Прополисът: Един древен лечител

3 февруари 2015
Прополисът: Един древен лечител

Пчелите не са добри само в производството на мед!

Знаете ли, че медът не е единственото нещо, което правят пчелите? Пчелите произвеждат също така съединение, наречено прополис от сока на иглолистни дървета и вечнозелени растения. Когато съчетават сока със собствен секрет и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, който се използва като покритие, за да изградят кошерите си. Това е прополис.

Преди хиляди години, древните цивилизации използвали прополиса заради своите лечебни свойства. Гърците го използвали за лечение на абсцеси. Асирийците го поставяли на рани и тумори, за да се бори с инфекциите и да подпомогне лечебния процес. Египтяните са го използвали за балсамиране на мумии.

Съставът на прополиса може да варира в зависимост от местоположението на пчелите и до какви дървета и цветя имат достъп. Например, прополиса от Европа няма да има един и същ химически състав като прополиса от Бразилия. Това може да е трудно за учените, за да направят едни общи заключения относно неговите ползи за здравето.

Откъде да си набавим прополис днес ?

Една от причините за популярността на прополиса е, че тя се смята, че има антибактериално, антивирусно, противогъбично, и противовъзпалителни свойства. Предполага се също така, че прополисът играе роля при лечението на някои видове рак.

Днес, прополисът е съставка в много продукти за красота и грижа за кожата. Прополисът все още се използва и за медицински цели, които включват:

  • борбата с инфекциите
  • усилване на имунната система
  • лечение на генитален херпес и херпеси по устните
  • лечение на кожни наранявания
  • лечението на устната кухина след стоматологична операция

Той може да бъде закупен в аптеките или магазините за здравословни храни. Локалните форми включват кремове, мазила и лосиони. Прополисът може да се приема през устата и се предлага във вид на таблетки, течен екстракт и под формата на капсули. Засега няма медицински препоръчителна доза, защото са необходими повече изследвания. Производителите могат да дадат препоръчителна доза, изписана върху етикета на продукта.

Какво показва представително изследване ?

Въпреки своите множество приложения, научните изследвания в областта на прополиса са все още ограничени. Изследователите не са сигурни точно как работи, но пчелният продукт осигурява защита от някои бактерии, вируси и гъбички. Едно проучване установява, че полагането на прополис върху рани спомага за ускоряване на заздравяването при плъхове с диабет. Тези констатации са обнадеждаващи, но все още се нуждаят от по-нататъшни изследвания.

По данни на Националния институт по здравеопазване (NIH), прополисът е "вероятно ефективно средство" за лечение на херпес на устата, на огнища на генитален херпес и подобрява процеса на лечението след операция в устата.

Мазила, които съдържат 3% прополис, могат да помогнат за ускоряване на времето за заздравяване и за намаляване на симптомите при двата вида херпеси. Едно скорошно проучване също показа, че екстрактите от прополис могат да бъдат един добър вариант за лечение на вируса на херпес.

Все още няма достатъчно доказателства, за да се определи дали са или не са безопасни продуктите от прополис, но не предполагат висок риск. Хората обикновено поемат известно количество прополис когато ядат мед. Все пак, ако имат алергия към меда и към пчелите, то те ще имат и реакция към продукти, съдържащи прополис. Прополисът може също да причини своя алергична реакция, когато се използва за дълъг период от време. Говорете с Вашия лекар, преди да добавите прополиса към своя план за лечение, особено ако имате съществуващи алергии или астма.

Докато съвременната медицина продължава да изучава прополиса, повече от неговите лечебни свойства и употреби са доказано ефективни.

Статията е превод от оригиналния материал на Rena Goldman Propolis: An Ancient Healer (Medically Reviewed by Peggy Pletcher, MS, RD, LD, CDE )

За поръчки на мед, прополис и пчелен прашец от пчелини FARMy – телефон 0877 722 884

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още