Copyright © 2020. All Rights Reserved

Псориазис

19 декември 2014
Псориазис

Псориазис - заболяване на кожата; проявява се като зачервяване и люспички. Заболяването може да се ограничи до няколко места, които остават през целия живот на пациента, или да се разпръсне по цялата повърхност на кожата. Понякога то може да бъде придружено от възпаление на ставите (артрит) или други сериозни, дори водещи до смърт, усложнения.

Смята се, че за появата на псориазис решаваща роля играе наследствеността. Около 2% от населението страда от това заболяване и 6,4% от пациентите са с болни родители. Възрастовата група, която псориазисът засяга най–често, е тази на 20-40-годишните.

При псориазис е нарушен метаболизмът на епидермата, който се проявява главно в резултат на бързия синтез и нуклеопротеиново разлагане. Това води до факта, че на клетката, в случай на псориазис, й трябва много кратко време да премине от базалния слой на дермата . В здрава кожа този процес отнема 20-30 дни, при псориазис, клетъчният базален слой достига до повърхността на кожата след 4 дни . Това скъсено  време води до натрупване на клетки в горния слой на кожата, появява се хиперкератоза  и характерно лющене  (типична картина на болестта).

Друга последица от това прибързано движение на клетките е да ги държи в дермата на клетъчното ядро ​​. Това явление се нарича паракератоза, което е съпроводено с удебеляване на styloid клетъчен слой ( акантоза ) и папили на дермата. Тъй като всяка папила е оборудвана с кръвоносни капиляри, става ясно защо при постоянно чесане и сърбеж се наблюдават петехнални кръвоизливи, които лекарите наричат ​​кръвна роса. При сърбежа се отстранява най-горния слой на папилата на кожата и се наранява основата на капиляра .                               

Характерно е, че псориазисът  често поразява кожата, покрита с косми, а лицето обикновено не се повлиява. Много често огнища се формират на гърба, лактите, коленете и по опашната кост. Размерите на огнището могат да бъдат много различни - от размер на монета до дланта на ръката .

Първо, заболяването се проявява под формата на малки кръгли петна обрив (болезнени промени по кожата) със сухи сребристобели люспи . В по-нататъшния ход на  заболяването лезиите могат да приемат различни форми (кръг , наподобяващи карта и т.н. ). Известна е също форма на псориазис флексия , която обикновено засяга гънките на ставите. Специална роля има Arthropathic (ставен) псориазис , при който може да се развие тежка форма, придружена от подуване на лезиите. С течение на годините, а дори и с повтарящи се пристъпи на ревматизъм, се развиват тежки увреждания на костите, ставите; деформация на пръстите на ръцете и се характеризира с отличителни малформации. Понякога псориатични лезии могат да бъдат локализирани изключително върху дланите и стъпалата и никъде другаде .

Най-честите усложнения на псориазис екзема са възникнали като резултат от неправилно лечение и свръх чувствителност на пациента. Ако псориазис лезии се намират във флексорни гънки (под гърдата, гениталната област и др .), това може да доведе до вторични инфекции патоген кандида албиканс ( Candida ) .

Candida - гъбички, които могат да причинят такива заболявания на вътрешните органи на хората, като Candida пневмония, Candida сепси , както и заболявания на кожата и лигавиците, като кандидоза на устната лигавица или ъглите на устата, вагината, гънки на тялото .

Най-тежките усложнения на псориазис са вторична еритродермия и артропатически псориазис. Медицинският термин "еритродермия" ​​означава много често генерализирано възпалително продължително зачервяване и лющене, при които кожата може да се обели под формата на малки люспи или на големи клапи.

Клиничната картина на заболяването с еритродермия е съпроводено с намаляване на секрецията на мастните и потните жлези, кожата става суха и груба на пипане. Лечението на псориазис е насочено към елиминиране на симптомите и предотвратяване на усложнения, предимно от ставите, така че в повечето случаи е възможно да се смекчат клиничните симптоми на заболяването. Лечението е насърчаване на отхвърлянето на люспички .

Комплексна програма на биокорекция при псориазис :

1. Прочистване на червата.

2. Omega 3 мастни киселини

3. Натурален колаген INVENTIA за тяло FORMULA Q 5-26

Външно приложение : Колагенът се размазва върху кожата на тънък слой 3-5 пъти на ден без да се разрежда.

Вътрешна употреба : 3-5 пъти дневно Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty в рамките на 30 минути преди хранене по всяко време.

Продължителност на курса - 8 седмици, да се проведат 3 курса през годината

Материалът в превод на глава Псориазис от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още
Пептиди и пептидна биорегулация

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още
Сублингвални пептиди Linguals (лингвални пептиди)

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още
Основни видове пептиди : характеристики, цени и начин на приложение

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още