• Начало »
  • Новини »
  • Д-р Ирина Сластина: Профилактика на острите респираторни заболявания през зимата.

Д-р Ирина Сластина: Профилактика на острите респираторни заболявания през зимата.

2 декември 2018
Д-р Ирина Сластина: Профилактика на острите респираторни заболявания през зимата.

Ирина Сластина е работила преди като черепно-лицев хирург. Тя е и нутриционист. От 2 години е в компания Вертера. Можете да разчитате на нея като топ специалист в познаването на отделните продукти и тяхното приложение.

Всяка зима сме атакувани от различни вируси. Ето защо профилактиката на острите респираторни заболявания продължава да е болезнено актуален въпрос. Това е времето, в което хора от всякакви възрасти боледуват много повече в сравнение с пролетта и лятото.

Няма да ви съобщя тайна, която не знаете, ако кажа, че нашият организъм е саморегулираща се система. Нашият адапционен резерв е способността на организма да се справя с резките изменения, които произтичат под въздействие на вътрешни или външни фактори, наречени под общото понятие „стрес“. Всичко, което е различно от обичайните условия е вид стрес за организма, както измененията в положителна посока, така и в отрицателна посока. Способността на организма бързо да се адаптира и незабавно да неутрализира стресовите фактори показва нивото на адаптация. Резки промени във външната среда могат да доведат както до преохлаждане, така и прегряване. Може да бъдем подложени на интоксикация или пък други дразнители – бактерии, вируси, гъбички, вътрешни паразити и пр. Стресът може да се дължи и на токсини, които атакуват човека отвън или са получени в резултат на поглъщане или дейността на патологични микроорганизми. Има още много фактори, които могат  да разклатят равновесието в сложния човешки организъм.

Разбира се при нас хората съществуват процесите терморегулация, детоксикация, имунен отговор на клетъчно и хуморално ниво, за да се справим с всичко непривично и да приведем целия организъм в хармония. И колкото са по-адекватни процесите на адаптация, толкова по-бързо и лесно се справяме с предизвикателствата.

Може би сте наблюдавали или самите вие сте от хората, които не дават шанс на организма си сам да се справи с различни ситуации. Още при повишаването на телесната температура някои започват да пият антибиотик, други започват да си слагат различни компреси, за да им помогнат. Или пък отиват в аптеката и търсят медикаменти без рецепта. Фармацевтите в аптеките, които имат за цел да продават колкото се може повече лекарства започват да съветват клиента си без изобщо да го познават или да знаят какви точно са оплакванията му. Не бива да забравяме, че някои така рекламирани прахчета са източник на фениланин.

Винаги трябва да съобщавате в аптеката, когато купувате лекарства за понижаване на температурата дори и без рецепта за деца! Както възраст, така и точни килограми, алергии и проява на странични ефекти при предходна употреба на подобни медикаменти. 

Може би не всички знаят, че повишената температура  до 38 градуса не трябва да се понижава изкуствено. При температура 37,5 С организмът започва да изработва антитела като включва своите ресурси, започват механизмите за регулация и не бива да го лишаваме от тази температура. Все още няма защо да се притеснявате от  напрежение на сърцето. Разбира се, ако имате проблеми със сърцето е нужно да приемете лекарствата, които са ви изписани според заболяването. Но ако човекът е млад, здрав, силен организъм трябва да му се даде шанс сам да се справи, да включи механизмите на адапционния си резерв и да излезе сам от ситуацията на дискомфорт и стрес. В случай с температура 37.2 и не бива да избързвате с прием на антибиотик. Тук не говорим за хората с понижен имунитет, които често правят усложнения като пневмонии.

Но нека да се върнем обратно на темата ни за профилактика на остри респираторни заболевания. Именно в тази ниша и категория се намира нашия продукт. Навсякъде в социалните мрежи и много форуми в този период от годината се разискват въпросите с подсилването на имунната система. Но да се занимаваме със самолечение и да приемаме препарати, които са помогнали на други хора е доста неблагодарна работа. Сега започва сезонът на повишения брой респираторни заболевания и много хора знаят и имат желание да се подготвят за този повишен риск от заболяване.

Най-важното е, че не трябва да се чака да се разболеем и тогава да се лекуваме, а трябва да подготвяме организма да не се поддава на външните атаки. В компания Вертера има различни продукти за хранене, които могат да помогнат на човек да се противопостави на заболяването, да предотврати атаката и пораженията от вирусите, а също и бързо да се възстанови след прекараното заболяване.

Защо точно сега? На първо място е студеното време навън. Резкият преход между есен и зима може да доведе до преохлаждане на човека. В подобни случаи се понижават дори процесите на движението на кръвта. Често се забелязва ленивост на белите кръвни телца от имунната система срещу нахлуването на микроби и вируси. Този процес се засилва, ако в организма липсват достатъчни количества мастни киселини като омега-3 и омега-5. Те играят ролята на антифриз и не позволяват на телесните течности да замръзнат. Полинаситените мастни киселини, които се намират в клетъчния гел от водорасли Ламинария играят ролята на антифриз и помагат на този вид кафяви водорасли да не замръзнат в полярните и ледени морски води. По същият начин и рибата не замръзва в ледените води.  

Подобни мастни киселини присъстват и в човешката плазма, но ако те са в недостатъчни количества,  организмът е с рязко занижени функции на имунната система и в риск от развитие на заболявания. Трябва да отчетем и фактът, че месец декември е най-тъмното време от цялата година. Това означава, че повече от всякога са обострени психичните заболявания и човек е повече подложен на хронична умора.

Много от хората, които за втора година употребяват продуктите на Вертера споделят, че много отчетливо се е увеличило съпротивлението на организма към атаките от вирусни и бактериални инфекции. Самата д-р Ирина Сластина споделя, че преди е боледувала неколкократно от пневмонии и различни респираторни заболявания. Този период е показвал колко слаба е имунната ѝ система, това е било Ахилесовата пета в здравето ѝ. Вече с увереност може да твърди, че след като използва Вертера гел е забравила за тези здравословни проблеми. Ако сега се случи да настине или да има хрема чувства слабост само за 1-2 дни, а после болестта не се развива и преминава. Много от партньорите на Вертера, които закупуват продуктите на специални цени са защитени от тежките усложнения на грипа и острите респираторни заболявания. Това не означава, че вирусите са станали по-безобидни. Напротив. Доказано е, че те развиват резистентност към най-често употребяваните антибиотици. Ето защо много от хората, които не се грижат за имунитета си свързват есенно-зимния период с често посещаване на личните си лекари и аптеката. Няма година, в която да не се обяви грипна епидемия, при която учениците не ходят на училище, а детските и женски консултации са отменени. В такива ситуации се отменят и планирани хирургични операции, а в болниците се засилват мерките за хигиена.

Пандемия е проява на остро инфекциозно заболяване, което се разпространява сред населението на обширен географски регион, континент или по целия свят. Заразяват се милиони хора, а процентът на смъртност е особено висок. Пандемията е вид всеобхватна епидемия, която се характеризира с появата на нов вирус или инфекциозен носител, срещу която хората нямат изграден имунитет. Пандемията може да е предизвикана от чума, туберколоза, коремен тиф, жълта треска, вариола, морбили и разбира се грип.

И днес грипът дължи първенството за най-широко разпространена инфекция в света. Той върлува още от древността като за това съдим от записките на Хипократ. Според записки от XII до XIX в. през света са преминали 90 епидемии от грип и 15 пандемии. „Испански грип“ е наречена пандемията в периода 1918-1919 г. Тогава се разболяват около 500 милиона души, а умират над 50 милиона. България също е била зассегната.

От 1919 г. до днес преминават най-малко още 11 пандемии през 1928, 1946, 1957, 1968, 1972/3, 1974/5, 1975/6, 1977/8, 1982, 1995/6, 2009 г. (свински грип).

Имунна системаНие дотолкова сме свикнали с мисълта за ежегодните грипни епидемии, че ги приемаме за задължителни. Не само децата са уязвими, хора в трудоспособна възраст също развиват усложнения като бронхит и пневмония.

Обикновено инкубационният период при острите респираторни заболявания е много кратък, понякога става въпрос дори за часове до появата на първите симптоми. Те са свързани главно със силно главоболие, общо неразположение, отпадналост, болки в ставите, диария. Хората не предполагат, че това са първите признаци на интоксикация. Главоболието е първия симптом, който показва, че токсините се опитват да атакуват мозъка. Това е „компютърът“, който управлява цялото тяло и затова чрез болката се опитва да ни изпрати съобщение, че е поставен под обсада.

Болката в стомаха също е показателна. Известно е, че през стомашно-чревния тракт преминават  голямо количество от телесните течности. Вече е доказано, че имунитета на човек зависи и от здравето на тези области от човешкото тяло. Атаката на вирусите преминава в кръвта и лимфата от слизестата обвивка на червата. Ако трябва да сме точни, тънките черва+дебелото черво на човек са около 5 пъти неговият ръст или около 7-8 м.

Вирусите и токсините предизвикват първоначалните симптоми на болки в стомаха, гадене и диария. Това е механизъм организмът сам да се предпази от токсините. Това обяснява защо в миналото клизмите са били често срещан способ за лечение на различни заболявания, включително грип и остри респираторни инфекции. Когато направим клизма на червата съдържанието на токсините рязко намалява. Когато сме атакувани от нов щам вирус, към който нямаме имунитет много бързо се развива и диария в опит за изхвърляне на токсините. Междувременно белите кръвни клетки са едни от верните стражи на имунната система. Не бива да забравяме и органи, свързани с имунната система като костен мозък, тимус, далак, лимфни възли, сливици и др.

От състоянието на имунната система зависи каква ще бъде реакцията спрямо болествотворните микроорганизми. Продуктите на Вертера са разработени, за да повишат имунната система. Не може да се твърди, че те служат за излекуване от остри инфекции. Те помагат за повишаване на адапционния резерв. Ето защо те не са рекламирани като лекарства. Продуктите на основа на водорасли ламинария са отлично средство при профилактика и регулатор на имунитета. Те повишават издържливостта на човека към външните дразнители. Това са както продукти, които могат да се използват самостоятелно, така и сбор от продукти, които прекрасно въздействат на организма заедно, когато е съставена индивидуална програма. Сред тях са Вертера Гел и Вертера Гел Форте, суперхраните, миксовете и различните видове чай. Има и още един продукт, който прекрасно се вписва за тази цел – Vertera sensation и Vertera Miracle.

Всички тези продукти се използват с хранителни цели. Това не са биологично активни добавки, не са лекарства, а лечебни храни, които се усвояват в 93% от организма и обогатяват културата на хранене. Същевременно получаваме резултат, който може да се сравни с този от употребата на силни химически лекарства.

Инфекциозните заболявания се предават изключително бързо по въздушно-капков път. Достатъчно е да общуваме със вирусоносител, при когото дори може да не са се проявили първите симптоми. Ако сте с понижена имунна система рискът да се разболеете е огромен. Често покрай работата си няма как да избегнем социалните контакти с различни хора. Понякога в първите часове или след като вече са се поддали на инфекцията вирусоносителите не спазват изолация, а продължават да се движат сред обществото. Ето защо е важно да се справим с поетите вируси на много ранен етап от тяхното развитие. Президентът на компания Вертера Анатолий Хитров е отбелязал, че самите работници, които създават продуктите изобщо не боледуват, защото дишат парите от клетъчните гелове. Органичният йод, който се разпространява във въздуха също подсилва имунната система.

Vertera Gel има много направления, които повишават способността на човек да се адаптира бързо към различни промени. Клетъчният гел от водорасли Ламинария доставя на човек всички необходими витамини, микроелементи, органичен йод, мастни киселини и пр. Конкретно ако трябва да говорим за профилактика на острите респираторни заболявания във Вертера Гел  и Вертера Гел Форте има много уникални и неповторими химични съединения като полизахариди – Ламинарин, Фукоидан (антиоксидант, който също има защитни функции). Те нямат аналог сред растенията на сушата.  Освен това в тези суперхрани има полиненаситени мастни киселини, към които принадлежат и омега киселините. Освен това съдържа и специфични влакна, които играят ролята на пребиотик за чревната флора. Не трябва да пропускаме алгинатите, които са отлични сорбенти. научни изследвания от цял свят доказват, че те се свързват с тежките метали и радионуклеидите като Цезий-90 и Стронций-137 и ги извеждат безопасно от човешкото тяло. Тези алгинати се свързват и извеждат извън организма и  антигените на вирусите, които разрушават всичко около себе си. Вече споменахме, че тежките метали и радионуклеидите се натрупват не само в меките тъкани и органите, но и в самите кости. Именно там се намира костния мозък, който е отговорен за производството на кръвни клетки – еритроцити, гранулоцити, моноцити, тромбоцити и лимфоцити – негранулирани бели кръвни клетки част от имунната система. Известни са три основни класа лимфоцити Т-клетки, В-клетки и NK-клетки. След поглъщане на Вертера гел първоначално той се натрупва по стените на червата и не допуска навлизането на опасни вируси, тежки метали и радионуклеиди в кръвообращението. След това се задействат функциите на сорбент. Трябва да се отбележи, че 1 молекула може да се свърже с 300 молекули тежки метали и да ги изведе безопасно от организма.

Отдавна е известно, че в човешките черва се съдържат трилиони бактерии с обща маса около 4-5 кг. Приемът на антибиотици влияе не само на патогените, но и на полезните за здравето бактерии. Ако имаме възпалителни процеси в червата ние няма как да усвоим пълноценно всички ценни хранителни вещества, микро и макронутриенти от храната, която сме консумирали. Японците и други азиатски народи използват водораслите за храна от столетия и в техните черва има специални бактерии, които могат да разбият твърдите целулозни клетъчни стени. Не бива да забравяме, че петият вкус – умами, е извлечен именно от този вид кафяви водорасли Ламинария, които в японската кухня се наричат комбу. След като през 1908 г. японския професор Икеда открива, че съдържащият се във водораслите глутамат е невротрансмитер, който подава на мозъка сигнали, че храната е вкусна, днес можем да намерим изкуствено добавен мононатриев глутамат в множество храни, които ни карат да ядем все повече. Именно за нас като европейци без подобни ензими за смилане и пълноценно усвояване на водораслите е клетъчният гел Вертера. С помощта на нискотемпературна хидролиза и свръхсекретни патентовани технологии клетъчните стени са разбити и можем да използваме клетъчното съдържимо – ценните алгинати, фукоидани и ламинарин, които нямат аналог в сухоземните форми на живот.

Трябва да се има предвид и чистотата на въздуха. Повечето от нас живеят в градове, чиито въздух особено през зимата е замърсен с фини прахови частици както от промишлеността, така и от изгорелите газове на автомобилите и отоплението с твърдо гориво. В това отношение въздухът в отделни селища и градове в България дава сериозни поводи за притеснения през последните десетилетия. Така че това също създава постоянен стрес на човешкия организъм, който в рамките на 2-3 поколения не може да създаде механизми за прочистване на тези токсини. Ако първата причина за смърт са сърдечно-съдовите заболявания, сега се забелязва притеснителен ръст на заболяванията на дихателната система. Всичко, което вдишаме попада в бронхите и оттам в кръвообращението. Именно по този начин чрез прахови частици се разпространяват радионуклеидите след аварията в Чернобил и достигат до България чрез движението на атмосферните слоеве. Ние нямаме как да се защитим, не можем да не дишаме, нито пък човечеството има толкова големи ресурси с чисти храни и вода.  Проблемът е, че имунната система не може да се пригоди толкова бързо, за да ни защити от тези токсини във въздуха.

Зимата е сезонът, който ни показва ясно силата на имунната система. С помощта на Вертера гел и Вертера гел форте с вкус на ябълка, вишна или касис можете да направите добра профилактика. Това не са лекарства, които ще ви излекуват при започнало вече заболяване, а суперхрани, които ще наситят организма ви с ценни микро- и макронутриенти и ще ускорят процесите на възстановяване. Както споменахме това не са лекарства, а храни, които могат да бъдат приемани и от малки деца, както и от бременни жени и кърмещи майки. При повишена функция на щитовидната жлеза следва консултация с ендокринолог.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още