• Начало »
 • Новини »
 • Пробиотици за жени. Научни изследвания за ползите от пробиотични бактерии, специално за жени

Пробиотици за жени. Научни изследвания за ползите от пробиотични бактерии, специално за жени

12 август 2017
Пробиотици за жени. Научни изследвания за ползите от пробиотични бактерии, специално за жени

В човешкия организъм се срещат милиони едноклетъчни организми – бактерии. Те са както грам положителни, така и грам отрицателни. Могат да доведат в някои случаи до тежки инфекции и различни заболявания, а някои от тях влияят благотворно на човека. Повечето от заболяванията възникват, когато е нарушен баланса. Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки, които директно се колонизират в червата и започват да произвеждат ценни ензими и клетъчни биопродукти. Тази колонизация продължава броени дни и по тази причина приема им като хранителна добавка следва да е редовен. Разбира се пробиотични бактерии има не само в червата, но и във венците, зъбите, устната кухина, сливиците, белия дроб, ушите, вагината, пикочните пътища.

Редица проучвания от пролетта и лятото на 2017 г. проведени в различни точки на земното кълбо и без конфликт на интереси достигат още по-далеч. Освен доказаните полезни действия върху човешкия организъм като цяло разглеждат по-специфичното влияние на полезната микрофлора върху жените. Оказва се, че вида и количествата на бактериите влияе както на хормоните, фертилността, така и на настроенията и психиката. Освен борбата с упоритото акне пробиотиците оказват влияние на упорити кожни заболявания като розацея. Разгледана е връзката между приемането на тези безвредни хранителни добавки при бременни жени и роденото потомство, както и възможността да се направи профилактика срещу атопичен дерматит, астма и алергии.

Вижте 10 от направените изследвания за действието на пробиотиците специално върху жените.

 

пробиотик за жени

 1. Според проведени научни изследвания има пряка връзка между женските полови хормони и чревната микрофлора. Дейността на ензима β-glucuronidase, който регулира циркулацията на естрогена може да бъде нарушена от по-ниско микробно разнообразие. Всичко това може да доведе до развитие на състояния като затлъстяване, метаболитен синдром, ендометриална хиперплазия, ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници, затруднено оплождане, сърдечно-съдови заболявания и дори проблеми с когнитивната функция.

 2. По-подробно изследване разглежда връзката между дисбактериозата и синдрома на поликистозните яйчници като ендокринно и метаболитно заболяване, при което най-честите симптоми са нередовен менструален цикъл или отсъствието му, увеличено окосмяване по лицето, гърдите, гърба и бедрата, мазна коса и кожа, поява на акне и наднормено тегло. Поради високите нива на мъжките хормони – андрогени, се появяват малки кисти в яйчниците. Чревната микрофлора е свързана с метаболитните процеси и ендокринната жлеза. Плазмените нива на хормони като серотонин, грелин и пептид са значително понижени при пациентки със синдром на поликистозните яйчници. След бактериално изследване се уточнява връзката между липсата на полезни бактерии и съответното заболяване.

 3. Освен за научно доказаните ползи от приемане на пробиотици при антибиотично лечение, за укрепване на имунната система и регулиране на стомашно-чревната микрофлора друго научно изследване от юни 2017 г., разглежда връзката между структурата на мозъка, реакцията при различни емоционални стимули, поведението при здрави жени и състоянието на чревната им флора. Оказва се, че освен на женските полови хормони, лактобацилите влияят и на процесите, протичащи в мозъка. Тепърва ще бъдат проведени задълбочени клинични изследвания за връзката между различните настроения и поведение и повлияването им с помощта на полезни бактерии.

 4. От друга страна, ако продължим темата за мозъчните промени при липса на полезни бактерии можем да стигнем до един от бичовете за днешното поколение жени - Анорексия нервоза (Anorexia nervosa). Състояние, при което индексът на телесна маса (ИТМ) е под 18.5. Дълги години се е считало, че е на психическа основа. Степента на смъртност при Анорексия е най-високата, в сравнение с други психиатрични заболявания като за съжаление по-малко от половината се възстановяват, 1/3 се подобряват, а 1/5 остават хронично болни. Ново изследване дава надежда, че съществува връзка между инсулина, психопатологични състояния като пристрастяване, натрапчивост, депресия и склонност към самоубийство, броя на белите кръвни клетки и чревната микрофлора. Хипотезата, че липсата на определени бактерии участва пряко в Анорексия нервоза е потвърдена. Това ще позволи в бъдеще да бъдат спасени животите на много жени. За справка най-малко 30 милиона хора в САЩ страдат от хранително разстройство на психична основа, като на всеки час има смъртен случай.

 5. Бактериалната вагиноза, повишената чувствителност към полово предавани инфекции оказват негативна роля на репродуктивните функции на жените в детеродна възраст. Известна е ролята на лактобацилите във вагиналния секрет. Но освен тях във влагалището могат да бъдат изолирани Бифидобактерии, които не се различават съществено от съответните щамове в червата или в устната кухина. Те са в състояние да устоят на високите нива на млечна киселина и на ниско pH, характерни за вагиналните секрети на здравите жени. Изследването доказва, че бифидобактериите могат да защитават уро-гениталния тракт така както и лактобацилите.

 6. В последните 30-40 години наблюдаваме бум на алергиите и автоимунните заболявания. Вече е установена връзката между промяната на количеството и състава на полезните бактерии и алергиите. От една страна плодът още в утробата получава някои от бактериите. По време на естествено раждане, докато преминава през влагалището той поема още от лактобацилите и бифидобактериите. Раждането по естествен път е нашата първа доза пробиотици. Половите пътища на здравата майка са обитавани от Bifidus Infantis. Това обикновено е първата среща на малкия човек с пробиотиците и се смята за много ценна. Рискът от развитие на астма при новородените е много по-малък при жените, прекарали бременността си в селски региони и малки градове в сравнение с бъдещите майки от големите градове. От друга страна в последните години бавно, но сигурно традиционния начин на хранене с пресни плодове, зеленчуци и домашно приготвени ястия е заменен от полуфабрикати и храни с много изкуствени добавки, които също са алергени и попадат в храносмилателния тракт. Различни изследвания доказват положителното въздействие на полезните бактерии при овладяване на екзема, атопичен дерматит при новородени, затруднено дишане при астма. Повече по темата може да прочетете тук.

 7. След направено проучване на бази данни, обхващащи 288 бременни жени с гестационен захарен диабет в периода от 2001 до 2017 г. и 6-8 седмично приемане на пробиотици става ясно, че те не са ефективни за намаляване на нивата на плазмената глюкоза на гладно и нивата на „лошия“ LDL-холестерол. Но се наблюдава значително намаление на инсулиновата резистентност. Между експерименталните и контролните групи няма значителни разлики в гестационното наддаване на тегло, начина на раждане, както и състоянието на новороденото. Не са докладвани нежелани реакции след употребата на пробиотици. Всичко това дава надежда, че пробиотичната терапия в бъдеще ще е полезна за управлението на метаболитните процеси при гестационния диабет. Дотогава обаче са необходими още изследвания за определяне на безопасността, оптималната доза и най-подходящия бактериален състав на пробиотиците.

 8. При тестове с опитни мишки се установява разлика между отделните полове и тяхната чревната микрофлора. Това ще предостави нови , по-персонализирани възможности за предотвратяване и контрол на стомашно-чревни ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло.

 9. Розацея e хронично възпаление на кожата на лицето. Наблюдава се зачервяване на кожата, появяване на разширени кожни съдове съпровождани с червеникави пъпки. Причините за това заболяване могат да бъдат смущения на функциите на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит), повишена или намалена секреция на жлъчния мехур и др. Розацеята се наблюдава и в двата пола, но най-често при жените след 30 – 35 годишна възраст. Изследване на корейски жени с розацея показва липсата на определени щамове бактерии в чревната микрофлора. Тепърва ще се проучват клинично начини за овладяване с помощта на пробиотици.

 10. След като редица изследвания доказаха разликата между мъжете и жените се оказва, че чревната микрофлора е различна при жени с активен начин на живот и тези, които водят заседнал. При това изследване става ясно, че физическите упражнения могат да променят вида и състава на пробиотиците.  Освен това процентът на телесни мазнини, мускулна маса и ниво на физическа активност доказано си кореспондират с някои бактериални популации.


 пробиотици

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още