Прополисът: Един древен лечител

3 февруари 2015
Прополисът: Един древен лечител

Пчелите не са добри само в производството на мед!

Знаете ли, че медът не е единственото нещо, което правят пчелите? Пчелите произвеждат също така съединение, наречено прополис от сока на иглолистни дървета и вечнозелени растения. Когато съчетават сока със собствен секрет и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, който се използва като покритие, за да изградят кошерите си. Това е прополис.

Преди хиляди години, древните цивилизации използвали прополиса заради своите лечебни свойства. Гърците го използвали за лечение на абсцеси. Асирийците го поставяли на рани и тумори, за да се бори с инфекциите и да подпомогне лечебния процес. Египтяните са го използвали за балсамиране на мумии.

Съставът на прополиса може да варира в зависимост от местоположението на пчелите и до какви дървета и цветя имат достъп. Например, прополиса от Европа няма да има един и същ химически състав като прополиса от Бразилия. Това може да е трудно за учените, за да направят едни общи заключения относно неговите ползи за здравето.

Откъде да си набавим прополис днес ?

Една от причините за популярността на прополиса е, че тя се смята, че има антибактериално, антивирусно, противогъбично, и противовъзпалителни свойства. Предполага се също така, че прополисът играе роля при лечението на някои видове рак.

Днес, прополисът е съставка в много продукти за красота и грижа за кожата. Прополисът все още се използва и за медицински цели, които включват:

  • борбата с инфекциите
  • усилване на имунната система
  • лечение на генитален херпес и херпеси по устните
  • лечение на кожни наранявания
  • лечението на устната кухина след стоматологична операция

Той може да бъде закупен в аптеките или магазините за здравословни храни. Локалните форми включват кремове, мазила и лосиони. Прополисът може да се приема през устата и се предлага във вид на таблетки, течен екстракт и под формата на капсули. Засега няма медицински препоръчителна доза, защото са необходими повече изследвания. Производителите могат да дадат препоръчителна доза, изписана върху етикета на продукта.

Какво показва представително изследване ?

Въпреки своите множество приложения, научните изследвания в областта на прополиса са все още ограничени. Изследователите не са сигурни точно как работи, но пчелният продукт осигурява защита от някои бактерии, вируси и гъбички. Едно проучване установява, че полагането на прополис върху рани спомага за ускоряване на заздравяването при плъхове с диабет. Тези констатации са обнадеждаващи, но все още се нуждаят от по-нататъшни изследвания.

По данни на Националния институт по здравеопазване (NIH), прополисът е "вероятно ефективно средство" за лечение на херпес на устата, на огнища на генитален херпес и подобрява процеса на лечението след операция в устата.

Мазила, които съдържат 3% прополис, могат да помогнат за ускоряване на времето за заздравяване и за намаляване на симптомите при двата вида херпеси. Едно скорошно проучване също показа, че екстрактите от прополис могат да бъдат един добър вариант за лечение на вируса на херпес.

Все още няма достатъчно доказателства, за да се определи дали са или не са безопасни продуктите от прополис, но не предполагат висок риск. Хората обикновено поемат известно количество прополис когато ядат мед. Все пак, ако имат алергия към меда и към пчелите, то те ще имат и реакция към продукти, съдържащи прополис. Прополисът може също да причини своя алергична реакция, когато се използва за дълъг период от време. Говорете с Вашия лекар, преди да добавите прополиса към своя план за лечение, особено ако имате съществуващи алергии или астма.

Докато съвременната медицина продължава да изучава прополиса, повече от неговите лечебни свойства и употреби са доказано ефективни.

Статията е превод от оригиналния материал на Rena Goldman Propolis: An Ancient Healer (Medically Reviewed by Peggy Pletcher, MS, RD, LD, CDE )

За поръчки на мед, прополис и пчелен прашец от пчелини FARMy – телефон 0877 722 884

Паник атаката е кратък епизод на силна тревожност, която предизвиква физическо усещане за страх. Паническите атаки могат да включват ускорен сърдечен ритъм, задух, замаяност, треперене и мускулно напрежение. Паник атаките се появяват често и неочаквано и обикновено не са свързани с някаква външна заплаха.

прочети още
528 Hz
28 юли 2023

528 херца е известна като честотата на любовта, 528 hz е една от най-известните и популярни честоти на Солфеджо. Този музикален тон се използва в местното население като звук, свързан с благословии, още преди писмената история.

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още