Псориазис

19 декември 2014
Псориазис

Псориазис - заболяване на кожата; проявява се като зачервяване и люспички. Заболяването може да се ограничи до няколко места, които остават през целия живот на пациента, или да се разпръсне по цялата повърхност на кожата. Понякога то може да бъде придружено от възпаление на ставите (артрит) или други сериозни, дори водещи до смърт, усложнения.

Смята се, че за появата на псориазис решаваща роля играе наследствеността. Около 2% от населението страда от това заболяване и 6,4% от пациентите са с болни родители. Възрастовата група, която псориазисът засяга най–често, е тази на 20-40-годишните.

При псориазис е нарушен метаболизмът на епидермата, който се проявява главно в резултат на бързия синтез и нуклеопротеиново разлагане. Това води до факта, че на клетката, в случай на псориазис, й трябва много кратко време да премине от базалния слой на дермата . В здрава кожа този процес отнема 20-30 дни, при псориазис, клетъчният базален слой достига до повърхността на кожата след 4 дни . Това скъсено  време води до натрупване на клетки в горния слой на кожата, появява се хиперкератоза  и характерно лющене  (типична картина на болестта).

Друга последица от това прибързано движение на клетките е да ги държи в дермата на клетъчното ядро ​​. Това явление се нарича паракератоза, което е съпроводено с удебеляване на styloid клетъчен слой ( акантоза ) и папили на дермата. Тъй като всяка папила е оборудвана с кръвоносни капиляри, става ясно защо при постоянно чесане и сърбеж се наблюдават петехнални кръвоизливи, които лекарите наричат ​​кръвна роса. При сърбежа се отстранява най-горния слой на папилата на кожата и се наранява основата на капиляра .                               

Характерно е, че псориазисът  често поразява кожата, покрита с косми, а лицето обикновено не се повлиява. Много често огнища се формират на гърба, лактите, коленете и по опашната кост. Размерите на огнището могат да бъдат много различни - от размер на монета до дланта на ръката .

Първо, заболяването се проявява под формата на малки кръгли петна обрив (болезнени промени по кожата) със сухи сребристобели люспи . В по-нататъшния ход на  заболяването лезиите могат да приемат различни форми (кръг , наподобяващи карта и т.н. ). Известна е също форма на псориазис флексия , която обикновено засяга гънките на ставите. Специална роля има Arthropathic (ставен) псориазис , при който може да се развие тежка форма, придружена от подуване на лезиите. С течение на годините, а дори и с повтарящи се пристъпи на ревматизъм, се развиват тежки увреждания на костите, ставите; деформация на пръстите на ръцете и се характеризира с отличителни малформации. Понякога псориатични лезии могат да бъдат локализирани изключително върху дланите и стъпалата и никъде другаде .

Най-честите усложнения на псориазис екзема са възникнали като резултат от неправилно лечение и свръх чувствителност на пациента. Ако псориазис лезии се намират във флексорни гънки (под гърдата, гениталната област и др .), това може да доведе до вторични инфекции патоген кандида албиканс ( Candida ) .

Candida - гъбички, които могат да причинят такива заболявания на вътрешните органи на хората, като Candida пневмония, Candida сепси , както и заболявания на кожата и лигавиците, като кандидоза на устната лигавица или ъглите на устата, вагината, гънки на тялото .

Най-тежките усложнения на псориазис са вторична еритродермия и артропатически псориазис. Медицинският термин "еритродермия" ​​означава много често генерализирано възпалително продължително зачервяване и лющене, при които кожата може да се обели под формата на малки люспи или на големи клапи.

Клиничната картина на заболяването с еритродермия е съпроводено с намаляване на секрецията на мастните и потните жлези, кожата става суха и груба на пипане. Лечението на псориазис е насочено към елиминиране на симптомите и предотвратяване на усложнения, предимно от ставите, така че в повечето случаи е възможно да се смекчат клиничните симптоми на заболяването. Лечението е насърчаване на отхвърлянето на люспички .

Комплексна програма на биокорекция при псориазис :

1. Прочистване на червата.

2. Omega 3 мастни киселини

3. Натурален колаген INVENTIA за тяло FORMULA Q 5-26

Външно приложение : Колагенът се размазва върху кожата на тънък слой 3-5 пъти на ден без да се разрежда.

Вътрешна употреба : 3-5 пъти дневно Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty в рамките на 30 минути преди хранене по всяко време.

Продължителност на курса - 8 седмици, да се проведат 3 курса през годината

Материалът в превод на глава Псориазис от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Пробиотиците подпомагат положително здравето, въздействат на имунитета, но само ако се използват висококачествени продукти. Ето защо е важно да се знае какво да се съблюдава, когато човек прибягва до тяхната покупка и прием.

прочети още

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

Lactobacillus bulgaricus е част от рода Лактобацилус, който представлява голяма група бактерии. Те съставляват съществена част от групата на млечнокиселите бактерии, наречени така, тъй като повечето от тях превръщат лактозата в млечна киселина. Родът Лактобацилус понастоящем се състои от над 125 вида и обхваща широко разнообразие от микроорганизми. Те са често срещани в природата. Много видове се срещат в гниещата растителност. Образуваната от тях млечна киселина подкиселява средата, което инхибира растежа на някои болестотворни бактерии.

прочети още