенови протеини е несравнимо по-широко и по-силно, отколкото достъпните на пазара популярни заместители, гореупоменатите хидролизати, имащи минимална сила на действие. Натуралният колаген INVENTIA ® доставя на Вашата кожа всичко от което тя има нужда - "жив" колаген.

прочети още
Натурален колаген INVENTIA

Колаген тип I с формула на тройна спирала. Колагенът е съставен от три вериги, усукани заедно в стегната, тройна дясноизвита спирала. В структурата на алфа-веригата има почти всички аминокиселини, но количеството им не е постоянно, а зависи от типа на тъканта, вида, възрастта, расата и пола.

прочети още
Видове колаген

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ КОЛАГЕН Четейки описанията на много козметични продукти ние често се сблъскваме с различните дефиниции на колаген, т.е.: от едър рогат добитък, свине, растителен, хидролизиран и т.н. Тези определения не ни дават никакви познания за този толкова важен за нашето тяло протеин. По-долу предоставяме информация по тази тема.

прочети още
Какво е колаген ?

Колагенът е протеин на съединителната тъкан, който съставлява около 30% от протеина в тялото на бозайниците. Колагенът е основният биополимер за живите същества и изпълнява много важна функция в правилното функциониране на организма. Този влакнест протеин на съединителната тъкан съставлява 70% от кожата и е необходим елемент за човешкия скелет. Уникалните му физични и химични свойства осигуряват предаването на енергията с помощта на сухожилията и отговаря за съответната здравина и еластичност на кожата.

прочети още
За INVENTIA

Фирма INVENTIA Polish Technologies Sp. Z o.o. е създадена през 2003 година. Първият продукт е оригиналният естествен колаген INVENTIA ®. Не след дълго в предложенито на фирмата се появява и друга уникална козметика, базирана на основата на природния естествен колаген.

прочети още