Видове анемии и начини за лечението им

26 февруари 2019
Видове анемии и начини за лечението им

Най-често извършваното лабораторно изследване е пълна кръвна картина (ПКК). При него се изследват специфични елементи на кръвта като червени, бели кръвни клетки, тромбоцити и др. Повечето от резултатите се представят като количество в мярка кръв (например брой клетки в милилитър кръв) или пък като процентно съотношение.

Профер при анемия

Всички кръвни клетки се произвеждат в костния мозък, в централната част на по-големите кости. Някои заболявания и лекарства могат да увредят костния мозък и това да доведе до промяна в кръвните показатели.

В костия мозък се образуват много от кръвните клетки - еритроцити, лимфоцити, тромбоцити. Червените кръвни клетки преминават няколко стадия на развитие, преди да навлязат в кръвообращението. Недостатъчният брой червени клетки, деформацията във формата, скъсения живот и различната големина причиняват анемия Костният мозък се разделя на червен, който е функционално активен и неактивен жълт. Новородените се раждат с изцяло червен костен мозък. При възрастните хора червен костен мозък има в ребрата, гръдната кост, прешлените, костите на черепа, тазовите кости,  в крайните части на дълги кости като бедрените или раменните. Именно там се намират кръвни клетки в различни етапи на развитие. В костния мозък има и стволови клетки, които имат възможност да се преобразуват в еритроцити, тромбоцити, гранулоцити, моноцити и B-лимфоцити.
Поради мастна дегенерация с напредването на възрастта функциониращия червен костен мозък се превръща постепенно в жълт. При спешна необходимост от производство на кръвни клетки е възможно неактивният жълт мозък да се превърне в червен.

Заболяванията на костния мозък са вродени или придобити. Генетичните увреждания се срещат сред сравнително малко от пациентите. При повечето причините се дължат на външната среда

 • йонизираща радиация
 • употреба на медикаменти с миелосупресивен ефект
 • инфекциозен процес, който засяга костния мозък
 • автоимунна реакция към кръвотворните клетки

Има още един важен орган, който влияе на целостта и здравето на червените кръвни клетки, както ще видим по-долу.

Слезката, наричана още далак (от турски език dalak) не е жизненоважен орган в, защото притежава функции, които могат да се изпълняват и от други органи в човешкото тяло. Тя има размер на юмрук, теглото при възрастен човек е около 150-200 грама. Намира се в под диафрагмата, между стомаха, панкреаса и левия бъбрек. Основните функции на този орган са да събира и филтрира кръвта. Произвежда бели кръвни клетки и разгражда остарелите еритроцити. Както ще видим по нататък еритроцитите с правилна форма преминават безпрепятствено, а тези със сърповидна и сферична форма умират в далака. Същевременно е най-големия орган от лимфната система. Той неутрализира опасните бактерии, вируси и видоизменени кръвни клетки.

Слезката, наричана още и далак е орган, без който човек може да живее, но е важна за имунната система, съхранението на кръв и пречистването на мъртви и болни еритроцити. Понякога при анемия се налага далакът да бъде отстранен чрез операция. Далакът осъществява връзката между кръвоносната и лимфната система. Дели се на :

 • Бяла пулпа, която произвежда антитела като имуноглобулин, които неутрализират бактериите и вирусите в кръвта. Той произвежда и съхранява бели кръвни клетки
 • Червена пулпа, която служи като склад за кръв при спешни нужди. Тук се намират огромен брой кръвни клетки, които подпомагат бързото съсирване на кръвта в случай на кръвоизлив. Именно в тази част свършва животът на увредените, стари или мъртви еритроцити.

В слезката има и огромен резерв от специализирани клетки на имунната система - моноцити. Ако имаме травма с риск от бактериална инфекция или пък сме подложени на вируси, именно слезката освобождава тези клетки и подпомага функциите на имунната система. Далакът се активизира, когато организмът е болен или е под обсада от вируси и бактерии. Той преработва и складира повече кръв от обикновено и затова може да се уголеми. При тежки състояния може да увеличи размера си дотолкова, че да започне да притиска близките органи като панкреас, ляв бъбрек, стомах и близките кръвоносни съдове (спленомегалия). Това увеличаване може да бъде предизвикано от туберколоза, хроничен хепатит,  малария, бруцелоза, висцерална лайшманиоза. Освен това за спленомегалия може да се получи при анемия, тромбоза и левкемия. След оздравяване на организма се връща към обичайните си размери.

Възможно е и далакът да се спука при падане, удар или силна травма. Тъй като служи като резервоар за кръв при подобни ситуации може да доведе до масивен вътрешен кръвоизлив и дори смърт.

Спленектомия се нарича оперативното отстраняване на далака чрез отворена коремна или лапароскопска операция. Макар че това не е жизненоважен орган, при отстраняването му имунната система отслабва и е по-уязвима към вируси и бактерии. Това може отчасти да се компенсира с ваксини.

Далакът като орган също е подложен на риск от инфекции, породени от различни микроорганизми, които водят до абсцес, който може да бъде повлиян от антибиотична терапия.

Освен това може да стане убежище за тения. Различни паразити могат да причинят кисти в далака. Те могат да бъдат също и вродени и неопластични кисти. Освен това в далака може да се развият съдови тумори - хемангиом, лимфангиом, ангиосарком.

Симптомите при заболяване на слезката се изразяват със склонността на болния към кръвоизливи и често появяване на рани по кожата. Ако погледнем лицето на болния можем да отчетем, че тенът е жълтеникав. Освен това с отслабване на имунната система по устните често се появяват херпеси, ъгълчетата са напукани, а болните изпитват апетит към сладки храни и напитки. Мускулите губят своята гъвкавост и сила. Възможно е температурата да се повиши. Диагнозата се поставя чрез ехография на далака, компютърна томография и изследване на пълна кръвна картина.

Според публикацията Understanding Anemia, University Press of Mississippi [1] думата “анемия” има 2 гръцки корена, които заедно означават “без кръв”, но това е силно преувеличено. Въпреки това съвременната дефиниция е опростена - анемия е всяко състояние, което се характеризира с необичайно намаляване на общата маса на червените кръвни клетки в тялото.

Още от древността хората осъзнали, че кръвта е животворяща субстанция. Те вярвали, че в нея се крие жизнената сила на тялото. Древните евреи смятали, че именно кръвта е домът на душата и според Моисеевите закони преди животното да бъде приготвено за храна, трябвало кръвта му да е източена. Римляните пиели кръвта на враговете си като мислели, че това ще им даде сили и смелост. В различните култури имало и много ритуални жертвоприношения.

Увеличителните лещи били известни на монасите още през XIII в., но те нямали нужното увеличение. За да се надникне в сложния състав на кръвта било нужно да се изчака до създаването на микроскопа. Първият комбиниран микроскоп (прародител на съвременния клиничен микроскоп) се появил през 1590 г. в Холандия, но тогава никой не си поставил за цел да погледне живата човешка кръв. Едва през XVII в, отново холандски изследовател успява да види чрез микроскоп “червени глобули”, най-вероятно червените кръвни клетки в кръвта. Първото им подробно описание е направено от холандския микроскопист Антон ван Льовенхук (1632-1723). Той конструирал малък микроскоп с една леща и е първият, който наблюдава бактериите, протозоите и дрождите. Той е първият, който много точно описва червените кръвни клетки, оцветени мускулни влакна, сперматозоиди и кристалната леща на окото. Тези изследователи не били медицински изследователи и на него време никой не прозрял важността на откритието им. Едва след като починал, Уилям Хюстън (1739-1774 ) бил удостоен с титлата “баща на хематологията” заради неговите разработки, свързани с червените кръвни клетки.

В началото на XIX в. думата “анемия” била клиничен термин, свързан с бледност на кожата и лигавиците в устната кухина, очите, вътрешната повърхност на клепачите и други повърхности, които не са покрити с кожа. По време на публикуването на първия учебник по хематология от френския лекар габриел Андралс през 1843 г. все още не била открита съвременната концепция, че клиничната анемия се дължи на недостатъчен брой червени кръвни клетки. Преди това да се случи било нужно да се разработи технически метод, чрез който тези еритроцити да могат да бъдат преброени. Това е направено за пръв път през 1852 г., но използваната методика е толкова отегчителна, че не придобива широка употреба. През 1854 г. е установено, че пациент вероятно с желязодефицитна анемия има по-малко еритроцити в сравнение със здрав пациент. По този начин почти 2 века след откриването на еритроцитите през 1658 г. става ясно, че именно техния недостатъчен брой води до анемия.

В периода 1878-1888 г. настъпва огромен напредък в клиничните и биологичните проучвания на хематологията. Именно тогава могат още по-детайлно да се изследват кръвните клетки. Интересното в случая е, че за този напредък оказва влияние не развитието на микроскопа, който е с подобрено устройство много преди това, а изследването на специфични биологични петна. Въпреки че човешкото тяло е непрозрачно и обагрено с различни цветове, когато се погледне с просто око, при многократно увеличение повечето от клетките  са почти прозрачни. Повечето клетки са напълно безцветни и дори тези, които имат свят като червените кръвни клетки изглеждат изключително бледи и измити, когато се разглеждат индивидуално. Когато се разглеждат неоцветените клетки дори и с най-мощните съвременни микроскопи се различават само отделни клетъчни детайли. Затова е нужно те да се оцветят със специфични багрила.

Благодарение на бурното развитие в изучаването на анемията през XX в. започва идентифицирането на различните видове, както и на причините за възникване и адекватното лечение. Разработени са лесни, бързи и евтини способи. Терапиите варират от промяна в начина на хранене, прием на витамини, операция на далака, кръвопреливане, трансплантация на стволови клетки и костен мозък.

Счита се, че ерата на съвременната хематология е започнала в Училището по медицина в Харвард с разработките на Джордж Ричардс Минот (1885-1950) и неговият асистент Уилям Мърфи (1892-1987), които между 1924 и 1926 г. установили, че пациентите, които страдат от смъртоносната тогава злокачествена анемия могат да бъдат спасени и успешно лекувани с големи количества суров телешки черен дроб. Именно тези учени получават Награда Нобел през 1934 г. и това е част от интригуващата история за откриването на витамин B12.

Всеки от нас знае, че когато се порежем започва да тече кръв. Това ни навежда към мисълта, че тялото ни е пълно с кръв. Всъщност кръвта представлява доста малка част от обема на тялото. Знаем, че човешкият организъм е изключително богат на телесни течности. 1 литър вода тежи 1 килограм. Ако вземем един среден възрастен човек с тегло 70 килограма, общия обем би бил около 70 литра. От това количество обемът на кръвта е само около 5 литра. Следователно кръвта е само 7% от общия обем на тялото. В нормално състояние кръвта би следвало да се съдържа в няколко анатомични структури.

Кръвоносната система се състои от сърцето и кръвоносните съдове. Основната функция на сърцето е да действа като помпа за кръвта. Кръвоносните съдове се състоят от

 • артерии, които са дебелостенни еластични структури. Могат да издържат на високите налягания, генерирани от изпомпващото действие на сърцето.
 • вени, които са тънкостенни кръвоносни съдове с ниско налягане, Именно по тях кръвта отива към сърцето
 • капиляри, които са микроскопични тръбички и се разпръскват до всички тъкани на тялото с изключение на хрущялите на костите и роговиците на очите, които са без директно кръвоснабдяване.

Артериите доставят кръв от сърцето към безброй капиляри, които имат толкова тънки стени, че обмяната на хранителни вещества, хормони и отпадъчни продукти между кръвта и тъканите е лесно постижима. Капилярите се съединяват и образуват тънки вени, които от своя страна се събират и образуват по-големи вени с цел връщане на кръвта обратно към сърцето с много ниско налягане. Цикълът на изпомпване започва отново. Сърцето всъщност се състои от 2 отделни помпи, които действат синхронно.

Кръвта в епруветка би изглеждала като обикновена мътна течност, но всъщност тя е не по-малко жива и дишаща в сравнение със сърцето, мозъка или която и да е друга част от тялото. Физически погледнато кръвта се състои от клетки, разпръснати в течна среда, която е около 6% от обема на кръвта и се нарича кръвна плазма. 93% от тази плазма е вода. Останалата част се състои от разтворени твърди вещества. Най-често срещания вид са протеини, наречени албумин. Други често срещани в плазмата са протеините, обозначени като глобулини. Тези 2 вида протеини имат различни функции. В плазмата има и протеини, които участват в съсирването на кръвта. Ако вземем кръвна плазма и я оставим да образува съсирек, получената течност след премахване на съсирека се нарича серум. Някои от изследванията, използвани за диагностика на анемиите, включват определянето на количествата вещества в серума.

Клетките на кръвта съставят около 40% от обема ѝ. От този обем преобладаващата част е представена от червените кръвни клетки - еритроцити.

На всеки 1 микролитър кръв има около 5 милиона червени кръвни клетки.

Тъй като в организма има около 5 милиона микролитра кръв (5 литра), има приблизително 5 милиона пъти по 5 милиона или 25 трилиона червени кръвни клетки.

Човешкото тяло съдържа приблизително 50 трилиона клетки от всички видове. Може да се каже, че червените кръвни клетки са почти половината от всички клетки в нашето тяло.

Това може би изглежда изненадващо, защото половината клетки заедмат около 7% от обема, но те всъщност са едни от най-малките клетки. Те се изработват от костния мозък. Той е с тегло около 3.5-4 кг и един доста голям орган. Ако животът на еритроцитите е средно 120 дни, то всеки ден те трябва да са подменени с 1/120 от общия им брой. Костния мозък изработва около 200 милиарда еритроцита за 24 часа или 2 500 000 за 1 секунда. Освен това произвежда и други видове кръвни клетки като левкоцити и тромбоцити.

Най-важната функция на червените кръвни клетки е да пренасят хемоглобин. За осъществяване на тази цел те са лишени дори от ДНК съдържащо ядро. Хемоглобинът е протеин, който служи като носител на кислород от белите дробове до тъканите. За да работи правилно, хемоглобинът трябва да се свърже с кислородните молекули с точното количество сила. Ако молекулата на хемоглобина се свърже с кислорода прекалено хлабаво, тя няма да може да премине през белите дробове. Ако се свърже прекалено стегнато ще достигне до тъканите, но няма да освободи кислорода в тях. Ето защо хемоглобинът има специфична структура.

Когато броят на червените кръвни клетки спадне се увеличава общия обем на кръвта. Това се случва при тежко кървене за кратък период от време (например рана или кървяща язва). Кръвта е плътна и концентрирана, както в нормалното си състояние, но е по-малка като обем. Когато настъпи остро кървене най-спешната мярка е да се запази обема на кръвта, дори и ако трябва да се използват течности, различни от кръв. Това не замества изгубения брой еритроцити, но предпазва състоянието на необратим шок. По спешност започва вливането на интравенозни течности, които да попълнят обема на циркулиращите течности, за да може междувременно да се проучи каква е кръвната група и да се направи кръвопреливане.

Загубата на червени кръвни клетки, с изключение на кървене, е свързана с всички други видове анемии. Това обикновено се случва в продължение на седмици и дори месеци, така че тялото има време да се адаптира. Тогава се включва компенсаторен механизъм и за да се запази баланса от тези примерно 5 литра кръв се добавя вода с помощта на бъбреците. В плазмата се добавя все повече течност, а броят на червените кръвни клетки намалява. До известна степен това е постепенна и благоприятна адаптация. Разредената кръв в ранните фази на анемията преминава по-лесно  през фините капиляри и доставя кислород по-бързо до тъканите. Но в един момент започва да се усеща липсата на хемоглобин, който да пренася кислород. Получава се кислородно гладуване на клетъчно ниво. Човешкият организъм включва други процеси за компенсация.

Повишен сърдечен дебит. В нормално състояние на покой сърцето изпомпва около 5 литра кръв всяка минута. Това означава, че сърцето може лесно да изпомпва общия кръвен обем на тялото през камерите си за 1 минута. Всъщност то може много повече от това. Когато има по-голямо търсене на кислород, също и по времето на упражнения тип кардио, сърцето може да изпомпа и до 30 литра в минута. Всичко това се постига не само чрез увеличаване на броя удари в минута (сърдечна честота), но и обема на кръвта, която се изпомпва с всеки удар на сърцето. При анемия мощността, с която работи сърцето се увеличава и това позволява повече хемоглобин да достигне до периферните тъкани. Именно в такива случаи се регистрира тахикардия или ускорен сърдечен ритъм.

Сърцето не действа самостоятелно, за да увеличи потока от циркулиращата кръв. Ако в организма нищо не се промени с цел отстраняване на анемията, сърцето ще се опита да изпомпва кръвта по-бързо от някои кръвоносни съдове. В такива ситуации би следвало да се повиши кръвното налягане, което е вредно за тялото. Но тъй като кръвта при анемия е по-разредена, тя може да премине през кръвоносните съдове и при по-ниско налягане. От друга страна стените на всички малки артерии или вени съдържат 1 или повече слоя от мускули, които при нервни сигнали реагират със свиване. Така те могат да свият диаметъра си и да бъдат по-устойчиви при кръвния поток. Други нервни импулси причиняват отпускане на тези мускули и разширяване на кръвоносните съдове. Това позволява да премине повече кръв с по-малко съпротивление. При анемия мозъкът изпраща сигнали до мускулите на малките съдове да се отпуснат и разширят. Ето така може да протече повече кръв без повишаване на кръвното налягане.

Различните органи в човешкото тяло могат да преразпределят количествата кръв. В случай на анемия най-спешно е да се доставя кислород на мозъка и сърцето. Ако тези 2 органа не получават достатъчни количества кислород, може да загине целия организъм. В същото време има 2 органа, които могат да преживеят и без обичайните количества кръв. Един от тях е най-обширния орган в човешкото тяло - кожата. Като реакция към анемията малките кръвоносни съдове в кожата се свиват и това веднага се отразява на цвета. Като резултат от свитите кръвоносни съдове се получава частично отклоняване на кръвта към жизненоважните органи. Именно по такава причина е и бледия цвят на лигавиците и ноктите. Трябва да се отбележи, че пациентите с анемия са бледи не защото кръвта им е разредена, (всъщност на външен вид тя не може да се различи с нормалната), а защото кръвоносните съдове са стеснени, за да не циркулира кръв.

Другият орган, който жертва правото си на богато кръвоснабдяване е бъбрекът. Той също е с жизненоважни функции и обикновено получава много повече кръв, отколкото му е нужна за да функционира правилно. От друга страна той е и като склад на витамин B12, а бъбречната недостатъчност може да доведе до анемия. Двата бъбрека, взети заедно имат тегло от около 350 грама или около 1% от общото телесно тегло, но те получават около 20% от сърдечния дебит или около 1 литър в минута. При анемия в бъбреците протича доста по-малко кръв.

Въпреки че дихателната система на анемичния човек е здрава, тъканите в тялото му са гладни за кислород, защото няма достатъчен брой червени кръвни клетки, които да пренасят кислород чрез хемоглобина. Когато се нуждаят от повече кислород, както е в случая с усилените упражнения, тъканите изпращат сигнали към дихателната система. Тя реагира с увеличаване на дълбочината и скоростта на дишане, а анемичния човек усеща как не му стига въздух. Бързата умора при неинтензивни движения е сигнал за кислороден глад на клетъчно ниво. Замайването и припадъците се дължат на липса на кислород в мозъка.

Шумът в ушите е възприемане на шумове, които не съществуват. При анемия сърдечния дебит е дотолкова увеличен, че е възможно да нахлуе кръв в области близки до вътрешното ухо и затова се усеща това напрежение, което може да се чуе като тътен и шум.

Различните системи и органи на организма притежават различни механизми за справяне с анемията. Истината е, че в един момент пораженията стават дотолкова сериозни, че здравето и просъществуването на човешкото тяло е застрашено.

Сърцето също има определен капацитет и не може до безкрайност да увеличава темповете си на изпомпване на кръвта. В един момент то не е в състояние да изпомпва цялото количество кръв, подадена му от вените. Това води до натрупване на налягане. В тази среда от повишено кръвно налягане, течността от кръвната плазма започва да се просмуква от капилярите към тъканите. Когато това се случи в периферните тъкани на тялото се получава оток. Подобно подаване се наблюдава около глезените и над долната част от гърба. Когато се развие оток в белите дробове, течността не само води до набъбване на тънките стени на алвеолите, но и до втвърдяване на белите дробове. Дишането става много по-трудно, обмяната на кислород и въглероден диоксид е затруднена. Полученият белодробен оток при анемичния пациент може да нанесе тежки поражения на организма, а без своевременно лечение краят може да е фатален.

Но нека да се върнем към тези малки клетки, които като брой са около половината от тялото ни.

Червените кръвни клетки (Red Blood Cells - RBC) са основната част от кръвната плазма. Средно нормалният здрав еритроцит е с големина от 6.2 до 8.2 микрометра µm. Има форма на двойно вдлъбнат диск. Еритроцитите нямат ядро, за да имат максимално пространство за свързване с хемоглобина, който пренася кислород.

Тъй като еритроцитите нямат ядро и не могат да се делят, техният живот е средно 3 месеца. Всеки ден се губят около 1% от общия брой еритроцити, а образуването им се стимулира при намалени количества на кислород. Благодарение на произвеждания от бъбреците хормон еритропоетин в костния мозък започва образуването на червени кръвни клетки, които минават различни етапи преди да започнат да изпълняват функциите си в циркулиращата кръв. При бременните жени се увеличава количеството на течностите и се отчита намаляване на червените кръвни клетки. При тях често има желязодефицитна анемия, липса на фолиева киселина и витамин B12.

Увеличен брой еритроцити се среща сравнително рядко при полицитемия или като компенсация при таласемия минор или тежка дехидратация след употреба на диуретици. При хората, които живеят на висока надморска височина в планините също се отчита увеличено количество, защото кислородът във въздуха е значително по-малко. Много по-често се среща понижен брой еритроцити, които предизвикват анемия. При обилна кръвозагуба се отчита намаляване на еритроцитите, но едва след първото денонощие. Това се дължи на еднаквите съотношения загубени червени кръвни клетки и плазма.

Образуването на еритроцити (червени кръвни клетки) преминава през няколко етапа:

 • стволова клетка
 • еритробласт (с няколко подвида - проеритробласт, базофилен еритробласт, полихроматофилен еритробласт, оксифилен еритробласт)
 • нормобласт
 • ретикулоцити
 • еритроцити

От един проеритробласт чрез делене и диференциация се получават между 8 и 16 еритроцита, но не всички стигат до стадий на ретикулоцити. Около 10-15% от тези еритробласти умират.

Намаляването на еритроцитите води до симптоми на анемия - бледност, отпадналост, задъхване при физическа дейност

Намаляването на тромбоцитите води до точковидни кръвоизливи по кожата, кървене от венците, носа или гениталиите

Намаляването на белите кръвни клетки отслабва имунната система и повишава риска от развитие на бактериални и гъбични инфекции

Намаляването на гранулоцитите води до инфекции, некротични промени по лигавиците на стомашно-чревния тракт

Тези промени могат да започнат с остро начало или да са с хронично прогресиране.

Напоследък все по-често се говори за трансплантация на костен мозък. Това е крайната стъпка в случай, че другите терапии са неефективни. Първото успешно присаждане е през 1968 г. Днес тази медицинска процедура се използва при

 • левкемия (рак на кръвта)
 • апластична анемия
 • лимфоми (лимфом на Ходжкин, множествена миелола, тежки нарушения на имунитета и някои злокачествени тумори като рак на гърдата или на яйчниците)

При подобни заболявания стволовите клетки не могат да достигнат до образуване на здрави кръвни клетки. Вместо това те произвеждат незрели кръвни клетки или се наблюдава рязко намаляване на количеството им. Дефектните или незрели кръвни клетки запълват костния мозък и кръвоносните съдове. Те изтикват от кръвния поток здравите кръвни клетки, които не могат да достигнат до тъканите и да изпълнят своите функции.

За да се разрушат тези увредени клетки са нужни големи дози химио- и лъчетерапия, които увреждат и останалите здрави клетки. Именно тогава се прибягва до трансплантиране на костен мозък. Около 70% от пациентите, които се нуждаят от подобна трансплантация не могат да я получат, защото не може да се намери съвместим донор. Ако присаденият мозък не е достатъчно генетично съвместим, организмът го приема за чуждо тяло, което трябва да унищожи и представлява риск за живота. 35% е шансът костния мозък на брат/сестра да е напълно подходящ.

Въпреки че няма гаранция, че болестта няма да се завърне, се удължава животът на пациентите.

Обикновено се вземат между 950 и 2000 милилитра смес от костен мозък и кръв, чрез няколко пункции.Това не застрашава живота на донора, който може да възстанови взетите количества костен мозък в рамките на 1 месец.

Често при изследване на кръв се оказва, че лабораториите имат референтни стойности, които леко се разминават. Повечето се съобразяват с възрастта на пациента и неговия пол като отбелязват стойностите извън нормалните стойности.
MCV (Mean Corpuscular Volume) - среден обем на еритроцитите. Отчита се във Фем на литър ( fl)

MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) -Средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите. Отчита се в g/l

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin) - Средно съдържание на хемоглобин в 1 еритроцит. Отчита се в pg.

Референтни стойности:

Изследвани групи/показател

MCV

MCH

MCHC

Брой еритроцити RBC

Новородени

95-115 fl

1.9 – 2.6 mmol/l (30 – 42 g/l)

20.0 – 25.0 mmol/l (320 – 340 g/l)

Недоносени:

25.0 – 28.0 mmol/l (340 – 360 g/l)

3,6-6,6x1012/l

Кърмачета

90-110 fl

1.7 – 2.4 mmol/l (24 – 32 g/l)

17.0 – 22.0 mmol/l (290 – 310 g/l)

 

Деца

80-95 fl

1.5 – 2.0 mmol/l (23 – 33 g/l)

19.0 – 24.0 mmol/l (280 – 300 g/l)

 

жени

79-98 fl

1.6 – 2.2 mmol/l (29 – 30 g/l)

18.6 – 22.3 mmol/l (318 – 352 g/l)

4,2-5,4 х 1012/l

Мъже

80-96 fl

1.6 – 2.2 mmol/l (29 – 30 g/l)

19.2 – 23.0 mmol/l (327 – 356 g/l)

4,6-6,1 х 1012/l,

Резултати в референтните стойности не изключват наличие на анемия.

Според стойностите на MCV и MCH анемиите могат да бъдат класифицирани:

 • MCV нормален - нормоцитна анемия, MCV повишен - макроцитна анемия, MCV понижен - микроцитна анемия
 • MCH нормален - нормохромна анемия, MCH повишен - хиперхромна анемия, MCH понижен - хипохромна анемия.
 • MCV и MCH понижени - микроцитна, хипохромна анемия (липса на желязо, таласемия, хронични инфекции, тумори и пр)
 • MCV и MCH повишени - макроцитна, хиперхромна анемия (липса на витамин B12 и/или фолиева киселина)
 • MCV слабо намален, на долната граница на референтните стойности, MCH нормален или повишен - наследствена сферитоза.

Публикацията Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition [2] дава още информация за разчитането и тълкуването на стойностите на MCV, MCH и MCHC. Те са използвани за първи път през 1929 г.

Вариациите в размера на червените кръвни клетки (анизоцитоза) може да бъде изразена и с показателя RDW , за който вече писахме. Според Cibalab  референтните стойности за RDW са:

 • 0-4 дни – 15,8-18,2
 • 4 дни – 2 месеца – 14,2 – 17,6
 • 2 месеца – 18 години – 12,8 – 15,5
 • над 18 години : мъже - 11,5-14,5; жени - 11,2-14,7

Обикновено червените кръвни клетки (еритроцитите) са еднородни и имат приблизителен диаметър от 6-8 μm. Когато има много вариации в размера им се получават високите стойности на RDW.

Повечето клинични лаборатории използват автоматизирани уреди за отчитане на резултатите от кръвните изследвания. Понякога машинните изчисления могат да доведат до фалшиви стойности и разлики в изследванията на една и съща кръв от различни клинични лаборатории.

Аглутинация е процес, при който под въздействие на специфични антитела може да настъпи слепване на еритроцити. В този случай не се отчита реалния им брой, а големите бучки изобщо не се отчитат като червени кръвни клетки. Това води до намален брой на еритроцити и фалшиво повишен MCV. Стойностите на хемоглобин не са променени. За да се избегне този дефект е нужно пробата да бъде предварително затоплена.

При повишена кръвна захар (хипергликемия) червените кръвни клетки реагират на разреждащия флуид, което води до тяхното подуване и повишен MCV. Може да се избегне, ако се остави известно време след разреждането.

Хемоглобинът се определя количествено на основата на неговите абсорбционни характеристики. Фалшиво повишени стойности се получават при хиперлипидемии, хипербилирубинемия, много висок брой на бели кръвни клетки и висок серумен протеин.

Фаялшиво завишени стойности на хемоглобин, хематокрит, брой на червените кръвни клетки и леко понижаване на MCV се получават при наличие на имуноглобулини и фибриноген, които са утаени при ниски температури в кръвната проба. Може да се неутрализира със затопляне на кръвната проба до 37° C .

Когато стойностите на хемоглобина, броя на червените кръвни клетки и MCV са засегнати, се променят и MCH и MCHC тъй като те не се изчисляват и измерват директно.

Понякога  набор от фалшиви стойности може да бъде първия сигнал към неподозирано клинично състояние. MCV е средна стойност и може да бъде в референтни граници, въпреки че съществуват 2 различни клетъчни популации (например диморфни анемии(. Ето защо е важно да се отчита и RDW. Хистограмата на еритроцитите предлага графично изображение на разпределението на размера и би разкрила анизоцитоза, дори и когато MCV е в нормални стойности.

Дефектите в ядреното узряване, както се вижда при мегалобластните анемии, дължащи се на дефицит на витамин B12 и фолиева киселина водят до големи овални еритроцити (мегалобласти) с нормално съдържание на хемоглобин. MCV и MCH се увеличават, докато MCHC е в референтните стойности. Отчита се анизоцитоза, а RDW е увеличен.

При макроцитоза заради чернодробно заболяване, което не дава ефект върху ядреното узряване, клетките са големи поради излишната червена клетъчна мембрана, Те са кръгли, а не овални, а RDW е в норми.

Дефектният синтез на хемоглобин води до малки клетки (с нисък MCV) с или без анизоцитоза. При хетерозиготни  β-таласемии еритроцитите са еднако малки (ниско MCV, RDW в норми), докато при дефицит на желязо анизоцитозата (с повишен RDW) може да е първия сигнал дори преди да се отчете анемия.

При аномалии, които включват ядрено узряване, производството на хемоглобин е нормално. Изостава клетъчното делене, което води до по-големи размери.

Когато има дефектен или забавен синтез на хемоглобин, продължаващото клетъчно делене води до микроцитоза.

При наличието на анемичен синдром допълнително информация може да предостави и микроскопското изследване – морфология на еритроцитите.

При морфологично изследване в кръвна натривка се отчитат:

 • големина на кръвната клетка
 • съотношение между ядро и цитоплазма
 • форма на ядрото
 • големина на ядрото
 • хроматинов строеж на ядрото
 • цвят на цитоплазмата
 • структура на цитоплазмата
 • наличие на гранули в цитоплазмата
 • наличие на нуклеоли
 • големина и брой на нуклеолите
 • вакуоли
 • фагоцитарни елементи

Разликата в големините на еритроцитите също може да покаже анемия.

Различни видове еритроцити (червени кръвни клетки), чрез които може да се открие анемия - желязодефицитна, злокачествена, придобита хемолитична и пр.

Макроцитоза представлява изменение на големината на еритроцитите. Те са увеличени, с размер над 9 микрометра и среден еритроцитен обем над 94 fl. Появяват в кръвообращението въпреки, че не са напълно узрели. При наличие на единични макроцити в циркулиращата кръв стойностите на MCV могат да бъдат в референтните стойности. Макроцитозата е често срещана сред новородените и се приема за физиологична. При възрастните може да се дължи на заболявания на черния дроб, остри хеморагични анемии, отравяне с тежки метали като олово, различни видове левкози, както и липса на хемопоетичен фактор.

Микроцитоза представлява изменение на големината на еритроцитите, но в посока намаляване. Те са с диаметър под 6 микрометра, а MCV е под 80 fl. Микроцити се срещат при желязодефицитна анемия и таласемия. Появата им в кръвта в свързана с непълноценна функция на костния мозък.

Анизоцитоза на еритроцити - разлики в големинитеАнизоцитоза е състояние, при което в кръвообращението има различни по големина етитроцити. За патологично състояние се приемат червени кръвни клетки с диаметър под 6.2 микрометра и над 8.2 микрометра. В зависимост от преобладаването на клетките се различава макроанизоцитоза при по-големи клетки и  микроанизоцитоза при по-малки клетки. Най-често това се дължи на различни по възраст еритроцити. Това се среща при различни анемии, чернодробни заболявания, отравяния с олово и др.
Еритроцитите обикновено имат форма на двойно вдълбнат диск. Увредените червени кръвни клетки имат различни форми.

 • Пойкилоцитите са еритроцити с неправилна (крушовидна) форма. Срещат се при липса на желязо, витамин B12, средиземноморска анемия, след анемия, причинена от кръвоизлив.
 • Сфероцитите са еритроцити със сферична форма. MCV е в референтните стойности. Те са еднакво оцветени и нямат просветление в центъра си.
 • Елиптоцитите са с елипсовидна или овална форма.
 • Шизоцити са отломки от еритроцити с неправилна форма, които се получават след тежки увреждания. Освен при хемолитични анемии, подобен вид разкъсани части от еритроцити  могат да възникнат и в резултат на тежки изгаряния.
 • Дрепаноцитите са с вид на сърповидни клетки. Получават се често в резултат на някои вещества, както и при наследствени анемии.
 • Таргетните клетки са подобни на мишена, по-тъмно оцветени в централната и периферната част. Между тези 2 тъмни кръга се откроява по-светъл пръстен. Хемоглобинът е неравномерно разпределен. Срещат се при таласемия, след отстраняване на далака и при хемолитични анемии.
 • Клековидните  еритроцити имат по повърхността си 1 или няколко остри шипа. Може да се появят в кръвта при механично, токсично или метаболитно увреждане. Срещат се при различни видове анемии, както и при стомашен карцином и кървяща язва.  
 • Акантоцитите имат по повърхността си израстъци и са с назъбена повърхност. Могат да се появят при дефицит на витамин Е, намален толеранс към въглехидрати, ниско ниво на фосфолипиди и пр.
 • Мегалоцитите имат големина над 10 микрометра и са с овална форма. Оцветени са равномерно включително и центъра им. Те са по-дебели и са загубили формата на двойно вдлъбнат диск. Срещат се често при злокачествена анемия. Причината за появата им е нарушеното преработване, абсорбиране, отлагане и използване на витамин B12 и фолиева киселина.

При оцветяването на еритроцитите също могат да настъпят промени и те да се превърнат в:

 • хипохромни
 • анулоцити
 • полихроматофилни
 • базофилни (синьообагрени)

Понякога в еритроцитите се отчитат патологични включвания:

 • телца на Хауел - Жоли
 • пръстени на Кабът
 • сидероцитни гранули
 • базофилно пунктирани еритроцити

Има различни видове анемия, всяка от които е с различни причини за възникване, продължителност и  лечение. [3]

Желязодефицитната анемия е най-често срещащата се. Тя обикновено се дължи на хронична загуба на кръв. Недостигът на желязо възниква, когато скоростта на загуба или използване на желязо са по-бързи от скоростта на усвояване и използване. Това може да се дължи на:

 • Хронична загуба на кръв. Често се случва поради тежко менструално кървене, раждане, наранявания, кървене от червата в резултат на пептична язва, гастрит, хемороиди, глисти при децата.
 • Увеличени нужди от желязо по време на бременност, при деца, които израстват прекалено бързо.
 • Намалена абсорбция на желязо след частично или пълно отстраняване на стомаха (бариатрична хирургия), липса на стомашна киселина, хронична диария, малабсорбция и пр.

Най-честите симптоми на тази хронична желязодефицитна анемия включват умора, усещане за слабост, задух и понякога сърцебиене. Езикът може да се видоизмени и да изчезнат характерните вкусови луковици, да стане гладък, лъскав и зачервен.  Ъгълчетата на устните може да се нацепят и да станат болезнени.

Лечението на желязодефицитната анемия зависи от причините за възникване и тежестта на състоянието. Може да се наложи да приемате повече желязо от храните или пък хранителни добавки. Когато състоянието е усложнено може да се стигне хоспитализиране за лечение на язва, хемороиди и вътрешни кръвоизливи. Понякога се налага кръвопреливане и вливане на желязо.

Апластичната анемия е рядко срещано, но сериозно състояние. Дължи се на заболяване на костния мозък, който не може да произвежда достатъчно нови кръвни клетки. Може да се развие внезапно или бавно да се влошава с течение на времето, ако причината не бъде открита и лекувана. При около половината от страдащите от този тип анемия, причините са неизвестни. При останалите са свързани с:

 • прилагане на радио- и химиотерапия
 • облъчване с радиация
 • излагане на пестициди, арсен и бензен
 • някои медикаменти като Хлорамфеникол
 • инфекциозни заболявания като хепатит, цитомегаловирус, СПИН, парвовирус B19 (т.нар. Пета болест, Erythema infectiosum)
 • автоимунни заболявания като Лупус и ревматоиден артрит
 • наследствени състояния като диамантено-черна анемия, вродена дискератоза и други

Апластичната анемия може да доведе до аритмия, увеличаване на сърцето, сърдечна недостатъчност, кървене и инфекции. Най-честите симптоми на апластична анемия са умора, задух, виене на свят, главоболие, бледа кожа, венци и нокти, болки в гърдите и др.

Лечението  е свързано с причините на възникване на състоянието. Ако това се дължи на токсини, прекратяването на излагането и пречистването на организма могат да спрат развитието на болестта. Понякога лечението е медикаментозно. В други случаи се налага кръвопреливане и трансплантация на костномозъчни стволови клетки. Този вид анемия може да се получи и при двата пола, както и при хора от всякакви възрасти.

Хемолитична анемия e състояние, при което червените кръвни клетки се унищожават и отстраняват от кръвния поток преди нормалната им продължителност на живота от 120 дни. Някои видове хемолитични анемии са наследени, а други са придобити.

Симптомите са умора, аритмия, увеличаване на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Наследствените хемолитични анемии се дължат на мутации в гените, които управляват формата и продължителността на живота на еритроцитите. При всеки тип наследствена хемолитична анемия тялото произвежда еритроцити, които са с видоизменени клетъчни мембрани, ензими или съдържание на хемоглобин.

Сърповидно-клетъчната анемия е вид хемолитична анемия, при която червения костен мозък произвежда мутирала форма на хемоглобин. Това се дължи на мутация, която може да се предаде на следващите поколения. Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин, който  придава червения цвят на еритроцитите. Благодарение на хемоглобина червените кръвни клетки се свързват с кислорода в белите дробове и го пренасят до всички части на тялото. При сърповидно-клетъчната анемия този видоизменен хемоглобин причинява деформация в кръглите червени кръвни клетки и те придобиват специфична сърповидна форма. Придвижването им в кръвоносните съдове е затруднено. В този случай продължителността на живот се съкращава от 120 дни на 10-20.  

Освен типичните симптоми на анемия, се наблюдават и пристъпи на силни болки. Тъй като червените кръвни клетки са с променена форма те се слепват и запушват малките кръвоносни съдове. Кръвоснабдяването на тъканите е нарушено, а най-често болки се усещат в крайниците, корема, костите и пр. Това запушване на кръвоносни съдове може да доведе и до подуване на ръцете и краката. Повишеното унищожаване на червени кръвни клетки може да предизвика жълтеница, нарушения на зрението и други проблеми.

Групите от сърповидни клетки блокират притока на кръв в кръвоносните съдове, които водят до крайниците и органите. Блокираните кръвоносни съдове могат да причинят болка, сериозни инфекции и увреждания на органи.

При сърповидно-клетъчна анемия се получава по-нисък от нормалния брой червени кръвни клетки, тъй като сърповидно-клетъчните клетки не продължават много дълго. Сърповидните клетки обикновено умират след около 10 до 20 дни и тялото не може да възпроизведе червените кръвни клетки достатъчно бързо, за да замени умиращите, което причинява анемия.
Таласемията е друг вид хемолитична анемия. Отново може да се унаследи като се среща най-често в средиземноморския регион. Хемоглобинът и еритроцитите отново са доста по-малко, отколкото референтните стойности. Различават се няколко вида таласемия: алфа -, бета -, анемия на Кули и средиземноморска анемия. Таласемиите могат да варират по тежест.

Симптомите на таласемия са слабост, умора, задух, бледност, раздразнителност, жълтеница, подуване на корема, потъмняване на урината, забавяне на растежа, деформация на лицевите кости. При някои новородени симптомите се проявяват веднага след раждането, а при други деца до навършване на 2 години. Има и хора, при които заболяването се открива в зряла възраст. Симптомите не се проявяват в случаите, в които е засегнат 1 от 4 гена на хемоглобина. Таласемията може да доведе до претоварване с желязо. Това може да е в резултат на самото заболяване както и следствие на чести кръвопреливания. В подобни случаи свръхдозите желязо могат да увредят черния дроб, сърцето и ендокринната система.

Най-тежката степен е таласемия майор. Количеството желязо, които пациентът получава след кръвопреливане е много по-голямо от това от храната. По тази причина е нужно лечение с желязо-хелатиращи препарати, които да се свързват с желязото и да го извеждат от организма.

Наследствена сфероцитоза е още един вид хемолитична анемия, която отново зависи от наследяване на дефектни гени. Засяга 1 от 5000 души. Може да протече безсимптомно или тежко с нужда от периодични преливане на кръв. Нормалната форма на еритроцитите е като двойно вдлъбнат диск. Както подсказва името, в този случай на сферитоза те придобиват сферична форма и трудно преминават през тесните капиляри и слезката. Оплакванията включват бледност, жълтеница, гадене, задух, отпадналост. Диагнозата се поставя чрез кръвни изследвания. Хемоглобинът е под 10 g/dl, а на кръвната натривка се забелязва промяната във формата на червените кръвни клетки. Тъй като сфероцитите се разрушават предимно при преминаването им през далака, отстраняването му подобрява състоянието.

Наследствената елиптоцитоза е наследствено заболяване, породено от мутация на гени,, при което еритроцитите имат елипсовидна или овална форма и съкратен живот. Взависимост от тежестта това заболяване може да протича безсимптомно или с признаците на анемия и жълтеница.

Дефицитът на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (Г6ФД) е генетично заболяване от което боледуват над 100 милиона души. Хемоглобинът се разрушава и уврежда еритроцитите заради действието на повишено количество пероксиди. За това влияе и употребата на някои лекарства като хинин, сулфонамиди, Хлорамфеникол, нафталин, фенацетин и др. Понякога се получава като резултат от остри вирусни и бактериални инфекции. Интересна е ролята на баклата, след чиято консумация се образуват продукти със силно окислително действие. Това оказва влияние и на кърмачетата, чиито майки се хранят с бакла. 2-3 денонощия след това могат да се проявят симптоми като главоболие, гадене, повръщане, болки в мускулите, отпадналост, сънливост, червена урина, пожълтяване на кожата.

Този вид анемия се характеризира с понижен хемоглобин, еритроцити и хематокрит. След различни изследвания се постъпва към лечението. Трябва да се отстранят предпоставките за възникване на това състояние, прилагат се и кортикостероиди като Преднизолон и Урбазон. Вливат се водно-солеви и глюкозни разтвори. Извършва се вливане на кръв или еритроцитна маса. Прилагат се и антиоксиданти като витамин А, Е и B6.

Пируват-киназният дефицит също се среща значително често. Еритроцитите с липса на пируват-киназа лесно се късат, разрушават в далака и имат съкратен живот. Това се проявява още при новородените бебета с тежка жълтеница. Постоянен симптом е анемията с бледата кожа и лигавици, отпадналост и липса на сили. При тежко протичане на заболяването се прилагат кортикостероиди, анаболи, антиоксиданти като витамин А и Е, фолиева киселина (витамин B9). При новородени с тежка анемия се извършва кръвопреливане.

Анемията на Фанкони е рядка наследствена апластична анемия, която се дължи на увреждане на функциите на костния мозък. Клетките в организма не са в състояние да отстранят вредните свободни радикали. Проявява се предимно при деца, най-често от мъжки пол. Характеризира се с бледа кожа, но и хиперпигментации поради нарушение на меланина. Болните са с нисък ръст и изостават с растежа. Има и различни скелетни аномалии като липса на палец. При момчетата се наблюдава и атрофия на тестисите, а при жените -нарушения в менструалния цикъл. Има и тежки аномалии, които са несъвместими с живота. Най-често при развитие на този тип анемия се получават различни злокачествени заболявания и тумори в различни органи. Леченията зависят от етапа на развитие на анемията и могат да включват хормонална терапия за полово развитие и растежни фактори. Ако състоянието се влоши се препоръчва трансплантация на стволови клетки.

Вероятно сте чували за замразяване на стволови клетки от пъпна връв при раждане на бебе.

В публикацията Млад пациент с анемия на Факони лекуван с кръв от пъпна връв [4] се споменава за пациент на 16 години, който през 2012 г. е излекуван от този тип анемия, благодарение от стволови клетки от пъпната връв на новородената му сестричка. Години след това не се забелязва рецидив и той е здрав. 

 

От 1988 г. и първата трансплантация за лечение на анемията на Фанкони в световен мащаб са били направени повече от 30 хиляди трансплантации на кръв от пъпна връв за лекуването на широка гама от анемия. Това поставя нови предизвикателства пред медицината и нови надежди на пациентите!

При придобитите хемолитични анемии тялото (и в частност костния мозък) произвежда нормални и здрави еритроцити, но заболявания, реакции към лекарства, кръвопреливания, действия на имунната система и пр., унищожават здравите червени кръвни клетки прекалено рано, а не са образувани други на тяхно място. [5]

Придобитите хемолитични анемии са:

 • имунна хемолитична анемия
 • автоимунна хемолитична анемия - имунната система на тялото атакува и унищожава червените кръвни телца по-бързо, отколкото костния мозък може да създаде нови. Ако имате автоимунно заболяване като Лупус сте застрашени да развиете подобен вид анемия. Може да се причини и от лекарства като Хинин, антибиотици от пеницилиновата група, Алдомет и др. Симптомите са умора, бледа кожа, жълтеница, сърцебиене, затруднено дишане, изтръпване, болки в гърба. Лечението е с кортикостероиди за успокояване на имунната система.
 • алоимунна хемолитична анемия
 • хемолитична анемия, предизвикана от лекарство
 • пароксизмална нощна хемоглобинурия

Злокачествена (пернициозна) анемия е хиперхромна, мегалобластна анемия, която се дължи на нарушение в обмяната на витамин B12 и синтеза на нуклеинови киселини. Приема се, че е автоимунно състояние, което се среща заедно с витилиго, автоимунна хемолитична анемия и тиреоидит на Хашимото.

Вече писахме за различни начини на хранене, разликите между вегани и вегетарианци, за някои групи от хора, които напълно изключват приема на месо, млечни продукти и яйца, други изключват само приема на месо, а някои хора са всеядни. Това няма никакво значение за развитието на заболяването. Както сме писали, абсорбцията на този витамин започва още в устната кухина, където храната се смесва с протеина хаптокорин. Той е нужен, за да може водноразтворимия витамин да премине през силно киселинните стомашни сокове.

Париенталните клетки на стомашната лигавица отделят и т. нар. вътрешен фактор, а някои лекарства против киселини, наричани още и инхибитори на протонната помпа влияят на витамин B12 и също може да са причина за дефицит. Първият медикамент инхибитор на протонната помпа е Омепразол през 1988 г. След него фармацевтичните компании са произвели инхибитори под търговските имена  Езомепразол, Лансопразол, Декслансопразол, Рабепразол, Пантопразол и други.

После този витамин продължава своето пътешествие в тънките черва. Състоянието на микрофлората също има значение дали ще се абсорбира. Свръхрастежът на някои видове бактерии може да го разруши. Усвояването става в най-крайната точка на тънките черва. Научни изследвания доказват, че витамин B12 не се отделя чрез изпражненията. Водноразтворимият витамин циркулира в кръвообращението, част от него се складира в черния дроб, както и бъбреците. Ето защо именно тези вътрешни органи при животните са най-добрият източник на витамина. Проблеми с черния дроб могат да доведат до фалшиво завишени стойности на витамин B12 и са маркер на животозастрашаващи заболявания. 

Когато хепатоцитите (функционални чернодробни клетки) са увредени вследствие на инфекция с вирус, голяма консумация на алкохол, токсини, травма или други фактори, имунната система се активира за отстраняване на увреждането. Увреждането или смъртта (некрозата) на хепатоцитите стимулира възпалителни имунни клетки да отделят цитокини, растежни фактори и други химикали. Според някои теории вследствие заболяване складирания в черния дроб витамин B12 започва да изтича в кръвообращението. Това се потвърждава и от редица наблюдения, че нивата на витамин B12 в плазмата са повишени в 25-40 % от случаите на остър хепатит. Други теории пък обясняват фалшиво завишените стойности заради намаленото поемане на транскобаламин и складиране от черния дроб. Чернодробните заболявания унищожават броя на специфични рецептори, които се свързват с транскобаламина. Чернодробни биопсии доказват, че намаляването на складираните концентрации от черния дроб води до фалшиво завишени нива на витамин B12 в кръвта.

Бъбречната недостатъчност също може да доведе до дефицит на витамин B12.

Но нека да се върнем отново на злокачествената анемия, която отнела множество човешки животи и е основната причина за откритието на витамин B12. Голяма част от познатите днес витамини са открити едва след 1930 година. Дотогава лекарите следвали теорията на Луи Пастьор, че болестите са причинени от зловредни микроорганизми. Същевременно болести като рахит (липса на витамин D), пелагра (липса на витамин B3), Бери-бери (липса на витамин B1), скорбут (липса на витамин C) ги озадачавали. Междувременно фармацевтичните компании привлекли учени, които да разкрият структурата и да намерят начини за промишлено производство на витамини. Това довело до бум в откриването и синтеза на витамини през XX в. 

Често в основата на злокачествената анемия е тежък хроничен атрофичен гастрит, който е увредил клетките на стомашната лигавица. Те не могат да произведат специфичния вътрешен фактор, който позволява на водноразтворимия витамин да оцелее в силнокиселинна среда. Освен това при болните от пернициозна анемия се откриват 2 типа антитела:

 • Блокиращи антитела, които пречат на свързването на вътрешния фактор с витамин B12
 • Свързващи антитела, които се свързват с образуваното съединение между витамин B12 и вътрешния фактор и го разрушават.

Това води до изменения и в костния мозък - увеличава се броя на ранните еритроцити (проеритробласти и базофилни еритробласти), които се развиват като мегалобласти и мегалоцити. Увреден е и синтезът на ДНК.

Злокачествената анемия започва бавно и почти незабележимо. Подобно на другите видове анемии може да се отчетат отпадналост, лесна уморяемост. Други симптоми включват парещи болки по ръба на езика, изтръпване на крайниците, намалена способност за концентрация.

В следващия етап симптомите се разгръщат. Усещат се още от симптомите на анемията, свързани със задух, липса на сили, кожата е бледа или пожълтяла. Проявяват се и проблеми със стомашно-чревния тракт като тежест и подуване на стомаха, диария, липса на апетит. Лигавиците се изменят. Страдащите от злокачествена анемия имат глосит - зачервен език с изгладени вкусови папили, който изглежда като полиран.

В конкретния случай  41-годишна жена е изпратена от зъболекаря си в университетската болницата João de Barros Barreto в Бразилия. Основното ѝ оплакване било, че трудно яде някои видове храна като банани и домати заради неприятното усещане за парене. През последната 1 година забелязала и притеснителни червени петна по вътрешната част на бузите и езика.  През последните 2.5 години спазвала строга веган диета и не консумирала мляко, сирене, риба, месо и яйца. Не приемала никакви лекарства. Не е предоставила медицински документи, отрекла да страда от алергия. По време на прегледа освен бледност на кожата било отбелязано, че устните на пациентката били много сухи. Освен това имала нарушения във вкусовите възприятия и не можела да усети разнообразните вкусове на плодовете и зеленчуците. Чувствала се крайно изморена и изтощена дори след обикновени ежедневни дейности. Имала усещане за изтръпване на долната челюст. Това най-вероятно било на неврологична основа. Често забравяла дати, не можела да отговори на елементарни въпроси.

При прегледа на устата било отбелязано, че лигавицата е непривично бледа. Езикът бил прекалено гладък и зачервен.  Вкусовите папили били атрофирали. Имало множество зачервени и болезнени участъци както по самия език, така и по лигавицата на бузите. Можете да видите състоянието на фигурите 1А, 1Б и 1В.

Били направени изследвания на различни показатели. Сред тях се откроили следните резултати:

 • Броят на еритроцитите (червените кръвни телца) бил 1.63 при референтни стойности от 3.90–5.03 cells/µL за жени
 • Хемоглобинът бил 7.2 при референтни стойности от 12.0–15.5 g/dL за жени
 • Средният обем на еритроцитите (MCV) бил 144 при референтни стойности от 80–100 fL за жени
 • Хематокрит 23.4 при референтни стойности от 36–45% за жени
 • Ширината на еритроцитно разпределение RDW била 25 при референтни стойности от 13±1.5 % за жени
 • Серумен фолат бил 7.73 при референтни стойности от 3–16 ng/mL за жени
 • Серумен кобаламин (витамин B12) 71.8 при референтни стойности от 118–716 pmol/L

Било установено, че има промяна в неутрофилите. Не били открити антитела срещу вътрешен фактор и затова не бил проведен тест на Шилинг, при който се извършва радиоактивно маркиране на витамин B12 с цел да се проследи дали се усвоява. На базата на резултатите от кръвните изследвания била поставена диагноза мегалобластна анемия.  Пациентката била насочена към център по хематология.

Било предписано поставянето на инжекции с витамин B12 под формата Хидроксокобаламин (1000 mg/седмично за 1 месец)+ 1mg фолиева киселина дневно за 1 месец. Витамин B12 има различни форми. В случая поради неврологичните промени е изписан точно Хидроксокобаламин. Друга подходяща форма е Метилкобаламин, който се усвоява много по-бързо  и е биологично активна форма. Кръвните тестове били повтаряни ежемесечно. На пациентката било препоръчано да промени начина си на хранене като консумира телешки черен дроб всеки ден. 1 седмица след започването на терапията тя посетила отново болницата за преглед на оралните лезии.

Още на първата седмица било отчетено видимо подобрение, а след 2 седмици състоянието ѝ се подобрило както се вижда на фигурите 2А, 2Б и 2В. Лечението с хидроксокобаламин и фолиева киселина продължило, защото имала и други симптоми свързани с нарушения в паметта. Въпреки че в случая пациентката е била веган повече от 2 години, случаи на дефицит на витамин B12 са срещани и сред консумиращите месо, млечни продукти и яйца. Причините са многобройни.

Освен това могат да се проявят хронични афти в устата (афтозен стоматит) и фарингит, които да доведат до затруднено преглъщане на храни и течности.  Този вид анемия може да доведе и до различни неврологични симптоми като атаксия - нарушения в координацията на движенията на крайниците, включително походката, парализиране на долните и горните крайници, болки в гърба, проблеми със зрението поради увреждане на оптичния нерв, паник атаки, проблеми със съня, депресия и сезонни депресивни състояния.

Тъй като черния дроб е като склад на витамин B12 понякога минават месеци и дори години преди да се установят промени в червените кръвни клетки, още повече че техният живот е средно 120 дни.

Подобно заболяване е особено опасно за бременните жени и майките -кърмачки, които могат да причинят различни аномалии и забавяне на умственото и физическо развитие на бебетата. Освен това липсата на витамин B12 повишава риска от спонтанен аборт заради повишените нива на хомоцистеин и мутации на гените като MTHFR, прееклампсия, повишаване на кръвното налягане, увреждане на плацентата и пр.

В някои случаи при затруднена абсорбация на витамина лабораторните изследвания на кръвта отчитат хиперхромна мегалоцитна анемия

Средният обем на еритроцитите (MCV) е извън референтните стойности.

 • При лека анемия е от 100-110 fl
 • при средно тежка е от 110-120 fl
 • при тежка анемия е от 120-130 fl и дори 160 fl

Концентрацията на хемоглобина в еритроцитите (MCH) е над 34 pg, а еритроцитите са хиперхромни.

Наблюдават се още анизоцитоза, пойкилоцитоза, шизоцити, базофилно пунктирани еритроцити и др.

Липсват ретикулоцити, тромбоцитите може да са понижени.

В костния мозък също настъпват изменения. Образуват се мегалобласти (клетки с големи ядра и видоизменена цитоплазма). Ядрото на тези клетки остава незряло спрямо напълно зрялата цитоплазма.

Обикновено има 3 броя гранулоцити към 1 брой еритробласти. В случая съотношението е 1:1 или  дори 1:3.

В случай на злокачествена анемия заради липса на витамин B12 се отчита повишено серумно желязо, повишен индиректен билирубин, повишен ЛДХ, понижено плазмено ниво на витамин B12. Правят се изследвания за автоантитела на париенталните клетки за вътрешен фактор.

Обикновено тъй като проблемите са свързани с липсата на вътрешен фактор в стомаха се избягва приема на витамин B12 през устата, защото той няма да се абсорбира от тялото. Единият вариант са болезнените инжекции, които трябва да се поставят ежедневно в първите 15-20 дни. Капките за нос с витамин B12 във формата Метилкобаламин или Хидроксокобаламин също са добра алтернатива, защото навлизат в кръвообращението от 30 до 60 минути чрез богато кръвоснабдената носна лигавица. Освен това те са добра поддържаща терапия, ако имате какъвто и да е проблем с храносмилателната система.

Мегалобластна анемия може да се дължи на витамин B12 и дефицит на витамин B9 (фолиева киселина). Когато се дължи само на липса на фолиева киселина липсват неврологични и стомашно-чревни оплаквания, а само проявите на типична анемия. При бременни с липса на вит, B9 има повишен риск от дете със Спина бифида. При мегалобластната анемия са повишени стойностите на MCV и MCH, което показва, че тя е макроцитна, хиперхромна. Има и други видове анемии с подобни повишени стойности и по тази причина трябва да се направи кръвна натривка за детайлно изследване на формата и структурата на еритроцитите.

Понякога се извършва миелограма (натривка на костен мозък, която се изследва под микроскоп). При мегалобластна анемия се отчита наличие на уголемени предшественици на зрелите еритроцити, които по-късно образуват мегалобласти. Тъй като обикновено еритроцитите имат живот от около 4 месеца състоянието възниква постепенно. В черният дроб се съдържат големи количества от витамини и затова понижените серумни концентрации и измененията в кръвта се отчитат значително по-късно. Важно е да се изследва и серуното желязо, за да се отхвърли варианта за желязодефицитна анемия. За правилното лечение е важно да се открие причината за дефицит на тези витамини от група B. Важно е да се направи изследване между 3 и 5-ти ден от започване на лечението. Ако анемията е мегалобластна се наблюдава “взрив” от ретикулоцити, които са предшественици на еритроцитите. Малко по-малко симптомите започват да изчезват.

Миелодиспластичен синдром (МДС) е заболяване на костния мозък, при което има увреждане в процесите на зреене на стволовите клетки. При първичната поява причината за възникване е неизвестна, а при вторичната поява на МДС костния мозък може да е увреден от йонизиращи лъчения, вещества като бензол (съдържа се и в тютюневия дим) или цитостатици. В началото пациентите нямат оплаквания и откриването на синдрома е случайно. По-късно развиват симптоми на анемия, имат склонност към кръвоизливи и инфекции. Средната продължителност след откриването на заболяването варира от 5 месеца до 5 години според тежестта. Счита се за вид рак. Трябва да бъде лекуван от онколози и хематолози. Някои хора се раждат с ген, който провокира развитието на МДС.

Честотата на откриване е 3 случая / 100 000 на година и се среща най-често след 60-годишна възраст.

Както се убедихте има различни форми на анемия, които пряко засягат червените кръвни клетки. Въпреки че отнема доста време да се проявят измененията, периодичните изследвания на кръвта могат да насока относно здравословното ни състояние.

Симптомите на анемия все пак имат нещо общо. За щастие някои от анемиите могат да бъдат преодолени с промяна на начина на хранене.

Липсата на усвояване на Витамин B12 е причина за злокачествената анемия, която в миналото е била смъртоносна. Възможно е да имате развиете анемия с различни неврологични и нетипични симптоми, ако не консумирате достатъчно храни, богати на този витамин. Вижте 50 храни  и количествата, които те набавят. Сред тях са телешки, агнешки, говежди, свински и пилешки черен дроб. Също богати са прясното мляко, киселото мляко, сирената съдържат различни количества според степента на узряване. Богати на витамин B12 са някои риби, стридите и черупчестите. Витаминът може да се намери и в жълтъците на яйцата. За веганите се произвеждат специални зърнени закуски, които са обогатени. Спорен е въпроса в какви количества се съдържа в гъби и водорасли, както  и дали е в усвоима за човека форма.

Съшествуват различни фактори, поради които витамин B12 от храната не може да бъде абсорбиран. Голяма част от тях са свързани със сложния му път през храносмилателната система. Още от средата на XX в. се търси алтернативен вариант за доставка на витамина чрез вдишване през носа или чрез намазване с крем. Проведени са много клинични изпитвания.  Днес освен чрез инжекционната форма може да получите витамин B12 и чрез богато кръвоснабдената лигавица на носа с една единствена капка, която доставя 2500 микрограма.  Капките за нос с Метилкобаламин или Хидроксокобаламин са добър избор при мегалобластна и злокачествена анемия. Могат да се използват от деца, бременни жени, кърмачки и пр. Те са подходящи за вегани.

Човешкият организъм съдържа около 4 грама желязо. То е особено важно за жените, по време на месечния им цикъл, когато губят кръв. Средно потребността за 1 кг телесно тегло е около 0,1 мг за възрастни за денонощие. При бременните жени тази потребност е увеличена до 0,3 мг.

Желязодефицитната анемия би могла да се преодолее с консумиране на богати на желязо храни. Хематиновото желязо се среща само в месото на животните и е с висока усвояемост от човешкия организъм, а нехематиновото се съдържа в млечните продукти, яйцата и някои растителни храни. То е по-слабо усвоимо и абсорбцията му зависи от разтворимостта му в червата.

Храните, които са богати на желязо са червено месо, черен дроб, бъбреци и птиче месо. Богати са и рибата и морските дарове. Яйцата и сиренето пармезан също са добър източник на желязо. Изненадващо черният шоколад съдържа също високи количества. Значително по-ниски са количествата във варивата като боб, леща, нахут и бакла. От зелените зеленчуци богати са спанак, коприва, лапад, целина, броколи, брюкселско зеле, магданоз, ядливи водорасли. От плодовете богати са портокали, лимони, мандарини, киви. За вегетарианците добри източници са чия, киноа и амарант.

Фолиевата киселина (витамин B9) също може да се набави от храната, стига за усвояването ѝ да не пречат генетични мутации.

 1. Бобови – плодовете или семената им. Включва боб, грах и леща. 1 чаша от около 175 грама съдържа 130 мкг фолиева киселина или около 1/3 от ПДД. 1 порция от 200 грама варена леща съдържа около 360 мкг, което е 90% от ПДД.
 2. Говежди черен дроб – 85 грама сготвен дроб съдържа 212 мкг или 54% ПДД. Освен това е богат на витамин А, витамин B12 и мед.
 3. Аспержи – порция от 90 грама варени аспержи съдържа около 134 мкг или 1/3 от ПДД.
 4. Яйца – 1 голямо яйце съдържа около 24 мкг фолиева киселина или 6% от ПДД. Освен това е богато на витамин
 5. Зеленолистни зеленчуци – спанак, зелена салата и рукола. 30 грама суров спанак съдържат около 60 мкг или 15% от ПДД.
 6. Цвекло – 135 грама сурово цвекло съдържат около 150 мкг фолиева киселина или 37% ПДД.
 7. Цитрусови плодове – 1 голям портокал съдържа 55 мкг фолиева киселина или 14% ПДД.
 8. Кълнове от брюкселско зеле – половин чаша от 80 грама съдържа около 50 мкг витамин B9 или 13% ПДД.
 9. Броколи – 1 чаша от 90 грама сурови броколи съдържа 60 мкг фолат или 15% ПДД. 80 грама варени броколи съдържат 85 мкг или 22% ПДД.
 10. Ядки и семена – 30 грама орехи съдържат 30 мкг фолиева киселина или 8% ПДД. Подобни са стойностите и при лененото семе.
 11. Пшенични зародиши – 30 грама съдържат 80 мкг или 20% от ПДД.
 12. Папая – 140 грама сурови плодове съдържат 53 мг или 13% ПДД.
 13. Банан – 1 средно голям плод съдържа 24 мкг или 6% от ПДД.
 14. Авокадо – половинката съдържа 80 мкг или 20% от ПДД.
 15. Обогатени зърнени храни – разнообразието е огромно.

В някои случаи на анемия лечението включваше антиоксиданти - витамин А и витамин Е.

Досега видяхме, как с помощта на храни можем да преодолеем симптомите на някои видове анемии.

Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна! Често свързваме тези думи с Хипократ. Отдавна известна е и Питагоровата теорема. Интересното в случая е, че Питагор бил известен с това, че преди 26 века забранявал да се яде бакла. Това е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Отглежда се заради семената и зелените чушки, които се използват за храна. В България е пренесена от древна Гърция. Използва се като заместител на зеления боб, но в арабската кухня е особено популярна.

Забраната била много мистична, Била свързана с различни причини. Едва през последното столетие учени открили, че някои хора имат увреждане на гените и могат да развият фавизъм. Това е вродено състояние, при който се отчита намалена активност на специфичен ензим, разположен именно в еритроцитите. При повишено образуване на свободни радикали поради липса на този ензим може да се стигне до различни по степен форми на G6PD анемия.

Използвани източници:

1. Understanding Anemia, University Press of Mississippi 

2. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition 

3. Health24.com - The seven types of anaemia

4. Млад пациент с анемия на Факони лекуван с кръв от пъпна връв 

5. 8 Rare Types of Anemia

 

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания Пептидите на NPCRIZ, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

Думата Анемия идва от гръцката дума Ἀναιμία, която означава „без кръв“, още „малокръвие” и „безкръвие”. Анемията е болестно състояние, при което количеството на хемоглобина и на червените кръвни клетки (еритроцитите) в кръвта силно намалява. Така кръвта губи способността си да изпълнява основната си функция – да снабдява тъкани и органи с кислород.

прочети още

Днес на науката са известни 13 органични химични съединения – „витамини“, задължителни компоненти на нашата храна. Но има и такива витамини, чиято „задължителност“ не е напълно доказана, но въпреки това се причисляват към групата на витамините. Такива са, например, флавоноидите (витамини Р), парааминобензоената киселина (витамин Н1), холин (витамин В4), инозит (витамин В8), оротовата киселина (витамин В13), пангамовата киселина (витамин В15) и др.  Въпреки това, тяхното значение за нормалното функциониране на човешкия организъм не бива да се пренебрегва и макар и с някои резерви, ние ще ги причислим към групата на витамините.

прочети още

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още

На пазара има много видове натурални и синтезирани пептиди. По какво се различават и какви са преимуществата им, как да изберем пептиди за здраве и красота ?

прочети още

В тази статия ще ви разкажем с прости думи какво представляват пептидите: ще разберем техния произход, ще определим какви са пептидите на Хавинсон, как те помагат и как да ги използваме. Така че пептидите не са лекарства, пептидите не са хормони, пептидите не предизвикват пристрастяване и нямат странични ефекти. 4 неща, които всеки трябва да знае за пептидите :

прочети още

В последните години се говори към непоносимостта към глутен. Това е вид протеин, който се съдържа в някои зърнени храни и придава пухкавата текстура на хляба и тестените изделия. При това заболяване имунната система започва целенасочено унищожаване на малките власинки (вили), които покриват тънките черва и помагат за абсорбцията на хранителни вещества. В резултат на глутеновата непоносимост могат да се развият различни дефицити, включително и тежка анемия. 

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим и се съдържа единствено в храните от животински произход. Той преминава дълъг път през храносмилателната система като се свързва с различни транспортни протеини. Тяхната основна цел е да го предпазят от разрушение от силно киселинните стомашни сокове. Витамин B12 се усвоява с помощта на специални рецептори в крайната част на тънките черва. В тази публикация ще разгледаме 10 често срещани увреждания на храносмилателната система, които могат да доведат до дефицит на витамин B12, причинен от проблеми с абсорбцията на храни, кои са най-подходящите форми за коригиране на дефицита, както и дали се налага дългосрочен прием.

прочети още

Основната функция на червените кръвни клетки е снабдяването с кислород на всички органи и тъкани в човешкото тяло. Витамин B12 е водоразтворим и се намира единствено в храните от животински произход. Той е важен за правилното съзряване на червените кръвни клетки в костния мозък, а липсата води до промяна във формата, големината, броя на клетките и намалени количества хемоглобин, известни като мегалобластна анемия.

прочети още

В тази публикация ще разгледаме какво представлява витамин B12, защо се продава с различни наименования, какви са основните причини за дефицит и дали недиагностицираната липса може да повиши тежкото протичане и смъртност при вирусна инфекция с COVID-19.

прочети още

В цигарите се съдържат около 4000 различни химични вещества. Вредите от тютюнопушенето са известни, но спирането на този вреден навик е почти непосилно. Това се дължи на никотина, който достигайки до мозъка води до отделянето на различни невротрансмитери, един от които е ацетилхолин. По кожата и различни части от тялото има никотинови ацетилхолинови рецептори, които реагират на никотина от цигарения дим. Вижте какви са последствията на тютюнопушенето върху кожата и лигавиците.

прочети още

Депресията е сериозно заболяване, което изисква консултация с лекар специалист и назначаване на лечение. Съвременните антидепресанти влияят на определени невротрансмитери и техните рецептори, които участват пряко в разгръщането на клиничната картина. Витамин B12 и фолиевата киселина (витамин B9) подпомагат намаляването на вредната аминокиселина хомоцистеин. Според различни клинични проучвания повишените нива на хомоцистеин влияят на произведените в мозъка невротрансмитери и това може да причини депресия при хора на различна възраст. 

прочети още

В последните години приемането на пресни плодове, зеленчуци и храни, които не са загрявани при повече от 40- 48 ° C набира популярност. Привържениците на суровоядството избират този начин на хранене, защото носи определени ползи за организма. Ястия със сурова, осолена, сурово-пушена риба се срещат в различни традиционни рецепти от цял свят. За съжаление има опасност суровата риба да е източник на микроскопични ларви на рибна тения, които могат да живеят в червата в продължение на месеци и години. Според различни изследвания някои видове рибна тения могат да причинят дефицит на витамин B12, който се изявява като мегалобластна анемия и / или с неврологични увреждания. 

прочети още

Костите на човешкото тяло са в динамичен баланс. От една страна остеобластите изграждат новата костна тъкан, но остеокластите разграждат старата. С напредване на възрастта този баланс се губи и в резултат на това плътността на костите намалява и се повишава опасността от фрактури. Липсата на витамин B12 увеличава нивата на вредните хомоцистеин и метилмалонова киселина и води до активиране на остеокластите, които разрушават костите.

прочети още

Автоимунният атрофичен гастрит унищожава част от клетките на стомашната лигавица, които отделят солна киселина и интринзик фактор - един от протеините, свързани с абсорбцията на витамин B12. Оказва се, че когато човек има едно автоимунно заболяване се увеличава риска и от развитие на други автоимунни заболявания, а симптомите често се припокриват. В тази публикация ще проверим дали има връзка между автоимунния гастрит, дефицитът заради малабсорбция на витамин B12 и други често срещани автоимунни заболявания.

прочети още

Симптомите на дефицит на витамин B12 често се припокриват с тези на други заболявания. За съжаление няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли поставянето на подобна диагноза. В тази публикация се разглеждат 6 случая на пациенти, при които липсата на този витамин е била предизвикателство за лекуващите лекари.

прочети още

В тази публикация ще разгледаме причините за частична или пълна загуба на обоняние, които може да се дължат на различни вирусни и бактериални инфекции, увреждане на обонятелния нерв, както и заболявания на мозъка.

прочети още

Възпалението на устните се нарича хейлит и може да обхване кожата на устните, бузите, брадичката и вътрешните лигавици. Съществуват различни видове хейлит, които изискват поставянето на правилна диагноза и лечение. Витамин B12 е свързан с имунната система, а липсата му може да се дължи на малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт. Капките за нос с витамин B12 се вливат директно в кръвообращението и могат да облекчат хроничния ангуларен хейлит.

прочети още

Имунната система на човека е съвкупност от клетки, тъкани и органи. От нея зависи дали ще успее да унищожи вируси, бактерии, гъбички и злокачествени клетки. От друга страна понякога имунната система реагира прекалено силно и освен зловредните микроорганизми напада и унищожава собствени клетки и тъкани на организма. Белите кръвни клетки (левкоцити) изпълняват различни функции в имунната  система. Оказва се, че червените кръвни клетки (еритроцити) не само служат за пренос на кислород, но също имат строго специфични роли за имунитета. 

прочети още

През последните години случаите на диабет стремглаво нарастват. Отчасти влияние има и заседналия начин на живот, защото скелетните мускули могат да използват кръвната захар като гориво. Възрастните пациенти с диабет често развиват усложнения като диабетна невропатия и ретинопатия, които намаляват възможностите им да правят упражнения безопасно. Изометричните упражнения се извършват в рамките на 15 секунди, не засягат кости и стави и са с ниско въздействие върху околните тъкани. Клинични изследвания показват, че извършването на такива упражнения може да намали трайно нивата на кръвна захар и да помогне на хората с невропатия да запазят баланс и така да намалят риска от падане и сериозни фрактури на кости. 

прочети още

В тази публикация ще разгледаме защо витамин B12 е важен за бързо развиващия се детски организъм, някои от основните причини за дефицит поради малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт и как доставянето на витамин B12 директно в кръвообращението чрез лигавицата на носа може да повиши серумните нива на този витамин и да повлияе на свързаните с него метаболити.

прочети още

В тази публикация ще предоставим насоки как да започнете да тренирате още днес без да е нужно да посещавате фитнес или да закупувате скъпи и тежки уреди. Изометричните тренировки имат редица предимства за дамите, дори и да ги практикувате в рамките на 5 минути всеки ден. Activ5 е уред с джобни размери, който измерва приложената мускулна сила. Мобилното приложение съдържа над 100 различни изометрични упражнения, които са групирани по части от тялото, мускулни групи, възраст, ниво на предварителна фитнес подготовка. Има специално разработени програми за тренировки докато гледате телевизия, пътувате с влак или самолет и пр. 

прочети още

В кръвта има 3 основни групи кръвни клетки - червени (еритроцити), бели (левкоцити) и тромбоцити. Всички те водят началото си от стволови клетки, създадени в костния мозък. Панцитопения е заболяване, при което е намален броя и на 3-те основни групи кръвни клетки. В зависимост от количеството симптомите може да варират от леки до животозастрашаващи. Вижте взаимовръзката между липсата на витамин B12 и панцитопенията. 

прочети още

Защитата на организма от вредното въздействие на бактерии, гъбички, вируси и злокачествено мутиране на клетки се извършва чрез различни специализирани клетки на имунната система. В тази публикация ще разгледаме как дефицитът на витамин B12 влияе на броя на белите кръвни клетки, на активността на неутрофилите, CD4 и CD8 - T клетките, естествените клетки убийци и пр.

прочети още

В последните дни сме изправени пред една от поредните пандемии в историята на човечеството. Електронната книга Biohaker’s flu guide разглежда над 260 научни източника, които проучват как да подсилим имунната система с цел избягване на заразяване и минимизиране на усложненията на вече настъпила инфекция. 

прочети още

Чувствате ли се хронично уморени? Вероятно сте получавали съвети да забавите темпото, да избегнете стреса, да си почивате повече. В тази публикация ще разгледаме някои от т. нар. “хормони на стреса”, които се отделят от надбъбречните жлези, как те влияят на дейността на вътрешни органи и ефективността на имунната система да ни защитава от бактерии, гъбички и вируси. 

прочети още

В тази публикация ще предоставим кратка информация за най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството, най-популярните зоонози и как по естествен път бихме могли да повишим имунитета си, за да успеем да се справим с новопоявили се вирусни и бактериални инфекции. 

прочети още

Вероятно повечето от хората имат желание да се погрижат за физическата си форма, но не го правят поради различни причини. Изометричните упражнения са лесни за изпълнение и могат да се извършват в спокойна домашна обстановка. Вижте накратко кои са техните основни ползи за тялото. 

прочети още

Повечето от изследванията на имунната система са извършени с помощта на култури от клетки, които са поставени в епруветки, а експериментите се извършват извън живия организъм. Тази публикация доказва защо “Здрав дух в тяло” е сентенция, която се потвърждава от клинични изследвания от последните години. Тъй като взаимовръзките между органите и системите са двупосочни, можем да кажем и че здравото тяло би следвало да води до крепка психика. 

прочети още

В тази публикация ще разгледаме какви са предимствата и недостатъците на едно нашумяло в последните години вещество - хиалуроновата киселина. Можете да я намерите във всякакви форми - филъри за увеличаване на обема на устните, инжекционни разтвори срещу болки в ставите, капки за очи, хранителни добавки и пр. Има ли разлика между различните видове хиалуронова киселина? Какви са нежеланите странични ефекти? 

прочети още

В тази публикация ще предоставим кратка информация какво представлява спина бифида, какви са другите вродени дефекти на невралната тръба, кои са най-честите причини за появата им, възможно ли е да бъдат предотвратени и как. 

прочети още

В последните години се обръща внимание на храните и начините по които въздействат върху здравето. Функционалните храни освен че снабдяват организма с енергия, служат за профилактика на различни заболявания поради наличието си на различни биоактивни вещества. Вертера е руска компания, която предлага функционални храни с кафяви водорасли, които служат за профилактика на йоддефицитните заболявания.

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, който се намира в определени храни от животински произход. Въпреки че много от хората го приемат, има различни причини за малабсорбция. Симптомите на дефицит често се развиват в продължение на месеци и са подобни на симптоматиката на други заболявания, което пречи на поставянето на точна диагноза. От друга страна към днешна дата няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли дефицит на витамин B12.

прочети още

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло, който се произвежда от фибробласти и други специализирани клетки. Когато остаряваме тези клетки спират да се делят, а след това умират. Съответно и количествата новосинтезиран колаген намаляват. Това се отразява пряко върху кожата, която съдържа големи количества колаген. 

прочети още

Дефицитът на витамин B12 се дължи на различни причини. За съжаление извършването на само едно изследване като например проверка на серумните нива на витамина не е достатъчно, за да потвърди или отхвърли метаболитен дефицит. Резултатите от изследването на метилмалонова киселина също не могат да се тълкуват еднозначно, но подпомагат разкриването на цялостното състояние и дават насоки за правилното лечение. 

прочети още

В последните години заболявания при животните разболяват и хората. Примерите са много - бяс, малария, свински и птичи грип, СПИН, Лаймска болест, ебола. Болестта, известна също като “луда крава” може да причини смърт на хората поради наличието на приони - вид протеини с неправилна структура. За да бъдат унищожени тези смъртоносни приони се налага пълна забрана на продукти от определени държави и тежки химични обработки. Засега рибите не са източник на приони и могат да се използват за създаването на козметика и хранителни добавки с колаген. 

прочети още

В човешкото тяло циркулират трилиони еритроцити, чиято основна цел е пренос на кислород. Увреждането на еритроцитите може да бъде причинено от липса на витамини от група B и да доведе до анемия. Освен типичните симптоми като блед тен и силен задух, мегалобластната анемия може да се прояви с нетипични симптоми като афти, косопад, изпускане на урина, кашлица и др.

прочети още

Обикновено се интересуваме какви са причините за дефицит на витамин B12, какви изследвания е нужно да направим за да установим дали страдаме от липса, кои са основните симптоми, от кои храни да си набавим този водноразтворим витамин. В тази публикация ще обсъдим как витамин B12 може да помогне да преодолеем въздействието на често срещани вещества, които вредят на човешкото здраве.

прочети още

Матрикините са група естествени съединения, които участват в реакции на имунната система, развитието на органи, възстановяването на наранени тъкани, образуването на нови кръвоносни съдове и пр. Специфичен вид матрикини (KTTKS) може да стимулира фибробластите да произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина, но за съжаление не може да проникне през роговия слой на епидермиса. През XXI в. екип учени успява да подобри този вид матрикини и да създаде синтетичен матрикин, известен като Matrixyl, който може да премине през епидермиса. Днес Matrixyl се използва в множество висококачествени анти-ейдж козметични продукти.

прочети още

Охлювите са мекотели, които населяват сушата и водата. Сухоземните охлюви отделят различни видове слуз. Една от тях се използва е с доказани качества и се използва в различни козметични продукти - кремове за лице, лосиони, сапуни, маски за лице, серуми и пр. Градинският охлюв Helix aspersa е често срещан в България, а множество клинични изследвания доказват ползите от локалното нанасяне на екстракта върху кожата на лицето и тялото.

прочети още

Отдавна е ясно, че между състоянието на червата и мозъка има връзка. Черният дроб е жизненоважен вътрешен орган, който изпълнява различни функции. Увреждането му с алкохол води до чернодробна енцефалопатия и намаляване на обема на хипокампуса в мозъка. За съжаление все още не съществуват изследвания, които в ранен етап да открият невропсихичните нарушения. Вижте как все пак можем да ги открием с помощта на изследвания на кръвта. 

прочети още

Фибробластите са клетки, които произвеждат колаген, еластин, хиалуронова киселина и участват пряко в зарастването на рани и изграждането на нови тъкани. Има 22 различни фактора за растеж на фибробластите, които оказват влияние върху човешкото тяло. Стимулирането на активността на фибробластите обаче е нож с 2 остриета, защото може да доведе до различни форми на фиброза. 

прочети още

Човешкият мозък е един от най-сложно устроените органи, а от него излизат 12 чифта черепно-мозъчни нерви. Повечето от тях изпълняват функциите си в зоната на главата или шията. Изключение прави блуждаещия нерв, чиито разклонения достигат до сърцето, бъбреците, белите дробове, панкреаса, черния дроб, червата, пикочния мехур и пр. Липсата на витамин B12 може да увреди отделни разклонения на този нерв и да доведе до разнообразни симптоми. 

прочети още

Витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход. В последните десетилетия се увелича броя на децата и възрастните с наднормено тегло и затлъстяване. Много от тях приемат висококалорични храни и преработени продукти с много мазнини. Те са бедни на витамини и микроелементи. Клинични изследвания доказват, че с повишаването на теглото се увеличава риска от дефицит на витамин B12. Главната причина е, че създаването на нови тъкани води до произвеждане на нова кръв. Съответно серумните концентрации на витамина се разреждат. 

прочети още

Кожата е най-обширния орган в човешкото тяло. По повърхността ѝ са разположени огромен брой различни видове бактерии, гъбички, вируси и паразити. Някои от тях са неутрални, други се стремят да проникнат и да причинят инфекции, други са полезни, защото контролират растежа на определени щамове. В кожата има клетки, които се стремят и неутрализират патогените. Те са част от имунната система на организма, която често подценяваме. 

прочети още

Фолиевата киселина е водоразтворимия витамин B9. Известни са множество ползи за здравето. С цел профилактика на уврежданията на ембриона е препоръчително бъдещите майки да приемат достатъчни количества фолиева киселина. В някои държави определени храни са обогатени с този витамин. Един от основните проблеми е, че той е в трудно усвоима синтетична форма. Освен това за редица метаболитни процеси фолиевата киселина зависи от витамин B12 като кофактор. 

прочети още

Една от спецификите на средиземноморската диета е повишения прием на маслини и зехтин. Техните ползи за здравето са известни. Когато са зелени и незрели, маслините съдържат горчиво биоактивно вещество - олеуропеин. За да бъде отстранено се прилагат различни химични обработки. Напоследък клинични изследвания доказват, че горчивия олеуропеин има значителни ползи за човешкото здраве, а най-богатия му източник са не маслините, а листата на маслиновото дърво. Вижте за какво помага олеуропеина и как можем да си го набавим. 

прочети още

Лекарствата против стомашни киселини се разделят на различни групи. Първоначално са били разработени H2 блокерите, чийто най-популярен представител е Ранитидин. След това с цел подобряване на ефективността и избягване на страничните ефекти са били разработени т. нар. инхибитори на протонната помпа. Най-често употребяваният днес техен представител е Омепразол. И двете групи лекарства имат различни странични ефекти след дълготраен прием. Възможно ли е те да са причинени от малабсорбция на витамин B12?

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, чийто дефицит може да доведе до изменения в кръвните клетки и необратими неврологични увреждания. Към днешна дата няма едно единствено изследване, което може да потвърди / отхвърли съмненията за дефицит. Изследването на холотранскобаламин се използва през последните години и също може да бъде полезно в определени случаи. 

прочети още

В последните години някои от патогените микроорганизми са изключително устойчиви на лечението с антибиотици. Това предизвиква загриженост, че някои от бактериалните инфекции в скоро време ще бъдат трудно лечими. Пред изследователите се разкрива предизвикателството да намерят нови биоактивни вещества, алтернатива на известните антибиотици. В последните месеци и години се извършват все повече изследвания на слузта, които отделят някои видове охлюви. Дали тя може да бъде използвана за профилактика и лечение на бактериални инфекции? 

прочети още

Представители на охлювите могат да се намерят на сушата, в реките и океаните на стотици метри дълбочина. Някои от най-големите охлюви в днешно време достигат до внушителните 90 см. Охлювите се използват за храна от човека от 12-16 000 години. Твърди се, че Хипократ - бащата на медицината, е използвал слузта от охлювите за приготвянето на различни лекарства и лечението на кожни заболявания. Търсенето на съвременна козметика с охлюви нараства в световен мащаб, а България е една от страните, която предлага продукти с доказана ефикасност. 

прочети още

Лицето е едно от първите неща, които забелязваме в един човек. Силните негативни емоции водят до отделяне на “хормони на стреса” и влияят на бариерните функции на кожата. Недоспиването и дългото безсъние е друг вид стрес за организма, който може да засегне не само повърхностния слой на кожата (епидермиса), но и по-дълбоко разположената дерма. Когато остаряваме способностите за регенерация на кожата след подобни стресови натоварвания намаляват значително. 

прочети още

ДНК съдържа информация, която се предава при всяко делене на клетката. Хромозомите, които се намират в ядрото на клетката са изградени от множество съединени ДНК. В края на хромозомите се намират специални участъци, наречени теломери. При многократното делене на клетките, дължината на теломерите намалява и в един момент те вече не са способни да се делят. След като остареят, клетките умират чрез програмирана клетъчна смърт. Дали в запазването на дължината на теломерите не се крие решението за вечна младост и здраве? Кои са факторите, които допълнително ускоряват скъсяването на теломерите? 

прочети още

Белите кръвни клетки (левкоцити) са част от имунната система на човека. Те от своя страна могат да се разделят на отделни групи, които изпълняват специфични функции. Неутрофилите са най-многобройните левкоцити и изпълняват 3 различни действия с цел унищожаване на вредни микроорганизми и вируси. Липсата на витамин B12 уврежда правилното съзряване на неутрофилите и съответно ролите, които изпълняват в имунната система. 

прочети още

Кожата е с повърхност около 2 кв. м. и изисква специфични грижи. Морските водорасли съдържат множество витамини, микро- и макроелементи, полизахариди, аминокиселини и неповторими в сухоземния свят биологично активни вещества. Различни проучвания показват, че козметиката, която съдържа морски водорасли може да намали дълбочината на бръчките, да излекува раздразнената кожа, да спомогне за по-бързото заздравяване на раните, да премахне тъмните пигментни петна, изцяло да пречисти кожата от токсини и пр. 

прочети още

Кожата на човешкото тяло изпълнява различни роли. Локалното нанасяне на козметика понякога не може да преодолее епидермиса и да проникне в по-долните слоеве на кожата. Нутрикозметиката е комбинация от биологично активни вещества, които след поглъщане чрез кръвообращението достигат до кожата отвътре и се грижат тя да изпълнява ролите си безотказно. 

прочети още

По време на ембрионалното развитие стомашно-чревния тракт е напълно стерилен, но след раждането започва да се колонизира от различни щамове бактерии. Известно е, че в червата живеят трилиони микроорганизми с обща маса 4-5 килограма. В тънките черва бактериите са сравнително малко, но при различни състояния бактериите от дебелото черво достигат до тънките черва. Определени щамове намират подходяща среда и започват неконтролирано размножаване като изместват част от другите щамове бактерии. Това може да доведе до малабсорбция на различни хранителни вещества и заболявания. 

прочети още

Близо всяка трета смърт в световен мащаб се дължи именно на сърдечно-съдово заболяване. Неправилният начин на хранене е сред факторите, които водят до началото на подобно тежко увреждане. Някои видове морски водорасли се използват за храна от столетия от жителите на Япония, Китай и Корея. Различни научни изследвания от цял свят доказват, че в ядливите морски водорасли има биоактивни вещества, неповторими в сухоземния свят, които служат за превенция на различни сърдечно-съдови заболявания. 

прочети още

Терминът функционални храни е въведен за първи път в Япония през 80-те години с разработването на специален печат за обозначаване на храни за специфична здравословна употреба (FOSHU). Този печат се поставя на преработени храни, които съдържат съставки за подобряване на специфични функции в тялото, и освен това са хранителни. В последните години функционалните храни се продават не само в Япония, но и по целия свят като ефективността и безопасността им подлежат на строг контрол. 

прочети още

Изпускането на урина (инконтиненция) е притеснително и неприятно изживяване. То е и сред най-честите причини за настаняване в дом за стари хора. Хирургичната операция с поставяне на поддържащ слинг е неинвазивна процедура, но може да се окаже неефективна и безполезна в случаите, когато изпускането на урина се дължи на увреждане на нервите. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите, а дефицитът му може да доведе както до неконтролираното изпускане на урина, така и на изпражнения при различни възрастови групи. 

прочети още

Кожата на тялото има съществена роля за възприемането на температурата на околната среда и терморегулацията. Има различни продукти за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето. Тежко увреждане на кожата можем да получим и при отрицателни температури, които навлизат до дермата и разрушават колагена, който е около 70% от сухото тегло. 

прочети още

В България почти ежедневно сме свидетели на проблема с липсата на кръв за пострадали при катастрофи и различни инциденти. Преливането на кръв и кръвни продукти се налага и след извършване на хирургична операция, при която има голяма кръвозагуба. Може ли да се избегне преливането на кръв, което е свързано с различни рискове и опасности? 

прочети още

Frontiers in Pharmacology e втория най-цитиран журнал за фармакология и фармация в света с отворен достъп и е авторитетен източник на информация. На 20 септември 2019 г. във Frontiers in Pharmacology беше публикуван пълния текст на изследването Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders което доказва, че при някои пациенти със синдром на хроничната умора / миалгичен енцефалит приемът на витамин B12 може да облекчи симптомите.

прочети още

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло. За съжаление, колкото повече остаряваме, толкова повече колаген губим и това се отразява както на външния вид на кожата, така и на дейността на вътрешните органи. Съвременният начин на хранене не може да снабди тялото с нужните аминокиселини, за синтез на колаген. Козметиката с натурален рибен колаген забавя процесите на стареене на кожата, а хранителните добавки снабдяват организма с нужните количества колаген тип I и колаген тип II.

прочети още

Заболяването е идентифицирано през 1934 г., а през годините носи различни наименования. Днес освен синдром на хроничната умора се използва и названието миалгичен енцефаломиелит. При леките форми хората могат да работят и имат почти нормален начин на живот, а при тежките форми пациентите са приковани към леглото и инвалидизирани в продължение на месеци. Причините за възникване на заболяването не са известни и съответно няма ефективно лечение, а само облекчаващо отделни симптоми. Изследване от септември 2019 г. доказва, че капките за нос с витамин B12 от CureSupport повишават серумните нива на витамина и повишават жизнеността при ⅔ от участниците в проучването. 

прочети още

Още от дълбока древност е ясно, че здравето на човека се заражда в червата. Но цялостното здраве на организма зависи и от стомаха, чиято задача не е само да смели механично храната. Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, което може да доведе до анемия поради малабсорбиция на желязо. Освен това при увреждане на специални клетки от стомашната лигавица, водоразтворимия витамин B12 се разрушава, а това води до злокачествена анемия и различни неврологични увреждания.

прочети още

Антидепресантите се разделят на различни групи според влиянието им върху мозъка. Много от тях се стремят да повишат нивата на серотонин и така да повлияят на депресията, тревожността, паник атаките и пр. Антидепресантите имат различни странични ефекти, много от които отшумяват след спиране на приема им. Оказва се, че приемът на дори най-съвременни групи антидепресанти като селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин може да доведе до остеопороза и повишен риск от фрактури на костите.

прочети още

Аутизмът и разстройствата от аутистичния спектър са сравнителни често срещани сред днешните поколения деца. Освен индивидуалните поведенчески терапии, те понякога са лекувани с медикаменти с множество странични ефекти. Витамин B12 е свързан със синтеза на ДНК, миелиновите обвивки на нервите и състоянието на червените кръвни клетки. Възможно ли е проявите на аутизма да се дължат именно на липсата на този водоразтворим витамин?

прочети още

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло. В тази публикация ще научите кои са храните, от които можем да си го набавим, по какъв начин можем да провокираме синтеза на нов колаген в организма, как влияе термичната обработка на храните и кои са факторите, които влияят на ускорено разграждане на колагена. 

прочети още

Еритроцитите са най-многобройните кръвни клетки, които снабдяват всички тъкани с кислород и отвеждат въглеродния двуокис. MCV е показател от Пълна Кръвна Картина, чиито стойности показват дали страдаме от анемия. Понижените стойности на MCV най-често се дължат на липса на желязо, а повишените на липса на витамин B12 и фолиева киселина. Разбира се зад тези липси стоят десетки причини, но откриването им е път към поставянето на правилната диагноза и съответно ефективно лечение. 

прочети още

Съществуват десетки различни видове анемия с понижен брой червени кръвни клетки (еритроцити), както и увреждания на тромбоцитите. Тъй като кожата е богато кръвоснабдена тези хематологични отклонения дават своя видим “отпечатък”. В подобни случаи локалното нанасяне на различни кремове върху кожата няма да помогне с подобни проблеми, а заболяването на кръвта може да предизвика животозастрашаващи усложнения. 

прочети още

Във всеки един момент в човешкото тяло действат мускулите на сърцето, които изпомпват кръв, гладката мускулатура, която подпомага дишането, храносмилането, кръвообращението, и скелетните мускули, с чиято помощ извършваме различни движения. Тези мускули са различни по големина, форма, извършвани движения и капацитет. Саркопения е разрушаването на вече съществуващи мускули с напредване на възрастта. Процесът може да се забави чрез подходящи тренировки и прием на протеини.

прочети още

Витамин B12 е водоразтворим и съществува в различни форми. За да бъде усвоен правилно се свързва с 3 транспортиращи протеина. Бързорастящите туморни клетки се стремят да провокират образуването на нови кръвоносни съдове, чрез които да получават кислород, хранителни вещества и витамини, сред които и витамин B12. Тъй като имат за цел да усвоят витамина, някои от туморите започват производството на транспортиращи протеини като Хаптокорин и Транскобаламин II. Ако не приемаме витамина от храна или добавки, транспортиращите протеини го извличат от кръвообращението и в крайна сметка здравите клетки и целият организъм страдат от дефицит.

прочети още

Кръвта се състои от 55% плазма, богата на вода и 45% кръвни клетки, които се образуват главно от костния мозък и имат различни функции. Червените кръвни клетки (еритроцити) служат за пренасяне на кислород до всяка тъкан в тялото и съответно пренос на въглероден диоксид. Техният живот е около 120 дни, а промените в показателите им могат да подскажат наличие на анемия. Ретикулоцитите са незрели червени кръвни клетки, които помагат диагнозата да бъде поставена на много по-ранен етап, защото се произвеждат ежедневно. 

прочети още

Колагенът е важен протеин, който се състои от 29 различни типа. Най-често срещаните типове в човешкото тяло са тип I, II, III, IV и V. Обикновено в човешкото тяло непрекъснато се произвежда нов колаген, а стария се разгражда. С напредване на възрастта синтеза започва да намалява и това води до различни видими външни и невидими вътрешни промени във функциониране на тъкани и органи.  Как да изберем правилния тип според проблемите си? 

прочети още

Сърдечно-съдовите заболявания са сред главните причини за смърт. Причините за възникване на подобни заболявания са различни. Различни клинични изследвания показват, че намалената функция на щитовидната жлеза също може да доведе до изменения в стойностите на кръвното налягане, пулса, поява на застойна сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, промени в ритъма и пр. За щастие субклиничния хипотиреоидизъм с повишен TSH, но нормални стойности на Т3 и Т4, може спонтанно да отшуми, а добавянето на изкуствени хормони носи противоречиви ползи за сърдечно-съдовата система.

прочети още

Дизартрията е нарушение на произнасянето на звуци и темпа на говор, което често се дължи на увреждането на черепномозъчните нерви. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите, а неговия дефицит води до различни неврологични увреждания сред които и тези специфични увреждания на речта. 

прочети още

Металните пломби постепенно са изместени от “белите”, но основните притеснения за първите не трябва да е само техния външен вид и естетически качества, а че в състава им има живак. Различни изследвания показват, че той може да се отдели като живачни пари в устата дори години след поставянето на пломбата или да проникне в кръвообращението и да се натрупа във вътрешните органи. Въпреки че тези пломби са по-евтини и дълготрайни, ако имате възможност е препоръчително да ги избягвате. 

прочети още

Еластинът се произвежда още по време на ембрионалното развитие и продължителността на полуразпад е 78 години. Той позволява на тъканите да възвръщат първоначалната си форма след натоварване и е силно еластичен. Генетични мутации, увреждане от UV лъчи, токсини и възпалителни процеси могат да го разградят и да доведат както до бръчки по кожата, така и до животозастрашаващи заболявания на белите дробове, кръвоносните съдове и храносмилателния тракт. 

прочети още

Около 90% от населението в световен мащаб страда от главоболие в рамките на 1 година. Човешкият мозък няма рецептори за болки, но има множество причини, които могат да доведат до неприятните усещания. Преди да посегнете към болкоуспокояващите се запитайте дали това не е симптом на друго заболяване, което трябва да се лекува. 

прочети още

Цианидът е силно токсично вещество, което нарушава преноса на кислород на клетъчно ниво и може да предизвика мъчителна смърт в рамките на минути. Витамин B12 има различни форми, а една от тях е Хидроксокобаламин. След приема на 5 или 10 грама Хидроксокобаламин цианидът се свързва с кобалтовия йон във витамин B12 и напуска организма под формата Цианокобаламин без да уврежда организма. Така витамин B12 може да спаси човешкия живот, ако се приеме в рамките на няколко минути още преди да са настъпили необратими увреждания. 

прочети още

Хормонът TSH се произвежда в хипофизата и стимулира хормоните на щитовидната жлеза. При повишени стойности на TSH над 4 mU / l , но нормални T3 и T4 се диагностицира субклиничен хипотиреоидизъм. Той може да протича със симптоми, които са подобни на други заболявания и напълно безсимптомно. Това състояние може да прогресира до явен хипотиреоидизъм, както и спонтанно да изчезне. Вижте кога е нужна заместителна терапия и има ли вариант за профилактика. 

прочети още

Човекът се отличава със способностите си за произнасяне на думи, пеене и произнасяне на разнообразни звуци. Гласовете се различават по пол, но освен това има 3 мъжки и 3 женски типа глас. Производството на звук става с помощта на въздух, който преминава през еластични гласни струни. Те обаче трябва да бъдат достатъчно здрави, за да издържат на напрежението. Колаген тип I участва в изграждането на кожата, но и на гласните струни. Скъсването им и тяхното зарастване са идентични на раните на кожата. Веднъж увредени, гласните струни не могат да възпроизведат същия глас, защото по тях има белези.

прочети още

Получава се при деца на родители, които носят по 1 дефектен ген. По време на бременността зародишът не е увреден, но симптомите се проявяват дни и седмици след раждането. Най-често родителите търсят лекарска помощ заради диария, многократни повръщания, новороденото не нараства според нормите. Кръвните изследвания показват намаление на броя червени, бели кръвни клетки и тромбоцити. Обикновено серумните нива на витамин B12 и фолиева киселина са нормални и не показват дефицит. Мутацията е свързана с ген TCN2 и води до невъзможност витамин B12 да бъде погълнат от клетките. На по-късна възраст, дори и при започнало лечение, може да възникнат проблеми с говора, забавено прохождане, когнитивни нарушения, атаксия, ретинопатия и зрителни нарушения.

прочети още

Наясно сме, че в червата има трилиони бактерии, които при средния възрастен човек са с тегло 4-5 кг. Приемът на антибиотици убива също и полезните за човешкото здраве микроорганизми, а балансът е разрушен. Пробиотичните бактерии са полезни, но трайното им заселване и колонизиране на чревния тракт е трудно. Има сериозни заболявания на червата като болест на Крон, улцерозен колит и други некласифицирани инфекциозни заболявания, които са трудни за диагностика и още по-трудни за лечение. Начин на хранене, генетични фактори, тютюнопушене, инфекции, стрес, ксенобиотици и тежки метали - много са  факторите, които могат да доведат до възникване на подобни заболявания. Хирургични операции се прилагат само в краен случай, но опасността от рецидив на заболяването е доста висок. И все пак определени храни могат да бъдат използвани за профилактика на подобни тежки инфекциозни заболявания на червата. 

прочети още

Тенът на здравата кожа е еднороден. Промените в цвета, които рязко се отличават от съседните участъци се наричат хиперпигментация. Обикновено тъмни петна се получават под въздействието на силните слънчеви лъчи. Бушуващите хормони в тялото на бременната жена водят до специфична пигментация (мелазма), която отзвучава след раждане. Има случаи, когато кожата на дланите, пръстите на ръцете и краката е тъмна и никакви кремове не могат да променят цвета, който е устойчив в продължение на години. Научни изследвания показват, че това тези хиперпигментни петна могат  да са причинени от дефицит на витамин B12. В повечето случаи той е причинен от малабсорбция или строга веган диета, но пълната упойка с райски газ също може да доведе до подобни изменения на кожата. 

прочети още

През последните 50 години се случват 3 сериозни аварии в Атомни Електрически Централи (АЕЦ). През 1979 г. е инцидентът в САЩ, в централата на Three Mile Island. През пролетта на 1986 г. аварията в Чернобил замърсява огромни площи, а през 2011 г. вследствие на цунами се получава аварията в АЕЦ - Фукушима. Съветът на Европа е политическа международна организация, която включва 47 страни членки. През 2013 г. екип от различни страни, в това число и България, подготвя документ с информация какво да правим в случай на ядрена авария и как да защитим здравето и живота си.

прочети още

Всеки от нас има централна и периферна нервна система. Нервните влакна (аксони) са обвити с миелин, който служи за изолация и по-бързо предаване на нервните импулси до отдалечени части на тялото. Увреждането на миелина може да се дължи на различни причини и да доведе до множество разнообразни симптоми. Положителният рефлекс на Бабински е нормален за бебета и малки деца до 2-годишна възраст, а след това е индикатор на неврологично увреждане. Вижте видео как можете да направите този тест за секунди в дома си. 

прочети още

Случвало ли се е да пазите диети, а след това загубените мазнини да се възстановят много бързо? След като спре растежа, човек има определен брой адипоцити - клетки, които съхраняват мазнините. Те могат да увеличат обема си до 4 пъти, за да приемат повече липиди. В един момент техният растеж е възпрепятстван и тези клетки започват да се делят, а броят им се увеличава. Какво се случва, когато отслабнете? Новосъздадените мастни клетки имат дълъг живот и не изчезват. При всяка възможност те акумулират мазнина. Мастните депа в организма принадлежат към съединителната тъкан и са обвити от гелообразно междуклетъчно пространство, богато на колаген и еластин. При хората със затлъстяване се получава специфичен вид фиброза, при която тази извънклетъчна матрица губи гъвкавост и не позволява на мастните клетки да нарастват. В един момент обаче това ги уврежда и те умират като предизвикват възпаление. При диабетиците ситуацията е още по-сложна, защото колагенът се гликира и е с увредена структура.

прочети още

Наскоро излезе мини сериалът "Чернобил" , който показва гледна точка относно случилата се авария в атомната електроцентрала на 26 април 1986 г. Този сериал предизвика ожесточени дискусии. Докато коментираме информационното затъмнение в България, намерихме едно интервю по повод 28-годишнината от аварията и много преди да бъде излъчен сериала на HBO. Въпреки че за разлика от нас, учени от бившия вече СССР са намерили начин за превенция на населението при подобни ситуации, техните разработки са били забравени в продължение на години. Аварията във Фукушима през 2011 г. напомни, че въпреки научените уроци подобни инциденти грозят здравето и живота на човечеството.

прочети още

Когато се случи краткотрайно, подобно усещане се дължи на притискане на нерв поради неподходяща поза на тялото. Причините за хроничната парестезия са десетки. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите. При липсата му се получават различни неврологични увреждания. Едно от тях е именно парестезията, която може да се прояви с разнообразни усещания. Лечението се състои в добавяне на витамин B12, а когато увреждането е в начален стадий, пълното възстановяване се случва в рамките на седмици и месеци.

прочети още

В последните години се увеличава броя на синтетично произведените лекарства и хранителни добавки. От друга страна се извършват клинични изследвания, които доказват ползите на биологично активни вещества от живата природа Това, което са знаели предците ни, днес с помощта на модерната апаратура може да бъде измерено като ефективност, оптимална доза и най-удачна форма за прием. Едно от тези вещества е фукоксантин, изолиран през 1914 г. от кафяви морски водорасли. Множество проучвания от последните години върху животни и хора доказват ползите му за превенция и лечение на различни заболявания.

прочети още

Аспиринът е открит през 1899 г. и е бил използван масово при грипните епидемии между двете световни войни. През 1956 г. започва продажбата на Панадол, а през 1962 г. на Ибупрофен. Те стават предпочитани, а продажбите на аспирин замират. През 1950 г. семеен лекар от САЩ установява, че пациентите, които прекаляват с дъвки с аспирин получават кървене. Това го навежда на мисълта, че аспиринът може да се използва срещу слепване на тромбоцитите и за превенция на сърдечен инфаркт. През 60-те и 80-те години се правят изследвания, но те не показват голям успех. Независимо от всичко продажбите на аспирин, този път като медикамент, полезен за сърцето отново тръгват нагоре. Последните проучвания от 2018 и 2019 г. показват, че аспиринът не е ефективен за първична профилактика при хора, които досега не са получавали инфаркт. Едва след като хората получат 1 инфаркт би могло да се предпише всекидневен прием на аспирин, въпреки че съществува риск от кървене и дори смърт при предозиране. През 1932 г. е открита аминокиселината хомоцистеин, но отнема десетилетия за изясняването на тезата, че повишените количества на хомоцистеин могат да доведат до инфаркт, коронарна болест на сърцето, инсулт и други сърдечно-съдови увреждания. За щастие хомоцистеинът може да бъде понижен чрез витамини от група B - фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12. Ролята на витамин B6 в понижаването на хомоцистеина не е толкова значима.

прочети още

Кадмият е метал, открит през 1817 г. Той се среща рядко в почвата, но участва в медни, цинкови и оловни руди. През 1912 г. в една от префектурите на Япония много от хората започват да се оплакват от силни болки в костите и гръбначния стълб. Болестта е наречена Итай-итай (превод : боли - боли ) и първоначално се смята, че е вид специфична бактериална инфекция или локално неразположение с неизвестна причина. Едва през 1968 г.  японците откриват, че това е отравяне с кадмий, който е дошъл от ориза, напоен с водата от близката река, а в нея имало изхвърлени отпадъци от близката мина. През 2012 г. приключва проект на японското правителство за пречистване на замърсените почви с кадмий, стойността му е над 40 милиарда евро. В последните години различни изследвания доказват, че дори при стойности, приемани за безопасни, кадмият в хранителните продукти може да причини остеопороза при жените над 50 години.

прочети още

Много се говори за ползата от витамините. Не бива да забравяме, че за да можем да ги използваме днес в най-различни форми, са проведени множество клинични изследвания за безопасност и препоръчителни дневни дози. Преди откриването на витамините (след 1930 г.) не е била ясна причината за заболявания като скорбут, пелагра, бери-бери, злокачествена анемия и пр. Напоследък се твърди, че приемът на витамини от група B може да провокира развитието на рак. Канцерогенен ли е витамин B12? Вижте последните научни проучвания.

прочети още

Досега са идентифицирани 28 различни типа колаген. Най-често срещаният е колаген тип I. Въпреки че не се споменава често, колаген тип IV е също от изключителна важност за здравето и живота. Генетични мутации могат да причинят животозастрашаваща бъбречна недостатъчност, загуба на слуха, поява на мехури по кожата. Именно базалната мембрана, изградена от колаген тип IV, осигурява физическа защита и не позволява на злокачествените клетки да проникнат в по-дълбоките тъкани на органите (карцином in situ) и да образуват метастази.

прочети още

Сорбентите са вещества, които служат за абсорбиране на газове, течности и тежки метали. Те могат да бъдат органични, естествени неорганични и синтетични. Суперабсорбиращият полимер е един от най-често използваните синтетични абсорбенти, който влиза в състава на пелените за еднократна употреба (известни и като памперси) за бебета и възрастни. Благодарение на това вещество урината приема гелообразна форма и не изтича извън пелената. Основният проблем е, че подобни вещества са трудни за рециклиране. Редица научни изследвания доказват, че биомасата от кафяви водорасли Ламинария пречиства отпадни води, замърсени с тежки метали и радионуклеиди по напълно безопасен начин.

прочети още

Всеки косъм в човешкото тяло преминава през определен цикъл на растеж, развитие и падане, след което на негово място от космения фоликул израства нов косъм. Понякога количеството на новопорасналите косми намалява значително и това се отразява на гъстотата на косата. За щастие има начини за стимулиране растежа на новопоникнали косми и прекратяване на фазите на почивка.

прочети още

Вероятно сте чували за танините, които засилват вкуса на червеното вино и се съдържат в някои плодове и дървесни кори. Флоротанините се срещат само под водата. Те спомагат за изграждането на клетъчните стени на кафявите морски водорасли. Множество клинични проучвания доказват, че тези флоротанини имат антибактериални, противогъбични, противоалергични и противовъзпалителни свойства, които могат да се сравнят със синтетично произведените медикаменти. Същевременно патогенните микроорганизми не са развили резистентност към тях и това дава надежда за ефективно лечение на различни заболявания.

прочети още

През 1846 г. един от първите невролози д-р Мориц Ромберг описва лесен за изпълнение тест, който изглежда изключително лесно за изпълнение и не изисква никаква специална апаратура, вземане на кръв или секрети, а резултатите са ясни веднага. Днес той продължава да се използва и помага за диагностиката на неврологични заболявания. Едно от тях е свързано с увреждане на задните части на гръбначния мозък, а по тази тема работи и самият сър Артър Конан Дойл, който е дипломиран лекар, но е познат повече с образите на Шерлок Холмс и д-р Уотсън. В някои от случаите подобно увреждане на гръбначния мозък е причинено от липса на витамин B12. Своевременната диагностика и адекватното лечение водят до частично или пълно възстановяване на пациентите.

прочети още

В миналото стресът и неправилното хранене били считани за основните причинители на заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язва и рак на стомаха. След сътрудничество на австралийския изследовател Бари Джеймс Маршал и патологът Дж. Уорън през 1982 г. станало ясно, че в силно киселинния стомах може да вирее устойчиво бактерия. Двамата учени получили награда Нобел през 2005 г. Първоначално бактерията определена като друг вид, но по-късно получила името си Helicobacter pylori заради специфичните си спираловидни камшичета, които ѝ позволяват да навлезе под епителните клетки на стомашната лигавица, да понижи киселинността и да създаде устойчива колония. Днес е ясно, че освен заболявания на стомаха този патоген влияе негативно на човешкото здраве като не му позволява да абсорбира ценни хранителни вещества и витамини като B12.

прочети още

Повечето видове пластмаса са открити през XX в. Няколко десетилетия по-късно пластмасови отпадъци можем да намерим практически навсякъде. Най-големи са последствията върху живота в морета и океани. Наскоро стартъп от Лондон успя да реализира проекта си и да събере нужното финансиране за опаковане на вода и други течности. Използваните материали са биоразградими и могат да се разградят напълно за 4-6 седмици. Нещо повече - можете да изпиете водата и да изядете опаковката, защото тя е създадена от ядливи кафяви морски водорасли. Но дори и да попадне в морето, тази опаковка по никакъв начин няма да навреди, защото произходът ѝ е точно морски.

прочети още

Пародонтоза, преждевременно раждане, тежка гангрена - има ли нещо общо между тях? Оказва се, че да. Съществуват много заболявания, които са свързани с зловредното влияние на патогенни микроорганизми. Вариантите за терапия са различни - антибиотично лечение, прием на пробиотици, лечение с кислород под високо налягане, хирургична операция за отстраняване на поразени тъкани и други. В някои случаи профилактиката се осъществява с ваксини. Не е за подценяване ролята на имунната система, която незабелязано от нас води епични битки за опазване на здравето.

прочети още

Витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход. Съществуват различни причини за малабсорбция, която не е свързана с храна. Още през 1961 г. научни изследвания откриват, че между серумните нива на витамин B12 се влияят от расата. Оказва се, че това се дължи на определени гени. Хората със светъл цвят кожа от европеидната раса са по-застрашени от дефицит.

прочети още

Водораслите са възникнали преди милиони години и имат специфични методи за защита от различни патогенни организми в морската вода. Отдавна са известни ползите на йода за функциите на щитовидната жлеза. Оказва се, че той е първият открит неорганичен оксидант, произведен от живи организми. Нещо повече, в комбинация с малки количества бром водораслите могат да се защитават успешно срещу оксидативен стрес.

прочети още

Доскоро се смяташе, че след нараняване на кожата се образуват нови тъкани с помощта на големи количества тип III, а в кожата е тип I. Според някои теории именно неправилното кръстосване в новоизградените тъкани е причина за липсата на коса. През ноември 2018 г. учени извършиха клинично изследване на опитни мишки и установиха, че виновникът за липсата на косми в наранената кожа не е колагена. Напротив, учените използвали фибробластите, които произвеждат колаген и с помощта на специален протеин успели да предизвикат образуване на космени фоликули и порастване на косми. Предстоят опити върху хора. Това ще е полезно както за мъжете с оплешивяване, така и за сгъстяване на косата чрез новопоникнали косми.

прочети още

Понякога създаването на нов живот е съпътствано от периоди на дълго очакване. Когато бременността не настъпи по естествен път в рамките на 12 месеца следва двойката да посети специалист и да бъдат проучени възможните причини. Възможно е причината за това да е жената, мъжа или двамата партньори. Често безплодието се дължи на хормонални нарушения. Понижената функция на щитовидната жлеза също влияе на плодовитостта на жената в репродуктивна възраст.

прочети още

Йодът е открит през 1811 г. след обработване на морски водорасли с натриев карбонат. Липсата на йод може да забави умственото развитие на децата  и да причини микроцефалия и ендемичен кретенизъм. Функциите на щитовидната жлеза също зависят от количествата йод в организма. При липса на стабилен йод в човешкия организъм в жлезата могат да се натрупат радиоактивни изотопи, които да я разрушат или да причинят рак. Редовният прием на органичен йод регулира нивата на тиреоидните хормони и пречи за развитието на различни неприятни симптоми.

прочети още

Диабетът е едно от най-често срещаните заболявания в последните години. Едно от най-често изписваните лекарства днес с таблетки Метформин, е открито през 1922 г. През 1923 г. започва лечението с инсулин. Междувременно в последните години вече има клинични изследвания, които доказват, че дългосрочната употреба на Метформин повишава риска от развитието на дефицит на витамин B12, който не дава отражения върху показателите на кръвната картина като MCV. Невропатиите могат да се проявят както при диабет, така и при липса на витамин B12, затова е нужно пациентите, които приемат Метформин да изследват серумните нива на витамин B12 поне веднъж годишно.

прочети още

В детството броят на временните зъби е 20, а после те биват подменени от 32 постоянни зъба. Видимата им част е покрита с най-твърдото вещество в човешкото тяло - зъбния емайл. Разрушаването му води до болезнен кариес, който следва да бъде лекуван от стоматолог. Подвенечните кариеси са още по-трудни за диагностика и лечение. През февруари 2019 г. екип от учени доказа, че с помощта на витамин B2 (рибофлавин) и 10-минутно ултравиолетово лъчение дентинът в корените на зъбите може да бъде уякчен чрез крослинкинг - кръстосано свързане на колаген тип I. Подобна процедура чрез крослинкинг се използва (вече и в България)  за лечение на очите при заболяването кератоконус.

прочети още

Витамин B12 е единствения витамин, който съдържа метален йон в ядрото си. Според свързването с този йон има различни форми на витамина - Метилкобаламин, Хидроксикобаламин, Цианокобаламин. Вижте каква е опасността от алергични реакции при предозиране с тях.

прочети още

Ежедневно сме заливани с информация за ползите от смъкването на килограми и въпреки това много от хората, които са решили да пазят диета изпитват различни негативни ефекти и това ги отказва. Оказва се, че мастната тъкан не е само склад за съхранение на енергия, но в нея може да са натрупани устойчиви токсични вещества и при загубата на мазнини те започват отново да циркулират в организма и да провокират появата на различни симптоми.

прочети още

Клинични изследвания потвърждават, че в отделни случаи причина за  метаболитните, автоимунни, сърдечно-съдови и невро-когнитивни заболявания са тежките метали като олово, живак, кадмий и др. Те могат да бъдат извлечени частично от организма със специализирани медикаменти, които имат различни странични ефекти. От друга страна алгинатите са доказали своята ефективност чрез проведените многократно клинични изследвания и могат да бъдат използвани в продължение на месеци и години без риск от подобни неприятни реакции.

прочети още

Масовото използване на антибиотици започва през 1942 г. Десетилетия по-късно се забелязва силна антибиотична резистентност и поява на супербактерии, които не се повлияват от лечение. Учените се стремят да намерят нови вещества със силно антимикробно действие, без странични ефекти, безопасни за хората и околната среда. Оказва се, че водораслите Ламинария притежават ценни антибактериални свойства, благодарение на съдържащите се в тях мастни киселини, ламинарин и фукоидан.

прочети още

Случвало ли ви се е да посрещате гости вкъщи и да изпаднете в неловка ситуация като домакини, защото някой от гостите ви има непоколебими убеждения, че някоя храна не е за него? Вижте какви са разликите между вегани, лакто вегетарианци, ово вегетарианци, фрийган, всеядни. Кои от тях са най-застрашени от развитие на витамин B12 и в кои храни се съдържа този витамин.

прочети още

Вижте 4 маски с природни продукти, които можете да си приготвите в дома си. Можете да се насладите на резултатите още след първото нанасяне. Проверете как с няколко съставки можете да приготвите маска против косопад, маска за растеж на косата, маска за заздравяване на косъма и маска за суха коса.

прочети още

Нараняването на кожата и вътрешните тъкани води до цяла каскада от фази, през които човешкия организъм се опитва да възстанови щетите. През XX в. след множество клинични изследвания се появяват различни видове превръзки, които имат за цел да защитят раните от инфекции, да абсорбират секретите и да ускорят процесите на заздравяване. Алгинатните превръзки доказват своята ефективност. Има възможност да бъдат допълнени с етерични масла, сребро, лекарства и пр.

прочети още

Въпреки голямата си употреба днес като самостоятелни витамини или в състава на хранителни добавки, витамините не са били познати преди началото на XX в. През 30-те години се отчита истински бум, а фармацевтичните компании се надпреварват в откриването на витамините и патентоването на технологии за промишлено производство. Оказва се, че заболявания като скорбут, злокачествена анемия, пелагра, рахит се повлияват успешно с помощта на витамини. Дори и днес продължават клиничните изследвания за дефицита или предозирането на витамините, както и за ползите или вредата от съвместната им употреба.

прочети още

Руската компания Вертера предлага лечебни храни на основата на кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус. Те са лесни за приемане, богати на витамини, ценни микроелементи и аминокиселини. Освен самостоятелно можете да приемате дневната доза от 1 или 2 лъжици Вертера Гел или Вертера Гел Форте в състава на коктейл или смути по Ваш вкус. Вижте 5 рецепти с плодове и/или зеленчуци, които са изключително лесни за приготвяне.

прочети още

Ако погледнем нашата планета Земя, сушата заема общо 28% от площта ѝ, а водата - 72%. Масата на живеещите в морските дълбини организми многократно надвишава живеещите на сушата. Именно в океаните преди милиарди години се е зародил животът и днес дори ние, хората, сме косвено свързани с тази среда. Вижте какви ценни вещества се съдържат в кафявите, зелените и червените водорасли и какви са ползите им за човешкото здраве.

прочети още

Причините за поява на акне са много. След преминаване на младежките години неприятните пъпки могат да се появят поради хормонален дисбаланс, прием на определени лекарства, неподходяща козметика и пр. Подобно на микрофлората в червата, която се състои от трилиони микроорганизми, кожата на лицето и тялото също е дом на множество бактерии, които имат различни роли за здравето. Оказва се, че високите дози витамин B12 могат да стимулират определени щамове на бактерията P. acnes, които да причинят възпаление в космените фоликули.

прочети още

Мартина Иванова или още позната сред мнозинството като "Марти от Свой Избор" е един от най-популярните автори и лектори на темите личностно и духовно развитие, себепознание и самопомощ в България. Тя е дългогодишен консултант по личностно развитие и холистичен терапевт. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор (www.svoizbor.com), е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация. Там ежедневно се публикуват безплатно статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Вижте отзивът ѝ за водораслите Вертера.

прочети още

През 40-те години на XX в. за пръв път било открито, че субстанция от хлебната мая може да служи за стимулиране на имунната система. Откритието имало потенциала да се използва при инфекции, травми, язви, радиационно облъчване, онкологични заболявания и др. Първото лекарство е Zymosan, но той има доста странични ефекти. През 60-те години на XX в. става ясно, че веществото, което активира имунната система е бета 1, 3-D-глюкан, който е дълговерижен полизахарид. С извличането му вече не били наблюдавани странични ефекти. Освен в хлебната мая и зърнени култури като овес и ечемик, бета глюканите се срещат в клетъчните стени на бактерии, гъби, дрожди, някои видове водорасли и пр.

прочети още

Много често попадаме на различни статии и реклами за ползите от определен продукт. Всички те звучат толкова убедително, че лекуват от пърхот до рак, но много хора вече са крайно недоверчиви. Аз също не исках да опитам продукт с водорасли, но след като се запознах с авторитетни научни изследвания се реших да намажа първоначално суперхраната на горната част от дланта си. Едва след като се убедих, че ми действа добре се престраших на първата лъжичка. В резултат от приема преодолях появата на неприятно болезнено усещане, което влачех и не можех да преодолея през последните 6 години.

прочети още

Зимният сезон е време на настинки и надявам се не изненадвам никого с това. Върлуват разни грипни епидемии, хората се разболяват и не е особено приятно. Но.... ...Няма как! Идваме на тоя свят, за да изпитаме емоции в плюс и в минус. Отначало погледнах на офертата скептично. Направих регистрация в сайта и на следващият ден половинкилограмова кутия бе при мен. Гелообразна маса, в която се оказва водораслите са съхранени живи. Разбрах, че мога вътрешно и външно да ги ползвам, тоест, не само да ги ям. но и да ги мажа там, където си поискам. Приемът като храна е препоръчителен да е на гладно, а аз исках да експериментирам на момента. Носът ми бе запушен, така и така дишах през устата, не беше никакъв проблем да поставя топчета от гел. След което си   намазах слой и на лицето като маска. Ефектът беше поразителен!  ГОРЕЩО  ПРЕПОРЪЧВАМ!

прочети още

Наименованието "витамин" се използва за първи път през 1912 г. Първият открит витамин е B1 (тиамин), който лекува болестта Бери-бери. Можем да кажем, че в рамките на стотина години са открити част от свойствата на витамините, а научните изследвания за веществата, които ги съдържат, положителните и отрицателните ефекти върху човешкото здраве продължават и днес. Едно е сигурно, тяхната липса или предозиране могат да ни повлияят по различни начини.

прочети още

Вече писахме за спортните постижения на Радостина Стоянова. Вижте мнението ѝ за продуктите от кафяви водорасли на Вертера - клетъчен гел и биомаска за лице.

прочети още

Онкологичните заболявания са като епидемия, която се разпространява в световен мащаб. Въпреки многобройните изследвания е трудно да се каже дали съществуват специфични терапии, които да гарантират 100% ремисия. В последните години има стотици клинични проучвания, които дават надежди, че фукоиданът от кафяви морски водорасли може да спомогне за активиране на клетъчна смърт на туморните клетки, ограничаване на растежа и деленето им, стимулиране на имунната система за борба с тях, забрана за образуване на нови кръвоносни съдове, чрез които да получават кислород и хранителни вещества.

прочети още

От 1953 г. досега броят на регистрираните аборти в България е над 6 милиона. Извън този брой остават част от спонтанните аборти се случват още в първите дни и седмици след имплантирането и не могат да бъдат регистрирани като бременност. Много от жените, планиращи бременност са запознати с ползите от приема на таблетки с фолиева киселина (витамин B9). Научни изследвания доказват, че водноразтворимия витамин B12 може да помогне за правилното имплантиране и безпроблемното износване на бременност тъй като понижава нивата на хомоцистеин и възникването на преемклапсия.

прочети още

Космите са придатъци на кожата. Те стърчат с видимата си част над епидермиса, но корените им се намират малко по-надълбоко - в дермата. Обикновено космите от човешката коса имат жизнен цикъл от 3-4 години. Ето защо падането и неизрастването на нов косъм се обикновено се случват почти незабележимо. Оказва се, че това не е напълно необратим процес.

прочети още

В последните години множество компании се стремят да произведат organic козметика с натурални съставки. Козметичните продукти на Вертера притежават множество сертификати за качество на съставките. Те са произведени по засекретени патентовани технологии. В състава на продуктите влизат кафяви морски водорасли като Ламинария и Фукус, които съдържат вещества без аналог в сухоземния свят. Ефектът се забелязва още след първото използване.

прочети още

Всяка жена има желание да бъде желана и красива независимо от възрастта, да има стройно тяло, сияйна и гладка кожа. Но в действителност много жени не могат да се похвалят с това. Неправилното хранене, обездвиженост, хроничен стрес – всички те водят до натрупване на излишни килограми. Нискокалорийните диети водят до бързо и краткотрайно сваляне на килограми, но след това теглото отпреди диетата се възстановява. За щастие вече не се налага да посещаваме SPA центрове, а можем да постигнем впечатляващи резултати с гел за увиване.

прочети още

Грипът и острите респираторни заболявания водят до масови епидемии и пандемии. От 1919 до днес преминали 11 пандемии, които са отнели животът на милиони хора от цял свят. Има ли начин да подсилим имунитета с помощта на природни средства и суперхрани?  

прочети още
Силата на една капка
26 ноември 2018

Един от най-често дискутираните и обсъжданите витамини и днес е B12 - кобаламин. Независимо дали става дума за разпознаването на различните симптоми на дефицит или за откриване на причините довели до болестни промени, червеният витамин продължава да предизвиква научните среди в откриването на форми, които са лесни за приемане от хора на всякакви възрасти и същевременно ефективни при пациенти с проблеми в стомашно-чревния тракт. Опитите за създаване на разтвор или прах, които да бъдат абсорбирани от лигавицата на носа започват преди десетилетия. За щастие днес има лесноусвоима назална форма както на Метилкобаламин, така и на Хидроксокобаламин.

прочети още

От време на време новинарските емисии са превзети от осведомяването, че някъде във водата е открит уран над допустимите норми. Или в пясъка на плаж по Черноморието. България е сред страните, богати на уран. В миналото урановите находища са давали препитание на хиляди българи. Какво се случва сега с тези находища? Колко често се прави мониторинг на питейната вода? Имаме ли повод за притеснение, ако сме пили вода с уран и какво следва да направим?

прочети още

Храната ни привлича главно с приятните вкусови усещания. Оказва се, че разкриването на химичната формула на глутамата през 1908 г. от японския професор Икеда е довело до използването му във всякакви храни като се започне от т.нар. китайска сол, всякакви кубчета за бульони, сухи супи, подправки, чипс, полуфабрикати и пр. Използван като подобрител на вкуса, днес за Мононатриев глутамат няма ограничения в използването. Много от големите компании цитират научни изследвания за безопасността му, направени преди десетилетия.

прочети още

Ежедневно сме подложени на минимални дози радиация - вода, храна, въздух. Те навлизат в човешкото тяло. Някои от радионуклеидите са с период на полуразпад около 30 години, а други стотици хиляди години. Един учен от тогавашния СССР, провокиран от нежеланието на доброволците да участват в експеримент, който щял да му помогне да защити докторската си дисертация, дръзнал да погълне огромни дози от Цезий-137 и Стронций-90. Не само че не се разболял, но и продължил с по-нататъшните си разработки и през XXI в.

прочети още

Кафявите водорасли са между 1500 и 2000 вида и виреят в студените води на Северното полукълбо. Родът Ламинария се използва от столетия като храна от японците и азиатците. Известни още като Келп този род кафяви водорасли образува подводни гори, които подпомагат биоразнообразието в северните морета.

прочети още

В страната ни има действаща наредба за състава и характеристиките на готварската цел. Оказва се, че и фината бяла, и морската сол трябва да съдържат определени количества йод за оптимално снабдяване на организма. Въпреки това много българи страдат от понижени функции на щитовидната жлеза. Това е от особена важност за бременните жени, на които предстои да родят здраво поколение.

прочети още

Научни изследвания отчитат, че в последните години се засилват тенденциите към увеличаване на теглото. Това води до различни заболявания и натоварва бюджета за здравеопазване. Пред учените по целия свят е поставено ново предизвикателство - как да се спре този процес, когато не всички имат желание да спазват нискокалорични диети и да спортуват.

прочети още

90% от човешките заболявания възникват поради образуване на шлаки в тялото и дефицит на широк спектър от микро и макроелементи, вследствие на все по-голямото количество токсични храни, замърсен въздух, вода и околна среда, които влияят негативно на нашия организъм. Vertera gel спомага за изчистването на всякакви токсини от организма, които предизвикват умора, трудна концентрация, главоболие, хормонален дисбаланс, алергии, подуване, запек, липса на енергия, чести настинки, кожни проблеми и т.н.

прочети още

В последните десетилетия сме изложени на замърсяване на въздуха, почвите, водите и съответно храната с тежки метали като олово, алуминий, кадмий, арсен, живак и радиоактивния стронций-90. Учените успяват да намерят начин за извеждането им от организма с помощта на кафяви водорасли.

прочети още

Японците и жителите на крайбрежията на Азия консумират водорасли от столетия. Това води до промени в микрофлората на червата и способства абсорбцията на всички ценни хранителни вещества, които не се срещат в земните растения. Оказва се, че кафявите водорасли от рода Ламинария подпомагат извеждането на токсини, тежки метали и радионуклеиди от тялото.

прочети още

Част от натрупаните мазнини в човешкия организъм са точно под кожата. Когато свалим много килограми за кратък период на време с помощта на нискокалорийна диета има риск кожата да провисне. Тя е еластична и се нагажда по контурите на тялото благодарение на високите нива на колаген и еластин. Вижте на какво да наблегнем, ако искаме да свалим наднормено тегло и да се чувстваме добре в кожата си.

прочети още

Промяната на метеорологичните условия навън и скъсяването на светлата част от денонощието могат да разстроят циркадните ритми на сън и бодърстване. С малко „помощ“ от студените дъждове и респираторните вируси току виж липсата на енергия и проблемите със съня станали обичайните заподозрени за есенна депресия. Вижте как бихте могли да предотвратите сезонното афективно разстройство.

прочети още

През 50-те години на XX в. учените правят забележително откритие – раните върху кожата на бозайници, включително и човека зарастват бързо и без никакви белези до определен момент от вътреутробното развитие. Това е революционно откритие, което позволява през 2016 г. в България за първи път да се извърши успешна операция на неродено бебе. Ако се открие тайната ще се спестят усложненията  от зарастването на рани при различни по възраст пациенти. Оказва се, че кожата на човешкия ембрион е с различно устройство в сравнение с новороденото.

прочети още

Получен от бактерии в стомашно-чревния тракт, червеният витамин се среща в най-големи количества в хранителни продукти от животински произход. Черният дроб на бозайници от вида Чифтокопитни, които са преживни е значително по-богат от черния дроб на всеядни като свинете и представители на птиците. А в червените меса количествата са в пъти по-ниски.

прочети още

Телесните течности са от 45 до 75% от общата телесна маса. Има различни причини за дехидратация, а загубата на 20% от масата може да е животозастрашаваща. Вижте как бързо можем да определим нуждата от спешна лекарска намеса и венозно вливане на разтвори.

прочети още

Косите на хората побеляват на различна възраст. Оказва се, че расовата принадлежност също влияе на това. За преждевременно посивяване на косата се смята възрастта под 20 години за хора от европеидната раса, под 25 години за азиатци и под 30 години за африканци. Какви са причините и може ли косата отново да възвърне цвета си?

прочети още

Въпреки че не забелязваме върху повърхността на кожата и вътре в телата ни ежеминутно кипят войни между бактерии, които предизвикват различни инфекции и полезни бактерии, които често приемаме с пробиотичните добавки. Кожата защитава тялото от агресивната околна среда. Водните обитатели се нуждаят от много по-адекватна защита от страна на кожата. Учени откриха мощни антибактериални пептиди в рибешката кожа, които подпомагат здравето на хората.

прочети още

Бъбреците са жизненоважни органи и към днешна дата над 1000 българи се нуждаят от спешна трансплантация. Освен че филтрират кръвта и подпомагат отделянето на ненужни вещества, те произвеждат важен хормон, който е отговорен за производството на червени кръвни клетки. Оказва се, че заедно с черния дроб бъбреците са склад за витамин B12.

прочети още

Женският полов хормон естроген е открит през XX в. Той има различни разновидности - екстрадиол, естриол и естрон. В тялото на мъжете също се произвеждат малки количества от него, както и мъжки полови хормони циркулират в телата на жените. Напоследък естрогените и фитоестрогените се използват в козметиката. Какви са ползите и рисковете?

прочети още

Афтите често са свързани с детството, но когато се появяват при възрастни и се повтарят създават дискомфорт в устната кухина. Оказва се, че вируса на Херпес симплекс не е единствената причина.

прочети още

Вероятно сте чували за слабото място на Ахил и кръстеното в негова чест Ахилесово сухожилие. Поради по-малкото кръвообращение в сравнение с мускулите може да са нужни месеци за възстановяването при травма. Какви са начините да се предпазим?

прочети още

Много от витамините са открити едва през XX в. и все още се провеждат клинични проучвания за техните ползи за човешкото здраве и съответно вредните им въздействия. Междувременно се предлагат различни комбинации от витамини и минерали. Има ли опасност те да си взаимодействат и неутрализират действията си?

прочети още

Българите намаляваме с всеки изминал ден. Двойките с репродуктивни проблеми са стотици хиляди, а в близо половината случаи вината е в мъжа. Вижте някои от основните причини за мъжкото безплодие и в кои случаи употребата на витамин B12 може да помогне.

прочети още

Млечната киселина принадлежи към групата на плодовите AHA киселини. Можем да я намерим в млякото и в метаболизма на човешкия организъм. С ниската си pH тя предотвратява развитието на патогенни микроорганизми и се използва като естествен консервант, алтернатива на парабените в козметиката. Взависимост от концентрацията се използва за различни цели в козметичните продукти.

прочети още

Сами по себе си измененията в цвета, текстурата и формата на ноктите не са достатъчни за поставяне на диагноза, но могат да помогнат на лекарите за решението какви допълнителни изследвания и прегледи да бъдат направени за потвърждение или отхвърляне на определено заболяване.

прочети още

Има различни форми на атаксия, които се дължат на увреждане на главния, гръбначния мозък или нервите. Лечението е различно според причините за възникване. Вижте няколко лесни теста, които можете да направите дори вкъщи.

прочети още

Всеки от нас е отговорен за собственото си здраве. За хората с непрекъснати здравноосигурителни права Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно. Имаме възможност да си направим безплатно изследване на пълна кръвна картина. А сега ще ви информираме за какви заболявания алармират повишените стойности на RDW и MCV.

прочети още

Откриването на акупунктурата се приписва на древните китайци. Дори и днес метода с поставяне на изключително тънки игли в тялото продължава да има своите почитатели. Междувременно се извършват многобройни научни изследвания за отчитане на ефективността на лечението. Оказва се, че акупунктурните точки имат нещо общо - те всички лежат върху съединителна тъкан. През пролетта на 2018 г. учени заявиха, че са открили нов орган в човешкото тяло. Вижте кой е той и дали би имал значение за акупунктурата.

прочети още

Мелазмата се появява често при бременните жени и отминава често от само себе си след раждането на бебето. Има случаи, когато пигментните петна по лицето и тялото предизвикват емоционален дискомфорт. Прием на орални контрацептиви, нарушени функции на щитовидната жлеза, излагане на UV лъчи без защита от слънцето, генетична обременост – причините са много.

прочети още

В последната година 16-годишен младеж плачел, имал мисли за самоубийство, губел концентрацията си, понижил успеха си в училище. Силно притеснени родителите му го завели на преглед, където му били направени най-различни медицински изследвания. За щастие причината се оказала бактерия в стомаха, която пречи на усвояването на кобаламин. Още на втората седмица след започването на лечението с този витамин симптомите започнали да отшумяват и днес той е напълно здрав.

прочети още

Парабените имат силни антимикробни и противогъбични действия и се използват като консервант в храни, лекарства и козметични продукти. Когато преминават през храносмилателната система те се отделят чрез бъбреците. Съществуват данни, че прилагането им върху кожата води не само до риск от алергии, но и натрупване. Използвани в 1% от масата на козметичните продукти през 80-те години, днес допустимите дози са понижени и се търсят безопасни алтернативи.

прочети още

Формата на дланта също може да се използва като биометричен показател. Още през V в. пр. н. е. Хипократ, известен като баща на медицината, е предположил, че специфично изменение на горната част на пръстите е свързано с белодробни заболявания. Днес многобройни изследвания потвърждават неговите теории, въпреки че все още не е изяснени всички предпоставки за възникване на подобни деформации.

прочети още

Човешките кости са изградени от органични, неорганични компоненти и вода. Освен опора на тялото, те съдържат и костен мозък, в който се произвеждат кръвни клетки. Вижте кои са подходящите храни за периодите, в които след фрактура костите се самовъзстановяват.

прочети още

Всеки човек притежава уникални биометрични параметри, чрез които може да бъде идентифициран. Отпечатъците на пръстите се формират по време на бременността и са уникални не само за всеки човек, но и за различните пръсти. Използват се като своебразен подпис и защита против фалшифициране още от древния Вавилон. Въпреки голямото разнообразие днес по отпечатъка може да се дадат предположение за телосложение, височина и дори раса.

прочети още

Често определяме кожата си като суха, мазна, склонна към акне или алергии, или просто нормална, но истината е, че реакциите спрямо слънчевата светлина и по-специално UV лъчите на слънцето също имат значение. През 1975 г. дерматологът Томас Фицпатрик разделя кожата на 6 отделни вида според чувствителността ѝ към слънчевото изгаряне и способността да придобива тен. Оказва се, че различните етноси получават по-различно време първите си видими бръчки.

прочети още

Този важен орган участва пряко в процесите на хранене и говор. Нещо повече - цвета на горната повърхност, текстурата и влажността могат да ни насочат към нарушени функции на вътрешни органи. От животозастрашаваща алергична реакция до заболявания на жлези и дефицити на витамини, вижте на какво се дължат промените във външния вид на езика.

прочети още

В България има стотици хиляди със заболявания на щитовидната жлеза. Изследвания, проведени през последните 15 години, проведени в различни части на света доказват, че голям брой от тези пациенти имат дефицит на витамин B12 или са в сивата зона. Засега в България като застрашени от дефицит се приемат главно хората, които не консумират животински продукти, въпреки че съществуват десетки причини за липсата на усвояване от невеганите. Затова преди да упрекнете заболяването си за умората, безсънието, липсата на концентрация, депресията, пробождащите болки или някой друг непривичен симптом можете да си направите изследване за серумните нива на витамин B12.

прочети още

Още от зората на цивилизациите в отделни части на света хората са започнали да изрисуват телата си с помощта на пигменти. Вкарването под епидермиса води до повишен риск от инфекции и алергии. Напредват ли днес технологиите или напротив – мастилата за татуировките стават по-издържливи, но и по-токсични?

прочети още

Това не е поредната диета, която ще ви предложи стриктен режим на хранене за няколко дни с цел отслабване. Няма да гарантираме загубата на килограми, докато лежите на дивана. Нито е диета, в която имате ограничения във вида на приеманите храни. Няма да стане дума и за калории. Ще намерите информация как вида на термичната обработка влияе на различни хранителни продукти. Каква е разликата между пилешки гърди на скара или сварени? По какво се различава обикновената филийка хляб сравнена със силно препечената в тостера. Варени срещу печени картофи. Ще получите информация какви са последствията за здравето.

прочети още

Има различни видове хернии. Някои от тях са толкова рядко срещащи се, че често са неправилно диагностицирани. Всяка година в България се правят около 20 000 операции. Засега единственото лечение е хирургично, но при 10-15 % от оперираните болестта рецидивира. Днес учени и технологични компании търсят още варианти за мрежички, които да подсилват тъканите и да попречат на излизането на вътрешни органи и заклещването им. И все пак на какво се дължи това заболяване?

прочети още

Еволюцията ни като човеци е протекла в продължение на милиони години, за да можем днес да стоим изправени гордо на 2 крака. Много от хората прекарват голяма част от времето си седнали, без да се движат достатъчно, страдат от наднормено тегло и пр. Гръбначният ни стълб няма как да се промени структурата си за няколко столетия и затова реагира с болка. Преди да посегнем към лекарствата с много странични ефекти вижте един напълно безопасен начин за облекчение на болките в гърба.

прочети още

Има различни видове рани. Външният вид на образувания белег зависи от топологични линии, които са открити през XIX в. след многобройни опити. Днес те се използват от хирурзите, които прецизно планират формата на разреза при плановите операции.

прочети още

Уловът на риба отчита ръст. Увеличената консумация води и до изхвърляне на тонове отпадъчни продукти като кожа, люспи и плавници. Вижте какви ценни протеини се съдържат и за какво могат да бъдат използвани.

прочети още

Освен в ставите, хрущялите участват и при изграждането на части от ушите и носа. Има 3 различни типа хрущялна тъкан - хиалинна, влакнеста и еластична. Но дали подобно на акулите, които са хрущялни риби и нарастват през целия си живот нашите носове и уши увеличават размерите си? Вижте виновника за издължаването им при възрастните хора.

прочети още

Има различни видове слюнчени жлези. Секретите, отделени от тях не само помагат за овлажняването и по-лесното преглъщане на храната, но и съдържат ценни протеини като хаптокорин. Благодарение на него водоразтворимият витамин B12 успява да премине неразрушен през солната киселина в стомаха и да продължи към тънките черва, където да бъде абсорбиран. Ето защо заболявания на слюнчените жлези могат да доведат до дефицит на витамин B12, дори и начина на хранене да включва продукти от животински произход.

прочети още

Докато динамиката на мимиките често се развива за секунди, бръчките вследстие на позата на съня са в резултат на онази 1/3 от живота ни, която прекарваме спейки. Каква е разликата между това да спим по гръб, по корем или настрани?

прочети още

В празно състояние обема на стомаха е около 50 мл, а след хранене обема може да се разшири до 4 литра. Престоят на храната в стомаха зависи от нейния състав. Когато стомахът е празен, в него се съдържа малко количество стомашен сок. Дори и само при мисълта за храна и с началото на нейното подаване започва усилена секреция и образувания сок може да достигне до 1.5 л. Всички стойности под pH 7 се водят за киселинни, а при стомашния сок pH е около 1.5-2.5, тоест силно киселинно. Инхибиторите на протонната помпа са медикаменти, които понижават киселинността на стомашните сокове.

прочети още

Човешкото око прилича на фотоапарат с обектив, който има определена диоптична сила (роговица и леща) и светлочувствителна фотолента (ретина).Кератоконусът е заболяване, при което роговицата се деформира и изтънява прогресивно. Наречено е така, защото предната част на окото добива неправилна конусоподобна форма. Това води до поява на неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно (понякога невъзможно) да се коригира с очила или контактни лещи и до преди няколко години единственото лечение е било трансплантиране на донорска роговица.

прочети още

Какво представлява белодробната фиброза и какви са съвременните тенденции за диагностика и лечение? Вижте част от основните признаци на заболяването, което отнема живот за 6-8 месеца в остра фаза.

прочети още

Човек прекарва близо 1/3 от живота си в сън и той е изключително важен за всеки един от нас. Не винаги проблемите със съня се дължат на психологически проблеми. Мелатонинът, наричан още хормон на съня, влияе на периодите на сън и бодърстване. Вижте как можете да се чувствате добре отпочинали сутрин без да прибягвате до сънотворни.

прочети още

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, а в световен мащаб броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване продължава да нараства. Какви са функциите на открития през 1994 г. лептин? Оказва се, че натрупаните излишни мазнини играят важна роля в хормоналния баланс на целия организъм.

прочети още

Помагат ли млечните продукти, хранителните добавки с калций и витамин D в борбата с остеопорозата, която е третото по важност социално-значимо заболяване в световен мащаб?

прочети още

Дефицитът на витамин С е причината за скорбут - заболяване, при което венците се подуват и кървят, появяват се петна по краката и тялото, а в последния стадий се стига до смърт. Още от древността заболяването е било определяно като дисбаланс на черната жлъчка, а стотици хиляди загубили живота си на корабите в търсене на нови земи.

прочети още

Какво представлява кръвния допинг и как с напълно законни средства да увеличите приноса на кислород с помощта на кобаламин. Разгледана е и връзката между анаболните стероиди и високите нива на хомоцистеин.

прочети още

Не става дума за технологичен напредък, постижения на нацията или материални богатства. Всъщност като говорим за богатство не са ли здравето и дълголетието най-желаните нематериални блага? Вижте коя е напитката, при която след 5 чаши дневно намалява с 26% риска от смърт от сърдечен удар или инсулт.

прочети още

Каква роля оказва водата при взаимодействието си с колагена като един от основните протеини в човешкото тяло? Какъв е оптималния вариант да нанасяме козметиката с колаген, за да съхраним младостта на кожата си?

прочети още

Какви са предимствата на гъбите с колаген и в кои области на медицината се препоръчват? Вижте разработките на българските учени и пред какви проблеми са поставени днес както и перспективите пред използването на хидрогелове с колаген.

прочети още

Какви са съвременните тенденции в разработката на лепила за тъкани,които следва да притежават необходимата якост на опън, да могат да бъдат устойчиви във вътрешността на човешкото тяло и същевременно да бъдат достатъчно еластични? Допълнително предимство ще е ако са биоразградими и да не предизвикват токсични реакции. И ако може да са хипоалергенни, лесни за производство и евтини. Макар да звучи все още като фантастика, учените разработват лепило, което под въздействието на ултравиолетови лъчи да затваря раните за броени минути.

прочети още

Туткалът се произвежда от съединителна тъкан на различни животни. Благодарение на колагеновите фибри лепителния шев е твърд, еластичен и може да бъде отворен без поражение на залепените детайли дори стотици години след залепването. Лепилото на основа колаген се използва и днес при производството на мебели и за различни цели. Почитано е от художниците за грундиране на платната им. Използва се и при подвързване на книги.

прочети още

Вижте защо колагена като важен протеин в човешкото тяло се разделя не само на типове, но и на различни видове спрямо особеностите в структурата. Кои са влакнестите колагени и каква е тяхната роля в окото? Кои са рисковите фактори за разграждането на колагена и как бихме могли да ги избегнем?

прочети още

Понякога проблемите със зрението са класифицирани като първите признаци на тежки заболявания като множествена склероза. Оказва се, че причините може да се дължат на злоупотреба с тютюн и/или алкохол, възпаление на оптичния нерв поради увреждане на миелиновата му обвивка или генетични аномалии. Вижте какви изследвания биха могли да ви помогнат в отхвърлянето на подобни сериозни диагнози и кой е витамина, който може да възвърне зрението ви.

прочети още

Слухът е едно от петте основни сетива. Той представлява способността за възприемане на звука, който е резултат от дейността на вибриращи предмети. Основният орган обуславящ слуховото възприятие е ухото, което се разделя на три части: външно ухо,средно ухо и вътрешно ухо. Всяка една от тези три части изпълнява определено действие, което е от голямо значение за осъществяването на функцията на слуховата сетивна система.

прочети още

Понякога в желанието си да бъдем здрави сме склонни да купуваме хранителни добавки с колкото се може повече витамини и минерали. Убедени сме, че чрез тях поемаме изписания % от препоръчителната дневна доза. Защо не винаги това е така и има ли антагонисти? Възможно ли е да приемаме минерал или витамин, който да доведе до дефицит на друг ценен микроелемент?

прочети още

Какво представлява ауротерапията и за какво се използва? Коя е най-известната жена от древността, която обожавала златото и го включвала в разкрасителните си процедури? От Аюрведа до Петър Дънов - ползите от терапията със злато са потвърдени и от съвременните изследвания, които доказват силата на златните наночастици не само за здравето, но и красотата.

прочети още

Много от нас вече са запознати с дефицита на витамин B12, информирано разпознават някои от симптомите и са наясно с възможните причини. Сега ще разгледаме друга тема, отново свързана с витамин B12, но този път ще говорим не за ниските му стойности, а за стойностите над нормата, които не са резултат от приемането на хранителни добавки или инжекции, на какво се дължат и предвестник на какви заболявания могат да бъдат.

прочети още

За никого не е тайна, че съществува пряка връзка между здравето на зъбите и венците и цялостното здравословно състояние на организма. Кой от нас не харесва блестящата усмивка? Но за да имаме здрави и добре изглеждащи зъби трябва да обърнем внимание и на основата, която ги поддържа на местата им – венците.

прочети още

Упойките могат да се разделят на общи, регионални и локални (местни). Може да се използват и различни комбинации между тях. При общата инхалационна анестезия се подава газова смес, съдържаща кислород и анестетик. Инхалационните анестетици са газове – двуазотен окис (райски газ) и течни летливи органични халогенизирани въглеводороди, които се изпаряват и се подават към газовата смес. Такива са: диетилов етер (не се използва), халотан, изофлоран, севофлоран. Съществуват различни методи за подаване на анестетичния газ.

прочети още

Сърдечната недостатъчност сред пациенти над 65 години е сред топ причините за хоспитализация в световен мащаб. В България положението не е по-различно. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България е над 20 000 годишно, което е около 18% от всички смъртни случаи за година. От дружеството на кардиолозите в България отчитат, че около половината от пациентите с документирана сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата, а 1 от 4 пациента умира до 1 година.

прочети още

Витамин B12 е притежава най-сложната химическа структура от всички витамини. Нарича се още кобаламин заради централния си атом – кобалт, който има възможността да се свърже с различни молекули. По тази причина съществуват и различните форми - Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Цианокобаламин и Хидроксокобаламин. Вижте какви са предимствата и недостатъците им.

прочети още

Микроелементът мед е известен още от древността. Макар в човешкото тяло да се съдържат около 100-200 мг от този химичен елемент, той оказва влияние на важни функции в организма. Резервът е концентриран в сърцето, бъбреците, кръвта, черния дроб и мозъка. Медта се натрупва в костите и мускулната тъкан. Трябва да сме особено внимателни, защото в големи концентрации образува опасни химични съединения.

прочети още

Запознати сме с непрекъснатите процеси, свързани с дишането, кръвообращението, храносмилането и пр. Но има още един много важен процес, който се случва трилиони пъти всяка минута. Във всяка клетка от тялото ни. Става дума за метилирането – контролирано прехвърляне на метилова група, която се състои от един въглероден и три водородни атома върху протеини, аминокиселини, ензими и ДНК на всяка клетка и тъкан в тялото. Така се регулира енергията на клетките, възстановяването им, детоксикацията на черния дроб, управляват се неврологичните функции.

прочети още

По-голяма част от пациентите в Обединеното кралство, които страдат от недостиг на витамин Б12 или имат автоимунна злокачествена анемия са ограничени в рамките на „поддържаща доза“ от 4 инжекции с витамин Б12 годишно. Въпреки всичко те са късметлии, защото дефицитът им е правилно диагностициран. Въпреки че дефицитът на Б12 засяга практически всички възрасти като се започне от новородени с дефицит заради майките си до възрастни, в Обединеното кралство за рискова група се смятат само жените над 60 години. Същевременно не е ясно колко от жителите на Великобритания са с дефицит на този витамин, тъй като симптомите са определени като други заболявания. Витамин Б12 не е токсичен и се използва в огромни дози при отравяне с цианид. Има много причини за възникването на дефицит.

прочети още

Слънцето - дарява ни с живителните си лъчи, чрез него синтезираме витамин Д, укрепваме имунната си система. Но и в най-светлото и сияйно влияние има нещо негативно и това в случая за UV лъчите, които състаряват кожата и дори водят до рак на кожата.

прочети още

Случвало ли се е да избирате козметичен продукт по опаковката? А по цената? Или може би сте го купили заради убедително рекламно послание? Или може би ви е бил препоръчан от приятелка? А може би просто сте влюбена в онзи завладяващ аромат?

прочети още

Козметиката и хранителните добавки с колаген са шумно рекламирани, но понякога резултатът далеч не предизвиква възторг. Причините са различни - от липса на витамини, които да подпомогнат усвояването и синтеза на нов колаген, през допълнителни мерки за защита от UV лъчения. А може проблемът да е в широкоразпространено заболяване като диабет. Вижте малка част от причините.

прочети още

В цигарите има около 600 активни съставки. След изгарянето си те могат да създадат повече от 7000 химични съединения. Вече е доказано, че над 60 от тях са канцерогенни, а много други оказват вредно въздействие на човешкия организъм. Много от химическите съединения се намират и в други продукти, но всички те имат предупредителни указания. При поемане на цигарен дим с неясни съставки, Вие имате възможността да вкарате в тялото си средства за почистване, консервиране, ракетно гориво, съставки за производство на пластмаси, инсектициди и пр.

прочети още

Всеки, който е чел малко или много по въпроса, знае защо този витамин е в недостиг при веганите. Това е поради недостатъчната му наличност в храните от растителен произход. Но по-интересният въпрос е: Защо дефицитът на B12 би могъл да е проблем на ВСИЧКИ, а не само на веганите? В търсене на отговор лично съм провеждала изследвания на клиентите и сме следили промяната на резултатите при различните менюта, както и при прием на различни хранително добавки. Успях да синтезирам цели 10 причини за дефицит на „червения витамин“ при хора, които не са вегани. Ако искате да се погрижите за своето сърце и мозък, за настроението, за енергийното си състояние, за интелектуалното си ниво и емоционален баланс, то тази публикация е за вас, независимо дали сте вегани или не.

прочети още

Отдавна са известни качествата на витамин С. Ще ви предоставим информация, подкрепена от съвременни научни изследвания, която доказва ролята му в по-бързото зарастване на рани, подпомагането на кожата след въздействие на вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето и възможността да избегнем появата на бръчки при много суха и чувствителна кожа.

прочети още

Повечето от нас са чували от тв рекламите за ползите от колагена при облекчаване на болките в ставите и забавяне на процесите на стареене на кожата. Много спортисти използват колаген като източник на протеини и за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. Знаете ли, че поглъщането на колаген може да подобри функциите на храносмилателната система и дори да повлияе на растежа на пробиотичните бактерии в червата?

прочети още

Устните - толкова различни при всеки един от нас. От новороденото, което чрез силния си сукателен рефлекс успява още от първите минути на живота си да приема течна храна до предизвикателно начервените устни на младите госпожици. Къде се намира Купата на Купидон и на какво дължат цвета си устните? Вижте ...

прочети още

Смятам, че има много голям потенциал за развитие, засега сме в началото. Със сигурност ще подобри много живота на хората във всички аспекти, но към момента трябва да се разрешат редица сложни проблеми.  Изкуственият интелект не е само роботи или автономни коли, има голямо разпространие във всички сфери - например  Гугъл използва алгоритми  за намиране базата на стотици критерии, друг пример са сайтове като Амазон, които персонализирано ни предлагат най-точните продукти в зависимост от нашите вкусове. Човешкото мислене се различава от това на машините...

прочети още

И така един априлски ден на 2015 излязох за първи път, тук в Русе. Исках да видя как хората ще реагират и също така да задобрея, колкото се може повече в стила, в който танцувам. За мое щастие хората приеха това, което правя доста добре. Още на първия ден, получих предложение за работа свързана с танците. Хората се снимаха с мен, чувах много хубави думи и коментари. Също така парите, които успявах да си докарвам с  уличните представления бяха повече, отколкото си мислех. Изкарвах средно по 20 - 30лв на час. Танцувах 3- 4 дена в седмицата средно по 6 часа на ден, 3 часа преди обед и 3 часа след обед. В тези 3 часа танцувах без никаква почивка.

прочети още

Д-р Джулиан Де Силва вярва, че процедурите на лицето трябва да допринесат за излъчване на хармония и баланс. Ето защо той се стреми да запази природните форми и да подмлади лицето, като ретушира фино дисбаланса. Например пропорциите на лицето от линията на косата до края на носа са равни на частта от началото на носа до брадичката. Всеки дисбаланс води до загуба на хармония.  По време на консултация с пациент използва компютърни изображения и симулации, за да може предварително да се уточни желания и от двете страни реалистичен краен резултат.

прочети още

Обикновено ефектът е такъв, че 90% от изпратените SMS-и се прочитат почти веднага. За сравнение, при имейлите има огромен обем на спам, като няма и гаранция, че ще се прочетат веднага. При SMS комуникацията обаче това не е такъв проблем, отчита още той. „Има голям контрол от мобилните оператори. Ако се получи някаква форма на спам, мобилните оператори са доста стриктни, има и високи изисквания за регулация от страна на държавата“, каза Димитров.

прочети още

Още преди 6000 г. древните египтяни използвали сока на Алое вера за разкрасителни процедури, лечение на рани и дори при балсамиране на тела. Активните компоненти в растението са 75 – витамини, ензими, минерали, захари, лигнин, сапонини, салицилова киселина и ценни аминокиселини. Разберете какво обяснение за чудодейните свойства на растението дават научните изследвания.

прочети още

Депресията може да възникне от множество биологични и дори екологични фактори като дефектни регулаторни настроения в мозъка, генетична предразположеност, силен стрес, прием на някои медикаменти,   промяна в начина на живот, безсъние, начин на хранене, липса на витамини и минерали.

прочети още

Човек не бива и не може да живее без вълнение! С годините все по- лесно започваме да губим златните песъчинки на любопитството към света, а те са толкова важни… Замислих се, че трябва по- често да поспираме, да посъзерцаваме нещо красиво, да погледнем облаците, светлината на деня, да чуем тишината между думите, да се вълнуваме и да мечтаем!

прочети още

Днес хората без колебание приемат, че храната, която консумират има пряко въздействие върху здравето ни, както и върху общото ни физическо състояние. Но противоречивата и често объркваща информация върху храненето е създала истинско минно поле за тези от нас, които желаят да водят здравословен начин на живот. Тук идва и въпросът: Кои препоръки да следваме и кой в действителност е правилния начин на хранене?

прочети още

За какво доказано могат да ни помогнат техниките на енергийната психология: нервност, тревожност, страх; ниско самочувствие, панически атаки, алергии, фобии, болести и хронични болки, хронични и терминални заболявания, липса на мотивация, депресивни състояния, мъка, загуби и травмиращи случки, саботиращо поведение и ограничаващи вярвания, блокажи в следствие на липса на вяра в собствените сили, проблем в отношенията между партньори, в семейството, "невъзможни" за разрешаване житейски затруднения и пр.

прочети още

Естествено за всяка кауза трябва да се правят жертви. Ежедневието ми като ученичка минаваше изцяло в училище и на стадиона, а вечер се прибирах в нас и залягах над учебниците, докато моите връстници бяха на кафе или дискотека. Като се замисля и в университета в момента не е по-различно всъщност, хаха. Често съм изморена до безкрайност и нямам достатъчно време за моите приятели, но тръпката и емоциите от пистата са незаменими и си заслужават лишенията.

прочети още

Хората сме създадени да се движим и да гледаме на далечно разстояние. Tова, което се случва последните десетилетия не е нормално. Прекарваме десетки часове пред компютрите всеки ден, а мобилните телефони са постоянно в джобовете ни. Светлината излъчвана от всички тези устройства е вредна за нас и докато през деня не е чак толкова лоша, вечер нарушава нашия сън и уврежда зрението ни. Няколко са нещата, които можете да направите по въпроса и целта на тази статия е да ви покажа кое са те.

прочети още

Всеки може да те обиди. Всеки може да те нарани. Въпросът е много бързо да приемеш себе си такъв, какъвто си и да се освободиш от тежестта на това негативно чувство, което някой път предизвиква болка в стомаха, безпокойство, тревожност, виене на свят, главоболие и т.н. Мисля, че всеки момент от срещите ми с хората, които искат помощ от мен е творчески процес, през който трябва да създам точната стратегия за подхода към този човек, защото 1000 човека са точно толкова различни. Няма еднакъв с еднакъв. Всеки по напълно различен начин изживява едно и също събитие и аз трябва да творя през това време, което е сложно и много тежко за мен.

прочети още

На мнение съм ,че всеки от нас се ражда с мисия в този живот. Но най-голямата мисия и човешко качество е добротата. Правете това, което Ви носи радост, защото живота е твърде кратък и трябва да го изживеем пълноценно.

прочети още

Темата за здравето ме вълнува от първия ми досег с Библията. Изпробвал съм лично върху себе си различни диети и мога да споделя своя опит, който не е само теоретичен. Някои запалени любители на здравословното хранене смятат, че трябва да се върнем към райската диета, но съм длъжен да кажа, че те са в риск, тъй като витамин В12 не се усвоява от човешкия организъм от растителната храна. Затова най-добрата диета засега се състои основно от зърнени храни, плодове, зеленчуци, умерено количество яйца, мляко и млечни продукти и ядки. Тази диета гарантира нормалното функциониране на организма без опасните ефекти на месото.

прочети още

КРЕЯ е родена в Русе. Икономист по образование, възпитаничка на ВИНС-Варна. В сложната наука за звездите я въвежда Люмиер през 1997 год. Впоследствие възниква у нея интерес и към числата. С повишено внимание КРЕЯ третира връзката астрология-здраве, тъй като според нея тя е вековна. Има супер специално отношение към бъдещите майки. Освен числата, буквите, звездите и здравето, друга нейна страст са пътешествията, също чуждите езици, нрави, обичаи. Може да се похвали с изключително богат житейски опит, натрупан по различни точки на планетата. В нейно лице имате астронумерологичен консултант с 20-годишен опит и практика.

прочети още

Розата е едно от най-старите декоративни растения. Символ на древногръцката богиня на любовта Афродита, използвана от Клеопатра за съблазняване, кралицата на цветята се използва и с лечебни цели. Вижте повече за произведен в България иновативен продукт, който съчетава полезните съставки от розовото масло.

прочети още

Доста от хората идващи за помощ при мен си мислят, че от един път ще се излекуват. Да така е, но ако дойдат в рамките на 1 месец и няма да има нужда да приучаваме нервната система към новото положение на тялото. Паметта и е още прясна за старото местоположение и няма проблем. Проблемът идва като се закъснее с няколко месеца или както идват в повечето случай след 20-30 години от получаване на дадената травма.

прочети още

Като бивша състезателка на Националния отбор по Естетическа Групова Гимнастика съм участвала на три Световни Първенства през 2012, 2013 и 2014г. и съм носителка на медали от Световни Купи, Държавни Първенства и Международни Турнири, както в отборната, така и в индивидуалната надпревара. Занимавам се с художествена гимнастика още от 5-годишна. От скоро не съм активен състезател и предавам знанията си на малките гимнастички. Треньор съм в спортен клуб „Елизабет -Ритмика”, който моята треньорка Елизабет Колева основа с идеята децата да бъдат на първо място здрави, красиви и щастливи! Още като състезател знаех, че искам да бъда треньор.

прочети още

Създадох образа Mr. 3Hours за да напомня на хората да се хранят така, както се хранеха като бебета! А именно на всеки 3 часа, но правилно. Така ще подобрят метаболизма си и ще се презаредени с енергия.

прочети още

„Всички болести започват от червата“ е казал Хипократ, но едва 2500г. по-късно преоткриваме твърдението на бащата на медицината. Червата на човека гъмжат от над 400 вида бактерии, някои от които полезни. Проблемът за здравето идва обаче, когато преобладават вредните микроорганизми. Вижте в статията как да бъдем по-здрави като използваме силата на полезните бактерии.

прочети още

Петър Бундаков е на 27 години и се занимава със спорт от 10 годишен. Той е изцяло отдаден на спорта, защото там намира истинското си призвание, като преследва детската си мечта да стане известен спортист. юрист по образование, но се преквалифицира и сега е състезател по мъжка физика и лицензиран персонален фитнес треньор в София.

прочети още

Казвам се Петя Дачева, на 33 години съм и се занимавам със спорт от 8 годишна. Тренирам лека атлетика и се състезавам в дисциплината троен скок.  8-ма съм  на европейско първенство в зала през 2011 г. в Париж, 5-та на Диамантена лига в Монако, многократна победителка и рекордьорка на международни турнири, балканска шампионка и многократна държавна шампионка на троен скок и скок дължина.

прочети още

Kакви симптоми да търсим, за да разберем дали имаме дефицит на В12? Застрашени ли сме от недостиг, ако сме вегетарианци или вегани? От къде да си набавим В12? И как най-добре се усвоява?

прочети още

Вижте какво причинява стискането на зъбите, известно още като бруксизъм и как бихме могли да се предпазим от негативните последици.

прочети още

Макар и рядко срещано, това кожно заболяване е подробно изучено и са проведени много научни изследвания. Характеризира се с развитието на анормални колагенови фибри. Вродената реактивна перфорираща колагеноза се проявява още в детска възраст, а придобитата форма се проявява при възрастни.

прочети още

В блога на aloha.bg ще намерите статии, свързани със здраве, красота, хранителни добавки и качествена козметика. Една от неудобните и рядко дискутирани теми е свързана с неволното изпускане на урина. Вижте каква е ролята на колаген тип I, тип III и V в редица научни изследвания по тази тема.

прочети още

Бременността е особено важен период за всяка жена, която освен за собственото си здраве носи отговорност и за живота на нероденото си дете.Често освен радостта от зараждането на новия живот бъдещата майка изпитва редица неудобства – от гадене в начална бременност до появата на неприятни стрии.

прочети още

Станимир Михов е в сферата на фитнеса и здравословното хранене вече над 10 години. Вижте 10-минутното му видео с 16 лесни упражнения за дупе и бедра .

прочети още

Освен ценни хранителни вещества и минерали в яйцата се съдържат и съставки, които подпомагат здравето и красотата. Вижте!

прочети още

Често естетичния външен вид на най-тънкия слой на тялото ни е нарушен от появата на белези – от микроскопично малки и безобидни до обхващащи големи области и причиняващи дискомфорт. От прекарани заболявания като варицела в детските години през акне по време на младежките до порязвания с нож в кухнята, хирургически операции, изгаряния – причините за появата на белезите са много.

прочети още

„Лекаря лекува болестите, но природата ги излекува”, „Медицината е изкуство да се подражава на лечебното действие на природата”, „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!„ И трите велики истини, са излезли от устата на Хипократ, но макар да са записани на много места, биват забравяни от много хора в последно време..

прочети още

Боледувате ли често през зимата? Тормозят ли ви стомашни неразположения и упорити настинки? Залежавате ли се при всяка вирусна инфекция и грип? Или пък мъчително се редуват диария и запек? 

прочети още

Днес освен, че лъскавата опаковка продава стоките значение имат не само вкусовите качества, но и външния вид. В световен план производството на т.нар. Е-та расте главоломно. Всичко това попада в храносмилателния ни тракт, който не е пригоден за неутрализирането на подобни новооткрити изкуствено създадени вещества. Ето само някои от тях:

прочети още

В статия в официалния си сайт за палео диетата проф. д-р Loren Cordail дава рецепта за приготвянето на бульон, като разкрива накратко и ценните качества на домашно приготвената течност.

прочети още

Обикновено сме свикнали да използваме капките за нос за облекчаване на симптомите при настинки, вируси, остри респираторни заболявания. Сега ще ви представим един друг напълно различен вид капки за нос. Те лекуват успешно редица сериозни заболявания и могат да ви спестят болезнени инжекции.

прочети още

Пробиотиците са полезни за всички, но знаете ли, че жените имат най-голяма полза тях? Научете как да балансирате полезната бактериална флора с женски пробиотици.

прочети още

Ако тънкото черво е с дължина около 7 м и диаметър 2,5 см то очакваме площта му да бъде някъде около 0,5 кв. м. Изумителното в случая е, че площта е с размерите на тенис корд или около 250 кв.м. Това е така, защото освен че стените имат много гънки, а също и жлези, които отделят чревен сок. В чревната лигавица има и много микроскопични власинки с височина до 1 мм. Във всяка власинка има кръвоносни и лимфни съдове, както и гладки мускулни влакна.

прочети още
Колаген и Диабет
14 август 2017

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

прочети още

Знаете ли, че най-дългият орган в човешкото тяло е тънкото черво. Дължината му е средно 4 пъти височината на човек или между 5 и 7 метра. Дебелото черво е около 1,5 м. Броят на миниатюрните пробиотични бактерии в тялото ни е 10 пъти повече от броя на клетките. Масата им е между 1,5 и 4 кг. Само за справка – мозъкът на мъжа тежи около 1.6 кг, а този на жената приблизително 1.45 кг, като това съотношение отговаря на средната телесна маса на мъжа и жената. Разбира се пробиотични бактерии има не само в червата, но и във венците, зъбите, устната кухина, сливиците, белия дроб, ушите, вагината, пикочните пътища.

прочети още

Дефицитът на Кобаламин (Витамин B12) е бил пренебрегван до голяма степен в продължение на много десетилетия от лекари и медицински лица. Представете си на колко пациента не е била поставена диагноза недостиг на витамин B12?

прочети още

За да бъде полезен за кожата, колагенът трябва да е биоактивен, лесно и бързо да се абсорбира от организма. Всички продукти на INVENTIA съдържат чист, натурален колаген, извлечен от кожата на сладководна риба, която е с ниско съдържание на натрий и елиминира възможността за замърсяване с живак. Този колаген е добит чрез уникален процес без употребата на никакви химикали. Това е изключителен начин за извличане на колаген, защото обикновено колагенът, добит от телешки и свински кожи, вече е „нарязан“ на парчета и така биоактивността не е запазена.

прочети още

Увреждането на ставите е една от най-честите травми при спортистите. Учениците страдат от това заради неправилна техника на изпълнение на упражненията, а аматьорите и професионалистите - заради силно натоварване. Специални хондропротекторни продукти помагат в такива ситуации. Сега ще разберем какво представляват те.

прочети още

Най-важното при избора на колагенова хранителна добавка, е нейният източник. Избягвайте колагенови хранителни добавки, които имат някакво добавено вещество, оцветители или консерванти и тези, произхождащи от зърнено-хранени крави, третирани с антибиотици. Препоръчвам само произхождащи от риба, тъй като рибният колаген в е богат източник на пептиди и аминокиселини, включително на екзогени. Аминокиселините, получени от рибния колаген и съдържащи се в биодобавките, стимулират синтеза на колаген. Доказано е, че неговата структура е най-близка до тази на човешкия колаген и той притежава добра способност да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата

прочети още

Натуралният Колаген тип II е естествен и чист продукт, извлечен от хрущяла на акула. При клинично проучване сред хората, изследователите сравняват Колаген тип 2 с комбинацията от глюкозамин и хондроитин. След 90 дни лекуваната група с Колаген тип 2 постига значително по-добри резултати, отколкото групата, лекувана с хондроитин / глюкозамин комбинацията

прочети още

Биорезонансна терапия (БРТ) — е най-сигурният и ефективен метод за лечение на организма, без странични ефекти. За разлика от медикаментозните, тя въздейства не на химичните процеси (те са вторични), а на електромагнитните колебания и вибрации, свойственни за всички органи и системи в човека, и привеждането им към нормалното, към хармония. И по този начин, компенсира нарушените функции на тялото. Биорезонансната терапия – това е терапия на електромагнитните колебания, с чиито структури организмът влиза в резонанс.

прочети още

Колагенът е най-богатият протеин в нашите тела. Намира се в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия. Той е "лепилото", което държи тялото цяло. Придава на кожата сила и еластичност и помага подмяната на мъртвите кожни клетки.

прочети още
Целулит
31 юли 2015

Какво е целулит ? Болест, козметичен дефект или измислен проблем, който помага на производителите на козметика и салоните за красота да трупат пари.

прочети още

Може ли колагенът в кожата да идва от хранителна добавка ? Резултатите са много убедителни и потвърждават, че пероралният прием на този специфичен вид биоактивен колагенов пептид може да увеличи производството на колаген.

прочети още

Около 22-годишна възраст количеството на гликановия гел и следователно количеството на хиалуроновата киселина започват да намаляват непрекъснато. Към 25-годишна възраст започва да се влошава качеството му: забавя се обновяването и се натрупват повредени колагенови влакна

прочети още

На световния пазар на суровини за козметиката има много продукти със съдържание, което се нарича „колаген“. Те могат да бъдат разделени както по вид на използваната за производството им съставка, така и на технологиите, извличащи този протеин.

прочети още

Дефицит на Омега мастни киселини. Класификация на мастни киселини Омега-3 (полиненаситени с алфа-линоленова киселина) Oмега-6 (полиненаситени с линолова киселини) Омега-9 (мононенаситени).

прочети още

Протеините и значението на аминокиселините в обменните процеси на съединителната тъкан. Естественото хранене – важно условие за повишаване на функционалната активност на колагена.

прочети още

Съединителната тъкан в общата маса на всеки орган е 60-90% и осигурява хранене и почистване на съединителната тъкан и на другите клетки (нервни, мускулни, епителни). Системата на съединителната тъкан, както и колагеновите влакна, имат няколко критични периода на функциониране и развитие: последните месеци от живота на плода преди раждането; първите две години; 8-10 години; пубертета; зрели (преклимакс, климакс); старчески (след 70 години).

прочети още

Общи функции на колагена: 1. Биоабсорбация (всмукване). 2. Осигуряване на клетъчна адхезия (фиксиране на клетките в извънклетъчната матрица чрез взаимодействие с мембранните рецептори). 3. Ускоряване на процеса на формиране на нови клетки. 4. Стимулиране на образуването на епителни клетки. 5. Биосъвместимост.

прочети още

Колагенът с Формула на Тройната спирала Triple Helix Formula се получава от риба и преминава през уникален ензимен процес, който не разкъсва колагеновите молекули и те остават биоактивни (готови да бъдат абсорбирани от кожата).

прочети още

Продуктов каталог на колаген Inventia на български език за 2015 година с всички нови продукти колагенова козметика, натурален колаген и хранителни добавки.

прочети още

Артралгията се появява в резултат на дразнене на неврорецепторите, които се намират във всички структури на ставата, заради различни фактори в зависимост от основното заболяване. Една от причините за болки в ставите може да бъде травма на ставата и образуването на хематом, който не се вижда с просто око.

прочети още

Уникалният производствен процес гарантира 100% чисти натурални съставки в тяхната изцяло природна форма – без употребата на каквито и да било химически процеси или други допълнения. Всички продукти от прополис, предлагани по света, са добити и произведени чрез солвенти/разтворители (алкохол, полиетилен гликол).

прочети още

Цветният прашец е чудотворен пчелен продукт, както прополиса и пчелното млечице, и мощна природна добавка с разнообразни свойства. Използва се широко в билковата медицина, тъй като e пълноценна храна. Неговите съставки са с балансиран характер, а това позволява използването му за лечение на различни заболявания.

прочети още

Нов каталог на Inventia за 2015. Разпространява се на руски, английски, немски, испански и полски език. Очаквайте през март новия каталог и на български език

прочети още

За да съберат материал за 1 кг мед, пчелите трябва да летят толкова, колкото да обиколят 6 пъти Земята. Всъщност, една пчела събира средно по-малко от 1 гр. мед в живота си. При всеки полет, пчелата събира около 10 мг прополис. A пчелните семейства събират между 50 до 150 гр. прополис на година. По този начин, за една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелите трябва да събират около 30 дни по 8 часа.

прочети още
Прополис - MedlinePlus
9 февруари 2015

Прополисът е материал, подобен на смолата, който се добива от пъпки на топола и иглолистни дръвчета. Той рядко се предлага в чистия му вид. Прополисът може да се намери в кошера на пчелите и съдържа пчелни продукти.

прочети още

Забелязахте появата на първите бръчки? Плаши ви, че кожата ви вече не е еластична и тонизирана? Или се притеснявате, че започва да се отпуска? Появата на симптомите на стареенето са неизбежни. И ако вече сте се изправили пред първите признаци на стареене на вашата кожа, не се отчайвайте! Съществуват гарантирани козметични продукти, с които ще запазите колагена и дори ще увеличите неговото производство.

прочети още

Тоникът за лице със сигурност е най-малко използваният козметичен продукт. И ако не го използвате всеки ден, това се дължи на факта, че не сте запознати с неговите предимства. Той има важната функция да поддържа степента на влажност на кожата, а това е от съществено значение тя да бъде мека и хидратирана. Неговата функция е не само да почиства, тонизира и освежава кожата, но да поддържа кожната тъкан и да предотвратява образуването на бръчки (ефектът анти-стареене).

прочети още

Знаете ли, че медът не е единственото нещо, което правят пчелите? Пчелите произвеждат също така съединение, наречено прополис от сока на иглолистни дървета и вечнозелени растения. Когато съчетават сока със собствен секрет и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, който се използва като покритие, за да изградят кошерите си. Това е прополис.

прочети още

Изследванията показват, че противостареещите антиейдж продукти и хранителни добавки, особено колагенът, който е доказано, че намалява бръчките и признаците на стареене, също биха могли да удължат нечий живот. Учените наскоро откриха, че гените, които са свързани с младежкия вид и подвижните стави изглежда също могат да повлияят на дълголетието.

прочети още

Ново проучване, публикувано наскоро от екип германски и американски учени разкри, че премахването на голямо количество вода от колагеновите влакна, става причина за тяхното свиване и генерира сили до 300 пъти по-големи от тези, които се генерират от човешките мускули.

прочети още
Какво е BEE PURE?
29 януари 2015

Прополис с Тройна Гаранция Чистота. Най-чистите основни вещества - пчели, отглеждани в естествен, защитен район в Хърватия Производство без химически процеси и добавки В лаборатория, с гарантирани чистота и качество

прочети още

ПРИЛОЖНО-ПОТРЕБИТЕЛСКА ОЦЕНКА на Натурален гел с подмладяващо действие на кожата Резултатите от приложно-потребителските изследвания са обобщени след получаване на резултатите от микробиологичните и дерматологичните изследвания (чрез контактен тест върху хората), които не са показали реакция на дразнене и алергия.

прочети още

Колагеновата емулсия за лице и деколте от Inventia бързо се превърна в любим продукт в света на красотата. С уникалната форма на колагена, която е дълготрайна и лесно абсорбираща се в кожата, тя предлага идеални свойства против стареене за зряла кожа. С напредване на възрастта, недостигът на колаген в кожата се увеличава, отнемайки плътността и гладкостта на младежкия и вид. Този нов еликсир от INVENTIA е специално формулиран за борба с проблема както при мъжете, така и при жените.

прочети още

Заболявания на косата, Прекомерна загуба на коса — пърхот, алопеция, андрогенна алопеция, гнездова алопеция (alopecia areata). Програма за корекция при прекомерна загуба и побеляване на косата.

прочети още

Тази уникална козметична гама е резултатът от много деликатен и точен процес, съдържащ само няколко компонента, които са с почти 90% природни колагенови протеини, придружени от много ценен еластин. Сред по-необичайните съставки са: млечна киселина, каприлил гликол и специално пречистена вода, всяка от тези съставки е избрана да отговаря на много специални изисквания. Всички те играят важна роля в борбата с установени проблеми на кожата на всякаква възраст.

прочети още

Представете си обаче, че има лесен и напълно безопасен начин да стимулираме клетките си да произвеждат повече колаген. Представете си здрава, мека, опъната кожа на лицето днес и в следващите поне 10, 15 или 20 години… И как вашата половинка постоянно си намира повод да ви погали или целуне, за да изпита отново и отново удоволствието от допира с бузите или брадичката ви.

прочети още

Какво е натурален колаген или лиофилизиран колаген? Какво е хидролизиран колаген? Натуралният колаген е продукт, съдържащ природен колаген, същият който изгражда нашата кожа, коса, кости или стави. Натуралният (естественият за човека ) колаген има структура - тройна спирала. Хидролизираният колаген е смес от пептиди и аминокиселини, които са фрагменти от колагеновата молекула.

прочети още

Разширени вени (ВАРИКОЗА) е устойчиво разширение на вените поради слаби стени на кръвоносните съдове като особено податливи са долните крайници. Понятието "варикозни възли" означава лошо функциониращи повърхностни вени, в които кръвният поток се забавя драстично. Когато хората говорят за разширени вени, обикновено имат предвид вените на краката; обаче венозните възли могат да се появят и на други места със съсредоточаване на вените.

прочети още
Ревматоиден артрит
19 декември 2014

Ревматоидният артрит (деформиращ артрит, хроничен полиартрит) е хронично автоимунно заболяване, свързано с възпаление на съединителната тъкан (предимно ставите) . Ревматоидният артрит се среща при 1-3% от населението: при жените 3 пъти по-често, отколкото при мъжете. Първите признаци на заболяването се откриват най-често при пациенти между 20 и 40 години, въпреки че проявяването на болестта е възможно и в други възрастови групи.

прочети още
Псориазис
19 декември 2014

Псориазис - заболяване на кожата; проявява се като зачервяване и люспички. Заболяването може да се ограничи до няколко места, които остават през целия живот на пациента, или да се разпръсне по цялата повърхност на кожата. Понякога то може да бъде придружено от възпаление на ставите (артрит) или други сериозни, дори водещи до смърт, усложнения.

прочети още

Процедурата против бръчки около очите и устата е предназначена за подхранване на кожата, изглаждане на бръчките, възстановяване овала на лицето. Продължителност: около 1,5 часа Препоръчително е да се извършва серия от 5-10 (в зависимост от състоянието на кожата и очакваните резултати) процедури на интервали от 4-5 дни, а след това една процедура за поддържане на ефекта в рамките на 3-4 седмици.

прочети още

Тази процедура, насочена към подобряване състоянието на кожата, намалява целулита и оформя тялото. Продължителност на процедурата за лечение на целулит KUMA SHAPE: 1.5 -2 часа Извършва се на серии с по 10 процедури. Препоръчително е една процедура да се изпълнява 1-2 пъти седмично.

прочети още

Цялата маса на човешкото тяло в 80% се състои от различни видове съединителна тъкан, мускули - 11% , епителна тъкан - 7%, нервна тъкан - 2%. Съединителната тъкан образува носеща рамка (скелет) и външна обвивка (дерма) и се явява неразделна част от органите и тъканите, образува заедно с кръвта и лимфата вътрешната среда на организма. Основната задача на съединителната тъкан - общото хармонизиране на жизнеспособността на всички елементи и микрочастици от човешкото тяло, която се осъществява от следните взаимосвързани функции:

прочети още

Хранителните добавки при болки в ставите доставят висока доза натурален колаген във формата на колаген с формула на тройна спирала - същият, който се среща естествено в организма ни. Капсулите Invita Active съдържат хрущял от акула - колаген тип II, хиалуронова киселина, екстракт от индийски тамян (Boswellia Serrata) и глюкозамин сулфат,

прочети още

Bee Pure - прополис и цветен прашец, чисти натурални пчелни продукти с напълно съхранени натурални субстанции и лечебни свойства. Прополис, пчелно млечице, цветен прашец и мед със 100% чисти натурални съставки в тяхната напълно природна форма.

прочети още

КОЛГЕН (INVENTIA POLISH TECHNOLOGIES) Еликсир на красотата и здравето. 2006 Автори : Батечко СЛ и Андриюк ТА Книгата е посветена на една от най-пренебрегваните, но изключително важни области на медицината - съединителната тъкан и нейния основен структурен компонент - колагена.

прочети още

Някои козметични компании предлагат "чудодейни кремове", произведени на основата на морски колаген. Ние, от Inventia, използваме колаген, добит от сладководна риба. Нашите продукти съдържат и Matrixyl (TM) 3000 – най-качествената и скъпа съставка в бранша. Това прави колагеновите продукти от нашата козметична линия силно ефективни. След първата им употреба няма да искате да ги замените с други!

прочети още

НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA - FORMULA Q 5-26 клинично-фармакологическа характеристика и клинични ефекти при използване на Натурален колаген формула Q 5-26 на Inventia Polish Technologies. Откъс от книгата на Батечко СЛ и Андриюк ТА Колаген Еликсир на красотата и здравето

прочети още

Информираме Ви, че нашето сътрудничество с дистрибуторските компании COL-WAY и Colway Distribution е прекратено. Единствен вносител и дистрибутор на продуктите на Inventia в България е Алоха България ЕООД

прочети още

Какво са стриите ? Стриите представляват ленти от успоредни линии върху кожата ни. Тези линии са с различен цвят и текстура от нормалната кожа и могат да бъдат от лилави през ярко розови до светлосиви. Когато докоснете стриите с пръсти, можете да усетите лек ръб или вдлъбнатина в кожата си. Понякога стриите може дори да ви сърбят.

прочети още

Първо, той е „жив“ колаген. Разтваря се във вода, има запазена спираловидна структура и се абсорбира напълно свободно от епидермиса. При нанасяне върху кожата прониква по-дълбоко от говеждия колаген, защото има по-ниско молекулно тегло. Друг плюс е, че не алергизира, а неутрализира съществуващи алергии.

прочети още

Какво казва Науката ? Дали колагеновите добавки са в състояние да върнат времето назад и да забавят стареенето ? Няколко проучвания оценяват ефективността на колагена, приложен върху различни състояния, свързани с остаряването.

прочети още

Созданная впервые в мире уникальная формула Натурального Коллагена на основе польского рыбьего коллагена явилась прекрасным косметическим и лечебным средством, которое воздействует непосредственно на регенерацию кожи и одновременно сохраняет ключ своего секрета — тройной цепи при комнатной температуре. Клинические анализы, проведенные в 2001—2002 годах одновременно в США, Канаде, Франции, Кувейте и на Украине подтвердили уникальность изобретения. Этот продукт, является не только косметическим средством. Это живой, биологически активный белок, вступающий во взаимодействие с человеческим белком, поэтому применяется для биокоррекции различных хронических заболеваний, как самостоятельно, так и в составе комплексных программ оздоровления.

прочети още

Колагенът може да е звездата на формулата INVENTIA, но има и други много по-интересни участници. Съединение, известно на пазара като Pepha@-Tight, което се състои от екстракти от микроводорасли и полизахариди, действа на кожата стягащо и подсилващо. Доказано е, че защитава човешките фибробласти от оксидантен стрес и увеличава образуването на колаген-I. Алантоинът и млечната киселина работят заедно, за да помогнат да се отървете от външния слой на епидермиса и да се насърчи образуването на здрава тъкан. Поради техните относително ниски концентрации, тези ексфолиращи агенти отлепват мъртвите кожни клетки и отварят пътища за другите хранителни вещества на формулата без да причиняват сухота.

прочети още

Колагенът играе решаваща роля в пластичните (структурни) функции на тялото, бидейки част на съединителната тъкан, което гарантира тяхната здравина и еластичност. При това той се явява специфичен протеин! Посочените по-горе функции изпълняват колагеновите костите, сухожилията, кожата, хрущялите, съдовите стени и съединителната тъкан.

прочети още

Еликсир на младостта? Колагеновите хранителни добавки са последният писък на модата. Продукти като Колаген капсули за пиене Invita Skin Beauty, например, подкрепят правилната структура на кожата, като Витамин Е в тях помага за защита на клетките от оксидативен стрес, а йодът, съдържащ се във водораслите, поддържа здравата кожа.

прочети още

С напредване на възрастта, един от най-важните белтъци в човешкия организъм, наречен колаген, се изхабява. Колагенът е белтъкът, който изгражда т.нар. междуклетъчно вещество. Както знаем, всички гръбначни животни и човекът са изградени от клетки. Клетките, от своя страна, не плуват във въздуха, а са фиксирани за нещо като скеле. Точно това скеле се нарича междуклетъчен матрикс , изграден до голяма степен от колагена. Около 60% от съединителната тъкан, която съставя тези анатомични структури, съдържа колаген, а колагенът не е вечен.

прочети още

Козметолозите определят дефицита на колаген с просто защипване на кожата на горния клепач: ако тя не се заглади веднага, значи е време да се предприемат действия. "Намаляването на производството на колаген поради застаряването е свързано със забавяне на обмяната на веществата и процесите на разпад на колагена започват да доминират в неговия синтез. А това се отразява в намаляване на еластичността на кожата и в промяна в овала на лицето " Но стареенето не е единствената причина...

прочети още

За да се поддържа здравия и младежки вид, най-добре е да се защити здравият колаген, който имате, и да се предотврати бъдещото му разграждане. Има два начина да се постигне това: (1) да избягват UVA и UVB лъчи, и (2) да се предотвратява вредното въздействие на свободните радикали.

прочети още

Може да не знаете какво е това, но колагенът е от ключово значение, когато става въпрос за поддържане на кожата млада и без бръчки. Колагенът е протеин, произвеждан от нашите клетки, който спомага за "задържане" на кожата, придава й здравина и еластичност. Когато сме млади кожата ни e плътна и гладка, тъй като постоянно се регенерира. Но с възрастта производството на колаген се забавя - и съществуващият колаген в кожата се поврежда поради излагане на слънце и лошите ни навици за поддържане на кожата. Резултатите? Появяват се бръчки и отпусната кожа. За щастие има много неща, които можете да направите, за да запазите колагена и дори да увеличите неговото производството ...

прочети още

Стриите се получават, когато колагенът под най-горния слой на кожата се нарушава и се разтяга. Колагенът и еластинът са от съществено значение, за да има еластична кожа и колагенът също играе роля за поддържането на тъканите, органите и костите. Колагенът е наричан лепилото, което държи тялото. Без него тялото щеше, съвсем буквално, да се разпадне.

прочети още
Collagen - Wikipedia
6 октомври 2014

Колагенът / kɒlədʒɨn / е основният структурен протеин на различните съединителни тъкани при животните. Колагенът е основният компонент на съединителната тъкан и най-изобилно срещащият се протеин при хората, съставляващ от 25% до 35% от общото съдържание на протеин в цялото тяло.

прочети още

Времето и гравитацията в крайна сметка ще ни представят твърди доказателства, че остаряваме с всеки изминал ден - фини линии, бръчки и отпускане на кожата. Обвинете генетиката; ако вашите родители са получили бръчки в ранна възраст, шансовете и вие да ги получите рано са налице. Можете също така да обвините и всички онези релаксиращи дни, прекарани на слънце, или пък виновни за това са лошият късмет и стресът. Без значение каква е причината, бръчките могат да бъдат неприятни и нежелани. Добрата новина е, че е възможно да се намалят тези признаци на стареене с естествени, неинвазивни методи.

прочети още

Натуралният Колаген INVENTIA ® е необичайно средство, чрез което жените по света могат да забравят за проблемите, с които се сблъскват всеки ден, грижейки се за кожата на лицето и тялото. Това не е просто още един продукт с евтин и недостатъчно ефективен протеинов хидролизат или друга смес, които нямат нищо общо, с изключение на думата "колаген" в заглавието. Нашата фирма е единствената на пазара, която предлага продукт, който съдържа най-важният за протеина на човешкото тяло - колаген в немодифициран вид, идентичен с този, който по естествен начин присъства в нашето тяло. Действието на чистия препарат на естествените колагенови протеини е несравнимо по-широко и по-силно, отколкото достъпните на пазара популярни заместители, гореупоменатите хидролизати, имащи минимална сила на действие. Натуралният колаген INVENTIA ® доставя на Вашата кожа всичко от което тя има нужда - "жив" колаген.

прочети още
Натурален колаген INVENTIA
25 септември 2015

Колаген тип I с формула на тройна спирала. Колагенът е съставен от три вериги, усукани заедно в стегната, тройна дясноизвита спирала. В структурата на алфа-веригата има почти всички аминокиселини, но количеството им не е постоянно, а зависи от типа на тъканта, вида, възрастта, расата и пола.

прочети още
Видове колаген
25 септември 2014

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ КОЛАГЕН Четейки описанията на много козметични продукти ние често се сблъскваме с различните дефиниции на колаген, т.е.: от едър рогат добитък, свине, растителен, хидролизиран и т.н. Тези определения не ни дават никакви познания за този толкова важен за нашето тяло протеин. По-долу предоставяме информация по тази тема.

прочети още
Какво е колаген ?
25 септември 2014

Колагенът е протеин на съединителната тъкан, който съставлява около 30% от протеина в тялото на бозайниците. Колагенът е основният биополимер за живите същества и изпълнява много важна функция в правилното функциониране на организма. Този влакнест протеин на съединителната тъкан съставлява 70% от кожата и е необходим елемент за човешкия скелет. Уникалните му физични и химични свойства осигуряват предаването на енергията с помощта на сухожилията и отговаря за съответната здравина и еластичност на кожата.

прочети още
За INVENTIA
25 септември 2014

Фирма INVENTIA Polish Technologies Sp. Z o.o. е създадена през 2003 година. Първият продукт е оригиналният естествен колаген INVENTIA ®. Не след дълго в предложенито на фирмата се появява и друга уникална козметика, базирана на основата на природния естествен колаген.

прочети още