Причини за безплодие при жената

26 март 2019
Причини за безплодие при жената

За никого не е тайна, че се намаляваме ежедневно като нация. Освен множеството аборти по желание вече писахме за спонтанните аборти, голяма част от които се случват още в първите седмици, а понякога и преди жената да установи, че е бременна.

За да настъпи бременност по естествен път от страна на жената от съществено значението е наличието на нормално протичащ менструален цикъл с овулация. Обикновено нормалният месечен цикъл представлява редуване на фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза. Протичането на това редуване е добре координирано от хормоните на хипоталамуса, хипофизата и яйчниците.

Хипоталамусът е структура в мозъка, която секретира гонадотропен-рилийзинг хормон (ГнРХ). С помощта на този хормон се образуват и отделят в кръвта фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и лутеинизиращия хормон (ЛХ), които са произведени в хипофизата. Тези 2 хормона се наричат гонадотропини. ФСХ стимулира растежа и узряването на фоликулите, оформянето на доминантния фоликул и синтеза на естрогени. ЛХ модулира синтеза на андрогени от овариалните тела.

Под въздействието на тези хормони в яйчниците се сформира яйцеклетка, която след овулация попада в лявата или дясната маточна тръба и очаква сперматозоид, който да я оплоди. За настъпването на овулацията е нужно драстично увеличение на нивата на естрогени, което води и до увеличаване на нивата на ЛХ. Всичко това е причинено от гонадотопният рилийзинг хормон (ГхРХ).

Яйчниците отделят хормони, които подготвят ендометриалната лигавица в матката за имплантация на оплодената яйцеклетка. При нормални функции левия и десния яйчник се редуват ежемесечно за произвеждането на доминантен фоликул. Произвежданите хормони са:

 • естрогени - естрадиол (Е2), естрон (Е1) и естриол (Е3)
 • гестагени - прогестерон
 • андрогени - основно прекурсори на естрогени

За изследване за отклонения в хормоните е нужно изследването им, но техните нива се променят динамично през различните фази на менструалния цикъл и поради това за коректни резултати изследванията се извършват в определени дни.

 • във фоликуларната фаза (3-7 ден) се изследват ФСХ, ЛХ и Е2
 • във лутеалната фаза (19-22 ден) се изследва прогестерон.

Средната продължителност на менструалния цикъл е около 28 дни (от 21 до 35 дни). Полименорея се нарича отклонението, при което този цикъл е под 21 дни, а олигоменорея, когато менструалният цикъл е над 35 дни. Аменорея е липсата на менструация при жени в репродуктивна възраст. Може да се дължи на бременност, лактация, преждевременна менопауза и други причини.

В някои случаи обаче изобщо не се стига до бременност.

За безплодие може да се говори, когато не настъпва бременност в рамките на 1 година след целенасочени опити за бебе. След като това се случи следва да се обърнете към специалист. Проблемът може да е в мъжа, жената или двамата партньори.

Причините за безплодие са най-различни. В много случаи установяването на точната причина е много трудно.

Причините за стерилитет при жената може да са:

 • нарушена или липсваща овулация. Женският менструален цикъл се състои от 3 фази: пред-овулация (фоликуларна фаза), овулация и пост-овулация (лутеална фаза). Овулацията е много кратък период от време (12-24 часа) и представлява пукане на доминантен фоликул и освобождаване на яйцеклетката от него. Периодът на овулация дава възможност сперматозоидът да оплоди яйцеклетката. Менструация може да настъпи и дори да не е имало овулация. Можете да определите този момент както чрез измерване на температурата, така и с тест-ленти за овулация. Съществуват и приложения, които изчисляват точния ден според зададената продължителност на месечния цикъл. Липсата на овулация може дължи на диабет, нездравословен начин на живот, изтощителни диети, хормонални смущения, заболявания, свързани с обмяната на веществата.
 • ранна менопауза през 20-те или 30-те години. Средната възраст за навлизане в менопауза е към 51-годишна възраст. Преждевременната недостатъчност на яйчниците се дължи на здравословни, хормонални или генетични причини. Може да бъде временно коригирана с медикаменти, но рядко може да бъде овладяна изцяло. И все пак с увеличаване на възрастта на жените шансовете им да забременеят естествено и да износят леко здраво бебе спадат значително.
 • хормонален дисбаланс. В процесите на овулация, зачатие и имплантация на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица са включени редица хормони. При липса на бременност в продължение на 1 година освен АГ специалист следва да имате консултация и с ендокринолог, който да назначи нужните изследвания. Пролактинът е вид хормон, който се произвежда от хипофизата. Благодарение на него след раждането на бебе при майките се образува кърма. Между 15 и 20% от случаите на нередовна овулация се дължат на отделянето на този хормон, а при много от кърмещите майки цикълът е нередовен.  Когато нивата на пролактин са високи спира отделянето и на гонадотропния хормон, който от своя страна повлиява на отделянето на фолимулостимулиращия хормон FSH и лутеинизиращия хормон LH. Това нарушава отделянето на естроген и прогестерон. Високите нива на пролактин обикновено се дължат на настъпила бременност или кърмене. Нивата на този хормон могат да се повишат при силен стрес, физическо натоварване, дразнене на зърната на гърдите, прием на протеини, операции на гръдния кош, прием на лекарства като транквиланти, антидепресанти, злоупотреба с амфетамини, алкохол и др. Понижената функция на щитовидната жлеза (хипотироидизъм) също може да доведе до високи нива на пролактин, както и ако страдате от поликистозни яйчници.
 • яйцеклетки с лошо качество. По време на бременността в 5-месечния ембрион има около 7 милиона яйцеклетки. По време на раждането броят им е спаднал до 200-400 000. През живота си жената в репродуктивна възраст ще отдели около 400-500. След навършване на 35-годишна възраст остават яйцеклетките с повишен риск от генетични дефекти. В много случаи организмът сам изхвърля чрез спонтанен аборт яйцеклетките с мутации на гените, несъвместими с живота. В подобни случаи резултати дава изкуственото оплождане със собствена или донорска яйцеклетка.
 • поликистоза на яйчниците e едно от най-честите ендокринни заболявания при жените в репродуктивна възраст. Дължи се на нарушение в нервно-ендокринната система, което води до повишено отделяне на мъжки полови хормони - андрогени. Често се наблюдава липсваща, нередовна или прекалено дълго продължаваща менструация. Диагнозата се поставя след ехографски преглед на яйчниците и лабораторни изследвания на хормони като LH, FSH, прогестерон и тестостерон. Поликистозата на яйчниците води до проблеми с образуването на зрели и годни яйцеклетки, както и проблемно забременяване.
 • болести на шийката на матката възпрепятстват придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката. Общо от него страдат до 70% от жените в репродуктивна възраст, а останалите са в менопауза. Маточната шийка произвежда цервикална слуз, която променя консистенцията си по време на менструалния цикъл, за да спомогне или предотврати забременяването. Възпалителната болест се нарича церцивит. Рисковите фактори за възникването на това заболяване са ранно започване на сексуалния живот, секс без презерватив и заразяване с полово предавани болести като гонорея, хламидии, трихомониаза, генитален херпес, микоплазма, уреаплазма, СПИН, инфекция с човешки папилома вирус, химично дразнене или алергия към интимни гелове или латекс в презервативите, нараняване от тампони за менструация, хормонален дисбаланс (нисък естроген или висок прогестерон), злоупотреба с алкохол или наркотици, нараняване на шийката на матката по време на раждане или кюретаж, синдром на Бехчет. Тези заболявания на маточната шийка често протичат без симптоми. Когато не се лекуват може да увредят лигавицата на матката и фаловиевите тръби.
 • непроходимост на маточните тръби. Това също е често срещана причина за безплодие при жените. Непроходимостта не позволява на яйцеклетката и сперматозоидите да се “срещнат” и може да е причинена от възпалителни процеси, туберкулозно заболяване на половите органи и дори аборт.
 • ендометриоза е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката излиза извън нея. Ако отделената от яйчниците яйцеклетка бъде оплодена, тя се имплантира именно в тази тъкан. Освен до безплодие, ендометриозата води до промяна на дължината на менструалния цикъл и силни болки. По време на менструация част от тази маточна лигавица се изхвърля. В ранен стадий заболяването се открива чрез лапароскопия и се лекува бавно и продължително медикаментозно или чрез хирургична операция.  
 • миома е вид доброкачествен тумор на матката. Появява се от външната или от вътрешната страна на маточната кухина. Може да измести или блокира фалопиевите тръби. Ако яйцеклетката все пак бъде оплодена, миомата може да възпрепятства имплантирането ѝ. Тъй като черпи големи количества кръв, миомата може да застраши развитието на ембриона. В повечето случаи наличието на миома не е опасно, но може да затрудни зачеването.
 • възпаление на половите органи, причинено от заболявания като гонорея и сифилис. Нелекуването на бяло течение също може да доведе до проблеми със забременяването. Възпалителните процеси причиняват вътрешни сраствания или непроходимост на маточните тръби.
 • аборт по желание (или медицински причини) може да доведе до нараняване на половите органи и инфекция. Също може да причини проблеми със забременяването.
 • психологични причини също могат да предизвикат безплодие.
 • промяна в начина на хранене. Вече писахме за страничните ефекти от диетите, при които се губят мазнини. Вече е ясно, че мастната тъкан не е само склад за енергия, но е и вид ендокринна система, в която се образуват хормони. Освен това в мастните тъкани се съхраняват и мастноразтворими витамини като А, Е, D и К. В тези мастни депа има и токсични вещества, които след отслабване започват отново да циркулират в кръвообращението и нанасят различни поражения. Хранителните разстройства като анорексия и булимия причиняват отделянето на стресови хормони, които нарушават секрецията на гонадотропния рилийзинг хормон. В моменти на стрес тялото се пренастройва към режим “Бий се или бягай”, а репродуктивните функции са прекратени до настъпването на период, който би позволил отглеждане на здраво потомство.
 • натрупване на висцерални мазнини. Обикновено мазнините се натрупват подкожно. Под въздействие на женските полови хормони фигурата на жената придобива форма тип круша с мастни натрупвания по ханша и бедрата. Значително по-опасни са мазнините, които се натрупват около вътрешните органи. Те могат да засегнат дори функциите на яйчниците. Ако обиколката на талията при жените е над 89 см следва да се замислите дали това не е една от причините за проблеми с фертилността.
 • несъвместимост между партньорите. Това не означава, че жената никога няма да забременее. Много често се стига до оплождане на яйцеклетката, но при деленето на клетките и изграждането на органите до 10-та седмица от бременността развитието спира. Резултатът е спонтанен аборт или missed abortion. Често се случва бременността да се прекрати и жената да отчете кръвотечението като менструация. Ситуацията се повтаря отново и отново. Двойката има нужда от консултация със специалист по генетика.

Едно от най-често срещаните ендокринни заболявания е свързано с понижена функция на щитовидната жлеза. Например в САЩ хипотиреоидизъм се среща при 4.6% от населението (0,3% доказан и 4.3% субклиничен), а от хипертиреоидизъм са засегнати 1.3%. Друго проучване на 8 големи индийски града отчита стойности от 10.95% хипотиреоидизъм. Заболяванията на щитовидната жлеза могат да възникнат във всеки етап от човешкия живот. При жените често се срещат автоимунните увреждания. Тиреоидните хормони се секретират от фоликуларни клетки в щитовидната жлеза. Съществуват 2 гена рецептори за тиреоидните хормони (съответно TRa и TRb). Наскоро клинично изследване доказа, че са открити рецептори за тиреоидни хормони и по повърхността на яйчниците. Вече е известно, че хипотиреоидизмът е свързан с изменена функция на яйчниците, с нарушения в менструалния цикъл, намаляване на плодовитостта, повишен риск от повтарящи се спонтанни аборти.

Хипотиреоидизмът предизвиква повишаване на нивата на тиреотропин-освобождаващ фактор ( TRH) , който от своя страна стимулира секрецията на тироиден стимулиращ хормин (TSH) и пролактин. Хормонът, свързан с отделянето на кърма нарушава синтеза и секрецията на гонадотропини.

Изследването от 2016 г. Effect of hypothyroidism on female reproductive hormones [1] оценява нивата на хормоните, които участват в репродуктивните способности на жените при наличие на хипотиреоидизъм и след лечение.

Участват група от 113 жени с нелекуван първичен хипотиреоидизъм, които посещават Клиника по ендокринология в град Утар, Индия в периода между август 2011 и юни 2015 г. Те имат нисък серумен свободен тироксин FT4 под 0,7  ng / dL и повишени  нива на TSH над  5 μIU / mL, заедно с признаци и симптоми на хипотиреоидизъм.

Контролната група включва 39 жени с редовни менструални цикли, без хормонални нарушения.

На участничките е взета венозна кръв в началото и в края на лечението (при жените с хипотиреодизъм) и са изследвани серумния FT4, свободния FT3, TSH, пролактин, фоликустимулиращият хормон FSH, лутеинизиращия хормон LH, естрадиол Е2, тестостерон и антитяло за щитовидна пероксидаза анти-TPO.

Жените в групата с хипотиреоидизъм са лекувани с таблекти L-тироксин. След достигане на  еутиреоидно състояние, отново се прави изследване на хормоните.

В резултат на понижените функции на щитовидната жлеза намаляват плазмените концентрации на общия тестостерон и Е2, но техните несвързани фракции се увеличават. При достигане на еутиреоидно състояние те възвръщат обичайните си количества.

Както споменахме в женският организъм има стотици хиляди яйцеклетки. От тях по време на репродуктивната възраст на жената узряват около 300-400, а другите деградират и загиват. Съдбата на тези фоликули в яйчниците зависи от различни хормони и растежни фактори. Нарушенията във функциите на щитовидната жлеза водят до дисбаланс на хормоните, отделяни от хипоталамуса в мозъка, хипофизата, половите жлези. Често менструалния цикъл става нередовен или изобщо липсва.

При изследванията между 2 и 5 ден от цикъла серумните нива на FSH и LH са значително по-ниски при жените с хипотиреоидизъм в сравнение със здравите жени.. Серумните нива на естроген (естрадиол) също за значително по-ниски.

Авторите на проучването стигат до заключението, че хипотиреоидизмът води до повишени нива на пролактин и намаляване на серумните нива на естрогени и гонадотропини. След лечение и достигане до еутиреоидизъм нивата се увеличават до необходимите стойности. Ако менструацията е спряла се възстановява.


Изследването  от януари 2018 г. на Oxford Academic - Delayed conception in women with low-urinary iodine concentrations: a population-based prospective cohort study [2] е проведено, за да се определи дали състоянието на йод в урината при жени, които се опитват да забременеят по естествен начин има връзка с времето, необходимо за забременяване.

За да участват в изследването са допуснати:

 • жени, които планират бременност и са омъжени или обвързани
 • възраст от 18 до 40 години
 • имат менструационни цикли от 21 до 42 дни
 • не са използвали инжекционна хормонална контрацепция през последните 12 месеца
 • могат да общуват на английски или испански език
 • имат партньор на 18 и повече години

Проучването включва 501 двойки от щатите Мичиган и Тексас в САЩ, които са прекъснали контрацепцията с цел забременяване.

От тях са изискани данни за сексуалните контакти, менструацията на жените, резултати от тестове за бременност. За да определяне на овулациите жените са снабдени с тестове.

По време на включването в изследването са взети проби от урина, за да се определи нивото на йод и креатинин.

Взети са данни за:

 • височина и тегло за определяне на индекс на телесна маса (нормален под 25, наднормено тегло 25-29.9, наднормено тегло над 30)
 • възраст на жените
 • концентрация на серумен котинин (определяне на непушачи с под 3 ng / ml, пасивни пушачи от 3 до 10 ng / ml, активни пушачи над 10 ng / ml.
 • местоположение на двойката
 • разлика във възрастта между жената и мъжа
 • честота на половия акт по време на подходящия за забременяване период (5 дни преди овулацията и 1 ден след това)
 • анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза

Нивата на йод се определят според Световната здравна организация като

нормални (100 и повече μg / l)

лек дефицит (50-99 μg / l)

умерен дефицит ((20–49 μg / l)

тежък дефицит (под 20 μg / l)

Групите с умерен и тежък дефицит се комбинират поради ограничения брой проби в групата с тежък дефицит. Анализът се извършва при използване на йодни до креатининови концентрационни съотношения под 50, от 50 до 99 и 100 и повече 100 μg / g.

Участничките с тежък дефицит на йод са прегледани и за хипотиреоидизъм. Ако се налага те са лекувани и съответно изключени от участие в изследването, защото лечението им може да повлие на нивата на йод в урината.

От 501 записани участнички след 12 месеца:

 • 332 (71%) са забременели
 • 47 (10%) не успяват да забременеят
 • 88 (19%) са се оттеглили или са загубени за проследяване

Жените, които са забременяли са били по-млади, с поне колежанско образование и са имали по-високи доходи от жените, които не са забременели. 90% от забременелите са вземали витамини. Употребата на кофеин и алкохол не се различават значително в отделните групи.

Концентрациите на йод в урината са:

 • достатъчни (100 и повече повече μg / l) при 260 жени (55.7%)
 • слабо дефицитни (50-99 μg / l) в 102 жени (21.8%)
 • умерено дефицитни (20-49 μg / l) в 97 жени (20.8%)
 • силно дефицитни (под 20 μg / l) в 8 жени (1.7%)

Ескрецията на йод не е била свързана с възрастта, образованието, дохода, расата/етническата принадлежност, индексът на телесна маса или анамнезата за хипо- или хипертиреоидизъм,

Данни за хипотиреодизъм са съобщени от 36 жени (7.7%), от които 30 са лекувани по време на проучването.

Данни за хипертиреоидизъм са съобщени от 5 жени, а 3 се лекуват по време на изследването.

Времето за настъпване на бременност е полезен инструмент за изследване на ефекта на йод, тъй като дори и жените, които няколко месеца са взели участие в изследването и не са съобщили забременяване, могат да бъдат включени в анализа.

Учените от Оксфорд установяват, че отнема много по-дълъг период за забременяване при жените с йод-креатинин под 50 μg / l и намаление с 46% на вероятността да забременеят през всеки менструален цикъл, в сравнение с жените с йод-креатинин над 100 μg / l.

Тежък до умерен дефицит на йод се свързва с намалена плодовитост дори и  след отчитане на заболяването на щитовидната жлеза.

Групата с йод-креатинин от 50 до 99  μg / l не е имала чувствително удължен период за настъпване на бременност в сравнение с жените с достатъчен екскреция йод в урината над 100 μg / l.

В настоящото проучване 44.3%  от жените са имали концентрации на йод под нужните, а 22.5% са с умерен до тежък дефицит на йод. Значителното забавяне на настъпването на бременност в тази група поражда сериозни притеснения като се има предвид високата честота на йоден дефицит при жени в детеродна възраст.

Лекият до умерен йоден дефицит по време на бременност влияе на функциите на щитовидната жлеза, повишават се концентрациите на тироид-стимулиращия хормон TSH. Ендемичната гуша също е по-често срещана. Други клинични изследвания доказват, че третирането на гушата с йод повишава значително степента на забременяване. От друга страна ниските концентрации на тиреоидни хормони стимулират отделянето на пролактин, който пречи на отделянето на ГнРХ. Променят се и нивата на половите хормони андроген и естроген.

Според клинични проучвания от липса на йод страдат 2 от 3 момичета във Великобритания, а 1 от 3 американски жени в детеродна възраст има концентрации на йод в урината под 100 μg / l. Липсата на йод е често срещан в групи, които имат висок прием на натрий. Вероятно солта идва от преработени храни и не е йодирана, или калиевият йодид е разрушен при термичната обработка на храната. В конкретното изследване на учените от Оксфорд от липса на йод страдат почти половината от участничките. Вероятно има много жени, които се опитват да забременеят и не подозират, че зачатието не се случва поради ниски нива на йод в организма.

След настъпване на бременност потребностите на йод се увеличават значително, а дефицитът на майката може да доведе до микроцефалия, забавено умствено развитие на новороденото и ендемичен кретенизъм.

Като заключение авторите на изследването Delayed conception in women with low-urinary iodine concentrations: a population-based prospective cohort study смятат, че в САЩ и европейските страни, където дефицитът на йод е често срещан следва да се проучи необходимостта от мерки за увеличаване на приема на йод за жени в детеродна възраст, особено тези, които се опитват да забременеят.

Има различни признаци за липса на йод в организма.

Продуктите на Вертера са натурални “живи храни” на основа кафяви морски водорасли, богати на органичен йод. Те са подходящи за малки деца, жени, които планират бременност, бременни жени и кърмещи майки.

България е една от страните, в които има специална наредба за йодиране на солта с цел профилактика на йоддефицитните заболявания. Много от жените, които планират бременност или бъдещите майки се стремят да избягват солта, тъй като са наясно с негативните ефекти върху здравето. От друга страна Вертера Гел и Вертера Гел Форте дават на организма 28 микро- и макроелемента в лесноусвоима от организма форма, всичките 20 аминокиселини, 8 от които са незаменими. Нужни са около 40-50 грама на ден /2 супени лъжици/, за да снабдите организма си с вещества, които нямат аналог в сухоземния свят като алгинати. Те се срещат единствено в кафявите морски водорасли и са силни сорбенти - 1 молекула има способността да се свърже с 300 молекули тежки метали като живак и олово, уран, радионуклеиди и да ги изведе безопасно от организма. Алгинатните превръзки са доказали ефективността си при зарастване на силно инфектирани и хронични рани. Фукоиданите се срещат също само в кафявите морски водорасли като  Ламинария и Фукус и имат силна антитуморна активност. Естественият бета глюкан Ламинарин подпомага дейността на имунната система. Фибрите от водораслите набъбват в стомашно-чревния тракт. Резултатът е, че не чувствате толкова силен глад. Така без да спазвате диети можете плавно да намалите теглото си. От друга страна при изтощителни диети изпитвате различни негативни ефекти, когато губите рязко мастна тъкан. Освен че е склад за енергия, мазнината е вид ендокринна система, която произвежда хормони като лептин, в нея са складирани и различни токсични вещества, приети чрез храна, вдишване или контакт с кожата. В последните години нараства проблема с антибиотичната резистентност, а водораслите Ламинария са с доказани антимикробни свойства, което също е от изключителна важност за жените, които планират бременност. 

Ако натуралния вкус на храните с водорасли не Ви допада, винаги можете да си приготвите разнообразни комбинации от Вертера Гел с плодове и/или зеленчуци. Освен това можете да направите домашна маска за коса с Вертера Гел.

Вертера Гел е произведен от Vertera Organic – Русия, в екологично чист район. Специална разработка и единствената в света подобна патентована формула. Строг контрол на всички производствени процеси, удостоверен с редица национални и международни сертификати. Международен сертификат ISO 22000:2005. Чрез спазването на изискванията на този стандарт Vertera отговаря и на изискването за внедрена система за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), съгласно Закона за храните и Регламентите на ЕС. Продукт на годината в Русия за 2015 година !

Използвани източници:

1. Effect of hypothyroidism on female reproductive hormones 

2. Oxford Academic - Delayed conception in women with low-urinary iodine concentrations: a population-based prospective cohort study

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още