• Начало »
  • Новини »
  • Още един начин да подобрим функциите на храносмилателната система

Още един начин да подобрим функциите на храносмилателната система

7 февруари 2018
Още един начин да подобрим функциите на храносмилателната система

Повечето от нас са чували от тв рекламите за ползите от колагена при облекчаване на болките в ставите и забавяне на процесите на стареене на кожата. Много спортисти използват колаген като източник на протеини и за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. Знаете ли, че поглъщането на колаген може да подобри функциите на храносмилателната система и дори да повлияе на растежа на пробиотичните бактерии в червата?

Както вече уточнихме в статията на Елена Терзиева - Здравето се заражда в червата

„Всички болести започват от червата“ е казал Хипократ, но едва 2500г. по-късно преоткриваме твърдението на бащата на медицината. И нищо чудно, защото ортодоксалната медицина, която все още е основният подход при лечението на заболяванията, се насочва само и единствено към болния орган, а не търси причините за заболяването. Ако проследим обаче механизма на зараждане на всяка болест, ще стигнем до едно и също място – червата.

При възрастен човек тънките черва са дълги над 6-7 метра и за да се съберат на малкото им налично пространство, са нагърчени и надиплени в коремната ни кухина. Те са мястото, където става усвояването на хранителните вещества. Покрити са с меки власинки, наречени вили и ако ги погледнем под микроскоп, повърхността им ще ни заприлича на мек персийски килим. Но само ако са здрави!

Дебелото черво сме го виждали на картинки в учебника по биология като къдрав гирлянд, който обикаля тънките черва от три страни, провисвайки леко над тях. Функцията му е да изстиска последните хранителни вещества, останали в храната и неусвоени от тънките черва, както и да изцеди водата от нея. За целта стените на дебелото черво са гладки, но пък съвсем не е скучно вътре. "

Какво представлява колагенът?

Това е естествен протеин, който се намира в човешкото тяло. Той съдържа различни аминокиселини, а повечето хранителни добавки с колаген съдържат глицин и пролин. Най-богатият източник на глицин е желатиновия протеин и всички източници на желатин – хрущяли, кожа и други меки тъкани. Концентрацията на глицин в желатина достига до 11 грама за 100 грама.

Глицинът се използва от организма като инхибиторен невротрансмитер. Той предпазва от хипервъзбудимост, причинена от глутамат (вече сме писали по-подробно за последствията от за 10-те най-опасни Е-та). Научно изследване  доказва, че със своето успокояващо действие глицинът подпомага релаксацията и съня. Освен това се бори с инсулиновата резистентност (източник Oxford Academic), намалява възпалителните процеси и подпомага функциите на черния дроб.

Основната биологична функция на глицина е формирането на протеини, като играе ключова роля при синтеза на колаген след като си взаимодейства с хидроксипролин. Пролинът увеличава метаболизма, намалява атеросклерозата и регулира функциите на имунната система. Глицинът и пролинът могат да бъдат произведени от тялото ни от други аминокиселини, но само ако приемаме достатъчно чист протеин от храната. Приемането на хранителни добавки с колаген осигурява оптимални количества от тези ценни аминокиселини, както и глутамин, лизин и аргинин, които подобряват общото физическо състояние.

Съществуват над 20 вида колаген, но едни от най-често разпространените в човешкото тяло са :

Колаген тип I е най-често срещащия се. Присъства в новообразуваната тъкан при белези и рани, сухожилията, кожата, стените на кръвоносните съдове, роговици, обгражда мускулните влакна. Участва дори в дентина на зъбите и пр. Важен е за доброто функциониране на мускулите, очите, кожата, сърдечно-съдовата система, костите, зарастването на раните и пр.

Колаген тип II откриваме в хрущяла на ставите, между прешлените на гръбначния стълб и в стъкловидното тяло на окото. С негова помощ можем да избегнем болките в ставите, гръбнака и очите.

Колаген тип III е също често срещан. Можем да го намерим в стените на червата (вижте още 20 удивителни факта за човешките черва), шийката на матката при бременни жени, мускулите, тъканта при белезите, кръвоносните съдове и пр. Комбинира се с колаген тип I. Важен е за дейността на храносмилателната, мускулната и сърдечно-съдовата система.

Разграждането на колагена започва в стомаха. Първата стъпка се състои в получаването на дипептиди и трипептиди или свободни аминокиселини. Панкреасът както и тънките черва допълнително подпомагат разграждането на пептидите до ценни аминокиселини като глицин. Изследване показва, че той селективно защитава тънките черва дори и след проява на системно тежко увреждане. Тъй като е нетоксичен при ниски дози, приема на умерени дози глиция (50-100 мг/кг телесно тегло) може да е подходящ за предпазване на чревни увреждания по време на сепсис.

Някои от аминокиселините участват в процеси в стомашно-чревния тракт, а други навлизат в кръвообръщението. Част от пептидите подпомагат ценните Бифидобактерии в червата и служат като пребиотик.

Пропускливите черва могат да бъдат излекувани чрез добавки с колаген

Как поглъщането на колаген подобрява храносмилателните процеси?

Както вече споменахме най-малката аминокиселина в човешкото тяло – глицинът, подобрява храносмилането, регулира възпалителните процеси, защитава лигавицата на червата  и пр. Днес чест проблем са пропускливите черва. Клетките, които изграждат червата се раздалечават една от друга и се получават микроскопични дупчици. Вече споменахме, че колагенът участва в изграждането на червата. Думата колаген произлиза от гръцки и означава лепило. След като липсва свързващото вещество се образуват достатъчното големи дупки, за да позволят преминаването на по-големи молекули директно в кръвния поток. В такъв случай хранителните вещества, които поемаме с храната не се разпадат на съставните си части. Те преминават през стените на червата и навлизат в кръвния поток. Сред тях има и вируси, патогенни бактерии и пр. Имунната система се задейства и започва да ги атакува, намесва се и черния дроб, който непрекъснато се стреми да неутрализира токсините. Малката аминокиселина глицин освен всичко изброено предпазва черния дроб, подпомага цялостната  детоксикация на организма и регулира производството на жлъчна киселина. Разбира се съществуват различни видове колаген според източника на извличане. Вече е установено, че колагенът, извлечен от кожата на риби затваря микроскопичните дупчици в тънките черва и намалява пропускливостта им.

Какво да търсите в колагеновата хранителна добавка ?

Тъй като повечето хора се ограничават до мускулното месо от животните, вместо да се ядат всички животински части, достъпни за нас (органи, краката, кожата и т.н.), вече не получаваме постоянно колаген чрез храната си. И съжалявам, вегетарианци, но и вие не го получавате. Освен ако не пиете костен бульон всеки ден или не ядете няколко кила сьомга, трябва да се търсят другаде добавки с този жизненоважен протеин, за да се възползвате от огромния му набор от суперсили.

Най-важното при избора на колагенова хранителна добавка, е нейният източник. Избягвайте колагенови хранителни добавки, които имат някакво добавено вещество, оцветители или консерванти и тези, произхождащи от зърнено-хранени крави, третирани с антибиотици. Препоръчвам само произхождащи от риба, тъй като рибният колаген е богат източник на пептиди и аминокиселини, включително на екзогени. Аминокиселините, получени от рибния колаген и съдържащи се в биодобавките, стимулират синтеза на колаген. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата.

Друго, за което е хубаво да се следи е дали е хидролизиран или лиофилизиран (натурален) колаген. Натуралният колаген е продукт, съдържащ природен колаген, същият който изгражда нашата кожа, коса, кости или стави. Натуралният (естественият за човека) колаген има структура - тройна спирала. Хидролизираният колаген не е в състояние да се върне в естествената си, оригинална структура. Това означава, че хидролизираният колаген не е в състояние да повлияе на кожата по същия начин, както лиофолизирания колаген. Следователно, гледайте да е лиофилизиран за максимална изгода. 

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още